Hoeveel mag je kat afvallen per week
Overgewicht
Marilyn [Catmoneo]
Overgewicht
3 min
0

Hoeveel mag een kat per week afvallen?

3 min
0

Wanneer je kat te dik is en je gaat bezig met gewichtsverlies, dan is het super belangrijk dat dit langzaamaan gebeurt. Wanneer je kat te snel afvalt, kan er namelijk leververvetting ontstaan. Dit maakt je kat heel erg ziek en kan zelfs tot de dood leiden. Maar hoeveel zou je kat per week moeten afvallen?


Wanneer valt een kat te snel af?

Hoe snel een kat mag afvallen, kun je op 3 manieren bekijken

  1. Wanneer valt je kat te snel af en wordt het ongezond?
  2. Wat is optimaal voor de gezondheid van je kat?
  3. Wanneer houden wij als mens de moed er nog een beetje in?


Wanneer valt je kat te snel af?

Zoals gezegd, wanneer je kat te snel afvalt kan er levervettering optreden. Uit onderzoek blijkt dat de kans hierop groter is wanneer je kat meer dan 2% van zijn gewicht verliest in een week. Wanneer dit richting de 3% gaat, moet je je echt zorgen maken. Houd dit dus zeker goed in de gaten.


Wat is de optimale afvalsnelheid?

Spiermassa is enorm belangrijk voor het energieverbruik in de rust. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je verbruikt terwijl je niets doet. Dit helpt bij het afvallen, maar ook bij het gewichtsbehoud later.


Tijdens het afvallen is er altijd enige mate van spierverlies, maar deze wil je zoveel mogelijk beperken. Daarom geef je ten eerste een voeding met voldoende eiwitten. Dit is nog een reden waarom een honger dieet niet slim is: je kat gaat dan ook zijn spieren gebruiken voor de energieopslag die hierin zit.


Ten tweede blijkt dat wanneer een kat 1% of 1,3% per week afvalt, dat de katten op het 1% programma méér spiermassa behouden. Daarom raad ik aan om je kat rond de 1% per week te laten afvallen. Minder mag, meer liever niet.


Wat is te weinig?

Wij mensen zijn natuurlijk ook bij het proces betrokken, en de vraag is: wanneer houden wij de moed er nog een beetje in?


Als minimum houd ik vaak 0,5% afvallen per week aan. Wanneer er sprake is van meerdere ziekten, is dit percentage ook aangeraden. Maar ik houd het vooral aan als minimum, omdat wij dan voortgang blijven zien. En voortgang geeft de moed om door te zetten. Wees niet ontmoedigd als het minder is! Elke gram, elke voortgang, elke mindering is meegenomen. Soms gaat het wat sneller en soms wat langzamer. Maar slow en steady is de sleutel bij je kat laten afvallen.


Overzichtje:

Minimum0,50%*
Optimum±1%
Spiermassa verlies1,3%+
Leververvetting2%+
Noodbel3%+

*mag minder, dat is ook oké!


Hoe bereken je hoeveel je kat afvalt per week?

Stap 1: Weeg elke week op ongeveer hetzelfde moment (wegen doe je zo)

Stap 2: Bereken het verschil tussen week 1 en week 2, liefst in grammen.

Stap 3: Deel het verschil door week 1 en doe dit keer 100.


Voorbeeld Pino

Pino weegt 7 kilo in week 1. In week 2 heb ik hem weer gewogen, en weegt hij 6,95 kilo.

Het verschil hiertussen is 7.000 - 6.950 = 50 gram afgevallen.

Ik deel 50 gram / 7.000 gram x 100 = 0,7%.

Pino gaat dus perfect deze week!  


Hoe lang duurt het afvallen voor jouw kat?

En weet je wat nog leuker is? Als je weet dat je kat 1% per week mag afvallen, en je weet het streefgewicht, dan kun je berekenen hoe lang het afvallen duurt.


Dus voor Pino is 5 kilo een gezond gewicht. Hier vertel ik trouwens hoe je weet wat het streefgewicht is. Hij moet 2 kilo (2.000 gram) afvallen. Als hij 1% per week afvalt van 7 kilo is dat 70 gram per week.


Dus over 2.000 gram doet Pino minimaal 28,5 week. Dat is een dikke 6,5 maanden. En we mogen hierbij aannemen dat het afvallen steeds ietsjes langzamer gaat. Dat is heel gewoon. Dus ga voor Pino maar uit van 8 maanden.


En ja, dit beschouw ik als 'leuk'. Want weet je? Vaak denk je dat dit even snel kan. Dat je er met 3 maanden wel klaar mee bent. Juist die verwachting zorgt ervoor dat na 3 maanden de moed in de schoenen zakt. Dat wil ik niet! Ik wil graag dat je weet dat het perfect normaal is dat een afvaltraject van een kat makkelijk 6 tot 12 maanden kan duren. En dat dit een levensstijl moet worden, en geen dieet. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, maar aanmoedigen. Het is geen sprint, het is een marathon. Het is een leven.


Wil je weten hoe je je kat verder gezond laat afvallen? Lees dan hier verder. Mijn volledige programma voor het gezond laten afvallen van je kat vind je hier. Zeker de moeite waard als je nu niet goed weet waar te beginnen, en je zeker geen streng dieet wil waarbij je je kat tekort doet.