Voedselallergie en voedselintolerantie bij katten

Voedsel allergie en intolerantie bij katten

Als katten allergisch zijn voor iets, zie je dat meestal als eerste aan de huid. Het jeukt, dus je kat krabt en likt vaker. Daardoor ontstaat een slechte huid, kale plekken en soms zelfs wonden.

Is dit iets wat je ziet bij jouw kat?

Misschien gaat het om een voedselovergevoeligheid. Dit kan een allergie of intolerantie zijn. Dit kan voorkomen bij elk ras. Ook leeftijd doet er niet toe: het kan zich ontwikkelen tussen 2 maanden en 14 jaar. Het vaakst uit dit zich tussen 2 en 6 jaar.

Voedselovergevoeligheid: het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie

Alhoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn ze niet hetzelfde. Voedselovergevoeligheid is de verzamelterm.

Voedselallergie (immuunsysteem gerelateerd) en voedselintolerantie (niet immuunsysteem gerelateerd) zijn onderdelen daarvan.

Vergelijk het met fruit: appels en peren horen daaronder.

De symptomen van voedselallergie

Bij een voedselallergie ontstaat een allergische reactie. Jeuk komt het vaakst voor. Katten gaan daardoor vaak overmatig likken en krabben. Een duidelijk gevolg daarvan zijn kale plekken en soms zelf wonden. Dit zie je vooral rondom de kop en hals bij voedselallergie.

Ook andere subtielere symptomen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een schilferige huid en haaruitval over de rest van het lichaam. Ook oorontstekingen komen vaak voor.  In 10-15% van de gevallen is er sprake van braken en diarree (1).

Een voedselallergie ontstaat pas na langere tijd blootstelling aan het ingrediënt. Het immuunsysteem moet de stof eerst kennen en bouwt dan een afweer op tegen het bestandsdeel. Dit kan soms weken tot maanden in beslag nemen. Hierdoor kan een kat die al tijdenlang hetzelfde voedsel eten toch ineens een slechte reactie vertonen op de voeding.

De symptomen van voedselintolerantie

Een voedselintolerantie is het onvermogen om bepaalde stoffen uit het voer te verteren. Een voorbeeld hiervan is lactose intolerantie. Als katten ouder worden kan het lichaam niets meer met lactose, omdat het enzym dat hiervoor verantwoordelijk is zijn functie verliest.

Het gevolg is meestal diarree of overgeven. De typische allergische reactie van jeuk is er juist vaak niet. In heel sommige gevallen is er sprake van ademhalingsproblemen (2).

In tegenstelling tot een voedselallergie kan voedselintolerantie zich al na enkele uren ontwikkelen. Vergelijk het met pittig voedsel voor mensen en de gevolgen daarvan voor sommigen.

Hoe vaak komt een voedselallergie voor?

Na veel beschrijvingen bij hypoallergeen voer te hebben gelezen, zou ik bijna denken dat voedselallergieën ‘vaak’ voorkomen. Als we echter kijken naar wetenschappelijk onderzoek blijkt dit wel mee te vallen.

Toegegeven, onderzoekers hebben moeite werkelijke cijfers vast te stellen (3). Schattingen lopen uiteen van 1% tot 11% (2), maar persoonlijk vind ik dat niet ‘vaak’.

Een voedselallergie is de derde meest voorkomende oorzaak van allergieën (4). Geschat wordt dat daarvan 20% tot 30% nog een andere allergie erbij heeft, zoals een atopie of een vlooienallergie (5). Zij hebben dus last van meerdere dingen.

Misschien dat voedselintolerantie meer voorkomt. Cijfers hierover kon ik niet vinden. Hierbij kan hypoallergeen voer ook verlichting brengen.

Alternatieve diagnoses: Is het echt een voedselallergie?

Jeuk en een slechtere huid betekent niet per se dat het gaat om een voedselallergie. Er zijn ook andere redenen waarom je kat overmatig zit te krabben (6):

 • Atopie: Een allergie voor iets in de omgeving (zoals hooikoorts)
 • Vlooienallergie
 • Autoimmuunziektes: Het immuunsysteem valt zichzelf aan (zoals artritis)
 • Schimmelinfecties

Het is moeilijk om op het oog te bepalen of het om een voedselallergie gaat. Daarom is het belangrijk met je dierenarts te overleggen om andere oorzaken uit te sluiten.

Het is belangrijk om je te realiseren dat bij een allergie de voedingsstof al langere tijd gegeten wordt. Het ontstaat dus niet van de ene op andere dag. Als symptomen het hele jaar door zijn of beginnen in de winter, is een voedselallergie aannemelijker dan bijvoorbeeld atopie of een vlooienallergie. Die laatste zijn hebben vaker hun start in de lente/zomer.

Alhoewel er bloed- en huidtesten bestaan voor het testen van voedselallergieën bij katten, zijn deze niet 100% betrouwbaar. Hierdoor kunnen vals positieven en vals negatieven voor verwarring zorgen. Bovendien zijn ze duur (4). Zoals de dierenarts in het filmpje zegt: “Het staat nog in de kinderschoenen”. Je kunt het dus gebruiken als startpunt, maar besef je dat deze testen geen harde waarheden verkondigen.

Wanneer je samen met je dierenarts vermoedt dat je kat een voedselovergevoeligheid (allergie of intolerantie) heeft, kun je een eliminatiedieet starten. Houd er rekening mee dat dit discipline en geduld vereist.

Pootje PurrfectCat

Bronnen

 1. Cornell University (College of Veterinary Medicine): Food Allergies
 2. Grant Guilford, P. J. Markwell (en anderen, 1998): Prevalence and Causes of Food Sensitivity in Cats with Chronic Pruritus, Vomiting or Diarrhea
 3. Wills & R. Harvey (1994): Diagnosis and management of food allergy and intolerance in dogs and cats
 4. Drs. Foster & Drs. Smith (Pet Education): Food Allergies & Intolerance in Cats
 5. Verlinden, M. Hestra (en anderen, 2006): Food allergy in dogs and cats: a review
 6. Dierenziekenhuizen: Allergieën en huidproblemen bij de kat

10 reacties:

 1. Hallo Catmoneo,

  Onze 3-jarige gesteriliseerde poes heeft al enige tijd/lang een vla-achtige ontlasting. Sinds kort ook pijn bij tijd en wijle. DA geweest en behandeling gestart met antibiotica. Het knapt niet op.
  Ik voer Power of Nature brok en Animondo Carny /of Mac’s als natvoer.
  Vaak natvoer als een soepje voor meer vocht.
  Onze poes heeft eigenlijk van het begin af aan wat darmproblemen, en het is in het begin opgeknapt met het voeren van gekookte kip. Langzaam overgestapt op voer wat de andere katten ook kregen en dat ging redelijk goed.
  Het gaat de afgelopen tijd dus slechter.
  En haalt ook vaak de bak niet en plast of poept ernaast.

  Heb jij advies of ideeen waar ik een even mee zou kunnen werken/uitzoeken.
  Zelf denk ik meer aan intolerantie/overgevoelig. Maar ja wat dan?

  Gekookte kip haalt ze nu haar neus voor op.

  Gr Sabina

  • Marilyn [Catmoneo]

   Is er ontlastingonderzoek gedaan?

   • Hallo Marilyn
    Nee nog niet, kunnen ze hier dan specifiek iets uit halen?
    Groet Sabina

   • Marilyn [Catmoneo]

    Bij slechte ontlasting denk ik altijd als eerste aan parasieten. Ontlasting onderzoek kan dat aantonen, zodat je vervolgens ook een goed behandelplan kan opstellen.
    Dat zal ik eerst uitsluiten voordat je in de wirwar van voeding duikt.

 2. Hi, het blijkt dat één van onze katten allergisch(jeuk) is voor de brokken van Power of Nature. Kan dat misschien komen door het voor hem te hoge gehalte aan eiwitten? En wat kan ik daarvoor het beste in de plaats geven?

  • Het zal niet zozeer aan de hoeveelheid eiwitten liggen, maar meer het type eiwitten. Kip is bijvoorbeeld een diersoort waar vaak reactie op komt als er sprake is van een allergie en dit wordt in zowel de Fees Favorite als Meadowland Mix gebruikt. Om uit te sluiten of het inderdaad om een voedselallergie gaat, kun je het best op zoek gaan naar voeding die maar 1 diersoort bevat, zoals paard of konijn, of als je er op die manier niet uitkomt een speciale anti-allergie voeding die gebruik maakt van gehydrolyseerde eiwitten.

 3. Beste Marylin, ik volg de nieuwsbrieven vol
  Interesse. Ook de stukken over n vermeende voedselallergie. Onze kater heeft van toen hij 3 maanden was regelmatig FIC waarvoor hij 1/ daags cystease krijgt en aangepast urinary voer. Van RC, Hill’s, en sedert twee jaar ongeveer twee varianten Kattovit. Alles brokvorm, hij eet geen nat voer. Daarbij 1/daags kattemelk om drinken wat op te voeren. Sedert half jaar heeft hij op de flanken kale plekken die zich uitbreiden naar zijn middel. Hij poets voor mijn gevoel obsessief,mss door stress, of hij heeft gewoon vreselijke jeuk. De DA volgt jouw mening: een bloedonderzoek is niet echt betrouwbaar. Vlooienallergie volgens DA uitgesloten door consequente bescherming. Hij is van mening dat Atopica capsules 50mg( kat is 5,6 kg) het meeste resultaat zal hebben. Helaas is onze kater hier erg ziek van en heb ik behandeling stop gezet. Als t stressgerelateerd is zou hij op mirtazipine 1/8 per 72 uur goed moeten gaan reageren tav de jeuk en stress. Heb jij mss nog tips waar ik aan kan denken of de minder “zware” medicatie die wellicht nog effectiever werkt. Zijn huid is gelukkig nog niet kapot, zijn vooral de haren die afbreken en uiteindelijk kale plekken geven. Hoop dat je me in de juiste richting kan duwen voor een evt oplossing vh probleem.
  Alvast dank voor je reactie

  • Hoi Monique,

   Qua medicatie heb ik niet veel kennis en durf ik niets aan te bevelen.

   Het kan overigens ook zijn dat je kat erg slecht reageert op het vlooienmiddel zelf. Dit kun je simpel eens testen door dit niet steeds preventief te doen. Dit spul is en blijft gif om vlooien te doden en is niet aldoor nodig (zeker niet wanneer het gaat om een binnenkat of wanneer er een verminderde infestatie druk is, zoals in de koudere periode of in de stad).

   De voeding kan ook een rol spelen. Je kunt dan eens kijken naar een eliminatie dieet. Wildcat Bhadra is op basis van paard en kan hierin eventueel een uitkomst zijn (liefst de natvoer variant vanwege de hoeveelheid eiwitten, maar er is ook een brok). Hypoallergeen voer kan ook, alhoewel ik dit het liefst zou vermijden vanwege de inferieure ingrediënten.

   Obsessief likken kan natuurlijk ook de oorzaak zijn. Dit is gedragsmatig vanwege bijvoorbeeld stress of door pijn. Likken werkt voor katten namelijk zelf-troostend. Bepaalde plekken kunnen de pijn aangeven (kale buik kan duiden op blaasproblemen, kale gewrichten kan duiden op artrose).

   Wanneer ‘pijn’ als oorzaak ook is uitgesloten, is het mogelijk stress. Aangezien dit heel individueel per kat is, is een gedragstherapeut dan mogelijk een uitkomst zijn. Deze kan de situatie beter ter plekke beoordelen en tips geven.

   Hopelijk kun je hier iets mee.

   Groetjes,
   Marilyn

   • In de Bhadra zit 1% kippenjus. Waarom doen ze dat toch? Jus is bouillon denk ik en die krijg je door vlees lang te laten koken, dus daar zit dan toch kippenproteïne in?
    Ik word er soms zo moedeloos van. Dan denk je iets gevonden te hebben en zit er toch een ingrediënt in dat je aan het twijfelen brengt 🙁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.