Hoeveel snoepjes mag je kat?
Snacks
Marilyn [Catmoneo]
Snacks
2 min

Hoeveel kattensnoepjes per dag mag je kat?

2 min

Snoepjes zijn heel handig als beloning bij training, voor sociale binding of om je kat snel bij je te krijgen. Voor dat laatste hoef je vaak alleen nog maar het bewuste kastje open te trekken en ze staan al naast je voordat je met het bakje gerammeld hebt. Het is heerlijk om te zien hoe ze ervan smullen. Lapje kijkt me dan ook altijd aan met oogjes die zeggen: "Nog eentje?".


Maar alhoewel ik haar graag verwen, wil ik haar niet te veel geven. Daar kan je kat namelijk op lange termijn best dik van worden. Aangezien obesitas een serieuze aandoening is met allerlei risico's, wil ik dat absoluut niet. Dus ik vroeg me af: hoeveel kattensnoepjes per dag mag je kat hebben?


Het advies op de snack

Op de verpakking vind je vaak een aanbeveling van de producent over het aantal snoepjes die je kat per dag mag hebben. Bij sommige kan dat oplopen tot 10-15 stukjes per dag. Toch vertrouw ik de producent niet helemaal op zijn woord, want:

  1. De producent zegt eerder dat je meer dan minder mag geven, want dat is voor hem voordeliger.
  2. Niet elke kat is gelijk, al is het alleen al om ras, grootte en activiteit.


De 10% regel voor snacks

Om te zorgen dat je kat niet te veel snoept, is het beter om de snacks niet meer dan 10% van de dagelijkse calorieën zijn. Dit geldt voor de totale hoeveelheid aan voedingen die niet compleet zijn. Dus snacks voor katten, maar ook dat stukje kaas, een aanvullende natvoeding of een hapje kip.


Helaas is het soms lastig te achterhalen hoeveel calorieën er per stukje inzitten. Dit zal waarschijnlijk rond de 3 tot 4 kcal per gram zitten voor de meeste gedroogde snacks. Je kunt dit zelf uitrekenen trouwens. Hoe, dat vind je hier.


Je kunt zelf uitrekenen hoeveel kcal jouw kat per dag mag. Een actieve (buiten) gecastreerde kat van 4 kilo mag ongeveer 190kcal per dag. 10% hiervan is 19kcal. Dat is dus iets van 6 gram droge snack. Per snack ligt het eraan hoeveel stukjes dat zijn.


Wat voor kattensnoepjes geef je?

Ook het soort kattensnoepjes maakt een verschil. Met name de supermarktsnoepjes (zoals Whiskas en consorten) hebben geen andere voedingsfunctie dan 'lekker'. Als ik naar de ingrediënten kijk denk ik zelfs dat dit soort snoepjes zelfs meer schade dan goed doet. Hetzelfde geldt voor kattenmelk, waarin nog veel meer calorieën zitten (wist je dat 1 kopje kattenmelk gelijk staat aan 4,5 hamburgers voor een mens?!).


Gelukkig zijn er ook goede snacks voor je kat, zoals catnip of vers vlees. Mijn tips over de beste kattensnoepjes vind je hier.


Hoe geef je kattensnoepjes?

Natuurlijk kun je het snoepje gewoon in je hand of in het etensbakje leggen voor je kat. Maar je kunt ook de intelligentie van je kat testen met een voerpuzzel en hem meer laten bewegen. Zeker bij katten die graag eten is dit een goed idee.


De snackbal is een ‘snack denkspelletje’ om je kat uit te dagen en wat lichaamsbeweging te geven voor hij zijn traktatie kan oppeuzelen. In de bal stop je het snoepje. Je kat moet de bal roteren (lees: rondmeppen in de kamer) om het snoepje eruit te krijgen. Krijgt hij gelijk wat lichaamsbeweging. Met een wc-rolletje waar je gaatjes in knipt kun je dit ook makkelijk zelf maken!
Conclusie: Geniet met mate

Kattensnoepjes zijn in het algemeen niet nodig voor een gezonde, gevarieerde voeding. Als je ze geeft omdat je dit leuk vindt, kies dan de beste kattensnacks, geef dan met mate en zorg dat het niet het hoofdmaal wordt.