Hills T/d brokjes
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
2 min

Review: Hills T/D brok

2 min

Brokjes, zelfs XL brokken, helpen weinig tot niet tegen tandplak en andere tandproblemen. Hoe dat allemaal zit, heb ik hier uitgelegd. Toch zijn er speciale dental brokjes voor katten. Helpen die dan wel? En hoe gezond is de voeding eigenlijk? In dit review neem ik de Hills T/D brokjes onder de loep.


Eiwitten

Voor katten zijn eiwitten heel erg belangrijk. Ze zijn immers geëvolueerd op een vleesdieet, en hun lichaam is daar op aangepast. Hierbij zijn 2 dingen van belang: de hoeveelheid en de kwaliteit.


De hoeveelheid halen we uit de analyse. Deze is 32,2% volgens het etiket. Voor een goede vergelijking met andere voedingen en de wetenschappelijke literatuur, zet ik dit om naar metaboliseerbare energie. Die is hoeveel energie de eiwitten leveren. Deze is slechts 33%. Voor een intacte kat is dat voldoende, maar voor de gecastreerde kat aan de lage kant. Dan streven we naar minstens 40% als optimale hoeveelheid.


Wordt dit dan gecompenseerd door de kwaliteit van de eiwitten? Nou, nee, eigenlijk niet. Dit bestaat uit vlees en dierlijke bijproducten, maar ook plantaardige eiwit extracten. Van vlees en dierlijke bijproducten weten we niet zoveel. Het kunnen allerlei diersoorten zijn. Maar een nog groter probleem: vermoedelijk is een groot deel van de eiwitten plantaardig. Plantaardige eiwitten zijn minder gevarieerd in aminozuren (de bouwstenen van eiwit) en daardoor minder kwalitatief.


Dus helaas: zowel de hoeveelheid als de kwaliteit is slechts middelmatig.Ingrediënten:
Granen, vlees en dierlijke bijproducten (kip 19%), plantaardige eiwitextracten, bijproducten van plantaardige oorsprong, oliën en vetten, mineralen.Zijn de koolhydraten laag?

Oké, next. Zijn de koolhydraten dan op zijn minst laag genoeg voor onze carnivoor?


Daarvoor moeten we eerst even rekenen. Ik kom uit op 30,4% uit voor het etiket. Ook dit reken ik om naar metaboliseerbare energie, net zoals de eiwitten. Dan komt het neer op 31% van de energie die uit koolhydraten komt. Ter referentie: een muis bevat slechts 2% en als katten zelf mogen kiezen is het 12%. Dus tsja, 31% is mega hoog.


De koolhydraten komen van granen. Dit bestaat vooral uit complexe suikers. Het kattenlichaam kan wel wat koolhydraten afbreken, en deze soort ook. Alleen de hoeveelheid is wel erg hoog. Mogelijk krijgt je kat er last van zijn darmen van, waarbij de poep meer stinkt dan zou moeten.


Overige ingrediënten

Helaas gebruikt Hills een gesloten declaratie. Ik kan niet zien wat ze precies gebruiken. De granen kunnen bestaan uit tarwe of rijst, of misschien wel beiden of een heel andere graansoort - om maar een voorbeeld te geven. De oliën en vetten kunnen vooral omega-6 varianten zijn, of misschien zit er ook een omega-3 vetbron bij. Belangrijk is dat hierdoor de samenstelling elke batch kan verschillen. Bij een gevoelige kat is dat niet wenselijk.


Hoe helpt tegen tandplak?

Volgens de website helpt de voeding op meerdere niveau's. Als eerste de soort en hoeveelheid vezels. Dit is ook terug te zien in de analyse: de vezels zijn hoger dan in een normale brok. Hierdoor valt de brok waarschijnlijk ook minder snel uit elkaar.


Ook is er gewerkt aan de brokgrootte, vorm en textuur. Deze combinatie is belangrijk voor het echt schurende effect, dat blijkt ook uit onderzoek. Alleen een grote (XL) brok is onvoldoende om het schuureffect op te laten treden.


Wat ik een leuke zin vind: "Het is aangetoond dat het uitsluitend voeren van Hill's Prescription Diet t/d Droogvoer voor Katten effectiever is dan tandenpoetsen, omdat maar weinig kattenbezitters de tanden van hun kat regelmatig poetsen." Ik moest hem echt even 2x lezen voordat ik hem snapte. Maar eigenlijk zeggen ze dus: onze brok werkt beter, want tandenpoetsen wordt niet gedaan. Uhm ja, dat is best logisch dat je brok dan beter werkt.


Hills T/D voeren (of niet)

Op de eigen website zeggen ze natuurlijk dat je alleen maar deze T/D brok moet voeren, en dat je het moet blijven geven voor het effect. Het laatste: mwuah, oke, kan ik in meekomen. Het eerste: uit onderzoek bleek dat 25% van het dieet T/D geven ook al kan helpen. En dan kun je dus 75% van het dieet een stuk betere voeding geven. En misschien ondertussen het tandenpoetsen oefenen. Zodat je dat dagelijks kan doen, en deze koolhydraatrijke brok kunt laten liggen.


Ik ben benieuwd naar jouw oplossing voor schone tandjes.