Mogen katten melk?

Kitten drinkt melkHet is hét reclamebeeld van katten: lekker genietend van een schoteltje melk. De speciale Cat Milk kun je in alle winkels wel halen om je kat eens ‘extra te verwennen’. Maar is melk wel goed voor je kat?

 

Gewone melk voor katten

Gewone melk (koeienmelk, koffiemelk) bevat lactose. Katten verliezen hun vermogen om lactose te kunnen verwerken en kunnen stevig in de diarree raken van melk of andere producten met lactose erin. Daarom mag een kat ook geen kaas of yoghurt.

 

Is kattenmelk goed voor katten?

Hierop hebben fabrikanten wat bedacht: kattenmelk. In catmilk zit weinig lactose (helemaal lactose vrij is het vaak niet). Zo kunnen katten toch genieten van een beetje melk. Maar is kattenmelk wel gezond?

 

Whiskas kattenmelkOndanks dat ze er in principe geen last van krijgen vanwege lactose, raad ik het toch af. In kattenmelk zitten ook calorieën namelijk. In bijvoorbeeld Whiskas kattenmelk is dit 48kcal per 100 gram. Per dag wordt een portie van 50 ml aangeraden (en sommigen krijgen vast meer, want dit lijkt maar weinig!). Dat betekent dat je kat ~24kcal van zijn dagelijkse calorieën via de melk binnenkrijgt.

 

Dat lijkt niet zoveel, totdat je het gaat vergelijken met wat hij dagelijks mag hebben. Een kat van 4 kilo die actief is mag 253kcal. Dat beetje kattenmelk is dus 9,5% van zijn dagelijkse hoeveelheid! Een minder actieve (binnen) of gesteriliseerde kat van 4 kilo mag maar 190kcal, dus dan is het al 12,5%.

 

Aangeraden wordt om maximaal 10% van de dagelijkse calorieën te laten bestaan uit snacks. Dat betekent dat je minder voer geeft, waardoor je kat andere belangrijke voedingstoffen minder binnen krijgt, zoal taurine, arginine, diverse mineralen en vitaminen.

 

Als je het echter niet minder voer gaat geven, dan is de kans op overgewicht op lange termijn groot. Zelfs al een klein beetje overgewicht verhoogt al de kansen op allerlei andere kwalen. Mede hierom is het ook geen vervanging voor water, ondanks dat het vocht is.

 

Melk met water aanlengen om te laten drinken?

De lactose in gewone melk verdwijnt niet verdwijnt door het aan te lengen met water. Natuurlijk kun je ook kattenmelk aanlengen met water om dit probleem te voorkomen. Op deze manier wordt het water aantrekkelijker voor je kat, wat handig kan zijn als je je kat moet laten drinken.

 

Echter denk ik dat andere opties beter zijn voor gezonde katten. Denk bijvoorbeeld aan een waterfontein: de meeste katten houden meer van stromend water dan in stilstaand in een bakje. Of stap over van brokjes naar natvoer: zelfs als je dit gedeeltelijk doet krijgt je kat al meer vocht binnen. Onderschat niet hoeveel vocht je kat nodig heeft!


Blog advertentie Via Natura

 

Kattenmelk voor kittens

Ook voor kittens is kattenmelk niet nodig en ongezond. Zij krijgen alles wat ze nodig hebben van de moedermelk en kunnen vanaf ongeveer 1 maand over op kattenvoer.

 

De enige uitzondering is voor kittens die geen mama meer hebben. Uiteraard hebben zij iets nodig om de moedermelk te vervangen. Hiervoor is speciale kittenmelk, zoals Royal Canin Babycat Melk (alhoewel ik niet zo’n fan ben van de soja olie hierin). Dit is speciaal voor de eerste vier weken ontwikkelt.

 

Een andere optie is GimCat Cat-Milk plus Taurine. Ook dit is speciaal voor moederloze kittens. Nadeel van deze variant is de toegevoegde suiker.

Kitten Melk geven

 

Conclusie: Melk en katten, liever niet

Wat mij betreft horen katten geen melk te krijgen, alhoewel de reclame ons graag iets anders wijs maakt. Is het niet om de lactose, dan gaat het wel om de calorieën. Het is ook niet nodig om je kat te laten drinken en bovendien is water dan een veel betere optie.

 

De enige uitzondering is kattenmelk voor moederloze kittens. Zij hebben een moedermelk vervanging nodig. Als je dit nodig hebt, let er dan goed op dat je eentje koopt die speciaal gemaakt is om moedermelk te vervangen – de meeste varianten zijn namelijk alleen maar geschikt als ‘snack’.

 

Weten wat wel een gezonde snack is voor je kat?

Pootje PurrfectCat

PhotoCredit: Pixabay (ChristopherPluta) en 1970-Lincoln-Continental

Nieuwsgierig wat goede voeding is voor je kat?In deze mini voedingsgids vertel ik je er meer over!

Vind jij een goede voeding voor je kat kiezen ook zo moeilijk?!

Uren - nee, wéken - heb ik erover gedaan om te kiezen uit de overvloed.

In deze mini voedingsgids geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten én geef ik je een aantal merken.

Zo wordt kiezen voor een betere kattenvoeding een stuk makkelijker!

2 reacties:

  1. Hoi Maillyn, Ik (kattenoppas) raad zelf wel aan om katten melk te geven, als mensen alleen droogvoer geven, of heel weinig natvoer (dus helaas de grote meerderheid van kattenbezitters). Water uit een drinkfontein en/of meerdere bakjes water weg van het voer verhoogt de vochtopname wel ietsje maar niet zoveel als melk aangelengd met water (dit heb ik ooit eens onderzocht).
    Ook bij angstige katten kan melkeiwit een mild rustgevend effect hebben. Zylkene, een rustgevend voedingssupplement, bevat bijvoorbeeld een afgeleide van melkeiwit, wat rustgevend kan werken.
    De winst in vochtopname vind ik zelf in de praktijk opwegen tegen de extra calorieën, omdat er helaas een enorme weerstand is bij mensen tegen natvoer en minder tegen het idee melk erbij geven. Wanneer mensen overwegend natvoer geven is het niet nodig en is natvoer beter, alleen in de praktijk komt dit helaas bijna niet voor. Misschien wel bij de mensen die jouw blog lezen, ik hoop het!
    Overigens schijnt het ook zo te zijn dat kittens die vanaf geboorte gewone melk krijgen, het enzym dat lactose (melksuiker) verteert niet uit hun darmen verdwijnt. Dus de katten die vanaf geboorte gewend zijn gewone melk te drinken, zijn vaak niet lactose intolerant. (Maar omdat het toch suiker is, en suiker niet goed is voor katten,,is het evengoed gezonder een kat lactosevrije melk te geven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *