Voer review Renske natvoer
Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
6 min

Review Renske kattenvoer: natvoer

6 min

Renske heeft een mooie filosofie: Voeding gebruiken voor een optimale gezondheid. Zoeken naar ingrediënten die het product beter maken, niet per se goedkoper. Verse ingrediënten voor een gezonde, gevarieerde maaltijd. Dit klinkt allemaal erg aantrekkelijk. Tijd om het natvoer eens verder te bekijken.


Renske Natvoer voor katten

Renske heeft drie varianten natvoer katten:

  • Bio
  • Mousse
  • Paté

Renske Natvoer


Renske Bio

Renske heeft twee smaken Bio: Kip en Rund


Ingrediënten kip: Biologisch gecertificeerde kip (vleugels, nek, lever, karkas) (85%), biologische kalkoen (vleugels, nek, karkas) (6%), biologisch lijnzaad (6%), mineralen.

Ingrediënten rund: Biologisch gecertificeerde rund (long, hart, lever) (91%), biologisch lijnzaad (6%), mineralen.


Toevoegingen (beiden): Vitamine D3 100 IE/kg, zinksulfaat monohydraat 14 mg/kg, mangaan(II)oxide 1 mg/kg, koper(II)sulfaat-pentahydraat 0,5 mg/kg, taurine 300 mg/kg, calciumjodaat, watervrij 0,5 mg/kg.


Analyse

Vocht82%DMME
Eiwit9,5%52,8%40%
Vet5,5%30,6%57%
NFE10,8%4,4%3%
Vezels0,2%

Ruwe as2%
Kcal: 82,82

NFE (Nitro Free extract) = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels; De koolhydraten die energie leveren.

Per 100 gram, op basis van modified Atwater. Renske geeft geen waarden. DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 Renske Biologisch Kip

De beoordeling

Het is eerste pluspunt is dat alle ingrediënten biologisch zijn. Er wordt 91% vlees gebruikt. Karkas, waarin bot zit, kan een goede bron zijn van calcium. De lever is een goede bron voor vitamine A. Nekken ben ik iets minder blij mee, aangezien deze mogelijk schildklierhormoon kan bevatten. De hoeveelheid eiwit is met 40%ME net op het randje. Als je berekent hoeveel gram eiwit je kat binnenkrijgt, is dit net iets minder dan het minimum. Liever zou ik iets meer eiwit zien. De hoeveelheid vetten is vrij normaal voor een natvoer. Dit zal uit het vlees en deels uit het lijnzaad (omega-3 vetzuren) komen. Er zijn geen plantaardige toevoegingen en de hoeveelheid koolhydraten zijn dan ook erg laag. In het wild eten ze ook maar 2% van hun calorieën uit koolhydraten, alhoewel in een experiment waarin katten zelf mochten kiezen dit verhoogde tot 12%ME.


Conclusie Renske Bio: Omdat het een biologische variant is komt het voor mij weg met de nét te lage hoeveelheid eiwitten. De nekken zijn wel jammer, maar wanneer je dit niet alle dagen voert nog geen ramp. Al met al vind ik deze variant best het overwegen waard.


Renske Mousse Tonijn

Ingrediënten: Verse tonijn (65%), visbouillon

Toevoegingen: Geen.


Analyse

Vocht80%DMME
Eiwit12%60%58%
Vet2%10%24%
NFE13,8%19%18%
Vezels0,2%

Ruwe as2%
Kcal: 72,32

NFE (Nitro Free extract) = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels; De koolhydraten die energie leveren.

