Beste vlooienmiddel 2022 voor je kat: Voor je kat, je kitten en je huis

Vlooienmiddelen voor katten en kittens

Vlooien zijn vooral in de lente en zomer volop actief. Door de zachte winters lijken het er wel steeds meer te worden. En dat is heel vervelend, voor zowel jou als je pluizige viervoetertje. Zeker als het een vlooienplaag wordt of als je kat allergisch is voor vlooien kan het leiden tot krabben tot kale plekken en bloeden aan toe.

Om de vlooien te verdrijven zijn er vlooienmiddelen ontwikkelt. Het is echter lastig te besluiten wat werkt en wat het beste is voor je kat.

Wanneer moet je vlooien bestrijden?

Preventief?

Preventief geef ik zelf geen vlooienmiddel, zeker niet bij een binnenkat. Vlooienmiddelen zijn chemische producten met de nodige impact op je kat, jezelf en het milieu. Ook kunnen ze allergische reacties bij je kat uitlokken, waarbij bijna spontaan kale plekken ontstaan (misschien overbodig, maar beter eens te vaak dan te weinig: stop in zo’n geval direct met het middel en was het zo goed als het lukt uit de vacht).

Als je elke week kamt, stofzuigt, schoonmaakt met azijnwater (1:1) en het beddengoed en mandjes wast op 60 graden, voorkom je al een hoop ellende.

Bij het zicht van vlooien

Grappig feitje: bij katten zie je vaak niet echt vlooien zoals je dat bij de hond wel ziet. Dat komt omdat ze met hun fijne motoriek vlooien en eitjes redelijk goed kunnen vangen.

Daarom kun je beter letten op vlooienpoepjes in de vacht. Deze herken je als kleine donkerkleurige schilfertjes. Weet je het niet zeker, leg dan de schilfertjes op een keukenpapiertje en voeg wat vocht toe. Kleuren ze rood, dan zijn het vlooienpoepjes.

Bij een vlooienplaag of een kat met een vlooienallergie werkt een vlooienmiddel over het algemeen snel en effectief. In deze twee gevallen wil je graag zo snel mogelijk de vervelende vlooien het huis uit en van je kat af.

 • Interessant! Laatst volgde ik een interessante lezing van een dermatoloog dierenarts. Deze vertelt dat een kat met vlooienallergie tot wel 6 maanden ná de beet hier nog last van heeft. Goed om te weten dus als je wel netjes de behandelingen doet, maar het krabben blijft nog.

Daarvoor is het belangrijk om zowel je kat als andere huisdieren en je huis te behandelen. Dit kan met natuurlijk middelen welke veiliger zijn, maar dit zal langer duren en daardoor niet altijd wenselijk. Anti vlooienmiddel kan dit proces aanzienlijk versnellen.

Zijn anti-vlooienmiddelen veilig?

In principe zouden anti-vlo middelen veilig moeten zijn. Dit is wat de fabrikant beweerd. Echter kan het zeker wel bijwerkingen hebben, die heel ernstig kunnen zijn. Dit kan variëren van kale plekken en huiduitslag, tot toevallen en in sommige gevallen zelfs de dood.

Het is lastig te zeggen in hoe veel gevallen deze ernstige bijwerkingen voorkomen. Immers is het 1) lastig om bij te houden hoeveel mensen het product toedienen en hoeveel daarvan problemen krijgen en 2) fabrikanten zullen dit niet snel zelf onderzoeken én publiceren.

Desalniettemin wil ik je hiervoor waarschuwen. Hoe langer een middel werkt, hoe langer de vlooien wegblijven, maar ook dat de kans op bijwerkingen groter is. Ook zijn er risico’s voor de omgeving (jou en het milieu) aanwezig.

Als je liever de meer natuurlijke weg neemt, kun je hier meer tips vinden.

Bij zwakkere dieren

Bij oude dieren, zieke dieren en bij nierfalen moet je oppassen met het gebruik. Anti-vlo middelen blijven vergif (anders zou de vlo niet dood gaan) die in principe niet schadelijk zou moeten zijn voor je kat, maar dat altijd in lichte mate wel is. De gifstoffen moeten worden afgevoerd en als het lichaam daar moeite mee heeft, kunnen de gevolgen groot zijn – soms zelfs dodelijk.

Bij specifieke middelen

 • Orale anti-vlo middelen: Het gevaar op een allergische reactie, waarbij je het niet uit de vacht kan wassen.
 • Uitwendige methoden: Een allergische reactie waarbij in sommige gevallen kale plekken ontstaan, waarbij zelfs de huid wordt aangetast.

Het verkeerde werkzame middel

Sommige middelen zijn absoluut niet goed voor je kat.

Hieronder vallen Diazinon, welke onder andere in oudere versies zit die wel eens verkocht worden bij prijsvechters (check hiervoor het etiket voordat je het koopt).

Neem ook geen middelen bestemd voor honden, want hierin kan Permethrin zitten welke zeer giftig is voor je kat. Hierover zo meer. Goede tip van een lezer: Permethrin zit ook in houtworm bestrijdingsmiddelen. Let dus ook op met andere middelen die je koopt.

Dosis

Let altijd heel goed op hoeveel je moet geven. Dit staat in de bijsluiter. Dit verschilt soms per gewicht. Zelfs als je al tijdenlang één soort middel geeft, check het toch elke keer.

Geef nooit een tweede dosis van welk merk dan ook binnen de de tijd die ervoor staat (zie bijsluiter). Ook niet als je denkt dat het niet werkt tegen de vlooien. Deze extra dosis kan tot ernstige problemen leiden!

Vraag eventueel je dierenarts voor advies als je denkt dat het middel dat je nu gebruikt onvoldoende werkt.

Soorten vlooienmiddelen: van pil tot pipet

Toch heb je in sommige gevallen geen keus. In dat geval wil je waarschijnlijk weten welke keuzes je hebt om vlooien met chemische middelen te bestrijden. Van langst naar minst lang zijn dit inwendige middelen, halsbanden, uitwendige middelen en shampoo’s. Allen hebben hun eigen voors- en tegens.

Inwendige middelen (tabletten, pasta’s, druppels)

Deze werken het langst, namelijk ongeveer 6 maand. Dit is ook het veiligste voor de mens en omgeving, omdat het contact minimaal is. Het nadeel hiervan is dat de parasiet eerst bloed moet drinken. De parasiet heeft dan al de kans gehad om jeuk te veroorzaken en ziekten over te brengen. Bij een vlooienallergie is dit dus geen geschikte optie.

Halsband

Een vlooien halsband werkt 3 tot 8 maanden, afhankelijk van het product. Er zijn echter aanwijzingen dat de band alleen in de nek werkt en dat parasieten zich elders op het lichaam verzamelen. Vooral als de kat langharig is of al wat ouder, kunnen de werkzame stoffen zich minder makkelijk via het huidvet verspreiden. Bovendien kan een kat met zo’n band ergens aan blijven haken, ondanks ‘losschiet’ systemen. Hierdoor kan hij zichzelf ophangen.

Uitwendige middelen (pipetjes, sprays)

Uitwendige middelen werken voor ongeveer 4 weken. Zelf deed ik als Lapje uit logeren was geweest eenmaal en dan eenmaal herhalen. Afhankelijk van hoe erg de vlooienplaag is, is herhaling meer dan 2 keer nodig. Controleer altijd de bijsluiter voor het juiste gebruik. Bij goed gebruik werkt het wel vaak effectief.

Het risico hiervan is dat het dier de stof oplikt of dat je per ongeluk je dier aait waardoor je zelf de stof opneemt via de huid of in je mond of ogen krijgt. Zeker met (kleine) kinderen moet je hier goed op letten. Verder kan het niet gebruikt worden bij katten jonger dan 8 weken of lichter dan 1 kilo (check de bijsluiter hiervoor!).

Shampoo

Er zijn speciale anti-vlooienshampoos op de markt. Het nadeel hiervan is dat het slechts op dat moment werkt. Bovendien kan de shampoo irriterend zijn voor jouw handen (tip: draag afwashandschoenen). Daarnaast vraag ik me af hoeveel katten zich laten wassen als ze dat niet gewend zijn. Lapje in ieder geval niet!

Verschillende werkzame stoffen

(Als je op een kleiner scherm zit, kun je op + drukken links in de tabel voor meer informatie).

StofMiddelDoodt vloStopt voortplanting
Dimeticone*Bob Martin (pipet, halsband, spray)
Beaphar DIMETHIcare
Sectolin Omgevingsspray
JaJa
FipronilFrontline Spot on
Effipro Spray
Beaphar FiproTec Spot on
JaNee
Fipronil + S-methopreen of PyriproxyfenFrontline Combo
Effipro Duo
JaJa
ImidaclopridSeresto Kat Halsband
Advantage
Bolfo Gold
JaNee
LuferonBeaphar Vlooien anti-conceptieNeeJa
SelactamineStrongholdJaJa
SpinosadComfortisJaNee

Stronghold en Comfortis zijn alleen via de dierenarts verkrijgbaar.
*Bedekt de vlo, ei, larve en pop met een vettig laagje waardoor het zich moeilijk kan bewegen en/of stikt. Deze stof zit ook in onder andere crèmespoeling.

Diazinon

Gebruik geen diazinon. Van dit middel is ondertussen bekend dat het je dier erg ziek kan maken en soms zelfs een dodelijke afloop heeft. Vooral bij oudere middelen moet je hierop letten. Bij winkels die goedkopere vlooi bestrijdingsmiddelen aanbieden (Action, Aldi, Kruidvat etc) is het belangrijk erop te letten welke werkzame stof gebruikt is.

(Dus niet gezegd dat deze winkels vlooienmiddel met diazinon hebben, maar let dus goed op!).

Permethrin (of hondenvlooienmiddel)

Gebruik nooit middelen die bestemd zijn voor honden op je kat of in de omgeving. Hierin kan permethrin zitten, wat zeer giftig is voor je kat. Dit kan ook in middelen tegen teken zitten. In het ergste geval krijg hij een soort epileptische aanval en kan het dodelijk zijn. Controleer dus altijd even de bijsluiter voor de werkzame stoffen en hulpstoffen.

Per ongeluk toch gegeven? DIRECT contact opnemen met je dierenarts en met SPOED heen!

Fipronil

Het lijkt erop dat Fipronil steeds minder goed werkt. Dit is het werkzame stofje in onder andere Frontline. Maar het kán ook in andere merken zitten, dus controleer dat. Heb je het idee dat Firponil niet werkt voor je kat? Neem dan een ander merk dat een ander middel gebruikt. Zorg wel dat je de bijsluiter naleeft, zodat je niet een tweede dosis op korte termijn geeft. Overleg met je dierenarts als je twijfelt.

Wat ook belangrijk is, is dat je niet alleen je kat ontvlooit. Alle dieren in huis moeten vlo-vrij worden. En ook je huis. Dus zorg dat je ook dat goed aanpakt.

De beste vlooienmiddelen 2022 voor je kat

De beste vlooien bestrijdingsmiddelen bevatten een onderdeel die de volwassen vlooien doodt en die de voortplanting onderbreekt. Dan ben je het snelst van de vlooien af.


Blog advertentie Via Natura
MiddelStofDuurWaaromNadelen
Bob Martin Spot On
Bob Martin Spot On Pipet
Dimeticone4 weken
 • Minst agressieve werkzame stof.

 • Langere werkingsduur dan Beaphar Line On (8-10 dagen).

 • Niet duur (per pipet €1,33)
  • Je moet zelf ook blijven kammen.

  • Pas vanaf 12 weken leeftijd te gebruiken.
  Stronghold®
  Selamectine4 weken
  • Minder resistentie dan middelen met fipronil.

  • Doodt zowel volwassen vlo, eitjes en larve.
  • Alleen verkrijgbaar bij de dierenarts.

  • Onbekende bijwerkingen (met name op lange termijn, zoals kanker).

  Goede alternatieven

  Naast deze 2 beste middelen tegen vlooien, zijn er nog een aantal andere goede alternatieven. (Bedenk dat bij nieuwe middelen [zoals Stronghold] de lange termijn werkingen nog niet bekend zijn. Met name veelvuldig gebruik werken die bijwerkingen in de hand).

  MiddelStofDuurWaaromNadelen
  Frontline Combo Spot On
  Frontline Combo Kat
  Fipronil en S-methopreen6 weken
 • Doodt vlo en stopt voortplanting.

 • Relatief lange werking voor een pipet.
 • Fipronil is mogelijk kankerverwekkend.

 • Hulpstoffen zijn BHA en BHT, ook mogelijk kankerverwekkend.

 • Meer resistentie tegen fipronil
 • Effipro Duo Spot On
  Effipro Duo
  Fipronil en pyriproxyfen4 weken
 • Doodt vlo en stopt voortplanting.

 • Goedkoper per pipet dan Frontline Combo.
 • Fipronil is mogelijk kankerverwekkend.

 • Meer resistentie tegen fipronil
 • Advantage
  Advantage Cat
  Imidacloprid4 weken
 • Doodt vlooien en larven.

 • Alternatief voor fipronil en selamectine.

 • De helft goedkoper dan Bolfo Gold.
 • Onderbreekt voortplanting niet.
 • Seresto Kat
  Seresto Kat Anti vlooienhalsband
  Imidacloprid en flumethrine8 maanden
 • Lange beschermingsduur.

 • Doodt vlo en larve.

 • Onderbreekt voortplanting niet.

 • Vrij dure band (Bob Martin Halsband is goedkoper).

 • Een halsband kan gevaarlijk zijn voor de kat.

 • Pas vanaf 10 weken te gebruiken.
 • Vlooienmiddelen voor kittens

  Voor kittens is maar weinig keuze als het aankomt op chemische vlooienbestrijding. Omdat de gewone middelen gevaarlijk voor ze zijn, kun je deze niet geven. Zelfs Frontline Combo Kitten mag pas gegeven worden vanaf 8 weken (en 1 kilo).

  Er zijn drie sprays die je kunt gebruiken van een leeftijd van 2 dagen. Dit zijn Frontline Spray, Effipro Spray en Exil Flea Free. Allen zijn op basis van Fipronil. Exil en Effipro werken 6 weken en Frontline werkt 1 tot 3 maanden. Omgerekend naar 100ml is Exil het goedkoopste, dan Effipro en het duurste is Frontline.

  Om de spray in te masseren raad ik aan het eerst op je hand (gebruik [afwas]handschoenen!) te spuiten en het dan in te masseren. De spuit kan je kat laten schrikken, waardoor het alleen maar moeilijker wordt.

  Beste anti vlooien omgevingsspray in huis

  De meeste vlooien zitten niet op je kat, maar in de omgeving. Om zo snel mogelijk van de vlooien moet je de omgeving ook behandelen. Met een omgevingsspray tegen vlooien maakt dit makkelijker.

  MiddelStofDuurWaaromNadelen
  Bob Martin Vlooienspray

  Bob Martin Vlooienspray
  Dimeticone4 weken
 • Werkt tegen allerlei parasieten.

 • Doodt vlooien, eitjes en larven

 • Niet duur

 • Niet gevaarlijk voor je kat, kind of jezelf.
 • Kan een vettig laagje achterlaten.

 • Je moet wel elke paar dagen stofzuigen.
 • Bolfo Fleegard omgevingsspray
  Bolfo Fleegard Omgevingsspray
  Cyrfluthrin en Pyriproxyfen6 maanden
 • Lange werkingsduur

 • Doodt vlo, eitjes en larve.

 • Stopt voortplanting.
 • Duurder dan de Bob Martin Vlooienspray.

 • Giftiger voor de omgeving.
 • Let op: Sommige sprays zijn zeer giftig voor vogels en waterdieren. Let dus op als je een volière of aquarium hebt. Lees daarvoor de bijsluiter (online vaak beschikbaar) voordat je het middel gebruikt/koopt. Ook kunnen sommige sprays niet gebruikt worden als je kinderen jonger dan 4 jaar hebt, als je zwanger bent of als je kat zwanger is.

  Tips: Zorgen dat je van de vlooien afkomt

  Uiteraard wil je van de vlooien afkomen. Deze middelen helpen daarbij, maar onthoud: het zijn geen tovermiddelen. Daarom hier nog wat tips (of redenen waarom de vlooienbestrijding faalt).

  Heb realistische verwachtingen

  Afkomen van vlooien duurt wel even. Het is niet binnen een weekje gedaan. Het kan makkelijk 1 tot 3 week duren voordat je vermindering ziet. Bij een vlooienplaag kan het soms een paar maanden duren. Ook kunnen larven zich soms tijdenlang schuilhouden en bij warm weer zich weer ontpoppen.

  Dien het toe zoals voorgeschreven

  Lees de bijsluiter over hoe je het middel moet toedienen. Bij pipetten wordt dit vaak verkeerd gedaan. De bedoeling is (meestal!) het pipetje leeg te spuiten net achter het koppie, tussen de schouderbladen. Niet met een washandje, niet met je handen. Let ook goed op hoeveel je moet gebruiken (dit verschilt soms per gewicht!).

  Herhaal zoals voorgeschreven

  Zeker als je vlooienpoepjes ziet of erger nog de vlooien van je kat ziet afspringen, is meerdere keren herhalen belangrijk. Misschien wel liever eens te veel dan eens te weinig om ook alle larven mee te nemen. Bij de meeste gevallen is dit eens in de 4 weken, maar controleer de bijsluiter van jouw product hierop. De regelmaat van de herhaling is heel erg belangrijk bij de bestrijding!

  Vergeet het huis niet

  Slechts 5% leeft op en rondom je kat, de rest verstopt zich in huis. En daardoor springen er steeds weer nieuwe vlooien op, die je zeker in de warmere maanden steeds terug ziet. Zonder de omgeving te behandelen door te stofzuigen, op 60 graden de mandjes en linnen te wassen en eventueel andere natuurlijke middelen, blijf je maar bezig.

  Pas ook natuurlijke middelen toe

  Je hoeft je natuurlijk niet alleen maar te richten op chemische middelen, maar je kunt tevens natuurlijke methoden toepassen. Zo heeft een gezonde kat die goede voeding krijgt over het algemeen minder last van vlooien. Ook kammen, wassen op 60 graden en stofzuigen kan (extra) helpen om je huis snel vlo vrij te krijgen.

  Meer lezen: Op een natuurlijke manier vlooien verwijderen

  Pootje PurrfectCat

  19 reacties:

  1. Hi, kun je ook iets vertellen over resistentie van vlooien voor bepaalde middelen? Mijn katten hebben niets aan bijv Frontline Combo, de vlooien gaan er niet van dood.
   Nog een vraag waarvan ik benieuwd ben of je het zou willen testen: de olan skudo pet, een hanger die ultrasone geluid geeft en vlooien en teken verjaagt. Met name tegen vlooien werkt dit bij mijn katten perfect! Helaas niet genoeg tegen teken, daar zoek ik nog iets voor. Succes met je mooie informatieve site!

  2. Super informatief artikel. Ik vraag mij af of je ook een blog hebt geschreven over ontwormen? Ik kan deze namelijk niet vinden.

   Groetjes!

