Wat is een eliminatiedieet? [Voedselallergie bij katten ontdekken]

Geen visEen voedselallergie bij je kat is vervelend. Om te ontdekken wat het probleem in het voedsel is, elimineer je zoveel mogelijk bestandsdelen. Op deze manier kun je (met geduld en discipline) achterhalen wat het probleem is.

 

Wat is een eliminatiedieet voor katten?

Omdat je kat allergisch is voor iets, maar je niet weet wat, moet je met een basis beginnen. Alle overige bestandsdelen worden geëlimineerd. Bij een eliminatiedieet voer je één eiwitbron en één koolhydraatbron (zetmeelbron) om te controleren of de symptomen verdwijnen.

 

Vervolgens voeg je weer bestandsdelen toe om te testen welk ingrediënt het probleem is. Als de reactie echt heel erg is, kun je ook beginnen met nieuwe eiwitten toe te voegen. Zo verklein je de kans op een reactie, terwijl je toch kan variëren met voedsel.

 

De basis van een eliminatiedieet

 1. Één (dierlijke) eiwitbron van een dier dat je kat nog niet eerder heeft gehad, bijvoorbeeld eend, kwartel, kalkoen, hert, paard of kangoeroe. Gebruik geen rundvlees, kip of vis, aangezien dit de top 3 allergenen voor katten zijn (1).
 2. Één vorm van koolhydraten, bijvoorbeeld aardappel of rijst. Gebruik liever geen tarwe (inclusief pasta), gerst of mais. Deze laatste worden vaker gebruikt in normaal katten voer en bevatten gluten.

 

Onthoud dat hypoallergeen voer niet hetzelfde is als ‘eiwitvrij’ en dat dit voor een carnivoor ook niet wenselijk is. De eiwitbron moet alleen van iets anders komen dan je kat gewend is. Omdat een koolhydraatallergie niet onmogelijk is, is het ook slim een andere bron daarvoor te gebruiken.

 

Hoe lang duurt een eliminatiedieet?

De meeste websites raden 6 tot 9 weken volhouden aan en sommigen maar zo kort als 3 weken. Echter bleek bij honden dat de meerderheid pas bij 12 weken reageerde op het eliminatiedieet (2). Omdat ditzelfde mogelijk geldt voor katten, raad ik 12 weken aan.

 

Niets anders geven

Het is belangrijk dat je in de 12 weken niets anders geeft: geen snoepjes, geen menseneten of medicijnen met smaakjes. Het is handig je kat binnen te houden, zodat hij niet zijn eigen vangst buiten kan doen. Dit alles kan het proces verstoren – één hapje kan genoeg zijn om de allergie weer op te roepen.

 

Challengen

Na de 12 weken moet je ‘challengen’. Hierbij voeg je een ingrediënt toe voor twee weken, bijvoorbeeld kip. Als je kat allergisch is voor dit bestandsdeel, dan zal hij waarschijnlijk in 1 tot 14 dagen reageren. Zo ja, dan verwijder je het ingrediënt weer en wacht je tot de symptomen zijn opgeklaard. Zo niet, dan kun je het volgende ingrediënt testen.

 

Hypoallergeen voer in het eliminatiedieet

Hypoallergeen voer heeft weinig allergenen: zo heeft het de minste kans de allergische reactie op te roepen. Dit betekent niet dat een reactie uitgesloten is. Je kunt op drie manieren hypoallergeen voer gebruiken:


Blog advertentie Via Natura
 • Zelfbereid
 • Commercieel voer op basis van één eiwitbron
 • Commercieel voer op basis van gehydrolyseerde eiwitten.

 

Zelfbereid hypoallergeen dieet

Je kiest zelf een dierlijke proteïne en een koolhydraat. Het voordeel hiervan is dat je zelf helemaal in de hand hebt wat je kat krijgt.

 

Een nadeel is dat het vrij eenzijdig is. Op lange termijn kunnen tekorten of overschotten in voedingsstoffen ontstaan. Daarom is het belangrijk je hier meer over te lezen voordat je begint. Ook is experimenteren met nieuwe voedingstoffen belangrijk, zodat je op lange termijn je kat gevarieerder eten kan voorschotelen zonder zijn allergie weer te triggeren.

 

Een ander nadeel is dat het veel tijd kan kosten, alhoewel je de porties op één dag kan maken en kunt invriezen.

 

Commerciële voeding op basis van een unieke eiwitbron

Trovet Hypoallergenic VRD (hert)Sommige merken bieden voeding aan op basis van één eiwitbron, zoals Trovet Unique Proteïne. Het voordeel hiervan is dat het de benodigde voedingsstoffen bevat en dus minder problemen oplevert op langere termijn. Desalniettemin is experimenteren handig, zodat je kan variëren.

 

Commerciële voeding op basis van gehydrolyseerde eiwitten

“Gehydrolyseerd” betekent opgebroken. De strengen eiwit zijn in stukjes geknipt. Daardoor herkent het lichaam ze niet en ervaart ze als ‘nieuw’. Deze vormen kunnen meerdere eiwitbronnen bevatten. In sommige gevallen is de eiwitbron plantaardig. Purina gebruikt bijvoorbeeld soja als eiwitbron – iets wat ik voor een carnivoor niet aanraad.

Pootje PurrfectCat

Meer lezen: Commercieel hypoallergeen kattenvoer aanbevelingen

 

Bronnen

 1. S. Mueller, T. Olivry & P. Prélaud (2016): Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats
 2. Foster & Drs. Smith (Pet Education): Food Allergies & Intolerance in Cats

9 reacties:

 1. De dierenarts adviseerde mij om mijn kat 6 weken (eerst was het advies 8 weken maar het werd er 6 ivm al snel resultaat) een uniek eiwitbron te geven. Binnen een paar dagen verdween haar misselijkheid en binnen 2 weken was ook haar dikke buik verdwenen. Al haar klachten zijn dus al snel verdwenen, gelukkig. Ze zit nu ongeveer 6 weken gedeeltelijk en 4 weken volledig op het eliminatievoer (paard, buffel, hert) Het smaakje waarvan ik vermoedt waarop ze reageert heeft ze ongeveer 6 weken niet gehad.
  Ze is helaas helemaal uitgegeten op het eliminatievoer. Hert wil ze niet meer eten, van paard en buffel wordt ze ook niet meer enthousiast. Ze eet paard en buffel nog wel, maar niet van harte meer, ook wanneer het van een ander merk is. Kangoeroe en gans vindt ze ook niet lekker. Ik heb inmiddels al veel geprobeerd, maar helaas. Ik kan haar geen hypoallergene voeding geven omdat ze ook reageert op een te hoog gehalte koolhydraten. Ze kan ook niet tegen zalm.
  Daarom heb ik haar nu vandaag toch maar kalkoen sensitive gegeven (enkel protein van animonda) en hoop dat het goed gaat.
  Mocht het toch niet goed gaan, heb je nog tips wat ik zou kunnen uitproberen?

  • Een paar dagen na het starten van de kalkoen kreeg ze weer een dikke buik en heeft ze 2 dagen overgegeven. Het overgeven is gestopt. De dikke buik is er nog wel.
   Inmiddels heb ik via amazon nog de smaak schaap gevonden van catz finefood. Dit vindt ze super lekker. Ook is van happy dog de wildsmaak (hert) weer leverbaar en dit vindt ze ook heerlijk. Dus het probleem is voor nu opgelost.

   • Marilyn [Catmoneo]

    Is happy dog niet voor honden bedoelt?
    Grote kans dat het dan niet alle voedingsstoffen voor een kat bevat (oa taurine, vit A, niacine, arachidonzuur).

  • Marilyn [Catmoneo]

   Dan is het handig dat ik weet waarop je vermoed dat ze reageert.
   Animonda Sensitive kuipje heeft ook nog varken, maar die is momenteel niet in NL te krijgen.

 2. Ik wil graag zelf kattenvoer maken met slechts 1 dierlijke bron. Daarvoor zoek ik een vlees leverancier die ook vlees heeft , dat geschikt is voor eliminatie diëten. Weet je er misschien 1 of meer te noemen?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Animalfoodexpress
   FlorisVlees
   ‘t Beestenbos (belgië)

   Misschien ten overvloede, maar toch als disclaimer: voor je zelf gaat koken/ samenstellen voor je kat, lees je goed in, zodat je zeker weet dat je kat alle benodigde voedingsstoffen in de juiste mate en balans binnen krijgt.

 3. Hallo,
  Sinds eind oktober ben ik trotse eigenaresse van een noorse boskat kitten (Nu 6 maand, nog niet geholpen). Van de Fokker kreeg ze kittenbrok van het merk Husse. Ik merk dat haar ontlasting wisselend is. Ze kan op een dag een goede drol en zachte ontlasting hebben. Zou het te vet zijn? Of gevoelig voor kip? Verder ziet ze er goed uit. Af en toe traanoogje. Mijn andere noorse boskat heeft (gecastreerd, 3 jaar) en andere brok. Haar ontlasting is goed. Het liefste wil ik ze dezelfde brok geven. Welke brok zou geschikt kunnen zijn voor haar gevoelige darmen? Ze is netjes ontwormd en uit darmonderzoek kwam niets uit. Heeft u advies welke brok voor mijn beide katten passend is?

  • Welke voeding geschikt is voor een gevoelige kat is altijd lastig, zeker als je niet weet wat de gevoeligheid veroorzaakt. Dat kan voor elke kat weer iets anders zijn: een eiwitbron, een koolhydraatbron, het vetgehalte, een andere toevoeging.
   Dat is dus een kwestie van proberen, en elke voeding zeker 6-8 weken proberen voordat je conclusies trekt (mits het geen waterige diarree en elke dag overgeven wordt uiteraard).
   Met gevoelige darmen wil je ook niet teveel gaan wisselen, gezien dat het probleem vaak verergert.

   Wil je graag specifiek advies, dan kun je dat hier aanvragen.

  • Dag Marlies,

   Onze jonge kat heeft precies dezelfde symptomen als jij omschrijft. Wisselende ontlasting op dezelfde dag en af en toe een traanoog. We zijn erg aan het zoeken waar ze last van kan hebben. Ben jij er inmiddels achter of het een voedselintolerantie is?

   Groet,
   Romy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *