Merk review: Animonda Carny Natvoer voor katten

Animonda is me al een paar keer positief opgevallen door de hoeveelheid vlees, de specificatie van het gebruikte vlees (zoals long, hart of nier) en de korte ingrediëntenlijst waarin planten bijna in hun geheel ontbreken. Ook geven ze aan geen soja te gebruiken in hun producten, wat ik een groot pluspunt vind.

Ik maakte een analyses van Animonda’s Carny kattenvoer voor de volwassen kat.

Varianten van Animonda Carny

Animonda heeft drie soorten: Carny, Vom Feinsten en Raffiné.

In dit review behandel ik alleen de Carny varianten, die bestaat uit Adult, Ocean en Exotic.

Animonda Carny Adult: Multivlees

Animonda Carny Adult Kattenvoer

Ingrediënten: 30% rundvlees (long, vlees, hart, nieren, uiers), 29% kip (lever, maag, nek, vlees), 6% wildvlees, calciumcarbonaat

Toevoegingen: Jodium E2 0,2mg, Mangaan E5 1,5mg, Vitamine D3 200IE, Zink 10mg

Analyse

Vocht 79% DM ME
Eiwit 11,5% 54,8% 41%
Vet 6,5% 31,0% 56%
NFE 0,7% 3,3% 3%
Vezels 0,5%    
Ruwe as 1,8%   Kcal*: 98

NFE = Nitro Free Extract, oftewel de koolhydraten zonder de vezels.
*Kcal/100 gram (op basis van Traditionele Atwater methode). Volgens Animonda 105 kcal/100 gram.
DM = Dry Matter (droge basis) ; ME = Metaboliseerbare energie (kcal)

De beoordeling

De eiwitten – In multivlees komen deze uit rund, kip en wildvlees. Verder is het fijn dat onderdelen gespecificeerd worden naar vlees en organen. Hart is bijvoorbeeld een goede bron van taurine en lever voor vitamine A. Nek is iets minder, gezien hier nog schildklierhormoon in kan zitten. Er zijn ook varianten zonder nek. De hoeveelheid eiwit is ook hoog genoeg voor volwassen katten.

De vetten – Deze komen uit het vlees. Voor een natvoer zit er een gemiddelde hoeveelheid vet in. Er zijn geen gegevens over omega-3 vetzuren.

De koolhydraten – Er zijn geen plantaardige toevoegingen gedaan en de totale hoeveelheid koolhydraten (NFE) zijn laag. Dit maakt het zelfs geschikt voor katten met diabetes.

De beoordeling – Alle varianten van Animonda Carny Adult bevatten een variatie aan vlees en organen. Alle smaken hebben wel kip of rund erin, dus bij allergieën is het iets minder handig. Het is hoog genoeg in eiwit en laag in koolhydraten. Voor suikerkatten kan Carny Adult daarom wel een uitkomst zijn.

Sommige mensen melden wel dat de ontlasting minder goed wordt en meer stinkt op Carny Adult. Uiteraard is dit een kwestie van uitproberen voor jouw kat.

Wat wel fijn is: Carny Adult is een van de goedkoopste goede natvoeren voor de kat (zie hieronder).

Animonda Carny Ocean: aanvullende voeding

Animonda Carny Ocean

Ocean is een aanvullende natvoer op basis van vis, met name tonijn en daarnaast zalm, sardientjes of garnalen. Het is extra hoog in eiwitten (69%ME), behoorlijk laag in vet (15%ME) en opmerkelijk hoger in koolhydraten (16%ME) (alle varianten hebben dezelfde analyse).


Blog advertentie Via Natura

Omdat het aanvullend is, kun je dit niet elke dag voeren en daarom review ik dit niet uitgebreid. Heel af en toe, bijvoorbeeld eens per week (21 maaltijden), is prima. Vervang dan gewoon een hele maaltijd hiermee en zie het als een soort snackmaaltijd. De vis levert goede omega-3 vetzuren.

