Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
1 min

Merk Review Gourmet natvoer: Is Gourmet goed kattenvoer?

1 min
Gourmet A la Carte“Als de kat mocht kiezen, koos hij Gourmet”. De Gourmet reclames zien er goed uit en de kat smult er altijd van. Bovendien is het makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt. Maar je moet niet kijken naar de reclame, maar naar de inhoud: Is Gourmet goed kattenvoer?

Gourmet Natvoer

Gourmet’s grootste merk is Gourmet Gold. Daarnaast hebben ze nog een aantal andere varianten, zoals Perle, Diamant en à la carte. (Swipe de tabel naar rechts als je op een tablet/mobiel zit)

Gourmet Gold

[table id=63 responsive=scroll /]

Overig varianten

[table id=64 responsive=scroll /]

De ingrediënten en analyse van Gourmet

De ingrediënten van alle merken, varianten en smaken lijken op elkaar. Het eerste ingrediënt bij allemaal is ‘vlees en dierlijke bijproducten’ waarbij de smaak slechts 4% uitmaakt. De rest is dus onbekend zowel wat betreft van welk dier het komt en welk deel gebruikt is. Daardoor kan de samenstelling per batch sterk verschillen. Bovendien kan de verteerbaarheid ook sterk verschillen.   Daarnaast zit er in Gold Delicatessen, Geraffineerde ragout, Luxe mix, Fisherman’s Delight, Perle Filets, Perle Meat Duo, Diamant en à la Carte ‘plantaardige eiwitextracten’. Al deze varianten hebben wel meer dan 50% (droge basis, DM) eiwitten, maar deze bestaan dus grotendeels uit plantaardige eiwitten. Daardoor moeten katten hiervan meer van eten voordat ze op celniveau verzadigd zijn, maar waardoor ze ook veel calorieën binnen krijgen en ze kunnen vervelend gedrag zoals schooien vertonen.   Daarnaast bevat Gourmet plantaardige bijproducten, graan of groenten. Ook zit er zonder uitzondering toegevoegde suiker in. Desalniettemin blijven een aantal varianten onder de 10%DM: Mousse, Terrine en Perle Duo Meats. A la carte, Diamant, Geraffineerde Ragout en Perle Filets zitten allemaal op 11-11,5%DM koolhydraten. Deze komen net niet door de test. Delicatesse, Eiersoufflé, Fijne Hapjes, Fishersman's Delight en Luxe mix zitten allemaal boven de 19%DM (Fijne Hapjes zelfs op 32,4%DM!) en deze zou ik daarom vermijden.   Het vetgehalte is bij vele varianten veel te laag. Het advies is tussen de 20-30%DM. Slechts 4 varianten voldoen hier aan: Fijne hapjes, Terrine, Eiersoufflé en Mousse. Vet is belangrijk voor de energietoevoer en verdient voor katten de voorkeur boven koolhydraten.

De twee beste varianten van Gourmet

Na het bekijken van alle eisen die ik stel aan kattenvoer, komen twee in aanmerking: Gold Terrine en Gold Mousse.   Beiden hebben een goede verhouding tussen eiwitten (>45%), voldoende vet (20-30%) en weinig koolhydraten (geheel van natvoeren betere varianten zijn (sommige ook nog goedkoper).

Varianten om te laten staan

Luxe Mix, Delicatesse, Fijne Hapjes: Teveel koolhydraten, weinig vet en plantaardige eiwitextracten of graan. Fisherman’s Delight: Idem als hiervoor, plus dat het gebaseerd is op vis. Dit kan veel giftige stoffen bevatten en is niet duurzaam.   Eiersoufflé: Naast de voorgaande bezwaren tevens melk- en melkproducten, welke kunnen zorgen voor diarree door lactose intolerantie.   Perle Filet, Perle Meat Duo, A la Carte: Veel te weinig vet (Positieve punten
  • Gold Terrine en Gold Mousse voldoende aan de eiwit, vet, koolhydraat verhouding – alhoewel mogelijk een deel van de eiwitten plantaardig zijn.
  • De vezels zijn laag, zoals het hoort voor een carnivoor.

Negatieve punten

  • Eiwitten grotendeels gebaseerd op planten (plantaardige eiwitextracten)
  • Vlees en dierlijke bijproducten worden niet gespecificeerd
  • Sommige varianten bevatten veel te weinig vet
  • Andere soorten hebben te veel koolhydraten
  • Graan, groenten en plantaardige nevenproducten
  • Toegevoegde suikers, soms ook nog met sorbitol.
  • Gold Fisherman’s Delight en Diamant kosten meer dan €3 per dag, wat ik wel erg duur vind voor de ingrediënten!
  • Qua ingrediënten kan ik maar weinig verschil ontdekken tussen alle varianten, behalve de 4% van de smaak.

Conclusie: Voor mijn kat, liever niet

Gourmet heeft misschien de mooiste en meeste reclames, maar daar houdt het ook wel een beetje op. Ze onderscheiden zich niet in ingrediënten samenstelling. Ik vind het zelfs lastig te zeggen waarop de ene variant verschilt van de andere.   Het enige waarop ik me kan baseren is de analyse. Daarom denk ik dat Gold Terrine en Gold Mousse redelijk zijn. Toch denk ik dat voor die prijs ook andere, betere natvoeren te koop zijn. Alleen al daarom zou ik Gourmet overslaan. Op zoek naar goed natvoer? Die vind je hier! Pootje PurrfectCat