Review Carnilove: Natvoer en brokjes voor katten

Carnilove Lam en Wild ZwijnCarnilove heeft zowel droogvoer als natvoer voor volwassen katten en kittens. Ze benadrukken hun graanvrije producten en de historische continuïteit van de kat in hun filosofie. Het voer is hier ook gebaseerd.

 

Voor dit review duik ik dieper in de analyse en ingrediënten van Carnilove voor katten.

 

Het kattenvoer van Carnilove

Carnilove Natvoer Kalkoen en RendierNatvoer

Kip en Lam

Kalkoen en Rendier

Kip, eend en fazant

Kalkoen en zalm

Kittens: Kalkoen en zalm

 

Carnilove droogvoer lam en wild zwijnDroogvoer

Eend en Fazant (Haarballen)

Eend en Kalkoen (Grote rassen)

Lam en Wilde zwijn (Sterilised)

Renddier (Outdoor)

Zalm (Sensitive en Lang Haar)

Kittens Zalm en Kalkoen

 

Voorbeeld natvoer: Kalkoen en rendier

Ingrediënten: 35% kalkoenvlees, kalkoenlever, kalkoenhart, 42,9% bouillon, 20% rendier, 1% cranberries, 1% mineralen, 0,1% zalmolie

Toevoegingen: vitamin D3 (E671) 200 IU, vitamin E (α-tocopherol) (3a700) 30 mg, vitamin C (3a312) 40 mg, vitamin B1 (3a821) 13 mg, vitamin B2 6 mg, vitamin B6 (3a831) 3 mg, nicotinamide (3a315) 17 mg, calcium pantothenate (3a841) 12 mg, folic acid (3a316) 0.6 mg, choline chloride (3a890) 700 mg, zinc (3b606) 15 mg, manganese (E5) 3 mg, iodine (3b201) 0.75 mg, taurine (3a370) 1500 mg, biotin 300 μg, vitamin B12 75 μg.

 

Analyse

Vocht 79% DM ME
Eiwit 10,7% 51% 38%
Vet 6,9% 32,9% 60%
Koolhydraten 0,9% 4,3% 2%
Vezels 0,4%
Ruwe as 2,5% Kcal/100gram: 981

1Op basis van modified Atwater.

DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De eiwitten

De eiwitten zijn als verse toevoegingen gedaan van kalkoen en rendier. Het totale verse vleesgehalte is 55% plus de organen die diverse aminozuren en vitaminen leveren.

 

Op basis van het energieprofiel krijgt een kat 38% van de calorieën uit eiwit. Voor een gecastreerde kat is dit net onder het minimum van ~40%. Als de kat nog niet gecastreerd is mogen ze meer eten, waardoor het minimum op ongeveer 35% ligt. Voor alle smaken is het voor gecastreerde katten te weinig eiwitten.

 

Alhoewel een klein verschil, kan dit mogelijk leiden tot verlies van ‘lean body mass’, het vetvrije massa gedeelte van het lichaam bestaande uit spieren, huid en organen.

 

Vet

De vetten komen ook uit het vers toegevoegde vlees. Drie van de vijf, waaronder de kalkoen en rendier, bevatten ook zalmolie. Hierin zitten gezonde omega-3 vetten, alhoewel niet gespecificeerd wordt hoeveel omega vetten er in het natvoer zit helaas.

 

Dit is wat vettere natvoer, waarbij 60% van de calorieën uit vet komen. Ik zou liever zien dat er wat meer eiwitten inzitten en net iets minder vet.

 

Koolhydraten

Zoals te zien valt in de ingrediënten zijn alleen de cranberries de plantaardige toevoeging. Vermoed wordt dat deze ondersteunend werken voor de blaas, alhoewel ik hiervoor nog geen wetenschappelijk bewijs heb kunnen vinden.

 

De koolhydraten zijn laag, slechts 0,9% inclusief vezels omgerekend 4,3% op droge basis. Van de totale calorieën is het slechts 2%. Dit is laag genoeg voor suikerkatten die werken met Tight Regulation.

 

Tevens is dit een optie voor katten die last hebben van gevoelige darmen. Het is een graanvrije natvoer en bevat ook geen peulvruchten zoals erwten.

 

De andere smaken

De andere smaken zijn vergelijkbaar wat betreft ingrediënten en analyse. Het verschil zit hem in de vleestoevoeging.

 

Droogvoer Carnilove: Graanvrij lam en wild zwijn (adult sterilised)

Ingrediënten: Wildzwijnvleesmeel 35%, lamsvleesmeel (scharrelvlees) 24%, gele erwten 19%, kippenvet (met tocoferolen als conserveringsmiddelen) 6%, appels 4%, kippenlever 3%, tapiocazetmeel 3%, zalmolie 2%, wortels 1%, lijnzaad 1%, kikkererwten 1%, gehydroliseerde schalen van schaaldieren (een bron van clucosamine 0,026%, kraakbeenextract (een bron van chondroitine 0,016%, brouwersgist (een bron van mannan-oligosachariden) 0,016%, cichoreiwortel (een bron van fructo-oligosachariden) 0,012%, Yucca schidigera 0,01%, algen 0,01%, psyllium 0,01%, tijm 0,01%, rozemarijn 0,01%, oregano 0,01%,  veenbessen 0,0008%, bosbessen 0,0008%, frambozen 0,0008%.

Toevoegingen: vitamine A (E672) 23.000 IE, vitamine D3 (E671) 940 IE, vitamine E (3a700) 650 IE, vitamine C (E300) 300 mg, taurine 2400 mg, cholinechloride 2200 mg, L-carnitine 65 mg, niacine 45 mg , biotine 1,8 mg, zink (E6) 150 mg, mangaan (E5) 55 mg, ijzer (E1) 48 mg, koper (E4) 11 mg, jood (E2) 3,8 mg, seleen (E8) 0,23 mg, DL -methionine (3.1.1.) 14 mg, arginine (3c3.6.1) 12 mg, L-lysine (3.2.3.) 10 mg.

 

Analyse

Vocht 10% DM ME
Eiwit 39% 43,3% 40%
Vet 14% 15,6% 35%
Koolhydraten 29,2% 32,4% 26%
Vezels 4%
Ruwe as 7,8% Kcal/100gr: 3441

1Op basis van modified Atwater.

DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De eiwitten

De eiwitten bestaan voornamelijk uit de vleesmelen van wild zwijn en lam. Alhoewel verse toevoegingen de minste bewerking hebben ondergaan, zijn ze ook minder eiwit-dicht dan een vleesmeel. Daarom verkies ik in een brok een vleesmeel over verse toevoegingen, of een combinatie daarvan.

 

Desalniettemin krijgt een gecastreerde kat van 4 kilo mogelijk onvoldoende eiwitten binnen op dit voer, namelijk 21,5 gram tegenover het minimum van 22,1 gram. Daardoor zou hij meer moeten eten dan de richtlijn, wat qua calorieën weer een probleem kan opleveren op lange termijn (overgewicht).

 

De wilde zwijn en lam is het hoogste van alle smaken in eiwit. Voor een brok zit dit overigens nog vrij hoog; velen bevatten minder dan 70% van het minimum.

 

De vetten

De vetten komen uit kippenvet en zalmolie. Het is prettig dat dit gespecificeerd is, zeker als je kat last heeft van voedselintoleranties of allergieën. Zalmolie is ook goed voor de omega vetten.

 

Koolhydraten

De koolhydraten zijn hoger dan ik als ideale maatstaf hanteer voor de kat als carnivoor, wat 10% is op basis van calorieën. Op basis van het koolhydratenplafond dat op ongeveer 25% van de calorieën ligt, is dit iets ruimer.

 

Deze brokken zitten op 26% van de energie, waardoor het hier net boven ligt. Als de kat inderdaad de laagste koolhydratenplafond heeft, zal hij minder eten en daardoor minder calorieën en eiwitten binnen krijgen dan nodig. Als hij deze niet heeft, zal hij meer kunnen eten om de hoeveelheid eiwitten te behalen.

 

Deze komen met name uit gele erwten, een peulvrucht. Alhoewel lager op glycemische index dan bijvoorbeeld rijst of tarwe, bevatten peulvruchten lectine die mogelijk schadelijk zijn voor de darmwand.

 

De andere smaken

De wilde zwijn en lam is het hoogste in eiwit; daarna volgen de rendier variant en de kitten variant die ook net onder het minimum zitten (meer dan 90% van het minimum). De andere varianten zitten hieronder.

 

De andere smaken bevatten net als deze gele erwten. Qua analyse zijn ze vergelijkbaar.

 

Positieve punten

 • Natvoer bevat vers vlees, het droogvoer vleesmelen: beiden zijn goede bronnen voor eiwit.
 • Het natvoer is laag genoeg in koolhydraten. Het is geschikt voor suikerkatten.
 • Voor het droogvoer ook cijfers bekend over de mineralen calcium en fosfor, magnesium en natrium ; en tevens over de omega 3 en 6 vetten.

 

Negatieve punten

 • Het natvoer is iets te laag in eiwit (meer dan 90% van het minimum)
 • De wild zwijn & lam, rendier, en kitten bevatten ook 90% van het minimum aan eiwitten; de andere 3 zitten boven de 80% van het minimum (alhoewel dit voor een brok vrij hoog is).
 • Het natvoer is behoorlijk prijzig met €3,50+ euro per dag bij een gecastreerde kat van 4 kilo.

 

Waar is Carnilove te koop?

Carnilove is te koop bij Bol.com en Eko4Petz.

 

Hoeveel kost Carnilove?

De volgende cijfers zijn op basis van een gecastreerde kat. Zij mogen minder eten dan intacte katten. Intacte katten krijgen ongeveer 25% meer calorieën per dag.

 

Droogvoer Natvoer
Per kilo €9,48 €24,83
Prijzen per dag:
Kat 3 kilo (157kcal) €0,39 €3,97
Kat 4 kilo (190kcal) €0,49 €4,85
Kat 5 kilo (220kcal) €0,57 €5,60

 

Het droogvoer is iets duurder dan gemiddeld.

Voor het natvoer heb ik momenteel nog onvoldoende gegevens om te vergelijken met een gemiddelde, maar op basis van al eerder geanalyseerde merken is dit zeker een van de duurdere merken.

 

Conclusie: Zowel het natvoer als droogvoer zijn oké

Beiden hebben prima ingrediënten. Ik had ze graag iets hoger gezien in eiwitten, maar behoort alsnog tot de betere varianten. Helaas is het natvoer wel behoorlijk prijzig en dat is zeker een nadeel.

 

Al met al is het een redelijk goed natvoer waarvan de prijs wel wat lager had gemogen en de eiwitten iets hoger.

 

De drie genoemde varianten droogvoer (lam & wild zwijn sterilised, rendier outdoor en kitten) zitten ook redelijk hoog qua eiwitten, zeker vergeleken met veel andere brokken. Die drie raad ik aan in combinatie met een natvoer hoger in eiwit. Dan kunnen katten zelf reguleren op basis van eiwitten.

Pootje PurrfectCat

Nieuwsgierig wat goede voeding is voor je kat?In deze mini voedingsgids vertel ik je er meer over!

Vind jij een goede voeding voor je kat kiezen ook zo moeilijk?!

Uren - nee, wéken - heb ik erover gedaan om te kiezen uit de overvloed.

In deze mini voedingsgids geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten én geef ik je een aantal merken.

Zo wordt kiezen voor een betere kattenvoeding een stuk makkelijker!

4 reacties:

 1. Beste Marilyn,

  We hebben er net een nieuwe kitten bij en die eet vanuit de cattery carnilove rendier en de zalm sterilised. Ze heeft een mooi, glanzende vacht en heeft ook mooie stoelgang. We hebben echter ook een kater van 1 jaar, die vanaf zijn 6 maanden op de sukkel is geweest met blaasontstekingen en struviet. Onze dierenarts zweert bij hills urinary stress c/d, zowel droog- als natvoer. Eerst at Lewis ongeveer 1,5 maand de s/d versie van Hill’s om het struviet op te lossen. Dit heeft zijn werk gedaan en hij heeft ondertussen geen blaasontstekingen meer gehad. Hij lust het ook graag, maar ikzelf ben toch een voorstander van graanvrij. Ik vind zijn vacht doffer en in zijn stoelgang zie ik soms stukken van onverteerde brokjes zitten.

  Ik heb dit al met onze dierenarts besproken en hij beweert van zodra we de Hill’s stoppen, hij terug zal hervallen en dat wil ik natuurlijk ook niet voor mijn schatje. De cattery van onze kitten stelde voor om voor Lewis de zalm/forel te gebruiken voor onze kater. Wat denk jij? Zou hij terug kunnen hervallen na reeds bijna 6 maanden de Hill’s te hebben gegeven als ik nu de carnilove zou proberen?

  Hij krijgt elke dag natvoer, maar ik merk dat hij toch een brokjeseter is en dat hij deze zeker niet zou kunnen missen.

  Alvast bedankt voor je advies!

  Met vriendelijke groeten,

  Wendy Delporte

  • Hoi Wendy,

   Ik kan niet voorspellen of hij terugvalt. Het kan wel. Bij blaasproblemen raad ik altijd meer natvoer aan, omdat dit de blaas schoner houdt van zowel bacteriën als ophoping van mineralen (die tot struviet leiden).
   Qua voedingen en tips bij struviet kun je dit artikel eens lezen. Als je overstapt naar een reguliere voeding, raad ik je aan de urine pH te gaan meten. Bij struviet is dit een redelijk indicator of struviet ontstaat (zie ook dit artikel). Eventueel kun je zelf met verzuurders bezig gaan. Het bijhouden van een dagboekje is handig, zodat je goed kan terugvinden wanneer je wat hebt gedaan.

 2. Hallo Marilyn,

  Mogelijk zie ik iets over het hoofd qua berekening die je maakt wat betreft de prijs per dag voor een kat van 5 kilo (220 kcal.)
  Ik vraag je dit omdat 1 blikje Carnilove natvoer ” Chicken, Duck & Pheasant with muscle meat” van 100 gram 1.95 kost.
  Toevallig heb ik dit blikje vandaag voor het eerst aan mijn kat gegeven en op het etiket staat dat een volwassen kat van 5 tot 8 kilo als hoofdmaaltijd maar 1 blikje per dag mag eten (zonder brokjes).
  Gebruik je ook de brokjes dan adviseren hun 50% brokjes en 50 % natvoer.
  Of hun geven een verkeerd voedingsadvies of je zit er wat naast met de berekening per dag wat betreft het natvoer. Optie 3 is dat ik iets over het hoofd zie.

  Ik ben dit merk natvoer gaan proberen omdat ik uit jouw review heb opgepikt dat er weinig koolhydraten inzitten en die troela die ik hier heb is aaaaaardig aan de maat. 😉

  • Hoi,

   Dit is wat ik doe voor al mijn berekeningen: Ik kijk hoeveel kcal/100 gram inzitten en bereken dan hoeveel een kat van x gewicht mag hebben.
   Voor een kat van 5kg die 220kcal mag is dit 228gram van dit specifieke merk en smaak (op basis van 96,7kcal/100gram).
   Als ik 228 gram aanhoudt bij €24,83 (welke mogelijk alweer verouderd is, webshops veranderen hun prijzen soms vaak) is dat €5,66 per dag.
   Als het €1,95 per blikje is (of €19,50 per kilo) wat jij aangeeft, dan kom je op €4,45.

   Ik moet eerlijk zeggen dat 1 blikje (100 gram) mij echt veel te weinig lijkt voor een kat als ik het vergelijk met aanbevelingen voor andere natvoeding, het is zelfs aan de lage kant voor een volledig rauw dieet. Ik kan uiteraard niet zeggen waarop ze dit baseren, daarvoor kun je het beste Carnilove een mail sturen.

   Hopelijk verduidelijkt dit mijn methode meer.

   Groetjes,
   Marilyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *