Moet een oudere, senior kat ook andere voeding?

Moet je senior kat ook andere voeding

Tegenwoordig wordt de gemiddelde huiskat al 14 jaar. Er zijn veel katten die zelfs de 20+ halen. Daarentegen worden wilde katten maar hooguit 5 of 6 jaar.

Hebben onze oudere katten dan ook speciale voeding nodig?

Als je de diervoer fabrikanten mag geloven zeker wel. De meeste merken hebben toch zeker 1 senior variant.

Wat betekent “senior” op het label?

Teleurstellend, maar waar: eigenlijk niets.

Dat komt omdat het FEDIAF, het overzichtsorgaan van Europa, wel richtlijnen heeft opgesteld voor kittens en adult katten, maar niet voor senioren. Senioren worden niet eens gespecificeerd in hun voedingslijnen document.

Hierdoor hebben fabrikanten vrij spel in wat ze wel of niet in hun senior producten stoppen.

Meestal zijn ze lager in eiwitten en fosfor. Dit heeft te maken met de vermeende afnemende nierfunctie van oudere dieren. Verder zijn er weinig algemene regels, en maakt iedereen het zijn eigen ervan.

Hebben oudere katten andere voeding nodig?

Ja en nee.

Ja, omdat ze hun unieke voedingsstoffen nodig hebben.

Nee, omdat het label ‘senior’ daar weinig mee van doen heeft.

Laten we eerst eens ontdekken wat ‘oudere katten’ eigenlijk zijn.

Deze groep kunnen we onderverdelen in 2:

 1. De groep van 7 tot 12 jaar
 2. De 12+ groep

Alhoewel we beiden tot de senioren kunnen rekenen, hebben beiden verschillende voedingseisen.

Mature: Katten van 7 tot 12 jaar

De katten van 7 tot 12 jaar worden in de literatuur vaak tot de “mature” groep gerekend.

Opmerkelijk genoeg hebben katten tussen de 6 en 10 jaar het vaakste overgewicht.

Hoe kan dat?

Dit heeft te maken met een lagere caloriebehoefte: hoe ouder een kat wordt, hoe minder energie hij nodig heeft. Dat betekent concreet dat je over de jaren heen steeds ietsje pietsje minder kan voeren.

Deze grafiek laat zien dat tot ongeveer 11,5 jaar de caloriebehoefte afneemt. Je kunt dus minder voeding geven.
(Van boven naar beneden “MER”: de energie per kilo lichaamsgewicht
Van links naar recht “Age”: de leeftijd in jaren)

Velen denken dat calorie restrictie (minder voeding geven) zielig is.

Maar een ingenieus onderzoek bij Labradors liet juist zien dat door minder te voeren, de honden bijna 2 jaar langer leefden.

Bij katten zorgt overgewicht voor een 3 keer zo grote kans op overlijden bij katten ouder dan 8 jaar versus katten met een ideaal gewicht.

Wil jij je katje dus zo gezond mogelijk houden en ouder laten worden, dan is het van groot belang dat je weet wat voor gewicht gezond is voor jouw kat (hier lees je meer informatie).

Vertering van vet en eiwit

Naarmate je mature kat ouder wordt, en richting de 12 jaar kruipt, kunnen katten sommige stoffen minder goed opnemen.

Zo kan 10 tot 15% van de mature katten vet minder goed verteren. Er wordt dan minder vet opgenomen in de dunne darm. Dat kán gevolgen hebben voor de energie behoefte, als ook voor de essentiële omega-6 vetzuren.

Bij sommige katten neemt ook de eiwitverteerbaarheid af. Voor een kat van 4 kilo kan dat betekenen dat hij in plaats van 22 gram eiwit per dag nu 24 tot 30 gram eiwit nodig heeft.

Dit alles kan ervoor zorgen dat je óf meer moet gaan voeren óf dat de voeding rijker moet zijn in vet en/of eiwitten.

Plots afvallen

Deze leeftijdcategorie van 7 tot 12 jaar is ook een risico op allerlei ziekten. Overgewicht verergert dat nog eens.

Sommige katten gaan plots erg afvallen. Dat kan in combinatie gaan met eetlust verlies, maar dat hoeft niet.

Als je wekelijks of minimaal maandelijks het gewicht bij houdt, heb je dit waarschijnlijk snel genoeg door om flink afvallen te voorkomen.

Bedenk: 100 gram afvallen zie je bijna niet, en kan snel van kwaad tot erger gaan. Alléén de weegschaal helpt je die kleine verschillen op te merken!

Zeker bij katten is dit zeer belangrijk, zodat je snel kunt ingrijpen. Dit is altijd een bezoekje aan de dierenarts waard.

Geriatrisch: 12+ jaar katten

Katjes van 12+ zijn hun hele eigen categorie. Overgewicht komt in deze groep minder voor, maar ondergewicht des te meer. Zeker naarmate katten ouder worden.

Vetten

Dat komt omdat maar liefst 1 op de 3 katten vet minder goed kan verteren. Omdat vet het meeste energie levert, kan daardoor een energietekort optreden. Afvallen is dan het gevolg.

Omdat omega-6 vetzuren essentieel zijn voor de kat (in de zin dat ze dit uit hun eten halen), kan ook hier een probleem ontstaan. Dit wordt minder goed opgenomen, wat zich kan uiten in een slechte en doffe vacht, maar ook ernstige effecten voor diverse organen. Een supplement van linolzuur kan dan zinvol zijn.

Eiwit

Een tweede reden is dat 1 op de 5 katten ouder dan 14 jaar ook eiwitten minder goed kan verteren. Eiwitten zijn er belangrijk voor katten vanwege hun specifieke stofwisseling.

Tevens is eiwit erg belangrijk voor de spiermassa. Bij oudere katten zien we dan ook vaker afname van de spiermassa, wat bij ernstige vormen sarcopenie genoemd wordt. Juist de spiermassa speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem.

Daarom is het van belang dat deze katten voldoende eiwitten krijgen.

Nierfalen?

Vaak wordt dit afgeraden vanwege de angst voor nierfalen, maar tot op heden is onderzoek hier nog steeds niet uit. Op dit moment wijst onderzoek uit dat bij goede nieren het geen zin heeft de eiwitten te beperken. Wel kan het mogelijk helpen de fosfor te verminderen.

Vocht

Tot slot lijken katten vanaf 12 jaar meer te gaan plassen. Het lijkt erop dat dit komt omdat ze water minder goed kunnen vasthouden, zelfs als er geen bewijs is van verminderde nierfunctie.

Hierom is het extra belangrijk bij oudere katten de vochtinname te stimuleren. De makkelijkste manier daarvoor is vochtrijke voeding, zoals natvoer.

Is senior voeding nodig?

Zoals je net hebt kunnen lezen, hebben de oudere katten onder ons zeker wel speciale voedingsbehoeften. Als er ook nog sprake is van een ziekte, dan moet ook daar rekening mee gehouden worden.

Heeft het dan zin om een willekeurige senior voeding te nemen?

Nee.

Deze kennen geen standaard, waardoor elke senior voeding weer anders kan zijn in voedingsstoffen. Helaas worden de eiwitten vaak beperkt, wat juist een minder goed idee is voor onze oudjes. Tot slot wordt er bij ‘senior voeding’ vaak geen onderscheid gemaakt tussen de mature en geriatic groep, wat dus juist wel belangrijk is.

 Voor jouw specifieke kat schiet dat dus weinig op.

Kies dus een voeding die past bij jou kat vanwege zijn ingrediënten en analyses, en niet omdat het label zegt dat het past bij de leeftijd van je kat.

Pootje Catmoneo

Bronnen

Pérez-Camargo (: Feline Decline in key physiological reserves: implications for mortality

Sparkes (2011) Feeding old cats – an update on new nutritional therapies

Cupp en anderen (2007) Effect of Nutritional Interventions on longevity of senior cats

Laflamme (2004) Nutrition for ageing cats and dogs and the importance of body condition score

10 reacties:

 1. Hallo Marilyn en Kim,

  Ik heb een katje van 11+, kruising pers. hij krijgt nu Royan Canin indoor 7+ en natvoer RC Renal kip. Hij is gezond, maar krijgt nog steeds Renal, omdat mijn andere kat nierproblemen kreeg en hij daarom hetzelfde nierdieet voer kreeg, op aanraden dierenarts.
  Ik ben druk bezig met kijken voor gezonder voer
  voor mijn senior katje, maar vindt het lastig wat nu goed voor hem zal zijn. Ik wil hem alleen natvoer gaan geven met beetje brokjes. Hij is meer vd brokjes, was als kitten al niet zo’n goede eter. Van de renal eet hij vn de saus. Hij heeft mooie vacht en is speels, actief, nu nog meer door kitten erbij.
  Wel altijd botterig op de heupen, altijd strak in het vel geweest. Daarom eiwitrijk voer nodig, en vetten? Wil ook graag voer waar laag fosfor inzit, vanwege zijn leeftijd.

  Wat raden jullie mij aan?

  Groetjes, Saskia

 2. Hoi Marilyn,

  Complimenten voor je geweldige site ( ook je webinar! )

  Mijn kater van 16 jaar met HCM ( krijgt vochtafdrijvers en bloedverdunners) lust helaas alleen maar droge brokken.
  Ik heb je advies voor natvoer en nog zoveel andere zaken geprobeerd maar mijnheer is altijd al kieskeurig geweest en eet natvoer met mate
  ( er staan nu 2 blikjes en 3 zakjes open 🙁. )

  De laatste tijd valt hij af en verliest hij spiermassa. Hij krijgt Flexadin ‘snoepjes voor zijn artrose.
  Nu is mijn vraag: op advies vd dierenarts krijgt hij nu Royal Canin ageing 12 +.
  Ik ben omdat ik je al heel lang volg geen fan van RC maar de dierenarts gaf aan dat deze brokken laag in fosfor zijn, 0,6%
  Welke droge brokken zijn nu het meest geschikt voor mijn senior?
  De brokken die jij aanbeveelt zijn allemaal hoger in fosfor 0,9%

  Hartelijk dank !

 3. Wat zijn dan merken die jij aanraadt voor senioren? Die van mij krijgen nu Hills mature 7+. Is dat goed voor katten van 11+?

  • Momenteel ben ik nog bezig om hiervoor een lijst samen te stellen, dus ik kan je nog geen specifieke merken geven.

   • Bedankt Marilyn!
    Sorry voor de late reactie. Ik kreeg geen notificatie van je antwoord. Ik was de website weer aan het afscrollen en toen kwam ik dit tegen.

    Ik ga vandaag Porta21 brokken proberen voor de katten. Ze hebben Purizon gehad en PoN, maar ze moeten hier niks van hebben helaas. Die brokken ruiken erg sterk en voelen wat plakkerig aan ook. Hoop dat dat bij Porta anders is.
    Ga het eerst mengen met Hills en als dat bevalt hou ik ze daarop.

   • Ik zou graag een seintje krijgen wanneer je de lijst af hebt, is dat mogelijk? Mijn 2 dames zijn nu 14 jaar.

   • Ik ben ook erg geïnteresseerd in deze lijst! Wanneer komt hij beschikbaar denk je?

   • Marilyn [Catmoneo]

    Hopelijk eind dit jaar 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.