Het beste voer voor katten met suikerziekte: Een koolhydraatarm dieet bij diabetes

Zo’n 1 op de 400 katten heeft diabetes. Toch is de overlevingskans groot en kunnen katten met diabetes nog steeds een goede kwaliteit van leven hebben.

Voeding is één van de onderdelen van de behandeling. Alleen is dan de vraag, welke moet je kiezen?

Dat bespreek ik in dit artikel.

Kattenvoer voor suikerkatten

Koolhydraten

Qua voeding zijn er grofweg twee keuzes voor suikerkatten.

Bij de klassieke methode geef je een voeding matig in koolhydraten (26%ME) en hoog in vezels. De alternatieve methode, die beter lijkt te werken, bevat weinig koolhydraten (12%ME) en minder vezels.[1]

Bij deze alternatieve methoden gingen meer katten in remissie (geen insuline meer nodig) en verdwenen bij meer katten de klinische signalen zoals veel drinken, toegenomen eetlust en gewichtsschommelingen.

Bron van koolhydraten

Tevens is de bron van de koolhydraten belangrijker. Zo blijkt rijst, en mogelijk ook mais, voor hogere bloedsuikerspiegels te zorgen dan bijvoorbeeld sorghum.[2][3] De glycemische index voor mensen kan hierin mogelijk enige sturing geven (ook al is niet alles wetenschappelijk onderzocht voor katten!).

Vezels

Uit onderzoek blijkt dat het waarschijnlijk beter is om oplosbare vezels te gebruiken (pectine, goms) dan onoplosbare vezels (zoals lignine en cellulose). De oplosbare vezels lijken de bloedsuikerstijging te verminderen.[4] Bij een laag koolhydraatdieet zou 2 tot 7% op droge basis voldoende zijn.

Eiwitten

Omdat diabetes vaak gepaard gaat met meer plassen, kunnen aminozuren hierin verloren gaan. Aminozuren zijn de kleinere delen (moleculen) die eiwitten maken. Daarom is het handig dat de kat meer eiwitten krijgt.

Zeker als de kat ook nog moet afvallen, is dit zeer aan te raden.  Uit onderzoek bleek dat katten die meer eiwitten kregen (>45% ME), meer vetverlies hadden en minder spiermassa verlies.[5]

Vetten

Daarnaast lijkt het niet handig om te veel vet te voeren, zeker als bloedwaarden op hyperlipidemie wijzen (veel cholesterol in het bloed). Veel vet lijkt de insuline gevoeligheid te verminderen. Daarom kan de hoeveelheid vet beter onder de 25%DM blijven.[6]

Is er sprake van pancreatitis, dan wordt minder dan 15%DM vet aanbevolen.[7]

In het kort:

Wat zijn de eigenschappen van goede voeding voor katten met diabetes?

 • Koolhydraten: < 12%ME, liever niet van rijst of mais
 • Vezels: 2-7%DM, oplosbaar, zoals goms en pectines
 • Eiwitten: > 45% ME (zeker bij overgewicht)
 • Vet: < 25%DM

Deze waarden zijn niet altijd allemaal verenigbaar of wenselijk. Bijvoorbeeld bij diabetes én pancreatitis, moet je een keuze maken tussen laag in koolhydraten of laag in vetten. Kijk dus ook goed naar wat jouw kat nodig heeft in combinatie met eventuele andere ziekten.

Nog een tip is het gebruik van natvoer. Hierin is het sowieso makkelijker een voeding te vinden die laag is in koolhydraten en hoger in eiwitten, maar tevens bevat het vocht. Dit vocht lijkt de hydratatie van de kat ten goede te komen en vermindert mogelijk het vele drinken van de kat.

Veterinary diets bij suikerziekte

Er zijn zogenaamde “veterinary” diets die speciaal bedoeld zijn voor bepaalde ziekten. In dit geval heb ik voedingen onder de loep genomen die bedoeld zijn voor diabetes.

De volgende merken heb ik geanalyseerd op ingrediënten en cijfers: Animonda Integra Protect, Calibra, Hills, Kattovit, Oragnic Vet, Prins, Purina, Royal Canin, Smilla Veterinary Diets, Trovet en Virbac.

