Hoeveel kattensnoepjes per dag mag je kat?

Likkende Kat

Snoepjes zijn heel handig als beloning bij training, voor sociale binding of om je kat snel bij je te krijgen. Voor dat laatste hoef je vaak alleen nog maar het bewuste kastje open te trekken en ze staan al naast je voordat je met het bakje gerammeld hebt.

 

Het is heerlijk om te zien hoe ze ervan smullen. Lapje kijkt me dan ook altijd aan met oogjes die zeggen: “Nog eentje?”.

 

Maar alhoewel ik haar graag verwen, wil ik haar niet te veel geven. Daar kan je kat namelijk op lange termijn best dik van worden. Aangezien obesitas een serieuze aandoening is met allerlei risico’s, wil ik dat absoluut niet.

 

Dus ik vroeg me af: hoeveel kattensnoepjes per dag mag je kat hebben?

 

Het advies op de snack

Op de verpakking vind je vaak een aanbeveling van de producent over het aantal snoepjes die je kat per dag mag hebben. Bij sommige kan dat oplopen tot 10-15 stukjes per dag.

 

Toch vertrouw ik de producent niet helemaal op zijn woord, want:

  1. De producent zegt eerder dat je meer dan minder mag geven, want dat is voor hem voordeliger.
  2. Niet elke kat is gelijk, al is het alleen al om ras, grootte en activiteit.

 

De 10% regel-advies

Op veel websites vind ik het advies dat snoepjes niet meer dan 10% van de dagelijkse calorieën uit mag maken. Helaas is het soms lastig te achterhalen hoeveel calorieën er per stukje inzitten, dus ga voor nu maar uit van 2-3kcal per stukje.

 

Je kunt zelf uitrekenen hoeveel kcal jouw kat per dag mag. Een actieve (buiten) kat van 4 kilo mag ongeveer 250kcal per dag. 10% hiervan is 25kcal. Dit zijn dus 6 tot 12 snoepjes per dag.

 

Mijn advies voor de hoeveelheid kattensnoepjes per dag

Persoonlijk vind ik 6-12 snoepjes per dag erg veel voor een kat. Ik denk dat de aanbevelingen van de producent en de 10% regel er al snel voor zorgen dat je je kat overvoed. Immers is een snoepje vaak een ‘extraatje’ in plaats van vervanging.

 

Hierdoor krijgt je kat:

  • … structureel teveel calorieën binnen, waardoor je kat dik wordt. Sommige vinden dit schattig, maar het leidt tot allerlei gezondheidsproblemen en een hogere dierenartsrekening.
  • … een voorkeur voor de lekkere dingen en lijkt niets anders meer te willen. Daardoor krijgt hij niet meer de gevarieerde voedingsstoffen binnen van normaal kattenvoer en kan daardoor ziek worden.
  • … Vervang je er wel calorieën mee, dan bestaat bij het geven van veel snoepjes de kans op tekorten (zoals taurine en vitaminen).

 

Als je niet wilt dat je kat te dik wordt, kun je twee dingen doen. Je vermindert zijn normale voer zonder dat snoepjes het hoofdmaal worden, maar pas daarbij op dat het niet te gek wordt. Of je geeft net als ik een snoepje als extraatje, maar in zeer beperkte mate. En daarmee bedoel ik: 1 snoepje per 2 dagen.

 

Wat voor kattensnoepjes geef je?

Ook het soort kattensnoepjes maakt een verschil.

 

Met name de supermarktsnoepjes (zoals Whiskas en consorten) hebben geen andere voedingsfunctie dan ‘lekker’. Als ik naar de ingrediënten kijk denk ik zelfs dat dit soort snoepjes zelfs meer schade dan goed doet.

Hetzelfde geldt voor kattenmelk, waarin nog veel meer calorieën zitten (wist je dat 1 kopje kattenmelk gelijk staat aan 4,5 hamburgers voor een mens?!).

 

Gelukkig zijn er ook goede snacks voor je kat, zoals catnip of vers vlees. Mijn tips over de beste kattensnoepjes vind je hier.

 

Hoe geef je kattensnoepjes?

Natuurlijk kun je het snoepje gewoon in je hand of in het etensbakje leggen voor je kat. Maar je kunt ook de intelligentie van je kat testen. De snackbal is een ‘snack denkspelletje’ om je kat uit te dagen en wat lichaamsbeweging te geven voor hij zijn traktatie kan oppeuzelen.

 

In de bal stop je het snoepje. Je kat moet de bal roteren (lees: rondmeppen in de kamer) om het snoepje eruit te krijgen. Krijgt hij gelijk wat lichaamsbeweging.

Snackbal voor Katten

Te koop bij Zooplus

 

Conclusie: Geniet met mate

Kattensnoepjes zijn in het algemeen niet nodig voor een gezonde, gevarieerde voeding. Als je ze geeft omdat je dit leuk vindt, kies dan de beste kattensnacks, geef dan met mate en zorg dat het niet het hoofdmaal wordt.

kattenpootje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Webinar inschrijving Hoe kies je de juiste kattenvoeding voor jouw kat FB