Merk review: Animonda Carny Natvoer voor katten

Voer review Animonda (nieuw2020)

Animonda is me al een paar keer positief opgevallen door de hoeveelheid vlees, de specificatie van het gebruikte vlees (zoals long, hart of nier) en de korte ingrediëntenlijst waarin planten bijna in hun geheel ontbreken. Ook geven ze aan geen soja te gebruiken in hun producten, wat ik een groot pluspunt vind.

Ik maakte een analyses van Animonda’s Carny kattenvoer voor de volwassen kat.

Update april 2020: Animonda heeft Exotic uit hun variatie gehaald (de smaken vallen nu onder “Carny”) en de Single protein toegevoegd. Ingrediënten en analyses zijn redelijk hetzelfde gebleven.

Varianten van Animonda Carny

Animonda heeft drie soorten: Carny, Vom Feinsten en Raffiné.

In dit review behandel ik alleen de Adult Carny varianten.

Carny Ocean is een aanvullende voeding die je voor af en toe kunt gebruiken. Het Carny Kitten review kun je in de link vinden.

Animonda Carny Adult: Multivlees

Ingrediënten: 30% rundvlees (longen, vlees, hart, nieren, uiers), 29% kip (lever, maag, nek, vlees), 6% wild, calciumcarbonaat, natriumchloride.

Toevoegingen (per kg): Jodium (E2) 0,75mg, Mangaan (E5) 1,4mg, Zink (E6) 25mg, Vitamine D3 200IE, taurine 0,8 gram

Analyse

Vocht 79% DM ME
Eiwit 11,5% 54,8% 41%
Vet 6,5% 31,0% 56%
NFE 0,7% 3,3% 3%
Vezels 0,5%  2,4%  
Ruwe as 1,8%  8,6% Kcal*: 98

NFE = Nitrogen Free Extract, oftewel de koolhydraten zonder de vezels.
*Kcal/100 gram (op basis van Traditionele Atwater methode). Volgens Animonda 100,4 kcal/100 gram.
DM = Dry Matter (droge basis) ; ME = Metaboliseerbare energie (kcal)

De beoordeling

De eiwitten – In multivlees komen deze uit rund, kip en wildvlees. Verder is het fijn dat onderdelen gespecificeerd worden naar vlees en organen. Hart is bijvoorbeeld een goede bron van taurine en lever voor vitamine A. Nek is iets minder, gezien hier nog schildklierhormoon in kan zitten. Er zijn ook varianten zonder nek. De hoeveelheid eiwit is ook hoog genoeg voor volwassen katten.

De vetten – Deze komen uit het vlees. Voor een natvoer zit er een gemiddelde hoeveelheid vet in. Er zijn geen gegevens over omega-3 vetzuren.

De koolhydraten – Er zijn geen plantaardige toevoegingen gedaan en de totale hoeveelheid koolhydraten (NFE) zijn laag. Dit maakt het zelfs geschikt voor katten met diabetes.

De beoordeling – Alle varianten van Animonda Carny Adult bevatten een variatie aan vlees en organen. Alle smaken hebben wel kip of rund erin, dus bij allergieën is het iets minder handig. Het is hoog genoeg in eiwit en laag in koolhydraten. Voor suikerkatten kan Carny Adult daarom wel een uitkomst zijn.

Sommige mensen melden wel dat de ontlasting minder goed wordt en meer stinkt op Carny Adult. Uiteraard is dit een kwestie van uitproberen voor jouw kat. Lapje heeft daar in ieder geval geen last van.

Wat wel fijn is: Carny Adult is een van de goedkoopste goede natvoeren voor de kat (zie hieronder).

Smaken onder Animonda Carny

Exotic valt nu ook onder Carny (zie * bij de smaak, de buffel is eruit). Daardoor bevat deze lijn nu de volgende smaken:

 • Kalkoen + Kippenlever
 • Kalkoen + Lam
 • Kalkoen, kip + garnalen
 • Kip + zalm
 • Kip, kalkoen + eendenhart
 • Kip, kalkoen + konijn
 • Multivlees cocktail
 • Rund
 • Rund + hart
 • Rund + Kabeljauw
 • Rund + Kangoeroe *
 • Rund + kip
 • Rund + lam
 • Rund + parelhoen
 • Rund + Ree
 • Rund + Struisvogel *
 • Rund, kalkoen + garnalen
 • Rund, kalkoen + konijn
 • Rund, kip + eendenhart
 • Single protein: Kalkoen Puur
 • Single protein: Kip Puur
 • Single protein: Rund Puur

Onderstaande percentages zijn op basis van de energie die deze macronutriënten leveren. Voor eiwit zou dit boven de 40% moeten zijn, de NFE het liefst onder de 15%.


Blog advertentie Via Natura
MerkEiwitVetNFEKcal
Kip smaken44,3%51,3%4,4%93,4
Rund smaken*44,3%53,1%2,7%98,0
Rund + Struisvogel42,3%53,1%4,6%98,0
Kalkoen Puur45,3%50,1%4,3%87,0
Kip Puur44,2%47%8,8%84,5
Rund Puur35%54,1%10,8%118,4

*Incl de Multivlees en de ‘Rund + Kangoeroe’

Animonda Carny Textuur
De textuur van Animonda is redelijk zacht. Sommige varianten zijn wel iets grover dan dit.

Animonda Carny Ocean: aanvullende voeding

Animonda Carny Ocean

Ocean is een aanvullende natvoer op basis van vis, met name tonijn en daarnaast zalm, sardientjes of garnalen. Het is extra hoog in eiwitten (69%ME), behoorlijk laag in vet (15%ME) en opmerkelijk hoger in koolhydraten (16%ME) (alle varianten hebben dezelfde analyse).

Omdat het aanvullend is, kun je dit niet elke dag voeren en daarom review ik dit niet uitgebreid. Heel af en toe, bijvoorbeeld eens per week (21 maaltijden), is prima. Vervang dan gewoon een hele maaltijd hiermee en zie het als een soort snackmaaltijd. De vis levert goede omega-3 vetzuren.

Waar kun je Animonda Carny kopen en hoeveel kost het?

Animonda is te koop bij Zooplus. Onderstaande prijzen zijn op basis van een gecastreerde kat van 4 kilo. Intacte katten mogen meer eten en zijn duurder per dag.

  200 gram400 gram 800 gr
Per kilo €4,58 €4,33 €2,71
Per dag (Kat 4 kg) €0,93 €0,88 €0,55

Zooplus heeft ook nog maaltijdzakjes (multipack en pouches per smaak). Deze zijn per kilo wel aanzienlijk prijziger met €10,28 per kilo. Hierin zit wel de Struisvogel en de Kangoeroe smaak die eerder onder Exotic te koop waren, mocht je die zoeken.

Zooplus is helaas ook niet volledig in het aanbod van smaken. Medpets heeft wel veel meer smaken, maar is ietsjes duurder per kilo.

Via-Natura heeft ook een bredere variatie en komt qua prijs ongeveer overeen met Medpets.

Voor de single protein lijnen zul je via Animonda zelf moeten bestellen (ze hebben een Duitse site, en je kunt de Engelstalige krijgen door rechtsboven de taal aan te passen).

Voor meer goede natvoeren kun je hier een kijkje nemen.

Conclusie: Animonda Carny Adult zeker aanbevolen

Over het hele plaatje van ingrediënten, analyse en prijs beveel ik Animonda Carny Adult aan.

Ocean kun je gebruiken voor heel af en toe.

Pootje Catmoneo

52 reacties:

 1. Hallo Marilyn,

  Mijn gecastreerde katertje van 9 maanden eet droogvoer met lange tanden, dus ben ik daarnaast meer gourmet gold mousse gaan geven, twee blikjes per dag. hij smult hiervan. Heb hem ook wel eens iams natvoer gegeven en die vond hij ook lekker. Maar op jouw site zie ik dat bijvoorbeeld animonda carny beter en goedkoper is, dus heb ik daar een voorraadje van gekocht. Hij heeft nu twee- en een half blik van 400 gram op, de kittenvariant gevogelte en de kittenvariant rund en gevogelte, maar hij vindt er niks aan. Hij eet er wel van, maar vaak maar een paar hapjes per keer en dan een halfuurtje later weer wat, enz. Vraag me nu af of het wel zo goed voor hem is. Hij laat nu ook stinkwindjes. Hij poept niet meer op de kattenbak, maar buiten in de (wijde) omgeving, dus ik kan zijn ontlasting niet controleren. Kan ik hem niet weer beter iams of gourmet gold mousse gaan geven? Het is toch ook heel belangrijk dat hij geniet van zijn eten….
  .
  Vriendelijke groet,
  Jetty

  • Marilyn [Catmoneo]

   Goede vraag Jetty.

   In dit geval lijkt de Animonda niet lekker te vallen. Vooral de stinkie windjes vertellen dit dan bij jouw kat.

   Is het per se erg dat ie het iets minder goed lust? Soms is dat beter, in die zin dat de eetlust wat wordt geremd. Bij katjes die een hoge motivatie voor voeding hebben kan dat een uitkomst bieden om te zorgen dat ze zich minder snel overeten.
   Als ze het niet lusten en echt niet eten is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Een kat moet altijd blijven eten.

   Maar wat variatie kan geen kwaad. Misschien dus niet de Animonda, maar kijk eens of je nog een ander merk kunt vinden.
   Zie bv ook: Moet je kattenvoer afwisselen of kun je beter bij 1 merk blijven?

 2. Elle de Vroede

  Ik heb een vraag over de Animonda Carny blik. Ik denk toch wel een erg belangrijke.
  Over het zoutgehalte!

  Ik gaf mijn 5 katten al jaren de droge brok van Animonda (kip adult). Daar deden ze het super op. Goede ontlasting etc. Allemaal gezond jarenlang.
  Ze dronken nooit overmatig veel, gewoon normaal. En ik heb veel waterbakken in huis staan.
  Ik gaf natvoer erbij van b.v felix (en soms de kuipjes Vom Feinsten van Animonda.

  Ik dacht een paar maanden terug de carny blikken te kopen. Immers, hoe meer vocht hoe beter en geen slechte toevoegingen etc.
  Elke dag in de avond kregen ze dat naast de brok. Dus sinds een maand of anderhalf.
  Wat mij direct opviel is dat alle katten na het eten van de Carny naar de water bakken liepen.

  Nu de laatste week valt het mij op dat een kater erg vermagert. En erg veel drinkt. Lees: hij gooit bijna met zijn poten de waterbak om om te drinken (terwijl de water bak vol zit).

  Ik ga morgen de DA bellen.

  Frappant is dat ik zojuist ben gaan googlen op de woorden “Animonda Carny zout”. Ik las een stukje op een forum waar iemand schreef dat ze naast haat brok haar poes Carny was gaan geven en het opviel dat de poes gelijk daarna begon te drinken, of dat normaal was”. Want zo scheef zij “ik dacht met blik krijg je juist vocht binnen”. Ze kreeg een antwoord als “Maar wij drinken ook wel eens na het eten”. Waarop de vrouw weer typte van “oh, ik vond het alleen vreemd, het viel op want na brokken eten deed ze dat nooit”. Verder werd er niet op ingegaan.
  Maar…het viel mij dus ook op bij alle 5! katten hier. Precies na het eten van de blik Carny dronken ze meer. Dus die mevrouw van dat forum had dat goed opgemerkt bij haar poes.

  Nu hier een kater (hij was gewoon normaal van gewicht niet te dik voorheen) hier zó dorstig is (en de anderen ook meer drinken als normaal) maar de kater daarbij in een anderhalve week vermagert is (en..hij sinds anderhalve maand veel Carny krijgt).. vraag ik mezelf af : hoe zout zijn de blikken?….
  Is dat bij u bekend? Ik denk een belangrijke vraag.
  Voor nu geef ik in elk geval even aan al mijn katten geen Carny meer (en ik heb er rond 30 staan 400 gram)…

  • Dat is van Animonda Carny niet bekend.
   Daarnaast is zout ook niet het enige wat drinken kan stimuleren. Bv eiwitten kunnen dat ook doen.
   Nu is het natuurlijk wel opmerkelijk dat alle 5 de katjes direct meer lijken te gaan drinken na de introductie van Animonda.
   Je zou het kunnen testen door eens te stoppen met Animonda en kijken wat er gebeurt.

   Met de kat die extreem veel drinkt en ook nog sterk vermagert zou ik zeker naar de dierenarts gaan (zoals je al schrijft).
   Hier vermoed ik toch dat er meer aan de hand is, en uitsluitsel daarover kan geen kwaad.

 3. Als ik de ingrediëntenlijst van Carny bekijk, zie ik hoofdzakelijk orgaanvlees. Is dat geen probleem?

  • Hoeft niet per se, kijk goed naar hoe jouw kat er op reageert.
   Mijn Lapje doet het prima, maar ik hoor ook wel eens katten die nogal stink poepies krijgen.

 4. Hoi Marilyn,

  hadden de geteste blikjes Carny bij jou ook zulke dikke blokken gestold vet onderin? Nu ik het de laatste jaren online bestel -na verhuizing-, valt me dit op . Ik geef daarom nooit meer het hele blikje [verdeeld in porties natuurlijk 🙂 ]

  Of is dat gestolde vet juist belangrijk voor de kat?

  • Momenteel geef ik Animonda Carny Kitten ipv de adult variant.
   Maar als er dikke gestolde hoeveelheid vet in een blikje zit, dan geef ik meestal een klein beetje hiervan, maar niet alles.
   Met name ook omdat het meestal onderin het blik zit en dan zou Lapje een maaltijd krijgen met alleen dat. Ik gooi het gewoon weg met het blik en pak een nieuwe.

   • Norbert Thieren

    Moet dat vet er niet bij zitten, maar dan wel gemengd met de rest? Het dient bij mij voor zwerfkatten die, denk ik, wel vet kunnen gebruiken. Zo’n blik is in eens leeg zodat ik het wel kan mengen.

   • Als je het makkelijk kunt mengen is er natuurlijk geen probleem.
    Maar om alleen dat vet te geven aan het eind – dat vind Lappie niet zo geschikt.

 5. Hallo allemaal,

  Heel fijn deze site, maar zie even door de bomen het bos niet meer. Mijn kater kitten van 5 maanden heeft al sinds ik hem heb diarree. Bij de DA geweest en al een AB kuur gehad, ontalstingsonderzoek, ontwormingskuur van 5 dagen en hypoallergene voeding. Dat laatste waren droge brokken zonder vlees(!). Hier reageerde hij ook niet goed op. Rare kleur en geur ontlasting en nog steeds geen vaste drol.
  Nu is de volgende stap volgens de DA een echo. Dat kost ook weer zo veel.
  Nu was ik afgelopen donderdag bij de natuur dierenwinkel in de buurt en raadde dus de carny aan. Hij vindt het heerlijk, maar zie nog geen verbetering van de ontlasting. Ben ik te ongeduldig? Hoelang hebben de darmen de tijd nodig dit te verwerken? En hoelang dit aankijken voordat ik toch die echo laat maken?
  Trouwens, Japie is levendig en al gelukkig. Alleen die ontlasting scheelt er aan. En jammert soms wanneer hij op de bak gaat.

  Hopelijk hebben jullie advies ?

  Groetjes,
  Simone

  • Normaliter zou diarree binnen een paar dagen tot max 2 weken echt wel weg moeten trekken / zou je verbetering moeten zien.
   Dit klinkt meer als iets chronisch, waarbij de darmgezondheid ook een cruciale rol speelt.
   Wanneer het aanblijft zou ik die echo toch laten doen om een duidelijker beeld te krijgen.
   Als daar ook niets uit komt, kunnen we ook samen eens kijken naar de voeding.

   (Zie: Advies: Help me de beste voeding voor mijn kat te kiezen!

 6. Het valt me op dat animonda carny vooral rund als eiwitbron in bijna alle blikvarianten gebruikt. Is het niet ongezond om zoveel roodvlees te voeren?
  Kan ik hier gewoon visolie naast voeren?

  • Klopt er zit vaak rund verwerkt in Animonda.
   Daarom raad ik aan merken af te wisselen voor de variatie.
   Je kunt hier wel gewoon visolie doorheen geven/bij geven (niet overdrijven met visolie natuurlijk).

 7. Vraag: geldt dit positieve advies ook voor de zakjes natvoer van animknda carny?

 8. Hallo allemaal,

  Weet iemand hier toevallig wat het fosfor percentage is in Animonda Carny?

  Alvast bedankt!

  • Als het niet vermeld staat op de site van de fabrikant of het etiket, dan kun je het beste de fabrikant mailen hierover. Met een beetje geluk krijg je daar een antwoord.

 9. Hallo,

  Allereerst bedankt voor deze geweldige site!
  Wij zijn er achter gekomen dat onze kat FIV heeft. Er wordt aangeraden om geen rauw vlees te geven. Moet Animonda Carny ook echt gezien worden als rauw vlees? Wij geven haar nu dit voer en ze is er dol op.

  Alvast bedankt!

 10. weet je of de carne vers is of gekookt?

 11. Zelf koop ik Animonda Carny via Amazon. Mix van 12 blikken a 400 gram kost 14,-. Via de Amazon site vanuit Nederland niet te vinden maar wel als je via een VPN doet alsof je uit Duitsland komt. Volgens mij dan zelfs goedkoper dan blikvoer uit de supermarkt.

  • Je hebt geen VPN nodig om bij amazon.de te kunnen kopen. Echter verzenden niet alle verkopers naar Nederland. Wij kopen daar al jaren, nu met het nieuwe amazon.nl erbij kunnen we gewoon met hetzelfde account inloggen.

 12. Hallo,

  Allereerst bedankt voor deze duidelijke website!
  Wij hebben een kat van 3.5kg. Volgens de verpakking mogen we haar 180gram per dag geven. Nu geven we 120 gram en 10 gram PoN. Ze valt echter niet af. De dierenarts zegt dat ze we iets maf afvallen. Nu vind ik het zelf moeilijk om in te schatten waar we op zouden moeten korten? Of krijgt ze toch echt genoeg? Ze zit veel in huis en in de tuin. Daarbuiten komt ze niet

  Marco

  • Dat kan ik helaas zo niet zeggen. Dit ligt aan haar leeftijd, gewicht, castratie, activiteit en andere factoren die minder duidelijk zijn.
   De aanbeveling op de verpakking is sowieso twijfelachtig – waarschijnlijk gaat het daarvoor om een niet-gecastreerde kat die meer mag eten, dan jouw waarschijnlijk gecastreerde kat die moet afvallen.

   In een persoonlijk advies kan ik je met je meedenken over wat wel of niet handig is voor jouw kat. Dit kun je hier aanvragen.

  • Er zijn merken met een lager vetpercentage en hoger eiwitgehalte die je misschien zou kunnen proberen.

 13. Wij hebben de 400 gram blikken en doen gemiddeld 3 a 4 dagen met een blik. Wij doen wel na elke keer gebruik een plastic afsluit dop op het blik. Kan dit kwaad? Of kunnen we beter de 200 gram blikken pakken, omdat de blikken niet zo lang open mogen zijn?

 14. Hi Marilyn & Kim,

  Allereerst mijn complimenten voor jullie website. Dit geeft mij een goed inzicht in de verschillende kattenvoeren en het juiste detailniveau. Mijn vraag gaat eigenlijk over het opgroeien van kittens. Ik heb twee katten van ongeveer 5 maanden, welke ik niet helemaal meer beschouw als kittens maar ook zeker niet als volwassen. Wanneer kom ik op het punt dat ik ze ‘adult’ voer kan geven? Ik wil graag het natvoer uit deze review voor ze halen, is dit geschikt voor ze?

  Groet, Mark

  • Kittens zijn eigenlijk nog in de groei tot ongeveer een jaar.
   Ongecastreerd zou ik ze dan ook die voeding blijven geven die geschikt is voor kittens.
   Mochten ze na castratie wel heel erg aankomen, dan kun je op zoek gaan naar een minder energierijke voeding. Natvoer voor kittens zou dan geschikt zijn.

 15. Wat is het verschil tussen carny en vom feinsten? En welke raadt u meer aan

 16. Hoi. Mijn katten lusten geen Carny vlees en van de Purizon brokken gaan ze over hun nek. Naturo en Lily’s willen ze ook niet. Nu weigeren ze te eten. Voorheen hadden ze RC nat en brok voer die aten ze wel. Enige tips? Mvg. Natalie

  • Hoi Natalie,

   Ik zou eerst teruggaan naar de RC. Zorgen dat ze weer goed eten alvorens verder te experimenteren. Ik raad je aan kleine beetjes te proberen en niet alles tegelijk te vervangen. Probeer bijvoorbeeld eens Canagan natvoer blikjes. Dit zijn een soort vleesreepjes die vele katten heerlijk vinden (en het is complete voeding). Pas als ze het natvoer goed eten, kun je eens verder kijken naar de brok.

   Groetjes
   Marilyn

 17. Bij mijn brits korthaar van bijna 15 is nierfalen geconstateerd. De dierenarts heeft een nierdieet voorgeschreven met veel dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit en laag fosfor.
  Hij verkocht (natuurlijk) Royal Canin.
  Hij kreeg altijd purizon en carny.

  Zou ik de carny nog kunnen gebruiken voor hem? (dierenarts zegt van niet maar volgens mij is het fosforgehalte lager dan in Royal Canin Renal?)

  Alvast bedankt.

  met vr gr Edith

  • Dag Edith,

   Ik heb even de waarden op moeten vragen, maar het fosforgehalte van Animonda Carny ligt niet lager dan die van RC Renal (of überhaupt een nierdieet). De Senior variant ligt wel wat lager en is voor een beginnend stadium nog wel acceptabel. Deze heeft wel maar 2 smaken.

   Wat nierdiëten betreft is het sowieso vaak een beetje proberen wat überhaupt gegeten wordt. Zo kan ik bijv. HappyCat Vet op papier heel leuk vinden, maar het moet er wel in gaan natuurlijk.

   Wat reguliere natvoeren betreft, zijn er mogelijk nog wel wat opties, maar dat is een beetje afhankelijk van het stadium van nierfalen. Zo zijn er nog best wat mogelijkheden in een vroeg stadium, maar wordt dit een stuk lastiger bij erger nierfalen.

   Groetjes,
   Kim

  • Late reactie maar ik lees dit nu pas…
   Mijn maincoon poes van 9 jaar heeft de laatste 2 jaar mee gegeten van Hills k/d mobilty, sinds bij mijn andere kat nierfalen was geconstateerd. Zij kreeg wel elke dag een half zakje sheba bij, om toch ook wat meer binnen te krijgen dan de nierfaler. (dat was het enige dat ze lustte naast de Hills brokjes)
   Inmiddels is hij helaas overleden en ben ik voor haar overgestapt op Purizon XL brok en Animonda Carny, toevallig dezelfde combinatie als Edith. Ook toevallig heb ik een zak Royal Canin renal special meegekregen, nadat ik poes vandaag na 9 dagen nierspoeling heb opgehaald… jawel, ook plotseling nierfalen?
   Ik vind dit zo bizar. Ze deed het ogenschijnlijk super goed op deze combinatie, werd (gelukkig) wat dikker, kreeg een mooiere vacht en had voor het eerst in jaren goede vaste ontlasting.
   Net als Edith keek ik ook op jullie site om te zien of ik naast het nierdieet nog 1 van de 2 kan bijgeven, maar dat is dus niet verstandig, lees ik.
   Kan poes in die 6 weken toch teveel hebben binnengekregen met deze combinatie, waardoor ik nu ineens een 2e nierfaler in huis heb? Los van mijn verdriet en angst (de nierwaardes zijn nog steeds te hoog maar na 9 dagen infuus had het geen zin meer om dat langer te proberen) zit ik echt vol met vragen, waar de dierenarts helaas ook geen antwoord op heeft…
   Ze heeft dit maar 6 weken gegeten, toch teveel ineens? Verder krijgen ze hier nooit extraatjes oid en er staat een drinkfontein waar goed gebruik van gemaakt wordt.
   De ander had slechts 1 nier en in de andere werden niersteentjes aangetroffen toen hij zo ziek werd, dus dat was verklaarbaar, maar dit??

   Sorry voor het lange verhaal, ik hoop dat hier op de site iemand me kan vertellen of dit aan de voeding kan hebben gelegen, al na die paar weken.

   Groetjes, Marie

   • Het is belangrijk om allereerst de diagnose te hebben: gaat het om plotseling nierfalen, dan is vaak sprake van gif (bv lelies) of genen.
    Chronisch nierfalen komt vaak voor bij katje vanaf een jaar of 10. Met 9 jaar is jouw kat er wel vroeg bij helaas, maar waardoor dat komt, is heel moeilijk te zeggen.

    Wel raad ik aan om juist nu te zorgen dat ze goede natvoeding krijgt, die laag is in fosfor. Voorbeelden voor stadium 1 nierfalen (tussen haakjes fosfor in mg per 100kcal):
    Feringa Kitten (195-225)
    – Feringe Pure Meat (160-220)
    – GranataPet Symphonie (210-220) [Misschien wat aan de hoge kant]
    – Terra Faelis Konijn / Rund (210/185)
    – Wild Freedom Kitten (205)
    – Wild Freedom [m.u.v. Golden Valley] (205-230)

    Het vocht helpt ook enorm bij het nierfalen.
    Veel sterkte, ik snap dat de diagnose moeilijk is te verwerken.

 18. Hoi Marilyn,

  Mijn kieskeurige Brit is sinds kort overgestapt van RC naar Purizon. Ik wil hem eigenlijk aan natvoer hebben, maar het enige dat hij eet is Almo Nature. Nu combineer ik deze 2, maar omdat Almo niet volledig voer is weet ik niet wat de beste hoeveelheid bij beide is qua voedingsstoffen. Hij kreeg 40 gr. Almo en 50 gr. Purizon, maar eigenlijk wil ik het natvoer verhogen maar dan blijven de brokjes liggen. Heb jij een goed advies?

  • Wanneer je het natvoer verhoogt, kun je de hoeveelheid brokjes verlagen. Grofweg kun je voor elke gram brok ongeveer 3 tot 4 gram natvoer toevoegen.

   Almo is inderdaad niet volledig. Als dit het enige is wat hij lekker vindt (waarschijnlijk de textuur van Almo) dan kun je mogelijk eens kijken naar Thrive natvoer, GranataPet fillets of Catz Finefinefood Fillets (zie ook beste natvoer). Deze zijn prijzig, maar wel compleet. Hiermee kun je de hoeveelheid natvoer verhogen, om vervolgens eventueel een wat goedkopere variant hierin te mixen om je kat te laten wennen aan een andere textuur. Voor meer tips kun je ook eens in mijn artikel of kieskeurige katten kijken.

  • Hoi Marilyn,

   Ik geef de katten PoN Fee’s (wordt met lange tanden gegeten door alle 3) en Animonda carny (bijna alle smaken). 2 poezen van rond de 2,5kg eten samen 200gr per dag en amper nog PoN. De kater lust geen enkel natvoer, dus zijn enige optie is PoN. Is 200gr Animonda voor 2 dames wel voldoende? Eén poes heeft altijd rond de 2,5kg gewogen, klein ding van 10 jaar en niet afgevallen sinds de carny. De ander is bijna 9 maanden, al veel mee gedokterd, ben al blij dat ze überhaupt weer eet.

   • Wanneer ik mijn dame (3,3kg) 100g natvoer per dag geef, is dit ongeveer 60% van haar dagelijkse calorieën. Voor jouw lichtere dames is dit percentage dus wat hoger.

    Wij raden aan om minimaal 50% van de calorieën uit vochtrijke voeding te laten komen. Met die 100g/kat kom je daar dus wel aan. Als ze daarmee ook netjes op gewicht blijven, zou ik me dus niet teveel zorgen maken.

 19. Suzanna van der Voort

  Hoi Marilyn,

  Allereerst mijn oprechte bewondering, dank en diep respect voor jouw waardevolle bijdrage (in begrijpbare taal) om een goede en gezonde keuze proberen te maken voor je innig geliefde huisdier, de kat, die volledig afhankelijk is van de keuzes die zijn/haar verzorger maakt. En dit is geen gemakkelijke taak.

  Hulp van je dierenarts kun je niet verwachten, want ze werken meestal voor het gemak met “alfabet voer” van grote merknamen waarvoor je de hoofdprijs moet betalen en die totaal ongeschikt zijn voor een obligate carnivoor: de kat.
  De dierenartsen spreken de taal van de voerfabrikant na, een miljoenen industrie en waarbij zij ook een graantje meepikken, door het te verkopen.

  Het is bij “wet” niet toegestaan om schildklieren te verwerken in diervoeders, maar we weten maar al te goed, dat er flink gesjoemeld wordt met zowel het eten voor mensen als voor dieren en het toezicht/controles zijn ver te zoeken.
  En ja, mijn vraag of de omgeving van de schildklier ook niet verontreinigd is met hormonen, heeft me doen besluiten om hals/nek/strot van elk dier te mijden.

  Diervoeder fabrikanten kunnen hun samenstelling wijzigen zonder de consument in te lichten en het is met klem aan te raden, om bij elke nieuwe bestelling van diervoer, het etiket te controleren.

  Met veel plezier zal ik je blijven volgen!

  Suzanna

 20. Suzanna van der Voort

  Een hele interessante blog met hulp bij het begrijpen wat een kat nodig heeft om gezond te kunnen leven en niet door de machtige diervoeder industrie en menselijke onwetendheid gedwongen wordt tot “overleven”.

  Ik heb ook een formule gevonden om de percentages in eiwit, koolhydraten en vet uit te rekenen en mijn uitkomsten verschillen toch behoorlijk, vergeleken met uw berekening en dit verontrust me toch wel.

  Als voorbeeld neem ik het bovengenoemde Carny Adult “multivlees”, omdat de analyse reeds is vermeld. (Ik vermijd natvoer met gevogelte nek en/of runderstrot altijd, omdat ik niet voor 100% zeker ben, dat de omgeving vrij is van schildklier hormonen)
  Optellen: ruw eiwit 11,5% + ruw vet 6,5% + ruwe celstof 0,5% + ruwe as 1,8% + vocht 79% = 99.3%.
  100% – 99,3% = 0,7% koolhydraten
  100% – vocht 79% = 21 DMD (Droog Matter Deler)
  Opgegeven eiwitten 11,5 : 21 (DMD) = 54,761 %
  Opgegeven vet 6,5 % : 21 (DMD) = 30,952 %
  Uitgerekende koolhydraten 0,7 % : 21 = 3,333 %
  (de uitkomst 2 plaatsen opschuiven naar rechts om % te krijgen)

  Het enige dat overeenkomt in uitkomst zijn de koolhydraten.
  Mijn vraag is nu: welke berekening is goed?

  Met dank voor uw aandacht en met vriendelijke groet

  • Hoi Suzanna,
   Jouw berekeningen zijn helemaal correct. Blijkbaar heb ik in mijn tabel een aantal getallen verkeerd overgenomen! Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het aangepast naar de correcte cijfers.
   Een goede tip trouwens van die schildklier hormonen, daar ga ik binnenkort eens verder induiken!
   Marilyn

Reageren is niet mogelijk