Animonda Carny Exotic: Kangoeroe

Animonda Carny Exotic

Ingrediënten: Rundvlees (48%), kangoeroe (20%), calciumcarbonaat

Toevoegingen: Jodium (E2) 0,2mg, Koper (E4) 0,5mg, Zink (E6) 5 mg, Vitamine D3 200IE

Analyse

Vocht

81%

DM

ME

Eiwit

11,0%

57,9%

46%

Vet

5,0%

26,3%

51%

NFE

0,7%

3,7%

3%

Vezels

0,3%

 

 

Ruwe as

2,0%

 

Kcal*: 98

NFE = Nitro Free Extract, oftewel de koolhydraten zonder de vezels.
*Kcal/100 gram (op basis van Traditionele Atwater methode). Volgens Animonda 105 kcal/100 gram.
DM = Dry Matter (droge basis) ; ME = Metaboliseerbare energie (kcal)

De beoordeling

De eiwitten – Bij alle varianten bestaat het grootste gedeelte uit rund. De rest bestaat uit kangoeroe in dit geval; bij de andere twee smaken is dat struisvogel of buffel. Alhoewel het dus ‘exotisch’ is, is het dus toch niet zó exotisch. Bij allergieën is dit dus ook niet geschikt. De hoeveelheid eiwit is wel prima. Helaas wordt hierin ook niet gedefinieerd welke delen van het dier gebruikt zijn.

De vetten – Deze komen vanuit het vlees. Er is geen informatie over de vetzuren bekend.

De koolhydraten – De NFE zijn laag en dat maakt deze variant geschikt voor suikerkatjes.

De conclusie – De ingrediënten en analyse zien er goed uit. Het is geschikt voor suikerkatjes. Voor katten met een allergie is dit niet zo’n handige keuze door de toevoeging van rund.

Nog een puntje is de toevoeging van de exotische dieren (kangoeroe, buffel, struisvogel). Als je die nu voert en je dier krijgt ooit een allergie, dan kun je dit niet meer gebruiken in een eliminatie dieet. Tevens maakt dit het product onnodig duur (zie hieronder). Dus ondanks dat het voer er goed uit ziet, twijfel ik om deze aan te bevelen vanwege deze redenen.

Waar kun je Animonda Carny kopen en hoeveel kost het?

Animonda is te koop bij Zooplus. Onderstaande prijzen zijn op basis van een gecastreerde kat van 4 kilo. Intacte katten mogen meer eten en zijn duurder per dag.

  Adult Ocean Exotic
Per kilo €4,16 €24,98 €8,81
Prijzen per dag:    
Kat 3 kilo (157kcal)

€0,68

€1,65
Kat 4 kilo (190kcal) €0,83 €2,00

Kat 5 kilo (220kcal)

€0,96

€2,33

Omdat Ocean niet elke dag gevoerd kan worden, heb ik hiervoor geen dagprijzen opgenomen.

Zoals je ziet is Adult aan de goedkope kant voor een natvoer. De meesten natvoer begint vanaf €1,50 per dag. Exotic is daarentegen erg prijzig. Ten opzichte van andere natvoer voor die prijs en de toevoeging van met name rund, vind ik dat behoorlijk duur.

Voor meer goede natvoeren kun je hier een kijkje nemen.

Conclusie: Animonda Carny Adult zeker aanbevolen

Over het hele plaatje van ingrediënten, analyse en prijs beveel ik Animonda Carny Adult aan. Ocean kun je gebruiken voor heel af en toe. De Exotic zou ik laten liggen door de prijs en rund toevoeging.

Pootje Catmoneo
Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

5 reacties:

 1. Hoi Marilyn,

  Mijn kieskeurige Brit is sinds kort overgestapt van RC naar Purizon. Ik wil hem eigenlijk aan natvoer hebben, maar het enige dat hij eet is Almo Nature. Nu combineer ik deze 2, maar omdat Almo niet volledig voer is weet ik niet wat de beste hoeveelheid bij beide is qua voedingsstoffen. Hij kreeg 40 gr. Almo en 50 gr. Purizon, maar eigenlijk wil ik het natvoer verhogen maar dan blijven de brokjes liggen. Heb jij een goed advies?

  • Wanneer je het natvoer verhoogt, kun je de hoeveelheid brokjes verlagen. Grofweg kun je voor elke gram brok ongeveer 3 tot 4 gram natvoer toevoegen.

   Almo is inderdaad niet volledig. Als dit het enige is wat hij lekker vindt (waarschijnlijk de textuur van Almo) dan kun je mogelijk eens kijken naar Thrive natvoer, GranataPet fillets of Catz Finefinefood Fillets (zie ook beste natvoer). Deze zijn prijzig, maar wel compleet. Hiermee kun je de hoeveelheid natvoer verhogen, om vervolgens eventueel een wat goedkopere variant hierin te mixen om je kat te laten wennen aan een andere textuur. Voor meer tips kun je ook eens in mijn artikel of kieskeurige katten kijken.

 2. Suzanna van der Voort

  Hoi Marilyn,

  Allereerst mijn oprechte bewondering, dank en diep respect voor jouw waardevolle bijdrage (in begrijpbare taal) om een goede en gezonde keuze proberen te maken voor je innig geliefde huisdier, de kat, die volledig afhankelijk is van de keuzes die zijn/haar verzorger maakt. En dit is geen gemakkelijke taak.

  Hulp van je dierenarts kun je niet verwachten, want ze werken meestal voor het gemak met “alfabet voer” van grote merknamen waarvoor je de hoofdprijs moet betalen en die totaal ongeschikt zijn voor een obligate carnivoor: de kat.
  De dierenartsen spreken de taal van de voerfabrikant na, een miljoenen industrie en waarbij zij ook een graantje meepikken, door het te verkopen.

  Het is bij “wet” niet toegestaan om schildklieren te verwerken in diervoeders, maar we weten maar al te goed, dat er flink gesjoemeld wordt met zowel het eten voor mensen als voor dieren en het toezicht/controles zijn ver te zoeken.
  En ja, mijn vraag of de omgeving van de schildklier ook niet verontreinigd is met hormonen, heeft me doen besluiten om hals/nek/strot van elk dier te mijden.

  Diervoeder fabrikanten kunnen hun samenstelling wijzigen zonder de consument in te lichten en het is met klem aan te raden, om bij elke nieuwe bestelling van diervoer, het etiket te controleren.

  Met veel plezier zal ik je blijven volgen!

  Suzanna

 3. Suzanna van der Voort

  Een hele interessante blog met hulp bij het begrijpen wat een kat nodig heeft om gezond te kunnen leven en niet door de machtige diervoeder industrie en menselijke onwetendheid gedwongen wordt tot “overleven”.

  Ik heb ook een formule gevonden om de percentages in eiwit, koolhydraten en vet uit te rekenen en mijn uitkomsten verschillen toch behoorlijk, vergeleken met uw berekening en dit verontrust me toch wel.

  Als voorbeeld neem ik het bovengenoemde Carny Adult “multivlees”, omdat de analyse reeds is vermeld. (Ik vermijd natvoer met gevogelte nek en/of runderstrot altijd, omdat ik niet voor 100% zeker ben, dat de omgeving vrij is van schildklier hormonen)
  Optellen: ruw eiwit 11,5% + ruw vet 6,5% + ruwe celstof 0,5% + ruwe as 1,8% + vocht 79% = 99.3%.
  100% – 99,3% = 0,7% koolhydraten
  100% – vocht 79% = 21 DMD (Droog Matter Deler)
  Opgegeven eiwitten 11,5 : 21 (DMD) = 54,761 %
  Opgegeven vet 6,5 % : 21 (DMD) = 30,952 %
  Uitgerekende koolhydraten 0,7 % : 21 = 3,333 %
  (de uitkomst 2 plaatsen opschuiven naar rechts om % te krijgen)

  Het enige dat overeenkomt in uitkomst zijn de koolhydraten.
  Mijn vraag is nu: welke berekening is goed?

  Met dank voor uw aandacht en met vriendelijke groet

  • Hoi Suzanna,
   Jouw berekeningen zijn helemaal correct. Blijkbaar heb ik in mijn tabel een aantal getallen verkeerd overgenomen! Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het aangepast naar de correcte cijfers.
   Een goede tip trouwens van die schildklier hormonen, daar ga ik binnenkort eens verder induiken!
   Marilyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *