Voer review Canagan Natvoer
Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
4 min

Merk review Canagan natvoer voor katten

4 min

Het Canagan merk is aanhanger van het voorouderlijke dieet. Dat betekent dat ze voeding maken naar voeding dat ook in het wild gegeten wordt. Daarom gebruiken ze geen granen of kunstmatige kleuren, smaken of conserveringsmiddelen.


In dit review analyseer ik het natvoer voor katten van Canagan. Ze hebben twee varianten, namelijk pouches (85 gram) en blikjes (75 gram). Beiden zijn complete voedingen volgen de websites.


Canagan Natvoer Pouch: Kip en kalkoen

Canagan Pouch Kip en Kalkoen

Ingrediënten: Verse kip 54%, verse kalkoen 26%, kippenbouillon, cranberry 1%, mineralen, groenlipmossel, saffloerolie, aloë vera en rozemarijn.

Toevoegingen: Vitamine D3 200IU, taurine 1500mg, zink sulfaat monohydraat 15 mg, mangaan sulfaat 3 mg, calcium iodate anhydrous 0,75mg


Analyse

Vocht80%DMME
Eiwit10,8%54%43%
Vet5,6%28%54%
Koolhydraten1,0%5%4%
Vezels0,3%  
Ruwe as2,3% Kcal: 89

DM = droge basis; ME = energiebasis
Kcal: op basis van modified Atwater per 100 gram.


De eiwitten

Alle pouches bevatten kip als eiwitbron. Daarnaast wordt er ook de smaak toegevoegd voor 26%, zoals bij deze variant 26% kalkoen. Met een toevoeging van 80% vers vlees is dat een mooi aandeel.

In totaal bevat deze smaak 43%ME eiwit. Dat is boven de 40%ME die ik als minimum stel, zodat katten hun spiermassa goed kunnen onderhouden (zie ook: hoeveel eiwitten hebben katten nodig?).


De vetten

De vetten komen deels uit het vlees en daarnaast de saffloerolie (ook wel distelolie genoemd). Deze bestaan met name uit mono-onverzadigde vetzuren. Dat betekent dat EPA en DHA (omgea-3) mist. De groenlipmossel is wel een bron van omega-3 vetzuren.


Deze kip en kalkoen smaak is het vetste van de pouches met 54%ME. De rest begint vanaf 50%ME. Voor een natvoer is dat redelijk normaal, alhoewel wat vet in vergelijking met het natuurlijke dieet (rond de 46%ME). Echter is dat minder erg dan bij brok, aangezien het vocht in natvoer al zorgt voor calorieverdunning.


De koolhydraten

Alleen de cranberries is een koolhydraatbron. Zoals je ziet is deze laag met slechts 4%ME. Daardoor is deze smaak geschikt voor katten met diabetes. Ook de vrije uitloop kip pouch is zo laag in koolhydraten.

De andere smaken (kip en haring, kip en eend, kip en zalm) zijn rond de 8-9%ME koolhydraten. Dat kan nog steeds voor diabetes katten, alhoewel de kans op remissie dan iets kleiner lijkt te zijn.

Canagan Pouches - structuur


Beoordeling

Deze pouches van Canagan vind ik zeker interessant. Ze zijn hoog genoeg in eiwitten en laag in koolhydraten. Ook bevat het natvoer 80% vers vlees. Let er wel op dat alle smaken kip bevatten. Bij allergieën kan dat minder geschikt zijn. Voor gezonde katten en katten met diabetes raad ik deze voeding aan.


Canagan blikjes: Kip met eend


Ingrediënten: Kipfilet (58%), kippenbouillon (32%), Eend (5%), Verdikkingsmiddel (Tapioca), Zonnebloemolie, Vitaminen & Mineralen

Toevoegingen: Taurine 648,2mg, tricalcium fosfaat 4078mg, zinksulfaat 226,9mg, choline chloride 1037mg, ijzerhoudend sulfaat 51,9mg, vitamine A 10370IU, kaliumjodide 6,5mg, mangaan sulfaat 6,5mg, kopersulfaat 6,5mg, vitamine D3 1944IU


Analyse

Vocht76%DMME
Eiwit18,5%77,1%74%
Vet1,7%7,1%17%
Koolhydraten2,3%9,5%9%
Vezels0,0%  
Ruwe as1,5% Kcal: 87

DM = droge basis; ME = energiebasis
Kcal: op basis van modified Atwater per 100 gram.


De eiwitten

Hier is het vleesaandeel minder met 63%. Toch is het eiwitaandeel hoger dan bij de pouches. Dat komt waarschijnlijk omdat er meer eiwitrijkere en minder vetrijke delen van het vlees gebruikt zijn. Ik vind het wel jammer dat er maar 5% van de aanvullende smaak wordt gebruikt; daardoor is het vooral kip en weinig toegevoegde smaak (hier eend).


Het eiwitgehalte ligt in dit natvoer ook erg hoog. Meestal ligt het ergens rond de 40-50%ME. In het wild eten ze 52%ME uit eiwit.


Deze hoge hoeveelheid kan helpen bij afvallen. In dat geval zou ik deze voeding mengen met een ander merk, zodat het gemiddelde iets lager uitkomt in eiwitten en iets hoger in vet.


De vetten

Ook hier zijn de vetten uit het vlees. Daarnaast wordt er zonnebloemolie gebruikt. Dit is vooral rijk aan omega-6 vetzuren, maar niet zozeer in omega-3. Op basis van de ingrediëntenlijst, lijkt het er niet op dat er heel veel is toegevoegd.


Het totaal aantal aan vet is wel aan de lage kant. Een kat heeft grofweg 19% ME uit vet nodig als minimum volgens het NRC[1]. Daarom zei ik bij de eiwitten al dat ik deze voeding het liefst zou combineren met een andere voeding die wat lager is in eiwit en wat hoger in vet.


De koolhydraten

Er zijn geen koolhydraten toegevoegd aan de voeding. Er is wel een verdikkingsmiddel gebruikt in de vorm van tapioca. De smaak kip en eend is redelijk gemiddeld ten opzichte van de andere blikjes. Deze variëren tussen de 3 en 15%ME, wat allen prima kan voor een gezonde kat.

De structuur van Canagan blikjes


Beoordeling

De structuur is van vleesreepjes. Voor katten die niet zo houden van de normale natvoer structuur (gemalen vlees) maar wel van bijvoorbeeld Cosma, is dit een mooie uitkomst. Zo kun je meer natvoer geven zonder bang te hoeven zijn voor tekorten in vitaminen of mineralen.


Wat wel jammer is, is dat de meeste blikjes bestaan uit kip met 5% van een tweede smaakje. Zes blikjes bevatten tonijn in plaats van kip aangevuld met 5% van een tweede smaak. Echt variatie binnen het merk aan eiwitbronnen is er dus niet.


Ik raad wel aan om op termijn (zeg 4 weken) te proberen deze voeding te gebruiken om andere voedingen te introduceren.


Waar kun je Canagan natvoer kopen en hoeveel kost het?

Canagan kun je helaas niet bij veel webshops bestellen. Huisdierenbazaar heeft de blikjes en pouches.

 Pouches (85 gram)Blikjes (75 gram)
Prijs per stuk€1,29€1,39
Prijs per kilo€15,18€18,53
Prijs per dag*€3,27€4,19

*Prijs per dag is gebaseerd op een gecastreerde kat van 4 kilo en een gemiddelde van de verschillende smaken.


Canagan Natvoer aanbevolen

Canagan natvoer bestaat uit vlees. Zeker de pouches vind ik interessant door een goede verhouding tussen eiwit, vet en koolhydraten. De blikjes kunnen interessant zijn bij het afvallen om het eiwitgehalte omhoog te krikken van het dieet of bij het introduceren van natvoer.


Bronnen

[1] NRC (2018) Nutrient Requirements for Dogs and Cats