Review Wildcat brokjes voor katten (inclusief Etosha)

Wildcat Droogvoer

Eerder schreef ik al een review over het natvoer van Wildcat, welke voor sommige smaken best goed uit de bus kwam. Voor dit review duik ik in de brokken die ze hebben. Hoe ziet de analyse en ingrediënten eruit?

Het droogvoer van Wildcat

Droogvoer – Voor volwassen katten:

 • Andrha
 • Bhadra
 • Cheetah
 • Etosha
 • Karoo
 • Rani

Wildcat brokjes: Review Etosha

Wildcat Etosha droogvoer

Ingrediënten: Gedroogd kippenvlees (min 70,5%), kippenvlees (min 8,5%), kippenvet, lijnzaad, kippenjus, venkel, vitaminen, Immutop® ((Jaruzalem-artisjokconcentraat [aardpeerconcentraat]), mineralen, bramen, frambozen, blauwe bessen, zwarte bessen, vlierbessen, Aronia bessen, zeezout, gedroogde cranberry, mannanoligosacchariden (prebiotische MOS), fructo-oligosacchariden (prebiotische FOS), druivenpitextract, tijm, marjolein, oregano, peterselie, salie

Toevoegingen: Vitamine A (als retinylacetaat) 37.800 IE, vitamine D3 (als cholecalciferol) 2.625 IE, vitamine E (als alfa-tocoferolacetaat) 723 IU, taurine 3.250 mg; Spoorelementen: watervrij calciumjodaat 1,58 mg, seleen 0,23 mg, ijzer 88,97 mg, koper 23,05 mg, zink 159,86 mg, mangaan 40,93 mg, calcium 1,84%, fosfor 1,46% ; Aminozuren: DL-methionine 3,158 mg, L-carnitine 48 mg, L-lysine 380 mg

Analyse

Vocht7%DMME
Eiwit53%57,0%47%
Vet24%25,8%52%
KH*1,5%1,6%1%
Vezels2%
Ruwe as12,5%Kcal/100gram: 394,751

*Koolhydraten = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as
1Op basis van modified Atwater. Dit is precies gelijk aan wat Wildcat zelf vermeld.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

De eiwitten

De eiwitten bestaan uit gedroogd kippenvlees van minimaal 70,5% en vers kippenvlees van minimaal 8,5%. Doordat het merendeel gedroogd is toegevoegd, is de eiwitconcentratie het hoogst. In brok zie ik vaak liever een vleesmeel, omdat hierdoor de totale eiwitten hoger uitkomen.

Dit zie je ook terug in de analyse. Maar liefst 53% op natte basis, terwijl de gemiddelde brok slechts op 34% uitkomt. Omgerekend naar hoeveel energie van eiwit komt, is dit 47%. Dit is hoger dan het minimum van 40% dat gecastreerde katten nodig hebben voor het onderhoud van de spiermassa, organen en huid.

De vetten

Het vet in deze brok bestaat voornamelijk uit kippenvet en kippenjus. Kippenvet is relatief hoog in linolzuur, een omega-6 vet, maar bevat weinig omega-3 vetzuren. De verhouding omega 6:3 is 19,5:1.

De ideale verhouding wordt gesteld tussen de 1:5 en 1:10 van omega-3 en omega-6 ter preventie van ziekten (waarbij 6:1 als het meest ideaal wordt gezien), zoals kanker en hartfalen.

Alhoewel er geen cijfers bekend zijn over de omega 3 en 6, is mijn vermoeden dat dit voer relatief hoog is in omega 6 vetzuren.

Om dit enigszins recht te trekken, kun je een omega-3 visolie bijvoeren, af en toe een natvoer op visbasis geven of een sardientje in water. Dit geef je maximaal 3 keer per week.

De koolhydraten

Allereerst is het opmerkelijk dat in deze brok geen van de standaard koolhydraatbronnen wordt gebruikt. Geen tarwe of andere granen, geen mais of rijst, zelfs geen aardappel of zoete aardappel. Waarschijnlijk dat de aardpeerconcentraat de meeste koolhydraten levert.

Het koolhydraat gehalte op energie basis is dan ook erg laag, slechts 1%. Voor een kat is dit uitstekend; die heeft geen koolhydraten nodig voor energie maar kan eiwitten (en vetten) daarvoor gebruiken.

Deze enorm lage koolhydraten maakt het met uitstek ook geschikt voor katten met suikerziekte, waarvan geprobeerd wordt ze in remissie te laten gaan met bijvoorbeeld Tight Regulation.

Geschikt voor aandoeningen / ziekten?

Voedselgevoeligheden: intoleranties en allergieën

Er zijn drie redenen waarom deze brok mogelijk een uitkomst kan zijn bij voedselgevoeligheden;

 1. Kip is de enige eiwitbron
 2. Alhoewel vet vaak niet triggert, is ook dit op basis van kip
 3. Er zit geen standaard koolhydraatbron in (granen, rijst, mais, (zoete) aardappel)

Alhoewel kip op zichzelf een top allergeen is, geldt dat niet voor alle katten. Ook kun je met dit voer in enige mate testen of kip juist het probleem is.

Suikerziekte / Diabetes Mellitus

Suikerziekte type II is een van de ziekten die ook onze kat treft en erg lijkt op de vorm de mensen krijgen. Door middel van Tight Regulation, waarbij voeding laag in koolhydraten wordt gebruikt, is het mogelijk dat er na verloop van tijd geen externe insuline meer nodig is.

Deze brok is zo laag in koolhydraten, dat deze daarvoor uitermate geschikt is.

Overgewicht

Alhoewel het in vergelijking met ‘weight loss’ voeding een vette brok is, vind ik dit voer geschikter. Het is namelijk hoog in eiwit, iets wat weight loss diëten vaak missen.

Hierdoor kun je wat minder voeren zonder dat je kat te weinig eiwitten binnenkrijgt. Door middel van portiecontrole kun je zorgen dat hij niet meer dan zijn maximale hoeveelheid calorieën binnen krijgt.

Let op: Als je minder dan 60% van de aanbevolen hoeveelheid gaat voeren, kan het zijn dat je kat tekorten opdoet in andere voedingsstoffen. Voor afvallen wordt normaal gesproken ongeveer 80 tot 90% van het minimum gegeven.

De andere brokken: Andrha, Bhadra, Cheetah, Karoo en Rani

De Etosha brok is wat mij betreft de beste brok die Wildcat heeft die ik aanbeveel voor iedere gezonde kat.

Hieronder een korte toelichting op de andere brokken. De genoemde percentages zijn op basis van het energieprofiel.


Blog advertentie Via Natura

Andrha

 • Wildcat Andhra droogvoer
  Eiwit: 39%, diverse vissoorten
 • Vet: 47%, zalmolie en visjus
 • KH: 14%, aardappel en zoete aardappel

Ik had deze liever iets hoger gezien in eiwit, maar zit in ieder geval hoger dan 90% van het minimum voor eiwitten. Tevens zit het lager dan het koolhydratenplafond van katten.

Deze brok is oké, liefst aangevuld met een voeding hoger in eiwit.

Ook is Andrha te gebruiken bij voedselgevoeligheden.

Bhadra

 • Eiwit: 32%, paard
 • Vet: 38%, paardenvet
 • KH: 30%, zoete aardappel en pompoen

Wat mij betreft is deze brok te laag in eiwit en te hoog in koolhydraten. Op basis daarvan raad ik deze brok niet aan voor gezonde katten.

Dat gezegd hebbende, dit is een van de weinige brokken die een enkele eiwitbron gebruikt die voor veel katten nieuw is. Als je kat last heeft van voedselgevoeligheden, is dit een optie. Het beste kun je dit aanvullen met het Bhadra natvoer van Wildcat, dat wel voldoende eiwit bevat.

Cheetah

 • Eiwit: 41%, hert, zalm, kalkoen, (lamslever)
 • Vet: 41%, lamsvet
 • KH: 18%, aardpeerconcentraat en fruit

Een gecastreerde kat van 4 kilo die 190kcal mag, krijgt hij 76,9kcal uit eiwitten binnen. Het minimum is gesteld op 77,2kcal. Deze brok is dus nét te laag in eiwit. Omdat intacte katten meer mogen eten, komen zij wel (makkelijk) aan hun minimum voor eiwitten.

Daartegenover staat dat de brok laag in koolhydraten is. Bovendien zijn ook hier niet de standaard bronnen van graan of aardappel gebruikt. Bij voedselgevoeligheden voor deze koolhydraatbronnen, kan deze brok een uitkomst zijn.

Net als de Andrha is deze brok oké, maar het liefst wel aangevuld met een voeding hoger in eiwitten.

Karoo

 • Wildcat Karoo droogvoer
  Eiwit: 42,9%, konijn, kalkoen, kip en zalm
 • Vet: 42,6%, kippenvet en zalmolie
 • KH: 15,6%, aardpeerconcentraat

Deze brok bevat voldoende eiwitten voor gecastreerde katten en is laag in koolhydraten. Bovendien zijn ook hier de koolhydraatbron van een vreemde bron, wat kan helpen bij voedselgevoeligheden.

Deze brok beveel ik aan voor gezonde katten.

Rani

 • Eiwit: 31,4%, eend en fazant
 • Vet: 38,2%, eendenvet
 • KH: 30,4%, Zoete aardappel, pompoen, aardappelzetmeel en aardpeerconcentraat

De Rani brok is voor mij te laag in eiwit en veel te hoog in koolhydraat. Voor gezonde katten raad ik deze brok niet aan.

Bij een voedselgevoeligheid kan het helpen dat er eend en fazant wordt gebruikt, in plaats van het veelgebruikte kip.

Wildcat brokken aanbevolen?

SoortGezonde kattenEn…
AndrhaSamen met ander hoog eiwit voerVoedselgevoeligheid (kip)
BhadraNeeVoedselgevoeligheid (paard);
Alleen samen met Bhadra natvoer.
CheetahSamen met ander hoog eiwit voerVoedselgevoeligheid (KH bron)
EtoshaJaVoedselgevoeligheid (kip),
Suikerziekte,
Overgewicht
KarooJaNee
RaniNeeVoedselgevoeligheid (eend en fazant)

Een puntje van kritiek: ze gebruiken in alle brokken DL-methionine.

Waar is Wildcat natvoer te koop en wat is de prijs?

Sinds kort is Wildcat naast hun Duitse webshop (zie Healthfood24.com), ook te koop bij MedPets (een Nederlandse shop). Zij hebben ook 500 grams verpakkingen, zodat je het eerst eens kunt proberen.

De prijs

Deze cijfers zijn gebaseerd op een gecastreerde kat, die ongeveer 25% minder mogen eten in calorieën dan intacte katten. Omdat elk voer verschillend is in hoeveelheid calorieën, verschilt de hoeveelheid die je mag geven enigszins. Daarom zijn prijzen een gemiddelde.

Adult, Senior, Kitten
Per kilo€ 11,94
Prijzen per dag:
Kat 3 kilo (157kcal)€ 0,52
Kat 4 kilo (190kcal)€ 0,62
Kat 5 kilo (220kcal)€ 0,73

Vergeleken met andere droogvoeren is deze ietsjes duurder dan gemiddeld. Gemiddeld betaal je voor een gecastreerde kat van 4 kilo €0,47 per dag als je alleen brok voert.

Ik denk dat Wildcat een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft.

Conclusie: Etosha en Karoo aanbevolen, de rest mogelijk

Wildcat heeft goede brokken die geschikt zijn voor zowel gezonde katten als katten met diverse aandoeningen.

Met name Etosha springt er door zijn enkelvoudige eiwitbron die hoog is en andere koolhydraatbron die laag is bovenuit. De enige brok die ik tot nu toe vergelijkbaar vind is Power of Nature (‘Fees Favorite’ en ‘Meadowland Mix’). Zeker voor suikerkatten is dit zeer interessant.

De Bhadra natvoer en brok is zeer interessante als het gaat om voedselgevoeligheden. Paard is voor vele katten een nieuwe eiwitbron en kan daardoor verlichting brengen van symptomen. Bij het gebruik van de brok en natvoer in combinatie zal de kat over tijd ook voldoende eiwitten binnen kunnen krijgen.

Je kunt hier mijn review van Wildcat Natvoer vinden.

Pootje PurrfectCat

18 reacties:

 1. Hoi Marylin,

  Dit voer heeft toch best wel een hoog DL-methionine gehalte. Is dat wel aan te raden voor een gezonde kat? Ik heb jouw stukje erover gelezen maar eigenlijk kan je het beter vermijden toch?

  Ze hebben het trouwens teruggebracht naar 3000mg zie ik op de zak staan. De ingrediënten zijn nu net iets anders dan op de zak staan.

  • Puur gekeken naar 3000mg/kg = 0,3% zou dit ruim binnen de marges vallen van veilig. Urinary brokken zitten op 1,5%.
   Ten opzichte van andere brokjes is het wel aan de hoge kant.

 2. Onze twee kittens van 4 maanden eten graag van de Etosha brokken van onze volwassen kat. Ze eten het liever dan hun eigen kittenbrokken. Onze katten mogen allemaal naar behoefte brokjes eten (naast het natvoer dat ze op gezette tijden krijgen), dus allemaal eigen brokken apart voeren gaat hier niet werken. Is de Etosha brok eigenlijk niet prima ook voor kittens, gezien het hoge eiwitgehalte?

  • De eiwitten zijn niet het enige waarop we kunnen baseren of een voeding ook geschikt is voor kittens. Er is ook een hogere behoefte in verschillende mineralen. Helaas geeft Wildcat deze niet prijs, waardoor we hier niks over kunnen zeggen.

   In dat geval kunnen we dus enkel de uitspraak doen: Alles onder de 10% van de calorieën mag “ongebalanceerd” zijn, zonder risico op tekorten in het totale dieet. Bij 40% kunnen we hier dus geen veilige uitspraken over doen.

 3. Hallo,
  ik vroeg me af of de kitten variant van wildcat ook prima is, ze hebben deze alleen van Karoo.

  Ook kan ik ze niet vinden op de officiële site, maar wel op medpets, dit vind ik erg raar.

 4. Hallo!

  Ik heb al heel veel aan uw site gehad, waarvoor heel veel dank!

  Ik ben naar dit voer aan het overstappen, maar vroeg me af hoe het zit met het gehalte fosfor in dit voer. Is dit hoog? Ik zie het percentage staan natuurlijk maar kan weinig info terugvinden over wat nu precies te hoog is, enkel dat te hoog slecht is. Is dit voer dan op termijn mogelijk belastend voor de nieren?

  • Volgens Small Animal Clinical Nutrition zou het fosfor gehalte in voeding voor nierkatjes 0,3 tot 0,6% op droge basis moeten zijn.
   Hier lees je hoe je de droge basis uitrekent.

   Ondertussen zie ik dat Wildcat de gegevens voor fosfor niet meer vrijgeeft (mijn artikel moet dus geupdate worden, waar ik mee bezig ben).
   Helaas betekent dat ook dat ik momenteel niet kan zeggen of Wildcat Ethosha geschikt is voor nierkatjes.
   Op basis van de cijfers die ik nog beschikbaar heb ik mijn artikel, zou ik zeggen van niet.

   Gaat het echter om een gezond katje (zeker onder de grofweg 12 jaar), dan is dit fosfor gehalte geen probleem.

 5. Fabiana van der Heiden

  Ik ben heel benieuwd naar Wildcat Serengeti Senior omdat ik op zoek ben naar een goede brok voor mijn oudere kat (10+). Ik zag dat je al van plan bent om dit te onderzoeken maar ik vroeg me af of je wellicht iets weet van de senior variant omdat je redelijk positief bent over dit voer in zijn algemeen.

 6. Waarom staat er in de review dat Karoo 42,6 % vet heeft, terwijl ik op verkoopsite bij het productief maar 18% vermeld zie?

  • Die cijfers zijn op basis van de energie die het vet levert – die kun je vergelijken met andere voedingen.
   De cijfers op de website zijn de as fed cijfers – met deze cijfers kun je niet vergelijken.

   • Sorry, dit antwoord is mij niet duidelijk. Ik zoek een brok die voldoet aan het ketogeen dieet, dus min35% eiwit en 45% vet. Op basis van de door jou op de site genoemde waarden zou bv Karoo daar aan voldoen. Maar als ik op de waarden op de verpakking kijk niet (te laag vet gehalte).

   • De cijfers die bij Karoo staan bij mij zijn op basis van de energie die ze leveren. Dus de eiwitten leveren 32% van de energie, de vetten 38% van de energie en de KH 30% van de energie. Hiervoor is een rekensommetje nodig (zie dit artikel voor uitleg).

    De cijfers op de website zijn de verhoudingen per 100 gram (“as fed”). Hiermee bereken ik dus hoeveel energie elke macronutriënt levert.

    Ik denk voor een ketogeen dieet dat je beter af bent bij Wildcat Etosha of bij Power of Nature Fees Favorite.

 7. Ik wil de brokken Etosha en Karoo eens uitproberen. Het viel me op dat de anlyse iets is gewijzigd, ruwe as is nu 11% bij Etosha en 12% bij Karoo. Daardoor worden de ME% ook iets anders, maar nog steeds hoog in eiwit en laag in koolhydraten.

 8. Hoi,

  Bij etosha is zout toegevoegd , dit kan toch niet goed zijn ?

  • Zout is niet per se slecht en is zelfs essentieel voor een gezond lichaam. Bij katten werkt zout ook anders dan bij mensen. Zo leidt zout minder snel tot een verhoogde bloeddruk.
   Het kan wel zijn dat het niet past bij jouw kat vanwege andere gezondheidszaken. Een algeheel bloedbeeld kan dit mogelijk uitwijzen. Dan wil je misschien kiezen voor iets wat lager in zout is.

Reageren is niet mogelijk