  3. Grappig mijn kat had vorig jaar een vlooienallergie en de Universiteit Utrecht voor kleine gezelschapsdieren schreef me toen voor om Credelio te gaan gebruiken. Ik zie dat hier nergens beschreven. Maar als ik het zo lees werkt het dus pas te laat! Pas als de vlo al gebeten heeft en juist die beet daar is die allergisch voor….vraag me dan af waarom ik credelio voorgeschreven kreeg ipv een pipet. Wat kan je me hierover vertellen?

  4. Wij kampen al een jaar met vlooien op onze katten en in huis. Worden er helemaal gek van. Stofzuig elke dag meerdere keren. Spuit ons tapijt dagelijks in met azijn was wekelijks de mandjes en dekentjes waar ze op liggen en nog hebben we er last van. Kammen doe ik ook elke dag en geven we ze elke dag beetje karnemelk. Help wat kunnen we nog meer doen we staan op het punt ze weg te doen.

   • Vraag je dierenarts om stronghold en vraag hoe je dat moet toepassen.
    Natuurlijke middelen alleen gaan het bij een vlooienplaag niet redden, en zoals je merkt werkt het dus onvoldoende.
    Straks met de zomer gaat het alleen maar erger worden.
    Dus onderneem actie voor jezelf en je katjes, en bel even met je dierenarts.

   • Hi Annie, ik heb net van mijn dierenarts bravecto met fluralaner meegekregen, wat volgens hem 6-9 maanden werkzaam zou zijn Het is behoorlijk duur, 41 euro, maar juist omdat de vlooien niet al resistent hiertegen zijn (wat met de gangbare middelen al vaak wel zo is), zou het zo fantastisch werken… Ik denk dat ik het terug ga brengen, want ik wil eerst met wat minder heftig spul aan aan de gang… maar misschien is het iets waar jij mee geholpen zou zijn…

    • Sanne van Exter

     Miranda, mijn katten hebben dit merk ook gekregen. Zou fantastisch spul zijn, al zei mijn dierenarts erbij dat 1 pipet 3 mnd werkzaam is. Mijn beide katten werden erg ziek van het middel. Niet meer willen eten en drinken etc. Het is een veel te heftig middel. Zoek maar op het merk op Google. Er zijn zwakkere huisdieren aan overleden. Daar wordt overigens niet voor gewaarschuwd bij de dierenarts, dat het zoveel heftiger is voor de kat

  5. Mijn kat zat onder de vlooien toen ik hem kreeg. Heb hem toen Bravecto (eenmalig) gegeven en binnen een dag waren alle vlooien dood. Aangezien Bravecto best heftig spul is en de vlooien weg waren, geef ik hem nu verder Stronghold Plus.

   • Er gaan inderdaad nogal wat verhalen de ronde over Bravecto en of dit wel veilig is voor je dier.
    Zelf geef ik geen vlooienmiddelen op een vast ritme, alleen als dat nodig blijkt te zijn.

  6. Dank voor dit nuttige artikel! Een deel van deze middelen werkt ook tegen teken. Ik ben ook wel benieuwd naar de beste anti-teken middelen anno 2020 momenteel op de markt zijn. Op bol.com is het assortiment best groot, maar van veel van de geadverteerde producten kan ik nog maar weinig referenties en recensies vinden.

  7. Eucalyptus is voor katten giftig, dus ook allesreiniger met eucalyptus niet gebruiken. Zout is zeer aggressief voor de zeer tere voet huid van katten. De beste om te doen is: zo vaak al het kan, buitenshuis al de kleding (kussen/mandjes enz.) uitkloppen. Uitkloppen is zelf meer effectief dan wassen. In de lente/zomer ook buitenzetten in de zon: namelijk zonlicht droogt uit eitjes en larves van vlooien. 1 uur lang aan zonlicht blootgesteld is meer dan genoeg. Stofzuigen en niet vergeten bijv. tapijt aan de onder (rand) kant en de hoekjes van huis.. Larves houden van donker, stil. Larves voeren zich met vlooien uitwerpsel, haren, huidschilfers. Dus hoe vaak stofzuiger, hoe beter.
   Als een larve heeft niets te eten, ze zal sterven.
   Vanaf april tot september voor de katten die buiten wandelen, kan noodzakelijk zijn vlooiendruppels te moeten 1x maand. Stronghold volgens dierenartsen is een van de minste schadelijk.
   Vlooienband werkt niet goed en is vooral zeer gevaarlijk voor katten die buitengaan (ze kunnen zich wurgen, verstopt raken aan hekken enz.) Stuk vlooienband in de stofzuigerzak? Nee, want zodra de stofzuiger is aan, veel deeltjes van de gif komen vrij in de woning en dieren en mensen zullen dat inademen en dat is niet de bedoeling van vlooienband.. Het lijkt mij verstandiger de zak vaak te vervangen.

   • Bedankt voor de extra tips!
    Stronghold is wel het nieuwste middel, maar zover ik weet is dit niet langdurig getest, dus qua schadelijkheid kunnen dierenartsen volgens mij weinig zeggen. Daarom zou ik elk vlooienmiddel zo min mogelijk willen toepassen. Preventief elke maand zou ik niet zo snel doen, tenzij je misschien in een vlooien-rijke omgeving woont.

  8. Mijn beide katten kregen kale plekken van Bob Martin Spot On die ik juist op basis van jullie info over minst agressieve werkzame stof had aangeschaft. Zijn er meer van die bijwerkingen bekend? Weten jullie waar ik deze bijwerking officieel kan melden? Heb al een bericht gestuurd naar het bedrijf.

   • Hoi Annemarie,

    Bijwerkingen staan in de bijsluiter die ik via Zooplus downloadde:
    “Indien het product opgelikt wordt, kan een korte periode van overmatig speekselen worden
    waargenomen. Onder de zeer zeldzame, vermoedelijke bijwerkingen werden na gebruik voorbijgaande
    huidreacties op de toedieningsplaats (huidschilfering, lokale alopecia, pruritus, erytheem) en algemene
    pruritus of alopecia waargenomen na gebruik. In zeldzame gevallen werd overmatig speekselen,
    tijdelijke neurologische symptomen (overgevoeligheid, depressie, nerveuze verschijnselen) braken of
    symptomen m.b.t. de luchtwegen na gebruik gemeld.”

    Wat voor bijwerking heeft jouw kat ervaren?
    Het komt overigens voor dat sommige katten slecht op anti-vlo pipetjes reageren – zoals een kale nek, zeer geïrriteerde nek (echt rood vel) of dat ze neurologische problemen veroorzaken.
    Bij zieke katten, en jonge katten mogen pipetjes niet gebruikt worden.

    De bijwerking kun je ook hier melden: https://www.cbg-meb.nl/dieren

    Groetjes,
    Marilyn

   • Dimethicone is een dubieuze stof, maar komt zelfs in make-up voor.
    Echter mijn kat heeft precies hetzelfde gehad, krabde zichzelf kapot. Alles afgeveegd met afwisselend natte en droge handdoeken…

    Nu imidacloprid geprobeerd (vlooienpoepjes waren niet minder geworden), lijkt geen probleem op te leveren zolang de kat het niet oplikt. (Vind het erg vies dus dat zal hij niet nog eens doen)

    Jammer dat er geen echte oplossing is die het dier nooit kwaad kan doen.

    • Ook vlooienpipetjes blijven gif helaas (het moet immers de vlooien dóden) en sommige katten reageren hier heel slecht op. Daarom is het van belang altijd de kat in de gaten te houden na toediening. Goed dat je zo snel hebt gereageerd door het weg te wassen bij je kat.
     Ik heb trouwens ook wat natuurlijkere manieren verzameld om vlooien aan te pakken (zie hier), alhoewel dat mogelijk bij een vlooienplaag echt niet genoeg is. Vergeet niet het huis te behandelen, want de eitjes komen anders later gewoon weer uit.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.