Merk review: Animonda natvoer voor volwassen katten

Animonda Carny Adult KattenvoerAnimonda is me al een paar keer positief opgevallen door de hoeveelheid vlees, de specificatie van het gebruikte vlees (zoals long, hart of nier) en de korte ingrediëntenlijst waarin planten bijna in hun geheel ontbreken. Ook geven ze aan geen soja te gebruiken in hun producten, wat ik een groot pluspunt vind.

 

Ik maakte een analyses van Animonda’s kattenvoer voor de volwassen kat.

 

Animonda natvoer voor volwassen katten

Animonda heeft verschillende natvoer varianten, waarvan Carny het meest bejubeld wordt. De meeste varianten bevatten vers vlees als hoofdbron van eiwitten. Carny Ocean heeft vis als eiwitbron. Dierlijke bijproducten worden in de meeste gevallen netjes en volledig gespecificeerd, behalve bij de Rafiné.

(Swipe als je op een tablet/mobiel zit)

Animonda Carny Adult KattenvoerAnimonda Carny OceanAnimonda Carny Exotic
Carny Adult (10 smaken, 3 groottes)Carny Ocean (5 smaken)Carny Exotic (3 smaken)
Animonda Fom Feinsten PouchAnimonda Fom Feinsten KuipjeAnimonda Fom Feinsten Gecastreerde Kat
Vom Feinsten Pouch (3 smaken)Vom Feinsten Kuipje (7 smaken)Vom Feinsten Castratie (5 smaken)
Animonda Fom Feinsten met smulvullingAnimonda Vom Feinsten Adult NoGrainAnimonda Rafiné Soupé
Vom Feinsten Adult met smulvulling (3 smaken)Vom Feinsten Adult No Grain (3 smaken)Rafiné Soupé (mix van 3) (12 smaken)

Twee voorbeelden van Animonda

Carny Adult: Multivlees

Ingrediënten Multivlees: Rund (30%, Long, Vlees, Hart, Nier, Uier), Kip (29%, Lever, Maag, Nek, Vlees), Wild (6%), Calciumcarbonaat. 

 

Analyse: De voedingstabel is als volgt:

Vocht 79% Droge Basis
Eiwitten 11,5% 54,8%
Vet 6,5% 31%
KH 1,3% 6,19%
Vezels 0,5% 2,4%
Ruwe As 1,8% nvt

 

De Carny Adult varianten is het hoofdingrediënt in alle smaken rund. Daarnaast wordt kip veel gebruikt. Het vetgehalte is aan de hoge kant, deze zie je liever tussen de 20 en 30%. De hoeveelheid koolhydraten is daarentegen prima.

 

Wat ik opmerkelijk vind is dat Animonda zegt geen conserveer- en kleurstof te gebruiken, maar dat calciumcarbonaat bekend staat als zodanig. Niet erg op zichzelf, maar wel vreemd. Het wordt ook gebruikt als calciumbron en zout. Dit kan als tegenhanger zijn voor het fosfor uit vlees (waarover geen gegevens zijn).

 

Animonda Carny Adult kost €3,74 per kilo, maar wordt goedkoper als je grotere blikken neemt (200, 400 en 800 gram). Bij een aangeraden hoeveelheid per dag van 200 gram, kost dit per dag €0,75 (en goedkoper als je een groter blik neemt). Zeer betaalbaar dus!

 

Animonda Fom Feinsten (Kuipje): Gevogelte en kalf

Ingrediënten: 63% vlees en dierlijke bijproducten (van ieder 25%: gevogelte, rund, zwijn, 8% kalf) bouillon, mineralen.

 

Analyse

Vocht 80,5% Droge Basis
Eiwitten 11,5% 59%
Vet 4,7% 41,1%
KH 1,7% 8,72%
Vezels 0,3% 1,5%
Ruwe As 1,6% nvt

 

Vlees en dierlijke bijproducten die grotendeels gespecificeerd worden zijn de hoofdbron van eiwitten in de kuipjes van Fom Feinstein. Positief zijn de hoeveelheden eiwit, vet en koolhydraten. De vezels zijn niet te hoog.

 

Wat ik jammer aan dit product vind is de bouillon. Deze bevat in veel gevallen vrije glutamaat (MSG). Deze smaakmaker is verslavend en gelinkt aan verschillende ziekten (waaronder kanker).

 

Positieve punten

 • Alle producten bevatten veel vers vlees. Wanneer er ‘vlees en dierlijke bijproducten’ worden deze gespecificeerd naar dier en/of orgaan. Zowel de eiwitpercentages als eiwitkwaliteit is hoog.
 • Er zitten geen granen in de meeste producten. Slechts een enkele variant bevat pasta/noedels. Daardoor zijn de producten ook glutenvrij, alhoewel een glutenallergie maar weinig voorkomt onder katten. (Een rundallergie is waarschijnlijker, en dat gebruikt dit merk rijkelijk).
 • Ook bevatten de producten geen soja. In de Vom Feinsten Adult No Grain zit wel een kleine hoeveelheid erwten, net als soja een peulvrucht.
 • De ingrediëntenlijsten zijn kort en duidelijk. In sommige gevallen zou er wel meer gespecificeerd mogen worden.
 • De prijs voor Carny Adult is met €0,75 per dag prima betaalbaar.

 

Negatieve punten

 • Alhoewel Carny Adult zeer betaalbaar is, zijn de andere natvoeren van Animonda zijn duurder, vanaf €2 per dag.
 • Ik houd niet van vis (vooral tonijn en zalm) in het kattenvoer. Vis bevat veel gifstoffen uit de oceaan en wordt vaak geconserveerd met ethoxyquin. Dit conserveermiddel hoeft de producent niet te vermelden, omdat hij het niet zelf toevoegt.
 • Helaas zijn er geen gegevens over bijvoorbeeld de calcium, fosfor, magnesium en natrium gehalten.
 • Het is opmerkelijk dat er geclaimd wordt dat er geen conserveer, smaak- en kleurstoffen worden gebruikt, terwijl calciumcarbonaat en natriumchloride wel als zodanig bekend staan.
 • Ook bouillon is een smaakmaker, eentje met MSG! Deze varianten zou ik vermijden.
 • Eerder hebben ze zonder aankondiging hun samenstelling enigszins verandert, waardoor sommige katten in hongerstaking gingen. (Review van Lekker in je Vacht)

 

Carny Ocean raad ik af:

 • Het is een sowieso een aanvullend voer, dus niet geschikt om elke dag te geven.
 • Het koolhydratengehalte is met 17,7% te hoog.
 • Het is gebaseerd op vis, met name tonijn en zalm. Deze vissoorten bevatten de meeste gifstoffen uit de oceaan, omdat ze top-of-the-foodchain zijn.
 • Vis wordt vaak goedgehouden met ethoxyquin. Dit conserveermiddel hoeft de producent niet te vernoemen, omdat hij hem zelf niet toevoegt. Wel is deze gelinkt aan ziekten, waaronder kanker.
 • Bouillon is een smaakmaker die hoogstwaarschijnlijk MSG bevat.

 

Conclusie: Carny Adult aangeraden

De hoge en goede vleesbronnen in Animonda is zeer positief. Er wordt vers vlees gebruikt en deze wordt gespecificeerd. De ingrediëntenlijst is kort en bevat geen poes-pas. Allen zijn compleetvoer, op Carny Ocean en Vom Feinsten pouches na.

 

Nadeel vindt ik dat in veel varianten ofwel vis, danwel bouillon (MSG) aanwezig zijn. Beiden zijn voor mij een no go, vanwege de gelinkte ziekten hieraan. Daardoor blijven eigenlijk alleen nog Carny Adult en Fom Feinsten Adult met smulvulling over. De variatie in eiwitbron (nu voornamelijk rund) had in Carny Adult wel iets groter gemogen.

Animonda is te koop bij Zooplus

Pootje PurrfectCat

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

5 reacties:

 1. Hoi Marilyn,

  Mijn kieskeurige Brit is sinds kort overgestapt van RC naar Purizon. Ik wil hem eigenlijk aan natvoer hebben, maar het enige dat hij eet is Almo Nature. Nu combineer ik deze 2, maar omdat Almo niet volledig voer is weet ik niet wat de beste hoeveelheid bij beide is qua voedingsstoffen. Hij kreeg 40 gr. Almo en 50 gr. Purizon, maar eigenlijk wil ik het natvoer verhogen maar dan blijven de brokjes liggen. Heb jij een goed advies?

