Hoeveel water drinkt een kat per dag?

Katten zijn niet echt waterdrinkers. Als woestijndieren hebben ze een lage dorstreflex en hun drinkmethode is ook niet erg efficiënt. Toch is ook voor katten vocht ontzettend belangrijk. Te weinig vocht kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, zoals blaas- en nierproblemen.

Vers water is daarom belangrijk, maar ook de soort voeding kan een groot verschil maken in de hydratatie van je kat. Aan de kattenbak kun je zien of hij genoeg drinkt en zo niet, dan vind je hier meer tips om je kat meer te laten drinken.

Hoeveel water hebben katten nodig?

Er zijn verschillende zaken die bepalen hoeveel water je kat nodig heeft naast de voeding. Het lichaamsgewicht is de belangrijkste factor.

Er zijn twee manieren om een inschatting te maken hoeveel jouw kat nodig heeft:

 • 44 tot 66 ml per kilo lichaamsgewicht[1]
 • Net zoveel ml vocht als het aantal kcal[2]

Daarbij spelen ook zaken als lactatie, omgevingstemperatuur, gezondheid, waterverlies in ontlasting en urine, en individuele verschillen een rol.

Hoeveel katten moeten drinken, hangt mede af van wat voor soort voeding dat ze krijgen: op droge brokken moeten ze aanzienlijk meer drinken dan wanneer ze vochtrijke voeding (natvoer, rauwe voeding) krijgen.

Voor een gemiddelde kat van 4 kilo komt dit neer op 176 tot 264 ml. Voor het gemak houd ik vaak 55 ml per kilo lichaamsgewicht aan, wat 220 ml per dag is.

Hoeveel water drinkt een kat?

Normaal drinkt een kat niet echt veel. Voor woestijndieren is water schaars en niet in altijd in de buurt. Hun dorstreflex is hierom erg laag: ze krijgen veel minder snel een dorstprikkel. Bovendien kunnen ze niet zo goed drinken door fysieke eigenschappen.

Wij als mensen hebben wangen en lippen om water mee naar binnen te zuigen. Honden gebruiken hun lange en brede tong om in het water te steken. Vervolgens buigen ze hun tong naar achter vouwt als een soort bakje (zie deze video).

Katten raken alleen maar het oppervlakte van het water. Vervolgens vouwen ze ook hun tongetje een beetje naar achteren, maar lijken niet heel goed zo’n mooi kommetje te maken. Er is hierdoor minder water contact, waardoor de kat maar enkele druppeltjes per keer binnen krijgt.

In deze video zie je het prachtig in slow-motion (vooral aan het eind zie je beter hoe het tongetje omvouwt):

Daarom drinken katten normaal niet echt. Kun je je voorstellen hoe vaak een kat zijn tongetje heen en weer moet doen om een grote hoeveelheid water op te nemen?

Daarmee is niet gezegd dat het prima is dat katten niet zo goed kunnen drinken. Ook katten hebben vocht nodig om te overleven, net als elk ander levend wezen op onze aarde.

Vocht in voeding: Brokjes versus vochtrijke voeding

Katten halen hun vocht uit hun prooi en niet zozeer uit letterlijk drinken, want dat is voor hen evolutionair bepaald en efficiënt.

Een simpel rekensommetje om dit te demonstreren:

 • Natvoer bestaat uit grofweg 75% vocht. Mag een kat 200 gram natvoer, dan is 150ml daarvan vocht.
 • Brokjes daarentegen bestaan uit 10% water. Van brok mag de gemiddelde kat 50 gram. Dat is dus 5ml water.

Als die gemiddelde kat 220 ml water per dag nodig heeft, dan zie je hoeveel water je kat wel niet moet drinken om dat te bereiken bij een brok-dieet.

Misschien denk je nu: “Maar mijn kat drinkt heel vaak!”.

Dat kan: een kat op brokjes drinkt vaker en ook meer dan katten op natvoer. Echter, als je het vocht van het voer en gedronken water optelt, krijgen katten op natvoer nog steeds meer vocht binnen dan wanneer ze brokjes eten.[3]

Katten op droogvoer zijn daardoor in een constante staat van milde uitdroging.  

Gevaar van te weinig vocht

Naast dat vocht belangrijk is voor de algehele gezondheid en de werking van het lichaam, heeft het bij de kat grote invloed op de gezondheid van de nieren, blaas en urinewegen.

Te weinig vocht kan vooral zorgen voor een meer geconcentreerde urine. Hierdoor kan de kleinste onbalans in mineralen hierdoor makkelijk kristalliseren in de blaas (en minder vaak voorkomend in de nieren) veroorzaken. Deze irriteren de blaaswand, wat kan leiden tot blaasontstekingen.


Blog advertentie Via Natura

Ook kunnen grotere kristallen en stenen ontstaan, zoals struviet (blaasgruis) of oxalaat. Deze zijn op z’n minst pijnlijk en op zijn ergst kunnen ze een verstopping van de urinewegen veroorzaken. Vooral bij katers is de kans hierop groot, door de langere en nauwere plasbuis, maar ook bij poezen kan dit voorkomen!

Als er voldoende vocht is, kan een onbalans makkelijker opgelost worden én worden overtollige mineralen eerder uitgeplast, waardoor ze geen probleem meer vormen. Daardoor neemt de kans op urineweg problemen af.

Krijgt mijn kat voldoende water?

Het is lastig te meten of jouw kat genoeg water drinkt om het gebrek in het voer aan te vullen. Daarom is het slim om niet alleen te kijken naar het voer en het waterbakje, maar ook naar het beestje zelf.[4] Milde uitdroging is makkelijker te missen.

Als je kat voldoende gehydrateerd is, ziet de vacht er mooi uit. Hij is glanzend en er zijn geen schilfers. Een slechte vacht kan alleen ook wijzen op andere zaken (bijvoorbeeld allergieën).

Huidelasticiteit kan meer inzicht geven. Pak daarvoor het nekvelletje zachtjes beet en trek het wat op. Het moet snel (in een seconde) terugtrekken naar de normale positie. Dit is de turgor test. Als dat niet gebeurt, is je kat waarschijnlijk uitgedroogd.

Ook gedragsveranderingen kunnen plaatsvinden. Als je kat uitgedroogd is, kan hij lusteloos of lethargisch worden, zijn eetlust verliezen of sneller ademhalen. Zeker met warmer weer zijn dit zaken om op te letten.

Mijn kat drinkt niet, is dat een probleem?
Uit onderzoek blijkt dat katten op een volledig natvoer dieet niet of amper nog drinken uit waterbakjes.
Zelf merk ik dat ook met Lapje: Ondanks meerdere waterbronnen zie ik haar nooit drinken. Hier maak me dan ook geen zorgen over.

Zou jouw kat echter deels of volledig brokjes krijgen, dan zou ik me hier meer zorgen over maken. De turgor test vertelt je dan meer. Ook kun je kijken naar de plasjes in de kattenbak.

Hoeveel plast een kat per dag?

Verder kun je kijken naar de kattenbak. Normaal doet een kat ongeveer 3 plasjes per dag. Door klonterend grit te gebruiken, is dit makkelijk te tellen. Ook kun je dan zien of het de plasjes een normale grootte hebben.

Urineweg gezondheid
Bron: CatInfo (met vrije vertaling)

Mijn (oude) kat drinkt veel, plast veel en valt af – wat nu?

In sommige gevallen gaan katten plots heel veel drinken, en dus ook veel plassen. Dit kan eventueel gepaard gaan met meer of hetzelfde eten, en toch afvallen.

In deze gevallen kun je denken aan suikerziekte, nierfalen, een te snel werkende schildklier of misschien iets anders. Een bezoekje aan de dierenarts is essentieel.

Mijn kat plast veel kleine beetjes, is dat gek?

Ja, dat is niet normaal. In het plaatje hierboven zie je een normale plas tegenover kleine plasjes. Ziet bij jouw de kattenbak er ook zo uit, dan is de kans groot dat je kat veel pijn heeft door blaasproblemen.

Soms gaat dit gepaard met miauwen op de bak, steeds weer naar de bak gaan en/of buiten de bak plassen. Soms is ook bloed zichtbaar, maar dat hoeft niet!

Ook hierbij raad ik je aan direct naar de dierenarts te gaan voor verder onderzoeken.

Mijn kat kan niet plassen: alarm!!

BELANGRIJK!! Als hij helemaal niet meer plast, maar dit wel steeds probeert, is de plasbuis waarschijnlijk verstopt. Bij katers gebeurt dat makkelijker dan bij poezen. Binnen 24 uur kan de blaas scheuren en de dood erop volgen. Direct naar de dierenarts dus!

Conclusie: Meer natvoer voor een goede hydratatie

Katten zijn geëvolueerd op vocht uit voeding. Daardoor is hun dorstprikkel lager en daarbij drinken ze ook nog eens inefficiënt. Vochtrijke voeding is daarom onmisbaar in hun dieet om hun dagelijkse hoeveelheid vocht te halen.

Op zoek naar tips om je kat natvoer te laten eten? Neem dan hier een kijkje.

Pootje Catmoneo
Bronnen

[1] Pet Happy: How much water should your cat drink per day?

[2] Small Animal Clinical Nutrition, 5de editie (2010)

[3] Buckley ea. (2011) Effect of dietary water intake on urinary output, specific gravity and relative supersaturation for calcium oxalate and struvite in the cat

[4] Dierenziekenhuizen: Mijn kat drinkt en plast veel

26 reacties:

 1. Saskia Pradun-Baur

  Lieve Marilyn, wij zijn de wanhoop nabij en proberen onze Kittens (2 broertjes) 12,5 weken oud geadopteerd via kittenopvang het beste te geven wat we kunnen.
  Ze wonen nu 3 weken (waren 9,5 week) bij ons en vreugde is veranderd in wanhoop en verdriet. Zou jij even willen meedenken/adviezeren alsjeblieft. Smeek het je gewoon want ik kan als overbeschermende kitten mama bijna niet meer.

  In gastgezin zijn ze afgespeeld op petsplace kitten en hier zaten alpaws adult brokken door ivm diverse leeftijden katten gastgezin. Daarnaast paar keer per dag natvoer van animonda Carny kitten. Maar hier was verder geen controle op denk ik want het at allen van 1 bord, vrije brokjes Enz. Dus hoe goed hun eetpatroon was weten we niet.

  Sinds dag 1 is eten hier een ramp, ze eten/weigeren brok en natvoer is 1 dag eten we wel dat merk/smaak en andere dag is hetzelfde het smerigste eten. Dus helaas hoe graag ik ze stabiel op een voeding wil hebben het is natvoer roulette om maar iets te vinden wat ze die dag willen eten. Tot overmaat van ramp is er sinds dag 1 bij 1 van de Kittens dunne ontlasting naar steeds zwaardere diarree.

  Inmiddels grondige onderzoek/behandeling dierenarts en we vermoeden Giardia, (kon er ook nog bij en ik ben al chronisch ziek met beperkingen maar ik ga nu elke dag tot naatje en erover om de jongens gezond te krijgen.

  Maar het is elke dag strijd om ze aan het eten te krijgen/houden laat staan alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

  We wilde alles goeddoen dus beste natvoer en binnen ons budget en zelfs daarboven zoals Carny kitten, feringa, Mac, grau, smilla, Prins natural care, wild cat, barf menu Houdbare worst en vriezer la met barfmenu cat kvv worsten en nu zelfs de supermarkt merken om maar iets smakelijk genoeg te hebben wat ze eten (helaas ook halve spaarrekening op gegegeven om panacur, pre en pro biotica en meer in huis te hebben om ze aan te sterken. Zelfs Purina pro gastro en royal canin gastro intestinal via de DA weigeren ze gewoon te eten.

  Enige wat ik er nu redelijk in krijg is prins Natural kip/zalm, lily’s filets tuna/salmon (is geen kitten voeding) en gekookte kip en zalm. Maar dat is ook elke maaltijd een strijd en zoals vandaag waren 3 maaltijd alles wat ze wilde en nog een dehydration oplossing Erin gekregen.

  Waanhoop is nabij want ik wil dat ze gewoon dagelijks goed eten. Droogvoer is ook aanwezig en staat er dat ze kunnen eten. Heb nu rc kitten in huis, Meadowlandmix, fees favorite, mix Brokjes vanuit gastgezin en orijen cat & kitten. Van orijen worden enkele brokjes door 1 gehapt, en diestaat er samen met droogvoer gastgezin om ze iets bekend te geven maar noppes hoeven ze niet.

  Help, aub help hoe krijgen we ze gewoon dagelijks aan een normaal eetpatroon en aan nat en of droog voer of kvv of?? Of van die vreselijke diarree af (nu diarree stoppers maar nog geen resultaat.

  Ik weet hoe slecht de vele voer wissels zijn maar ze moeten eten dus het is kiezen uit 2 kwade.

  Is er iets van voeding/toevoeging/supliment waar maar heel weinig van nodig is in tablet of via spuitje waar ze tenminste alle dagelijkse voedingsstoffen en energie mee binnen krijgen. Ik heb je voerwijzer en die zegt 300cal per dag. Die waren we netjes verdeel over 6 keer per 24u aan het aanbieden zelfs in de nacht.

  We zweven nu tussen hoop, vrees, verdriet, lege batterijen, steeds legere Spaarrekening en meer dat Waanhoop toeneemt en opties minder worden. Want permanent op prins Natural care en zeker lily’s voor elke dag is onmogelijk voor ons. De katten eten nu al dubbel zo duur als wij in een maand te besteden hebben. Kittens hoorde leuk en zorgeloos te zijn en we zijn jaar goed overdacht, sparen, alles uitzoeken bezig geweest en dan nu dit.

  Heb je enig advies/raad?

  Onze dank is ontelbaar maar kan je er financieel helaas niets voor geven. De voerwijzer en kitten voeding cursus waren laatste extra wat ik kon aanschaffen van je.

  Snap als het teveel/complex is voor je om iets te kunnen doen, dan dank voor het lezen op zien minst.

  2 wanhopige katten moeders wachten af.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Kieskeurige kat: Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet?
   Hierin staan al mijn adviezen om katten aan het natvoer te krijgen. En die kun je ook gebruiken voor brok.
   Bij Lapje (senior) werkt Fortiflora behoorlijk goed.

   Verder: blijven aanbieden, blijven proberen.
   Je kunt natvoer ook invriezen om kleinere porties te maken, zodat je niet steeds vanalles weg hoeft te gooien.
   Het verhuizen etc kan stress met zich mee hebben gebracht waardoor ze tijdelijk slecht eten.
   Daarnaast zullen ze zich door de diarree en mogelijke Giardia ook niet lekker voelen.
   Overleg evt ook met de dierenarts of misselijkheid niet het probleem kan zijn.

   Een ritueel kan mogelijk ook helpen: Spelen (als zijnde jagen), dan het eten, zodat ze daarna gaan wassen & slapen.
   Zodat het steeds hetzelfde is en ze weten wat ze kunnen verwachten (= stress vermindering).

   Niet eten is altijd zeer frustrerend. Ik weet het uit eerste hand.
   Het enige daarin dat ik je kan meegeven is blijf volhouden en houd moed.
   Geef verschillende opties voor ze om te kiezen, moedig ze aan met misschien een keilekker snoepje (2-4 stukjes zijn bij Lapje voldoende aanmoediging).
   Succes ♥

 2. Wat ik doe is gewoon water uit de kraan toevoegen aan natvoer (of brokken kan ook prima, ze eten het toch ook als het minder knapperig is, waar wij als mens kritischer op zijn denk ik).

  Ik ben deze tip nog niet tegen gekomen, maar zo simpel om ze genoeg vocht binnen te laten krijgen.
  Naast de drinkbakken natuurlijk.

  Ik let zelf op dat ik genoeg water drink, dus voor mij niet meer dan normaal dat ik zorg dat mijn kat ook genoeg drinkt. 🙂

  Groetjes Lianne

 3. Mijn beide heren zitten voor de volle 100% op compleet natvoer, ik wissel af tussen een stuk of drie a vier merken en smaken. Ik krijg regelmatig scheve gezichten als ik mensen vertel dat mijn katten alleen natvoer krijgen. Het is nog steeds zo dat heel veel mensen denken dat natvoer slecht is, en ja er is slecht natvoer zoals Whiskas etc. maar er zijn ook goede merken zoals Wild Freedom, Mjamjam en Granatapet.

  Mijn beide heren willen helemaal niks weten van brokken. Als ze plassen is het veel, er staat ook nog een waterfontein in de woonkamer op een rustige plek. Tevens poets ik wel om de dag hun tanden, maar ik denk dat als ik brokken zou geven, ik dit ook zou moeten doen.

  Natvoer is inderdaad een stukje duurder, maar weet wel dat het zoveel beter is. Ze zitten lekker in hun vel, vacht is heerlijk zacht en soepel en verder geen issues. Met introduceren van nieuw natvoer is het wel even pittig geweest, maar door rustig op te bouwen zijn ze langzaam gewend geraakt.

  Mede dankzij Marilyn, Kim en de facebookpagina [..] heb ik nu eindelijk meer inzicht/kennis en ben ik een stuk zelfverzekerder. Veel dank! 🙏🏻❤

 4. Wat ga je doen als poes helemaal geen natvoer wil eten. Gewoon de brokjes weghalen en afwachten tot ze trek krijgt en aan het natvoer begint? Ik heb altijd een bakje met brokjes staan, al 8 jaar lang en een drink fontein. en boven ook drinkbakjes. Schrokken doet ze niet meer, ben over gegaan naar XL brokken . Maar het verontrust mij wel als ik dan lees dat alleen brokjes eten niet goed is.

  • Hoi Bea,

   Een hongerdieet is een absolute no-go bij katjes.
   Maar als er onbeperkt brokjes staan, is het vaak wel lastiger een kat natvoer te laten eten. Op die momenten heeft ze namelijk niet eens trek.
   Is er helemaal niets aan natvoer wat ze wil eten? Of likt ze misschien wel ergens de saus af? Of durft ze soms wel eens een hapje te eten van iets?
   Misschien kun je eens kijken of Cosma Nature iets is wat ze wil eten. Een half blikje daarvan per dag aangelengd met wat water (zie mijn kattensoep artikel hier) kan ook wonderen doen.

   • Hoi Marilyn,

    Het verbaasd me dat je Cosma Nature aanbeveelt. Mijn Brits korthaar van bijna 14 maanden krijgt a.d.h van jouw adviezen: Terra Faelis, Wild Freedom, Katz Finest en Animonda Carny +Purizon. Ik had Cosma Nature genomen voor erbij. Hij is er wild op. Gevolg: hij weigert nu AL het andere voer. Ook als ik het meng, weet hij de Cosma eruit te krijgen en laat de rest liggen!!!
    Cosma doet in ALLES visolie. Kip, kippensoep, als je het blikje openmaakt ruik je de vis al. En daar komt nog bij dat Cosma in Thailand geproduceerd wordt met Slavenarbeid. Vreselijke toestanden op die boten.
    Nu moet ik maar zien hoe ik hem weer aan de andere merken krijg.

   • Cosma Nature is een aanvullende voeding, dus die beveel ik niet zo zeer direct aan. Als snack – misschien.
    Ik snap dat het vervelend is dat ze nu hun dagelijkse portie niet meer graag eten. Misschien kun je Cosma gewoon helemaal de deur uit doen.

 5. Sinds mijn tweejarige kater op Purina 21 grainfree staat, drinkt hij echt veel. Nee, ik moet zeggen, is hij de afgelopen weken steeds meer en meer gaan drinken. Ik moet de kattenbak bijna twee keer per dag doen omdat 2/3de een dikke laag (twee tot drie vingers dik) is van urine. De urine ruikt absoluut niet. Vroeger kon ik de kattenbak om de twee dagen doen, dus een verschil is er wel degelijk. Ligt dit aan het eten? Het is frappant dat het verschil zich nu voordoet…

  • Het is mogelijk dat het aan de voeding ligt.
   Maar, omdat je ook zegt dat hij steeds meer gaat drinken raad ik je dringend aan contact op te nemen met de dierenarts: suikerziekte en hyperthyreoïdie (te snelle schildklier) hebben dit symptoom namelijk ook.
   Laat dat dus eerst uitsluiten voordat je allerlei voedingswisselingen gaat maken.

   • Hi Marilyn,

    Ik vond niet meer terug onder welk artikel ik mijn bericht had gepost. Ik ga zeker en vast een afspraak maken bij mijn dierenarts. Ik vroeg me – los van de afspraak – nu wel af of dit ‘normaal’ is bij dit voer. Ik lees het namelijk meer. Waaraan kan dit liggen? Zit er toevallig veel zout in?

   • Moeilijk te zeggen, er kunnen meerdere factoren meespelen. Natrium wordt heel vaak niet vermeld (en bij Porta ook niet), dus daar kan ik weinig over zeggen. Echter als je dit merkt, is een andere brok mogelijk een beter idee voor jouw kat specifiek.

 6. Ik geef mijn 5 poezen verspreid over de dag te eten,omdat ik ervaar dat dit beter bij hun natuurlijk gedrag aanleunt en ze minder schrokken.Ik meet dagelijks hun droogvoer en natvoer af,dit verdeel ik over meerdere porties.’s Morgens droogvoer en natvoer(dit aangelengd met lauw water tot een papje);rond de middag terug droogvoer.Rond 17 uur de rest van de afgewogen hoeveelheid droogvoer en rond 19uur dan tweede helft van het natvoer.Tussendoor zie ik hen regelmatig drinken.Ik heb 7 waterbakken in huis verspreid staan,alle verschillende grootte en textuur.Ik merk wel dat ieder z’n voorkeur hierin heeft.En natuurlijk altijd een topper:drinken uit de druppende kraan,is het niet voor de dorst dan wel om te spelen

 7. Ik had laatst nog “discussie” met de dierenarts over tandjes en natvoer versus droogvoer en besloot om haar maar te laten in haar idee dat droogvoer zo goed is. Mijn jochie kreeg als kitten wel brokjes, maar toen hij bij mij kwam heb ik dat afgebouwd zo gauw ik merkte dat hij een slechte drinker was, en krijgt hij voornamelijk kwaliteit natvoer (Catmoneo dank voor de tips qua merken, hij krijgt vnl Wild Freedom, Feringa, Animonda Carny en soms wat Cosma Nature) en dat wissel ik af met rauw (oa kiphart,maag,nek, kalkoen) of geblancheerd (zalm, koolvis). Hij lust brokjes nog steeds, maar als ik er een paar geef dan moet hij er voor rennen, zoals hij ook sprinten en springen voor rauw en voor stukjes graanvrije kauwsticks. Met mijn vorige katten was ik niet zo bewust bezig; misschien is het omdat ik nu “ouder” aan het worden ben. Deze jongen blaakt van gezondheid, mooie poep en plas zonder vieze geurtjes, glimt als een diamant en ik hoop dat dat zo blijft!

 8. Ik had een kater (Siamees) Timo, die een jaar oud was toen ik hem uit het asyl haalde. Hij dronk vanaf het begin veel (half bakje water) per dag en wou alleen brokjes eten. Heb dat al gauw met een bloedbeeld laten kontroleren omdat ik verdacht had op nierziekte, maar daar waren zijn bloedwaarden nog in orde en ook nog een keer in 2017. Mijn andere kater Johny eet al jaren natvoer (beetje droogvoer voor clickertraining) en is nu 15,5 jaar oud. Doordat ze allebei vroeger alleen maar droogvoer aten waren ze te dik geworden. Op aanraden van de dierenarts heb ik ze een paar jaar Hill’s Metabolic (ook droogvoer) gegeven en daarvan namen ze netjes allebei een kg af. Daarna heb ik ze allebei nat- en droogvoer gegeven, maar helaas at Timo bijna alleen droogvoer. Ik heb hem Purizon gegeven, dat is eigenlijk een goed merk, zonder granen/suiker/kleurstoffen. Hij had al een paar jaar hele harde ontlasting, heb dit aan de dierenarts verteld en ik kreeg daarvoor tubes die niet goed hielpen ©. (achteraf is harde ontlasting ook een teken van nierziekte omdat al het vocht opgenomen wordt voor in het bloed en niks meer over is voor de darm!!!)
  Dit jaar werd bij hem een chronische nierziekte gekonstateerd (kreeg Fortekor tabletten en nierdieetvoer) en drie weken daarna werd hij heel erg ziek. We zijn naar het ziekenhuis gegaan en daar werden steentjes in een vergrote nier met vloeistof gekonstateerd en hij had een acuut nierfalen. Na drie dagen in het ziekenhuis ging het hem nog steeds niet beter, eerder slechter. (Door het coronavirus hadden ze niemand die een echo kon maken en zou hij nog drie dagen moeten wachten voordat ze dan eventueel hem zouden kunnen opereren). Dat zou een hele zware gecompliceerde operatie zijn waar ze een katheter in zijn nier zouden zetten om de steentjes eruit te kunnen halen. We wilden hem verder leed besparen en hebben daarom besloten om hem over de regenboog te laten gaan. Hij had drie weken later 15 jaar oud geworden. We missen hem verschrikkelijk.

  Ik heb dit geschreven omdat ik iedereen wil afraden om droogvoer te geven. Het is een fabel dat ze daarvan een beter gebit zouden hebben. Integendeel. Het droogvoer blijft plakken aan de tanden en katten kauwen niet, het zijn carnivoren. Verder wil ik iedereen aanraden om een oudere kat zeker 1 x per jaar na te laten kijken. Katten zijn experten in het verbergen van pijn/dat ze ziek zijn. Vaak onstaan steentjes omdat ze alleen droogvoer eten) en nierziekte wordt er ook door bevorderd. Er zijn ook veel katten die een blaasontsteking krijgen, vaak denken de mensen dan dat ze dan ineens onzindelijk worden, maar dat is omdat het pijn doet als ze plassen en het met de kattebak verbinden en daarom ergens anders gaan plassen. Dus liever een keer te veel als te weinig naar de dierenarts.

 9. Hi Marilyn, kunnen katten ook te veel vocht binnen krijgen? Ik geeft 3×50 gr natvoer met 30-40ml water erbij. Daarnaast 20-25 gr brokjes. Alles bij elkaar opgeteld is dit ongeveer 220-240 ml vocht voor kittens van 9 maanden. Kater is 3.8 kg. Poesje is 3.2 kg. Ik zie ze zelden uit de bakjes water drinken.
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groetjes Nadis

  • Ja, in theorie kan dat altijd. Bij meer water gaan ze meer plassen en wordt de urine verdund, en bij extreem idioot veel kan mogelijk watervergiftiging optreden net als bij mensen. Maar dan heb je het wel over beste hoeveelheden hoor.
   Wat betreft jouw geval:

   Jouw berekening van 220-240 klopt inderdaad wel ongeveer. Laten we dat eens vergelijken met hoeveel katjes nodig hebben.

   De hoeveelheid vocht wordt ingeschat op 44 tot 66ml per kilo lichaamsgewicht, gemiddeld dus 55ml per kilo lichaamsgewicht.

   Voor je kater van 3,8 kilo = minimaal 167,2ml – gemiddeld 209ml – maximum 250,8ml
   Voor de poes van 3,2 kilo = minimaal 140,8ml – gemiddeld 176ml – maximum 211,2ml

   Voor de kater zit je dan wat aan de hoge kant maar onder het maximum, voor de poes is het wel wat veel (uitgaande van gezonde katjes die niet per se extra vocht nodig hebben).
   Ik zou voor de poes ong 25ml toevoegen per maaltijd en voor de kater 30-35ml, dan kom je iets minder hoog uit qua hoeveelheden.

   • Hoi,

    Mijn katten wegen ongeveer 3,4 kg. Ze krijgen alleen natvoer. Twee x per dag 150 gram (voor hen samen). Ik doe er altijd (warm water bij omdat het uit de koelkast komt. Volgens de berekening zou het dus niet nodig zijn om er water bij te geven, maar zo koud uit de koelkast vind ik ook zo wat. Ze hebben geen geduld om te wachten als ik het uit de koelkast pak. Is het zorgelijk als ik er warm water bij doe of heb je een vervangende tip?

   • Marilyn [Catmoneo]

    Als ik je berichtje goed lees, krijgen 1 kat 150 gram per dag verdeeld over 2 porties. Klopt?
    Dan bij 80% vocht is dat 120ml water.
    Voor 3,4 kilo x 55 ml gemiddeld per kilo = 187 ml.
    Ze komen dus nog niet aan hun vochtgehalte gemiddeld. Dus dat extra lauwe water is geen probleem.

 10. Hoi. Is applaws redelijk van natvoer? Daar zaten mijn engeltjes nu op….ik zal dan ook de Mac eens testen die scoorde heel hoog bij u zag ik. Grts

 11. Het nadeel van natvoer is dat het meer tandplak veroorzaakt en dus nadeliger is voor het gebit. Droogvoer zorgt voor beter schuren en kauwen van de tanden.

  • Dat denken heel veel, maar dat is niet waar. De brokjes vallen namelijk te snel uit elkaar op de punt van de tand, waardoor het schuureffect nooit gecreëerd wordt. Bovendien slikken katten die kleine brokjes ook vaak heel door, waarbij ze ze dus niet eens kauwen. Conclusie uit wetenschappelijk onderzoek is dat brokjes niet beter of slechter zijn dan natvoer voor de tanden. Wil je echt iets doen, dan moet je of hele prooidieren geven of tandenpoetsen. In dit artikel leg ik dat diepgaander uit.

 12. Wat ook goed helpt is een drinkfontein! Ik heb deze zelf aangeschaft bij Miaustore en mijn kat drinkt sindsdien veel meer omdat het dus stromend water is. Ik wist hier zelf niets vanaf, maar zij hebben mij benaderd en uitgelegd op hun blog waarom stromend water beter is en dat het belangrijk is voor mijn kat om genoeg water te drinken. De fontein komt van deze website https://miaustore.com/nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.