Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
5 min

Hills Science Plan Kattenvoer (Natvoer) Review: Goed voor je junior kat?

5 min
Hills Science Plan Feline Adult KipHill’s is samen met Royal Canin een van de bekendere en duurdere merken. Hill’s heeft verschillende lijnen voer, waaronder Science Plan. Ze letten op de levensfase, leefstijl, rasgrootte en speciale behoeften. Als een gerenommeerd bedrijf dat zichzelf prijst voor hun kwalitatieve katteneten, wilde ik hier eens dieper induiken.   Is Hill’s Science Plan goed kattenvoer?

Hill’s Science Plan Kattenvoer: Feline Adult pouches

Hills Science Plan Feline Adult Kip Science Plan bestaat uit meerdere varianten natvoer. Voor de kitten, oudere kat, sterilisatie, haarballen en urinewegen. Voor dit review heb ik gekeken naar het natvoer voor de gezonde junior kat. Ik heb gekeken naar de Feline Adult Pouches (rund, kip, zeevis, kalkoen) voor adult katten.   Alle informatie over de ingrediënten en voedingswaarden heb ik van de Hill’s website. Deze varianten heb ik geanalyseerd op ingrediënten, voedingswaarden en klantbeoordelingen.

Ingrediënten: Wat zit er in Hill’s Science Plan pouches?

Op de website van Zooplus worden de ingrediënten in categorieën vermeld, maar op de website van Hill’s staan ze per ingrediënt. Dit maakt het iets duidelijker wat erin verwerkt zit. Een voorbeeld van de rund variant: Ingrediënten: kip, varken, rund (4%), tapiocazetmeel, maiszetmeel, tarwebloem, erwteneiwitconcentraat, dextrose, mineralen, cellulose, eipoeder, dierlijk eiwitpoeder, DL-methionine, vitaminen, sporenelementen, L-tryptofaan, zonnebloemolie, taurine, bèta-caroteen. Gekleurd met natuurlijk caramel.   Het eerste ingrediënt is meestal kip of varken. Door de benaming is duidelijk dat dit de variant met water is – dus relatief zwaar. Omdat kip telkens het eerste ingrediënt is en de smaak (kalkoen, vis, rund) slechts 4% is, kan ik me niet voorstellen dat dit werkelijk een andere smaak dan kip heeft. Alleen in de kipsmaak zit meer 'smaak': 31% kip.   Bij 3 van de 4 is varken het tweede ingrediënt. Bij de kalkoen variant komt varken iets later in de ingrediëntenlijst. Ook hier ben ik niet echt weg van door de ziekte van Aujeszky.   Bovendien worden de eiwitten aangevuld met erwteneiwitconcentraat. Omdat dit een concentraat is en het vlees inclusief water (dus minder geconcentreerd), kan het maar zo zijn dat de eiwitten grotendeels plantaardig zijn. Voor een carnivoor is dat minder verteerbaar.   Graan De rest van de ingrediënten is veelal een vorm van granen: tapiocazetmeel, tarwebloem en maiszetmeel. Deze staan vaak in de top 5 en verderop vind je nog andere graan en groentesoorten zoals erwten, rijstbloem of havervezels.   Als ongewenste ingrediënten zit er suiker in - niet dat er 'suiker' op de verpakking staat. Ze hebben het over siroop, dextrose en natuurlijk karamel.   Tot slot struikel ik over de DL-methionine. Toen eerder veel katten struviet kregen, hebben sommige merken dit in hun reguliere voeding toegevoegd. Dit verzuurd de urine en gaat daardoor de kans op struviet tegen. Alleen in een te zure urine kan een ander soort steen ontstaan, namelijk oxalaat. Het aantal gevallen hiervan is de laatste jaren flink gestegen. Waar struviet nog met een dieet kan worden opgelost, moet oxalaat operatief verwijderd worden. Daarom ben ik geen voorstander van deze toevoeging voor gezonde katten.

De samenstelling van Hill’s Science Plan: De voedingstabel

De verhouding tussen de eiwitten, vetten en koolhydraten zegt iets over de voedingswaarden voor de kat.
Vocht80%Droge basis
Eiwit7,9%39,6%
Vet4,3%21,5%
KH6,6%33%
Vezels0,4%nvt
Ruwe as1,1%nvt
  Gecombineerd met de ingrediëntlijst vermoed ik dat de meeste eiwitten plantaardig zijn en slechts een gedeelte dierlijk. Verder is het koolhydraten in deze pouches heel erg hoog: 33%. Tussen de 15 en 20% zie ik nog wel eens, maar dit is echt veel te hoog. Dit wil je het liefst zien onder de 10% op droge basis. Waarschijnlijk komt dit door het gebruik van meel en de suikers.

Wat kost Hill’s kattenvoer?

Nog een belangrijk aspect zijn de kosten voor het katteneten. Hieronder vind je de prijzen per kilo en per dag van de pouche variant. Hills raad aan 3 pouches van 85 gram te geven aan een kat van 4 kilo. Bij een kiloprijs van €11,75 komt dit neer op maar liefst €3 per dag. Dit is een van de duurste merken die ik ben tegengekomen - zeker als je het afzet tegen de kwaliteit van de ingrediënten.

De voor- en nadelen van Hill's natvoer voor gezonde junior katten

Voordelen: Waarom is Hill’s goed kattenvoer?

VoordeelHill’s is een bekend en gerenommeerd merk. Ze gaan voor kwaliteit en zijn voor duurzaamheid.   VoordeelHet eerste ingrediënt is steeds kip. Ook het tweede ingrediënt is meestal een vleessoort (alhoewel ik geen fan ben van varken in kattenvoer). Voordeel Ze hebben cijfers over verschillende mineralen in het voer, zoals calcium, fosfor en magnesium. In het geval van bepaalde ziekten (zoals blaasgruis) kan dit handige informatie zijn.

Nadelen: Waarom is Hill’s slecht?

NadeelAlhoewel het eerste en tweede ingrediënt vlees is, staat daar tegenover dat dit niet de gedroogde vorm is. Hierdoor vormen granen waarschijnlijk alsnog de bulk van het gewicht. Bovendien zijn de eiwitten niet van de beste kwaliteit.   NadeelDe hoeveelheid koolhydraten zijn aan de hoge kant met 30%DM+, terwijl je dit liever onder de 10% ziet. Dit komt mede door suikers en de graansoorten.   NadeelIn elk product zit een vorm van suiker toegevoegd. Een kat proeft geen zoet en heeft geen koolhydraten nodig voor energie.   NadeelDuur per dag. Als je de gemiddeld 3 pouches geeft, komt je uit op €3 per dag.

Conclusie: Heel erg duur voor de kwaliteit

Op basis van de ingrediënten is te zeggen dat er veel graansoorten inzitten. Daardoor zullen de eiwitten meer plantaardig dan dierlijk zijn – iets wat je bij een verplichte carnivoor liever niet hebt. Bovendien is het product behoorlijk prijzig. Voor dezelfde prijs kun je kwalitatievere natvoer krijgen. kattenpootje