Per 100 gram, op basis van modified Atwater. Renske geeft geen waarden. DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


Renske natvoer mousse kip met kalkoenDe beoordeling

Zowel de eiwitten als de vetten komen uit de tonijn. De hoeveelheid eiwitten is behoorlijk hoog, zelfs voor natvoer. Het kan daardoor wel extra handig zijn bij overgewicht en afvallen, zodat spieren behouden blijven. Het vetgehalte is erg laag voor een natvoer. In het wild eten ze 46% van hun calorieën uit vet; wanneer katten zelf mochten kiezen verlaagde dit naar 36%ME. Mede hierdoor is het aantal kcal per 100 gram relatief laag ten opzichte van andere natvoer (meestal tussen 80 en 100kcal/100 gram). Ook dat maakt het handig bij overgewicht. De hoeveelheid koolhydraten is wel behoorlijk hoog, vooral omdat er geen plantaardige toevoegingen zijn. Hiervoor heb ik dan ook geen verklaring. Het is nog wel onder het koolhydratenplafond van 25%ME, maar ik had het liever wat lager gezien.


De andere Mousse smaken

Qua ingrediënten zijn ze allemaal kort en krachtig, net zoals de tonijn variant. De analyse is zeer uiteenlopend.


Energieprofiel

SmaakEiwittenVettenNFE
Kip en Kalkoen24%76%0%*
Kip27%73%0%*
Tonijn58%24%18%
Tonijn en surimi56%25%19%
Oceaanvis36%63%1%
Zalm21%79%0%*

*Deze smaken kwamen voor de NFE uit onder nul, respectievelijk -0,7%, -0,5% en -1,5%. Omwille van de berekening heb ik dit afgerond naar 0%, maar dit geeft een vertekend beeld.


De kip/kalkoen, kip en zalm zijn 3 smaken die (extreem) laag in eiwitten zitten, maar tevens ook heel vet zijn. Ook lijkt de optelsom van de percentages naar 100% niet te kloppen en ik kan hier weinig mee. Ik zou bijna denken dat het aanvullende voeding is, maar op de website staat duidelijk vermeld dat het gaat om complete voeding. De tonijn en tonijn/surimi zijn eventueel geschikt bij overgewicht, alhoewel ik geen fan ben van alle dagen vis. Het kan wel een hulpmiddel zijn om je kat te verleiden om meer natvoer te gaan eten. De oceaanvis bevat iets te weinig eiwit naar mijn zin en is tevens best wel vet. Ik zou dit persoonlijk eerder gebruiken als snack dan als complete voeding.


Conclusie Mousse

Alleen de tonijn en tonijn/surimi zou ik aanbevelen, maar zelfs dan alleen voor af en toe vanwege de vis. De oceaanvis kan ik nog overwegen in bepaalde omstandigheden. De andere 3 smaken beveel ik niet aan.


Renske Paté Kip (blik)

Ingrediënten: Verse kip (45%), kippenlever (15%), guargom, water

Toevoegingen: Vitamine E 30 mg/kg.


Analyse

Vocht85%DMME
Eiwit9%60%53%
Vet3%20%43%
NFE10,7%4,7%4%
Vezels0,3%

Ruwe as2%
Kcal: 59,52

NFE (Nitro Free extract) = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels; De koolhydraten die energie leveren.

Per 100 gram, op basis van modified Atwater. Renske geeft geen waarden. DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


Renske natvoer pate kip met konijnDe beoordeling

De kip is de enige eiwitbron in deze voeding. De hoeveelheid eiwitten zijn hoger dan het minimum van 40%ME, wat goed is. De hoeveelheid vet is ook niet extreem hoog en de koolhydraten netjes laag.


Guargom De guargom is een verdikkingsmiddel. Dit is een oplosbare vezel die voorkomt in de guar boon. Het zorgt ervoor dat de paté een paté wordt. Aan de ene kant wordt gezegd dat het helpt de LDL cholesterol (de ‘slechte’ cholesterol) te verlagen en om de bloedsuiker beter te controleren. Aan de andere kant melden mensen dat het leidt tot buikpijn, diarree, misselijkheid, buikkrampen en veel scheten laten. In katten zou het de eiwit en vet metabolisme verminderen, oftewel: ze kunnen minder makkelijk deze stoffen opnemen.[1] Ik denk niet dat dit ingrediënt bijdraagt aan "optimale gezondheid" en zou ik zeker bij gevoelige maagjes vermijden.


De andere Paté smaken

In totaal zijn er 6 paté varianten. Drie daarvan zijn volgens de website aanvullend (Kip/groene bonen, Tonijn/papaja en Tonijn/zalm). Deze heb ik hier verder buiten beschouwing gelaten.

De andere twee (Tonijn en Kip/konijn) zijn wel compleet.


Energieprofiel

SmaakEiwittenVettenNFE
Kip53%43%4%
Tonijn47%34%20%
Kip met konijn53%43%4%


Zoals je ziet zijn deze een stuk beter in hoeveelheden eiwitten en bevatten ze minder vet. Waarom in de tonijn plots zoveel koolhydraten (NFE) zit, is me weer een raadsel. Ondanks dat het op de website trouwens niet vermeld staat, bevatten ook de tonijn en kip/konijn guargom (0,5 en 0,4%). Ik moet eerlijk zeggen dat ik het heel erg teleurstellend vind dat dit niet vermeld wordt.


Conclusie Paté

Bij overgewicht kun je de kip/konijn en kip overwegen. Het bevat voldoende eiwitten, en is laag in totale calorieën per gram. Het bevat dus wel guargom, dus let daarmee op bij gevoelige katjes (denk aan diarree, misselijkheid, IBD). Ik raad af om elke dag vis te voeren, dus daarmee valt ook de tonijn af.


Lees meer: Waarom geen vis elke dag?


Waar kun je Renske kopen en hoeveel kost het?

Er zijn diverse webshops die Renske aanbieden. Tims heeft de Paté varianten het goedkoopst en biedt ook de Mousse aan. Voor de mousse is Medpets ietsjes goedkoper, maar het scheelt weinig met Tims en Petsplace. Bol.com heeft het ook, maar daar kost het per kilo al snel een paar euro meer. Het voordeel van Petsplace is overigens dat je alle varianten ook per bakje kunt kopen, wat zeker voor het proberen fijn is.


Hoeveel kost Renske kattenvoer?

Deze cijfers zijn op basis van een gecastreerde kat. Intacte katten mogen meer eten en zullen per dag dus duurder zijn. Ik ben uitgegaan van de goedkoopste webshop.  BioMoussePaté
Per kilo€14,70€12,44€16,36
Prijzen per dag:


3 kilo (157kcal)€2,78€2,00€4,01
4 kilo (190kcal)€3,37€2,43€4,86
5 kilo (220kcal)€3,92€2,82€5,64


De Bio vind ik nogal prijzig ten opzichte van andere biologische merken (bijvoorbeeld Bandit, Herrmanns en Yarrah Bio) die rond de €2,50 per dag kosten.


De Mousse raadt ik sowieso niet aan en vind ik dan ook erg duur voor het gebrek aan eiwitten in diverse smaken.


De Paté vind ik wel erg prijzig en zou ik daarom overslaan. Voor betere varianten voor minder geld kun je in mijn topselectie kijken.


Conclusie Renske Natvoer

Om eerlijk te zijn ben ik niet erg enthousiast over Renske natvoer. Bij de Mousse betwijfel ik de correctheid van de analyse. De Paté is op basis van de ingrediënten en analyse het overwegen waard mits je kat geen darmproblemen heeft (met name de kip en kip/konijn), maar bijna €5 per dag wordt wel een beetje te gek. De Bio variant kun je overwegen. De ingrediënten en analyse zijn goed. De prijs is wel wat hoog ten opzichte van andere bio natvoer en ik denk dat ik die persoonlijk eerder zou kiezen omwille van de prijs.


Bronnen

[1] CatCentric: Pet Food Ingredients to Avoid: Guar Gum (artikel)