  • Wanneer je het natvoer verhoogt, kun je de hoeveelheid brokjes verlagen. Grofweg kun je voor elke gram brok ongeveer 3 tot 4 gram natvoer toevoegen.

   Almo is inderdaad niet volledig. Als dit het enige is wat hij lekker vindt (waarschijnlijk de textuur van Almo) dan kun je mogelijk eens kijken naar Thrive natvoer, GranataPet fillets of Catz Finefinefood Fillets (zie ook beste natvoer). Deze zijn prijzig, maar wel compleet. Hiermee kun je de hoeveelheid natvoer verhogen, om vervolgens eventueel een wat goedkopere variant hierin te mixen om je kat te laten wennen aan een andere textuur. Voor meer tips kun je ook eens in mijn artikel of kieskeurige katten kijken.

 2. Suzanna van der Voort

  Hoi Marilyn,

  Allereerst mijn oprechte bewondering, dank en diep respect voor jouw waardevolle bijdrage (in begrijpbare taal) om een goede en gezonde keuze proberen te maken voor je innig geliefde huisdier, de kat, die volledig afhankelijk is van de keuzes die zijn/haar verzorger maakt. En dit is geen gemakkelijke taak.

  Hulp van je dierenarts kun je niet verwachten, want ze werken meestal voor het gemak met “alfabet voer” van grote merknamen waarvoor je de hoofdprijs moet betalen en die totaal ongeschikt zijn voor een obligate carnivoor: de kat.
  De dierenartsen spreken de taal van de voerfabrikant na, een miljoenen industrie en waarbij zij ook een graantje meepikken, door het te verkopen.

  Het is bij “wet” niet toegestaan om schildklieren te verwerken in diervoeders, maar we weten maar al te goed, dat er flink gesjoemeld wordt met zowel het eten voor mensen als voor dieren en het toezicht/controles zijn ver te zoeken.
  En ja, mijn vraag of de omgeving van de schildklier ook niet verontreinigd is met hormonen, heeft me doen besluiten om hals/nek/strot van elk dier te mijden.

  Diervoeder fabrikanten kunnen hun samenstelling wijzigen zonder de consument in te lichten en het is met klem aan te raden, om bij elke nieuwe bestelling van diervoer, het etiket te controleren.

  Met veel plezier zal ik je blijven volgen!

  Suzanna

 3. Suzanna van der Voort

  Een hele interessante blog met hulp bij het begrijpen wat een kat nodig heeft om gezond te kunnen leven en niet door de machtige diervoeder industrie en menselijke onwetendheid gedwongen wordt tot “overleven”.

  Ik heb ook een formule gevonden om de percentages in eiwit, koolhydraten en vet uit te rekenen en mijn uitkomsten verschillen toch behoorlijk, vergeleken met uw berekening en dit verontrust me toch wel.

  Als voorbeeld neem ik het bovengenoemde Carny Adult “multivlees”, omdat de analyse reeds is vermeld. (Ik vermijd natvoer met gevogelte nek en/of runderstrot altijd, omdat ik niet voor 100% zeker ben, dat de omgeving vrij is van schildklier hormonen)
  Optellen: ruw eiwit 11,5% + ruw vet 6,5% + ruwe celstof 0,5% + ruwe as 1,8% + vocht 79% = 99.3%.
  100% – 99,3% = 0,7% koolhydraten
  100% – vocht 79% = 21 DMD (Droog Matter Deler)
  Opgegeven eiwitten 11,5 : 21 (DMD) = 54,761 %
  Opgegeven vet 6,5 % : 21 (DMD) = 30,952 %
  Uitgerekende koolhydraten 0,7 % : 21 = 3,333 %
  (de uitkomst 2 plaatsen opschuiven naar rechts om % te krijgen)

  Het enige dat overeenkomt in uitkomst zijn de koolhydraten.
  Mijn vraag is nu: welke berekening is goed?

  Met dank voor uw aandacht en met vriendelijke groet

  • Hoi Suzanna,
   Jouw berekeningen zijn helemaal correct. Blijkbaar heb ik in mijn tabel een aantal getallen verkeerd overgenomen! Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het aangepast naar de correcte cijfers.
   Een goede tip trouwens van die schildklier hormonen, daar ga ik binnenkort eens verder induiken!
   Marilyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *