Allergie
Marilyn [Catmoneo]
Allergie
6 min

Het beste hypoallergeen kattenvoer (+ top 3 allergenen voor katten)

6 min
Thrive PremiumPlus Zalm en Haring

Als je kat allergisch is voor zijn voer, kun je hypoallergeen voer gebruiken om zijn symptomen te verminderen.

Maar er zijn veel verschillende soorten hypoallergeen voer. Wat is nu het beste voor je kat?

Dit is moeilijk te beantwoorden voor de individuele kat aangezien in principe elk bestandsdeel een allergie kan oproepen. Door meer achtergrondinformatie over hypoallergeen, zoals wat het is, wat de top 3 allergenen zijn voor katten en waarop je moet letten bij het kiezen van hypoallergeen voer kun je al een betere keuze maken voor jouw kat.

Ook doe ik een aantal suggesties voor het beste hypoallergene kattenvoer, maar onthoudt dat dit dus voor jouw kat anders kan zijn!

LET OP: Controleer ALTIJD de ingrediëntenlijst zelf voordat je een single eiwit of hypoallergene voeding koopt. Door updates kunnen er variaties zijn die ik nog niet heb meegenomen.

BELANGRIJK sept. 21: Dit artikel is aan een update toe waarvoor ik momenteel niet de tijd heb. Wees aub kritisch op de aanbevolen voedingen. Ik doe mijn best hier zsm mee aan de slag te gaan.

Wat is hypoallergeen kattenvoer?

Technisch gezien bestaat hypoallergeen kattenvoer niet. In principe kan elk bestanddeel in kattenvoer voor een allergische reactie zorgen. Per dier kan dit verschillen. Daarom is het soms lastig te achterhalen waarvoor jouw kat nu precies allergisch is.

Hypoallergeen voer bevat zo weinig mogelijk ingrediënten die een allergische reactie kunnen opwekken. Uit onderzoek blijkt dat dierlijke proteïne (1, 2) het vaakst de oorzaak zijn van allergie.

Om te zorgen dat het voer geen jeuk veroorzaakt, worden er óf zo weinig mogelijk verschillende ingrediënten gebruikt óf de eiwitten worden gehydrolyseerd (‘opgebroken’), zodat ze zodanig onherkenbaar zijn voor het lichaam.

Hypoallergeen betekent niet ‘vrij van eiwitten’. Je kat heeft (dierlijke) eiwitten nodig voor energie en voedingsstoffen. Een eis van een eliminatiedieet is een ander soort eiwit dan normaal, bijvoorbeeld van hert, eend of paard.

Top 3 allergenen: Wat zorgt voor een allergische reactie in katten?

Er is onderzoek gedaan naar waar katten het vaakste allergisch op reageren. Misschien tegen je verwachting in zijn dit dierlijke proteïne (2). Dat betekent niet dat hij een eiwit-allergie heeft, maar een allergie voor een specifieke soort eiwit.

In een review onderzoek uit 2016 werd gekeken welke ingrediënten het vaakst tot een voedselallergie leiden. De top 3 allergenen voor katten bestaat uit:

  • Rundvlees
  • Vis
  • Kip

Daarnaast veroorzaakten ook tarwe, mais, melkproducten en lam allergische reacties, maar bij minder katten. Heel soms waren eieren, gerst en konijn het probleem (1, 3).

Ondanks de beperkingen van dit onderzoek raad ik aan om te beginnen met deze top 3 allergenen (rundvlees, vis en kip) te elimineren uit het dieet van je kat.

Ook zou ik als koolhydraatbron tarwe, mais en gerst vermijden. Deze bevatten gluten en dit is in sommige gevallen een allergeen. Daarom zijn rijst en aardappelen een beter idee (4) (lees hier meer over: ‘waarom graanvrij voer niet per se de beste keuze is’).

Andere ingrediënten

Soja wordt ook vaak genoemd als allergeen. Alhoewel soja een allergische reactie kan geven, gebeurt dat niet heel vaak. Om andere redenen raad in soja in kattenvoer toch af.

Ook bietenpulp en conserveermiddelen worden genoemd als allergenen. Dit is zeker mogelijk, zeker gezien de andere medische bijwerkingen van conserveermiddelen (zoals BHA gelinkt wordt aan kanker). Als je overstapt naar een zelfbereid eliminatiedieet vermijd je dit ook.

Kiezen van hypoallergeen kattenvoer: waarop moet je letten?

#1 Een dierlijke eiwitbron…

Een kat is een carnivoor en die eten vlees. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar een dierlijk eiwit en niet naar soja (bijvoorbeeld Purina gebruikt soja eiwitten).

#2 … die nieuw is voor je kat

Neem even de tijd om te kijken welke dieren er worden gebruikt in het voedsel dat je nu geeft. Vaak is dit rund, kip en/of vis. Dit zijn tevens de top 3 allergenen voor katten, dus vermijd die drie. Ga voor bijvoorbeeld paard, hert, eend, kalkoen, kwartel of lam. (Tip: Denk erom dat kalf een soort rund is, dus vermijd deze liever ook).

Let ook op ‘besmetting’ met andere diersoorten. In hondenvoer is dit aangetoond (5). Samenstellingen bevestigen dit deels: soms zie ik vage omschrijvingen als ‘vlees en dierlijke bijproducten (kip 73%)’ of de eiwitbron is konijn, maar later staat ook gehydrolyseerde gevogelte. Soms kan dit geen kwaad, maar als je kat blijft reageren op het voer kan dit ook het probleem zijn.

#3 Een nieuwe zetmeel/koolhydraatbron

De top 3 allergenen in de zetmeel categorie zijn gerst, tarwe en mais. Een nieuwe en tevens glutenvrije zetmeelbron zijn aardappel en rijst. Pasta wordt gemaakt van tarwe, vermijd dat dus ook.

#4 Het liefst natvoer

Natvoer past beter bij hoe katten vocht tot zich nemen: in hun voedsel. Als je kat echt niets anders wil eten, kun je droogvoer in wat water zetten. Laat dit niet langer staan dan 20 minuten in verband met mycotoxins. Ook als je kat voor elke eiwit allergisch is, is droogvoer met gehydrolyseerde eiwitten de enige oplossing.

#5 Let op het aantal koolhydraten

Zeker in brokjes zijn koolhydraatpercentages vaak veel te hoog, maar ook in sommige natvoer is dat het geval. Het liefst zie je dit onder de 15% op droge basis (DM).

Beste hypoallergeen natvoer voor katten

[table id=25 /]

€/dag: Gebaseerd op een kat van 4kg.
~ = Om de tabel overzichtelijk te houden heb ik ervoor gekozen een gemiddelde te nemen van alle soorten. Dit zijn dus de percentages bij benadering.

Trovet: De kuipjes bevatten granen, maar bij de worsten moet je zelf rijst of graan toevoegen. Daardoor zijn de koolhydraten onbekend. De dosering is omgerekend van de hoeveelheid kcal per kilo; deze kunnen iets lager uitvallen.

Merken die ik minder goed vind

Greenwoord Adult: Deze bevatten kip en vis (tonijn) als eiwitbron. Omdat dit vaak voorkomt in regulier kattenvoer, heb ik deze uitgesloten.

Hill´s Prescription Diet Feline Z/D: Deze bevat kip als eiwitbron en mais als zetmeelbron. Beiden zijn veelvoorkomende allergenen.

James Welbeloved: Ondanks hun enkele eiwitbron van lam of kalkoen, raad ik deze niet aan. Het tweede ingrediënt is erwtenproteïne, wat betekent dat het eiwitpercentage voor een groot deel bestaat uit plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten.

Kattovit Sensitive: De eiwitbron bestaat uit kip (top 3 allergeen) en de ingrediëntenlijst uit: "Vlees en dierlijke bijproducten (73% kip), Mineraalstoffen". Voor mij vindt ik het eerste ingrediënt een te vage omschrijving om erop gerust te zijn dat kip echt het enige is.

Miamor Sensitive: Kalf, kip, rund en pasta zijn hun eiwit- en koolhydraatbron. Deze staat allemaal in het allergenen-voor-katten lijstje.

Sanimed Atopy/Sensitive: Vis als eiwitbron.

Commerciële hypoallergene droogvoer

Alhoewel ik geen fan ben van droogvoer voor katten door het ontbreken van vocht en de vaak hoge percentages koolhydraten (30%+ op droge basis), wil ik hier toch een paar redelijke varianten aandragen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je kat iets kan eten en als dit de oplossing is, het zij zo.

(Let op: deze tabel bevat geen droogvoer met gehydrolyseerde eiwitten).

[table id=26 /]

€/dag: Gebaseerd op een kat van 4kg.
~ = Om de tabel overzichtelijk te houden heb ik ervoor gekozen een gemiddelde te nemen van alle soorten. Dit zijn dus de percentages bij benadering.

Ik ben me ervan bewust dat zalm en haring vissoorten zijn. Echter wordt tonijn veel vaker gebruikt in regulier kattenvoer. De Thrive versie heeft de laagste koolhydraten percentage van alle hypoallergeen droogvoer dat ik geanalyseerd heb. Daarom zou ik dit proberen, zeker als andere dingen niet werken.

Merken die ik minder goed vind

Burns: Kip is de eiwitbron, bruine rijst is het eerste ingrediënt en het bevat mais.

Forza10 Solo Diet: De eiwitbron is vis en de koolhydraatbron mais. Beiden een no-go bij hevige allergie.

Greenwoord Adult: Ze hebben een versie met eend, kalkoen en vis. Helaas bevatten ze allemaal maisglutenmeel, iets wat voor een reactie kan zorgen.

James Welbeloved: De eiwitbron is goed (eend), maar helaas bevat het product mais.

Josera Marinessa: De eiwitbron is gebaseerd op vis (zalm). Er zijn twee koolhydraatbronnen: aardappel én rijst. Er zijn te veel ingrediënten om een eliminatiedieet te laten slagen.

Hypoallergeen kattenvoer met gehydrolyseerde eiwitten

[table id=27 /]

€/dag: Gebaseerd op een kat van 4kg.

Merken die ik niet aanraad

Hill´s Prescription Diet Feline Z/D (Food Sensitivities): De eiwitbron is kip en rijst. Daardoor is het eiwitgehalte van mindere kwaliteit. Bovendien bevat het 'vlees en dierlijke bijproducten' waardoor het maar moeilijk te achterhalen is wat dit precies is. Dat maakt een eliminatiedieet lastiger.

Hill´s Prescription Diet Feline D/D (allergy & skin care): De eiwitbron zijn wild en erwten. Dit hele product bevat amper vlees: "Groente, plantaardige eiwitextracten, oliën en vetten, vlees en dierlijke bijproducten, plantaardige bijproducten, mineralen".

Purina Veterinary Diets Feline DA (Hypoallergenic): Bevat soja als eiwitbron. Dit vind ik ongeschikt voor een carnivoor.

Royal Canin Veterinary Diet (Hypoallergenic DR25): Eveneens soja als eiwitbron.

Sanimed Atopy/Sensitive: De eiwitbron is vis, maar deze is wel gehydrolyseerd. Daarnaast bevat het bevat het ook aardappeleiwit waardoor de eiwitten van lagere kwaliteit zijn. Ook liggen de koolhydraten in Sanimed heel hoog (47,9% op droge basis).

Goedkoop hypoallergeen natvoer

Dit zijn de goedkoopste hypoallergene voer voor de beste kwaliteit. Twee varianten zijn nog goedkoper, namelijk Greenwoord Adult en Josera Marinessa (beiden €0,24 per dag), maar ik sta niet achter hun product. Denk erom dat droogvoer vaak goedkoper is dan natvoer, maar naar mijn mening is natvoer de betere keuze voor je kat.

[table id=28 /]

€/dag: Gebaseerd op een kat van 4kg.

Heb je nog tips voor deze lijst of opmerkingen, laat dan een reactie achter!

Pootje PurrfectCat

Bronnen

  1. S. Mueller, T. Olivry & P. Prélaud (2016): Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats
  2. Wills & R. Harvey (1994): Diagnosis and management of food allergy and intolerance in dogs and cats
  3. Foster & Drs. Smith (Pet Education): Food Allergies & Intolerance in Cats
  4. Trovet: Waarom is aardappel/rijst een hypoallergene koolhydraatbron?
  5. Ricci1, A. Granato (en anderen, 2013, PDF): Identification of undeclared sources of animal origin in canine dry foods used in dietary elimination trials