Merk Review Gourmet natvoer: Is Gourmet goed kattenvoer?

Gourmet A la Carte“Als de kat mocht kiezen, koos hij Gourmet”. De Gourmet reclames zien er goed uit en de kat smult er altijd van. Bovendien is het makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt. Maar je moet niet kijken naar de reclame, maar naar de inhoud: Is Gourmet goed kattenvoer?

 

Gourmet Natvoer

Gourmet’s grootste merk is Gourmet Gold. Daarnaast hebben ze nog een aantal andere varianten, zoals Perle, Diamant en à la carte.
(Swipe de tabel naar rechts als je op een tablet/mobiel zit)

Gourmet Gold

 

Overig varianten

 

De ingrediënten en analyse van Gourmet

De ingrediënten van alle merken, varianten en smaken lijken op elkaar. Het eerste ingrediënt bij allemaal is ‘vlees en dierlijke bijproducten’ waarbij de smaak slechts 4% uitmaakt. De rest is dus onbekend zowel wat betreft van welk dier het komt en welk deel gebruikt is. Daardoor kan de samenstelling per batch sterk verschillen. Bovendien kan de verteerbaarheid ook sterk verschillen.

 

Daarnaast zit er in Gold Delicatessen, Geraffineerde ragout, Luxe mix, Fisherman’s Delight, Perle Filets, Perle Meat Duo, Diamant en à la Carte ‘plantaardige eiwitextracten’. Al deze varianten hebben wel meer dan 50% (droge basis, DM) eiwitten, maar deze bestaan dus grotendeels uit plantaardige eiwitten. Daardoor moeten katten hiervan meer van eten voordat ze op celniveau verzadigd zijn, maar waardoor ze ook veel calorieën binnen krijgen en ze kunnen vervelend gedrag zoals schooien vertonen.

 

Daarnaast bevat Gourmet plantaardige bijproducten, graan of groenten. Ook zit er zonder uitzondering toegevoegde suiker in. Desalniettemin blijven een aantal varianten onder de 10%DM: Mousse, Terrine en Perle Duo Meats.

A la carte, Diamant, Geraffineerde Ragout en Perle Filets zitten allemaal op 11-11,5%DM koolhydraten. Deze komen net niet  door de test. Delicatesse, Eiersoufflé, Fijne Hapjes, Fishersman’s Delight en Luxe mix zitten allemaal boven de 19%DM (Fijne Hapjes zelfs op 32,4%DM!) en deze zou ik daarom vermijden.

 

Het vetgehalte is bij vele varianten veel te laag. Het advies is tussen de 20-30%DM. Slechts 4 varianten voldoen hier aan: Fijne hapjes, Terrine, Eiersoufflé en Mousse. Vet is belangrijk voor de energietoevoer en verdient voor katten de voorkeur boven koolhydraten.

 

De twee beste varianten van Gourmet

Na het bekijken van alle eisen die ik stel aan kattenvoer, komen twee in aanmerking: Gold Terrine en Gold Mousse.

 

Beiden hebben een goede verhouding tussen eiwitten (>45%), voldoende vet (20-30%) en weinig koolhydraten (<10%). De ingrediënten zijn uiteraard nog steeds niet specifiek. Toch bevatten deze twee varianten geen plantaardige eiwitextracten wat de eiwitkwaliteit ten goede komt. Er zitten wel plantaardige nevenproducten in, maar helaas is het lastig in te schatten welk effect deze hebben. Het kan de koolhydraten, vezels of eiwitten opdrijven, afhankelijk van wat dit inhoud.

 

Ondanks dat dit de beste van Gourmet zijn, denk ik dat er over het geheel van natvoeren betere varianten zijn (sommige ook nog goedkoper).

 

Varianten om te laten staan

Luxe Mix, Delicatesse, Fijne Hapjes: Teveel koolhydraten, weinig vet en plantaardige eiwitextracten of graan.

 

Fisherman’s Delight: Idem als hiervoor, plus dat het gebaseerd is op vis. Dit kan veel giftige stoffen bevatten en is niet duurzaam.

 

Eiersoufflé: Naast de voorgaande bezwaren tevens melk- en melkproducten, welke kunnen zorgen voor diarree door lactose intolerantie.

 

Perle Filet, Perle Meat Duo, A la Carte: Veel te weinig vet (<15%DM) en plantaardige eiwitextracten.

 

Positieve punten

 • Gold Terrine en Gold Mousse voldoende aan de eiwit, vet, koolhydraat verhouding – alhoewel mogelijk een deel van de eiwitten plantaardig zijn.
 • De vezels zijn laag, zoals het hoort voor een carnivoor.

 

Negatieve punten

 • Eiwitten grotendeels gebaseerd op planten (plantaardige eiwitextracten)
 • Vlees en dierlijke bijproducten worden niet gespecificeerd
 • Sommige varianten bevatten veel te weinig vet
 • Andere soorten hebben te veel koolhydraten
 • Graan, groenten en plantaardige nevenproducten
 • Toegevoegde suikers, soms ook nog met sorbitol.
 • Gold Fisherman’s Delight en Diamant kosten meer dan €3 per dag, wat ik wel erg duur vind voor de ingrediënten!
 • Qua ingrediënten kan ik maar weinig verschil ontdekken tussen alle varianten, behalve de 4% van de smaak.

 

Conclusie: Voor mijn kat, liever niet

Gourmet heeft misschien de mooiste en meeste reclames, maar daar houdt het ook wel een beetje op. Ze onderscheiden zich niet in ingrediënten samenstelling. Ik vind het zelfs lastig te zeggen waarop de ene variant verschilt van de andere.

 

Het enige waarop ik me kan baseren is de analyse. Daarom denk ik dat Gold Terrine en Gold Mousse redelijk zijn. Toch denk ik dat voor die prijs ook andere, betere natvoeren te koop zijn. Alleen al daarom zou ik Gourmet overslaan.

Op zoek naar goed natvoer? Die vind je hier!

Pootje PurrfectCat

2 reacties:

 1. Beste Marilyn, welk soort natvoer geef ik het best aan mijn kat? (Een gecastreerde kater 3,5jaar, nu al 6,6kg, gewone huiskat. Een grote kat volgens de dierenarts, maar weegt toch te veel. Dierenarts raadt droogvoer aan. Op advies geef ik nu o.a. Royal Canin Neutered Satiety Balance. Hij kreeg sowieso hoofdzakelijk RC droog en netvoer voor gecastreerde katten. Dagelijks wissel ik met Hill’s droog en natvoer. Steeds verschillende smaken, kip/rund/vis, ook ultra light natvoer RC, soms Ferfect Fit droogvoer. Recent RC Dental gegeven voor zijn achterste tanden. Nu is de zak van Hill’s Dental aan de beurt, samen met het andere wisselende kattenvoer. Ik probeer mij aan de aanbevolen hoeveelheden te houden, maar hij heeft steeds grote honger. Eet altijd zeer smakelijk. Hij kreeg tot voor kort ook dagelijks BIOgeitenmelk aangelengd met wat water. De BIOgeitenmelk het ik recent afgebouwd. Hij komt dagelijks verschillende uren buiten, vooral ‘s avond, ‘s nachts enkele uurtjes. Overdag slaapt hij redelijk veel. Regelmatig brengt hij een muis mee die hij na wat spelen smakelijk opeet. Welk kattenvoer kan u mij aanraden, zodat hij toch een 1,5kg kan afvallen?

  • Hoi,

   Supergoed dat je zelf op zoek gaat naar hoe je kat kan afvallen!

   Afvallen bij katten moet geleidelijk gebeuren. Als het te snel gaat kunnen er problemen optreden. Daarom is regelmatig wegen allereerst heel belangrijk. Voor meer tips hierover, kun je dit artikel lezen.

   Dan het voer. Hills en RC ben ik allebei geen fan van, niet van het natvoer en al helemaal niet van het droogvoer. Voor het afvallen en voor de algehele gezondheid van je kat zou ik overstappen naar een goede natvoer – deze heb ik hier verzameld. Rotatie van voer is goed en beveel ik aan, zodat je kat verschillende dingen leert eten en variatie in samenstelling heeft.

   Het is heel vaak zo dat katten die moeten afvallen steeds honger lijken te hebben. Dat is op zichzelf ook niet heel gek, want je voert natuurlijk minder, anders valt ie niet af. Maar met brokjes (die een DA vaak aanraad), is het probleem dat ze niet op celniveau verzadigen (want er zit amper vlees is) en bij zo weinig brokjes is de maag ook niet vol.
   Even vergelijken: Brokjes zijn de Snickers in de dierenwereld. Het is heel calorie dicht. Maar als je een snickers eet voel je je niet vol, nee, je kunt nog wel 3 Snickers op. Terwijl als je een krop sla zou eten, je je echt wel propvol zou vollen, terwijl daar amper calorieën inzitten. Vergelijk de sla met natvoer: hiervan kan je kat dus een best volume van eten, waarbij hij minder snel over de maximale calorieën heen gaat.

   Gebalanceerd vers rauw voeren zou nog beter zijn voor zijn algehele gezondheid, omdat het vlees (dat op celniveau verzadigd) niet bewerkt is zoals in natvoer wel. Zoals hij met een muis dus doet. Als je ziet dat ie een muis heeft gevangen, kun je dit het beste compenseren door iets minder dan normaal voer te geven (aangezien ie moet afvallen). Als je dit interessant vindt kun je eens onderzoek doen naar KVV en BARF.

   Uiteindelijk, om af te vallen, is calorierestrictie heel belangrijk. Maar ik weet dat schooiende katten met hun lieve koppies maar moeilijk te negeren zijn. Ik denk dat met natvoer dit veel minder het geval zijn zal, alhoewel je ook hierin niet meer moet geven dan de bedoeling is. Hoeveel je kunt geven, kun je het beste zelf uitrekenen trouwens, want de aanbevelingen op verpakkingen houden onvoldoende rekening met verschillen tussen katten ([streef]gewicht, castratie, ras, geslacht).

   Om er wat extra uitdaging aan te geven, kun je ook nog voerpuzzels gebruiken. Deze zijn ook beschikbaar voor natvoer. Bij mensen blijkt dat langzamer eten een voldaner gevoel geeft. De puzzel zorgen ervoor dat ie ook nog wat extra beweging krijgt (moet werken voor zijn voer) wat mooi meegenomen is.

   Wat mij betreft zijn de Dental brokjes ook niet nodig. Uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet helpt om de tanden schoon te houden. Beter kun je of een prooidier geven (zoals zijn eigen gevangen muis is top, je kunt zelf ook kuikens geven, te koop op prooidier.nl) of nóg beter, tandenpoetsen (of dentisept) gebruiken. Zeker als hij nu al wat tandplak of al tandsteen heeft, raad ik tandenpoetsen 10x meer aan dan Dental brokjes.

   Ik hoop dat je hiermee iets kunt 🙂

Reageren is niet mogelijk