Veterinary Suikerziekte Natvoer

Hieronder vind je de tabel voor veterinary diabetes voedingen. Voor de vergelijking met de cijfers hierboven, zijn deze op dezelfde manier weergegeven (ME of DM). Onder de merken vind je nummers; dit is mijn voorkeur.

MerkNFE1KH bronEiwit1Vezel2
1. Kattovit Diabetes
Kattovit Diabetes Natvoer
5,80%Rijstmeel46,80%6,80%
2. Animonda Integra
Protect Diabetes (100gr)

Animonda Integra Protect Adult Diabetes
5,60%-43,90%1,50%
3. Smilla Veterinary
Diabetes

Smilla Veterinary Diet Diabetes (kuipje)
3,10%-43,80%2,80%
4. Purina Diabetic (original)
Purina Veterinary DM Diatetic Management
website
1,70%(soja eiwit isolaat)51,40%9,10%
5. Animonda Integra Protect
Diabetes (blik, rund)
(200gr)

Animonda Integra Protect Adult Diabetes 200gr
5,70%-37,00%2,30%
6. Animonda Integra Protect
Diabetes (blik, gevogelte)
(200 gr)

Animonda Integra Protect Adult Diabetes (blik, gevogelte) 200gr
9,60%-38,90%2,30%
6. Hill’s Prescription Diet
M/D Diabetic

Hill Prescription Diet Feline M-D Diabetic
14,10%Maiszetmeel42,70%7,10%
6. Royal Canin
Veterinary Diet Diabetic

Royal Canin Veterinary Diet Diabetic
14,70%Mais47,20%8,60%
7. Organic Vet
Diabetes en gewicht*

Organic Vet Diabetes en Gewicht (blik)
18,80%(Groenten)49,60%7,10%
7. Prins
Weight Reduction
& Diabetic*

Prins NatureCare Diet Weight Reduction and Diabetic
18,80%Tarwezemelen49,60%7,10%

1Percentages op energie basis (ME)
2Percentages op droge basis (DM)
*Deze twee zijn een optie voor katten die een combinatie van diabetes en pancreatitis hebben. Voor katten met alleen diabetes vind ik ze te hoog in KH.

Animonda heeft meerdere smaken die qua analyse hetzelfde zijn. Dit zijn: kalkoenharten, konijn, zalm, kippenlever, gevogelte en rund.

Mijn natvoer aanbevelingen voor een suikerkat

Op basis van de analyses en ingrediënten raad ik Kattovit, Animonda Intergra Protect (kuipjes) en Smilla voor diabetes katten aan. Deze zijn laag in koolhydraten, redelijk hoog in eiwitten (in ieder geval genoeg voor gezonde gecastreerde katten) en zijn niet heel erg vet. Indien afvallen noodzakelijk, kunnen deze voedingen daarin ondersteuenen.

Heeft je kat iets meer ondersteuning nodig voor de darmen, dan is de Kattovit een goede keuze omdat er iets meer vezels inzitten.

Is er sprake van diabetes en pancreatitis? Dan kun je eens kijken naar de Organic Vet en Prins. Deze zijn veel minder vet en redelijk laag in koolhydraten. Vaak moet je bij co-morbiditeit (meerdere aandoeningen tegelijk) keuzes maken en ik denk dat dit een oplossing is.

Veterinary Suikerziekte brokjes

Brokjes bevatten over het algemeen meer zetmeel dan natvoer, omdat dit nodig is om de brok te vormen. Anders wordt het gruis. Daardoor is het vaak lastiger een koolhydraatarme brok te vinden.

Hier zie je een vergelijking van veterinary brokjes bij diabetes. Ook hier vind je nummers bij de merken voor mijn voorkeur; merken zonder voorkeur beveel ik niet aan.


