Jagen en spelen
Marilyn [Catmoneo]
Jagen en spelen
3 min

7 leuke kattenspeeltjes voor uitdaging en plezier

3 min

[no_toc]

Superleuke speeltjes voor je kat

Voor mensen is beweging belangrijk, maar voor katten ook. Speeltjes zijn daarom niet alleen goed voor het vermaak, maar ook voor het lichaam. En niet alleen kittens vinden spelen leuk; mijn 17 jarige kat Lapje vindt spelen nog steeds fantastisch (en wij ook!).

1. De speelhengel

Een speelhengel mag niet ontbreken in je katten-speelgoedkist. Het is de ultieme speelmanier voor je kat. Jouw handen zijn veilig en je kunt de prooi op verschillende manieren imiteren. Er zijn keuzes voor allerlei soorten uiteinden: veertjes, een muisje, een 'staartje'. Bij sommige hengels kun je het uiteinde ook makkelijk verwisselen voor meer variatie (de ZooLove bijvoorbeeld). Lapje vind de speelhengel zelfs met 15 jaar nog steeds leuk. Haar favoriet zijn veertjes.

Update: Laatste heb ik de Tabby Tijger Speelhengel geprobeerd. O my, dit is echt een fantastisch ding. Flexibel en stevig, en je kunt er allerlei leuke speeltjes voor krijgen om eraan vast te maken. Zie mijn video hier.

Speelhengels

2. De speeltunnel

Door huisdier oppassen ontmoeten we veel anderen katjes. Cleo, een zwartharige kat met wit borstje, is dol op de speeltunnel. Om zich te verstoppen en om erdoor heen te racen. Of om gewoon wat tegen het balletje te meppen. Speeltunnels heb je in verschillende groottes en materiaal.

Speeltuneel voor kat

3. Een speelgoedje met geuren

Een ouderwets muisje is leuk. Met Kattenkruid werkt stimulerend. Sommige katten krijgen hiervan een 'dol kwartiertje', anderen worden er wat stoned van. Valeriaan geeft eerst een boost maar werkt daarna rustgevend. Zo'n kicker geeft je kat de kans ook lekker de "prooi" vast te pakken en flink met de achterpoten te trappelen. Dit is een belangrijk deel van het jachtproces.

Trixie muisje met kattenkruid

4. Het laserlampje

Bekend uit de Hunger Games wanneer Katniss met de kat speelt in de bunker: het laserlampje. Blijkbaar is niets zo uitdagend voor een kat als een lichtpuntje die je nooit te pakken kunt krijgen. Wat ook prima werkt, is de zon reflecteren met je horloge.

Een lasterlampje kan je kat frustreren. Merk je dat je kat blijft zoeken naar dit ongrijpbare lichtje? Stop er dan beter mee.

Tip: Eindig met iets wat je kat kan pakken, zoals een gewoon speeltje. Een trappelkussentje is perfect. Een snoepje of maaltijd kan ook. Zo wordt het spel afgesloten.

https://www.youtube.com/watch?v=aLagODygcbs

5. Catch the Mouse

Dit heb ik nog nooit geprobeerd, maar er zijn vast katten die dit superleuk vinden. De muisjes komen aan de zijkanten van de Zwiterse kaas eruit. En je kunt hem instellen op “spelen wanneer u niet thuis bent” – plezier verzekert.

Forlicat Catch the Mouse
Te koop bij Bol.com

6. Chase the ball

Genoeg plezier voor je kitten en oudere katten: in deze speelrails gaat de bal rond en rond. Door gaten in het plafond kan je kat de bal achterna jagen. Door het voortduwen gaat de bal steeds sneller en gaat het lichtje aan. Er zijn verschillende keuzes in baan. Jachtplezier verzekert.

chase the ball kattenspeelgoed

7. Krabpaal

De krabpaal hoeft helemaal niet fancy te zijn om mee te spelen. Deze simpele krabpaal van de Action met hengeltje werkt prima! (Totdat Lapje hem sloopte, maar dat hoort erbij :) ) Ze heeft nu trouwens deze van Trixie, waar ze nog steeds graag gebruik van maakt.

https://youtu.be/sBD1tMqdmxY

Welk speeltje is de favoriet van jouw kat?

kattenpootje