Review Carnilove: Natvoer voor katten

Voer review Carnilove Natvoer Adult

Carnilove heeft zowel droogvoer als natvoer voor volwassen katten en kittens. Ze benadrukken hun graanvrije producten en de historische continuïteit van de kat in hun filosofie. Het voer is hier ook gebaseerd.

Voor dit review duik ik dieper in de analyse en ingrediënten van Carnilove natvoer voor katten.

Het brok review van Carnilove vind je hier.

Het natvoer van Carnilove

Natvoer

 • Kip en Lam
 • Kalkoen en Rendier
 • Kip, eend en fazant
 • Kalkoen en zalm

Kittens: Kalkoen en zalm (deze bespreek ik niet in dit review).

Carnilove natvoer: Kalkoen en rendier

Carnilove Natvoer Kalkoen en Rendier Adult

Ingrediënten: 35% kalkoenvlees, kalkoenlever, kalkoenhart, 42,9% bouillon, 20% rendier, 1% cranberries, 1% mineralen, 0,1% zalmolie

Toevoegingen: vitamin D3 (E671) 200 IU, vitamin E (α-tocopherol) (3a700) 30 mg, vitamin C (3a312) 40 mg, vitamin B1 (3a821) 13 mg, vitamin B2 6 mg, vitamin B6 (3a831) 3 mg, nicotinamide (3a315) 17 mg, calcium pantothenate (3a841) 12 mg, folic acid (3a316) 0.6 mg, choline chloride (3a890) 700 mg, zinc (3b606) 15 mg, manganese (E5) 3 mg, iodine (3b201) 0.75 mg, taurine (3a370) 1500 mg, biotin 300 μg, vitamin B12 75 μg.

Analyse

Vocht79%DMME
Eiwit10,7%51%38%
Vet6,9%32,9%60%
NFE0,9%4,3%2%
Vezels0,4% 1,9% 
Ruwe as2,5% 11,9%Kcal: 981

1Op basis van modified Atwater per 100 gram.
NFE= koolhydraten zonder vezels, DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

De eiwitten

De eiwitten zijn als verse toevoegingen gedaan van kalkoen en rendier. Het totale verse vleesgehalte is 55% plus de organen die diverse aminozuren en vitaminen leveren.

Op basis van het energieprofiel krijgt een kat 38% van de calorieën uit eiwit. Voor een gecastreerde kat is dit net onder het minimum van ~40%. Als de kat nog niet gecastreerd is mogen ze meer eten, waardoor het minimum op ongeveer 35% ligt. Voor alle smaken is het voor gecastreerde katten te weinig eiwitten.

Alhoewel een klein verschil, kan dit mogelijk leiden tot verlies van ‘lean body mass’, het vetvrije massa gedeelte van het lichaam bestaande uit spieren, huid en organen.

Vet

De vetten komen ook uit het vers toegevoegde vlees. Drie van de vijf, waaronder de kalkoen en rendier, bevatten ook zalmolie. Hierin zitten gezonde omega-3 vetten, alhoewel niet gespecificeerd wordt hoeveel omega vetten er in het natvoer zit helaas.


Blog advertentie Via Natura

Dit is wat vettere natvoer, waarbij 60% van de calorieën uit vet komen. Ik zou liever zien dat er wat meer eiwitten inzitten en net iets minder vet.

Koolhydraten

Zoals te zien valt in de ingrediënten zijn alleen de cranberries de plantaardige toevoeging. Vermoed wordt dat deze ondersteunend werken voor de blaas, alhoewel ik hiervoor nog geen wetenschappelijk bewijs heb kunnen vinden.

De koolhydraten zijn laag, slechts 0,9% inclusief vezels omgerekend 4,3% op droge basis. Van de totale calorieën is het slechts 2%. Dit is laag genoeg voor suikerkatten die werken met Tight Regulation.

Tevens is dit een optie voor katten die last hebben van gevoelige darmen. Het is een graanvrije natvoer en bevat ook geen peulvruchten zoals erwten.

De andere smaken

De andere smaken zijn vergelijkbaar wat betreft ingrediënten en analyse. Het verschil zit hem in de vleestoevoeging.

Energieprofiel (percentages op basis van de energie die de macronutriënten leveren).

SmaakEiwitVetNFEkCal
Kalkoen & zalm38,4%57,2%4,4%97
Kip & Lam38,6%58,9%2,5%98
Kip, eend & fazant38,4%58,0%3,6%97
Textuur Carnilove
De textuur van Carnilove: Fijne vleesreepjes

Waar is Carnilove te koop en hoeveel kost het?

Carnilove is te koop bij Poezenparadijs en Via-Natura.

De volgende cijfers zijn op basis van een gecastreerde kat. Zij mogen minder eten dan intacte katten. Intacte katten krijgen ongeveer 25% meer calorieën per dag.

 Natvoer
Per kilo€19,50
Prijs per dag (kat 4kg) €3,78

Het natvoer is behoorlijk prijzig, maar dat komt waarschijnlijk doordat dit een vleesreepjes structuur heeft én een complete voeding is. De voeding is wel heel goed, en katten vinden dit vaak erg lekker, maar financieel gezien is het misschien niet houdbaar dit elke dag te voeren.

Conclusie: Best goede natvoer

De eiwitten zijn een beetje lager dan ik graag zou zien. De koolhydraten blijven wel laag genoeg, maar de vetten zijn ietwat aan de hoge kant. Echter voor katten die graag vleesreepjes structuur eten is dit zeker een optie. Zelf geef ik het als onderdeel van het dieet, maar niet te vaak vanwege de prijs.

Pootje PurrfectCat

6 reacties:

 1. Hoi Marilyn,

  Wat vind je van de zakjes van carnilove. Er zit veel vocht bij.

  Groet,
  Petra

 2. Wendy Delporte

  Beste Marilyn,

  We hebben er net een nieuwe kitten bij en die eet vanuit de cattery carnilove rendier en de zalm sterilised. Ze heeft een mooi, glanzende vacht en heeft ook mooie stoelgang. We hebben echter ook een kater van 1 jaar, die vanaf zijn 6 maanden op de sukkel is geweest met blaasontstekingen en struviet. Onze dierenarts zweert bij hills urinary stress c/d, zowel droog- als natvoer. Eerst at Lewis ongeveer 1,5 maand de s/d versie van Hill’s om het struviet op te lossen. Dit heeft zijn werk gedaan en hij heeft ondertussen geen blaasontstekingen meer gehad. Hij lust het ook graag, maar ikzelf ben toch een voorstander van graanvrij. Ik vind zijn vacht doffer en in zijn stoelgang zie ik soms stukken van onverteerde brokjes zitten.

  Ik heb dit al met onze dierenarts besproken en hij beweert van zodra we de Hill’s stoppen, hij terug zal hervallen en dat wil ik natuurlijk ook niet voor mijn schatje. De cattery van onze kitten stelde voor om voor Lewis de zalm/forel te gebruiken voor onze kater. Wat denk jij? Zou hij terug kunnen hervallen na reeds bijna 6 maanden de Hill’s te hebben gegeven als ik nu de carnilove zou proberen?

  Hij krijgt elke dag natvoer, maar ik merk dat hij toch een brokjeseter is en dat hij deze zeker niet zou kunnen missen.

  Alvast bedankt voor je advies!

  Met vriendelijke groeten,

  Wendy Delporte

  • Hoi Wendy,

   Ik kan niet voorspellen of hij terugvalt. Het kan wel. Bij blaasproblemen raad ik altijd meer natvoer aan, omdat dit de blaas schoner houdt van zowel bacteriën als ophoping van mineralen (die tot struviet leiden).
   Qua voedingen en tips bij struviet kun je dit artikel eens lezen. Als je overstapt naar een reguliere voeding, raad ik je aan de urine pH te gaan meten. Bij struviet is dit een redelijk indicator of struviet ontstaat (zie ook dit artikel). Eventueel kun je zelf met verzuurders bezig gaan. Het bijhouden van een dagboekje is handig, zodat je goed kan terugvinden wanneer je wat hebt gedaan.

 3. Hallo Marilyn,

  Mogelijk zie ik iets over het hoofd qua berekening die je maakt wat betreft de prijs per dag voor een kat van 5 kilo (220 kcal.)
  Ik vraag je dit omdat 1 blikje Carnilove natvoer ” Chicken, Duck & Pheasant with muscle meat” van 100 gram 1.95 kost.
  Toevallig heb ik dit blikje vandaag voor het eerst aan mijn kat gegeven en op het etiket staat dat een volwassen kat van 5 tot 8 kilo als hoofdmaaltijd maar 1 blikje per dag mag eten (zonder brokjes).
  Gebruik je ook de brokjes dan adviseren hun 50% brokjes en 50 % natvoer.
  Of hun geven een verkeerd voedingsadvies of je zit er wat naast met de berekening per dag wat betreft het natvoer. Optie 3 is dat ik iets over het hoofd zie.

  Ik ben dit merk natvoer gaan proberen omdat ik uit jouw review heb opgepikt dat er weinig koolhydraten inzitten en die troela die ik hier heb is aaaaaardig aan de maat. 😉

  • Hoi,

   Dit is wat ik doe voor al mijn berekeningen: Ik kijk hoeveel kcal/100 gram inzitten en bereken dan hoeveel een kat van x gewicht mag hebben.
   Voor een kat van 5kg die 220kcal mag is dit 228gram van dit specifieke merk en smaak (op basis van 96,7kcal/100gram).
   Als ik 228 gram aanhoudt bij €24,83 (welke mogelijk alweer verouderd is, webshops veranderen hun prijzen soms vaak) is dat €5,66 per dag.
   Als het €1,95 per blikje is (of €19,50 per kilo) wat jij aangeeft, dan kom je op €4,45.

   Ik moet eerlijk zeggen dat 1 blikje (100 gram) mij echt veel te weinig lijkt voor een kat als ik het vergelijk met aanbevelingen voor andere natvoeding, het is zelfs aan de lage kant voor een volledig rauw dieet. Ik kan uiteraard niet zeggen waarop ze dit baseren, daarvoor kun je het beste Carnilove een mail sturen.

   Hopelijk verduidelijkt dit mijn methode meer.

   Groetjes,
   Marilyn

Reageren is niet mogelijk