Blog advertentie Via Natura
MerkNFE1KH bronEiwit1Vezel2
1. Kattovit
Diabetes / Gewicht

Kattovit Diabetes Gewicht
15,7%Rijst, mais39,6%4,4%
2. Purina
OM Obesity Management

Purina Veterinary Diets OM Obesity Management brok
11,4%Sojameel, maiszetmeel51,7%3,4%
3. Hills
Diabetes /
Weight Management M/D

Hills Prescription Diet MD Diabetes Weight Management
15,3%Tarwe42,3%3,8%
Calibra
Diabetes / Obesity

Calibra Diabetes Obesity brok
18,8%Mais, gerst45,8%7,2%
Virbac
W1 Weight loss
& diabetes

Trovet Weight and Diabetic WRD
22,0%Aardappelzetmeel48,5%12,7%
Animonda
Integra Protect
Diabetes

Animonda Integra Protect Adult Diabetes (brokken)
26,0%Aardappel, erwten37,6%3,0%
Royal Canin
Diabetic

Royal Canin Veterinary Diet Diabetic Brok
26,2%Gerst, tapioca45,2%3,8%
Prins
Weight Reduction
en Diabetic

Prins VitalCare Gewichtsverlies Diabeet
30,3%Gerst, mais, erwten37,5%13,0%
Trovet
Weight &
Diabetic (WRD)

Trovet Weight and Diabetic WRD
38,9%Mais, rijst38,9%4,9%

1Percentages op energie basis (ME)
2Percentages op droge basis (DM)

Mijn brok aanbevelingen voor een suikerkat

Om eerlijk te zijn, voldoen geen van deze brokken aan mijn eisen. Velen gebruiken (veel) plantaardige eiwitten wat bij gezonde katten een no-go is. Tevens zijn er maar liefst 6 merken (Calibra, Virbac, Animonda, Royal Canin, Prins en Trovet) die meer dan 20%ME koolhydraten bevatten, waarmee ik ze per definitie voor een kat met diabetes afraad.

Wil je per se een diabetisch veterinary brok, dan zou ik kiezen voor Kattovit. Met 15%ME uit koolhydraten is het nog niet heel hoog, maar het bevat wel rijst en mais. Purina is iets lager in koolhydraten, maar bevat met name plantaardige eiwitten. Hills is bevat net zoveel koolhydraten als de Kattovit, maar de eiwitten zijn net als bij Purina met name plantaardig.

Voor de uitgebreide versies van de tabellen kun je hier kijken (inclusief eiwit- en vetgehalte. Opent in een nieuwe tabblad. Vanwege de grote het beste zichtbaar op een groter scherm).

Kun je ook een reguliere voeding nemen bij suikerziekte?

Ja, dat kan!

Gezien het bij suikerziekte met name om de hoeveelheid koolhydraten gaat en de bron daarvan, kun je ook op zoek gaan tussen de reguliere voedingen voor gezonde katten.

In mijn beste natvoer selectie vind je ook een tabel met de percentages op energiebasis (ME) waarmee je de cijfers kunt vergelijken.

Qua brokjes heb je veel minder keuze. Een aantal merken zijn Power of Nature, Wildcat, Ziwi Peak, Celtic Connection, Thrive en voor de kleine portemonnee is Porta 21 Sensible te overwegen. Kijk in deze tabel voor de percentages van koolhydraten op ME basis.

Nog een paar tips bij suikerziekte…

Afvallen tot een gezond gewicht is zeer belangrijk – Overgewicht zorgt ervoor dat de cellen minder insuline gevoelig zijn. Afvallen maakt het lichaam weer insuline gevoeliger, waardoor de diabetes omgedraaid kan worden. Lees dit artikel om te kijken of jouw kat te dik is en deze voor afval tips.

Snacks kunnen nog steeds, maar wel koolhydraatarm! – Snackies geven we allemaal graag aan onze katjes. Vaak wordt dit afgeraden bij suikerziekte, maar het kan wel. Gedroogde vleesstukjes zijn laag in koolhydraten en kunnen prima. Cosma en Bandit zijn goede voorbeelden. Meer tips vind je hier.

Cosma Snackies Original

Thuis bloedglucose meten = weten – Thuistesten van de bloedsuiker is belangrijk. Zodra je overstapt naar een koolhydraatarm dieet, is het goed mogelijk dat je kat minder insuline nodig heeft. Er is immers minder bloedsuiker te verwerken. Lees je daarom in over de insuline die jij gebruikt en hoeveel je daarvan moet geven. Dit is op korte termijn misschien wat meer gedoe, maar het zeker waard op de lange termijn!

Een koolhydraatarm dieet voor het leven – Tot slot is het belangrijk dat je kat de rest van zijn leven een koolhydraatarm dieet krijgt, want totale genezing lijkt niet mogelijk. Toch zal het een verademing zijn als insuline niet langer nodig is.

Conclusie: Een veterinary diabetes voeding is niet per se de enige keuze

Er zijn niet zo heel veel diabetes voedingen op de markt voor katten met suikerziekte, en lang niet alle voedingen zijn geschikt als je de alternatieve methode wil volgen. Natvoer is over het algemeen geschikter dan brok, omdat daarin minder/geen zetmeel nodig is voor de textuur.

In de bovenste tekst heb je een aantal ideeën gekregen voor geschikte voedingen waarmee je kat op termijn mogelijk zelfs geen insuline meer nodig heeft. Ook weet je nu dat er ook reguliere voedingen voor gezonde katten mogelijk gebruikt kunnen worden voor suikerkatjes.

Pootje PurrfectCat

Laatste update artikel: september 2019

Afkortingen:

 • ME = Metaboliseerbare energie, de kcal die uit eiwitten, vetten of koolhydraten komt.
 • DM = Droge basis

Verder lezen:


Bronnen

[1] Bennett en anderen (2005) Comparison of a low carbohydrate-low fiber diet and a moderate carbohydrate-high fiber diet in the management of feline diabetes mellitus.

Voor mijn artikel over dit onderzoek, lees: Welk dieet werkt het beste voor remissie van diabetes bij katten?

[2] Appleton en anderen (2004) Dietary carbohydrate source affects glucose concentrations, insulin secretion and food intake in overweight cats.

[3] De-Oliveira en anderen (2008) Effects of six carbohydrate sources on diet digestibility and postprandial glucose and insulin responses in cats.

[4] Small Animal Clinical Nutrition (5de editie): hoofdstuk 29

[5] Laflamme en Hannah (2005) Increased dietary protein promotes fat loss and reduces loss of lean body mass during weight loss in cats.

[6] Small Animal Clinical Nutrition (5de editie): hoofdstuk 29 en 67.

[7] Small Animal Clinical Nutrition (5de editie): hoofdstuk 67.

14 reacties:

 1. Veel van de veterinary brokken zijn gericht op afvallen, echter is dit ook een goede keuze als de kat goed op gewicht is en niet meer moet verliezen?

  • Je kan hier en daar wat aanpassen met de hoeveelheden die je geeft. Dus je probeert dan een hoeveelheid te vinden waarop hij stabiel blijft in gewicht in plaats van afvalt. Dit kan gedurende het jaar ook wat wisselen.

   Het ligt er ook aan welke voeding je nu geeft en welke problematiek er speelt. Bij suikerziekte wil je sowieso de koolhydraten laag houden, dus als je wisselt moet je daar ook op letten.

  • Idd mijn kat weegt net geen 4kg. De dierenartsen vinden rond de 4 goed, hij komt immers terug van 2,8. Maar toch hij is noG maar een schim van wat hij ooit geweest is. Een echt vent van 4,5 a 5 kg. Sinds ik weet dat hij diabeet is, krijgt hij integra. Hills is te duur en de kattovit vond hij niet lekker.
   Niet snel daarna kreeg hij ook nog schildklierproblemen. Dus nu 2x 2 spuiten per dag. Eigenlijk Moeten ze eten op uur en tijd en afgewogen. Maar mits ik een redelijk angstige kat heb, was dit niet vol te houden. Ik wil hem nog een gewoon leven geven zonder angst.
   Ik heb 3 katten en maar 3 kamers. Dus apart eten geven bleef niet mogelijk toen de jongste urineproblemen kreeg. Dus integra korrels en af en toe integra nat, maar meestal gewoon omdat mijn middelste kat dik wordt van de integra, die eet natuurlijk mee van iedereen. Mijn diabetes kat heeft ook nog maar 1 tand dus is het altijd wat in t oog houden wanneer Ik de korrels Niet meer kan geven.

 2. Hallo Marilyn,
  Waar ik van baal is dat bijna in ieder van bovenstaande voeding
  varken, rund of kip zit.
  of /en vis
  Lam, kalkoen, konijn komt nog veel te weinig voor
  Daar een kat een carnivoor is, moet ik ze wel lijken/’vlees’ geven maar liever zou ik dat niet doen natuurlijk 🙁
  Mijn (diabetische) kat heeft allergie voor de meestvoorkomende ‘vlees’soorten 🙁
  En ééntonigvoer zal ze ook niet erg appreciëren 😉
  en ja, ook zij eet graag brokken.. 🙁
  ‘Vlees’ kan je ook niet de hele dag laten staan zodat ze eten kan wanneer ze wil..
  Lastig hoor 😉
  Maar ik blijf heel blij met jou !
  Dat je dit allemaal uitzoekt en onderzoekt !
  Warme groet, Ingi

  • Hoi,

   Lastig zeg, een allergie én suikerziekte. Ik denk dat je het dan toch moet gaan zoeken in natvoer.
   Wildcat Bhadrha (paard) en Hamra (kwartel) zijn single protein, en Rani is triple protein (eend, fazant, kalkoen) maar mogelijk wel nieuw.
   Met name de Bhadrha is erg laag in KH (4% op energiebasis), Bhadra is 18% en Rani 15%. Wel wat hoger dan gewenst voor suikerziekte, maar met de allergie moet je toch iets.

   Vlees kun je overigens ook best wat langer laten staan. Zolang er geen vliegen zijn, laat ik het zelf zo’n 6 tot 12 uur staan. Ja, het droogt dan wat uit, maar dat is alleen erg als je kat het dan niet wil eten. Je kunt ook een Surefeed met bewegingssensor overwegen, dan is het natvoer afgedekt en blijft het langer vers.

   Succes met je katje!
   Marilyn

 3. Marije Braakman

  Is Mac’s kattenvoer van samenstelling veranderd? Door de info op deze site heb ik laatst bij zooplus flink wat blikjes Mac’s gekocht, maar de analytische waarden op de blikjes zijn heel anders dan op de site van zooplus. Nu heb ik mijn kat zojuist per ongeluk gevoerd met de smaak ‘rund’, met maar liefst 13% koolhydraten in de droge stof (volgens de waarden op de site 0,5%). Ik schrik me rot! Bij de andere twee smaken is het percentage gelukkig nog net onder de 10%, maar wel veel meer dan de 2,8% die hier op de site staat vermeld.

  • Dag Marije,

   Ik heb even de analyse erbij gepakt van Mac’s Cat Rund (zie hun website):
   Crude Protein 10,70%
   Crude Fat 6,50%
   Crude Ash 2,30%
   Crude Fibre 0,40%
   Moisture 80,00%

   Op natte basis geeft dit 0,5% koolhydraten, op droge basis geeft dit dan 2,5%. Hoe kom jij op die 13% koolhydraten? Misschien ergens een foutje gemaakt in de berekening?

   Van de andere smaken kom ik op:
   – Gevogelte & Cranberry: 0,6% ( = 3%DM)
   – Zalm en Kip: 0,8% ( = 4%DM)
   – Kalf en Kalkoen: 0,6% ( = 3%DM)
   – Eend, kalkoen en kip: 0,3% ( = 1,5%DM)

   In de beoordeling van dit merk (zie hier) is de smaak Gevogelte&Cranberry gebruikt, die uitkomt op 0,6% koolhydraten op natte basis. Dit geeft 3% op droge basis. Ook deze waarden heb ik vergeleken vanuit Macs-tiernahrung.

   Zou je misschien de analyse vanuit de blikken door kunnen sturen? Mochten de waarden afwijken met bovenstaande, kunnen we dit altijd aankaarten bij de fabrikant en/of leverancier.
   Wijken ze niet af van bovenstaande, is er ook geen reden om je rot te schrikken gelukkig.

   Groetjes,
   Kim & Marilyn

 4. Beste Marilyn,

  Onze kat van 10 heeft de diagnose suikerziekte gekregen. Er werd ons meteen aangeraden snel te starten met insuline. Wii vonden dit nogal heftig en hebben een second opinion gedaan. De tweede dierenarts gaf aan eerst een poging met dieetvoer te doen. Hij stuurde ons naar huis met Md hills en adviseerde ons het vier weken aan te kijken en dan opnieuw zijn waardes te laten meten
  Nu lees ik dit. Ik zie geen verbetering met hills. Welk voer zou ik kunnen proberen nog?
  Overigens is onze kat twee jaar geleden (nog voor de diabetes diagnose) op dieetvoer van roal canin gezet, brokken om af te vallen.
  Hij kreeg geen natvoer meer op advies van de da.
  Is het toch beter hem natvoer te gaan geven? Groeten Kim

  • Hoi Kim,

   Als ik je goed begrijp is er dus sprake van diabetes en (nog steeds?) overgewicht, maar de kat krijgt (nog) geen insuline.
   En op dit moment geef je M/D Hills brokken.

   Gelijk even een puntje van aandacht: ik weet niet hoe ‘erg’ de diabetes is momenteel, maar zonder insuline kan er een hyper ontstaan, waarbij er teveel suiker in het bloed zit. Vaak leidt dit tot meer drinken en plassen, waardoor mineralen te snel worden uitgeplast. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Wat ‘juist’ is verschilt per kat, dus dit is iets voor jullie om te bepalen.

   Welk voer voor een diabetes kat?
   In het kort: Ja, ik zou over stappen op natvoer.

   Persoonlijk ben ik voor het geven van natvoer, voor zowel een diabetes kat als een kat met overgewicht (zie ook mijn tips hierover). Dit zou je dus mooi kunnen combineren om zowel het afvallen te stimuleren als mogelijk de suikerziekte terug te draaien. Natvoer bevat namelijk minder calorieën per gram en vaak minder koolhydraten op droge basis dan brokken.

   Bij suikerziekte is het probleem dat de insuline cellen niet meer goed werken om de koolhydraten te verwerken. Als het voer te veel koolhydraten bevat, zoals onder andere Hills M/D heeft, dan krijgt het lichaam het vrij moeilijk. Mijn voorspelling is dat hij op den duur insuline nodig zal hebben op Hills M/D en niet in remissie zal gaan (op zijn best zal dit het ‘managen’ alhoewel je dat meer met insuline doet dan met het voer).

   Echter, als je kiest voor een voer laag in koolhydraten, krijgt het lichaam het makkelijker en heeft minder insuline nodig (zelf aangemaakt of ingespoten). Mogelijk dat in het begin wel insuline spuiten nodig is, maar misschien ook niet. Dit ligt aan de bloedwaarden. Met laag in koolhydraten voer is het mogelijk dat je kat nooit meer insuline nodig heeft.

   Voer laag in koolhydraten is lastig te vinden in het brokken segment. Zelfs de speciale diabetesvoer is nog vrij hoog, met name alle brokken.
   Ik zoek altijd naar iets dat minder dan 5% op droge basis koolhydraten heeft bij suikerkatten. Dit heb ik tot nu toe alleen nog maar in natvoer gevonden.
   Ik heb mijn top selectie natvoeren ook verzameld hier (met * hebben smaken die lager dan 5%DM in koolhydraten zijn en dus geschikt voor je suikerkat). Al deze merken bevatten veel vlees, goede ingrediënten en een goede verhouding aan eiwit/vet/koolhydraat voor een kat. Daarin vind je vast iets wat jouw kat lekker vindt.

   Rauw voeren (KVV of BARF) is ook een mogelijkheid. Hier zit vaak weinig tot geen plantaardig materiaal in verwerkt en is daarom laag in koolhydraten. Perfect voor een diabetes kat dus. Er zijn diverse merken die KVV rollen verkopen. Bandit en Carnibest hebben ook rollen speciaal voor diabetes katten, alhoewel die niet veel verschillen van ‘gewone’ KVV. Wel is het handig je meer te gaan verdiepen in kattenvoer als je dit wil gaan doen, om te voorkomen dat er tekorten of overschotten ontstaan door het voerpatroon.

   Meer onderzoek doen voor jezelf
   Het kan lastig zijn dat dit tegengesteld is aan wat de dierenarts zegt. Uiteindelijk moet je zelf bepalen wie je gelooft en welke adviezen je wilt opvolgen. Ik denk wel dat eigen onderzoek heel belangrijk is en om je te beseffen dat dierenartsen medisch zijn opgeleid, maar geen voedingsdeskundigen zijn (uitzonderingen daargelaten die hun eigen studie hierin doen!).

   Ik raad je aan ook eens op http://www.diabeteskatten.nl mee te gaan lezen. Hier zitten veel ervaringsdeskundigen die je kunnen helpen.

   Google ook eens op ‘tight regulation’ (Engels). Dit is de methode die ik hier ook beschrijf: voer laag in koolhydraten en thuis monitoren om de juiste hoeveelheid insuline te geven. Dr. Hodgkins, de bedenker hiervan, zegt dat 80% hierdoor in remissie gaat.

   Ik hoop dat je hiermee verder kunt en dat je kat snel weer de oude is!
   Groetjes,
   Marilyn

  • mijn kat heeft 2,5 maanden geleden de diagnose suikerziekte gekregen leverwaarden waren wel goed. Ik ben onmiddellijk overgeschakeld op Juliet Aldi, vers vlees en Almo nautuurvoeding. Brokken onmiddellijk geschrapt op 1 week tijd was het verschil merkbaar en nu 2,5 maand later waterverbruik normaal, glanzende zachte pels, speels alert , vroeger sliep hij 23 uur zeg ik soms moet je geen slaapje doen kortom een poes van 10 die net een jong kitten is. De veearts was verbaasd hoe goed mijn kater het doet. Dankzij het artikel in de suikerkat waar ik had gelezen dat indien een kat nog geen insuline heeft gekregen de toestand met een koolhydraat arm dieet kon omgedraaid worden. Ik gaf wel om de 2 uur kleine porties van het nieuwe voeder.

 5. Hoi Marilyn,

  Staan de grote blikken kattenvoer van de aldi toevallig al op je lijst die je gaat analyseren? Ik ben namelijk erg benieuwd of die voer goed is voor mijn suikerpoezebeest

  Groetjes Steffanie

  • Hoi Steffanie,

   Geheel tegen mijn verwachting in, is het Alexis voer van de Aldi ‘niet slecht’. Ik moest even wat moeite doen om de ingrediënten te pakken te krijgen, maar hier zijn ze:

   Rund:
   Aldi Alexis 400 gram natvoer RundIngrediënten: Vlees en dierlijke bijproducten (rund 4%, kip 4%), mineralen.

   Ruw eiwit: 8,5% (47,2% DM)
   Ruw vet: 5% (27,8%DM)
   KH: 2% (=11,1%DM)
   Ruwe as: 2,5%
   Ruwe celstof: 0,4%
   Vocht: 82%
   (DM = dry matter [droge basis])

   Er zitten voldoende eiwitten in (45%+ DM) en vet (20-30%DM). Normaal houdt ik voor KH 10%DM of minder aan, met een max van 12%DM. Dit valt daar dus nét binnen. Dat is echter wel voor gezonde katten; bij een suikerkat ga ik meestal voor minder dan 5%DM.
   De ingrediëntenlijst is ‘gesloten’, wat betekent dat er niet duidelijk wordt wát er precies voor ‘vlees en dierlijke bijproducten’ worden gebruikt in het voer. Gezien de prijs zullen dit niet de beste eiwitten zijn, maar het is naar mijn mening beter dan plantaardige eiwitten.

   Vis
   De ‘vis’ variant heeft precies dezelfde analyse, en als ingrediënten:
   Vlees en dierlijke bijproducten, vis en bijproducten (zalm 4%, forel 4%), mineralen

   Conclusie:
   Het kost slechts €1,10 per kilo. Bij een binnen of gecastreerde kat van 4 kilo zou je ~240 gram voeren, bij een actievere buitenkat 320 gram. Dit komt neer op €0,26 tot €0,35 per dag – wat goedkoper is dan menig brok.
   Alhoewel het gaat om een gesloten ingrediëntenlijst en net iets te hoge KH, vind ik deze natvoer niet slecht als het gaat om een gezonde kat. Voor een suikerkat zou ik denk ik liever kiezen voor een merk die nog iets lager zit (in mijn beste natvoer artikel heb ik een aantal gemarkeerd).

   Dat gezegd hebbende, als dit qua prijs is wat je portemonnee toe laat, is dit best een goede optie.

   Groetjes,
   Marilyn

 6. Ik heb een kat met suikerziekte en heb geprobeerd met insuline de glucosewaarde naar beneden te krijgen, helaas zonder goed resultaat. Na overleg met de dierenarts wil ik over gaan op diabetisch voer. Bovenstaande informatie geeft veel verduidelijking, bedankt.

  Nu heb ik een twee vragen. Naast deze kater heb ik ook een poes, mag een gezonde poes ook het speciaal eten? Het is lastig apart eten te geven.
  En de tweede vraag, de kat heeft ook blaasgruis (struviet), is een bepaald merk qua voer dan meer aan te bevelen?

  • Hoi Ellen,

   Wat vervelend dat het niet goed lukt. Mag ik vragen wat je tot nu toe hebt geprobeerd?

   Wat voor speciaal eten wil je precies gaan geven? ‘Diabetes voer’ is wat vaag en hierin zijn verschillen. Zoals in het artikel al staat raad ik Royal Canin en Hills sowieso niet aan en mijn gok is dat een dierenarts dat wel zal doen. Terugkomend op je vraag zou ik dat niet geven aan je gezonde poes vanwege de kwaliteit van dit voer. Verder zou ze het wel zonder problemen kunnen eten.

   Allereerst, niet om lullig te doen, maar om het zeker te weten: weet je zeker dat het struviet is? Dit ontstaat namelijk in een niet-zure urine, terwijl oxalaat (ook stenen) ontstaat in een te zure urine. Met het ene voer kun je het andere in de hand werken, vandaar dat ik het vraag.
   Als het inderdaad struviet is, wil je de pH waarde van de urine naar beneden brengen. Qua voeding zou ik gaan voor 1) natvoeding 2) op vleesbasis (en niet op planten) 3) laag in fosfor. In mijn artikel over de beste voeding bij struviet vind je hierover meer info.
   Afhankelijk van hoe erg het is, zou je eentje kunnen kiezen met DL-methionine: dit verzuurt de urine. Maar dat zou ik niet te lang willen voeren, omdat het dus kan leiden tot een te zure urine en dus oxalaat (dat moet operatief verwijdert worden).
   Qua merk raad ik niet per se iets aan, maar wel bepaalde varianten (van hetzelfde merk vind ik sommige namelijk meer of minder goed, zie ook mijn kattenvoer vergelijking van natvoer).

   Voor suikerziekte en blaasgruis zou ik kiezen voor een merk laag in koolhydraten en natvoeding. Deze varianten zijn allemaal onder de 5% koolhydraten op droge basis, met goede ingrediënten (=vlees en geen/weinig planten). De een is wel iets duurder dan de ander.
   Feringa Pouches: Laag in fosfor, goede ingrediënten, goede eiwit-vet-koolhydraten verhouding, slechts 2,5% koolhydraten (droge basis). Wel aan de dure kant. Helaas is dit de enige variant waarvan is fosfor cijfers heb (die 1% op droge basis is, dus goed).
   Feringa Duo Menu: Goede ingrediënten, slechts 3% koolhydraten op droge basis. Iets goedkoper dan de vorige door de grotere verpakking.
   Animonda Carny Adult: Een van de beste kwaliteit/prijs verhouding met goede ingrediënten en slechts 3,33%koolhydraten op droge basis.
   GranataPet Delicatessen: Ook niet al te duur en toch goede kwaliteit. 4% Koolhydraten op droge basis. Symphonie is iets duurder, maar ook goed.

   Al deze varianten kan de gezonde poes prima mee eten, omdat hierin geen ‘speciale’ toevoegingen zitten die alleen de zieke kat zou mogen.

   Nog een tip: als je een voer gaat geven lager in koolhydraten, is de kans groot dat je kat minder of zelfs geen insuline meer nodig heeft. Blijf daarom thuis testen, zodat je niet teveel geeft.

   Ik hoop dat je hieraan iets hebt.
   Groetjes,
   Marilyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *