Mogen katten melk?
Snacks
Marilyn [Catmoneo]
Snacks
2 min

Mogen katten melk?

2 min

Het is hét reclamebeeld van katten: lekker genietend van een schoteltje melk. De speciale Cat Milk kun je in alle winkels wel halen om je kat eens ‘extra te verwennen’. Maar is melk wel goed voor je kat?


'Gewone' melk en lactose

Gewone melk (koeienmelk, koffiemelk) bevat lactose. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Naarmate katten ouder worden verliezen ze hun vermogen om lactose af te breken. Daardoor kunnen ze stevig in de diarree raken van melk, kaas, yohurt of andere producten met lactose. Bij de ene kat is de reactie mogelijk heftiger dan bij de ander.


Kan speciale kattenmelk wel voor katten?

Voor die lactose hebben fabrikanten iets bedacht: kattenmelk of Cat Milk. Hierin zit maar heel weinig lactose - helemaal lactose vrij is het vaak niet. Zo kunnen mensen die dat willen hun kat toch een beetje melk geven.


Calorieën in kattenmelk: dikmakertje!

Ondanks dat ze er in principe geen last van krijgen vanwege lactose, raad ik het toch af kattenmelk te geven.


In kattenmelk zitten ook calorieën namelijk. Dat kan wel 48kcal per 100 gram. Per dag wordt een portie van 50 ml aangeraden. En sommigen krijgen vast meer, want dit lijkt maar weinig!


Dat betekent dat je kat ongeveer 24kcal van zijn dagelijkse calorieën via de melk binnenkrijgt. Dat lijkt niet zoveel, totdat je het gaat vergelijken met wat hij dagelijks mag hebben. Voor een gecastreerde kat van 4 kilo is dat al 12,5% van zijn dagelijkse calorieën!


Kat 4kgkcal per dagPercentage
Actief2539,5%
Gecastreerd19012,5%


Dit kan tot twee scenario's leiden.


Scenario 1: Voedingstekorten of disbalans

Aangeraden wordt om maximaal 10% van de dagelijkse calorieën te laten bestaan uit snacks. Dat betekent dat je minder voer geeft, waardoor je kat andere belangrijke voedingstoffen minder binnen krijgt, zoal taurine, arginine, diverse mineralen en vitaminen.


Voor de gecastreerde kat kan dit dus leiden tot voedingstekorten, en als je meer melk geeft geldt datzelfde voor de intacte actieve kat.


Scenario 2: Dikmakertje

Als je het echter niet minder voer gaat geven, dan is de kans op overgewicht op lange termijn groot. Zelfs al een klein beetje overgewicht verhoogt al de kansen op allerlei andere kwalen. Mede hierom is het ook geen vervanging voor water, ondanks dat het vocht is.


Melk met water aanlengen om te laten drinken?

De lactose in gewone melk verdwijnt niet door het aan te lengen met water. Dus in dat opzicht schiet het weinig op.


Wel maakt water de melk caloriearmer per gram / liter. Op die manier kun je je kat mogelijk stimuleren meer te drinken, bijvoorbeeld bij blaas- of nierproblemen.


Echter denk ik dat andere opties beter zijn voor gezonde katten. Natvoer is nog steeds nummer 1 om de vochtinname van je kat te stimuleren. Onderschat niet hoeveel vocht je kat nodig heeft.


Ook kun je experimenteren met waterfonteintjes en verschillende drinkplaatsen voor je kat. Uiteraard met water, niet met melk.


Kattenmelk voor kittens

Ook voor kittens mét gezonde moeder is kattenmelk niet nodig en ongezond. Zij krijgen alles wat ze nodig hebben van de moedermelk en kunnen vanaf ongeveer 5 weken langzaam over op kattenvoer.


De enige uitzondering is voor kittens die geen mama meer hebben. Als het lukt, is een surrogaatmama het beste. Zo niet, dan hebben zij uiteraard iets nodig om de moedermelk te vervangen. Hiervoor is speciale kittenmelk. Dit is speciaal voor de eerste vier weken ontwikkelt. Koemelk of geitenmelk is voor deze kleintjes niet geschikt: het is te vet, bevat te weinig eiwit en de verhouding caseïne - wei verhouding is anders en het bevat teveel lactose.


Conclusie: Melk als snack voor katten, liever niet!

Wat mij betreft horen katten geen melk te krijgen, alhoewel de reclame ons graag iets anders wijs maakt. Is het niet om de lactose, dan gaat het wel om de calorieën. Het is ook niet nodig om je kat te laten drinken en bovendien is water dan een veel betere optie.


De enige uitzondering is kattenmelk voor moederloze kittens. Zij hebben een moedermelk vervanging nodig. Als je dit nodig hebt, let er dan goed op dat je eentje koopt die speciaal gemaakt is om moedermelk te vervangen – de meeste varianten zijn namelijk alleen maar geschikt als ‘snack’.


Hier vind je gezondere snacks.