Voer review Wildcat Brokjes
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
4 min

Review Wildcat brokjes voor katten (inclusief Etosha)

4 min

Eerder schreef ik al een review over het natvoer van Wildcat, welke voor sommige smaken best goed uit de bus kwam. Voor dit review duik ik in de brokken die ze hebben. Hoe ziet de analyse en ingrediënten eruit?


Het droogvoer van Wildcat

Droogvoer - Voor volwassen katten:

 • Andrha
 • Bhadra
 • Cheetah
 • Etosha
 • Karoo
 • Rani


Wildcat brokjes: Review Etosha

Wildcat Etosha droogvoer


Ingrediënten: Gedroogd kippenvlees (min 70,5%), kippenvlees (min 8,5%), kippenvet, lijnzaad, kippenjus, venkel, vitaminen, Immutop® ((Jaruzalem-artisjokconcentraat [aardpeerconcentraat]), mineralen, bramen, frambozen, blauwe bessen, zwarte bessen, vlierbessen, Aronia bessen, zeezout, gedroogde cranberry, mannanoligosacchariden (prebiotische MOS), fructo-oligosacchariden (prebiotische FOS), druivenpitextract, tijm, marjolein, oregano, peterselie, salie

Toevoegingen: Vitamine A (als retinylacetaat) 37.800 IE, vitamine D3 (als cholecalciferol) 2.625 IE, vitamine E (als alfa-tocoferolacetaat) 723 IU, taurine 3.250 mg; Spoorelementen: watervrij calciumjodaat 1,58 mg, seleen 0,23 mg, ijzer 88,97 mg, koper 23,05 mg, zink 159,86 mg, mangaan 40,93 mg, calcium 1,84%, fosfor 1,46% ; Aminozuren: DL-methionine 3,158 mg, L-carnitine 48 mg, L-lysine 380 mg


Analyse

Vocht7%DMME
Eiwit53%57,0%47%
Vet24%25,8%52%
KH*1,5%1,6%1%
Vezels2%

Ruwe as12,5%
Kcal/100gram: 394,751

*Koolhydraten = 100% - vocht – eiwit – vet – ruwe as
1Op basis van modified Atwater. Dit is precies gelijk aan wat Wildcat zelf vermeld.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten

De eiwitten bestaan uit gedroogd kippenvlees van minimaal 70,5% en vers kippenvlees van minimaal 8,5%. Doordat het merendeel gedroogd is toegevoegd, is de eiwitconcentratie het hoogst. In brok zie ik vaak liever een vleesmeel, omdat hierdoor de totale eiwitten hoger uitkomen.


Dit zie je ook terug in de analyse. Maar liefst 53% op natte basis, terwijl de gemiddelde brok slechts op 34% uitkomt. Omgerekend naar hoeveel energie van eiwit komt, is dit 47%. Dit is hoger dan het minimum van 40% dat gecastreerde katten nodig hebben voor het onderhoud van de spiermassa, organen en huid.


De vetten

Het vet in deze brok bestaat voornamelijk uit kippenvet en kippenjus. Kippenvet is relatief hoog in linolzuur, een omega-6 vet, maar bevat weinig omega-3 vetzuren. De verhouding omega 6:3 is 19,5:1.


De ideale verhouding wordt gesteld tussen de 1:5 en 1:10 van omega-3 en omega-6 ter preventie van ziekten (waarbij 6:1 als het meest ideaal wordt gezien), zoals kanker en hartfalen.


Alhoewel er geen cijfers bekend zijn over de omega 3 en 6, is mijn vermoeden dat dit voer relatief hoog is in omega 6 vetzuren.


Om dit enigszins recht te trekken, kun je een omega-3 visolie bijvoeren, af en toe een natvoer op visbasis geven of een sardientje in water. Dit geef je maximaal 3 keer per week.


De koolhydraten

Allereerst is het opmerkelijk dat in deze brok geen van de standaard koolhydraatbronnen wordt gebruikt. Geen tarwe of andere granen, geen mais of rijst, zelfs geen aardappel of zoete aardappel. Waarschijnlijk dat de aardpeerconcentraat de meeste koolhydraten levert.


Het koolhydraat gehalte op energie basis is dan ook erg laag, slechts 1%. Voor een kat is dit uitstekend; die heeft geen koolhydraten nodig voor energie maar kan eiwitten (en vetten) daarvoor gebruiken.


Deze enorm lage koolhydraten maakt het met uitstek ook geschikt voor katten met suikerziekte, waarvan geprobeerd wordt ze in remissie te laten gaan met bijvoorbeeld Tight Regulation.


De andere brokken: Andrha, Bhadra, Cheetah, Karoo en Rani

De Etosha brok is wat mij betreft de beste brok die Wildcat heeft die ik aanbeveel voor iedere gezonde kat.

Hieronder een korte toelichting op de andere brokken. De genoemde percentages zijn op basis van het energieprofiel.


Andrha

 • Eiwit: 39%, diverse vissoorten
 • Vet: 47%, zalmolie en visjus
 • KH: 14%, aardappel en zoete aardappel


Ik had deze liever iets hoger gezien in eiwit, maar zit in ieder geval hoger dan 90% van het minimum voor eiwitten. Tevens zit het lager dan het koolhydratenplafond van katten.


Deze brok is oké, liefst aangevuld met een voeding hoger in eiwit.

Ook is Andrha te gebruiken bij voedselgevoeligheden.


Bhadra

 • Eiwit: 32%, paard
 • Vet: 38%, paardenvet
 • KH: 30%, zoete aardappel en pompoen


Wat mij betreft is deze brok te laag in eiwit en te hoog in koolhydraten. Op basis daarvan raad ik deze brok niet aan voor gezonde katten.


Dat gezegd hebbende, dit is een van de weinige brokken die een enkele eiwitbron gebruikt die voor veel katten nieuw is. Als je kat last heeft van voedselgevoeligheden, is dit een optie. Het beste kun je dit aanvullen met het Bhadra natvoer van Wildcat, dat wel voldoende eiwit bevat.


Cheetah

 • Eiwit: 41%, hert, zalm, kalkoen, (lamslever)
 • Vet: 41%, lamsvet
 • KH: 18%, aardpeerconcentraat en fruit


Een gecastreerde kat van 4 kilo die 190kcal mag, krijgt hij 76,9kcal uit eiwitten binnen. Het minimum is gesteld op 77,2kcal. Deze brok is dus nét te laag in eiwit. Omdat intacte katten meer mogen eten, komen zij wel (makkelijk) aan hun minimum voor eiwitten.


Daartegenover staat dat de brok laag in koolhydraten is. Bovendien zijn ook hier niet de standaard bronnen van graan of aardappel gebruikt. Bij voedselgevoeligheden voor deze koolhydraatbronnen, kan deze brok een uitkomst zijn.

Net als de Andrha is deze brok oké, maar het liefst wel aangevuld met een voeding hoger in eiwitten.


Karoo

 • Eiwit: 42,9%, konijn, kalkoen, kip en zalm
 • Vet: 42,6%, kippenvet en zalmolie
 • KH: 15,6%, aardpeerconcentraat


Deze brok bevat voldoende eiwitten voor gecastreerde katten en is laag in koolhydraten. Bovendien zijn ook hier de koolhydraatbron van een vreemde bron, wat kan helpen bij voedselgevoeligheden.

Deze brok beveel ik aan voor gezonde katten.


Rani

 • Eiwit: 31,4%, eend en fazant
 • Vet: 38,2%, eendenvet
 • KH: 30,4%, Zoete aardappel, pompoen, aardappelzetmeel en aardpeerconcentraat


De Rani brok is voor mij te laag in eiwit en veel te hoog in koolhydraat. Voor gezonde katten raad ik deze brok niet aan.

Bij een voedselgevoeligheid kan het helpen dat er eend en fazant wordt gebruikt, in plaats van het veelgebruikte kip.


Waar is Wildcat natvoer te koop en wat is de prijs?

Sinds kort is Wildcat naast hun Duitse webshop (zie Healthfood24.com), ook te koop bij MedPets (een Nederlandse shop). Zij hebben ook 500 grams verpakkingen, zodat je het eerst eens kunt proberen.

Helaas is Wildcat momenteel heel slecht verkrijgbaar.


De prijs

Deze cijfers zijn gebaseerd op een gecastreerde kat, die ongeveer 25% minder mogen eten in calorieën dan intacte katten. Omdat elk voer verschillend is in hoeveelheid calorieën, verschilt de hoeveelheid die je mag geven enigszins. Daarom zijn prijzen een gemiddelde.Adult, Senior, Kitten
Per kilo€ 11,94
Prijzen per dag:
Kat 3 kilo (157kcal)€ 0,52
Kat 4 kilo (190kcal)€ 0,62
Kat 5 kilo (220kcal)€ 0,73


Vergeleken met andere droogvoeren is deze ietsjes duurder dan gemiddeld. Gemiddeld betaal je voor een gecastreerde kat van 4 kilo €0,47 per dag als je alleen brok voert.

Ik denk dat Wildcat een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft.


Conclusie: Etosha en Karoo aanbevolen, de rest mogelijk

Wildcat heeft goede brokken die geschikt zijn voor zowel gezonde katten als katten met diverse aandoeningen.


Met name Etosha springt er door zijn enkelvoudige eiwitbron die hoog is en andere koolhydraatbron die laag is bovenuit. De enige brok die ik tot nu toe vergelijkbaar vind is Power of Nature (‘Fees Favorite’ en ‘Meadowland Mix’). Zeker voor suikerkatten is dit zeer interessant.


De Bhadra natvoer en brok is zeer interessante als het gaat om voedselgevoeligheden. Paard is voor vele katten een nieuwe eiwitbron en kan daardoor verlichting brengen van symptomen. Bij het gebruik van de brok en natvoer in combinatie zal de kat over tijd ook voldoende eiwitten binnen kunnen krijgen.


Je kunt hier mijn review van Wildcat Natvoer vinden.