Gezondheid
Marilyn [Catmoneo]
Gezondheid
6 min

Wel of geen kat nemen: Is een kat geschikt voor jou?

6 min
Kittens in schoenEen kat is een onafhankelijk beestje, maar vereist nog steeds aandacht en zorg. In ruil daarvoor troosten ze je als je verdrietig bent, kun je ze al je geheimen vertellen en maken ze aan het lachen met hun rare capriolen.   Toch is het belangrijk om na te denken of een kat bij je past.   Vandaag het beestje in huis halen en volgend jaar weer wegdoen is niet eerlijk naar de kat. Hieronder vind je mijn redenen om wel of geen kat te nemen.

Waarom geen kat nemen: De nadelen van een kat

Laat ik beginnen met waarom je géén kat moet nemen. Alhoewel ik katten fantastisch vindt, moeten ze passen in je leven - zodat zij een goed leven kunnen leven. Thor Britse Korthaar

Allergisch

Simpel, maar waar. Als je (zwaar) allergisch bent voor katten, is het niet zo handig eentje in huis te halen. Het maakt jouw leven niet makkelijker en het is voor jullie sociale band niet erg goed als je hem niet kan aaien. Zorg dus dat je zeker weet dat je niet allergisch bent voor katten.

Het past niet in je leven

Ben je elke dag druk van 7:00 tot 20.00? Eigenlijk nooit thuis door veel tripjes naar het buitenland? Staat er een verhuizing op de agenda in de komende vijf jaar? Is je partner waarmee je nu nog niet samenwoont allergisch voor katten? Wil je na je studie op wereldreis?   Vraag jezelf ook af wat je met je kat doet als je op vakantie gaat. Is er iemand die voor hem kan zorgen? Een huisoppasser is ook een idee!   Hoewel ze op zichzelf zijn en prima alleen kunnen zijn, hebben ze nog steeds elke dag aandacht nodig. Ze raken gehecht aan hun eigen territorium. Wees eerlijk en vraag jezelf af of jouw plannen passen bij wat een kat nodig heeft.

Je hebt al een of meerdere katten

Katten zijn van nature solitaire wezens en hebben vaak geen ‘vriendje’ nodig. Ook zit een oudere kat vaak niet te wachten op een speelse, drukke kitten. Leuk voor jou misschien, maar niet voor hem. Dit kan leiden tot veel stress en zelfs vechten. [Meer lezen: De (a)sociale kat].

Kleine katjes worden groot

Vind je je het katje nog net zo leuk als hij groter is? Als hij niet meer klein, schattig en superspeels is? Je kunt een kat niet wegdoen omdat hij ouder wordt! Kittens in schoen

Eigenlijk wil je liever een hond

Je wilt een huisdier en het liefst een hond. Maar de buurvrouw had kittens en je kreeg eentje gratis. Geen slim plan. Een kat is geen hond. Een kat zoekt je aandacht niet zoals een hond, en je kat meenemen hardlopen gaat niet werken. Weet je het niet zeker? Vraag dan of je een tijdje op de hond van iemand anders mag passen.

Je zit krap bij kas

Sparen voor je katAls je niet veel geld over hebt, neem dan geen kat. Ook bij een gratis katje moeten vaccinaties en castratie betaalt worden. Elke dag moet er voer beschikbaar zijn. Je moet nieuw grit kopen. Houd ook rekening met toekomstige dierenartsnota’s: het is toch vreselijk als je moet kiezen tussen een behandeling die je eigenlijk niet betalen versus inslapen?   Iedereen heeft recht op een huisdier. Maar het huisdier heeft ook recht op een goede verzorging. En geld speelt daarbij nu eenmaal een rol. Zorg dat je dierenvriendje niet in de kou komt te staan.

Waar moet je tegen kunnen als je een kat neemt?

Als je een kat neemt, moet je bereid zijn bepaalde dingen te tolereren en te doen.

Kattenhaar komt overal

Met overal bedoel ik óveral: als plukjes over de grond, op je meubels, op je kleren en ja, vaker dan eens in je eten. Kun je er tegen dat voordat je het huis verlaat, je jezelf moet afborstelen? Dat je geregeld een kattenhaar op je broodje vindt? Dat je vaker moet stofzuigen?

De kattenbak verschonen

beste kattenbak Klusje van de dag: kattendrolletjes en plasjes scheppen. Ja, (bijna) dagelijks. Een kat is een schoon dier en dat betekent dat jij zijn kattenbak spik en span moet houden. O, en houd er rekening mee dat een kattenbak nou eenmaal niet naar rozen ruikt.   Een voordeel: Je hoeft niet met drollenzakjes over straat zoals bij een hond.

Je bent bereid ze te kammen

Vooral langharige katten moet je (bijna) dagelijks kammen. Klitten kunnen erg pijnlijk worden. Ook in de rui (verharen) is kammen soms handig om haarballen te voorkomen. Als je dit geen probleem vindt, go for it!

Je hebt genoeg tijd voor de kat

Het verschilt per ras en karakter, maar de meeste katten houden van jouw aandacht. Zeker met een kitten is het belangrijk dat je elke dag met hem speelt, maar ook oudere katten kunnen dit nog steeds leuk vinden! Bovendien is aaien en borstelen ook belangrijk om de band op te bouwen en te onderhouden.

Waarom zou je wel een kat nemen?

Ik houd van katten. Ze zijn onafhankelijk, maar willen toch af en toe graag knuffelen. Katten lijken op elkaar, maar ze hebben toch hun individuele voorkeuren. Je kunt lachen om hun crazy cat momenten en lekker met ze spelen.

Ze maken je aan het lachen

Lapjes crazy cat momenten zijn hilarisch. Met een bolle rug en een kromme staart rent ze door het huis. Zoals ze schudt met haar lijfje voordat ze het bolletje wol te grazen neemt. Hoe ze zomaar op de salontafel zit, terwijl ze ziet dat ik het zie – en lekker blijft zitten… [caption id="attachment_1149" align="aligncenter" width="500"]Chagrijnige kat "Ik ben niet grumphy!"[/caption]

Ze troosten je

Ben je verdrietig, dan komen ze even bij je. Je krijgt een kopje of misschien wel een voorhoofdlikje – bij wijze van een arm om je schouder.

Ze zijn onafhankelijk

Ondanks dat velen van je aandacht houden, zijn ze toch onafhankelijk. Ze doen lekker hun eigen ding. Ze zijn minder op aandacht gericht dan honden. O en je hoeft ze niet te wassen – dat doen ze zelf wel!

Je kunt heerlijk met ze knuffelen

Toegegeven, niet elke kat is een knuffelkat. Sommige katten komen bijna nooit bij je, anderen liggen ergens bij je in de buurt en weer anderen komen op schoot liggen. Maar een aai over de bol en een kusje op hun kopje slaan de meesten niet af.

Je kunt lekker met ze spelen

Spelende KatKittens staan bekend om hun speelsheid, maar ook oudere katten willen vaak nog best spelen. Een propje papier, een bolletje wol of een hengeltje met veren – ieder zijn voorkeur. Een voordeel: je kat is er vaak eerder klaar mee dan jij.

Past een kat bij jou?

Het lijkt misschien alsof er heel veel nadelen aan een kat zitten. Je moet er tijd en geld voor hebben. Maar je krijgt er veel liefde voor terug, evenals een lach en een kopje als je verdrietig bent. Voor mij is dat het waard. Voor jou ook? Pootje PurrfectCat Photocredit: AloisWohlFarht, JesusManuel1, Alexas_Fotos, Eddy van 3000