Mogen katten melk?

Mogen katten melk als snack

Het is hét reclamebeeld van katten: lekker genietend van een schoteltje melk. De speciale Cat Milk kun je in alle winkels wel halen om je kat eens ‘extra te verwennen’. Maar is melk wel goed voor je kat?

‘Gewone’ melk en lactose

Gewone melk (koeienmelk, koffiemelk) bevat lactose. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd.

Naarmate katten ouder worden verliezen ze hun vermogen om lactose af te breken. Daardoor kunnen ze stevig in de diarree raken van melk, kaas, yohurt of andere producten met lactose. Bij de ene kat is de reactie mogelijk heftiger dan bij de ander.

Kan speciale Cat Milk wel voor katten?

Voor die lactose hebben fabrikaten iets bedacht: Cat Milk. Hierin zit maar heel weinig lactose – helemaal lactose vrij is het vaak niet. Zo kunnen mensen die dat willen hun kat toch een beetje melk geven.

Whiskas kattenmelk

Calorieën in (katten)melk: dikmakertje!

Ondanks dat ze er in principe geen last van krijgen vanwege lactose, raad ik het toch af (katten)melk te geven.

In kattenmelk zitten ook calorieën namelijk. In bijvoorbeeld Whiskas kattenmelk is dit 48kcal per 100 gram. Per dag wordt een portie van 50 ml aangeraden (en sommigen krijgen vast meer, want dit lijkt maar weinig!).

Dat betekent dat je kat ongeveer 24kcal van zijn dagelijkse calorieën via de melk binnenkrijgt. Dat lijkt niet zoveel, totdat je het gaat vergelijken met wat hij dagelijks mag hebben. Voor een gecastreerde kat van 4 kilo is dat al 12,5% van zijn dagelijkse calorieën!

Kat 4kgkcal per dagPercentage
Actief2539,5%
Gecastreerd19012,5%

Dit kan tot twee scenario’s leiden.

Scenario 1: Voedingstekorten

Aangeraden wordt om maximaal 10% van de dagelijkse calorieën te laten bestaan uit snacks. Dat betekent dat je minder voer geeft, waardoor je kat andere belangrijke voedingstoffen minder binnen krijgt, zoal taurine, arginine, diverse mineralen en vitaminen.

Voor de gecastreerde kat kan dit dus leiden tot voedingstekorten, en als je meer melk geeft geldt datzelfde voor de intacte actieve kat.

Scenario 2: Dikmakertje

Als je het echter niet minder voer gaat geven, dan is de kans op overgewicht op lange termijn groot. Zelfs al een klein beetje overgewicht verhoogt al de kansen op allerlei andere kwalen. Mede hierom is het ook geen vervanging voor water, ondanks dat het vocht is.

Melk met water aanlengen om te laten drinken?

De lactose in gewone melk verdwijnt niet verdwijnt door het aan te lengen met water. Dus in dat opzicht schiet het weinig op.

Wel kan water de caloriedichtheid verminderen. Op die manier kun je je kat mogelijk stimuleren meer te drinken, bijvoorbeeld bij blaas of nierproblemen. Dit is echter niet mijn eerste oplossing, gezien melk ook enigszins verslavend kan werken voor katten is mijn ervarin.

Echter denk ik dat andere opties beter zijn voor gezonde katten. Natvoer is nog steeds nummer 1 om de vochtinname van je kat te stimuleren. Onderschat niet hoeveel vocht je kat nodig heeft.

Ook kun je experimenteren met waterfonteintjes en verschillende drinkplaatsen voor je kat. Uiteraard met water, niet met melk.

Kattenmelk voor kittens

Ook voor kittens mét gezonde moeder is kattenmelk niet nodig en ongezond. Zij krijgen alles wat ze nodig hebben van de moedermelk en kunnen vanaf ongeveer 5 weken langzaam over op kattenvoer.

De enige uitzondering is voor kittens die geen mama meer hebben. Uiteraard hebben zij iets nodig om de moedermelk te vervangen. Hiervoor is speciale kittenmelk, zoals Royal Canin Babycat Melk (alhoewel ik niet zo’n fan ben van de soja olie hierin). Dit is speciaal voor de eerste vier weken ontwikkelt.

Een andere optie is GimCat Cat-Milk plus Taurine. Ook dit is speciaal voor moederloze kittens. Nadeel van deze variant is de toegevoegde suiker.

Conclusie: Melk als snack voor katten, liever niet!

Wat mij betreft horen katten geen melk te krijgen, alhoewel de reclame ons graag iets anders wijs maakt. Is het niet om de lactose, dan gaat het wel om de calorieën. Het is ook niet nodig om je kat te laten drinken en bovendien is water dan een veel betere optie.

De enige uitzondering is kattenmelk voor moederloze kittens. Zij hebben een moedermelk vervanging nodig. Als je dit nodig hebt, let er dan goed op dat je eentje koopt die speciaal gemaakt is om moedermelk te vervangen – de meeste varianten zijn namelijk alleen maar geschikt als ‘snack’.

Weten wat wel een gezonde snack is voor je kat?

Pootje PurrfectCat

4 reacties:

 1. Mijn poes Dries is 13 jaar, een buitenkat; wil allen binnen als het regent of sneeuwt. Heeft altijd toegang tot water, droog en vochtig voedsel, maar bijna geen tanden meer en erg vermagerd. mag ik haar melk geven?

  • Eigenlijk moet ze naar de dierenarts voor een check-up. Dat zou mijn eerste advies zijn.

   Melk geeft haar misschien wat extra calorieën, en zolang ze niet aan de diarree raakt is het een optie. MAAR.
   Bij teveel melk gaat ze misschien haar andere voeding laten staan. Dan kunnen er tekorten in voedingsstoffen ontstaan, en dat kan vroeg of laat zijn eigen problemen geven.
   Dus ik zou melk niet aanbevelen om een kat te laten aankomen.

   Als ze verder gezond verklaard is door de dierenarts, dan zou ik eens kijken of je een voeding met meer eiwit en vet kunt vinden.
   Katjes van 12 à 14 jaar kunnen namelijk ook meer moeite krijgen met de vertering van vet en eiwit, en daardoor afvallen.

 2. Hoi Maillyn, Ik (kattenoppas) raad zelf wel aan om katten melk te geven, als mensen alleen droogvoer geven, of heel weinig natvoer (dus helaas de grote meerderheid van kattenbezitters). Water uit een drinkfontein en/of meerdere bakjes water weg van het voer verhoogt de vochtopname wel ietsje maar niet zoveel als melk aangelengd met water (dit heb ik ooit eens onderzocht).
  Ook bij angstige katten kan melkeiwit een mild rustgevend effect hebben. Zylkene, een rustgevend voedingssupplement, bevat bijvoorbeeld een afgeleide van melkeiwit, wat rustgevend kan werken.
  De winst in vochtopname vind ik zelf in de praktijk opwegen tegen de extra calorieën, omdat er helaas een enorme weerstand is bij mensen tegen natvoer en minder tegen het idee melk erbij geven. Wanneer mensen overwegend natvoer geven is het niet nodig en is natvoer beter, alleen in de praktijk komt dit helaas bijna niet voor. Misschien wel bij de mensen die jouw blog lezen, ik hoop het!
  Overigens schijnt het ook zo te zijn dat kittens die vanaf geboorte gewone melk krijgen, het enzym dat lactose (melksuiker) verteert niet uit hun darmen verdwijnt. Dus de katten die vanaf geboorte gewend zijn gewone melk te drinken, zijn vaak niet lactose intolerant. (Maar omdat het toch suiker is, en suiker niet goed is voor katten,,is het evengoed gezonder een kat lactosevrije melk te geven)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.