Wanneer is een kat een senior
Senior katten
Marilyn [Catmoneo]
Senior katten
2 min

Wanneer is een kat een senior kat?

2 min

Er is veel onduidelijkheid over wanneer een kat een "senior kat" genoemd moet worden. Vanaf wanneer is een kat "oud"? Door dit beter te definiëren, kunnen we ook beter inschatten wat de algemene kat nodig heeft.


Chronologische leeftijd

Allereerst kunnen we katten op leeftijd schatten door hun chronologische tijd die ze op de aarde rondlopen. Dat betekent: volgens de kalender. Dus is je kat geboren op 19 mei 2004, zoals Lapje, dan is ze op 19 mei 2024 maar liefst 20 jaar geworden 🎉


Nu zijn de meningen sterk verdeeld over wanneer je dan een senior bent. Sommige zeggen vanaf 7 jaar, anderen 8 of 10 jaar, maar ook 12 jaar en zelfs 15 jaar komen voorbij.


Wat interessant is, is om dit eens te vergelijken met mensenleeftijden. Gelukkig heeft de AAFP daarvan een mooi overzicht gemaakt.


Katten leeftijd naar mensenleeftijd: hoe oud is je kat?


Hierin zie je dat 7 jaar nog slechts 44 mensenjaren zijn. Ik denk dat er weinig mensen zijn die zichzelf op 44 jaar een senior zouden noemen. Dus voor katten vind ik dat in de regel ook nog wel erg vroeg.


Vanaf 12 jaar is de kat 64 mensenjaren. Dat komt al meer in de buurt van onze pensioenleeftijd en klinkt dus wat logischer.


Als je daarnaast meeneemt dat de gemiddelde kat 14 à 16 jaar wordt, dan klinkt dit ook aannemelijker.


Biologische leeftijd - kwetsbaarheid

Wat ik naast de chronologische leeftijd meeneem, is de biologische leeftijd van de kat. Ook wel de kwetsbaarheid. Want niet elk mens en elke kat verouderd op dezelfde manier.


Zo hoorde ik een tijd geleden van een 104 jarige dame die doodleuk nog even een skydive ging doen. Ik denk dat we allemaal hopen dat we op die hoge leeftijd nog een fysieke en mentale capaciteit hebben voor zoiets. Maar helaas hebben we niet allemaal dat geluk.


Dus is het ook belangrijk te kijken naar de veroudering van je kat.

  • Eet ie goed?
  • Blijft hij op gewicht?
  • Wast ie normaal en is de vacht verzorgt?
  • Hoe zijn de nageltjes?
  • Kan hij goed lopen en de trap op komen?
  • Durft hij nog van hoogten te springen?


Om te zorgen dat je dit goed bijhoudt en zo snel mogelijk actie kan ondernemen als het toch vermindert, raad ik het volgende aan.


Medisch

Laat regelmatig een senior check doen, waarbij bloed getrokken wordt en een lichamelijk onderzoek wordt gedaan.


Gedrag

Houdt een dagboekje bij met dingen die je opmerkt aan je kat. Deze vragenlijst kan je daar heel goed bij helpen, en zo vergeet je ook niets. Bovendien kun je dan dit ook steeds vergelijken met de voorgaande antwoorden.


Voeding

De voeding moet aangepast worden op de kat. Dat is niet altijd makkelijk, omdat hoe ouder katten worden, hoe meer ze uiteenlopen in voedingsbehoeften. Zo moet een dikke 15 jarige kat niet hetzelfde krijgen als een kat van 12 die afvalt. De senior voerlijsten kunnen hierbij helpen.


Wanneer is een kat een senior?

Hier is niet direct een eenduidig antwoord op te geven. Vanuit chronologische leeftijd zeg ik vanaf een jaar of 12. Maar bij sommige katten komt ouderdom al eerder om de hoek kijken en zijn ze eerder 'oud'. Vanaf 7 jaar is het slim om je kat extra in de gaten te houden.