Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
3 min

Review Felix (natvoer): Is Felix kattenvoer slecht voor je kat?

3 min
Felix in Saus KuipjeAls je je ook maar een beetje hebt verdiept in goed kattenvoer, dan weet je waarschijnlijk wel dat Felix vaak wordt weggezet als ‘slecht kattenvoer’. Het weinige vlees en het hoge zoutgehalte worden daarbij vaak aangehaald.   Ik was benieuwd: Is het echt slecht/niet zo goed en zo ja, waarom?

Felix Variaties

Felix heeft verschillende hoeveelheden (kuipjes, pouches en blikken) en smaken voor 3 doelgroepen: kitten, junior en senior. Voor dit review kijk ik alleen naar de natvoer soorten voor de junior (volwassen) kat.   Ze hebben ook verschillende variaties, zoals ‘Elke dag Feest’ en ‘Sensations’. Wat de verschillen hiertussen nu precies zijn, kon ik niet ontdekken. Qua samenstelling (ingrediënten en analyse) lijken ze allemaal sterk op elkaar. (Swipe naar rechts als je op een tablet/mobiel zit) [table id=61 responsive=scroll /]

De hoeveelheid eiwitten

Ee belangrijk pijler voor kattenvoer zijn de eiwitten. De hoeveelheid is grofweg 40% eiwitten op droge basis voor de blikken en rond de 60% voor de pouches (% op droge basis (DM)). Dat lijkt niet slecht, maar waaruit bestaan de eiwitten?   Dit bestaat voor zover ik kan zien uit vlees en dierlijke bijproducten en daarnaast vis en dierlijke bijproducten. Ook hebben sommige varianten ‘plantaardige eiwitextracten’. Dit laatste is een probleem: plantaardige eiwit zijn minder makkelijk te verwerken voor een kat en bovendien duidt ‘eiwitextracten’ op een chemische bewerking (hydrolyse).

Vlees / vis en dierlijke bijproducten

In alle varianten die ik analyseerde zitten ‘vlees en dierlijke bijproducten’ als eerste ingrediënt. Later in de lijst staat altijd een ‘vis en bijproducten’. Nu zijn bijproducten niet per se verkeerd: het zijn organen die zeker voedingswaarde hebben voor katten.   Helaas in het geval van Felix wordt het niet gespecificeerd wat het dan precies is of van welk dier het komt. Slechts 4% hiervan wordt gespecificeerd met de ‘smaak’ (bijvoorbeeld rund, kip, gevogelte).   Het probleem hiermee is dat ik denk als er geen transparantie is, er geen goede delen gebruikt worden. Bovendien is het een ‘mixje’ van mogelijk alle dieren waar ze maar goedkoop aan kunnen komen. Consistentie in het voer is dus onmogelijk. Dat betekent dat vandaag je kat er goed op reageert, maar morgen niet meer.

Suiker

Waarom sommige producenten suiker toevoegen in kattenvoer, is me een raadsel. Suiker is een ‘snelle’ vorm van koolhydraten, die snel wordt opgenomen in het lichaam. Bij een kat is dit niet anders. Echter gebruiken ze glucose (‘snelle suiker’) niet zozeer als energie en wordt het al snel opgeslagen als vet en doet het de bloedsuiker onnodig stijgen.

De hoeveelheid koolhydraten

Doordat er suiker inzit, was ik erg nieuwsgierig naar de hoeveelheid koolhydraten in het natvoer van Felix. En deze vallen me, wonder boven wonder, mee.   Om eerlijk te zijn verwachtte ik toch wel 20%DM koolhydraten. Echter kwam deze bij de meesten niet uit boven de 15% DM en ‘Elke dag Feest’ had maar 9% DM. Mijn streven is altijd om het onder de 10% te houden, dus de ene is beter dan de andere, maar Felix is minder slecht op suikergebied dan ik dacht.

Cassiagum (E427 of E499)

In de toevoegingen viel me ook wat op, namelijk een e-nummer: 499. Nieuwsgierig naar wat dit is, kwam ik uit op cassiagum. Dit is een geleer- en verdikkingsmiddel. Dit staat ook wel bekend onder e-nummer 427 (waarom het twee e-nummers heeft weet ik ook niet).   Dan is natuurlijk de vraag: Is dit een probleem? Alhoewel in de rest van Europa verboden, mag het (voorlopig) in Nederland nog steeds gebruikt worden. Volgens onderzoekers (PDF) is het veilig tot 1 tot 1,5%DM. Hier blijft Felix ver onder (0,28%DM).   Desalniettemin is het opmerkelijk. Het is namelijk ook geclassificeerd als een irriterende stof voor onder andere ogen en huid. Mogelijk dat het ook darmirritaties veroorzaakt (denk aan IBD: Inflammatoire Bowel Disease). Bovendien lijkt het erop dat het ook kan zorgen dat kittens vroegtijdig overlijden als hun moeder cassiagum heeft gehad!   Mogelijk heeft dit amper effect op de gezonde kat. Toch vond ik het opmerkelijk en serieus genoeg om te benoemen.   Opmerking: Dit gebruiken ze niet in alle producten.

Is Felix te zout?

Of het te zout is, vind ik lastig te zeggen. Dit is iets wat rond gaat op internet, maar met cijfers bewijzen kan ik het niet: ik vind namelijk geen ingrediënten of analyse van Felix. Misschien voegden ze vroeger zout toe? Hoe dan ook, hun site vertelt er niets meer over. Dus of het werkelijk te zout is, ik zou het niet weten.

Conclusie: Ik zou dit niet voeren

De eiwitten bestaan uit een variatie van onbekend vlees en vis en worden aangevuld met plantaardige eiwitten. Alhoewel ik over het vlees/vis en bijproducten nog heen zou kunnen stappen, vind ik de plantaardige eiwitextracten een probleem. Mijn vermoeden is, omdat dit geconcentreerd is, dat de eiwitten grotendeels (misschien 50/50) plantaardige zijn. Dat is gewoon niet goed genoeg voor een kat.   Wat me meeviel is de hoeveelheid koolhydraten en dat moet ik ze dan toch als plusje geven. Daartegen over staat het gebruik van cassiagum (E499 of E427), welke een irriterend effect kan hebben op je kat.   Al met al kan ik Felix kattenvoer niet aanraden, ook al kost het minder dan een euro per dag. Animonda Carny en Bozita kosten ook minder dan een euro, maar zijn kwalitatief een stuk beter.   Nieuwsgierig naar een betere kattenvoer? Bekijk mijn kattenvoer vergelijker. Pootje PurrfectCat