Suikerziekte
Marilyn [Catmoneo]
Suikerziekte
6 min

Het beste voer voor katten met suikerziekte: Een koolhydraatarm dieet bij diabetes

6 min

Zo’n 1 op de 400 katten heeft diabetes. Toch is de overlevingskans groot en kunnen katten met diabetes nog steeds een goede kwaliteit van leven hebben.

Voeding is één van de onderdelen van de behandeling. Alleen is dan de vraag, welke moet je kiezen?

Dat bespreek ik in dit artikel.

Kattenvoer voor suikerkatten

Koolhydraten

Qua voeding zijn er grofweg twee keuzes voor suikerkatten.

Bij de klassieke methode geef je een voeding matig in koolhydraten (26%ME) en hoog in vezels. De alternatieve methode, die beter lijkt te werken, bevat weinig koolhydraten (12%ME) en minder vezels.[1]

Bij deze alternatieve methoden gingen meer katten in remissie (geen insuline meer nodig) en verdwenen bij meer katten de klinische signalen zoals veel drinken, toegenomen eetlust en gewichtsschommelingen.

Bron van koolhydraten

Tevens is de bron van de koolhydraten belangrijker. Zo blijkt rijst, en mogelijk ook mais, voor hogere bloedsuikerspiegels te zorgen dan bijvoorbeeld sorghum.[2][3] De glycemische index voor mensen kan hierin mogelijk enige sturing geven (ook al is niet alles wetenschappelijk onderzocht voor katten!).

Vezels

Uit onderzoek blijkt dat het waarschijnlijk beter is om oplosbare vezels te gebruiken (pectine, goms) dan onoplosbare vezels (zoals lignine en cellulose). De oplosbare vezels lijken de bloedsuikerstijging te verminderen.[4] Bij een laag koolhydraatdieet zou 2 tot 7% op droge basis voldoende zijn.

Eiwitten

Omdat diabetes vaak gepaard gaat met meer plassen, kunnen aminozuren hierin verloren gaan. Aminozuren zijn de kleinere delen (moleculen) die eiwitten maken. Daarom is het handig dat de kat meer eiwitten krijgt.

Zeker als de kat ook nog moet afvallen, is dit zeer aan te raden.  Uit onderzoek bleek dat katten die meer eiwitten kregen (>45% ME), meer vetverlies hadden en minder spiermassa verlies.[5]

Vetten

Daarnaast lijkt het niet handig om te veel vet te voeren, zeker als bloedwaarden op hyperlipidemie wijzen (veel cholesterol in het bloed). Veel vet lijkt de insuline gevoeligheid te verminderen. Daarom kan de hoeveelheid vet beter onder de 25%DM blijven.[6]

Is er sprake van pancreatitis, dan wordt minder dan 15%DM vet aanbevolen.[7]

In het kort:

Wat zijn de eigenschappen van goede voeding voor katten met diabetes?

  • Koolhydraten:
  • Vezels: 2-7%DM, oplosbaar, zoals goms en pectines
  • Eiwitten: > 45% ME (zeker bij overgewicht)
  • Vet:

Deze waarden zijn niet altijd allemaal verenigbaar of wenselijk. Bijvoorbeeld bij diabetes én pancreatitis, moet je een keuze maken tussen laag in koolhydraten of laag in vetten. Kijk dus ook goed naar wat jouw kat nodig heeft in combinatie met eventuele andere ziekten.

Nog een tip is het gebruik van natvoer. Hierin is het sowieso makkelijker een voeding te vinden die laag is in koolhydraten en hoger in eiwitten, maar tevens bevat het vocht. Dit vocht lijkt de hydratatie van de kat ten goede te komen en vermindert mogelijk het vele drinken van de kat.

Veterinary diets bij suikerziekte

Er zijn zogenaamde “veterinary” diets die speciaal bedoeld zijn voor bepaalde ziekten. In dit geval heb ik voedingen onder de loep genomen die bedoeld zijn voor diabetes.

De volgende merken heb ik geanalyseerd op ingrediënten en cijfers: Animonda Integra Protect, Calibra, Hills, Kattovit, Oragnic Vet, Prins, Purina, Royal Canin, Smilla Veterinary Diets, Trovet en Virbac.

Veterinary Suikerziekte Natvoer

Hieronder vind je de tabel voor veterinary diabetes voedingen. Voor de vergelijking met de cijfers hierboven, zijn deze op dezelfde manier weergegeven (ME of DM).

[table id=101 /]

1Percentages op energie basis (ME)
2Percentages op droge basis (DM)
*Deze twee zijn een optie voor katten die een combinatie van diabetes en pancreatitis hebben. Voor katten met alleen diabetes vind ik ze te hoog in KH.

Animonda heeft meerdere smaken die qua analyse hetzelfde zijn. Dit zijn: kalkoenharten, konijn, zalm, kippenlever, gevogelte en rund.

Mijn natvoer aanbevelingen voor een suikerkat

Op basis van de analyses en ingrediënten raad ik Kattovit, Animonda Intergra Protect (kuipjes) en Smilla voor diabetes katten aan. Deze zijn laag in koolhydraten, redelijk hoog in eiwitten (in ieder geval genoeg voor gezonde gecastreerde katten) en zijn niet heel erg vet. Indien afvallen noodzakelijk, kunnen deze voedingen daarin ondersteuenen.

Heeft je kat iets meer ondersteuning nodig voor de darmen, dan is de Kattovit een goede keuze omdat er iets meer vezels inzitten.

Is er sprake van diabetes en pancreatitis? Dan kun je eens kijken naar de Organic Vet en Prins. Deze zijn veel minder vet en redelijk laag in koolhydraten. Vaak moet je bij co-morbiditeit (meerdere aandoeningen tegelijk) keuzes maken en ik denk dat dit een oplossing is.

Veterinary Suikerziekte brokjes

Brokjes bevatten over het algemeen meer zetmeel dan natvoer, omdat dit nodig is om de brok te vormen. Anders wordt het gruis. Daardoor is het vaak lastiger een koolhydraatarme brok te vinden.

Hier zie je een vergelijking van veterinary brokjes bij diabetes.

[table id=102 /]

1Percentages op energie basis (ME)
2Percentages op droge basis (DM)

Mijn brok aanbevelingen voor een suikerkat

Om eerlijk te zijn, voldoen geen van deze brokken aan mijn eisen. Velen gebruiken (veel) plantaardige eiwitten wat bij gezonde katten een no-go is. Tevens zijn er maar liefst 6 merken (Calibra, Virbac, Animonda, Royal Canin, Prins en Trovet) die meer dan 20%ME koolhydraten bevatten, waarmee ik ze per definitie voor een kat met diabetes afraad.

Wil je per se een diabetisch veterinary brok, dan zou ik kiezen voor Kattovit. Met 15%ME uit koolhydraten is het nog niet heel hoog, maar het bevat wel rijst en mais. Purina is iets lager in koolhydraten, maar bevat met name plantaardige eiwitten. Hills is bevat net zoveel koolhydraten als de Kattovit, maar de eiwitten zijn net als bij Purina met name plantaardig.

Voor de uitgebreide versies van de tabellen kun je hier kijken (inclusief eiwit- en vetgehalte. Opent in een nieuwe tabblad. Vanwege de grote het beste zichtbaar op een groter scherm).

Kun je ook een reguliere voeding nemen bij suikerziekte?

Ja, dat kan!

Gezien het bij suikerziekte met name om de hoeveelheid koolhydraten gaat en de bron daarvan, kun je ook op zoek gaan tussen de reguliere voedingen voor gezonde katten.

In mijn beste natvoer selectie vind je ook een tabel met de percentages op energiebasis (ME) waarmee je de cijfers kunt vergelijken.

Qua brokjes heb je veel minder keuze. Een aantal merken zijn Power of Nature, Wildcat, Ziwi Peak, Celtic Connection, Thrive en voor de kleine portemonnee is Porta 21 Sensible te overwegen. Kijk in deze tabel voor de percentages van koolhydraten op ME basis.

Nog een paar tips bij suikerziekte…

Afvallen tot een gezond gewicht is zeer belangrijk – Overgewicht zorgt ervoor dat de cellen minder insuline gevoelig zijn. Afvallen maakt het lichaam weer insuline gevoeliger, waardoor de diabetes omgedraaid kan worden. Lees dit artikel om te kijken of jouw kat te dik is en deze voor afval tips.

Snacks kunnen nog steeds, maar wel koolhydraatarm! – Snackies geven we allemaal graag aan onze katjes. Vaak wordt dit afgeraden bij suikerziekte, maar het kan wel. Gedroogde vleesstukjes zijn laag in koolhydraten en kunnen prima. Cosma en Bandit zijn goede voorbeelden. Meer tips vind je hier.

Cosma Snackies Original

Thuis bloedglucose meten = weten – Thuistesten van de bloedsuiker is belangrijk. Zodra je overstapt naar een koolhydraatarm dieet, is het goed mogelijk dat je kat minder insuline nodig heeft. Er is immers minder bloedsuiker te verwerken. Lees je daarom in over de insuline die jij gebruikt en hoeveel je daarvan moet geven. Dit is op korte termijn misschien wat meer gedoe, maar het zeker waard op de lange termijn!

Een koolhydraatarm dieet voor het leven – Tot slot is het belangrijk dat je kat de rest van zijn leven een koolhydraatarm dieet krijgt, want totale genezing lijkt niet mogelijk. Toch zal het een verademing zijn als insuline niet langer nodig is.

Conclusie: Een veterinary diabetes voeding is niet per se de enige keuze

Er zijn niet zo heel veel diabetes voedingen op de markt voor katten met suikerziekte, en lang niet alle voedingen zijn geschikt als je de alternatieve methode wil volgen. Natvoer is over het algemeen geschikter dan brok, omdat daarin minder/geen zetmeel nodig is voor de textuur.

In de bovenste tekst heb je een aantal ideeën gekregen voor geschikte voedingen waarmee je kat op termijn mogelijk zelfs geen insuline meer nodig heeft. Ook weet je nu dat er ook reguliere voedingen voor gezonde katten mogelijk gebruikt kunnen worden voor suikerkatjes.

Pootje PurrfectCat

Laatste update artikel: september 2019

Afkortingen:

  • ME = Metaboliseerbare energie, de kcal die uit eiwitten, vetten of koolhydraten komt.
  • DM = Droge basis

Verder lezen:


Bronnen

[1] Bennett en anderen (2005) Comparison of a low carbohydrate-low fiber diet and a moderate carbohydrate-high fiber diet in the management of feline diabetes mellitus.

Voor mijn artikel over dit onderzoek, lees: Welk dieet werkt het beste voor remissie van diabetes bij katten?

[2] Appleton en anderen (2004) Dietary carbohydrate source affects glucose concentrations, insulin secretion and food intake in overweight cats.

[3] De-Oliveira en anderen (2008) Effects of six carbohydrate sources on diet digestibility and postprandial glucose and insulin responses in cats.

[4] Small Animal Clinical Nutrition (5de editie): hoofdstuk 29

[5] Laflamme en Hannah (2005) Increased dietary protein promotes fat loss and reduces loss of lean body mass during weight loss in cats.

[6] Small Animal Clinical Nutrition (5de editie): hoofdstuk 29 en 67.

[7] Small Animal Clinical Nutrition (5de editie): hoofdstuk 67.