Kattenvoeding
Marilyn [Catmoneo]
Kattenvoeding
4 min

Is jouw voer gezond voor je kat? 8 Signalen om op te letten

4 min
KatEr wordt steeds meer gepraat over gezonde voeding voor je kat. Goede voeding heeft namelijk een grote invloed op het welzijn van je kat.   Toch is dit per kat weer verschillend. Waar de ene kat het goed op doet, is voor de andere kat minder geschikt. Daardoor is het meer dan alleen letten op de ingrediënten van veel vlees en weinig granen.   Welke signalen duiden op goed voer voor jouw kat?

De vacht en huid

De vacht en huid is een goede indicatie voor de gezondheid van je kat. Een slechte vacht kan duiden op een tekort aan vitaminen en/of mineralen.   Een slechte vacht betekent dat de vacht dof is, waarbij kleuren niet meer zo goed uit komen. Ook kan de vacht vettig zijn. De huid is droog of schilferachtig.   Een gezonde vacht is juist blinkend, zacht en schoon. Ook is deze rijk in kleur. Verzorgt jouw kat zichzelf goed, maar zie je toch een slechte vacht, dan kan verandering in voeding een verandering brengen.   Plots flink verharen of kale plekken kan duiden op iets ernstigs. In sommige gevallen gaat het om een voedselallergie. Een bezoekje aan de dierenarts is belangrijk om andere medische zaken uit te sluiten.

Ruggengraat test

Wil je weten of je kat voldoende (dierlijke) eiwitten binnenkrijgt, dan is de ruggengraat test handig. Ga hierbij met je vingers over de ruggengraat. Is deze hobbelig en goed te voelen, dan heeft je kat waarschijnlijk een proteïne tekort. Hij heeft spiermassa verloren. Uiteraard is dat niet de bedoeling.

Overgeven

Soms geven katten direct na het eten over. Siamezen staan hierom bekend. Alhoewel af en toe overgeven normaal is, is elke dag dat doen niet.   Het kan zijn dat je kat te snel eet. Een voerpuzzel en vaker kleinere maaltijden aanbieden is dan een oplossing.   Ook een voedselgevoeligheid, intolerantie of allergie kan het probleem zijn. Bepaalde ingrediënten kunnen irriterend zijn, waardoor alles er weer uit komt. De top 3 allergenen zijn kip, rund en vis – de meest voorkomende eiwitbronnen is het huidige kattenvoer. Daarnaast zijn tarwe, mais, melkproducten en lam vaker voorkomende allergenen. Heb je een vermoeden wat het irriterende ingrediënt is, dan kun je deze elimineren. Heb je geen idee, dan is een eliminatiedieet iets.

Omvang: Te dik of te dun

Vaak wordt dik en dun gemeten in gewicht. Je kat mag niet te zwaar of te licht zijn. Echter hangt gewicht ook af van de grootte van je kat: een Maine Coon kater is een stuk zwaarder dan een vrouwtjes Munchkin.   Voor een kat op gezond gewicht moet je de ribben kunnen voelen. Als je ze direct kunt zien is je kat waarschijnlijk te licht. Als je ze niet kunt voelen, is je kat te dik. Vooral overgewicht is tegenwoordig een groot probleem en komt in veel gevallen door te veel voeren.

De kattenbak: De ontlasting

Als je het dan toch moet verschonen, check dan de poepjes en plasjes in de bak. Deze geven een goede indicatie van de vertering van het voer.   De ontlasting is gezond als het:
  • Een diepe bruine heeft
  • Niet te zacht of te hard is
  • De geur niet te sterk is (alhoewel poep nou eenmaal stinkt uiteraard).
  Continue diarree is reden tot zorg. Als het langer dan twee dagen aanhoudt, kan je kat ernstig gedehydrateerd raken. Een dierenartsbezoekje is noodzakelijk.   Verstopping kun je opmerken doordat je kat erg veel moeite moet doen, maar er eigenlijk niets in de bak ligt. Dit kan af en toe voorkomen, maar moet niet de norm worden. Zie je je kat vaker naar de bak lopen, houd dan een oogje in het zeil.   Is de poep wit uitgeslagen, dan krijgt je kat waarschijnlijk te veel calcium. Uiteraard mag er geen bloed in de poep zitten.
SymptoomVertoningHoe vaakMogelijke oorzaak
ConstipatieKleine, harde, droge poepjesMinder dan 1x per dagUitdroging, megacolon, dieet
ConstipatieKleine, harde, droge poepjes met een hoop haarMinder dan 1x per dagHaarballen, overdadige uiterlijke verzorging (wassen)
ConstipatieDunne, lint achtige poepMinder dan 1x per dagDarm (bijvoorbeeld een tumor)
DiarreeZwarte teerachtige, vloeibare poepVarieertMaag of darm bloedingen. Bel de DA direct.
DiarreeStinkende puddingachtige poep2-3 keer per dagVoedsel intoleranties, Food intolerances, inflammatoire darm ziekte
DiarreeStroperige poep met slijmMeerdere keren per dagTe weinig vezels, colitis
DiarreeZachte, schuimende, vettige poep met slijmVarieertParasieten
Bron: Pets webMD

De kattenbak: De plasjes

Onder voeding versta ik ook de vochtinname. De urine controleren is daarom ook belangrijk. Klonterend grit is daarbij handig: deze maakt balletjes van de urine, zodat het makkelijker te zien is hoeveel en hoe vaak je kat plast.   Normaal plast je kat ongeveer 3 keer per dag en dit wordt een bolletje ter grootte van ongeveer een handpalm. [caption id="attachment_1228" align="aligncenter" width="600"]Urineweg gezondheid Bron: CatInfo (met vrije vertaling)[/caption]   Zie je veel kleine bolletjes gecombineerd met je kat die steeds weer naar de kattenbak gaat, dan kan dit duiden op blaas- of urinewegproblemen. Mogelijk is een deel van de plasbuis verstopt.   Plast je kat juist heel erg veel, kan dan duiden op suikerziekte of andere aandoeningen.   Is er niets medisch aan de hand, maar is de hoeveelheid urine weinig, dan kun je overstappen op meer natvoer. Natvoer bevat namelijk veel meer vocht dan droogvoer. Daardoor is je kat beter gehydrateerd.

De anus en genitaliën

Naast de kattenbak kun je de anus en genitaliën checken. Til hiervoor de staart op. Dit moet schoon zijn. Er mogen geen ‘stukjes’ poep zitten. Een verdikking of rode kleur kunnen duiden op een ontsteking. https://www.youtube.com/watch?v=M7OLJW7Qy_w

Gedrag

Dat elke kat weer anders is, staat vast. Jij als baasje (of persooneel ;) ) weet het beste wat ‘normaal’ is voor jouw kat.   Toch kan bepaalde gedrag duiden op ziekten. Extra veel slapen en lusteloosheid is zo’n signaal. Een plotselinge vermindering in activiteit ook. Pootje PurrfectCat PhotoCredit: Pikabum