Het beste voer voor katten met suikerziekte: Een koolhydraatarm dieet bij diabetes

Zo’n 1 op de 400 katten heeft diabetes. Toch is de overlevingskans groot en kunnen katten met diabetes nog steeds een goede kwaliteit van leven hebben.

Voeding is één van de onderdelen van de behandeling. Alleen is dan de vraag, welke moet je kiezen?

Dat bespreek ik in dit artikel.

Kattenvoer voor suikerkatten

Koolhydraten

Qua voeding zijn er grofweg twee keuzes voor suikerkatten.

Bij de klassieke methode geef je een voeding matig in koolhydraten (26%ME) en hoog in vezels. De alternatieve methode, die beter lijkt te werken, bevat weinig koolhydraten (12%ME) en minder vezels.[1]

Bij deze alternatieve methoden gingen meer katten in remissie (geen insuline meer nodig) en verdwenen bij meer katten de klinische signalen zoals veel drinken, toegenomen eetlust en gewichtsschommelingen.

Bron van koolhydraten

Tevens is de bron van de koolhydraten belangrijker. Zo blijkt rijst, en mogelijk ook mais, voor hogere bloedsuikerspiegels te zorgen dan bijvoorbeeld sorghum.[2][3] De glycemische index voor mensen kan hierin mogelijk enige sturing geven (ook al is niet alles wetenschappelijk onderzocht voor katten!).

Vezels

Uit onderzoek blijkt dat het waarschijnlijk beter is om oplosbare vezels te gebruiken (pectine, goms) dan onoplosbare vezels (zoals lignine en cellulose). De oplosbare vezels lijken de bloedsuikerstijging te verminderen.[4] Bij een laag koolhydraatdieet zou 2 tot 7% op droge basis voldoende zijn.

Eiwitten

Omdat diabetes vaak gepaard gaat met meer plassen, kunnen aminozuren hierin verloren gaan. Aminozuren zijn de kleinere delen (moleculen) die eiwitten maken. Daarom is het handig dat de kat meer eiwitten krijgt.

Zeker als de kat ook nog moet afvallen, is dit zeer aan te raden.  Uit onderzoek bleek dat katten die meer eiwitten kregen (>45% ME), meer vetverlies hadden en minder spiermassa verlies.[5]

Vetten

Daarnaast lijkt het niet handig om te veel vet te voeren, zeker als bloedwaarden op hyperlipidemie wijzen (veel cholesterol in het bloed). Veel vet lijkt de insuline gevoeligheid te verminderen. Daarom kan de hoeveelheid vet beter onder de 25%DM blijven.[6]

Is er sprake van pancreatitis, dan wordt minder dan 15%DM vet aanbevolen.[7]

In het kort:

Wat zijn de eigenschappen van goede voeding voor katten met diabetes?

 • Koolhydraten: < 12%ME, liever niet van rijst of mais
 • Vezels: 2-7%DM, oplosbaar, zoals goms en pectines
 • Eiwitten: > 45% ME (zeker bij overgewicht)
 • Vet: < 25%DM

Deze waarden zijn niet altijd allemaal verenigbaar of wenselijk. Bijvoorbeeld bij diabetes én pancreatitis, moet je een keuze maken tussen laag in koolhydraten of laag in vetten. Kijk dus ook goed naar wat jouw kat nodig heeft in combinatie met eventuele andere ziekten.

Nog een tip is het gebruik van natvoer. Hierin is het sowieso makkelijker een voeding te vinden die laag is in koolhydraten en hoger in eiwitten, maar tevens bevat het vocht. Dit vocht lijkt de hydratatie van de kat ten goede te komen en vermindert mogelijk het vele drinken van de kat.

Veterinary diets bij suikerziekte

Er zijn zogenaamde “veterinary” diets die speciaal bedoeld zijn voor bepaalde ziekten. In dit geval heb ik voedingen onder de loep genomen die bedoeld zijn voor diabetes.

De volgende merken heb ik geanalyseerd op ingrediënten en cijfers: Animonda Integra Protect, Calibra, Hills, Kattovit, Oragnic Vet, Prins, Purina, Royal Canin, Smilla Veterinary Diets, Trovet en Virbac.

Veterinary Suikerziekte Natvoer

Hieronder vind je de tabel voor veterinary diabetes voedingen. Voor de vergelijking met de cijfers hierboven, zijn deze op dezelfde manier weergegeven (ME of DM). Onder de merken vind je nummers; dit is mijn voorkeur.

MerkNFE1KH bronEiwit1Vezel2
1. Kattovit Diabetes
Kattovit Diabetes Natvoer
5,80%Rijstmeel46,80%6,80%
2. Animonda Integra
Protect Diabetes (100gr)

Animonda Integra Protect Adult Diabetes
5,60%-43,90%1,50%
3. Smilla Veterinary
Diabetes

Smilla Veterinary Diet Diabetes (kuipje)
3,10%-43,80%2,80%
4. Purina Diabetic (original)
Purina Veterinary DM Diatetic Management
website
1,70%(soja eiwit isolaat)51,40%9,10%
5. Animonda Integra Protect
Diabetes (blik, rund)
(200gr)

Animonda Integra Protect Adult Diabetes 200gr
5,70%-37,00%2,30%
6. Animonda Integra Protect
Diabetes (blik, gevogelte)
(200 gr)

Animonda Integra Protect Adult Diabetes (blik, gevogelte) 200gr
9,60%-38,90%2,30%
6. Hill’s Prescription Diet
M/D Diabetic

Hill Prescription Diet Feline M-D Diabetic
14,10%Maiszetmeel42,70%7,10%
6. Royal Canin
Veterinary Diet Diabetic

Royal Canin Veterinary Diet Diabetic
14,70%Mais47,20%8,60%
7. Organic Vet
Diabetes en gewicht*

Organic Vet Diabetes en Gewicht (blik)
18,80%(Groenten)49,60%7,10%
7. Prins
Weight Reduction
& Diabetic*

Prins NatureCare Diet Weight Reduction and Diabetic
18,80%Tarwezemelen49,60%7,10%

1Percentages op energie basis (ME)
2Percentages op droge basis (DM)
*Deze twee zijn een optie voor katten die een combinatie van diabetes en pancreatitis hebben. Voor katten met alleen diabetes vind ik ze te hoog in KH.

Animonda heeft meerdere smaken die qua analyse hetzelfde zijn. Dit zijn: kalkoenharten, konijn, zalm, kippenlever, gevogelte en rund.

Mijn natvoer aanbevelingen voor een suikerkat

Op basis van de analyses en ingrediënten raad ik Kattovit, Animonda Intergra Protect (kuipjes) en Smilla voor diabetes katten aan. Deze zijn laag in koolhydraten, redelijk hoog in eiwitten (in ieder geval genoeg voor gezonde gecastreerde katten) en zijn niet heel erg vet. Indien afvallen noodzakelijk, kunnen deze voedingen daarin ondersteuenen.


Blog advertentie Via Natura

Heeft je kat iets meer ondersteuning nodig voor de darmen, dan is de Kattovit een goede keuze omdat er iets meer vezels inzitten.

Is er sprake van diabetes en pancreatitis? Dan kun je eens kijken naar de Organic Vet en Prins. Deze zijn veel minder vet en redelijk laag in koolhydraten. Vaak moet je bij co-morbiditeit (meerdere aandoeningen tegelijk) keuzes maken en ik denk dat dit een oplossing is.

Veterinary Suikerziekte brokjes

Brokjes bevatten over het algemeen meer zetmeel dan natvoer, omdat dit nodig is om de brok te vormen. Anders wordt het gruis. Daardoor is het vaak lastiger een koolhydraatarme brok te vinden.

Hier zie je een vergelijking van veterinary brokjes bij diabetes. Ook hier vind je nummers bij de merken voor mijn voorkeur; merken zonder voorkeur beveel ik niet aan.

MerkNFE1KH bronEiwit1Vezel2
1. Kattovit
Diabetes / Gewicht

Kattovit Diabetes Gewicht
15,7%Rijst, mais39,6%4,4%
2. Purina
OM Obesity Management

Purina Veterinary Diets OM Obesity Management brok
11,4%Sojameel, maiszetmeel51,7%3,4%
3. Hills
Diabetes /
Weight Management M/D

Hills Prescription Diet MD Diabetes Weight Management
15,3%Tarwe42,3%3,8%
Calibra
Diabetes / Obesity

Calibra Diabetes Obesity brok
18,8%Mais, gerst45,8%7,2%
Virbac
W1 Weight loss
& diabetes

Trovet Weight and Diabetic WRD
22,0%Aardappelzetmeel48,5%12,7%
Animonda
Integra Protect
Diabetes

Animonda Integra Protect Adult Diabetes (brokken)
26,0%Aardappel, erwten37,6%3,0%
Royal Canin
Diabetic

Royal Canin Veterinary Diet Diabetic Brok
26,2%Gerst, tapioca45,2%3,8%
Prins
Weight Reduction
en Diabetic

Prins VitalCare Gewichtsverlies Diabeet
30,3%Gerst, mais, erwten37,5%13,0%
Trovet
Weight &
Diabetic (WRD)

Trovet Weight and Diabetic WRD
38,9%Mais, rijst38,9%4,9%

1Percentages op energie basis (ME)
2Percentages op droge basis (DM)

Mijn brok aanbevelingen voor een suikerkat

Om eerlijk te zijn, voldoen geen van deze brokken aan mijn eisen. Velen gebruiken (veel) plantaardige eiwitten wat bij gezonde katten een no-go is. Tevens zijn er maar liefst 6 merken (Calibra, Virbac, Animonda, Royal Canin, Prins en Trovet) die meer dan 20%ME koolhydraten bevatten, waarmee ik ze per definitie voor een kat met diabetes afraad.

Wil je per se een diabetisch veterinary brok, dan zou ik kiezen voor Kattovit. Met 15%ME uit koolhydraten is het nog niet heel hoog, maar het bevat wel rijst en mais. Purina is iets lager in koolhydraten, maar bevat met name plantaardige eiwitten. Hills is bevat net zoveel koolhydraten als de Kattovit, maar de eiwitten zijn net als bij Purina met name plantaardig.

Voor de uitgebreide versies van de tabellen kun je hier kijken (inclusief eiwit- en vetgehalte. Opent in een nieuwe tabblad. Vanwege de grote het beste zichtbaar op een groter scherm).

Kun je ook een reguliere voeding nemen bij suikerziekte?

Ja, dat kan!

Gezien het bij suikerziekte met name om de hoeveelheid koolhydraten gaat en de bron daarvan, kun je ook op zoek gaan tussen de reguliere voedingen voor gezonde katten.

In mijn beste natvoer selectie vind je ook een tabel met de percentages op energiebasis (ME) waarmee je de cijfers kunt vergelijken.

Qua brokjes heb je veel minder keuze. Een aantal merken zijn Power of Nature, Wildcat, Ziwi Peak, Celtic Connection, Thrive en voor de kleine portemonnee is Porta 21 Sensible te overwegen. Kijk in deze tabel voor de percentages van koolhydraten op ME basis.

Nog een paar tips bij suikerziekte…

Afvallen tot een gezond gewicht is zeer belangrijk – Overgewicht zorgt ervoor dat de cellen minder insuline gevoelig zijn. Afvallen maakt het lichaam weer insuline gevoeliger, waardoor de diabetes omgedraaid kan worden. Lees dit artikel om te kijken of jouw kat te dik is en deze voor afval tips.

Snacks kunnen nog steeds, maar wel koolhydraatarm! – Snackies geven we allemaal graag aan onze katjes. Vaak wordt dit afgeraden bij suikerziekte, maar het kan wel. Gedroogde vleesstukjes zijn laag in koolhydraten en kunnen prima. Cosma en Bandit zijn goede voorbeelden. Meer tips vind je hier.

Cosma Snackies Original

Thuis bloedglucose meten = weten – Thuistesten van de bloedsuiker is belangrijk. Zodra je overstapt naar een koolhydraatarm dieet, is het goed mogelijk dat je kat minder insuline nodig heeft. Er is immers minder bloedsuiker te verwerken. Lees je daarom in over de insuline die jij gebruikt en hoeveel je daarvan moet geven. Dit is op korte termijn misschien wat meer gedoe, maar het zeker waard op de lange termijn!

Een koolhydraatarm dieet voor het leven – Tot slot is het belangrijk dat je kat de rest van zijn leven een koolhydraatarm dieet krijgt, want totale genezing lijkt niet mogelijk. Toch zal het een verademing zijn als insuline niet langer nodig is.

Conclusie: Een veterinary diabetes voeding is niet per se de enige keuze

Er zijn niet zo heel veel diabetes voedingen op de markt voor katten met suikerziekte, en lang niet alle voedingen zijn geschikt als je de alternatieve methode wil volgen. Natvoer is over het algemeen geschikter dan brok, omdat daarin minder/geen zetmeel nodig is voor de textuur.

In de bovenste tekst heb je een aantal ideeën gekregen voor geschikte voedingen waarmee je kat op termijn mogelijk zelfs geen insuline meer nodig heeft. Ook weet je nu dat er ook reguliere voedingen voor gezonde katten mogelijk gebruikt kunnen worden voor suikerkatjes.

Pootje PurrfectCat

Laatste update artikel: september 2019

Afkortingen:

 • ME = Metaboliseerbare energie, de kcal die uit eiwitten, vetten of koolhydraten komt.
 • DM = Droge basis

Verder lezen:


Bronnen

[1] Bennett en anderen (2005) Comparison of a low carbohydrate-low fiber diet and a moderate carbohydrate-high fiber diet in the management of feline diabetes mellitus.

Voor mijn artikel over dit onderzoek, lees: Welk dieet werkt het beste voor remissie van diabetes bij katten?

[2] Appleton en anderen (2004) Dietary carbohydrate source affects glucose concentrations, insulin secretion and food intake in overweight cats.

[3] De-Oliveira en anderen (2008) Effects of six carbohydrate sources on diet digestibility and postprandial glucose and insulin responses in cats.

[4] Small Animal Clinical Nutrition (5de editie): hoofdstuk 29

[5] Laflamme en Hannah (2005) Increased dietary protein promotes fat loss and reduces loss of lean body mass during weight loss in cats.

[6] Small Animal Clinical Nutrition (5de editie): hoofdstuk 29 en 67.

[7] Small Animal Clinical Nutrition (5de editie): hoofdstuk 67.

49 reacties:

 1. Goedenavond;

  Ik heb gisteren van de dierenarts de diagnose: ‘diabetes’ gekregen voor mijn katje.
  Ze heeft mij gekozen als jaar baasje, dus ik weet haar exacte leeftijd niet.
  Ze heeft het vandaag heel moeilijk omdat ik
  1. Gestart bent met insuline, tweemaal daags
  2. Enkel droogvoer van het merk Virbac.

  Mijn baby is het gewoon dat ik haar tweemaal per dat natvoer geef. Tussendoor heeft ze een altijd haar brokjes staan, waar ze zo nu en dan van eet.

  Ze is al de hele dag droevig en vraagt natuurlijk achter haar natvoer. Volgens de dierenarts mag ik niets eet geven en moet ik een vaste gewoonte inbouwen.

  Mijn hart bloedt en ik heb bang dat ze bij de buren zal gaan eten.

  Groetjes

  • Marilyn [Catmoneo]

   Diabetes is vervelend, maar gelukkig goed behandelbaar.
   Een goede voeding met weinig koolhydraten is essentieel. En dat kan ook natvoer zijn!
   Sterker nog: natvoer is in de regel lager in koolhydraten.

   Het kan dan zelfs best zijn dat je kat dan in remissie gaat.
   Dat betekent dat ie geen of minder insuline nodig heeft.

   Wel is het dan heel belangrijk dat je dit in overleg doet met je dierenarts, zodat je weet hoeveel insuline je moet spuiten.
   Dat is zeker aan het begin namelijk even lastiger, omdat het meer fluctueert.

 2. Hoi Marilyn,

  Ik bem ontzettend fan van je artikelen/blogs. Ontzettend dank daar voor!
  Vooral deze blog heeft me erg houvast gegeven toen ik hoorde dat mijn poes suikerziekte heeft.
  Ze krijgt natvoer en eet dat graag, maar ik vind het toch wel erg fijn om ook brokjes te geven, dat schrokt ze veel minder naar binnen. Brokjes laat ze gedurende de dag wat meer staan en eet ze zo nu en dan van. Dat vind ik een prettige gedachte voor het geval ze onverhoopt in een hypo terecht komt. Dan staat er altijd wat eten. Bijkomend voordeeltje is dat brokjes niet zo stinken;)

  Nu lees ik in deze blog dat je voor suikerkatten niet echt kapot bent van het aanbod. Ik merk ook dat die van mij de kattovit brokjes echt niet graag eet. Ik moet vaak veel weggooien, ook zonde natuurlijk.
  Nu heb ik een proefzakje van power of nature besteld, ook naar aanleiding van je andere blog!

  Past die naar jouw mening ook goed in het lijstje brokjes voor diabetici? Misschien zelfs boven de kattovit brokjes?
  Qua natvoer lust die van mij de kattovit overigens ook niet, de animonda gelukkig wel.

  Groetjes en nogmaals dank voor het delen van je kennis.

  • Marilyn [Catmoneo]

   PoN is een optie voor suikerkatten qua koolhydraten. Qua vetten is het wel wat hoger dan gewenst, en zeker met al een te dikke kat moet je daarmee oppassen.

 3. Wauw Marilyn,
  Wat fijn zeg, zo’n uitgebreid onderzoek met praktisch advies. Zoals je waarschijnlijk wel verwacht, kom ik hier omdat ik net te horen heb gekregen dat mijn poes suikerziekte heeft. (poes, gesteriliseerd, 13 jaar)
  Op jouw advies heb ik net bij zooplus kattovit besteld en ik ga stapsgewijs haar oude voer vervangen door kattovit voer. natuurlijk heb ik ook een glucosemeter besteld. vanmiddag naar de da voor de insuline.

  dan de vraag; ik heb 2 katten. beide een surefeed voerbak op chip. Want de andere poes (poes, 11jaar) heeft een heftige allergie, oorzaak niet te vinden. Zij krijgt nu op advies van de da Hills Z/D. Maar daarnaast krijgt ze prednison en Modulis (ciclosporine). vrij heftig dus, omdat ze ernstige zweren en abcessen kreeg op haar tong, mond, lippen etc. die zijn nu redelijk onder controle, maar nooit helemaal weg.

  mijn DA is wel een beetje van de ‘als het werkt, dan niet veranderen’ maar ik zou echt heel graag de (nog) niet diabetes kat van de hills, prednison en ciclosporine af willen. ze is pas 11! ga ik daar mee door, dan is het wachten op diabetes poes nr. 2. zeker ook omdat het me moeilijk lukt om haar te laten afvallen. Haar bloedwaarden zijn overigens oke. (behalve van haar lever, door de medicijnen)

  heb jij adviezen voor me? denk je dat het de moeite waard is om de 11jarige poes mee te laten eten met de diabetes voeding van de oudste? of is dat niet aan te raden? nogmaals; we hebben echt geprobeerd om alles uit te sluiten, maar de oorzaak van de constant terugkerende abcessen niet kunnen vinden.

  alvast erg bedankt!
  ps. ik heb nu via zooplus besteld, maar ik dacht dat ik via een speciale link van jou daar kon bestellen, dat is me niet gelukt, moet ik dan nog ergens iets invullen? als ik op de link hier op jouw site klik, dan kom ik op de ‘gewone’ zooplus site.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik denk dat met wat je hier vertelt die verandering erg link kan zijn.
   Daar zou ik dieper op in moeten duiken om er echt iets over te zeggen.
   Als je daar mee aan de gang wil, raad ik aan om een PLUS voeradvies te boeken.

  • Beste,Ik wil even ingaan op de allergieën. Mijn kater had er veel last van ,hij bleef zich stuk krabben, we hebben alles geprobeerd de D.A heeft bloed afgenomen opgestuurd hij bleek 22 allergieën te hebben dat alles gebeurde toen hij 10 Jr was.Veel medicijnen geprobeerd zalf ,ennog veel meer als je dat ui gaat printen komt de rook uit de printer. ikwas radeloos heb in mijn wanhoop Bach Bloesem Mix Allergieën besteld.En na enige weken hielp het nu is het weg. Mijn D.A .vind het niks omdat het niet wetenschappelijk onderlegd is maar het is al maanden weg!

 4. Hoi Marilyn,

  Ik geef mijn jonge kat, die te zwaar is, kattovit diabetes/gewicht (droogvoer 45gr + natvoer 1/3e zakje per dag). Ze heeft geen suikerziekte, maar gezien de samenstelling van het voer leek het me ook goed om af te vallen. Ze viel hiermee direct af, dat zag je duidelijk. Is dit ok, of is dit voer niet geschikt voor gezonde maar te zware katten?

  Reden dat ik het vraag is dat ik al een tijdje in het buitenland ben. Ze is bij een oppas en moest naar de dierenarts en nu is ze nog zwaarder dan eerst. Ze geven aan hetzelfde voer en hoeveelheid te geven (al twijfel ik wel een beetje of dat klopt nu…). Vind het heel vervelend, was zo blij dat ze op gewicht was.

 5. Beste Marilyn,

  Mijn kater Malkovich van 8 heeft Diabetes (laatste meting was 24). Hij was de afgelopen jaren 6 kilo (1 kilo te zwaar) en nu 4,3. Diabetes brokjes van dierenarts gekregen waar hij al snel op uitgekeken was. Toen las ik veel op internet dat brokjes helemaal niet goed zijn juist. Omdat hij na een week juist lichter was heb ik aangedrongen op toevoeging van vers vlees. Sindsdien geef ik hem runderhart erbij. Behoorlijk wat. Maar ik heb geen idee of hij daarmee dan nu teveel insuline krijgt (nu op 2x per dag 1,5) en morgen weer controle.

  Mijn vraag: is runderhart of ander vers vlees goed om als volledig voer te geven of is een bepaald merk natvoer beter? En dan stoppen met diabetes brokjes?

  Hartelijk dank alvast.

  Met vriendelijke groet,
  Angelina

 6. Dag Marilyn, ik ben heel blij dat ik zoveel info vind bij jou. Mijn kat van 12 kreeg onlangs de diagnose diabetes. Na het aandachtig lezen van wat je over de voeding schrijft, ben ik vandaag begonnen met Animonda Integra Protect Adult Diabetes.
  Ik weet echter niet goed hoe het zit met de dosering? Ik heb (idd van de dierenarts) korrels van RC diabetic. Stop ik hiermee of geef ik deze in combinatie met het natvoer? Ze krijgt momenteel insuline maar enkel de helft van wat ze zou moeten hebben (testfase). Ik vind (zoals ik al vermeldde) niet echt info over welke dosering van het voedsel ik moet geven (nat alleen of nat+korrels). Kan je me hiermee verder helpen? Mijn kat weegt 4,7kg (komt van 6,8kg) en blijft voorlopig redelijk stabiel.

 7. Onze kater Diesel heeft sinds een aantal maanden suikerziekte. Omdat het best een dingetje is in ons onregelmatige leven waar we ook veel op vakantie gaan en onverwacht avonden weg zijn, heb ik er veel voor over om Diesel bij het kleine percentage te laten horen die wellicht ‘geneest’. En zo kwam ik op dit artikel en heb er veel aan gehad (waarvoor ontzettend bedankt)
  Ik heb gelijk een vracht Kattovit blikjes besteld en waar Diesel in het begin op bijna 30!!! zat, schoot hij ineens naar de 20 en niet heel lang daarna naar de 4. Ik liet hem ook wel een tikkie afvallen (was wel echt te dik) , en nu is hij weer helemaal op gewicht.
  Hij deed het dus super goed op Kattovit en zelfs de dierenarts (na een beetje protest dat ik geen royal canin nam, want volgens hem was dat toch het beste) moest toegeven dat de ingredienten verbazingwekkend goed was.
  maar., bij terugkomst van vakantie en nadat mijn buurmeisje de katten verzorgd had, waren de beesten helemaal van slag.
  Steeds vond ik overal braaksel. Ze eten allemaal van hetzelfde voer (wil niet dat Diesel per ongeluk van de anderen snoept) en stuk voor stuk waren ze niet helemaal lekker.
  Ik wilde even testen of het aan het voer lag, of dat er misschien iets anders aan de hand was. Toen ik ze ander voer gaf, ging het weer goed.
  Maar bij het terugschakelen naar het zachtvoer van Kattovit, ging het weer helemaal mis. Diesel viel nóg meer af (wat niet de bedoeling was) en ze lieten het voer allemaal staan. Aten ze het toch op, dan vond ik weer her en der braaksel

  Diesel deed zijn behoefte ineens weer naast de kattenbak. (net als de eerste keer toen ik ontdekte dat hij suikerziekte had)
  en bij controle was zijn suiker ineens weer verhoogd naar de 16.4 !!!

  Wat blijkt: er staat op de verpakking ‘nieuw recept’
  Dus ik ben bang dat dit de reden is en dit dus geen verbetering is.
  Hebben meer mensen deze ervaring?
  zou het opnieuw onderzocht kunnen worden?

  Want ik ben weer helemaal terug bij af en moet Diesel weer helemaal opnieuw op pijl zien te krijgen. Dit keer dan met Integra, waar hij goed op lijkt te reageren.

  Maar als dit waar is dan moeten mensen hier wel voor gewaarschuwd worden.

 8. Hi Marilyn!
  Allereerst dank voor wat je doet. Onze kat heeft diabetes en astma en ik heb veel aan je tips gehad. Nu zijn we pas gewisseld van kattovit natvoer naar integra. Hij vindt integra veeeel lekkerder en het is in meer smaken makkelijk verkrijgbaar. Kattovit alleen kip in nl te krijgen en dat werd hij zat.
  Nu is zijn suiker zo gedaald en wij gaven hem de normale hoeveelheid insuline. Dat ging zondag bijna fout. Hij kreeg een hypo. Gelukkig waren we op tijd en konden we hem redden.
  De dierenarts gaf aan dat integra waarschijnlijk langzamer suiker afgeeft, waardoor hij minder piekt. Zijn 12 uur waarden zijn nu rond de 18 a 20,waar ze rond de 10 lagen met kattovit. Overigens gister waren ze 10 en 9,dus het wisselt best. Maar zij geeft aan dat de insuline eigenlijk te snel wordt afgegeven in verhouding met de piek die door ‘t eten ontstaat. En dan gaat hij te laag worden. Zijn 5 uur laagste meting ligt rond de 3 en dat nadert de hypo. Hij stijgt echter dan dus 5 uur later naar rond de 20. Heb jij advies hoe we hier mee om kunnen gaan? Eergisteren gaven we hem kabeljauw (witvis mogen ze volgens de arts) en toen had hij dus een prachtig suiker de dag erop.
  Hoop dat je er iets over kunt zeggen.
  Dank vast!!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Katten hun bloedsuikers zijn een beetje “raar”.
   Het kan wel 20 uur duren voordat de piek er is.
   Hebben jullie thuis een glucosemetertje?
   Dan zou je hier mee aan de slag kunnen om beter te bepalen wanneer (en hoeveel) insuline nodig is.
   Ik denk dat het forum van diabeteskatten je hierin hele goede tips kan geven hoe ermee om te gaan.

 9. Silvia Burgers

  Hallo Marilyn, we hebben onlangs een kater van 4 jaar overgenomen en zijn fructosamine is iets te hoog. Ik heb nu Royal Canin Diabetic van de dierenarts maar vind de koolhydraten nog best hoog. Denk je dat power of Nature een goed idee zou zijn en ik heb Carnibest rauw voer wat hij ook krijgt. Hij heeft altijd brokken gehad en dat vindt hij toch lekkerder. Ik ga het echter wel proberen om dit ook te geven. Kun je mij raad geven wat de beste brok zou zijn voor hem om nu te geven. Alvast dank.

  • Marilyn [Catmoneo]

   PoN is laag in koolhydraten en heeft zeker mijn voorkeur over die RC die je noemt.
   Aanvullen met natvoer en/of rauwe voeding kan ook, mits laag genoeg in koolhydraten.

   • Silvia Burgers

    Dank je wel, ik heb de Pon al besteld en Carnibest zitten bijna geen koolhydraten in dus ik hoop dat we daarmee de goede weg inslaan.

 10. Beste Marilyn,

  Ten eerste: wat geweldig dat je zo veel info geeft en ook iedereen die een vraag stelt van een antwoord voorziet. Super waardevol voor mensen die zoekende zijn hoe ze het beste voor hun harige viervoeter kunnen doen. Bedankt!

  Bij ons is 3 weken geleden geconstateerd dat ons dametje suiker heeft. We zijn met insuline begonnen en ik ben het voer wat wij gaven onder de loep gaan nemen. Ik kwam tot de conclusie dat er wat verbetering mogelijk was.

  Nu wil ik graag zelf de waarden kunnen berekenen. Het is mij bekend hoe ik de koolhydraten moet berekenen. Alleen zie ik dat jij ook schrijft over eiwitten, vetten en vezels en deze uitdrukt in DM. Hoe kan ik berekenen of mijn voer voldoet aan de richtlijnen zoals jij omschrijft? En hoe druk in dit uit in DM?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Sara

 11. Beste Marilyn,

  Wij zijn naar de dierenarts gegaan omdat onze 13 jarige Spoeky (kater) heel snel afviel. Diagnose: suikerziekte met een waarde van 13 (niet echt heel hoog wat ik begreep van de dierenarts). Wij werden geadviseerd om Royal Canin diabetes te geven zowel droog als natvoer. Spoeky vindt de brokken niet lekker, het natvoer eet hij wel maar ik ben mij erin gaan verdiepen en ik wil nu eigenlijk overstappen op Kattovit wat lager zit in koolhydraten en ook aanzienlijk goedkoper is.
  Denk jij dat dit een goede optie zou zijn?
  Alvast bedankt.

  Groetjes Karen

 12. Smilla veterinary diabetes is nergens meer te koop. Erg, poes at die het liefst

 13. Vandaag heeft de dierenarts bij onze bijna 12 jarige poes te hoge glucosewaarden geconstateerd 25 (ook te hoog in Fructosamine). Ze is afgevallen en drinkt/plast veel. Onze poes te bang en stressvol voor behandeling met insuline en zelf controles bloedwaarden. Dat is echt mission impossible. Sta dus beetje met mijn rug tegen de muur. We zullen het voorlopig met dieet moeten doen. Kwaliteit van leven waarborgen. Mijn logische gedachte was om voeding zo laag mogelijk in koolhydraten te geven dus voornamelijk natvoer te zoeken. In DA praktijk adviseerden ze dat niet te doen en me te houden aan RC brokjes diabetic (en geen natvoer daarnaast). Mijn weg zoekend in dit doolhof kwam ik op uw site en voel me in mijn gedachte gesterkt en ben blij met uw aanbevelingen t.a.v. natvoer mogelijkheden. Waar ik nog niet goed uitkom is hoeveel ik dan zou moeten geven om haar wel alle voedingsstoffen te laten krijgen (waar ze me bij DA praktijk voor waarschuwden dat natvoer onvoldoende zou zijn). Ik hoop dat u mij verder advies kan geven. Met dank

  • Belangrijkste bij natvoer: Check dat het complete of volledige voeding voor katten is. Daarin zitten alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft.
   Het tegenovergestelde is aanvullende of supplement voer (in ‘t Engels: “Complementary”) – dat bevat NIET alle voedingsstoffen.

   Voor de hoeveelheden raad ik mijn Voedingstool aan. Hiermee kun je dat super makkelijker berekenen.
   Catmoneo Voedingstool + Training: Hoeveel eten mag je kat per dag voor een gezond gewicht?

   • bedankt Marilyn voor de reactie. Ik ga met er verder in verdiepen en even zien hoe het zich ontwikkelt. Vooralsnog zit poezel bij te komen van bezoek DA, narcose, het nu tanden/kiezenloos zijn etc. etc. Zal idd checken of het compleet natvoer is. Nogmaals dank.

 14. Hallo Marilyn,
  Wat een fijne site is dit! Ik leer hier veel meer dan dat ik ooit van de dierenarts gehoord hebt.
  Mijn kat Harley heeft een voedselallergie maar nu dus ook suiker.
  De dierenarts raadde Hills MD aan maar ik las al snel dat daar teveel koolhydraten in zitten dus we zijn direct begonnen met een dieet van rauw vlees en pouches van Carnilove. Dat ging wat haar suiker helemaal prima; ze knapte zienderogen op. Maar nu heeft ze een enorme uitbraak van haar allergie; plekken achter haar oor.
  Ik zag jouw antwoord van 18 september 2018 aan Ingi. We zijn 2,5 jaar verder, dus zijn er ondertussen meer merken bijgekomen voor zover jij weet?
  Mvg, Paula

  • Cats FineFood Puur heeft een aantal single eiwitten waar je naar kunt kijken.
   Herrmanns Selection idem.

   Hierin zitten ook meer bijzondere diersoorten – paard, ree en zelfs kangoeroe.

 15. Hallo.

  Heb net diagnose suikerziekte bij mijn kat gekregen van da.
  Kreeg van hem Hills mee.
  Ben nu aan het kijken naar welk voer het beste zou zijn. O.a. via jouw zeer informatieve site.
  Mijn kat is nu veel te mager. Woog altijd ruim 5 kg. normaal.
  Hills is dieetvoer voor obesitas katten.
  Lijkt mij dus niet geschikt voor hem,
  Power of nature lijkt veel beter; bijna geen kh en meer dierlijke eiwitten.
  Maar zou het vet% te hoog zijn voor een diabeteskat?
  Twijfel.
  Wat lijkt jou het beste?
  Vr. groet, Rita

  • Ik vind Hills brokjes veel te koolhydraatrijk voor een diabeteskat.

   PoN brokjes kunnen goed. Lekker laag in koolhydraten (goed voor diabetes), hoog in eiwit (goed voor diabetes en spieren) en iets meer vet dan normaal is ook niet erg gezien je hem beschrijft als mager.
   Verder is natvoer ook een goed idee.

   Als je graag een persoonlijk advies wilt met merken etc, dan kan ik je daarmee ook helpen.
   Zie: Advies: Help me de beste voeding voor mijn kat te kiezen!

 16. Veel van de veterinary brokken zijn gericht op afvallen, echter is dit ook een goede keuze als de kat goed op gewicht is en niet meer moet verliezen?

  • Je kan hier en daar wat aanpassen met de hoeveelheden die je geeft. Dus je probeert dan een hoeveelheid te vinden waarop hij stabiel blijft in gewicht in plaats van afvalt. Dit kan gedurende het jaar ook wat wisselen.

   Het ligt er ook aan welke voeding je nu geeft en welke problematiek er speelt. Bij suikerziekte wil je sowieso de koolhydraten laag houden, dus als je wisselt moet je daar ook op letten.

  • Idd mijn kat weegt net geen 4kg. De dierenartsen vinden rond de 4 goed, hij komt immers terug van 2,8. Maar toch hij is noG maar een schim van wat hij ooit geweest is. Een echt vent van 4,5 a 5 kg. Sinds ik weet dat hij diabeet is, krijgt hij integra. Hills is te duur en de kattovit vond hij niet lekker.
   Niet snel daarna kreeg hij ook nog schildklierproblemen. Dus nu 2x 2 spuiten per dag. Eigenlijk Moeten ze eten op uur en tijd en afgewogen. Maar mits ik een redelijk angstige kat heb, was dit niet vol te houden. Ik wil hem nog een gewoon leven geven zonder angst.
   Ik heb 3 katten en maar 3 kamers. Dus apart eten geven bleef niet mogelijk toen de jongste urineproblemen kreeg. Dus integra korrels en af en toe integra nat, maar meestal gewoon omdat mijn middelste kat dik wordt van de integra, die eet natuurlijk mee van iedereen. Mijn diabetes kat heeft ook nog maar 1 tand dus is het altijd wat in t oog houden wanneer Ik de korrels Niet meer kan geven.

 17. Hallo Marilyn,
  Waar ik van baal is dat bijna in ieder van bovenstaande voeding
  varken, rund of kip zit.
  of /en vis
  Lam, kalkoen, konijn komt nog veel te weinig voor
  Daar een kat een carnivoor is, moet ik ze wel lijken/’vlees’ geven maar liever zou ik dat niet doen natuurlijk 🙁
  Mijn (diabetische) kat heeft allergie voor de meestvoorkomende ‘vlees’soorten 🙁
  En ééntonigvoer zal ze ook niet erg appreciëren 😉
  en ja, ook zij eet graag brokken.. 🙁
  ‘Vlees’ kan je ook niet de hele dag laten staan zodat ze eten kan wanneer ze wil..
  Lastig hoor 😉
  Maar ik blijf heel blij met jou !
  Dat je dit allemaal uitzoekt en onderzoekt !
  Warme groet, Ingi

  • Hoi,

   Lastig zeg, een allergie én suikerziekte. Ik denk dat je het dan toch moet gaan zoeken in natvoer.
   Wildcat Bhadrha (paard) en Hamra (kwartel) zijn single protein, en Rani is triple protein (eend, fazant, kalkoen) maar mogelijk wel nieuw.
   Met name de Bhadrha is erg laag in KH (4% op energiebasis), Bhadra is 18% en Rani 15%. Wel wat hoger dan gewenst voor suikerziekte, maar met de allergie moet je toch iets.

   Vlees kun je overigens ook best wat langer laten staan. Zolang er geen vliegen zijn, laat ik het zelf zo’n 6 tot 12 uur staan. Ja, het droogt dan wat uit, maar dat is alleen erg als je kat het dan niet wil eten. Je kunt ook een Surefeed met bewegingssensor overwegen, dan is het natvoer afgedekt en blijft het langer vers.

   Succes met je katje!
   Marilyn

 18. Marije Braakman

  Is Mac’s kattenvoer van samenstelling veranderd? Door de info op deze site heb ik laatst bij zooplus flink wat blikjes Mac’s gekocht, maar de analytische waarden op de blikjes zijn heel anders dan op de site van zooplus. Nu heb ik mijn kat zojuist per ongeluk gevoerd met de smaak ‘rund’, met maar liefst 13% koolhydraten in de droge stof (volgens de waarden op de site 0,5%). Ik schrik me rot! Bij de andere twee smaken is het percentage gelukkig nog net onder de 10%, maar wel veel meer dan de 2,8% die hier op de site staat vermeld.

  • Dag Marije,

   Ik heb even de analyse erbij gepakt van Mac’s Cat Rund (zie hun website):
   Crude Protein 10,70%
   Crude Fat 6,50%
   Crude Ash 2,30%
   Crude Fibre 0,40%
   Moisture 80,00%

   Op natte basis geeft dit 0,5% koolhydraten, op droge basis geeft dit dan 2,5%. Hoe kom jij op die 13% koolhydraten? Misschien ergens een foutje gemaakt in de berekening?

   Van de andere smaken kom ik op:
   – Gevogelte & Cranberry: 0,6% ( = 3%DM)
   – Zalm en Kip: 0,8% ( = 4%DM)
   – Kalf en Kalkoen: 0,6% ( = 3%DM)
   – Eend, kalkoen en kip: 0,3% ( = 1,5%DM)

   In de beoordeling van dit merk (zie hier) is de smaak Gevogelte&Cranberry gebruikt, die uitkomt op 0,6% koolhydraten op natte basis. Dit geeft 3% op droge basis. Ook deze waarden heb ik vergeleken vanuit Macs-tiernahrung.

   Zou je misschien de analyse vanuit de blikken door kunnen sturen? Mochten de waarden afwijken met bovenstaande, kunnen we dit altijd aankaarten bij de fabrikant en/of leverancier.
   Wijken ze niet af van bovenstaande, is er ook geen reden om je rot te schrikken gelukkig.

   Groetjes,
   Kim & Marilyn

 19. Beste Marilyn,

  Onze kat van 10 heeft de diagnose suikerziekte gekregen. Er werd ons meteen aangeraden snel te starten met insuline. Wii vonden dit nogal heftig en hebben een second opinion gedaan. De tweede dierenarts gaf aan eerst een poging met dieetvoer te doen. Hij stuurde ons naar huis met Md hills en adviseerde ons het vier weken aan te kijken en dan opnieuw zijn waardes te laten meten
  Nu lees ik dit. Ik zie geen verbetering met hills. Welk voer zou ik kunnen proberen nog?
  Overigens is onze kat twee jaar geleden (nog voor de diabetes diagnose) op dieetvoer van roal canin gezet, brokken om af te vallen.
  Hij kreeg geen natvoer meer op advies van de da.
  Is het toch beter hem natvoer te gaan geven? Groeten Kim

  • Hoi Kim,

   Als ik je goed begrijp is er dus sprake van diabetes en (nog steeds?) overgewicht, maar de kat krijgt (nog) geen insuline.
   En op dit moment geef je M/D Hills brokken.

   Gelijk even een puntje van aandacht: ik weet niet hoe ‘erg’ de diabetes is momenteel, maar zonder insuline kan er een hyper ontstaan, waarbij er teveel suiker in het bloed zit. Vaak leidt dit tot meer drinken en plassen, waardoor mineralen te snel worden uitgeplast. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Wat ‘juist’ is verschilt per kat, dus dit is iets voor jullie om te bepalen.

   Welk voer voor een diabetes kat?
   In het kort: Ja, ik zou over stappen op natvoer.

   Persoonlijk ben ik voor het geven van natvoer, voor zowel een diabetes kat als een kat met overgewicht (zie ook mijn tips hierover). Dit zou je dus mooi kunnen combineren om zowel het afvallen te stimuleren als mogelijk de suikerziekte terug te draaien. Natvoer bevat namelijk minder calorieën per gram en vaak minder koolhydraten op droge basis dan brokken.

   Bij suikerziekte is het probleem dat de insuline cellen niet meer goed werken om de koolhydraten te verwerken. Als het voer te veel koolhydraten bevat, zoals onder andere Hills M/D heeft, dan krijgt het lichaam het vrij moeilijk. Mijn voorspelling is dat hij op den duur insuline nodig zal hebben op Hills M/D en niet in remissie zal gaan (op zijn best zal dit het ‘managen’ alhoewel je dat meer met insuline doet dan met het voer).

   Echter, als je kiest voor een voer laag in koolhydraten, krijgt het lichaam het makkelijker en heeft minder insuline nodig (zelf aangemaakt of ingespoten). Mogelijk dat in het begin wel insuline spuiten nodig is, maar misschien ook niet. Dit ligt aan de bloedwaarden. Met laag in koolhydraten voer is het mogelijk dat je kat nooit meer insuline nodig heeft.

   Voer laag in koolhydraten is lastig te vinden in het brokken segment. Zelfs de speciale diabetesvoer is nog vrij hoog, met name alle brokken.
   Ik zoek altijd naar iets dat minder dan 5% op droge basis koolhydraten heeft bij suikerkatten. Dit heb ik tot nu toe alleen nog maar in natvoer gevonden.
   Ik heb mijn top selectie natvoeren ook verzameld hier (met * hebben smaken die lager dan 5%DM in koolhydraten zijn en dus geschikt voor je suikerkat). Al deze merken bevatten veel vlees, goede ingrediënten en een goede verhouding aan eiwit/vet/koolhydraat voor een kat. Daarin vind je vast iets wat jouw kat lekker vindt.

   Rauw voeren (KVV of BARF) is ook een mogelijkheid. Hier zit vaak weinig tot geen plantaardig materiaal in verwerkt en is daarom laag in koolhydraten. Perfect voor een diabetes kat dus. Er zijn diverse merken die KVV rollen verkopen. Bandit en Carnibest hebben ook rollen speciaal voor diabetes katten, alhoewel die niet veel verschillen van ‘gewone’ KVV. Wel is het handig je meer te gaan verdiepen in kattenvoer als je dit wil gaan doen, om te voorkomen dat er tekorten of overschotten ontstaan door het voerpatroon.

   Meer onderzoek doen voor jezelf
   Het kan lastig zijn dat dit tegengesteld is aan wat de dierenarts zegt. Uiteindelijk moet je zelf bepalen wie je gelooft en welke adviezen je wilt opvolgen. Ik denk wel dat eigen onderzoek heel belangrijk is en om je te beseffen dat dierenartsen medisch zijn opgeleid, maar geen voedingsdeskundigen zijn (uitzonderingen daargelaten die hun eigen studie hierin doen!).

   Ik raad je aan ook eens op http://www.diabeteskatten.nl mee te gaan lezen. Hier zitten veel ervaringsdeskundigen die je kunnen helpen.

   Google ook eens op ‘tight regulation’ (Engels). Dit is de methode die ik hier ook beschrijf: voer laag in koolhydraten en thuis monitoren om de juiste hoeveelheid insuline te geven. Dr. Hodgkins, de bedenker hiervan, zegt dat 80% hierdoor in remissie gaat.

   Ik hoop dat je hiermee verder kunt en dat je kat snel weer de oude is!
   Groetjes,
   Marilyn

  • mijn kat heeft 2,5 maanden geleden de diagnose suikerziekte gekregen leverwaarden waren wel goed. Ik ben onmiddellijk overgeschakeld op Juliet Aldi, vers vlees en Almo nautuurvoeding. Brokken onmiddellijk geschrapt op 1 week tijd was het verschil merkbaar en nu 2,5 maand later waterverbruik normaal, glanzende zachte pels, speels alert , vroeger sliep hij 23 uur zeg ik soms moet je geen slaapje doen kortom een poes van 10 die net een jong kitten is. De veearts was verbaasd hoe goed mijn kater het doet. Dankzij het artikel in de suikerkat waar ik had gelezen dat indien een kat nog geen insuline heeft gekregen de toestand met een koolhydraat arm dieet kon omgedraaid worden. Ik gaf wel om de 2 uur kleine porties van het nieuwe voeder.

 20. Hoi Marilyn,

  Staan de grote blikken kattenvoer van de aldi toevallig al op je lijst die je gaat analyseren? Ik ben namelijk erg benieuwd of die voer goed is voor mijn suikerpoezebeest

  Groetjes Steffanie

  • Hoi Steffanie,

   Geheel tegen mijn verwachting in, is het Alexis voer van de Aldi ‘niet slecht’. Ik moest even wat moeite doen om de ingrediënten te pakken te krijgen, maar hier zijn ze:

   Rund:
   Aldi Alexis 400 gram natvoer RundIngrediënten: Vlees en dierlijke bijproducten (rund 4%, kip 4%), mineralen.

   Ruw eiwit: 8,5% (47,2% DM)
   Ruw vet: 5% (27,8%DM)
   KH: 2% (=11,1%DM)
   Ruwe as: 2,5%
   Ruwe celstof: 0,4%
   Vocht: 82%
   (DM = dry matter [droge basis])

   Er zitten voldoende eiwitten in (45%+ DM) en vet (20-30%DM). Normaal houdt ik voor KH 10%DM of minder aan, met een max van 12%DM. Dit valt daar dus nét binnen. Dat is echter wel voor gezonde katten; bij een suikerkat ga ik meestal voor minder dan 5%DM.
   De ingrediëntenlijst is ‘gesloten’, wat betekent dat er niet duidelijk wordt wát er precies voor ‘vlees en dierlijke bijproducten’ worden gebruikt in het voer. Gezien de prijs zullen dit niet de beste eiwitten zijn, maar het is naar mijn mening beter dan plantaardige eiwitten.

   Vis
   De ‘vis’ variant heeft precies dezelfde analyse, en als ingrediënten:
   Vlees en dierlijke bijproducten, vis en bijproducten (zalm 4%, forel 4%), mineralen

   Conclusie:
   Het kost slechts €1,10 per kilo. Bij een binnen of gecastreerde kat van 4 kilo zou je ~240 gram voeren, bij een actievere buitenkat 320 gram. Dit komt neer op €0,26 tot €0,35 per dag – wat goedkoper is dan menig brok.
   Alhoewel het gaat om een gesloten ingrediëntenlijst en net iets te hoge KH, vind ik deze natvoer niet slecht als het gaat om een gezonde kat. Voor een suikerkat zou ik denk ik liever kiezen voor een merk die nog iets lager zit (in mijn beste natvoer artikel heb ik een aantal gemarkeerd).

   Dat gezegd hebbende, als dit qua prijs is wat je portemonnee toe laat, is dit best een goede optie.

   Groetjes,
   Marilyn

 21. Ik heb een kat met suikerziekte en heb geprobeerd met insuline de glucosewaarde naar beneden te krijgen, helaas zonder goed resultaat. Na overleg met de dierenarts wil ik over gaan op diabetisch voer. Bovenstaande informatie geeft veel verduidelijking, bedankt.

  Nu heb ik een twee vragen. Naast deze kater heb ik ook een poes, mag een gezonde poes ook het speciaal eten? Het is lastig apart eten te geven.
  En de tweede vraag, de kat heeft ook blaasgruis (struviet), is een bepaald merk qua voer dan meer aan te bevelen?

  • Hoi Ellen,

   Wat vervelend dat het niet goed lukt. Mag ik vragen wat je tot nu toe hebt geprobeerd?

   Wat voor speciaal eten wil je precies gaan geven? ‘Diabetes voer’ is wat vaag en hierin zijn verschillen. Zoals in het artikel al staat raad ik Royal Canin en Hills sowieso niet aan en mijn gok is dat een dierenarts dat wel zal doen. Terugkomend op je vraag zou ik dat niet geven aan je gezonde poes vanwege de kwaliteit van dit voer. Verder zou ze het wel zonder problemen kunnen eten.

   Allereerst, niet om lullig te doen, maar om het zeker te weten: weet je zeker dat het struviet is? Dit ontstaat namelijk in een niet-zure urine, terwijl oxalaat (ook stenen) ontstaat in een te zure urine. Met het ene voer kun je het andere in de hand werken, vandaar dat ik het vraag.
   Als het inderdaad struviet is, wil je de pH waarde van de urine naar beneden brengen. Qua voeding zou ik gaan voor 1) natvoeding 2) op vleesbasis (en niet op planten) 3) laag in fosfor. In mijn artikel over de beste voeding bij struviet vind je hierover meer info.
   Afhankelijk van hoe erg het is, zou je eentje kunnen kiezen met DL-methionine: dit verzuurt de urine. Maar dat zou ik niet te lang willen voeren, omdat het dus kan leiden tot een te zure urine en dus oxalaat (dat moet operatief verwijdert worden).
   Qua merk raad ik niet per se iets aan, maar wel bepaalde varianten (van hetzelfde merk vind ik sommige namelijk meer of minder goed, zie ook mijn kattenvoer vergelijking van natvoer).

   Voor suikerziekte en blaasgruis zou ik kiezen voor een merk laag in koolhydraten en natvoeding. Deze varianten zijn allemaal onder de 5% koolhydraten op droge basis, met goede ingrediënten (=vlees en geen/weinig planten). De een is wel iets duurder dan de ander.
   Feringa Pouches: Laag in fosfor, goede ingrediënten, goede eiwit-vet-koolhydraten verhouding, slechts 2,5% koolhydraten (droge basis). Wel aan de dure kant. Helaas is dit de enige variant waarvan is fosfor cijfers heb (die 1% op droge basis is, dus goed).
   Feringa Duo Menu: Goede ingrediënten, slechts 3% koolhydraten op droge basis. Iets goedkoper dan de vorige door de grotere verpakking.
   Animonda Carny Adult: Een van de beste kwaliteit/prijs verhouding met goede ingrediënten en slechts 3,33%koolhydraten op droge basis.
   GranataPet Delicatessen: Ook niet al te duur en toch goede kwaliteit. 4% Koolhydraten op droge basis. Symphonie is iets duurder, maar ook goed.

   Al deze varianten kan de gezonde poes prima mee eten, omdat hierin geen ‘speciale’ toevoegingen zitten die alleen de zieke kat zou mogen.

   Nog een tip: als je een voer gaat geven lager in koolhydraten, is de kans groot dat je kat minder of zelfs geen insuline meer nodig heeft. Blijf daarom thuis testen, zodat je niet teveel geeft.

   Ik hoop dat je hieraan iets hebt.
   Groetjes,
   Marilyn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *