8 ideeën: Wat zijn leuke kattenspeeltjes?

Voor mensen is beweging belangrijk, maar voor katten ook. Speeltjes zijn daarom niet alleen goed voor het vermaak, maar ook voor het lichaam. En niet alleen kittens vinden spelen leuk; mijn 15 jarige kat Lapje vindt spelen nog steeds fantastisch (en wij ook!).

1. De speelhengel

De speelhengel is de ultieme speelmanier voor je kat. Jouw handen zijn veilig en je kunt de prooi op verschillende manieren imiteren. Er zijn keuzes voor allerlei soorten uiteinden: veertjes, een muisje, een ‘staartje’. Bij sommige hengels kun je het uiteinde ook makkelijk verwisselen voor meer variatie (de ZooLove bijvoorbeeld).

Lapje vind de speelhengel zelfs met 15 jaar nog steeds leuk. Haar favoriet zijn veertjes.

Speelhengels

2. De speeltunnel

Door huisdier oppassen ontmoeten we veel anderen katjes. Cleo, een zwartharige kat met wit borstje, is dol op de speeltunnel. Om zich te verstoppen en om erdoor heen te racen. Of om gewoon wat tegen het balletje te meppen. Speeltunnels heb je in verschillende groottes en materiaal.

Speeltuneel voor kat

3. De ronddraaiende muis

Cleo’s zusje, Luna – een helemaal witte kat – is juist dol op de ronddraaiende muis. Meer kijkend en gefascineerd door wat er gebeurd, maar af en toe in jaagmodus. Fantastisch om te zien als ze met haar neus erin duikt om het muisje te pakken.

Kattenspeelgoed ronddraaiende muis
Te koop bij Bol.com

4. Het laserlampje

Bekend uit de Hunger Games wanneer Katniss met de kat speelt in de bunker: het laserlampje. Blijkbaar is niets zo uitdagend voor een kat als een lichtpuntje die je nooit te pakken kunt krijgen. Wat ook prima werkt, is de zon reflecteren met je horloge.

Let er wel op dat je eindigt met iets wat je kat kan pakken, zoals een gewoon speeltje. Een snoepje of maaltijd kan ook.

5. Catch the Mouse

Dit heb ik nog nooit geprobeerd, maar er zijn vast katten die dit superleuk vinden. De muisjes komen aan de zijkanten van de Zwiterse kaas eruit. En je kunt hem instellen op “spelen wanneer u niet thuis bent” – plezier verzekert.

Forlicat Catch the Mouse
Te koop bij Bol.com

6. Ouderwetse muisjes met kruid

Een ouderwets muisje is leuk. Een ouderwets muisje met valeriaan of carnip is nog leuker. Sommige katten krijgen hiervan een ‘dol kwartiertje’, anderen worden er wat stoned van. Met dit knuffelmuisje kan jouw kat zich uitleven met bijten, likken en krabben.

Trixie muisje met kattenkruid

7. Chase the ball

Genoeg plezier voor je kitten en oudere katten: in deze speelrails gaat de bal rond en rond. Door gaten in het plafond kan je kat de bal achterna jagen. Door het voortduwen gaat de bal steeds sneller en gaat het lichtje aan. Er zijn verschillende keuzes in baan. Jachtplezier verzekert.

chase the ball kattenspeelgoed

8. Krabpaal

Wie zegt dat een krabpaal saai is? Deze hilarische krabpaal met een rinkelend staartje zorgt voor veel speelplezier. Je kat kan zich helemaal uitleven.

krabpaal leeuw

De krabpaal hoeft overigens helemaal niet fancy te zijn om mee te spelen. Deze simpele krabpaal van de Action met hengeltje werkt prima! (Totdat Lapje hem sloopte, maar dat hoort erbij 🙂 ) Ze heeft nu trouwens deze van Trixie, waar ze nog steeds graag gebruik van maakt.

Welk speeltje is de favoriet van jouw kat?

kattenpootje

2 reacties:

  1. Ik speel altijd zelf met mijn katten en zal dus nooit een automatisch speeltje meer kopen. Mijn ervaring is dat ze het dan even leuk vinden en er vervolgens nooit meer naar kijken. Ik speel voornamelijk met een hengel cq stokje met veren eraan of ga met balletjes gooien in de gang, touwtjes waar ik mee door het huis ren (jaja is ook nog goed voor mijn conditie) vinden ze ook geweldig. Wel ruim ik na het spelen alle speeltjes (op de balletje na) op, omdat ik niet wil dat ze iets opeten als ik er niet bij ben. Ook propjes papier, dozen van geleverd kattenvoer en ons aquarium doen het goed 😉

    • Mijn kat vind de hengel het leukst, of een bolletje wol aan een 3 meter lang touw dat ik door de kamer trek (achter de bank langs vind ze het mooist).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *