Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
3 min

Review Darf Bites: Biologisch, maar geschikt voor de kat?

3 min
Darf BitesDarf is gestart als biologische slager die later uitbreidde naar vers vlees voor honden. Ze hebben als een van de weinige, misschien wel de enige, biologische kattenbrokken. Deze worden geperst en aangevuld met appel, wortel en gierst.   Dit klinkt natuurlijk erg interessant, maar is dit ook een goede brok voor katten?  

Darf Bites voor katten

Ingrediënten: Rundvlees, runderstrotten, runderlong met vlees, runderhart en runderlever (60%), gierst (molen de vlijt wageningen) 15%, bio appel 10%, bio wortelen 10%, bio kattenmunt 10%, natuurlijk calciumcarbonaat Toevoegingen: Vitamine A 1200IE, vitamine D3 950IE, vitamine E 4,5mg, taurine 480mg   Analyse
Vocht 10%1 DM ME
Eiwit 32,5% 36,1% 34%
Vet 12,5% 13,9% 31%
NFE2 34,1% 37,9% 35%
Vezels 3,4%
Ruwe as 7,5% Kcal: 3393
1 Niet vermeld op de website; 10% is dan de standaard bij brokken. 2 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren. 3 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)  

De eiwitten

De eiwitten bestaan uit biologische rund en er wordt zowel vlees als orgaan gebuikt. Alhoewel hart een orgaan is, bestaat het met name uit spier. Daarom wordt het in veel gevallen tot spiervlees gerekend en niet tot orgaan.   In totaal bevat het 32,5% eiwit, wat minder dan de gemiddelde brok (34,6%). Op basis van het energieprofiel bevat het 34%ME.   Voor intacte katten is dit voldoende voor optimale spieren, organen en huid. Echter is het voor gecastreerde katten, die minder mogen eten, te laag.   Een gecastreerde kat van 4 kilo mag ongeveer 190kcal. Dit komt neer op 55,9 gram. Hiervan is 18,2 gram eiwit. Het minimum dat ik stel ligt op 21,1gram eiwit per dag voor een kat van 4 kilo, gebaseerd op onderzoek van Laflamme en Hannah.[1]  

De vetten

De vetten komen uit het vlees. Op basis van het energie profiel komen er 31% van de calorieën uit vetten. Dit is niet erg veel. In het wild krijgen katten wel 46% van hun calorieën uit vetten. Echter, wanneer ze zelf mochten selecteren door middel van meerdere voedingen, gingen ze meer richting 36%.   Gras gevoerde koeien hebben een verhouding van omega 3:6 van 1 op 4,8. De omega 3 vetten bestaan uit maar een heel klein gedeelte uit EPA en DHA. Graan gevoerde runderen hebben een minder gunstige verhouding.  

De koolhydraten

De koolhydraten bestaan uit gierst, appel en wortelen allemaal van biologische afkomst. Ondanks de gierst, wordt het op de website wel gepromoot als “graanvrij”, wat technisch gezien niet klopt. Gierst bevat echter geen gluten.   De totale hoeveelheid koolhydraten komt uit op maar liefst 34,1%, wat meer is dan de gemiddelde brok. Dat is erg teleurstellend.   Op energie basis maakt het 35% van de calorieën uit. Op basis van meerdere onderzoeken heb ik vastgesteld dat een kat een plafond heeft bij ongeveer 25%. Daarboven is het voor de kat óf onmogelijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, óf hij overeet zich in koolhydraten om aan de eiwit behoefte te voldoen. Het mag duidelijk zijn dat beiden geen gewenst resultaat zijn.   Alhoewel de voeding biologisch is, vind ik dit een breekpunt.  

Overig

Er zijn een aantal puntjes die ik minder vind, die zijdelings met de voeding te maken hebben:  
  • Runderstrotten: Ik heb nagevraagd of hier mogelijk schildklierhormoon in zit en of ze dat testen, maar hierop heb ik nog geen antwoord.
  • Ik vind het opmerkelijk dat de hoeveelheid ingrediënten optellen tot 105%.
  • De website vertelt alleen het hoogst noodzakelijke over de voeding (en is vervelend in gebruik). Dit had ik niet verwacht van een maker van KVV’s.
 

Waar kun je Darf Bites kopen en wat is de prijs?

Darf Bites kun je kopen bij de maker op darf.info en bij bio4pets.nl.   De prijs Deze cijfers zijn gebaseerd op een gecastreerde kat, die ongeveer 25% minder mogen eten in calorieën dan intacte katten.  
Darf Bites
Per kilo € 8,83
Prijzen per dag:
Kat 3 kilo (157kcal) € 0,41
Kat 4 kilo (190kcal) € 0,49
Kat 5 kilo (220kcal) € 0,57
  De gemiddelde brok kost €9,15 wat betekent dat Darf Bites iets goedkoper is dan gemiddeld. Echter is het per dag voor een 4 kilo wegende gecastreerde kat wel duurder: €0,49 versus €0,46 gemiddeld. Er moet dan ook iets meer gegeten worden dan gemiddeld.   Voor een biologische brok is het niet duur. Echter, dit komt mede door de biologische, maar plantaardige toevoegingen.  

Conclusie: Biologisch, maar niet geschikt voor katten

Een geheel biologische brok kom je niet veel tegen en ik was enthousiast om Darf Bites te zien. Helaas maken ze hun belofte niet waar. Alhoewel biologisch, is het voor gecastreerde katten te laag in eiwitten.   Echter vind ik het grootste breekpunt de enorme hoeveelheid koolhydraten die hierin verwerkt zitten, die tot op zekere hoogte voor ‘lege’ calorieën zorgen. Op basis daarvan raad ik Darf Bites niet aan als hoofdvoeding voor je kat. Pootje PurrfectCat Bronnen [1] Laflamme en Hannah (2013) Discrepancy between use of lean body mass or nitrogen balance to determine protein requirements for adult cats.