Het beste hypoallergeen kattenvoer (+ top 3 allergenen voor katten)

Thrive PremiumPlus Zalm en Haring

Als je kat allergisch is voor zijn voer, kun je hypoallergeen voer gebruiken om zijn symptomen te verminderen.

Maar er zijn veel verschillende soorten hypoallergeen voer. Wat is nu het beste voor je kat?

Dit is moeilijk te beantwoorden voor de individuele kat aangezien in principe elk bestandsdeel een allergie kan oproepen. Door meer achtergrondinformatie over hypoallergeen, zoals wat het is, wat de top 3 allergenen zijn voor katten en waarop je moet letten bij het kiezen van hypoallergeen voer kun je al een betere keuze maken voor jouw kat.

Ook doe ik een aantal suggesties voor het beste hypoallergene kattenvoer, maar onthoudt dat dit dus voor jouw kat anders kan zijn!

LET OP: Controleer ALTIJD de ingrediëntenlijst zelf voordat je een single eiwit of hypoallergene voeding koopt. Door updates kunnen er variaties zijn die ik nog niet heb meegenomen.

BELANGRIJK sept. 21: Dit artikel is aan een update toe waarvoor ik momenteel niet de tijd heb. Wees aub kritisch op de aanbevolen voedingen. Ik doe mijn best hier zsm mee aan de slag te gaan.

Wat is hypoallergeen kattenvoer?

Technisch gezien bestaat hypoallergeen kattenvoer niet. In principe kan elk bestanddeel in kattenvoer voor een allergische reactie zorgen. Per dier kan dit verschillen. Daarom is het soms lastig te achterhalen waarvoor jouw kat nu precies allergisch is.

Hypoallergeen voer bevat zo weinig mogelijk ingrediënten die een allergische reactie kunnen opwekken. Uit onderzoek blijkt dat dierlijke proteïne (1, 2) het vaakst de oorzaak zijn van allergie.

Om te zorgen dat het voer geen jeuk veroorzaakt, worden er óf zo weinig mogelijk verschillende ingrediënten gebruikt óf de eiwitten worden gehydrolyseerd (‘opgebroken’), zodat ze zodanig onherkenbaar zijn voor het lichaam.

Hypoallergeen betekent niet ‘vrij van eiwitten’. Je kat heeft (dierlijke) eiwitten nodig voor energie en voedingsstoffen. Een eis van een eliminatiedieet is een ander soort eiwit dan normaal, bijvoorbeeld van hert, eend of paard.

Top 3 allergenen: Wat zorgt voor een allergische reactie in katten?

Er is onderzoek gedaan naar waar katten het vaakste allergisch op reageren. Misschien tegen je verwachting in zijn dit dierlijke proteïne (2). Dat betekent niet dat hij een eiwit-allergie heeft, maar een allergie voor een specifieke soort eiwit.

In een review onderzoek uit 2016 werd gekeken welke ingrediënten het vaakst tot een voedselallergie leiden. De top 3 allergenen voor katten bestaat uit:

 • Rundvlees
 • Vis
 • Kip

Daarnaast veroorzaakten ook tarwe, mais, melkproducten en lam allergische reacties, maar bij minder katten. Heel soms waren eieren, gerst en konijn het probleem (1, 3).

Ondanks de beperkingen van dit onderzoek raad ik aan om te beginnen met deze top 3 allergenen (rundvlees, vis en kip) te elimineren uit het dieet van je kat.

Ook zou ik als koolhydraatbron tarwe, mais en gerst vermijden. Deze bevatten gluten en dit is in sommige gevallen een allergeen. Daarom zijn rijst en aardappelen een beter idee (4) (lees hier meer over: ‘waarom graanvrij voer niet per se de beste keuze is’).

Andere ingrediënten

Soja wordt ook vaak genoemd als allergeen. Alhoewel soja een allergische reactie kan geven, gebeurt dat niet heel vaak. Om andere redenen raad in soja in kattenvoer toch af.

Ook bietenpulp en conserveermiddelen worden genoemd als allergenen. Dit is zeker mogelijk, zeker gezien de andere medische bijwerkingen van conserveermiddelen (zoals BHA gelinkt wordt aan kanker). Als je overstapt naar een zelfbereid eliminatiedieet vermijd je dit ook.

Kiezen van hypoallergeen kattenvoer: waarop moet je letten?

#1 Een dierlijke eiwitbron…

Een kat is een carnivoor en die eten vlees. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar een dierlijk eiwit en niet naar soja (bijvoorbeeld Purina gebruikt soja eiwitten).

#2 … die nieuw is voor je kat

Neem even de tijd om te kijken welke dieren er worden gebruikt in het voedsel dat je nu geeft. Vaak is dit rund, kip en/of vis. Dit zijn tevens de top 3 allergenen voor katten, dus vermijd die drie. Ga voor bijvoorbeeld paard, hert, eend, kalkoen, kwartel of lam. (Tip: Denk erom dat kalf een soort rund is, dus vermijd deze liever ook).

Let ook op ‘besmetting’ met andere diersoorten. In hondenvoer is dit aangetoond (5). Samenstellingen bevestigen dit deels: soms zie ik vage omschrijvingen als ‘vlees en dierlijke bijproducten (kip 73%)’ of de eiwitbron is konijn, maar later staat ook gehydrolyseerde gevogelte. Soms kan dit geen kwaad, maar als je kat blijft reageren op het voer kan dit ook het probleem zijn.

#3 Een nieuwe zetmeel/koolhydraatbron

De top 3 allergenen in de zetmeel categorie zijn gerst, tarwe en mais. Een nieuwe en tevens glutenvrije zetmeelbron zijn aardappel en rijst. Pasta wordt gemaakt van tarwe, vermijd dat dus ook.

#4 Het liefst natvoer

Natvoer past beter bij hoe katten vocht tot zich nemen: in hun voedsel. Als je kat echt niets anders wil eten, kun je droogvoer in wat water zetten. Laat dit niet langer staan dan 20 minuten in verband met mycotoxins. Ook als je kat voor elke eiwit allergisch is, is droogvoer met gehydrolyseerde eiwitten de enige oplossing.

#5 Let op het aantal koolhydraten

Zeker in brokjes zijn koolhydraatpercentages vaak veel te hoog, maar ook in sommige natvoer is dat het geval. Het liefst zie je dit onder de 15% op droge basis (DM).

Beste hypoallergeen natvoer voor katten

Merk€/kilo€/dagEiwitKH-broneiwit-vet-KH (DM)
Feringa (konijn)
Feringa Konijn Kattenvoer
€8,331) €1,70 (204gr)
2) €1,54 (185gr)
1) Konijn
2) Lam
1) Pastinaak
2) aardappel
54-21-16
50-28-10
Mac's
Cat Sensitive

Macs Sensitive
€6,66€1,17 (175gr)1) Kalkoen
2) Lam
Wortel~ 52% - 32% - 2%
Forza
10

Forza10 Solo Diet Wild Zwijn
€12,65OnbekendWild zwijnZelf toevoegenOnbekend
GranataPet DeliCatessen
GranataPet Delicatessen Kalkoen en Fazant
€13,23€1,98 (150gr)Kalkoen en FazantGranaatappelpitten49,5% - 33,5% - 5,5%
Animonda Integra Protect Sensitve Blik
Animonda Integra Protect Sensitive Blik
€5,831) €1,40 (240gr)
2) €1,75 (300gr)
1) Kalkoen
2) Lam
1) Rijst
2) Rijst
~ 48% - 30% - 13%
Animonda Integra Protect Sensitve Schaaltje

Animonda Integra Protect Sensitive Blik
€9,151) €1,84 (201gr)
2) € 1,84 (201gr)
3) € 1,84 (201gr)
1) Kalkoen
2) Lam
3) Kalkoen
1) Aardappel
2) Rijst
3) Rijst
1) 50-25-15
2) 55-25-10
3) 55-25-15
Trovet Unique Proteïn
Trovet Hypoallergenic LRD (lamb)
€8,85 - €12,23~€3,13 (~310gr)6 varianten:
Lam, Hert (Venison), Paard, Kwartel (Quail), Konijn en Kalkoen
Rijst~ 51,5% - 31,3% - onbekend

€/dag: Gebaseerd op een kat van 4kg.
~ = Om de tabel overzichtelijk te houden heb ik ervoor gekozen een gemiddelde te nemen van alle soorten. Dit zijn dus de percentages bij benadering.

Trovet: De kuipjes bevatten granen, maar bij de worsten moet je zelf rijst of graan toevoegen. Daardoor zijn de koolhydraten onbekend. De dosering is omgerekend van de hoeveelheid kcal per kilo; deze kunnen iets lager uitvallen.

Merken die ik minder goed vind

Greenwoord Adult: Deze bevatten kip en vis (tonijn) als eiwitbron. Omdat dit vaak voorkomt in regulier kattenvoer, heb ik deze uitgesloten.

Hill´s Prescription Diet Feline Z/D: Deze bevat kip als eiwitbron en mais als zetmeelbron. Beiden zijn veelvoorkomende allergenen.

James Welbeloved: Ondanks hun enkele eiwitbron van lam of kalkoen, raad ik deze niet aan. Het tweede ingrediënt is erwtenproteïne, wat betekent dat het eiwitpercentage voor een groot deel bestaat uit plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten.

Kattovit Sensitive: De eiwitbron bestaat uit kip (top 3 allergeen) en de ingrediëntenlijst uit: “Vlees en dierlijke bijproducten (73% kip), Mineraalstoffen“. Voor mij vindt ik het eerste ingrediënt een te vage omschrijving om erop gerust te zijn dat kip echt het enige is.

Miamor Sensitive: Kalf, kip, rund en pasta zijn hun eiwit- en koolhydraatbron. Deze staat allemaal in het allergenen-voor-katten lijstje.

Sanimed Atopy/Sensitive: Vis als eiwitbron.

Commerciële hypoallergene droogvoer

Alhoewel ik geen fan ben van droogvoer voor katten door het ontbreken van vocht en de vaak hoge percentages koolhydraten (30%+ op droge basis), wil ik hier toch een paar redelijke varianten aandragen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je kat iets kan eten en als dit de oplossing is, het zij zo.

(Let op: deze tabel bevat geen droogvoer met gehydrolyseerde eiwitten).

Merk€/kilo€/dagEiwitKH-broneiwit-vet-KH (DM)
GranataPet DeliCatessen Eend & Gevogelte
Granatapet DeliCatessen Eend (droogvoer)
€9,50€0,62 (65gr)1) Eend
2) Gevogelte
Aardappel~ 34% - 21% - 33%
Trovet Unique Protein Lam & Konijn
Trovet Hypoallergenic LRD (lamb)
€8,98Onbekend1) Kalkoen
2) Lam
(beiden bevatten ook gehydrolyseerde gevogeltelever)
RijstOnbekend
Thrive PremiumPlus
Thrive PremiumPlus Zalm en Haring
€11,33€0,51 (45gr)Vis (zalm en haring)Aardappel42,4% - 18,5% - 24,5%

€/dag: Gebaseerd op een kat van 4kg.
~ = Om de tabel overzichtelijk te houden heb ik ervoor gekozen een gemiddelde te nemen van alle soorten. Dit zijn dus de percentages bij benadering.

Ik ben me ervan bewust dat zalm en haring vissoorten zijn. Echter wordt tonijn veel vaker gebruikt in regulier kattenvoer. De Thrive versie heeft de laagste koolhydraten percentage van alle hypoallergeen droogvoer dat ik geanalyseerd heb. Daarom zou ik dit proberen, zeker als andere dingen niet werken.

Merken die ik minder goed vind

Burns: Kip is de eiwitbron, bruine rijst is het eerste ingrediënt en het bevat mais.

Forza10 Solo Diet: De eiwitbron is vis en de koolhydraatbron mais. Beiden een no-go bij hevige allergie.

Greenwoord Adult: Ze hebben een versie met eend, kalkoen en vis. Helaas bevatten ze allemaal maisglutenmeel, iets wat voor een reactie kan zorgen.

James Welbeloved: De eiwitbron is goed (eend), maar helaas bevat het product mais.

Josera Marinessa: De eiwitbron is gebaseerd op vis (zalm). Er zijn twee koolhydraatbronnen: aardappel én rijst. Er zijn te veel ingrediënten om een eliminatiedieet te laten slagen.

Hypoallergeen kattenvoer met gehydrolyseerde eiwitten

Merk€/kilo€/dagEiwitKH-broneiwit-vet-KH (DM)
Specific Food Allergy Management FDD-HY
Specific Food Allergy Management FDD-HY
€14,50OnbekendZalm (gehydroliseerd)RijstOnbekend

€/dag: Gebaseerd op een kat van 4kg.

Merken die ik niet aanraad

Hill´s Prescription Diet Feline Z/D (Food Sensitivities): De eiwitbron is kip en rijst. Daardoor is het eiwitgehalte van mindere kwaliteit. Bovendien bevat het ‘vlees en dierlijke bijproducten‘ waardoor het maar moeilijk te achterhalen is wat dit precies is. Dat maakt een eliminatiedieet lastiger.

Hill´s Prescription Diet Feline D/D (allergy & skin care): De eiwitbron zijn wild en erwten. Dit hele product bevat amper vlees: “Groente, plantaardige eiwitextracten, oliën en vetten, vlees en dierlijke bijproducten, plantaardige bijproducten, mineralen“.

Purina Veterinary Diets Feline DA (Hypoallergenic): Bevat soja als eiwitbron. Dit vind ik ongeschikt voor een carnivoor.

Royal Canin Veterinary Diet (Hypoallergenic DR25): Eveneens soja als eiwitbron.

Sanimed Atopy/Sensitive: De eiwitbron is vis, maar deze is wel gehydrolyseerd. Daarnaast bevat het bevat het ook aardappeleiwit waardoor de eiwitten van lagere kwaliteit zijn. Ook liggen de koolhydraten in Sanimed heel hoog (47,9% op droge basis).

Goedkoop hypoallergeen natvoer

Dit zijn de goedkoopste hypoallergene voer voor de beste kwaliteit. Twee varianten zijn nog goedkoper, namelijk Greenwoord Adult en Josera Marinessa (beiden €0,24 per dag), maar ik sta niet achter hun product. Denk erom dat droogvoer vaak goedkoper is dan natvoer, maar naar mijn mening is natvoer de betere keuze voor je kat.

Merk€/kilo€/dagEiwitKH-broneiwit-vet-KH (DM)
Mac's
Cat Sensitive

Macs Sensitive
€6,66€1,17 (175gr)1) Kalkoen
2) Lam
Wortel~ 52% - 32% - 2%
Droogvoer
Thrive PremiumPlus
Thrive PremiumPlus Zalm en Haring
€11,33€0,51 (45gr)Vis (zalm en haring)Aardappel42,4% - 18,5% - 24,5%
Gehydrolyseerd (droogvoer)
Sanimed Atopy/Sensitive
Sanimed Antropy Sensitive Droogvoer
€9,67€0,58 (60gr)Vis en aardappel (gehydrolyseerd)Rijst24,5% - 16,6% - 47,9%

€/dag: Gebaseerd op een kat van 4kg.

Heb je nog tips voor deze lijst of opmerkingen, laat dan een reactie achter!

Pootje PurrfectCat

Bronnen

 1. S. Mueller, T. Olivry & P. Prélaud (2016): Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats
 2. Wills & R. Harvey (1994): Diagnosis and management of food allergy and intolerance in dogs and cats
 3. Foster & Drs. Smith (Pet Education): Food Allergies & Intolerance in Cats
 4. Trovet: Waarom is aardappel/rijst een hypoallergene koolhydraatbron?
 5. Ricci1, A. Granato (en anderen, 2013, PDF): Identification of undeclared sources of animal origin in canine dry foods used in dietary elimination trials

116 reacties:

 1. Beste Marilyn,

  Allereerst bedankt voor deze fijne website! Ik heb 2 kittens van bijna 7 maanden waarbij de ontlasting niet goed is, ook heeft 1 nu een eosinofiel granuloom op de lip. Ook lopen ze achter in groei (2,7 en 3 kilo voor maine coons).

  Ze zitten nu 7 weken op hypo allergeen (brok en natvoer van specific (allergen management plus en daarvoor al lang op specific digestive support) maar ik vind dit geen goed voer en er veranderd weinig.
  Ik ben nu van plan om een eliminatie dieet te doen met single protein natvoer. Echter vind ik het vrij lastig om compleet natvoer (single protein) te vinden voor kittens (waarvan 1 gesteriliseerd).

  • Marilyn [Catmoneo]

   Is er ontlastingsonderzoek gedaan om parasieten uit te sluiten?
   Dit is de nummer 1 oorzaak van diarree.

   Als dat het geval is, kun je het beste een Plus advies met mij inplannen.
   We gaan dan samen op zoek naar de beste voeding voor specifiek jouw kat.

  • Ja dit is uitgesloten (alhoewel tritrichomonas niet is uitgesloten, maar gezien de eosinofiel granuloom ga ik daar niet vanuit dat dat het is).

 2. Hoi Marilyn,

  Wij hebben een oude dame van 14 jaar, 2 jaar geleden geadopteerd en ze heeft regelmatig last van haar huid. Ze krabt veel aan haar kop, soms ook tot kleine wondjes. Ook heeft ze wat schilfertjes op de rest van haar lijfje.
  Al een paar keer bij de dierenarts geweest, die heeft nu Purina Pro Plan hypoallergene brokjes aangeraden, als eliminatie dieet om uit te zoeken of een voedselallergie aan de basis van de klachten ligt.
  Onze kat is alleen gewend om dagelijks naast haar brokjes natvoer te krijgen, en volgens de dierenarts was er geen goed hypoallergeen natvoer te krijgen.
  Nu krijgt ze al een paar weken alleen deze brokjes, die ze op zich prima eet, ontlasting ook prima, maar ze heeft al een paar keer de brokjes zo goed als onverteerd weer uitgebraakt. Dit braken deed ze wel vaker, bij allerlei verschillende merken/eiwitten, maar alleen bij brokjes. Daarom dat ik haar liever natvoer erbij geef, omdat ze dit volgens mij minder schrokt en beter binnen houdt. Ik wil sowieso een anti-schrokbakje voor haar halen, om te zien of dit het braken verminderd.
  Daarnaast heb ik nu hypoallergeen natvoer op basis van insecten gevonden (merk: I love my cat), dit lijkt ze echt heerlijk te vinden. Ik geef haar dat er maar bij, want ik wil niet dat ze hongerlijdt, of blijft braken. Aangezien ze hoogstwaarschijnlijk nog nooit insecten eiwit heeft gehad, zou het wel kunnen als onderdeel van een eliminatiedieet toch?
  Ik heb ook de brokjes van dit merk aangeschaft, omdat ik niet zulke goede dingen lees over Purina Pro Plan, en daar dan op over wil naast het natvoer, in ieder geval voor het eliminatiedieet, maar als het goed is en ze er goed op gaat, misschien wel als permanent voer.
  Wat denk jij van de kwaliteit van dit merk? Zijn er misschien andere merken die beter zijn op basis van insecten eiwit?
  https://nl.zooexperte.com/katten/hypoallergeen-kattenvoer

  Alvast bedankt!
  Groetjes, Iris

  • Marilyn [Catmoneo]

   Hoi Iris,
   Afhankelijk van waar je kat allergisch voor is, kan elk voer een “hypoallergeen voer” zijn.
   Dus als jouw kat niet reageert op deze voeding, dan is het voor jouw kat hypoallergeen.
   Het is het proberen waard gezien de ingrediënten. (het is trouwens insecten eiwit én aardappeleiwit wat hierin zit).

   Mocht je meer willen bespreken dan is een voeradvies aanvragen beter 🙂

   groetjes,
   Marilyn

 3. Hallo Marilyn,

  Wat een fijne informatieve website!!
  Misschien kan je me ook helpen met mijn probleem…

  Ik heb 2 katten die zelf heel goed hun voer kunnen doseren, ze hebben daarom altijd toegang tot hun brokjes.
  Maar nu moet één van mijn katten op hypoallergeen voer en mijn andere kat op een nierdieet.
  Ik heb TROVET Renal RID (Venison) geprobeerd, maar dit vinden ze beide niet lekker.
  Natvoer kan ik ze gescheiden aanbieden, en mijn nierdieet kat vind het ook geen probleem als er geweekte brokjes gemengd worden door het natvoer.

  (Voordat ik wist dat mijn kat beginnend nierfalen had, hebben ze beide ongeveer 7 weken Trovet Lam / rijst gegeten, maar de diarree bleef)

  Hopelijk heb jij de gouden tip! Het zou zo fijn zijn als ze samen van dezelfde brokken kunnen eten 🙂

  Groeten,
  Nicole

  • Marilyn [Catmoneo]

   Helaas…
   Bij speciale voedingen raad ik altijd aan dat ze hun eigen porties krijgen en niet kunnen snoepen van de ander.
   Misschien is een surefeed met chip een optie, zodat ze nog wel bij hun eigen voer kunnen gedurende de dag.

 4. Hallo,

  Op aanraden van een dermatoloog moet mijn kat die waarschijnlijk een voedsel allergie heeft op Purina HA soja eiwit (zit hij nu 6 maanden op). Via een vriendin ben ik op uw site terecht gekomen en tot mijn verbazing lees ik in uw blog dat soja heel erg slecht is en ik nu dus weer opzoek moet naar een ander voer. Dit wordt haast onmogelijk. Mijn kat is 5 jaar en zijn al 3 jaar bezig met zijn chronische oorontsteking en het obsessief wassen van zijn pootjes en het kapot krabben van zijn oogjes. Tot nu toe helpt het voer dus niet en na het lezen van uw blog begrijp ik nu misschien waarom. Hiervoor heeft hij Purizon kip/vis gehad en in die tijd waarschijnlijk een allergie ontwikkeld maar ik weet gewoon niet meer waar ik het zoeken moet en ik ben er ook erg verdrietig over omdat de dierenarts mij niet verder kan helpen maar mijn kat wel met jeuk zit en hele foute voeding.

 5. Hi Marilyn,

  Wij zijn al geruime tijd op zoek naar de juiste voeding voor onze 1 jaar oude Siamese kater. De DA vermoedt dat hij een allergie heeft, aangezien hij altijd slappe ontlasting heeft (hij heeft echter geen huidproblemen). Wij zijn overgeschakeld van Royal Canin Gastrointestinal droogvoer naar Royal canin analergic droogvoer en daarna Hills Z/D, maar deze at hij absoluut niet graag en verloor snel gewicht. Dus waren we genoodzaakt terug zijn oude voeding te geven. Daarom zouden we willen vragen wat de beste allergene droogvoeding is? We hebben ook nog een Siamese kitten van 5 maanden en zouden het liefst een voeding vinden die later voor beiden gegeven kan worden, omdat we merken dat het apart voederen niet ideaal is en ze telkens elkaars eten stelen als je even niet oplet.

  Groeten Be

  • Marilyn [Catmoneo]

   “Hypoallergeen” is geen beschermde term.
   Wat hypoallergeen is kan ook per kat verschillen.
   Het betekent dat ze er dan niet op reageren met een vervelende reactie.

   Bv als je kat allergisch is voor rund, maar niet voor kip, is kip een hypoallergene voeding.
   Ondanks dat kip ook een top 3 allergeen is.

   Ik zou beginnen met voedingen te selecteren die zonder kip, rund of vis zijn.
   En het liefst single eiwit.
   In natvoer vind je dat makkelijker dan in brok.
   Als je meer hulp nodig hebt kan dat met een persoonlijk advies, want hierin zit heel veel werk.
   Voeding Advies: Welke voeding is goed voor jouw kat?

 6. Ik Heb een kat die allergisch is voor kip, rund en vis. En hij is dol op natvoer. Dan is er dus heel weinig keus. Tenzij….’gevolgelte’ op de verpakking betekent dat dit niet om kip gaat. Maar daar kom je niet achter, want ‘gevogelte’ wordt nooit nader gedifferentieerd, zelfs niet bij merken die speciaal voer maken voor gevoelige katten, zoals Catz finefood, Animonda, Feringa etc. Misschien laat ik wel heel veel variatie voor mijn kat liggen, zonder dat het nodig is. Marilym , heb jij antwoord op de vraag of deze merken onder ‘gevogelte’ ook kip verstaan? En zo niet, wat daar dan wel onder wordt verstaan?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Onder gevogelte wordt o.a. kip, eend, kalkoen, fazant verstaan (en ik vergeet vast nog wat).
   Dus die zijn niet geschikt voor jouw kat.

   Misschien kun je eens kijken naar Catz Finefood Purrr, die heeft varianten die single eiwit zijn.
   En Herrmanns Selection (pouches).
   Qua brok is Ziwi peak mogelijk een optie (wel prijzig)

 7. Ik heb een gevoelig katje met het Feline Hyperesthesie Syndroom. (Dus obsessief wassen van de achterpoten en een rollende huid.) In hoeverre zou voeding een rol hierin kunnen spelen? Sinds ik (al maanden geleden) overgestapt ben naar ander droog- en natvoer (zoals Purizon en Animonda Carny) heeft ze er eigenlijk last van. Kan een toevalligheid zijn natuurlijk, maar ben aan het kijken wat ik kan doen om het voor haar wat aangenamer te maken. Tips?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik heb hier helaas onvoldoende kennis van om er iets zinnigs over te zeggen.
   Ik kan me voorstellen dat bv stress de problemen verergeren?
   Maar qua voeding moet ik je het antwoord schuldig blijven.

 8. Ik heb 2 kattenzusjes die na een eliminatiedieet allergisch bleken aan kip/kippeneiwitten.
  Ze eten vooral droogvoer + cosma nature tonijn aangezien ze naast allergisch ook kieskeurig zijn.
  Als kitten waren ze goed met het Wildcat voer maar opeens waren ze dit “beu” gegeten.
  Na veel zoeken doen ze het nu erg goed met Thrive haring en Happy Cat konijn.
  Nu is deze laatste opeens niet meer te vinden, ik kocht em bij Zooplus.
  Ik ben dus nog maar eens op zoek naar droogvoer zonder kip.
  Dat is op zich al een opdracht en nu vroeg ik me af of “gevogeltevet” of “gevogelteolie” op zich een trigger zou zijn? Ik had begrepen dat het probleem vooral de eiwitten zijn.

  Voer suggesties zijn alleszins welkom, ik zag onderaan de reacties nog een lijstje met opties

  • Marilyn [Catmoneo]

   Het zijn inderdaad meestal de eiwitten die het probleem zijn, en niet de vetten/oliën.
   Voor meer brok varianeten zou ik echt moeten gaan zoeken, die heb ik zo niet paraat.

 9. Hoi CM,
  Wat fijn dat jullie dit onderzoeken en op internet zetten, echt te gek! Dank jullie wel!

  Vanwege vermoedelijke voedselallergie ben ik sinds kort gestart met een eliminatiedieet voor mijn kat. Echt een uitdaging om goede kwaliteit voer te vinden dat hij ook nog lekker vind.

  In mijn zoektocht kwam ik brokken tegen gemaakt van insecten. Hebben jullie deze al eens onderzocht toevallig?

  Trovet IRD
  Sanimed Intestinal

  Erg benieuwd!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Trovet:
   bevat ook gehydrolyseerde gevogeltelever, wat bij sommige katten mogelijk tot een probleem leidt.
   Verder is de voeding heel koolhydraatrijk, en bevat weinig eiwit.

   Sanimed:
   Hier is aardappeleiwit de hoofdbron van eiwit en niet insecten.
   Over de analyse kan ik helaas niets zeggen, want ik kan het niet vinden (niet op hun eigen site noch webshops).
   Als je een foto hebt, kun je die mailen.

   • Hi Marilyn,

    Dank voor je antwoord! Zag inderdaad later ook dat er in beide brokken gevogelte/pluimveevet zit. Dus ik ben verder gaan zoeken en vond deze insectenbrok, waar volgens mij geen gevogelte in zit:

    https://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenvoer_droog/concept_for_life_veterinary_diet_kat_droogvoer/allergieen/789189

    Ingredients:
    30.0% insect protein (larvae of Hermetia illucens, dried), 29.5% sorghum, pea protein, 5.0% peas, vegetable protein hydrolysate, 3.9% salmon oil, gelatine hydrolysate, calcium sulphate dihydrate, calcium carbonate, sodium chloride, potassium chloride, dried beet pulp (desugared), sunflower oil, linseed, 0.2% chicory inulin, seaweed meal (rich in DHA*)
    Protein source: Insects, sorghum

   • Marilyn [Catmoneo]

    Opmerkelijk dat eronder staat “Protein sources: Insects, sorghum”.
    Maar er staat ook “pea protein” in de lijst (erwteneiwit).
    Maar wie weet wat werkt, als je kat erg last heeft van jeuk, kun je het op zijn minst proberen, ondanks dat het niet de beste voeding is.

 10. Hi,
  Als je je kat over wilt zetten op een hypoallergeen dieet, kun je dan uitproberen of een combinatie van 2 soorten eiwit, die beiden niet in zijn huidige dieet zitten, wel soelaas biedt? Dus bijvoorbeeld hij krijgt nu voornamelijk op basis van kip. Kan ik dan het natvoer op basis van lam doen en de brokjes konijn? Of is het toch beter om het bij 1 bron te houden?

  • Ik zou starten met 1 eiwitbron. Daarmee maak je het jezelf makkelijker.
   Want als het misgaat bij natvoer van lam en brok van konijn, waar ligt het dan aan?

   • Hoi Marilyn,
    Ik heb toch gekozen voor een beetje een mengeling, aangezien het erg lastig is om iets te vinden wat gegeten wordt. Gelukkig wel brokjes gevonden (Granapet en Thrive) die ik afwissel/meng (soms stoptie met het eten van ene brok). Voorheen zat hij altijd op de Royal Canin Gastro (vanwege IBD en niks meer binnen houden als hij eenmaal een keer gebraakt had). Dat had ik dus al veel eerder moeten doen (maar ik durfde vanwege zn gevoelige darmen dus nooit).
    Ik vermijd nu in ieder geval alles met kip, tonijn en rund. Maar heb helaas nog geen natvoer gevonden waar ik hem een plezier mee doen (zoals met de cosma kip&tonijn). En als ik iets denk gevonden te hebben en er iets meer van koop, dan blijft het weer staan :/ Maar goed wel blijven zoeken.
    tot nu toe geprobeer:
    Catz lam en paard
    Mac lam
    Feringa
    Bio eend van Zooplus
    Granapet

    Zal eens kijken of de Macs of de Carny kalkoen beter bevallen.
    Ik wil uiteraard niet te veel switchen, maar met hij stopt met eten maakt het niet makkelijk.

 11. Hoi! Mijn kat Wafel die ook diabetes heeft, heeft de laatste tijd vaak last van zijn maag. Ik heb een vermoeden dat hij sommige ingrediënten niet zo goed verdraagt. Voer waar wild of lam inzit daarvan weet ik intussen dat hij gaat overgeven. Nu ben ik een beetje aan het testen wat hem wel goed gaat en voorlopig gaan verschillende soorten gevogelte goed. Nu vroeg ik mij af of gevogelte op zich 1 en dezelfde eiwitbron is, of is elke soort (kip, kalkoen, eend, kwartel) een aparte eiwitbron? Kan het kwaad om enkel single proteïn natvoer met verschillende soorten gevogelte te geven? Of moet er toch afgewisseld worden met een andere soort?

  • Diverse soorten gevogelte zijn officieel diverse eiwitbron. Dus kip is wat anders dan kalkoen.
   Echter sommige katten reageren binnen de gevogelte groep wel op meerdere dingen.

   Als jouw kat goed reageert op alle soorten gevogelte, dan is het geen probleem dat er bijv kip én kalkoen in een voeding zit.

 12. Mijn kat van 11 heeft al heel lang eosinofiel granuloom op de tong. Regelmatig krijgt hij een kuur met Dexoral, dan wordt het wat minder maar gaat nooit helemaal weg. Ik ben ook niet zo blij met steeds maar medicijnen met op termijn weer andere problemen. Onlangs heb ik een bioresonantie haartest laten doen, hoewel ik twijfels heb over de betrouwbaarheid van zoiets, maar was toch nieuwsgierig wat daar uit zou komen.
  Hij blijkt o.a. erg gevoelig te zijn voor hanenvoetgras en kropaar. Valt dit ook onder de granen? Als voeding werd geadviseerd graanvrij voer van “Renske” variant met eend. Wat denk jij, zou dit een betere optie zijn dan de Hills Z/D die hij nu al 3 jaar heeft?

  • Dat kan ik helaas niet zo 1,2,3 zeggen, omdat daar een diepere analyse van de ingrediënten en de achtergrond van je kat nodig is.
   Over het algemeen zijn katten allergisch voor kip, rund en vis – dus die ingrediënten zou ik sowieso overslaan.
   Hanenvoetgras (hanenpoten) en kropaar zijn grassen, geen granen. Ook daar kan een allergie voor zijn, maar dan vanuit de omgeving, niet in de voeding.

   Als je graag een persoonlijk advies wil, kan je dat hier aanvragen: Advies: Help me de beste voeding voor mijn kat te kiezen!

 13. Hoi mijn kat Bailey heeft een voedsel allergie maar doet het super goed op de prins brok hyppoalergeen (paarse verpakking). Nu is ze 2 nachthes uit logeren geweest bij een dekkater en heel waarschijnlijk zwanger. Mijn andere kat kreeg tijdens de dracht extra kitten brokken alleen kan Bailey die helaas niet verdragen ivm allergie. Heeft iemand een tip voor hyppoalergeen kitten brokken? Zodat ze toch dat extra binneb krijgt? Verder krijgt ze wel gewoon 1x per dag versvlees en de brokken van prins staan er gewoon de hele dag door, of zou dit voldoende zijn?

  • Ik denk dat je in dit geval het gewoon het beste kunt houden bij de Prins Hypoallergeen brokjes. Je wilt niet dat ze tijdens de zwangerschap een terugval krijgt.
   Zorg dat ze voldoende kan eten, dan kom je een heel eind.

 14. Mijn kat heeft een allergische reactie op de kin/lippen. Krijgt prednison, werkt niet voldoende. Daarom moet ze starten met een eliminatiedieet en de dierenarts gaf proplan purina hypoallergenic brokjes mee. Daar ben ik nu mee begonnen. Mijn kat is echter enorm gewend aan 2x per dag natvoer en ik wil niet dat ze minder vocht binnen krijgt. Ook blijft de andere kat wel natvoer krijgen, dus ik wil dat ritme ook behouden. Als natvoer geef/gaf ik hen granatapet delicatessen kip puur en soms royal canin sterilised in saus (maar dat was ik aan het afbouwen om volledig over te gaan op granatapet). Mijn kat moet een halve kilo afvallen van de dierenarts. Mag ik met de proplan purina brokjes binnen haar eliminatiedieet ook een van bovenstaande natvoeren combineren of gaat dat niet zo makkelijk? Bedankt alvast.

  • Bij een eliminatie dieet wil je het in principe houden bij 1 diersoort. Alleen dan kun je een reactie uitsluiten.
   Nu is hypoallergeen nog weer een vorm op zichzelf: De eiwitten zijn daarin al min of meer afgebroken zodat het lichaam het niet meer herkent.
   Door te mixen wordt het een stuk moeilijker om de resultaten te beoordelen (met name als het dus niet wegtrekt weet je niet goed wat nu de boosdoener is).

   Misschien kun je eens nadenken over een eliminatiedieet op basis van 1 eiwitbron. Bv paard, konijn of geit. Als zowel de brok en natvoer dat als enige eiwitbron hebben, wordt het alweer ietsje makkelijker.

  • Hallo Ina,
   Wij hebben in ons asiel ook een poes die overal allergies voor is. Zij krijgt nu bij ons carnibest eend. Daar doet ze het prima op. Zie de internetsite : https://carnibest.nl

 15. Hi,

  Mijn binnen kat heeft een voedselallergie (niet bekend waarvoor zij allergisch is) maar ook overgewicht en krijgt nu een tijd Purizon brokjes omdat ik zag dat daar weinig koolhydraten in zitten.
  Zij is nu 7 en zij kreeg een aantal jaar Hills metabolic voer om af te vallen / op gewicht te blijven. Dit hielp erg goed maar kan niet meer vanwege de voedselallergie en ze is ook direct aangekomen.
  Zij krabt nu weer constant aan haar achterpoten, heeft rode plekjes en heeft kale plekken op haar oren. De dierenarts gaf aan dat de Purizon brokjes niet ‘hypoallergeen genoeg’ zijn. Zij raden mij Hills ZD of Trovet aan. Ik heb de Trovet brokjes gehaald maar deze eet zij absoluut niet. Nu ben ik toch maar naar Hills ZD aan het kijken (ook al ben ik niet zo gek op Hills), maar zag ook de Prins hypoallergenic moderate calorie voorbij komen. Als ik deze 2 echter vergelijk zie ik dat er in Hills ZD minder koolhydraten en vet zit. Hills vet: 14.0 %, koolhydraten (NFE): 35.8 % en Prins ruw vet: 16%, Koolhydraten 38,5%. Terwijl de Prins claimt dat de moderate calorie variant is om op gewicht te blijven.
  Ik ben het spoor helemaal bijster. Heb jij enig idee welk hypoallergeen voer waar de minste koolhydraten en vet in zit ik kan geven?
  Alvast bedankt!

  • Hoi,

   Voor een volledige analyse heb ik alle gegevens nodig van een voeding (incl eiwitten, vetten, vezels, ruwe as en vocht). Let op dat Hills tegenwoordig op droge basis dingen vermeld.

   Als het echt om een allergie gaat (bv rund, kip, of vis) kun je ook eens een single eiwit natvoeding proberen. Terra Faelis heeft konijn, Herrmanns heeft ook een aantal soorten om te proberen.
   Misschien is het krabben dan over, want dat lijkt me nu stap 1.
   Kijk ook eens naar de hoeveelheden die je voert: misschien eet ze gewoon te veel en moet jij haar beperken door aangepaste porties te geven.

   Succes!
   Groetjes,
   Marilyn

 16. Beste,
  Mijn kat heeft een denk ik een voedselallergie , maar waar hij allergisch voor is dat weet ik niet. Hij kreeg eerst orijen cat & kitten (kip,kaloen,haring ,sardine, eieren) , daarna overgestapt naar tundra (Geit, Wilde zwijn ,Eend ,Lam ,Schaap ,Kabeljouw ,Makreel ,Haring) hier heb ik geen klachten gemerkt buiten het hoesten waarvan ik toen dacht dat het aan het grint of gras kon liggen die ik had gekocht. Daarna de red regional geprobeerd (Zwijn,Lam ,Rund ,Varken ,Haring ,Zalm ,Koolvis) hier heb ik vooral klachten gezien, na 1 week al (o.a hoesten, wondjes, haaruitval, wondjes met korstjes van buiten en een bobbeltje van binnen). Hij kreeg ook animonda vom feinsten van bijna elke soort waar dus ook o.a varkenvlees in zit. Nadat de Da eindelijk kon zeggen dat het een voedselallergie was kon ik overgaan naar purina hypoallergic. Heb dit voor 6-8 weken gedaan alles ging goed. Dus dacht ik laat ik maar een ander merk proberen en dat was dus acana grasslands (o.a Lam,Eend, Eieren,Haring ,Kalkoen) en ook weer animonda dit keer alleen konijn,kalkken en vleesmix) en na z’on week gebeurde het weer. Ik gebruik nu rc hypoallergeen omdat ik in turkije nu niks anders kan vinden. Ik vroeg mij af hoe ik misschien de allergie kan achterhalen van de kat, omdat wat hij dus binnen heeft gekregen veel soorten eiwitten zijn . Ik zit nu weer op een eliminatie dieet met de kat en na een maand wil ik dus experimenteren. Als ik met kip begin bijv en ik zie dan weer bijwerkingen dan is hij allergisch voor kip ,dan moet ik dus afwachten totdat hij weer hersteld Endan overgaan naar de volgende eiwit ? Wat zou u mij aanraden om te doen.

  • Als alles na die 6-8 weken weer rustig is, kun je eens kijken met 1 eiwit om te testen.
   Orijen en Acana bevatten zoveel eiwitbronnen dat dit het allemaal wel heel lastig maakt.
   Kijk eens of je een voeding in Turkije kan vinden waar maar 1 eiwit in zit. En dan afstrepen.
   Je kunt ook rauw proberen, alhoewel ik weet dat sommige katten wel allergisch reageren op een eiwitbron die verhit is en niet rauw, dus het is niet alleszeggend.
   Heb je dit artikel over een eliminatie dieet al gelezen?

   • Beste Marilyn.

    Mijn kat is 4 maandan bij ons. Hij is trouwens 4 jaar. Mijn kat is begonnen met natvoer op 24 april. (Toen begon de jeuk zeg maar… maar tja.. het pollenseizoen…)

    Wij hebben hem uit het asiel geadopteerd.Wij hebben een vaccinatie boekje. Alles was goed. Huid/vacht enz.

    Nu eet ie weer die brokkjes. Hij mist het natvoer heel erg.

    Mijn bestelling komt vandaag binnen. Animonda sensitive kalkoen/rijst.
    Maar ik ga denk ik het pakketje retourneren want ik vrees dat rijst hem constipatie zou geven.

    Ik dacht dat misschien MACS beter zou zijn.
    Misschien ook lam (???) want hij had gevogelte en die brokjes die hij nu eet bevatten kip en kalkoen.

    Oh la la. Het is mij wat.

    Wij hebben hem ook ter preventie behandeld voor vlooi.

   • Ik hoop dat het werkt.
    Geef het zeker 6-8 weken voordat je verbetering gaat zien.
    Alleen overstappen als je echt erge verslechtering ziet. Want ook steeds wisseling kan nadelige gevolgen hebben.

    hoe gaat het nu?

  • Beste Marilyn. Ik heb Animonda Integra Protect Sensitve besteld, (Kalkoen en rijst). Ik heb mijn bestelling nog niet ontvangen, maar ik zag dat er geen taurin in zit. Is dat gevaarlijk ? Ik heb het gekocht namelijk voor een eliminatiedieet. Is MAC’s kat sensitive dan beter? En is kalkoen of lam beter?
   Alvast bedankt voor uw antwoord.
   Met vriendelijke groet.

   • Er zit altijd taurine in, alleen dat zie je niet altijd op de verpakking.
    Als er toegevoegde taurine in zit, dan zie je dat wel op de verpakking onder toevoegingen.
    De totale hoeveelheid taurine dus niet per se (fabrikant mag dat vermelden, maar dat doen ze meestal niet).

    Wat beter is ligt er aan waar je katje goed op reageert. Helaas is dat onmogelijk vooraf te voorspellen. Mocht de Animonda niet goed uitvallen, dan kun je het nog eens met Mac’s Cat proberen.

   • Dank je wel Marilyn voor uw snel reactie!
    Mijn kat heeft geen diarree, best wel jeuk.
    Ik dacht ook dat rijst misschien obstipatie zou kunnen veroorzaken(?). Is dat zo of niet per se?
    Daarom dacht ik dat MAC’s misschien beter zou zijn.

    Hij at vroeger wat brokjes van Hills (kip adult 1-6 jaar). Toen heb ik hem natvoer gegeven (van de Aldi, Alexis rund+kip) (Als transitie van brokjes naar natvoer, om te zien of hij dat lekker vond) Nat voer was meteen een succes, hij vond dat heerlijk lekker en dan tja… hij begon de krabben. Daarna heb ik hem gevogelte met eend in gelei (van de Aldi) maar goed, ging hij krabben. Dus dacht ik, niet best.
    Dus even unique eiwitten proberen dan.

   • Hoe lang heb je de kat al en is dit krabben nieuw gedrag?
    Indien nog niet zo lang, en het natvoer geven viel net samen met het pollenseizoen, kan dit het ook zijn.

    Of vlooien. Heb je onlangs hiervoor gecheckt? Zelfs als je geen vlooien ziet, even met een kammetje door zijn haar. Haal je er iets van zwarte schilfertjes uit, leg die dan op een keuken of wc-papiertje en maak dat wat nat. Druk de schilfertjes wat stuk met het kammetje. Als het rood wordt, zijn het vlooienpoepjes en raad ik je aan een anti-vlooienmiddel in te zetten. (Let op: dan ook het huis behandelen – stofzuigen + wassen op 60 C).

   • Ik heb de kat sinds februari en hij is 4 jaar. Die at toen het eten van Hills (bij het asiel en dan bij ons). Op 24 april ben ik begonnen met natvoer. Ik ben een paar dagen geleden gestopt vanwege de jeuk.
    Hij heeft dus iets langer dan 1 maand natvoer gegeten.Hij vond het heerlijk.
    Tja pollenseizoen, dat kan ook zijn…

    Hij had ook geen vlooi. Ter preventie hebben wij hem behandeld.

    Sorry voor de (zeer) mogelijk spelfouten.
    Ik ben Franstalig, Nederlands is mijn derde taal 🙂

   • Je kunt ook nog eens kijken naar gehydrolyseerde voeding. Dat zou mijn laatste keuze zijn, maar een leven met continu jeuk is ook vreselijk.

 17. Beste,

  Onze kat heeft behoefte aan variatie wat betreft voedsel. Vanuit menselijk perspectief logisch, maar onze kat denkt blijkbaar dus ook zo. Wij moeten ons echter houden aan een dieet met gehydroliseerde eiwitten. Voorheen de Royal Canin Hypoallergenic + Hills Z/D (met natvoer) gebruikt. Nu is ze echter toe aan een alternatief. Op basis van dit artikel de Specific Food Allergy Management FDD-HY aangeschaft. Die eet ze gelukkig! Hiervan is ook natvoer beschikbaar, die zullen we dan ook aanschaffen. Welke alternatieven zijn er voor gehydroliseerde brokken / natvoer? En zijn er snoepjes / sticks beschikbaar voor katten op dit dieet?

  • Hoi,

   Je vraag lijkt simpel, maar dat is het antwoord niet. Waarom krijgt je kat gehydrolyseerde brokken? Is er een allergie vastgesteld?
   Voor het uitzoeken van een eventueel 3de voeding heb ik meer achtergrond informatie nodig. Dit valt onder een persoonlijk advies (meer informatie hier).

   Groetjes,
   Marilyn

 18. Hello!

  Thanks for your reply! I did not try the wildcat etosha, and will definitely give that a go! Thank you. According to the ingredient list it should be fish(oil) free.

  The two cats are getting portioned food throughout the day by automatic feeders, but as one of them is very active (and spends most of the day running outside) and the other is more energy saving (especially when winter comes) it can sometimes be hard to monitor. Especially if the food contains a lot of unnecessary fillers like corn, or if the quality of the meat is not good.

  Then again, she is not really overweight, she just has a slight tendency to go above her ideal. And when she has her ideal weight she also activates more and seems happier, so I’m trying to find a food that helps maintain the ideal weight. The celtic connection food had them both in a good shape, but they spent a lot of time loudly complaining and glaring at the food and started looking for food elsewhere instead of eating the kibbles (until then, I never had any problems with food on the tables or anything, they simply ignored our food – but after a week of transitioning to celtic connection suddenly we had to really start watching out to not leave any scrps anywhere or unattended food. one of the cats started stealing notoriously from the kitchen, opening plastic bags with bread and eating proper chunks of bread). This behaviour is disappearing again now that we are through the celtic connection bag, so I’m still hoping to find another quality food that doesn’t create such a protest. Will definitely try the wildcat etosha. Thanks for your good informative website!

 19. Hallo ,ik heb een probleem met een van mijn katten ,ze hebben allebei brok voor de blaas ,omdat er een is die dat moet hebben voor blaasgruis ,nu had ik altijd urinary van royale canin ,maar plotseling kreeg een van de katten allergie ,aan de achterse poten beet ze zich kaal, en ze heeft jeuk ,toen overgestapt naar allergievoer van royale canin,maar ook hier allergie op ,toen ben ik overgestapt naar voer van petgigant ,dat is een bedrijf waar je rechtstreeks brok kunt halen urinary,maar ze bijt zich nog steeds wel niet kaal maar het is ook niet weg,nu zegt de dierenarts dat ik 6 weken moet wachten voor resultaat,maar wordt er een beetje panisch van ,omdat het niet echt over gaat,graag een goede tip Dank je wel mag leny

  • Hoi,

   Een allergie is meestal over het hele lichaam, inclusief de kop. Misschien heeft ze pijn door de blaasproblemen en likt ze zich daarom kaal? Dan zou een pijnstiller een betere keuze zijn dan allergie voer.

   Verder moet ik je dierenarts gelijk geven: Soms is geduld en wachten de beste optie. Elke paar dagen of week van voeding veranderen maakt het ook niet beter. Zeker als het wel een allergie is, is geduld heel erg nodig, hoe frustrerend ook.

 20. Hello!
  I live in the Netherlands and I am searching for a decent dry food for my cat who is allergic to fish (incl salmon oil).
  I tried celtic connection which got both my cats dieting (they didn’t want to eat it, we got through the entire bag in the end but they were complaining and trying to look for other food on the kitchen, and it was a relief to move onto a bag of wild freedom that I still had laying around (but I’ve read here that that isn’t a very good quality food, so I want to try something else). James wellbeloved was making them fat even when feeding lesd. I just today got a test pack of edgard and Cooper. They seem to like the flavour but I read a review here that it is not recommended. Also one of the two cats it’s a little on the heavy side at the moment so the high fat and low protein isn’t optimal I suppose. The cats get one serving a day of raw meat and for the rest dry food.
  Do you know any dry foods of high quality without any fish??

  • Hi Marta,

   It’s very hard to find a decent dry food without fish(oil), so sometimes you’ll have to make some concessions quality wise. After all, a kibble that triggers an allergic reaction will be worse than a less decent kibble.

   That being said, you could check out Wildcat Etosha? From what I’ve seen it doesn’t contain fish, but you could always recheck with the supplier to be sure.

   Did you check out this guide for weight control as well?

 21. Hoi,

  Mijn kat heeft het granuloom complex. Het zit vooral in haar mond (tong en lip) en daarnaast is haar buik bijna kaal en heeft zij kale plekken op haar oren en wondjes.
  Op advies van de dierenarts ga ik hypoallergeen voer geven (en daarnaast beginnen met atopica). Ik kom er echter niet uit welk merk voer ik het beste kan geven. Ze is namelijk ook iets te zwaar (5,4 kg) en zit al jaren op metabolic dieetvoer en is eigenlijk nooit onder de 5 kg geweest (is wel een binnenkat).
  Ze is gewend om vooral droogvoer te eten en soms natvoer. Wat raad jij aan qua merk? Ook gezien het feit dat ze eigenlijk niet meer mag aankomen.
  Alvast bedankt!

  • Dat kan ik zo niet zeggen, omdat ik niet weet waarom ze hypoallergene voeding krijgt. Is ze voor iets allergisch en weet je wat? Of heeft ze een gevoelige maag?
   Een voeding die niet te caloriedicht is (weinig vet/meer vezel [brok] of meer vocht [natvoer]), afgepaste porties (liefst 3 of meer keer per dag) en minstens 10 minuten spelen kan al helpen.

   • Ze heeft granuloom in haar mond, dat is een allergische reactie. Hoogstwaarschijnlijk door voer (dat moet ik nu gaan uitzoeken door hypoallergeen voer te gaan geven).
    Inmiddels geef ik nu een paar dagen applaws droogvoer, er was zoveel keus en ben hierop uitgekomen.
    Ik zou graag alleen nog vragen of je natvoer van een ander merk kan geven? Ik wil naast applaws droogvoer, natvoer van feringa geven.
    Alvast bedankt!

   • Dat zou in theorie wel kunnen. Ik zou dan de varianten met kip, vis en rund vermijden. Misschien is de konijn iets om mee te beginnen. Het gaat erom dat je iets hebt waar zij niet allergisch voor is, maar kom je alleen te weten door te testen. Een dagboekje bijhouden met wat je geeft en de reactie van je kat (zowel qua eetlust als afname/toename granuloom) kan handig zijn.

 22. Hallo Marilyn, ik heb een probleemkitten. Klinkt heel negatief maar doel op haar eetgedrag en de (bijna en al 3 maanden) constante diarree. Ik was na het lezen van de site al overgestapt op Power of Nature Fee’s maar ook dat valt wederom niet in de smaak. Om alle katten aan het eten te houden toch maar weer met Iams gemengd voor er nog een probleem bij komt. Het kitten wil geen kittenvoer (adult ook moeilijk maar wat beter). Nu een test heeft aangetoond dat ze in ieder geval geen giardia heeft adviseert de dierenarts hypoallergeen voer. Dus wéér voer proberen….. Ik heb Granatapet op het oog (wat je hierboven beschrijft) máár mogen de 2 volwassen katten dat ook? Word tureluurs van het voer en diarree probleem. Al meer dan 2 maanden houdt het me dagelijks in zijn greep. Bvd, Tine

  • Wat vervelend zeg!
   Wat hypoallergeen is, is voor iedere kat anders. Mogelijk helpt de GranataPet, maar dat is een kwestie van uitproberen. De andere volwassen katten mogen dat ook, het is volledig adult voer.

   • Dankjewel! Valt er te testen op kippenvleesallergie? Of een breeder allergie onderzoek? Of moet je echt blijven proberen met voeding? Ze groeit gelukkig wel gewoon goed.

   • Helaas zijn er geen betrouwbare onderzoeken wat betreft voedselallergieën. Een eliminatiedieet is wat dat betreft de beste optie om te onderzoeken waar het probleem ligt, ondanks dat dit erg tijdrovend kan zijn.

    Er zijn mensen die zweren bij bioresonantie, maar zoals bij veel alternatieve geneeswijzen is hier geen wetenschappelijke onderbouwing voor.

    Groetjes,
    Kim

   • Mijn kat kreeg Hill’s DD voorgeschreven omdat hij bloed bij de ontlasting had. Binnen enkele dagen verbetering maar omdat Hill’s DD maar 4% eend bevat wilde ik na 3 weken GranataPet DeliCatessen eend proberen vanwege 44% eend. Langzaam toegevoegd maar na een paar dagen toch weer bloed bij de ontlasting. Kan dit door het kippenvet zijn of de aardappelzetmeel? Helaas zit er nu even niets anders op om alleen Hill’s DD te geven

   • Bij bloed in de ontlasting raad ik aan eerst de dierenarts te raadplegen.

   • De Animonda Integra sensitive lam bevalt al goed en de GranataPet eend ook. De ontlasting lijkt voor nu al beter. Ben benieuwd hoe dit zich voortzet. Hopelijk direct de boosdoener (kip elimineert voor nu. Tenzij gevogeltevet in de GranataPet eend ook kip is) te pakken, even afwachten nog.

   • Weer terug bij af sinds een paar dagen. Veel diarree. De lijst met niet aangeraden voer lijkt hier langer dan de lijst met wel aangeraden voer. Is er misschien een aanvulling te maken met voer dat wel goed is? En is GranataPet wel een voer dat in deze lijst thuis hoort? Als je als leek voor het eerst hiermee te maken krijgt dan maak je te snel te overhaaste keuzes heb ik ondervonden. Ipv dat je je kat dan helpt maak je het er juist niet beter op.

   • Klopt, bij allergieën is geduld juist van essentieel belang. Een voeding 4-8 weken de tijd geven verlichting te bieden is belangrijk.

    Ook ga ik bezig met de lijst te updaten, maar dit kost erg veel tijd. Nog even geduld dus 🙂

 23. Hallo
  Granata Pet Delicatesse gevogelte: bevat dit dan ook geen kip? (op de verpakking staat gewoon gevogelte). Kip is toch ook gevogelte?
  Alvast bedankt.
  Mvg

  • Ja, als er gevogelte op staat is de kans groot dat er in ieder geval een deel kip in zit.
   Voor katten die geen allergie tegen kip hebben, is dat wel een optie. Voor katten die niet tegen kip kunnen uiteraard niet.

 24. Hallo Marilyn, heb vol interesse een aantal artikels van je gelezen. Toch kom ik er niet uit met de problematiek van onze tijger. Als kitten had hij frequent blaasontsteking en. Is al snel geopereerd en is nu transgender. Toch blijft hij 2/3 x p/jaar blaasontsteking hebben. Deze zijn idiopatisch. Door dit alles is hij erg kieskeurig geworden en vaker in hongerstaking gegaan. Heeft ook aantal jaren op urinary gestaan. Sinds verleden jaar is er n allergie bijgekomen. Alle onderzoeken gehad. Diagnose: atopie van onbekende oorsprong. Heb toen roer moeten omgooien en ben overgestapt op Trovet, rabbit en Lamb en intestinal. Omdat hij alleen nog de lam eet en de rest weigert ben ik overgestapt op acana fish en purizon deer/fish en purizon duck/fish. Hij krijgt dat nu ong 1.5 maand maar de jeuk en t krabben neemt weer toe. Is bij Trovet iets afgenomen. Weet ook niet of t überhaupt wel
  Voer gerelateerd is, mss wel omgevings allergie. Sinds n aantal dagen is de jeuk en g bijten extreem
  Veel. Overschakelen op 1 eiwitbron zou t beste zijn maar gezien zijn kieskeurigheid gaat dit niet werken. Op advies ve dermatoloog krijgt hij mirtazipine, om zijn eetlust te stimuleren en te kijken of zijn gedrag mss positief beïnvloed wordt. Mocht t bijten en
  Krabben n gedragsprobleem zijn. Ik weet nu echt niet meer hoe ik het diertje kan ondersteunen om zijn jeuk te reduceren. Heb jij tips voor ons? Voedings technisch of door iets anders? Supplementen bv? Hoor graag jouw visie.. dierenarts heeft geen oplossing en draagt als optie alleen maar R/C voor. Het probleem hongerstaking negeert hij, ben echter bekend met probleem leververvetting. Alvast bedankt voor je reactie

  • Ik denk dat de Trovet lam die je bedoelt deze is. Dit is een complete natvoer, en kun je dus alle dagen geven zonder bang te zijn voor tekorten / overschotten.
   Aangezien hij dit als enigste goed lijkt te eten, kun je dit voor 6 tot 8 weken proberen. Hij mag in die tijd absoluut niets anders. Houdt een dagboekje bij met je bevindingen: Schrijf op als je hem ziet krabben, waar hij dat doet in huis en of er misschien iets bijzonders aan vooraf ging.

   Is de jeuk over het hele lichaam? Of zijn het specifieke plekken? Ook dat kan enige richting geven waar de jeuk vandaan komt.
   Mocht het een omgevingsallergie zijn, zoals pollen/grassen, dan zou het moeten afnemen naarmate we meer richting de winter gaan, en neemt het weer toe richting de lente/zomer. Met vlooien is dat ook min of meer zo (mits geen plaag ín huis, waar het lekker warm is).

   Werkt dit niet, neem dan even via de mail contact op – dan wordt het iets te uitgebreid om zo in een reactie te beantwoorden en wordt het een persoonlijk advies.

 25. Beste Purfectcat, mijn Ragdoll (10 jr) heeft een (na bloedtest bewezen) allergie (vaak diaree) voor zetmeel. Welk completevoer heeft er geen zetmeel. Ik probeer momenteel Orijen en ben naar Purizon aan het kijken. Maar heeft een van jullie nog een tip?

  • Twee dingen:
   – Brok kan niet bestaan zonder zetmeel, dan wordt het gruis.
   – Planten zijn opgebouwd uit onder andere zetmeel.

   Dit betekent dat eigenlijk alle brokken per definitie al afvallen, tenzij het meer een intolerantie is waarbij kleine hoeveelheden mogelijk wel verdragen kunnen worden. De brokken met de laagste hoeveelheid koolhydraten (en dus ook zetmeel) zijn Power of Nature ‘Fees Favorite’ en ‘Meadowland Mix’ of van Wildcat ‘Etosha’ (van beiden staan reviews op de site).

   Orijen en Purizon is nog redelijk hoog, alhoewel onder het koolhydratenplafond dat ik aanhoudt. Voor gezonde katten vind ik dat nog wel oké, maar bij de problemen die jij beschrijft betwijfel ik of het helpt. Ténzij het weer gaat om een specifiek ingrediënt, zoals aardappel zetmeel of graan zetmeel. Dan is verdere specificatie nodig.

   Qua natvoer heb je vaak meer keuzes. Let goed op de ingrediëntenlijsten of je plantaardige toevoegingen ziet. Tevens kun je snel uitrekenen hoeveel koolhydraten erin zitten door 100% – vocht – eiwitten – vet – vezels – ruwe as >> voor natvoer kun je als grove stelregel aanhouden voor jouw kat dat die niet boven de 1% mag komen (op natte basis).

   Ik hoop dat je hier verder mee kunt.

 26. Even een vervolg op de AH vis en de Perfect Fit brokjes. Dezelfde poes was ook een slechte drinker. Maar een fonteintje met stromend water deed wonderen. Ook mijn andere 2 katten hebben liever het stromende water.
  Als je brokjes geeft, is dat een goede “aanvulling”

  • Een waterfontein is zeker een goede aanvulling voor katten. Stromend water lijkt bij veel katten toch meer aan te trekken dan stilstaand water. Echter blijft natvoer in vocht-opname toch de hoofdrol spelen en als het even kan, beveel ik dat dus ook altijd aan.

 27. Ook ik heb een kat met kip-allergie. Zelfs voor dieetvoer met “gehydroliseerd kippenvlees” (zou volgens deskundigen hypoallergeen zijn).
  Daarbij is mevrouw Poes kieskeurig en ik heb geen hoog inkomen… dus zijn we samen uitgekomen op vis. Eerst de “ocean” varianten van Animonda, maar nu dat duur / niet leverbaar is, koop ik de 3 vissmaken van het huismerk van Albert Heijn.
  Kleine blikjes van 85 gr., reepjes zalm of tonijn. Het is geen volledig voer dus ik vul het aan met Perfect Fit brokjes (1+, zalm). Dat gaat al een paar maanden goed.

  Ik wil echter niet teveel vis voeren, dat is me te eenzijdig, Al zoekende ben ik op jouw site beland voor een goed overzicht van kwaliteit en prijs voor merken zonder kip. Super. Zeker ook de links met webwinkels.

  • Met allergieën is het altijd zoeken naar de mogelijkheden, en de portemonnee speelt daarin ook een rol.
   Fijn dat je iets hebt gevonden dat werkt voor jouw kat!
   Welke variant heb je erbij genomen zonder kip om te geven?

 28. We hebben in januari 2018 een poes uit het asiel gehaald. Ze is bijna 7 jaar oud, (geschat) en in januari 2018 ook gesteriliseerd. Ze heeft een allergie ergens voor maar we weten nog niet waarvoor, voedsel of iets anders.
  De klachten zijn constante oorontsteking, en enorme haaruitval.
  We hadden eerst de Light-brokjes van Royal Canin, daar deed ze het goed op voor wat betreft het gewicht. Daarna zijn we overgestapt op Royal Canin Hypoallergenic, op aanraden dierenarts. Dat helpt niet tegen de allergie, maar ze wordt veel te dik, is nu 1 kilo te zwaar, ideaalgewicht is 3,6 kg. Krijgt 40/45 gram brokjes per dag. Verder helemaal niets. Daar wordt ze dus al te zwaar van.
  DA vindt 40 gram brokjes eigenlijk te weinig.

  Daarbij is ze ook nog heel erg gefixeerd op eten, we kunnen niet in de buurt van haar bakje komen, of de koelkast openen, (heeft ze nog nooit iets uit gehad), of een blikje openen. Komt ze meteen bedelen, en blijft ze bij het etensbakje zitten.
  Ook geven we voer uit de voerpuzzel, dat gaat prima, ipv 1 minuut doet ze er zeker 10 minuten over. Helpt uitstekend tegen het schrokken, en ze vindt het leuk.

  Ik wil toch nog een ander voer proberen, brokjes of nat maakt me niks uit. Kijken of het zeker niet met voedsel te maken heeft.
  maar wat is dan een goed voor haar. Ik zie wel van alles maar ook ik zie door de bomen het bos niet meer. Moet dus weinig calorieën bevatten, en toch zo weinig mogelijk toevoegingen bevatten.
  (ik heb 3 proefzakjes geprobeerd van Trovet, Konijn, Insect, en Lam, maar ik vindt de brokjes van zeer slechte kwaliteit. Veel halve brokjes, stukjes, en ze zijn best klein, niet echt geschikt voor een voerpuzzel, blijven niet aan het pootje hangen)
  Onze voerpuzzel is wel geschikt voor natvoer. (karlie Narthmate catch) Zo’n stekelding.
  Lang verhaal, maar we willen dat onze poes zich beter voelt.
  Overigens ben ik ook nog acupunctuur aan het overwegen.
  Heeft iemand hier ervaring mee.

  • Hoi Petra,

   Ik neem aan dat je weinig achtergrond info over haar hebt. Wanneer het een ex-zwervertje is, is de fixatie op eten iets wat meer voorkomt (vanwege het eerdere tekort aan eten). Meerdere maaltijden per dag (minimaal 3, maar in dit geval liever meer, eventueel met behulp van een voedingsbak op timer) op vaste tijden kan hierin helpen. Het zet een patroon van wanneer ze eten kan verwachten. Het kost misschien een week, maar de meeste katten leren dit vrij snel.

   Hoe is haar afweer / immuunsysteem? Oorontstekingen en haaruitval kunnen tekenen zijn dat dit verminderd is. Een probiotica kan dan helpen.

   In je andere berichtje schreef je ook over haaruitval, ondanks borstelen. Dit borstelen kan echter ook de oorzaak hiervan zijn. Ik ben geen specialist in vachtverzorging, maar wat ik begreep is dat borstelen ervoor kan zorgen dat zowel oude als nieuwe haren worden uitgetrokken, waardoor alles steeds op hetzelfde moment verhaart. Hiervoor kun je het beste advies inwinnen bij een specialist die je kan adviseren of dit mogelijk een oorzaak kan zijn.

   Wat betreft voeding, ja dat kan ook leiden tot problemen zoals ontstoken oortjes en een slechte vacht. Ook overgewicht kan dit effect hebben. Afstappen van de brokjes en naar natvoer gaan is denk ik verstandig om zowel haar overgewicht als schooigedrag aan te pakken.

   Wat betreft ‘hypoallergeen’ voeding is Wildcat Bhadra misschien iets voor je. Deze heeft een brok en natvoer versie op basis van paard. Omdat de eiwitbron in vele gevallen de boosdoener is, en paard niet vaak gebruikt wordt, is dit een nieuwe eiwitbron die het mogelijk verbetert. Daarbij zou ik het liefst zoveel mogelijk natvoer geven in dit geval (ivm eiwitgehalte in de brokken die aanzienlijk lager ligt), maar een combi is mogelijk. Een nadeeltje hiervan is dat het alleen via Duitsland bestelt kan worden.

   Hopelijk kun je hier al wat verder mee.
   Groetjes,
   Marilyn

 29. Hoi mijn kat heeft al jaren last van een ernstige voedselallergie, zij krijgt open wonden en heeft zelfs prednizon gehad om daarvan af te komen. Nu eet ze al jaren Royal Canin hypoallergeen en dat ging altijd goed tot nu. ze eet buiten wel eens houtskool en drinkt buitenwater en jat wel eens een hapje van de andere kat, ik denk erover om andere brokjes te kopen, wat raad je me aan?

  • Voor een (ernstige) voedselallergie moet ik eerst weten waar ze allergisch voor is voordat ik iets kan aanbevelen.
   Heel vaak zijn dit de eiwitten in het voer (met als top 3 kip, rund en vis), maar kan ook iets anders zijn of een combinatie van.

   RC hypoallergenic heeft plantaardige eiwitextracten (gehydrolyseerde soja eiwit) als voornaamste eiwitbron.

   Het voer dat ze steelt, welk merk & variant is dat? Wat zijn de ingrediënten? Krijgt ze hier helemaal geen last van?

 30. Beste mensen,

  Dank voor dit informerende artikel.
  Er staat veel informatie wat ik nog niet wist en ook in overzichtelijke volgorde. Al een tijdje heeft onze Buffy (poes 8 jr oud) last van jeuk (en ook niezen). De dierenarts zegt dat het niezen (niet de niesziekte) chronisch is vanwege waarschijnlijk een allergie (hooikoorts). Nu heeft ze er inderdaad meer last van in de zomer, maar het lijkt steeds heviger te worden en door te lopen in alle seizoenen. Met heviger bedoel ik dus de jeuk en huidproblemen want die waren voorheen nog niet aanwezig. Ik vermoed zelf dus wellicht ook een voedselallergie (dankzij de info hier te belezen.
  Normaal krijgt zij dus Perunia One (met rund of vis) maar we gaan dus maar snel overschakelen. Wat is een redelijke tijd om als testperiode aan te houden om te kijken of een product aanslaat?
  Nogmaals heel erg bedankt voor de gegevens informatie hier.

  • Hoi Jeroen,

   Voor een eliminatiedieet wordt toch minstens wel 6 tot 8 weken aangeraden. Je gaat dan vaak terug naar slechts 1 eiwitbron.

   Tip: Alhoewel lastig, kies iets zonder kip.

   Laatst heb ik Wildcat geanalyseerd. Zij hebben een droog- en natvoer op basis van paard (Bhadra). Daar dit een nieuwe eiwitbron is voor vele katten, is dit een optie. Als je zowel de droogvoer als natvoer aanbied, kunnen ze zelf een selectie maken in de hoeveelheid eiwitten die ze nodig hebben (zie mijn review voor meer uitleg hierover).

   Groetjes,
   Marilyn

   PS: Is voor het niezen gecheckt dat er geen grassprietje in de keel/neus vastzit? Dat wordt nog wel eens over het hoofd gezien, maar zou dan ook leiden tot traanoogjes en een loopneusje naast het niezen. Mogelijk staan de twee dingen (jeuk en niezen) los van elkaar.

   • Hoi,
    Dank je voor de reactie en informatie.
    Onze poes heeft al enkele jaren last van niezen en regelmatig ook loopneusje. Dit is chronisch volgens dierenarts hooikoorts. Er zitten geen grassprietjes e.d. vast in haar neus, is ook een binnen kat. Onze hele huis heeft katten niesjes op het behang zitten ter hoogte van onze poes zeg maar. Ze heeft geen traanoogjes overigens. De laatste tijd is daar dus het jeukprobleem bijgekomen. Ik ga aan de slag met de informatie. Dankjewel voor je informatie.

   • Graag gedaan. Hopelijk is de jeuk snel over.

    Nog een aanvulling van Kim over ondersteunde producten:
    PUUR Pollen kan ondersteunen bij eventuele Hooikoorts (bevat een verdunning van veelvoorkomende allergieën).
    PUUR Sinus kan mogelijk ondersteunend werken voor de luchtwegen. Puur Respirato (voorheen luchtwegen) is NIET geschikt voor katten.

    Beiden zijn te koop bij Medpets.nl.

   • Hoi Marilyn & Kim,

    We zijn weken verder en ongelooflijk. De verandering van voedsel heeft het jeuk/krabben helemaal verholpen. En nu is zelfs ook het loop neusjes stukken en stukken minder. Onze Buffy leeft weer helemaal op. Rund vlees en Vis waren de boosdoeners. Het had even wat tijd nodig voor ze gewend waren aan het eten, want andere smaak enzovoorts. Maar nu eet ze het helemaal op naar tevredenheid. Mac sensitive is het merk wat goed aanslaat bij ons.
    Dus ik wil jullie ongelooflijk bedanken, ook namens Buffy, voor de waardevolle informatie die hier op de website te vinden is. Hier kan geen (dieren)arts tegenop!

   • Super mooi dat het zo goed met Buffy gaat!
    Bedankt voor je berichtje, dat doet echt goed om te horen 🙂

 31. Bedankt voor dit artikel! Onze kat van 4 jaar zit al tijden aan het laatstgenoemde voer (Sanimed Skin Sensitive Cat). Nou las ik elders dat gehydrolyseerde eiwitten misschien toch niet goed zijn, en twijfel ik of ik dit moet blijven geven. Op “gewoon voer” kreeg hij echter veel ontstekingen in zijn huid en braakte hij vaak. Reden dat ik toch verder zoek is omdat ons kitten van 8 maanden ook de gehydrolyseerde brokjes eet. We hebben lang geprobeerd ze apart van elkaar eten te geven maar dit bleek niet houdbaar (onze allergische kat bleef ook brokjes van het kitten pikken en dan weer overgeven). Zou het kwaad kunnen om beide katten alleen nog de Sanimed te laten eten? Of kan ik dan beter overstappen op een van de andere genoemde voedingen waarin het eiwit niet gehydrolyseerd is?

  • In het algemeen zou ik altijd aanraden gezonde katten geen gehydrolyseerde eiwitten te laten eten, omdat het mogelijk de kans op kanker verhoogd.
   Voor het scheiden van de twee, is een SureFeed voerbak misschien een idee. Deze gaat alleen op voor de kat met de juiste chip.

   Voor de kat met de allergie kun je een eliminatie dieet proberen waarbij je erachter probeert te komen welke ingrediënten hem doen overgeven. Dit vereist wel een tijdsinvestering van soms 6+ maanden (zie ook ‘Een eliminatiedieet bij de kat’. Persoonlijk denk ik dat dit het waard is, maar je moet dat voor jezelf beslissen of je daar de tijd en energie voor hebt.

   • Bedankt voor je reactie! Misschien is zo’n voerbak inderdaad wel een oplossing. We zijn alleen bang dat ze elkaar gewoon wegduwen terwijl de bak open is, en zo alsnog van elkaar eten. Maar het is het proberen waard.

    Ik ga je artikel over het eliminatiedieet lezen en me er verder in verdiepen, bedankt!

 32. Hi,

  Ik begrijp dat de hoeveelheid / de dosis een gevaar vormt, want dan kan zelfs een te veel aan schoon drinkwater dodelijk zijn.
  Wat mij zorgen baart is, dat natriumseleniet / sodium seleniet zowel aan droogvoer als aan natvoer wordt toegevoegd, ook bij de goede merken.
  Het is niet te vermijden en de kat krijgt elke dag zijn portie van dit spul binnen!

  Op 15 januari 2017 heb ik de fabrikant van Mac’s natvoer per e-mail bijna smekend en beleefd gevraagd, om hun synthetische natriumseleniet uit het voer te halen en te vervangen door de organische vorm: Selenium Yeast, L-selonomethionine, Selenium Glycinate of Methylselenocysteine.
  Tot op heden geen antwoord ontvangen, misschien beschouwen ze mij als 1 van de massa-hysterie-roepers of zijn ze gewoon arrogant eigenwijs.
  Het is immers wettelijk goedgekeurd en toegestaan, dus waarom veranderen…

  Ik heb een ordner aangemaakt met specificaties van de gekozen natvoeders, met berekeningen en verkregen informatie en ook het etiket erbij geplakt met het jaar van het gekochte natvoer.
  Opvallend is dat ik nu blikken van Mac’s natvoer heb mèt en zonder de vermelding van de toevoeging van seleen als “Natriumselenit / Sodium Selenite”.
  Heeft de firma, om verdere ophef of verzoeken tot gebruik van de organische vorm, besloten om dit maar niet meer te vermelden?
  Ik neem niet zo maar aan, dat zij de synthetische vorm opeens hebben verwijderd.
  Dit betekent dus opnieuw mailen met de hoop op antwoord…zucht.

  Bedankt voor alles wat je doet ?

 33. Hallo
  Mijn kat is een kat die vaak spuugt heb al allerlei dieet voeren geprobeerd zoals voor Urine wegen en Suiker ook al verschillend e soorten zacht voer zoals Kitekat ,Felix , Balans en nu dan Yarrah Bio-Organic rund en vis Droog voer allergie brokken van de dierenarts nu ook Bio-Organic van Yarrah en naar een endoscopie onderzoek blijkt hij heel veel bacteriën bij zich te dragen heeft er nu medicijnen voor maar moet weer op een ander dietvoer nu van hypoallergeen met eiwitbronnen ik weet het niet meer heb ook nog een andere kat die nergens last van heeft wat is nu dan het beste dietvoer Kunt U mij een suggestie geven

  • Hoi Christel,

   Ik begrijp dat je kat vaak overgeeft. Hoe ‘vaak’ is in dit geval ‘vaak’?

   De endoscopie laat zien dat hij ‘veel bacteriën’ heeft. In de darm leven veel bacteriën, dus ik vraag me af hoe je dit precies bedoelt? Heb je het over een bacteriële infectie of misschien gevoelige darmen (IBD)? Was dit een colonscopie (via anus) of een gastroscopie (via maag)?

   Is het een schrokker / eet hij snel? Mogelijk dat dit het probleem is, dan kun je ook eens een anti-schrokbakje proberen of voerpoezels (hier heb ik een paar voorbeelden die ook geschikt zijn voor natvoer: Voerpuzzels voor natvoer.

   Als het een langharige kat is, kan het ook zijn dat hij vaker last heeft van haarballen. Af en toe kammen en/of een anti-haarbalpasta kan dan ook helpen.
   Kan het zijn dat de kat speeltjes

   Zijn de anderen organen ook gecheckt? De lever, nieren, alvleesklier en galblaas kunnen ook voor dit soort problemen zorgen.

   Het kan zijn dat hij op bepaalde voeding reageert, alhoewel bij een allergie of intolerantie je vaak ook kale plekken ziet. Is er ook sprake van diarree? Bovendien kan een voedselallergie vaak alleen op uitsluitsel van andere ziekten worden gegeven (in de zin van: eerst wordt alle rest uitgesloten, en dan pas kun je kijken naar een (voedsel)allergie).

   Dit is tevens het lastige met overgeven: er kunnen veel diverse oorzaken zijn. Een ding is duidelijk: het is niet normaal als je kat dagelijks overgeeft.

   Probeer bij je dierenarts een volledige check te krijgen, daar zou ik mee beginnen. Bloed- en urine testen, en de organen laten nakijken. Controleer of je kat niet stiekem niet-eetbare dingen eet (dit heet ‘pica’). Koop een anti-schrokbakje.
   Pas als dat allemaal niet helpt, zou ik gaan kijken naar de voeding en een eliminatiedieet gaan doen, waarbij je eiwitten uitsluit die de problemen veroorzaakt.

   Groetjes,
   Marilyn

 34. Hallo,

  Eventueel heb ik nog een surgestie, namelijk het merk “Renske”. Het gaat voornamelijk om hun droogvoer kip en zalm waarvan zei zeggen “hypoalergeen” te zijn. ( of in iedergeval geschikt voor het eliminatie dieet).Ik ben benieuwd wat jullie van dit merk vinden.

  Groeten Myrna

  • Hoi Myrna,

   Kip ingrediënten:
   Verse kip (35%), gedroogde kip (22%), zoete bataat, aardappel, lijnzaad, gedroogd ei (3%), kippenvet (2%), kippenbouillon (2%), plantaardige vezels, biergist, mineralen, cranberries, zeewier, beta-glucanen, mariadistel, yucca, glucosamine (175 mg/kg), methylsulfonylmethaan (MSM) (175 mg/kg), chrondroïtinesulfaat (125 mg/kg).

   Belangrijk, de dierlijke toevoegingen lijken inderdaad alleen kip te zijn, mits de gedroogde ei ook van de kip is.

   Analyse:
   Eiwit: 30% (= 32,3% DM)
   Vet: 13% (= 14% DM)
   Vezel: 4%
   Ruwe as: 8,5%
   Vocht: 7%
   KH: 41,5% (= 44,6% DM)

   Het bevat erg veel koolhydraten, maar relatief weinig eiwitten en vetten. In dat opzicht wordt ik helemaal niet blij van dit voer helaas.

   Zalm ingrediënten:
   Verse zalm (36%), gedroogde zalm (23%), aardappel, zoete bataat, zalmolie (4%), zalmbouillon (2%), plantaardige vezels, biergist, lijnzaad, mineralen, cranberries, zeewier, beta-glucanen, mariadistel, yucca, glucosamine (175 mg/kg), methylsulfonylmethaan (MSM) (175 mg/kg), chrondroïtinesulfaat (125 mg/kg).

   De analyse is gelijk aan de kip, behalve dat de vezels 3,5% zijn ipv 4% (maar dat maakt niet uit voor de koolhydraten berekening).
   Ook hier zijn de dierlijke eiwitten alleen maar zalm.

   Conclusie
   Voor een eliminatiedieet op basis van dierlijke eiwitten zou het kunnen. Kip is wel een top 3 allergeen, dus in dat opzicht zou ik daar absoluut niet mee beginnen. Zalm daarentegen is dan een betere optie – dit zit veel minder vaak in brok verwerkt en is daarom nieuw (of nieuwer) voor de kat. Het leidt daardoor minder snel tot reactie.
   Het probleem met brok voor een eliminatie dieet is echter wel dat er nog meer in zit dan een enkelvoudige eiwitbron. Zo kan de aardappel of bataat ook reacties uitlokken, of elk willekeurig ander ingrediënt (inclusief de premix [vitaminen en mineralen] die hierbij niet vermeld staat).
   Tevens vind ik de brok erg hoog in KH en veel te laag in eiwit en vet. Daar wordt ik in het algemeen niet zo blij van.

   Het zou niet mijn eerste keuze zijn, maar ik schrijf het zeker ook niet direct af. Voor sommige baasjes en katten kan het best een uitkomst zijn.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   Groetjes,
   Marilyn

 35. Hier binnenkort ook een experiment met hypo-allergeen natvoer. Kat likt en krabt zich al geruime tijd kaal. Eerst binnen het gewone assortiment van alles geprobeerd. Voor nu doet hij het redelijk op de purina one sensitive. Met de iams werd het vele malen erger. Hij heeft zijn hele leven op royal canin indoor gezeten. Senior brokjes lusten ze hier niet.
  Nu wil ik er geen bergen geld aan uit geven. Kat is al bijna 15, het is een kat met jongsafaan gedragsproblemen plus zeer stress gevoelig, ik ben zelf 31 weken zwanger en daarnaast financieel niet breed. Bloedwaarden zijn goed. Hij heeft alleen een hartruis vanaf geboorte.
  Het is ook de vraag: is het stress? is het allergie? of een combi? We hebben calm van royal canin geprobeerd zonder enig effect, mja van feliway stekkers wordt hij ook hyper. Raar beest haha!
  Ik had een blikje feline z/d van hills van de dierenarts mee gekregen om te kijken of we zijn schildklier medicijnen daarmee binnen kunnen krijgen, want dat is cruciaal. En dat gaat er met smaak in. Nu vind ik de blikjes wel erg groot. Want je kan het maar een paar dagen goed houden. Zijn er kleinere blikjes?
  Ik sta nu in dubio hypo allergeen voer en dan welke? Droogvoer en/of natvoer? Moet je van beiden hetzelfde merk gebruiken? Of is barf een optie?
  Ik ben zelf vegetariër en ik zie mij niet zelf maaltijden koken voor de kat.

  • Hoi Patricia

   Voor je vraag heb ik Kim (mijn medeschrijfster) gevraagd te antwoorden:

   Het is een hele hoop problematiek bij elkaar waar eigenlijk niet echt een eenzijdig op te geven is. Elke kat is anders en elke situatie is anders, waardoor ik niet specifiek 1 oplossing kan geven. Ik kan enkel meedenken.

   Wat betreft de schildkliermedicatie: Zoals ik het begrijp uit je verhaal is het dus niet mogelijk om de pillen op een handige manier binnen te kruigen, buiten voedig om. Dit is natuurlijk niet handig als er mogelijk sprake is van een allergie, omdat je op die manier niet handig kunt elimineren.
   Je zou je wat dat betreft eens in kunnen lezen over een behandeling met radioactief jodium. Een prijzige behandeling, maar op lagere termijn wel voordeliger dan dagelijks medicatie waar hij niet meer vanaf komt en regelmatige onderzoeken bij de dierenarts. Belangrijk is wel dat je hierbij ook kijkt naar de mogelijkheden in combinatie met je eigen zwangerschap.

   Elimineren kan op verschillende manieren, zoals je in het artikel hebt gelezen. Zelf ben ik voorstander van elimineren door middel van enkelvoudige KVV, maar dit moet wel gecontroleerd gebeuren. Goed inlezen is enorm belangrijk, omdat deze manier ook een groter risico geeft op fouten.

   Een “veiligere” manier is het elimineren met droogvoer en natvoer. Dit zou ik persoonlijk of in combinatie doe, of enkel met natvoer. Dezelfde merken is hierbij niet noodzakelijk, het zelfde type ingrediënten wel. Extra ingrediënten geven extra variabele fectoren, waardoor het lastig is te bepalen waar het probleempunt precies ligt.

   Wat droogvoer betreft vind ik zelf vaak een visbrok wel prettig om mee te beginnen. Nu wordt een brok al snel vis genoemd, maar bevat deze vaak nog steeds een vorm van veelvoorkomende allergenen. Brokken die dit probleem niet hebben zijn onder andere de visbrokken van Acana, Purizon en Thrive. Bij natvoer is dit vaak wat makkelijker.

   Het nadeel is: Het is natuurlijk niet zeker dat het om een voedselallergie gaat. Wanneer het te maken heeft met stress of als het gaat om atopie, dan zal het probleem met voeding niet worden opgelost. Mogelijk kan een product als PUUR Derma wél ondersteuning bieden, al blijft de oorzaak vinden belangrijker natuurlijk.

   Wat de stress betreft, ben ik sowieso al geen fan van Feliway. Liever kijk ik naar meer natuurlijke producten. Het sporadisch aanbieden van matatabi of valeriaan bijvoorbeeld. Zylkène wil ook weleens effectief zijn.

 36. Dag Marilyn,

  heel bedankt voor dit overzicht.

  Mijn kater Koos (13 jaar) eet nu sinds kort Royal Canin Anallergenic droogvoer (gehydrolyseerd veren eiwit).

  Maar nu heb ik iets gevonden wat hij ook goed verdraagt, nl. Prins NatureCare DIET Hypoallergenic Salmon. 65% Zalm, 5% aardappel, enz. Even afwachten of dat op de lange duur ook zo blijft.

  Kun je me uitleggen hoe het zit met het eiwit percentage want dat begrijp ik niet helemaal.Op het blikje staat nl. 10.1 % ruwe eiwit. Ik schrok even. Bij Trovet dacht ik iets als 8.5 % eiwit te zien op hun site.

  • Het eiwitpercentage geeft aan hoeveel eiwit er op natte basis in zit. Op basis van de percentages die je noemt gaat het waarschijnlijk om natvoer (bij droogvoer is het eiwitpercentage op natte basis namelijk meestal ergens rond de 30-45%).
   Echter het vochtpercentage verschilt per voer en daardoor is vergelijken onmogelijk. Ook wil je graag weten hoeveel eiwitten er in een voer zitten als je het water niet meerekent. Daarom reken je het om naar de droge basis. Dit doe je door het nutriënt te delen door 100%-vocht percentage.

   Als het goed is, heb je het over dit zalm natvoer van Prins, waarin 79% vocht zit. Bij 10,1% eiwit is het dus 10,1%/(100%-79%) * 100% = 48,1%.

   Dit classificeer ik als ‘goed’, aangezien ik 45%+ op droge basis aanhoudt voor katten.
   (De koolhydraten zijn daarentegen wel vrij hoog op droge basis voor een natvoer, maar dat even terzijde).

   Ik hoop dat dit een en ander opheldert. Zo niet, voel je vrij om dan nog eens te vragen 🙂

 37. Hoi hoi,
  Bedankt voor deze fijne uitleg!
  Mischien heb ik nog een droogvoer wat je er aan toe zou kunnen voegen. Of in iedergeval eens kunt bekijken. Namelijk het hypoalergeenvoer van het merk prince…
  Graag hoor ik wat je van dit product vind?
  Groetjes M

  • Hoi Myrna,

   Bedoel je deze van Prins?

   Ingrediënten:
   Maïs, gedehydreerde vis (haring)(26%), maïsgluten, dierlijk vet, rijst, gedroogde bietenpulp, heel eipoeder, gehydrolyseerde lever, cellulose, zalmolie, gist, inuline (bron van FOS), mineralen, fructooligosaccharide (FOS) (0.5%) en plantenextracten.

   Kijkend naar de ingrediënten wordt ik niet zo blij. In de eerste 6 ingrediënten zijn 4 plantaardig: Mais, maisgluten, rijst en gedroogde bietenpulp. Maisgluten zijn de eiwitten van mais, wat de eiwitkwaliteit vermindert. Gehydrolyseerde vis en gehydrolyseerde lever ben ik ook geen fan van, met name het gehydrolyseerde deel (lees hier wat dit is). Het vermindert de algehele eiwitkwaliteit.

   Analyse:
   – Vocht: 8%
   – Eiwit: 31,5% (34,2%DM)
   – Vet: 20% (21,7%)
   – Vezel: 3,5%
   – Ruwe as: 7,5%
   – Koolhydraten: 100% – 31,5% – 20% – 7,5% – 8% = 33% (35,9%)

   De eiwit hoeveelheid is aan de lage kant, en zoals ik net al zei door de maisgluten en gehydrolyseerde vis en lever. Hydrolyse knipt de eiwitten in stukjes, waardoor ze ‘onherkenbaar’ zijn voor het lichaam van je kat. Daardoor zou de allergische kat het moet kunnen eten. Echter zorgt dit ook voor verminderde voedzaamheid van de eiwitten, door het chemische proces dat hiervoor nodig is.

   De koolhydraten zijn redelijk normaal voor brokjes, maar hoog voor wat een kat normaal eet (minder dan 10%DM koolhydraat).

   Wat mij betreft is dit een gemiddeld hypoallergeen voer, in de zin als: net zoals de meeste andere hypoallergene voeren die beschikbaar zijn. Als voeding zijnde zou ik het niet goed noemen, maar als dit het enige is wat je kat kan hebben, dan moet het maar.

   • Hoi hoi

    Bedankt voor je reactie! Ik ga gelijk over op een ander merk, een wat je hierboven hebt genoemd! Ik kwam bij deze trecht na lang zoeken… want ik wilde niet aan de royal canin( vanwege de soja, soja is eigenlijk voor niemand goed, dus wilde ik het ook niet aan mijn katten geven). Nogmaals bedankt!
    Groetjes Myrna

   • Graag gedaan 🙂

 38. Hi Marylin,

  Allereerst wil ik je bedanken voor het artikel, er staat heel veel nuttige informatie in. Ik heb wel een vraag. Onze kat heeft al bijna een jaar last van zijn buik, door jeuk likt hij zijn buik kapot (gelukkig niet tot bloedens aan toe, maar uiteraard niet fijn voor het beestje). Nu heb ik al heel veel geprobeerd maar de ene keer vind hij het niet lekker en een andere keer word de jeuk niet minder. Nu heb ik alles opgeschreven qua ingrediënten en nu lijkt het erop dat hij allergisch kan zijn voor: gevogelte, vis, mais of rijst maar wat betreft rijst weet ik dus niet of dat überhaupt wel kan? Daarnaast wil ik ondanks het vermoeden dat hij allergisch kan zijn voor vis toch Thrive PremiumPlus Zalm en Haring Kattenvoer proberen maar raad jij dit ook aan? Daarnaast vond ik t volgende voer: GranataPet DeliCatessen Adult Eend Kattenvoer en ik vroeg mij af hoe jij over dit merk denkt.

  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes,

  Josephine

  • Hoi Josephine,
   Wat vervelend zeg dat hij daar zo’n last van heeft. Allereerst, weet je zeker dat het een voedingsallergie is en niet bijvoorbeeld een vlooienallergie? (Ben je hiermee ook bij de dierenarts geweest voor uitsluiting van andere ziekten?)

   Het kan zeker dat hij allergisch is voor gevogelte, vis, mais en/of rijst. Kip en vis staan samen met rund in de top 3 van de allergieën bij katten en deze worden volop gebruikt in kattenvoer. Daardoor is het soms erg lastig hierom heen te komen.

   Thrive kun je zeker proberen. Vis is immers vrij breed. Je weet het alleen door te proberen helaas.

   Voor de Granatapet bedoel je denk ik de brokjes variant? Deze heb ik hier kort beschreven. Alhoewel de ingrediënten redelijk zijn, is het koolhydratengehalte wel behoorlijk hoog. Ook zit hierin gevogeltevet én zalmolie, dus hij kan ook hierop best reageren.

   Ten slotte kun je nog eens kijken naar een eliminatiedieet om te ontdekken wat het probleem precies is.
   Ook kun je eens kijken of de overstap naar rauw iets voor je is – hierbij is het vaak makkelijker om alle stoffen te elimineren die de oorzaak kunnen zijn. Puur vlees (bijv. hert of wild, iets wat hij nog nooit gehad heeft) maakt het makkelijk dan brokjes waarin zoveel (niet altijd duidelijke) ingrediënten bevat, soms inclusief conserveringsstoffen die irriteren.

   Hopelijk kun je hier weer verder mee,
   Groetjes,
   Marilyn

   • Hi Marilyn,

    Allereerst bedankt voor je reactie.

    Ik ben al meerdere keren bij de dierenarts geweest met Jip maar die kon helaas niks vinden op basis van lichamelijk onderzoek (hij is niet ziek of iets dergelijks). Een vlooienallergie werd uitgesloten omdat hij hier goed voor wordt behandeld en hij nog nooit vlooien heeft gehad (het is een kat die nauwelijks buiten komt). Daarnaast heeft hij een soort olie crème gehad voor schimmels en infecties maar ook dit werkte helaas niet.. Toen kreeg hij prednison en dit werkte fantastisch (wat volgens mij wijst op een allergie) maar uiteraard is dit niet de oplossing omdat dit op langere termijn problemen kan opleveren.

    Uiteindelijk ben ik op advies van de DA begonnen met een eliminatie dieet op basis van Hills Z/D. Dit werkte niet dus ben ik gaan googelen en kwam ik op jou artikel uit. Toen las ik dat Hills Z/D gevogelte bevat (1 van de top 3 allergenen) en toen ben ik meteen doorgegaan met zoeken naar andere voeding.

    Omgevingsallergie zou natuurlijk nog een mogelijkheid zijn maar omdat een onderzoek hiernaar ontzettend duur is adviseerde de DA eigenlijk meteen al medicijnen. Maar om direct aan de medicatie te gaan ben ik het niet eens omdat ik eigenlijk (naar mijn mening) nog geen goede eliminatie dieet heb gedaan (alleen met Hills Z/D dus).

    Dit is het verhaal maar ik vind het heel moeilijk. Alle dekentjes in huis heb ik heet gewassen voor eventueel een allergie voor huisstofmijt, alle plastic bakjes heb ik vervangen voor steen en het kattengrit op basis van klei heb ik vervangen een houten vulling. Je kan eigenlijk wel zeggen dat ik de wanhoop een beetje nabij ben..

    Ik hoor graag van je of je misschien nog andere tips hebt.

    Groetjes,

    Josephine

   • Hoi Josephine,

    Wat vervelend zeg, arme Jip. Ik ben het met je eens dat langdurig medicijnen niet de lange termijn oplossing is. Maar het blijft ontzettend lastig.

    Zoals ik van je begrijp is het niet 100% zeker dat het een voedselallergie is. Je zei dat hij zijn buik kapot likt, is dit ook specifiek in de genitaliën regio? Dit is namelijk ook een symptoom bij blaasproblemen. Gaat hij wel normaal naar de kattenbak? Normaal gaat de kat zo’n 2-3 keer per dag.

    Het kan ook een teken zijn van stress. Is er voorafgaand aan het likken iets drastisch veranderd, zoals een verhuizing, een nieuwe huisgenoot (mens of dier), een nieuw meubelstuk? Elke verandering, soms klein in onze ogen, kan je kat triggeren.
    Misschien kun je eens experimenteren met voerpuzzels voor mentale uitdaging (tegen verveling) of hoge plekjes bij het raam (hoge plekjes voelen veilig en bij het raam hebben ze iets te kijken).

    Even terug naar voeding: Misschien kun je een eliminatie dieet doen wat je zelf bereid of een commerciële voeding met één eiwitbron, zoals Trovet unique proteïne. Hier vind je daarover iets meer. Ik heb hier helaas niet veel ervaring mee, maar misschien is de Facebookgroep ‘Ik voer vers’ en de site voerwijzer.com handig om tips te vragen.

    Ik hoop dat het snel beter gaat met Jip!

 39. Ik kwam deze site tegen in mijn zoektocht naar voer zonder kip (gezien mijn kat hoogstwaarschijnlijk een kip allergie heeft). Thrive zat ook in mijn hoofd maar werd afgeraden omdat het niet in balans zou zijn (met het natrium en fosfor). Later kreeg ik de tip (uit persoonlijke ervaring) om voor Taste of the Wilds vis te gaan. Nu zoek ik echter nog een natvoer zónder tonijn (dat willen ze hier niet meer) en zónder kip.

  Ik zie echt door de bomen het bos niet meer. We voeren nu aan de helft van het huishouden Sheba luxe dagmenu zeevruchten, de andere helft zit op eliminatiedieet van Paard en Pompoen en mag dus niks anders. Overigens eet hij dit dieet met plezier want het gaat er in als zoete koek.

  Heb je tips?

  • Deze merken hebben een aantal smaken zonder kip en tonijn:
   Animonda Carny
   Granatapet Delicatessen
   Feringa Menu Duo

   Deze hebben eiwitbronnen als konijn, rund, kalf, kalkoen, kabeljauw, zalm. Dit zijn ook merken die ik zelf beter aanschrijf.
   Hopelijk helpt dit je.

   • Fantastisch! Dan gaan die met de volgende bestelling mee!

    Ik heb eigenlijk nog een vraag. We merken dat de 2 andere katten die we alvast overgezet hadden op de Taste of the Wild vis (op advies van een vriendin) na enkele dagen nog steeds last hebben van niet optimale ontlasting. Wel een erg mooie vorm, het is alleen wat aan de zachte kant. Deze katten zijn graanvrij nog niet gewend. Voor de zekerheid wilde ik alvast op zoek naar een brok met misschien toch graan, veel vlees maar zonder kip (met het idee, dan heb ik iets achter de hand, mocht de TOTW niet werken). Maar ik kan eigenlijk nauwelijks iets vinden wat eiwit vóór koolhydraten heeft. Heb je daar toevallig ook nog wat tips voor?

   • Het is heel lastig een brok te vinden met weinig koolhydraten. De enige die ik heb is Power of Nature, maar daarin zit wel kip. Je zou Acana of Orijen kunnen bekijken, die heeft een hoger vleesgehalte dan veel andere brokken en een lager koolhydratengehalte (rond de 20-25% ipv 30%+).
    Andere merken die ik wel eens tegenkom zijn Porta 21, Nutrivet en Purizon waarin veel vlees zit, maar ik kan zo niets zeggen of er kip in zit en hoe hoog het koolhydratengehalte is (aangezien ik me tot heden meer gericht heb op natvoer).

   • (De voorgaande reactie is verwijderd op verzoek van de reageerder. Deze reactie van mij laat ik staan, omdat het je meer kan vertellen mocht je een voeding zoeken zonder kip)

    Als het echt alleen kip is waar je kat slecht op reageert, zul je de ingrediëntenlijsten streng moeten gaan lezen bij elke voeding die je koopt. Uiteraard vermijd je dan kip, maar ook bij ‘gevogelte’ zit vaak kip verwerkt. Laat je ook niet misleiden wanneer er op de voorkant ‘met konijn’ op staat, want in de ingrediënten kan alsnog kip zitten. Pas ook op met ‘dierlijke bijproducten’ of andere gesloten benamingen, omdat je nooit weet of kip in de mix zat of niet. In sommige gevallen is eend en kalkoen (en andere soorten gevogelte) wel oké, in andere katten niet – dit is dus een testperiode die je zult moeten doen.

    Qua brokken heb je een aantal keuzes (die ik ook goed waardeer)
    Acana: Ranchland, Grassland, Pacific
    Celtic Connection: Zalm, Eend
    Thrive: Zalm&Haring
    Orijen: Regional Red, Six Fish, Tundra
    Wellness Core: Grain Free Cat Sterilised Zalm, Grain Free Cat Ocean Zalm&Tonijn
    Ziwi Peak: Makreel, Venison
    Wildcat: Andrha, Cheetah
    Eden: Country Cuisine

    Er zijn nog wel meer brokvarianten zonder kip, maar die waardeer ik minder hoog.
    Qua natvoer heb ik helaas nog geen uitgebreide database om je zo te kunnen adviseren.

    Ik raad wel aan 2 tot 4 merken af te wisselen – het liefst ook in eiwitbron. Hierdoor verminder je de kans dat hij last krijgt van andere diersoorten, waardoor de keuze over lange termijn steeds beperkter wordt.

    Groetjes,
    Marilyn

 40. Je zegt bovenin “De Thrive versie heeft de laagste koolhydraten percentage van alle hypoallergeen droogvoer dat ik geanalyseerd heb. Daarom zou ik dit proberen, zeker als andere dingen niet werken” Op een ander tabblad van deze site bij de Sulfietverbindingen zoals zwaveldioxide”” – Staat dat natriumseleniet (zout) slecht/giftig etc is. Maar je raad nog steeds de Thrive PremiumPlus aan…. beetje tegendraads vindt je niet?

  • Hoi,
   Thrive PremiumPlus bevat inderdaad natriumseleniet. Vier dingen over selenium:
   – Selenium is een essentiële mineraal voor de kat (oftewel: moet in hun voedsel zitten)
   – Een overdosis is mogelijk én schadelijk (zoals bij elke mineraal en vitamine)
   – Het synthetische natrium seleniet lijkt schadelijker te zijn dan organische seleniet
   – Organische seleniet komt voor in granen en vlees

   Volgens Pet Education mag een kat 0,05mg per pond (= ~0,11mg per kilo) voer op droge basis als minimum. Pas bij 0,9mg per pond (2mg per kilo) wordt het schadelijk. Zij maken daarbij geen onderscheid tussen de synthetische en organische selenium.

   Voor een overdosis hoef je niet zo bang te zijn denk ik (lees ook dit artikel over hondenvoer). Dat gezegd hebbende: Het lijkt er wel op dat zeker bij langere tijd (of veel) voeren, dit wel een probleem kan opleveren in de toekomst. Daarom kun je wel kiezen voor een organische bron van selenium.

   Op de verpakking kun synthetisch herkennen aan ‘natriumseleniet’. Ook als er alleen ‘selenium’ staat zonder specificatie, ga ik er altijd vanuit dat de synthetische variant wordt gebruikt. Een natuurlijke vorm is bijvoorbeeld van selenium gist, maar het zit ook in vlees.

   Het moeilijke is dat heel veel brokjes (hypoallergeen of niet) natriumseleniet bevatten (en anders wel een andere stof die ik minder vind). Het blijft een afweging tussen verschillende dingen. Nieuwe inzichten probeer ik zo snel mogelijk te verwerken en aanvullingen van lezers zijn altijd welkom.

   Ik zou graag van je horen:
   – Welke site (link) je hebt geraadpleegd waar staat dat natriumseleniet gifitg is.
   – Als je alternatieven hebt die beter zijn hoor ik dat ook graag – deze site is er om kennis te delen.

   • Hoi Marilyn,

    Wat een toffe site, zeker voor een leek als ik met haar eerste kat. Nu is mijn vraag heb jij ook zulke lijsten voor kittens? Droogvoer, natvoer, hypoallergeen voer?

    Ik zie het graag tegemoet.

    Groetjes Jaimy

   • Marilyn [Catmoneo]

    De kittenlijsten komen nog, hopelijk januari 2022 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.