Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
2 min

Merk Review Grau Kattenvoer: Graanvrij, dus oké?

2 min
Grau Smulpotje GraanvrijGraanvrij en met veel vlees, een mooie belofte. Ook gebruikt Grau geen soja eiwitten, wat ook fijn is. Dit klinkt veelbelovend en daarom heb ik Grau kattenvoer verder onder de loep genomen.

Grau Kattenvoer Varianten

Grau heeft graanvrij natvoer, Adult natvoer en droogvoer voor volwassen katten. Ze hebben ook natvoer voor kittens, maar die heb ik voor dit review niet meegenomen. (Swipe naar rechts als je op een tablet/mobiel zit) [table id=65 responsive=scroll /]

Voorbeeld: Smulpotje graanvrij Kip en Kalf

Ingrediënten: Vlees en ingewanden (kip min. 40%, kalf min. 28%), vleesbouillon, calciumcarbonaat. Toevoegingen: vitamine A (2.000 IE/kg), vitamine D3 (200 IE/kg), vitamine E (25 mg/kg), taurine (1.000 mg/kg), zink (0,35 mg/kg), mangaan (1,4 mg/kg), jodium (0,5 mg/kg).   Analyse:
Vocht80%Droge Basis
Eiwit10,4%52%
vet5,3%26,5%
KH2,613%
Vezels0,4%2%
Ruwe as1,7%nvt
  Mineralen:
  • Calcium: 0,3%
  • Fosfor: 0,2%
  • Magnesium: 0,017%
  Het is goed om te zien dat de smaakvarianten ook daadwerkelijk de smaken als hoofdeiwitbron te zien. Vaak zie je bijvoorbeeld rund als hoofdbron en dan nog 4% van de smaak. Grau bevat echter veel meer dan dat met een totaal van 68% vlees.   Ondanks dat deze versie graanvrij is, bevat het op droge basis nog best wat koolhydraten. Alhoewel 13% niet hoog is, is het niet onder de beoogde 10%. Toch begrijp ik uit de ingrediënten niet helemaal waar dit hoge getal vandaan komt.   Overigens is het natvoer met graan (‘Adult’) qua samenstelling niet veel anders dan de graanvrije variant. Het bevat ietsjes meer koolhydraten (~15%DM) en graan (volkorenrijst), maar verder verschilt het niet veel.

Droogvoer Miezelinos Adult Graanvrij

Het droogvoer mag dan graanvrij zijn, het is zeker niet koolhydraatarm. Er zitten met name veel melen in van onder andere aardappel, erwten, kanen en rijst. Dit betekent dat dit de gedroogde variant is van de plant, waardoor het geconcentreerder wordt. In het geval van planten betekent dat met name koolhydraten. Met voor de gevogelte en zalm variant met 42%DM en de gevogelte variant met 47%DM koolhydraten, liegt het er ook niet om.   Hierom zou ik het droogvoer lekker in de winkel laten liggen.   (Wat wel oké is dat ze gevogeltevleesmeel gebruiken. Ondanks dat dit meer bewerkt is, is het droog en daardoor meer geconcentreerd in dierlijk eiwit.)

Positieve punten

  • De natvoer varianten gebruiken verschillende eiwitbronnen – de ‘smaak’ zit er voldoende in (in plaats van 4% zoals bij sommige andere merken het geval is).
  • Er wordt een combinatie van spiervlees en ingewanden gebruikt. Op de graanvrij varianten wordt dit gespecificeerd met ‘hart, lever, maag en pens’.
  • Er zijn gegevens over de calcium, fosfor en magnesium gehalten. Deze zijn op droge basis (zowel voor het droogvoer als natvoer) rond de 0,01% - dat betekent dat dit bij blaasgruis patiëntjes een mogelijkheid is.

Negatieve punten

  • Natvoer: Er wordt een behoorlijke hoeveelheid (305 gram) voor een kat van 4 kilo aanbevolen. Lettend op de hoeveelheid kcal per 100 gram (~104) kom je dan uit op 317kcal. Dit is erg veel – een buitenkat mag 253kcal en een binnenkat slechts 190kcal per dag. Persoonlijk zou ik hun adviezen negeren en op een lagere hoeveelheid beginnen om te voorkomen dat je kat te dik wordt.
  • Graanvrij is een marketingshype. Het gaat niet per se over graanvrij, maar koolhydraatarm. Het natvoer zit rond de 13% (of er nou wel of geen graan in zit!), wat niet hoog is, maar ook niet onder de beoogde 10%. Het droogvoer zit rond de 43% en zou ik daarom sowieso laten staan.
  • Het droogvoer bevat behoorlijk wat plantmeel. Mede hierdoor zal het zo hoog zijn in koolhydraten. Ik raad dit droogvoer niet aan.

Conclusie: Graanvrij natvoer is oké

Alhoewel het op het randje teveel koolhydraten bevat, wil ik het daarom nog niet helemaal afschrijven. Er zit voldoende vlees in met een variatie aan eiwitbron en stukken vlees (spiervlees en organen). Door een groter blik te nemen van 400 gram is het ook best betaalbaar.   Het droogvoer zou ik absoluut laten staan en raad ik dus ook af.

Grau natvoer is te koop bij Zooplus

Pootje PurrfectCat