Het beste voer voor katten met suikerziekte: Een koolhydraatarm dieet

SuikerkatDiabetes komt steeds vaker voor onder katten. Steeds vaker is dit gerelateerd aan het dieet dat ze eten. Koolhydraatrijk voer zorgt namelijk voor een constant hoge bloedsuikerspiegel. Gelukkig betekent dit ook dat we de suikerziekte met een dieet kunnen controleren.

 

Zeker type 2 diabetes kan in remissie gaan door een koolhydraatarm dieet. Maar ook type 1 suikerkatten hebben hier baat bij: minder glucose betekent minder belasting, waardoor het lichaam minder moeite heeft alles bij te houden.

 

(Gebruikte afkortingen: DM = droge basis ; KH = koolhydraten)

 

Hoe zorgt koolhydraatrijk kattenvoer voor diabetes?

De koolhydraten zorgen voor een constant verhoogde bloedsuikerspiegel.

 

De continu verhoogde glucose is giftig voor de bètacellen in de alvleesklier die insuline aanmaken. Deze sterven af. Hierdoor is er nog minder insuline aanmaak.

 

De lever gaat in ‘winterslaap’. Normaal komt er glucose vrij uit de lever als de bloedsuiker te laag is, maar door de constant verhoogde bloedsuikerspiegel is dit niet nodig. Start je met insuline gecombineerd met een koolhydraatrijk dieet (zoals van Hills M/D of RC Weight Control Diabetic), dan is de kans op een hypo een stuk groter. Hierdoor kan de diabetes regulatie erg frustrerend zijn.

 

Daarnaast zijn enkel brokjes geven gelinkt aan obesitas. Door de caloriedichtheid geef je al snel teveel en alles wat je teveel geeft telt hard op.

 

Ook verzadigden deze koolhydraatrijke voedingen niet op celniveau. Bedenk dat als je 4 à 5 snickers eet op een dag, je aan je maximale hoeveelheid calorieën zit, maar dan voel je je niet verzadigd. Daardoor eet je al snel meer calorieën – en je kat zal meer bedelen.

 

Welke voeding moet je niet nemen?

Net zo belangrijk als wat goed is voor je diabetes katje, is je misschien wel het afstrepen van wat geen goede keuzes zijn. Hieronder geef ik daarvan drie (algemene) voorbeelden.

 

Brokjes

Droogvoer is zonder uitzondering te hoog in koolhydraten. Dat is niet heel gek: er is zetmeel (meervoudige koolhydraten) nodig om een brokje bij elkaar te houden. Anders zou het niet veel meer zijn dan de kruimels die je onderin de verpakking vindt.

 

“Heb je een suikerkat, dan zijn brokjes niet geschikt.”

 

Zelfs de ‘laag in koolhydraten’ brokjes zijn nog te hoog, vaak 15%DM+.

 

Is natvoer beter?

In principe wel, al is het maar om het vocht wat erin zit. Daarnaast zit er meestal minder koolhydraten in, maar niet altijd. Alhoewel ik natvoer aanraad, zeker voor suikerkatten, is dus niet elke willekeurige natvoer geschikt. Zelf de koolhydraten berekenen is belangrijk.

 

Speciale ‘veterinary’ voer voor diabetes

De eerdere speciale diabetes voer was hoog in vezels en laag in vet. Helaas heeft een kat een behoefte aan vezels en zorgen veel vezels juist voor bulk in de stoelgang. Dit kan zorgen voor een opgeblazen gevoel. Het vet wordt beperkt en vervangen door koolhydraten – iets wat voor carnivoor niet oké is, laat staan voor een suikerkat. Gelukkig wordt steeds vaker erkent dat een laag KH gehalte beter werkt.

 

Animonda, Kattovit, Hill’s, Royal Canin en Purina hebben speciaal diabetes voer. Purina Veterinary Diabetic Management bestaat alleen in brokvorm, dus deze valt af (alhoewel deze de laagste KH gehalte met 15%DM had!).

 

Op websites van dierenartsen lees ik dat ze Hill’s M/D of Royal Canin Weight Control Diabetes aanraden. Hier ben ik het niet mee eens: zowel de natvoer als de droogvoer bevat teveel koolhydraten. Hierdoor wordt het lichaam alsnog flink belast.


Blog advertentie Via Natura

 

De Animonda Integra Adult Diabetes (100 grams kuipjes en 200 grams blikjes) en Kattovit Diabetes bevatten minder dan 10% koolhydraten op droge basis. Bovendien zijn deze goedkoper dan de Hill’s en RC varianten.

MerkKH DM€/dag*
Kattovit Diabetes
Kattovit Diabetes Natvoer
6,82%€1,25
Animonda Integra Diabetes (100gr)
Animonda Integra Protect Adult Diabetes
7,18%€2,20
Animonda Integra Diabetes (200gr)
Animonda Integra Protect Adult Diabetes 200gr
9,55%€1,30
Royal Canin Veterinary Diet Diebetic
Royal Canin Veterinary Diet Diabetic
16%€3,23
Hill’s Prescription Diet M/D Diabetic
Hill Prescription Diet Feline M-D Diabetic
16,14%€2,49

*Op basis van een kat van 4kg.

 

Caloriearme diëten

Overgewicht en suikerziekte zijn verbonden. Caloriearme diëten zijn daarom ook veel verbonden aan suikerziekte.

 

Helaas worden hierin de vetten (9kcal/gram) vervangen door koolhydraten (4kcal/gram). Hierdoor zit in deze voeding nog meer koolhydraten dan in regulier voer. Droogvoer komt niet uit onder de 18%DM. Bij het natvoer is alleen Animonda Integra Protect Adult Obesitas onder de 10%DM uit. (Almo Nature Light zit op 2,4%DM, maar is een aanvullend voer en kun je dus niet alleen geven).

 

Zeker bij suikerkatten zal dit leiden tot een verergering van de diabetes. Als je kat te dik is, kun je beter kiezen voor portiecontrole met een kwalitatieve, proteïnerijke voer.

 

Het beste voer voor je suikerkat: koolhydraatarm

Wat bij betreft hoeft een suikerkat geen speciale ‘veterinary’ voer te hebben – en zeker geen dure Hill’s M/D of RC Diabetic (v.a. €2,50 per dag!). Veel ‘regulier’ voer zal prima voldoen, maar je moet blijven opletten dat het weinig koolhydraten bevat.

 

Waarop moet je letten?

 • Koolhydraten minder dan 10%DM, minder dan 5% is nog beter. Ga voor natvoer en vermijd brokjes. Natvoer bevat over het algemeen minder koolhydraten (uitzonderingen daargelaten!).
 • Geen ‘snelle’ koolhydraten (hoge glycemische index), zoals geraffineerde meelsoorten, mais, bieten, aardappelen, rijst, granen.
 • Let erop dat de koolhydraten niet vervangen worden door vet, maar door eiwitten. Een goede verhouding is veel eiwitten (45%+DM), gemiddelde vet (20-30%DM) en weinig koolhydraten (<10%DM).

 

Op deze meeste verpakkingen staat het aantal koolhydraten niet aangegeven, laat staan dat het omgerekend wordt naar de droge basis. Gelukkig kun je dit zelf uitrekenen.

 

De lage hoeveelheid koolhydraten zal zorgen dat je kat minder insuline nodig heeft. Ook wordt de alvleesklier niet meer zodanig overbelast. Verder zal de lever weer uit de ‘winterslaap’ komen, waardoor deze glucose vrij kan geven als dat nodig is. Daardoor is een hypo minder waarschijnlijk. Let op dat dit de theorie is en dat elke kat anders is. Daarom is blijven testen belangrijk.

 

Welke merken zijn geschikt?

Dit zijn natvoeren die weinig koolhydraten bevatten en van een goede kwaliteit zijn. Bijkomend voordeel? Ze zijn vaak een stuk goedkoper en van betere kwaliteit dan veterinary diets!

MerkKH DM€/dag*
Mac's Cat (blik)
Mac's Cat blik
2,8% ~€0,95
Animonda Carny Adult
Animonda Carny Adult Kattenvoer
3,33%€0,75
GranataPet Delicatessen
GranataPet Delicatessen Eend en Gevolgelte (natvoer)
4,23% ~€1,06
GranataPet Symfonie
GranataPet Symfonie
4,52% ~€1,44
Lily's Kitchen Adult
Lily's Kitchen Adult Cat
0%€2,37
Lily's Kitchen Organic Dinner
Lily's Kitchen Organic Dinner Adult Cat
0%€3,16
Porta 21 Holistic
Porta 21 Holistic
4%€3,46

*Op basis van een kat van 4kg.
~ = een gemiddelde van de smaken.

 

Geen Applaws

Waarom geen Applaws? Applaws heeft goede natvoeren, maar dit zijn geen complete voedingen. Ze moeten worden aangevuld worden met (bij voorkeur) hun droogvoer. Deze bevat 20%DM koolhydraten, waardoor dit een ongeschikte optie is voor een diabetes kat.

 

Geen volledige lijst

Dit zijn merken die ik tot nu toe geanalyseerd en een review over heb gemaakt. Er zijn vast andere merken die prima voldoen. Ook kun je KVV en/of BARF (vers voeren) proberen. Het is dan wel belangrijk dat je je goed inleest hierover!

(Naarmate ik meer merken analyseer zal ik deze hier toevoegen).

 

Belangrijk: Als je overstapt naar koolhydraatarm kattenvoer

De droogvoer verslaafde kat

Sommige katten zijn werkelijke droogvoer verslaafden. Zeker als ze al lange tijd hetzelfde eten, kan het behoorlijk wat tijd kosten om ze over te zetten op natvoer.

 

Omdat reductie van koolhydraten het belangrijkste is, kun je een tussenoplossing kiezen. Ga op zoek naar brokjes die lager in koolhydraten zijn: 15-20%DM is ‘laag’ voor brokjes, gewoonlijk is het ~30-35%DM.

 

Uiteraard is dit een tijdelijke oplossing en is de overstap op koolhydraatarm natvoer op lange termijn beter. Hier vind je mijn tips om te wisselen van voer.

 

(Helaas heb ik op dit moment nog geen aanbevelingen hiervoor, behalve Power of Nature Meadowland en Thrive).

 

Blijven eten

Het wisselen van voer kan wat frustratie met zich meebrengen. Sommige katten vinden alles prima, maar anderen zijn zeer kieskeurig. Het overstappen naar een koolhydraatarm dieet kan dus wel even duren.

 

Het belangrijkste is dat je kat wel blijft eten. Niet eten kan bij normale katten leiden tot leververvetting. Bij een suikerkat kan het ook leiden tot een hypo wanneer je al insuline hebt gegeven terwijl je kat niet eet.

 

Dit betekent ook dat als je insuline geeft, monitoring belangrijk is. Niet alleen of je kat eet, maar ook hoeveel. Daarnaast is het slim om te observeren of je kat plots meer beweegt, want dan heeft hij minder insuline nodig.

 

Te dik? Afvallen!

Alhoewel niet elke kat met suikerziekte overgewicht heeft en niet elke te dikke kat suikerziekte heeft, komt dit wel vaak samen voor. Is jouw kat te dik, dan is afvallen belangrijk. Door minder vetcellen gaat over het algemeen de insulinegevoeligheid ook weer omhoog. Daardoor is ook minder insuline nodig. Portiecontrole en andere tricks kunnen je hierbij helpen.

 

Zelf meten = weten

Thuistesten van de bloedsuiker is belangrijk. Zodra je overstapt naar een dieet met minder koolhydraten, heeft je kat waarschijnlijk direct minder insuline nodig. Er is immers minder bloedsuiker om te verwerken.

 

Door zelf te meten wat de bloedwaarden zijn, kun je de insuline hierop aanpassen. Bij de Tight Regulation methode, waarbij veel katten in remissie gaan volgens Dr. Hodgkins, is het doseren van de insuline op basis van de behoefte een belangrijk onderdeel.

 

Daarom is het ook belangrijk jezelf in te lezen en je te laten informeren door je dierenarts over hoeveel insuline te spuiten bij welke waarden. Dit is op korte termijn misschien wat meer gedoe, maar het zeker waard op de lange termijn!

 

Een suikerloze treat

Gedroogd vleesVeel katten veel het insulineprikje niet zo erg, maar het vasthouden om de prik te krijgen is minder prettig. Daarom is het van belang dit vlot en zonder treuzelen te doen.

 

Daarna kun je een snoepje geven. Ook deze moet uiteraard koolhydraatarm zijn. De reguliere snoepjes (zoals die uit de supermarkt) zijn daarom vaak geen goed idee. Een stukje gedroogd vlees is een goed alternatief.

 

Conclusie: Een koolhydraatarm dieet voor het leven

Zelfs als je kat in remissie gaat en misschien geen insuline meer nodig heeft, moet je een koolhydraatarm dieet blijven voeren. Daarom is volgens artsen ‘genezing’ niet mogelijk. Toch zal het een verademing zijn als insuline niet langer nodig is.

 

Overigens kan een koolhydraatarm dieet ook gunstig uitpakken voor diabetes die veroorzaakt wordt door medicijnen of een ziekte. Sowieso is het de betere keuze voor een carnivoor.

Pootje PurrfectCat

Bronnen

 • YourDiabeticCat.com
 • DeSuikerkat.nl

Deze twee sites raad ik ook aan om meer te weten te komen over suikerziekte bij katten.

Photo Credit: M01229

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

11 reacties:

 1. Hallo Marilyn,
  Waar ik van baal is dat bijna in ieder van bovenstaande voeding
  varken, rund of kip zit.
  of /en vis
  Lam, kalkoen, konijn komt nog veel te weinig voor
  Daar een kat een carnivoor is, moet ik ze wel lijken/’vlees’ geven maar liever zou ik dat niet doen natuurlijk 🙁
  Mijn (diabetische) kat heeft allergie voor de meestvoorkomende ‘vlees’soorten 🙁
  En ééntonigvoer zal ze ook niet erg appreciëren 😉
  en ja, ook zij eet graag brokken.. 🙁
  ‘Vlees’ kan je ook niet de hele dag laten staan zodat ze eten kan wanneer ze wil..
  Lastig hoor 😉
  Maar ik blijf heel blij met jou !
  Dat je dit allemaal uitzoekt en onderzoekt !
  Warme groet, Ingi

  • Hoi,

   Lastig zeg, een allergie én suikerziekte. Ik denk dat je het dan toch moet gaan zoeken in natvoer.
   Wildcat Bhadrha (paard) en Hamra (kwartel) zijn single protein, en Rani is triple protein (eend, fazant, kalkoen) maar mogelijk wel nieuw.
   Met name de Bhadrha is erg laag in KH (4% op energiebasis), Bhadra is 18% en Rani 15%. Wel wat hoger dan gewenst voor suikerziekte, maar met de allergie moet je toch iets.

   Vlees kun je overigens ook best wat langer laten staan. Zolang er geen vliegen zijn, laat ik het zelf zo’n 6 tot 12 uur staan. Ja, het droogt dan wat uit, maar dat is alleen erg als je kat het dan niet wil eten. Je kunt ook een Surefeed met bewegingssensor overwegen, dan is het natvoer afgedekt en blijft het langer vers.

   Succes met je katje!
   Marilyn

 2. Marije Braakman

  Is Mac’s kattenvoer van samenstelling veranderd? Door de info op deze site heb ik laatst bij zooplus flink wat blikjes Mac’s gekocht, maar de analytische waarden op de blikjes zijn heel anders dan op de site van zooplus. Nu heb ik mijn kat zojuist per ongeluk gevoerd met de smaak ‘rund’, met maar liefst 13% koolhydraten in de droge stof (volgens de waarden op de site 0,5%). Ik schrik me rot! Bij de andere twee smaken is het percentage gelukkig nog net onder de 10%, maar wel veel meer dan de 2,8% die hier op de site staat vermeld.

  • Dag Marije,

   Ik heb even de analyse erbij gepakt van Mac’s Cat Rund (zie hun website):
   Crude Protein 10,70%
   Crude Fat 6,50%
   Crude Ash 2,30%
   Crude Fibre 0,40%
   Moisture 80,00%

   Op natte basis geeft dit 0,5% koolhydraten, op droge basis geeft dit dan 2,5%. Hoe kom jij op die 13% koolhydraten? Misschien ergens een foutje gemaakt in de berekening?

   Van de andere smaken kom ik op:
   – Gevogelte & Cranberry: 0,6% ( = 3%DM)
   – Zalm en Kip: 0,8% ( = 4%DM)
   – Kalf en Kalkoen: 0,6% ( = 3%DM)
   – Eend, kalkoen en kip: 0,3% ( = 1,5%DM)

   In de beoordeling van dit merk (zie hier) is de smaak Gevogelte&Cranberry gebruikt, die uitkomt op 0,6% koolhydraten op natte basis. Dit geeft 3% op droge basis. Ook deze waarden heb ik vergeleken vanuit Macs-tiernahrung.

   Zou je misschien de analyse vanuit de blikken door kunnen sturen? Mochten de waarden afwijken met bovenstaande, kunnen we dit altijd aankaarten bij de fabrikant en/of leverancier.
   Wijken ze niet af van bovenstaande, is er ook geen reden om je rot te schrikken gelukkig.

   Groetjes,
   Kim & Marilyn

 3. Beste Marilyn,

  Onze kat van 10 heeft de diagnose suikerziekte gekregen. Er werd ons meteen aangeraden snel te starten met insuline. Wii vonden dit nogal heftig en hebben een second opinion gedaan. De tweede dierenarts gaf aan eerst een poging met dieetvoer te doen. Hij stuurde ons naar huis met Md hills en adviseerde ons het vier weken aan te kijken en dan opnieuw zijn waardes te laten meten
  Nu lees ik dit. Ik zie geen verbetering met hills. Welk voer zou ik kunnen proberen nog?
  Overigens is onze kat twee jaar geleden (nog voor de diabetes diagnose) op dieetvoer van roal canin gezet, brokken om af te vallen.
  Hij kreeg geen natvoer meer op advies van de da.
  Is het toch beter hem natvoer te gaan geven? Groeten Kim

  • Hoi Kim,

   Als ik je goed begrijp is er dus sprake van diabetes en (nog steeds?) overgewicht, maar de kat krijgt (nog) geen insuline.
   En op dit moment geef je M/D Hills brokken.

   Gelijk even een puntje van aandacht: ik weet niet hoe ‘erg’ de diabetes is momenteel, maar zonder insuline kan er een hyper ontstaan, waarbij er teveel suiker in het bloed zit. Vaak leidt dit tot meer drinken en plassen, waardoor mineralen te snel worden uitgeplast. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Wat ‘juist’ is verschilt per kat, dus dit is iets voor jullie om te bepalen.

   Welk voer voor een diabetes kat?
   In het kort: Ja, ik zou over stappen op natvoer.

   Persoonlijk ben ik voor het geven van natvoer, voor zowel een diabetes kat als een kat met overgewicht (zie ook mijn tips hierover). Dit zou je dus mooi kunnen combineren om zowel het afvallen te stimuleren als mogelijk de suikerziekte terug te draaien. Natvoer bevat namelijk minder calorieën per gram en vaak minder koolhydraten op droge basis dan brokken.

   Bij suikerziekte is het probleem dat de insuline cellen niet meer goed werken om de koolhydraten te verwerken. Als het voer te veel koolhydraten bevat, zoals onder andere Hills M/D heeft, dan krijgt het lichaam het vrij moeilijk. Mijn voorspelling is dat hij op den duur insuline nodig zal hebben op Hills M/D en niet in remissie zal gaan (op zijn best zal dit het ‘managen’ alhoewel je dat meer met insuline doet dan met het voer).

   Echter, als je kiest voor een voer laag in koolhydraten, krijgt het lichaam het makkelijker en heeft minder insuline nodig (zelf aangemaakt of ingespoten). Mogelijk dat in het begin wel insuline spuiten nodig is, maar misschien ook niet. Dit ligt aan de bloedwaarden. Met laag in koolhydraten voer is het mogelijk dat je kat nooit meer insuline nodig heeft.

   Voer laag in koolhydraten is lastig te vinden in het brokken segment. Zelfs de speciale diabetesvoer is nog vrij hoog, met name alle brokken.
   Ik zoek altijd naar iets dat minder dan 5% op droge basis koolhydraten heeft bij suikerkatten. Dit heb ik tot nu toe alleen nog maar in natvoer gevonden.
   Ik heb mijn top selectie natvoeren ook verzameld hier (met * hebben smaken die lager dan 5%DM in koolhydraten zijn en dus geschikt voor je suikerkat). Al deze merken bevatten veel vlees, goede ingrediënten en een goede verhouding aan eiwit/vet/koolhydraat voor een kat. Daarin vind je vast iets wat jouw kat lekker vindt.

   Rauw voeren (KVV of BARF) is ook een mogelijkheid. Hier zit vaak weinig tot geen plantaardig materiaal in verwerkt en is daarom laag in koolhydraten. Perfect voor een diabetes kat dus. Er zijn diverse merken die KVV rollen verkopen. Bandit en Carnibest hebben ook rollen speciaal voor diabetes katten, alhoewel die niet veel verschillen van ‘gewone’ KVV. Wel is het handig je meer te gaan verdiepen in kattenvoer als je dit wil gaan doen, om te voorkomen dat er tekorten of overschotten ontstaan door het voerpatroon.

   Meer onderzoek doen voor jezelf
   Het kan lastig zijn dat dit tegengesteld is aan wat de dierenarts zegt. Uiteindelijk moet je zelf bepalen wie je gelooft en welke adviezen je wilt opvolgen. Ik denk wel dat eigen onderzoek heel belangrijk is en om je te beseffen dat dierenartsen medisch zijn opgeleid, maar geen voedingsdeskundigen zijn (uitzonderingen daargelaten die hun eigen studie hierin doen!).

   Ik raad je aan ook eens op http://www.diabeteskatten.nl mee te gaan lezen. Hier zitten veel ervaringsdeskundigen die je kunnen helpen.

   Google ook eens op ‘tight regulation’ (Engels). Dit is de methode die ik hier ook beschrijf: voer laag in koolhydraten en thuis monitoren om de juiste hoeveelheid insuline te geven. Dr. Hodgkins, de bedenker hiervan, zegt dat 80% hierdoor in remissie gaat.

   Ik hoop dat je hiermee verder kunt en dat je kat snel weer de oude is!
   Groetjes,
   Marilyn

  • mijn kat heeft 2,5 maanden geleden de diagnose suikerziekte gekregen leverwaarden waren wel goed. Ik ben onmiddellijk overgeschakeld op Juliet Aldi, vers vlees en Almo nautuurvoeding. Brokken onmiddellijk geschrapt op 1 week tijd was het verschil merkbaar en nu 2,5 maand later waterverbruik normaal, glanzende zachte pels, speels alert , vroeger sliep hij 23 uur zeg ik soms moet je geen slaapje doen kortom een poes van 10 die net een jong kitten is. De veearts was verbaasd hoe goed mijn kater het doet. Dankzij het artikel in de suikerkat waar ik had gelezen dat indien een kat nog geen insuline heeft gekregen de toestand met een koolhydraat arm dieet kon omgedraaid worden. Ik gaf wel om de 2 uur kleine porties van het nieuwe voeder.

 4. Hoi Marilyn,

  Staan de grote blikken kattenvoer van de aldi toevallig al op je lijst die je gaat analyseren? Ik ben namelijk erg benieuwd of die voer goed is voor mijn suikerpoezebeest

  Groetjes Steffanie

  • Hoi Steffanie,

   Geheel tegen mijn verwachting in, is het Alexis voer van de Aldi ‘niet slecht’. Ik moest even wat moeite doen om de ingrediënten te pakken te krijgen, maar hier zijn ze:

   Rund:
   Aldi Alexis 400 gram natvoer RundIngrediënten: Vlees en dierlijke bijproducten (rund 4%, kip 4%), mineralen.

   Ruw eiwit: 8,5% (47,2% DM)
   Ruw vet: 5% (27,8%DM)
   KH: 2% (=11,1%DM)
   Ruwe as: 2,5%
   Ruwe celstof: 0,4%
   Vocht: 82%
   (DM = dry matter [droge basis])

   Er zitten voldoende eiwitten in (45%+ DM) en vet (20-30%DM). Normaal houdt ik voor KH 10%DM of minder aan, met een max van 12%DM. Dit valt daar dus nét binnen. Dat is echter wel voor gezonde katten; bij een suikerkat ga ik meestal voor minder dan 5%DM.
   De ingrediëntenlijst is ‘gesloten’, wat betekent dat er niet duidelijk wordt wát er precies voor ‘vlees en dierlijke bijproducten’ worden gebruikt in het voer. Gezien de prijs zullen dit niet de beste eiwitten zijn, maar het is naar mijn mening beter dan plantaardige eiwitten.

   Vis
   De ‘vis’ variant heeft precies dezelfde analyse, en als ingrediënten:
   Vlees en dierlijke bijproducten, vis en bijproducten (zalm 4%, forel 4%), mineralen

   Conclusie:
   Het kost slechts €1,10 per kilo. Bij een binnen of gecastreerde kat van 4 kilo zou je ~240 gram voeren, bij een actievere buitenkat 320 gram. Dit komt neer op €0,26 tot €0,35 per dag – wat goedkoper is dan menig brok.
   Alhoewel het gaat om een gesloten ingrediëntenlijst en net iets te hoge KH, vind ik deze natvoer niet slecht als het gaat om een gezonde kat. Voor een suikerkat zou ik denk ik liever kiezen voor een merk die nog iets lager zit (in mijn beste natvoer artikel heb ik een aantal gemarkeerd).

   Dat gezegd hebbende, als dit qua prijs is wat je portemonnee toe laat, is dit best een goede optie.

   Groetjes,
   Marilyn

 5. Ik heb een kat met suikerziekte en heb geprobeerd met insuline de glucosewaarde naar beneden te krijgen, helaas zonder goed resultaat. Na overleg met de dierenarts wil ik over gaan op diabetisch voer. Bovenstaande informatie geeft veel verduidelijking, bedankt.

  Nu heb ik een twee vragen. Naast deze kater heb ik ook een poes, mag een gezonde poes ook het speciaal eten? Het is lastig apart eten te geven.
  En de tweede vraag, de kat heeft ook blaasgruis (struviet), is een bepaald merk qua voer dan meer aan te bevelen?

  • Hoi Ellen,

   Wat vervelend dat het niet goed lukt. Mag ik vragen wat je tot nu toe hebt geprobeerd?

   Wat voor speciaal eten wil je precies gaan geven? ‘Diabetes voer’ is wat vaag en hierin zijn verschillen. Zoals in het artikel al staat raad ik Royal Canin en Hills sowieso niet aan en mijn gok is dat een dierenarts dat wel zal doen. Terugkomend op je vraag zou ik dat niet geven aan je gezonde poes vanwege de kwaliteit van dit voer. Verder zou ze het wel zonder problemen kunnen eten.

   Allereerst, niet om lullig te doen, maar om het zeker te weten: weet je zeker dat het struviet is? Dit ontstaat namelijk in een niet-zure urine, terwijl oxalaat (ook stenen) ontstaat in een te zure urine. Met het ene voer kun je het andere in de hand werken, vandaar dat ik het vraag.
   Als het inderdaad struviet is, wil je de pH waarde van de urine naar beneden brengen. Qua voeding zou ik gaan voor 1) natvoeding 2) op vleesbasis (en niet op planten) 3) laag in fosfor. In mijn artikel over de beste voeding bij struviet vind je hierover meer info.
   Afhankelijk van hoe erg het is, zou je eentje kunnen kiezen met DL-methionine: dit verzuurt de urine. Maar dat zou ik niet te lang willen voeren, omdat het dus kan leiden tot een te zure urine en dus oxalaat (dat moet operatief verwijdert worden).
   Qua merk raad ik niet per se iets aan, maar wel bepaalde varianten (van hetzelfde merk vind ik sommige namelijk meer of minder goed, zie ook mijn kattenvoer vergelijking van natvoer).

   Voor suikerziekte en blaasgruis zou ik kiezen voor een merk laag in koolhydraten en natvoeding. Deze varianten zijn allemaal onder de 5% koolhydraten op droge basis, met goede ingrediënten (=vlees en geen/weinig planten). De een is wel iets duurder dan de ander.
   Feringa Pouches: Laag in fosfor, goede ingrediënten, goede eiwit-vet-koolhydraten verhouding, slechts 2,5% koolhydraten (droge basis). Wel aan de dure kant. Helaas is dit de enige variant waarvan is fosfor cijfers heb (die 1% op droge basis is, dus goed).
   Feringa Duo Menu: Goede ingrediënten, slechts 3% koolhydraten op droge basis. Iets goedkoper dan de vorige door de grotere verpakking.
   Animonda Carny Adult: Een van de beste kwaliteit/prijs verhouding met goede ingrediënten en slechts 3,33%koolhydraten op droge basis.
   GranataPet Delicatessen: Ook niet al te duur en toch goede kwaliteit. 4% Koolhydraten op droge basis. Symphonie is iets duurder, maar ook goed.

   Al deze varianten kan de gezonde poes prima mee eten, omdat hierin geen ‘speciale’ toevoegingen zitten die alleen de zieke kat zou mogen.

   Nog een tip: als je een voer gaat geven lager in koolhydraten, is de kans groot dat je kat minder of zelfs geen insuline meer nodig heeft. Blijf daarom thuis testen, zodat je niet teveel geeft.

   Ik hoop dat je hieraan iets hebt.
   Groetjes,
   Marilyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *