Hoeveel drinkt een kat en hoeveel water moet hij krijgen?

Drinkende katKatten zijn niet echt waterdrinkers. Als woestijndieren hebben ze een lage dorstreflex. Toch is ook voor katten vocht heel belangrijk. Te weinig vocht kan leiden tot een heel scala aan gezondheidsproblemen, waaronder blaas- en nierproblemen.

 

Daarom is een goede balans belangrijk.

 

Daarbij is vers water belangrijk, maar ook het voer kan een groot verschil maken. Aan de kattenbak kun je zien of hij genoeg drinkt en zo niet, dan vind je hier ook nog wat tips om je kat meer te laten drinken.

 

Hoe drinkt een kat water?

Normaal drinkt een kat niet echt veel. Als woestijndieren is water schaars en niet in altijd in de buurt. Hun dorstreflex is erg laag: ze kunnen goed tegen dorst. Evolutionair gezien komt hun vocht uit voer. Bovendien kunnen ze niet zo goed drinken door fysieke eigenschappen.

 

Wij als mensen hebben wangen om water mee naar binnen te zuigen. Honden gebruiken hun lange en brede tong om in het water te steken. Vervolgens buigen ze hun tong naar achter vouwt als een soort bakje (zie deze video).

Katten raken alleen maar het oppervlakte van het water. Vervolgens vouwen ze ook hun tongetje een beetje naar achter, maar lijken niet heel goed zo’n mooi kommetje te maken. Hierdoor is er minder water contact. Daardoor krijgt de kat maar enkele druppeltjes per keer binnen.

 

In deze video zie je het prachtig in slow-motion (vooral aan het eind zie je beter hoe het tongetje omvouwt):

 

Daarom drinken katten normaal niet echt. Kun je je voorstellen hoe vaak een kat zijn tongetje heen en weer moet doen om een grote hoeveelheid water op te nemen?

 

Daarmee is niet gezegd dat het prima is dat katten niet zo goed kunnen drinken. Ook katten hebben vocht nodig om te overleven, net als elk ander levend wezen op onze aarde. Zij halen dit echter uit hun prooi dan uit letterlijk drinken, want dat is voor hen evolutionair bepaald en efficiënt.

 

Hoeveel water hebben ze nodig?

Er zijn verschillende zaken die bepalen hoeveel water je kat nodig heeft naast de voeding. Zijn lichaamsgewicht is de belangrijkste factor. Daarnaast spelen ook het soort voer (brokjes of natvoer) en de buitentemperatuur (winter, zomer) een rol.

 

Per kilo lichaamsgewicht heeft een kat ongeveer 44 tot 66 ml vocht nodig (1). Anderen zeggen dat ze net zoveel ml water als kcal nodig hebben (2). Voor een kat van 4 kilo loopt dit dus uiteen van 176 tot 264 ml of op basis van kcal 253ml. Deze kan komen door te drinken, maar van origine halen katten dus het meeste vocht uit hun eten.

 

Vocht in voer: Brokjes versus natvoer

Misschien dacht je net: “Maar mijn kat drinkt heel vaak!”. Dat kan: een kat op brokjes drinkt vaak en ook meer dan katten op natvoer. Echter, als je het vocht van het voer en gedronken water optelt, krijgen katten op natvoer nog steeds meer vocht binnen. Katten op droogvoer zijn daarentegen in een constante staat van milde uitdroging.

 

Natvoer bestaat uit 75 tot 85% vocht, terwijl brokjes maar 5 tot 10% vocht bevatten. Dit is de reden waarom katten op droogvoer meer drinken. Helaas krijgen ze dan alsnog minder vocht binnen die ze nodig hebben. Voor mij is dit een belangrijke reden om natvoer te geven.

 

Ga maar na. Een kat op natvoer die 200 gram krijgt, krijgt 150ml vocht binnen. Dit is al 85% van het dagelijks minimum van 176ml. Bij droogvoer krijgt hij ~50 gram en dus maar 5ml vocht. Dit is nog geen 3% van het minimum. Op droogvoer moeten ze aanzienlijk meer drinken, iets wat een kat niet vaak doet (lage dorstreflex) of lukt (inefficiënte drinkmanier).


Blog advertentie Via Natura

 

Katten op droogvoer zijn daarentegen in een constante staat van milde uitdroging.

 

Gevaar van te weinig vocht

Naast dat vocht belangrijk is voor de algehele gezondheid en de werking van het lichaam, heeft het bij de kat grote effecten op de nieren, blaas en urinewegen.

Te weinig vocht kan vooral zorgen voor een meer geconcentreerde urine. Hierdoor kan de kleinste onbalans in mineralen hierdoor makkelijk kristallen in de blaas (en minder vaak voorkomende in de nieren) veroorzaken. Deze irriteren de blaaswand, wat kan leiden tot blaasontstekingen.

Ook kunnen kristallen en stenen ontstaan, zoals struviet (blaasgruis) of oxalaat. Deze zijn op z’n minst pijnlijk en op zijn ergst kunnen ze een verstopping van de urinewegen veroorzaken. Vooral bij katers is de kans hierop groot, door de langere en nauwere plasbuis, maar ook bij poezen kan dit voorkomen!

 

Als er voldoende vocht is, kan een onbalans makkelijker opgelost worden én worden overtollige mineralen eerder uitgeplast, waardoor ze geen probleem meer vormen. Daardoor neemt de kans op urineweg problemen af.

 

Uitgedroogd: Krijgt jouw kat genoeg vocht?

Het is lastig te meten of jouw kat genoeg water drinkt om het gebrek in het voer aan te vullen. Daarom is het slim om niet alleen te kijken naar het voer en het waterbakje, maar ook naar het beestje zelf (3). Milde uitdroging is makkelijker te missen.

 

Als je kat voldoende gehydrateerd is, ziet de vacht er mooi uit. Hij is glanzend en er zijn geen schilfers. Deze twee dingen kunnen ook wijzen op andere zaken (bijvoorbeeld allergieën).

 

Huidelasticiteit kan meer inzicht geven. Pak daarvoor het nekvelletje zachtjes beet en trek het wat op. Het moet snel (in een seconde) terugtrekken naar de normale positie. Als dat niet gebeurt, is je kat waarschijnlijk uitgedroogd.

 

Ook kun je naar het tandvlees kijken. Dit moet vochtig aanvoelen en niet plakkerig of kleverig. Je kunt ook op het tandvlees drukken. Als er er (iets) langer dan 2 seconden over doet om weer van wit naar normaal te kleuren, is dit een teken van milde uitdroging. (Let op: Als het tandvlees helemaal wit is, is je kat ernstig uitgedroogd en moet je direct naar de dierenarts).

 

Ook gedragsveranderingen kunnen plaatsvinden. Als je kat uitgedroogd is, kan hij ook lusteloos of lethargisch worden, zijn eetlust verliezen, sneller ademhalen en lusteloos (depressief) zijn. Zeker met warmer weer zijn dit zaken om op te letten.

 

Verder kun je kijken naar de kattenbak. Normaal doet een kat ongeveer 3 plasjes per dag. Door klonterend grit te gebruiken, is dit makkelijk te tellen. Ook kun je dan zien of het de plasjes een normale grootte hebben.

Urineweg gezondheid

Bron: CatInfo (met vrije vertaling)

 

Plotseling meer drinken en plassen?

Zeker een kat op natvoer drinkt ernaast vaak maar weinig. Als je hem plotseling veel meer ziet drinken dan hij normaal deed of de kattenbak moet vaker verschoont worden door de urine, dan kan dit duiden op een probleem.

 

Nierproblemen, blaas- of urinewegproblemen, leverproblemen, suikerziekte en schildklierproblemen kunnen aanleidingen zijn voor de kat om meer te gaan drinken en dus plassen. Een bezoekje aan de dierenarts is verstandig.

 

Of juist minder plassen?

Ook minder plassen kan duiden op problemen. Zo kunnen kristallen in de blaas erg pijnlijk zijn en zelfs de plasbuis deels verstoppen. Je ziet dan veel en kleine plasjes. Je kat loopt vaak naar de kattenbak of gaat ergens anders plassen (zoals hoekjes of de bank). Soms miauwen ze bij het plassen. Vooral bij katers komt dit voor, omdat hun plasbuis langer en smaller is dan bij poezen.

 

Als hij helemaal niet meer plast, maar dit wel steeds probeert moet je direct naar de dierenarts. De plasbuis is dan verstopt. Binnen 24 uur kan de blaas scheuren en de dood erop volgen.

 

Hoe zorg je ervoor dat je kat meer drinkt?

Als je kat op natvoer zit, goed plast en de huidelasticiteit oké is, krijgt je kat waarschijnlijk voldoende water binnen. Meer water is dan vaak niet nodig: bedenk dat teveel water ook niet goed is. Als je kat echter medische problemen heeft (overleg met je dierenarts!) of droogvoer eet, kun je onderstaande tips helpen.

 

Zet je kat op natvoer of vers vlees

Natvoer is de gemakkelijkste manier om de vochtopname te vergroten. Hierdoor krijgt hij al veel meer vocht binnen dan op droogvoer. Voor een gezonde kat is dit belangrijk, maar voor katten met blaas- of nierstenen is dit van levensbelang. In medische gevallen kun je nog wat extra water toevoegen: 1 theelepel per maaltijd. Overdrijf het echter niet, je wilt ook geen watervergiftiging!

 

De waterbak: altijd vers water beschikbaar

De waterbak is ook belangrijk. Katten willen niet graag delen, dus als je meerdere katten hebt, zorg dan voor meerdere bakjes. Sommige katten willen niet naast elkaar drinken en/of niet naast hun eten, dus plaats de bakjes in aparte kamers. Vaak hebben katten voorkeur waar ze willen drinken: sommige prefereren de keuken, anderen de badkamer.

Het juiste bakje is ook belangrijk. Veel katten vinden het onprettig als hun snorharen de rand raken. Een platter bakje verdient de voorkeur. Ook het formaat is van belang: een kitten heeft wat anders nodig dan een grote Maine Coon.

Ook hebben sommige katten een sterke voorkeur voor het materiaal van het waterbakje. Plastic is niet aan te raden, maar verder kun je kiezen tussen glas, keramisch of roestvrij staal.

Zorg ook dat je elke dag de bakjes uitwast. Bacteriegroei gaat, zeker in warmer weer en lauw water, heel erg snel. Je kunt het ook voelen aan dat vettige, glibberige laagje in het bakje als het echt te lang staat. Uitwassen met heet water en zeep, goed omspoelen en je kunt je kat weer heerlijk verfrissend water voorzetten.

Let op: De waterbak is geen alternatief voor natvoer. Dit is een aanvulling.

 

Water met een smaakje

Je kunt het water ook aantrekkelijker maken door er een smaakje aan toe te voegen. Een beetje tonijnwater of wat lactose vrije kattenmelk kan het drinken stimuleren.

(Melk kun je beter niet geven, omdat katten lactose intolerantie relatief veel voorkomt. Ze raken dan aan de schijterij. Speciale kattenmelk kan een oplossing zijn, maar bedenk dat hier veel voedingsloze calorieën inzitten die kunnen bijdragen aan overgewicht).

 

Een fonteintje

Katten zijn dol op stromend water. De kraan is nog altijd de favoriet van Lapje. Elke ochtend bij het tandenpoetsen komt ze even drinken. Andere katten vinden het bubbelende aquarium fantastisch of nemen een slokje uit de wc. Een fonteintje een oplossing voor iedereen met een kat die gefascineerd is met stromend water.

 

Als ik je 1 tip mag meegeven van dit hele verhaal, is het: Zet je kat op natvoer.

Pootje PurrfectCat

Bronnen

  1. Pet Happy: How much water should your cat drink per day?
  2. Coates (PetMD): How Much Should Cats Drink?
  3. Dierenziekenhuizen: Mijn kat drinkt en plast veel

PhotoCredit: Rihaij

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

6 reacties:

  1. Hoi. Is applaws redelijk van natvoer? Daar zaten mijn engeltjes nu op….ik zal dan ook de Mac eens testen die scoorde heel hoog bij u zag ik. Grts

  2. Het nadeel van natvoer is dat het meer tandplak veroorzaakt en dus nadeliger is voor het gebit. Droogvoer zorgt voor beter schuren en kauwen van de tanden.

    • Dat denken heel veel, maar dat is niet waar. De brokjes vallen namelijk te snel uit elkaar op de punt van de tand, waardoor het schuureffect nooit gecreëerd wordt. Bovendien slikken katten die kleine brokjes ook vaak heel door, waarbij ze ze dus niet eens kauwen. Conclusie uit wetenschappelijk onderzoek is dat brokjes niet beter of slechter zijn dan natvoer voor de tanden. Wil je echt iets doen, dan moet je of hele prooidieren geven of tandenpoetsen. In dit artikel leg ik dat diepgaander uit.

  3. Wat ook goed helpt is een drinkfontein! Ik heb deze zelf aangeschaft bij Miaustore en mijn kat drinkt sindsdien veel meer omdat het dus stromend water is. Ik wist hier zelf niets vanaf, maar zij hebben mij benaderd en uitgelegd op hun blog waarom stromend water beter is en dat het belangrijk is voor mijn kat om genoeg water te drinken. De fontein komt van deze website https://miaustore.com/nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *