Gezondheid
Marilyn [Catmoneo]
Gezondheid
3 min

Wat is een eliminatiedieet? [Voedselallergie bij katten ontdekken]

3 min
Geen visEen voedselallergie bij je kat is vervelend. Om te ontdekken wat het probleem in het voedsel is, elimineer je zoveel mogelijk bestandsdelen. Op deze manier kun je (met geduld en discipline) achterhalen wat het probleem is.  

Wat is een eliminatiedieet voor katten?

Omdat je kat allergisch is voor iets, maar je niet weet wat, moet je met een basis beginnen. Alle overige bestandsdelen worden geëlimineerd. Bij een eliminatiedieet voer je één eiwitbron en één koolhydraatbron (zetmeelbron) om te controleren of de symptomen verdwijnen.   Vervolgens voeg je weer bestandsdelen toe om te testen welk ingrediënt het probleem is. Als de reactie echt heel erg is, kun je ook beginnen met nieuwe eiwitten toe te voegen. Zo verklein je de kans op een reactie, terwijl je toch kan variëren met voedsel.  

De basis van een eliminatiedieet

  1. Één (dierlijke) eiwitbron van een dier dat je kat nog niet eerder heeft gehad, bijvoorbeeld eend, kwartel, kalkoen, hert, paard of kangoeroe. Gebruik geen rundvlees, kip of vis, aangezien dit de top 3 allergenen voor katten zijn (1).
  2. Één vorm van koolhydraten, bijvoorbeeld aardappel of rijst. Gebruik liever geen tarwe (inclusief pasta), gerst of mais. Deze laatste worden vaker gebruikt in normaal katten voer en bevatten gluten.
  Onthoud dat hypoallergeen voer niet hetzelfde is als ‘eiwitvrij’ en dat dit voor een carnivoor ook niet wenselijk is. De eiwitbron moet alleen van iets anders komen dan je kat gewend is. Omdat een koolhydraatallergie niet onmogelijk is, is het ook slim een andere bron daarvoor te gebruiken.  

Hoe lang duurt een eliminatiedieet?

De meeste websites raden 6 tot 9 weken volhouden aan en sommigen maar zo kort als 3 weken. Echter bleek bij honden dat de meerderheid pas bij 12 weken reageerde op het eliminatiedieet (2). Omdat ditzelfde mogelijk geldt voor katten, raad ik 12 weken aan.  

Niets anders geven

Het is belangrijk dat je in de 12 weken niets anders geeft: geen snoepjes, geen menseneten of medicijnen met smaakjes. Het is handig je kat binnen te houden, zodat hij niet zijn eigen vangst buiten kan doen. Dit alles kan het proces verstoren – één hapje kan genoeg zijn om de allergie weer op te roepen.  

Challengen

Na de 12 weken moet je ‘challengen’. Hierbij voeg je een ingrediënt toe voor twee weken, bijvoorbeeld kip. Als je kat allergisch is voor dit bestandsdeel, dan zal hij waarschijnlijk in 1 tot 14 dagen reageren. Zo ja, dan verwijder je het ingrediënt weer en wacht je tot de symptomen zijn opgeklaard. Zo niet, dan kun je het volgende ingrediënt testen.  

Hypoallergeen voer in het eliminatiedieet

Hypoallergeen voer heeft weinig allergenen: zo heeft het de minste kans de allergische reactie op te roepen. Dit betekent niet dat een reactie uitgesloten is. Je kunt op drie manieren hypoallergeen voer gebruiken:
  • Zelfbereid
  • Commercieel voer op basis van één eiwitbron
  • Commercieel voer op basis van gehydrolyseerde eiwitten.
 

Zelfbereid hypoallergeen dieet

Je kiest zelf een dierlijke proteïne en een koolhydraat. Het voordeel hiervan is dat je zelf helemaal in de hand hebt wat je kat krijgt.   Een nadeel is dat het vrij eenzijdig is. Op lange termijn kunnen tekorten of overschotten in voedingsstoffen ontstaan. Daarom is het belangrijk je hier meer over te lezen voordat je begint. Ook is experimenteren met nieuwe voedingstoffen belangrijk, zodat je op lange termijn je kat gevarieerder eten kan voorschotelen zonder zijn allergie weer te triggeren.   Een ander nadeel is dat het veel tijd kan kosten, alhoewel je de porties op één dag kan maken en kunt invriezen.  

Commerciële voeding op basis van een unieke eiwitbron

Trovet Hypoallergenic VRD (hert)Sommige merken bieden voeding aan op basis van één eiwitbron, zoals Trovet Unique Proteïne. Het voordeel hiervan is dat het de benodigde voedingsstoffen bevat en dus minder problemen oplevert op langere termijn. Desalniettemin is experimenteren handig, zodat je kan variëren.  

Commerciële voeding op basis van gehydrolyseerde eiwitten

“Gehydrolyseerd” betekent opgebroken. De strengen eiwit zijn in stukjes geknipt. Daardoor herkent het lichaam ze niet en ervaart ze als ‘nieuw’. Deze vormen kunnen meerdere eiwitbronnen bevatten. In sommige gevallen is de eiwitbron plantaardig. Purina gebruikt bijvoorbeeld soja als eiwitbron – iets wat ik voor een carnivoor niet aanraad. Pootje PurrfectCat Meer lezen: Commercieel hypoallergeen kattenvoer aanbevelingen   Bronnen
  1. S. Mueller, T. Olivry & P. Prélaud (2016): Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats
  2. Foster & Drs. Smith (Pet Education): Food Allergies & Intolerance in Cats