Te dikke kat die moet afvallen? Doe dit nooit!
Overgewicht
Marilyn [Catmoneo]
Overgewicht
3 min
0

3 dingen die je nooit doet bij een te dikke kat

3 min
0

Over mensen en afvallen bestaan vele methodes, maar ze zijn niet allemaal even handig en slim. Voor katten is dat hetzelfde, en bij deze waarschuw ik je graag wat je zéker niet moet doen bij je kat met overgewicht. Zo kunnen deze 3 dingen je kat erg ziek maken, of het afvaltraject extra moeilijk maken.


Je kat gaat NOOIT op crashdieet

Ken je dat, dat mensen zichzelf een tijdje uithongeren en dan 5 of 10 kilo zijn verloren in een maand? Zeer effectief op korte termijn. Over lange termijn kunnen we twisten (ik denk dat het averechts werkt!).


Voor katten is dit op geen enkel moment oké. En bij dikke katten al helemaal niet! Je denkt misschien dat juist omdat hij te dik is, hij wel wat kan interen. Maar juist voor een te dikke kat is dat extra gevaarlijk. Daarom is heel weinig voeren en een superstreng dieet verboden. En dat woord gebruik ik niet snel in alle methodes om je kat te voeren, maar echt: een te dikke kat mag echt nooit op een crashdieet.


Ten eerste kan er leververvetting (hepatic lipidosis) ontstaan als een kat snel afvalt. Katten met overgewicht hebben hierop een verhoogde kans. Wanneer je kat al 48 uur niet gegeten heeft of als hij minder dan 50-75% van zijn dagelijkse calorieën eet over 5 dagen wordt de kans ook groter op leververvetting. Hij wordt daarvan misselijk en ziek, waardoor hij niet wil eten, en waardoor je in een vicieuze cirkel schiet. Dit zorgt op zijn minst voor veel stress en een vette dierenarts rekening en op zijn ergst voor een overleden kat...


Ten tweede krijgt je kat niet voldoende voedingsstoffen binnen als je de hoeveelheid drastisch vermindert. Sommige tekorten kun je heel snel zien en anderen minder snel, maar dit bouwt zich op over tijd. Daardoor maak je je kat in feite ziek. Niet de bedoeling toch?


Ten derde kan het lichaam van je kat in spaarstand gaan. Dat betekent dat het metabolisme (stofwisseling) heel zuinig wordt met de energie die binnenkomt. Het wordt efficiënter in het gebruik van de energie. Hierdoor kan afvallen een onmogelijke opgave worden. Sterker nog, het jojo effect treedt hierdoor ook eerder op. Dat betekent eerst afvallen en dan weer aankomen. Op lange termijn heb je dus heel weinig aan deze crash methode. En dat is nu net wat je wil bereiken: gewichtsverlies op lange termijn.


Te snel gaan

Ik weet het: je bent enthousiast en je wil je kat heel graag helpen. Dus hoe sneller dat gewicht eraf is, hoe beter, toch? Je gaat aan de slag, maar helaas: na een maand is er nog maar 100 gram af. Teleurgesteld ben je. Waarom gaat het niet sneller?


Ik ga je nu alvast vertellen: het afvallen van je kat gaat waarschijnlijk 6 maanden of meer duren. Lees dat nog maar eens en laat het op je inwerken. Het is absoluut niet bedoeld om je af te schrikken of je te ontmoedigen. In onze snelle wereld verwachten we altijd snel resultaat. Nou, pech, met het afvallen van je kat is dat niet de juiste strategie. Als je wilt dat je kat op een gezonde manier afvalt, dan gaat dat slow but steady. Ik wil je hierop graag voorbereiden, zodat je weet dat 6+ maanden heel normaal is!


Het is juist bedoeld om wat realisme in te geven en je te inspireren dat je op de juiste weg bent. Want weet je? 100 gram is voor een kat best veel. Voor een kat van 6 kilo is het percentueel al 1,7%. Als je bedenkt dat een kat niet meer dan 1% per week moet afvallen, zit je dus lekker op schema!


Bovendien: Elke voortgang is top, elke gram verloren is een feestje. Wanneer je goed bezig bent, is de weegschaal niet het enige telt. Je ziet het ook in het gedrag van je kat: hij kan weer makkelijker wassen, hij wordt energieker, loopt weer meer rond, wil spelen, klimt weer in de boom. Kortom: hij zit steeds lekkerder in zijn vacht.


Lees dit nog eens wanneer je het even niet meer zit zitten, oké?


Plots 2x per dag voeren

Dit is een van de meest frustrerende adviezen die ik online lees. Zodra een kat moet afvallen, mag hij plots nog maar 2x per dag eten krijgen. Weet je wat er gebeurd als je dit doet bij een kat die nu onbeperkt voeding krijgt? Pure hongeraanvallen. Logisch ook.


Je zult allereerst moeten achterhalen hoeveel jouw kat nu eet. Als tweede kun je bepalen hoe je gaat toewerken naar 4 tot nog liever 8 maaltijden per dag. Zo heb je gecontroleerde porties, zonder dat je tekort doet aan het eetpatroon van je kat. En ook hier geldt: slow but steady. Deze actie gaat niet over een nachtje ijs. Afhankelijk van je kat, kan dit wel 1 tot 3 maand duren. Weer een stukje realisme   


Hulp nodig?

In mijn programma "Verantwoord Afvallen voor Katten" help ik je graag op weg met een gezonde en relaxte manier om je kat te laten afvallen. Zonder hongerdieet en met snacks (als je dat wil   ). Meer info vind je hier.