Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
5 min

Royal Canin Kattenvoer (Natvoer) Review: Is RC goed voor katten?

5 min
Royal Canin Intense Beauty in SausRoyal Canin is een van de grote pet food producenten met premium kattenvoermerken. Ze werken al 50 jaar volgens het principe dat het dier centraal staat. Grootte, leeftijd, levensstijl, levensfase en ras worden meegenomen in het maken van het voedsel.   Maar de vraag blijft: Is Royal Canin Natvoer goed voor je kat?   Velen zweren bij dit merk voor hun kat. Daarom wilde ik wel eens dieper duiken in de soorten Royal Canin blikvoer voor katten, de gebruikte ingrediënten, de voedingstabel, de prijs en klantbeoordelingen van RC.

Royal Canin Kattenvoer: De soorten natvoer

Royal Canin biedt een hoop soort blikvoer aan. Ze hebben varianten voor verschillende rassen, de kitten en de oude kat, en voor verschillende medische aandoeningen zoals blaasgruis.   Voor dit review van RC natvoer heb ik gekeken naar het voer dat ze maken voor de gezonde junior (1-7 jaar) katten. Daardoor bleven er nog 4 varianten over: (Swipe als je op een tablet/mobiel zit) [table id=51 responsive=scroll /] Deze vier heb ik geanalyseerd op ingrediënten, voedingswaarden en klantbeoordelingen. Alle uitspraken hieronder hebben dus ook alleen betrekking op deze vier varianten.

Ingrediënten: Wat zit er in Royal Canin blikvoer?

De ingrediënten van alle vier de varianten worden in categorieën genoemd. Hierdoor is het onduidelijk wat er precies in het voer zit.   Het eerste ingrediënt is bij alle vier ‘vlees en dierlijke bijproducten’. Soms staat erachter waarvan: kip, varken en kalkoen. Alhoewel het in ieder geval dierlijk is (beter dan graan), is dit niet optimaal. Zeker ongespecificeerde dierlijke bijproducten zijn niet de beste stukjes van het dier (anders stond er wel een orgaan).   vis bijproductHet tweede ingrediënt is in drie van de vier gevallen ‘vis en vis bijproducten’. Hier zitten voor- en nadelen aan. Vis is in ieder geval dierlijke proteïne. Aan de andere kant is hierdoor het fosfor vaak hoger. Bovendien verzamelen vis veel gifstoffen en is het gelinkt aan schildklierproblemen.   De rest van de ingrediënten (nummer 3-5) zijn ongespecificeerde granen, plantaardige eiwitextracten of ‘vetten en oliën’. Het is niet te achterhalen wat de specifieke ingrediënten zijn. Hoe dan ook zijn de planten niet geschikt voor de kat.   Als ongewenste ingrediënten zit er onder andere suiker in, alhoewel een kleine hoeveelheid (maximaal 0,5%). Toch lijkt me dit onnodig voor een kat die geen zoet proeft en koolhydraten niet nodig heeft voor energie. Daarnaast zijn er plantaardige eiwitextracten toegevoegd, terwijl je liever dierlijke eiwitten beter zijn.

De samenstelling van Royal Canin: De voedingstabel

De verhouding tussen de eiwitten, vetten en koolhydraten zegt iets over de voedingswaarden voor de kat. Hieronder vind je de waarden op droge basis:
GemiddeldBeste vairant
Eiwitten59,9%66,7%
Vet19,2%19,4%
KH9,3%2,2%
  Gecombineerd met de ingrediëntenlijst valt op dat de eiwitten waarschijnlijk in het beste geval 50-50 van dierlijke en plantaardige eiwitten komt. Aangezien het om plantaardige eiwitextracten gaat kun je misschien zelfs aannemen dat het meer plantenaardig dan dierlijk is. Dierlijke eiwitten zijn beter voor de kat. Alhoewel er dus een hoog percentage eiwitten inzit, lijkt dit misleidend door de hoeveelheid plantaardige eiwitten.

Wat kost RC kattenvoer?

Nog een belangrijk aspect zijn de kosten voor het katteneten. Royal Canin is een premiumvoer en daardoor duurder dan bijvoorbeeld een supermarkt merk.   Hieronder vind je de prijzen lopen uiteen van €1,87 tot €2,25 per dag. De dagprijs is gebaseerd op de dosering die de fabrikant aanbeveelt als er alleen het natvoer wordt gegeven voor een gezonde kat van 4 kilo.

Klantervaringen: Wat vinden klanten van Royal Canin natvoer?

Royal Canin Instinctive in SausDe meeste klantreviews geven aan dat hun kat het erg lekker vind. Soms werd er een lager cijfer gegeven, juist omdat de katten het niet opaten. Aangezien elke kat iets anders lekker vind, is dit een moeilijk meetbaar begrip. Proefzakjes zijn waarschijnlijk de beste optie om te zien of jouw kat het lekker vindt.   Andere pluspunten die mensen aangaven is dat het goed verteerbaar is en de vacht er mooier van werd.   Een nadeel is dat wel duur is.

De voor- en nadelen van Royal Canin natvoer voor gezonde junior katten

Voordelen: Waarom is Royal Canin goed kattenvoer?

VoordeelHet is een bekend merk met al 50 jaar ervaring en onderzoek in de pet food industrie.   VoordeelEen laag percentage koolhydraten, gemiddeld 9,3% (gewenst is minder dan 10%). Het lijkt erop dat ‘het beste’ (voor zover plantaardige eiwitten ‘het beste’ zijn voor de kat) van de plant gebruikt is en niet de koolhydraten.   VoordeelHet eiwitpercentage is hoog. Let echter op dat er ook steeds plantaardige eiwitextracten inzitten. Daardoor bestaat het aantal eiwitten maar gedeeltelijk uit dierlijke eiwitten. De verteerbaarheid daalt hierdoor.

Nadelen: Waarom is RC slecht?

NadeelAlle ingrediënten zijn als categorie opgenomen en daardoor iets niets echt te achterhalen. Het gaat bijvoorbeeld om vlees en dierlijke bijproducten, plantaardige eiwitten en plantaardige bijproducten. Het is niet te achterhalen of hier bijvoorbeeld soja inzit.   NadeelHet gebruik van vis en visbijproducten. Liever zie je geen vis(smaak) in kattenvoer omdat het kan leiden tot hogere fosfor gehalten. Bovendien vinden katten vis erg lekker en kunnen eraan verslaafd raken. Je kunt ervoor kiezen dit alleen in speciale gevallen te gebruiken (als traktatie en/of voor medicatie toedienen).   NadeelIn elk product zit suiker toegevoegd. Voor een kat die geen zoet proeft zijn dit onnodige koolhydraten.   NadeelHet is relatief duur. Het kost gemiddeld €2,25 per dag. De totaalkosten per jaar komen uit op €821,25.

Conclusie

Op basis van de ingrediënten is moeilijk te bepalen wat er nu echt in zit. Op basis van de voedingstabel zou ik ja zeggen, maar de vage ingrediëntenlijst haalt dit onderuit. Bovendien is het voer duur en wordt er suiker toegevoegd. Mijn conclusie is dat er voor deze prijs betere merken op de markt zijn. kattenpootje