Tips om je kat te laten afvallen

Dikke katJe kat laten afvallen is niet makkelijk. Het vereist geduld, discipline en doorzettingsvermogen. Je kat is niet in een dag zoveel aangekomen en de kilo’s zijn er niet zomaar af.

 

De weg terug naar een gezond gewicht is lang.

 

Maar het is het waard als je kijkt naar de algehele gezondheid van je kat. Hij krijgt zijn energie terug en kan zichzelf beter wassen. Spelen en springen wordt weer leuk voor hem. De kans op allerlei ziekten wordt verkleind.

 

Hieronder vind je tips om je kat te laten afvallen.

 

Dierenarts: Sluit medische oorzaken uit

Dierenarts met katAls je denkt dat je kat te dik is, is het belangrijk bij de dierenarts langs te gaan. Alhoewel maar een klein deel veroorzaakt wordt door ziekte, is het toch nodig dit uit te sluiten. Als hij bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier heeft, komt hij sneller aan. Een dieet zonder dit soort medische oorzaken op te lossen is praktisch zinloos.

 

Nooit een crashdieet

Als een kat te snel afvalt, is er een kans dat er leververvetting (hepatic lipidosis) optreedt. De kans hierop is groter als je kat al 48 uur niet gegeten heeft of als hij minder dan 50-75% van zijn dagelijkse calorieën eet over meerdere dagen. Bovendien krijgt je kat dan te weinig belangrijke voedingsstoffen binnen.

 

Ook kan het lichaam van je kat in de spaarstand gaan, waardoor afvallen een onmogelijke opgave wordt. Sterker nog, de kans op een jojo effect wordt daardoor vergroot.

 

Daarom mag je kat maximaal 1 tot 2% van zijn huidige lichaamsgewicht per week afvallen. Dit moet je dus elke week opnieuw berekenen (het wordt steeds iets minder). Daarvoor is het belangrijk dat je wekelijks (of zelfs elke 3 dagen) je kat weegt en bijhoudt/oplet hoeveel hij eet. Alleen dan weet je of het niet te snel gaat.

 

Weet hoe een gezonde kat eruit ziet

Om je kat naar een gezond gewicht te krijgen, is het ook belangrijk dat je weet hoe een gezonde kat eruit ziet. Anders denk je dat je kat niet te meer te dik is, terwijl hij dat wel is. Of je denkt dat ie te dun is, waardoor je hem extra voert, terwijl dat niet nodig is! De Body Condition Score geeft je hierover een goed idee.

Uit een Engels onderzoek bleek dat we niet goed weten wat te dik is. 50% wees een 4 of 5 aan, maar slechts 17% was zich bewust dat dit te dik is. Voor onze ogen lijkt dat ‘normaal’, terwijl je kat dus overgewicht heeft en zodoende extra risico’s heeft op allerlei andere ziekten.

Onthoud dat bij de buik, net voor de achterpoten, dit altijd redelijk hoog is – hoger dan je misschien verwacht. Dit kun je zien in plaatje 3. Hier kan wat overtollig vel hangen, maar dat kun je makkelijk voelen: het is heel wat anders dan vet.

Body Condition Score

 

Koop een goede weegschaal

Meten is weten. Een goede weegschaal kan je helpen het gewicht van je kat te monitoren. Je kunt met je kat op de menselijke weegschaal gaan staan, maar voor een dikke kat is het vaak onplezierig en soms zelfs pijnlijk om opgepakt te worden.

 

Het introduceren van de weegschaal kun je het beste langzaam doen. Indien nodig kun je ze een snoepje geven op de weegschaal, zodat ze zien dat het niet eng is en om ze te belonen.

 

Het is sowieso verstandig om elke kat elke maand te wegen om zijn gewicht te monitoren. Op die manier kun je gewichtstoename (of afname) het snelste opmerken en actie ondernemen. Bij een afvalprogramma doe je dit veel vaker: eens in de 3 à 4 dagen tot elke dag. Monitoring is heel erg belangrijk, want te snel afvallen kan ook voor problemen zorgen.

 

Deze Adler babyweegschaal die tot 20kg kan wegen is handig, omdat die niet omvalt als je kat eraf stapt. Bovendien is hij niet heel duur.

Adler Babyweegschaal

 

Ruggengraat: Proteïne indicator

Naast de ribben en gewicht kun je ook letten op de ruggengraat en de achterkant van zijn kopje. Als deze prominent aanwezig zijn (je kunt ze makkelijk voelen), dan is dit een teken dat je kat spiermassa heeft verloren. Dit is een indicatie dat je kat leidt aan eiwit ondervoeding (1).

 

Het is belangrijk dat je het verschil weet tussen vet en spieren. Op die manier weet je of je kat afvalt omdat hij spiermassa verlies of omdat vet verdwijnt. Als hij namelijk spiermassa verliest, kan dat de metabolisme vertragen. Hierdoor wordt gewichtstoename juist aannemelijker (2). Een voer met voldoende eiwitten (vlees) is dus heel belangrijk!

 

Zorg dat iedereen in het huishouden meedoet

Vector dikke katNiets is zo zinloos als dat jij de maaltijd afweegt en streng toezicht houdt op je kat zijn calorie inname, terwijl hij achter je rug om extra gevoerd wordt. Denk hierbij ook aan buren die misschien je kat voeren.

 

Leg uit hoe belangrijk het is dat je kat afvalt en dat hij niets extra’s mag – ook niet als hij héél zielig kijkt. Iets wat in onze ogen klein lijkt, is voor een kat juist een groot aandeel van zijn totale calorieën.

 

Stap over naar blikvoer

Animonda Carny Adult Kattenvoer 400grBlikvoer heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van brokjes. Allereerst bevat het meer kwalitatieve eiwitten. Deze zijn afkomstig van vlees in plaats van planten. Daardoor voelt je kat zich meer verzadigd.

 

Ten tweede bevat natvoer minder koolhydraten dan brokjes. Brokjes hebben vaak meer dan 30% koolhydraten op droge basis (DM), terwijl natvoer onder de 20% DM blijft. Het liefst zoek je een voer dat onder de 10% komt, want katten hebben lichamelijk weinig behoefte aan directe koolhydraten.

 

Ook bevat natvoer vocht. Katten zijn gewend om hun vocht uit hun voer te krijgen. Vocht uit voer wordt in katten anders opgenomen dan uit water. Door natvoer zijn ze beter gehydrateerd (ondanks dat ze op brokjes meer drinken!).

 

Vocht zorgt er tevens voor dat natvoer minder caloriedicht is dan natvoer. Dat betekent in praktijk dat je een kat van brokjes veel minder mag eten in volume dan van natvoer. Van brokjes raakt zijn maag dus niet vol en van natvoer wel. Dit kan leiden tot een hongergevoel en bedelen. En dat laatste is vaak voor ons weer heel moeilijk te weerstaan.

 

 

Echter, als je kat al gestresst is om wat voor reden dan ook – een verhuizing, operatie, huidproblemen – switch dan niet direct van voer. Zorg dat eerst de omstandigheden weer rustig zijn voordat je het nieuwe voer introduceert.

 

Het kan lang duren voordat je kat het nieuwe voer accepteert. Soms tot wel drie maanden of nog langer. Het is belangrijk door te zetten en tevens in de gaten te houden of je kat eet.

 

Lees meer:

 

Portie controle: Geplande, afgewogen maaltijden

Portie controle helpt jouw controle te krijgen over de voedselinname van je kat. Zeker als je kat overgewicht heeft is dit van belang. Portiecontrole is wat mij betreft nog belangrijker dan beweging om gewicht onder controle te krijgen. Het is 1) makkelijker om dit te reduceren en 2) als je kat al dik is, is bewegen vaak moeilijk.

 

Simpel gezegd moeten de porties kleiner zijn dan wat hij nu krijgt. Op de verpakking staan vaak aanbevelingen, maar deze houden geen rekening met het (ideaal)gewicht van jouw kat of zijn bouw. Daarom is het beter om zelf uit te rekenen hoeveel je kat mag eten per dag.

 

 

Het is belangrijk dit langzaam af te bouwen. Als je kat veel te zwaar is, dan kun je beter niet direct voor zijn ideaalgewicht geven, omdat het verschil dan te groot is.

Stel dat je kat 7 kilo weegt, terwijl hij 4 kg mag zijn. Direct voeren voor een kat van 4 kg kan ervoor zorgen dat zijn lichaam in overlevingsstand gaat. Daarom is het handiger eerst te voeren voor een kat van 6 kilo – en de hoeveelheid gaandeweg verminderen. Zo valt hij langzaam, maar gestaag af. En dat is precies de bedoeling.

 

Probeer de hoeveelheid 10 tot 14 dagen uit. Weeg je kat elke dag en houdt dit beiden bij in een schriftje. De weegschaal is je leidraad. Hij mag 1-2% per week afvallen. Pas de hoeveelheid voer aan indien nodig: Iets meer als hij te snel afvalt, iets minder als hij niet afvalt/aankomt.

 

Voer meerdere keren per dag

Het blijkt dat als je meerdere porties per dag eet je metabolisme actiever is. Dit helpt bij het verliezen van gewicht. Gegeven dat katten in het wild ook meerdere porties(8-10) gedurende de dag eet, wordt dit aangeraden.

 

Het is ook goed voor zijn mentale en fysieke gezondheid. Je kat heeft voldoende vertrouwen dat hij op een gegeven moment weer eten krijgt, maar hij hoeft niet te lang te wachten. Dat scheelt een hoop stress voor je kat.

 

Als je werkt overdag, kun je de kat drie keer per dag voeren. Eens ’s morgens, een keer laat in de middag (tussen 4 en 6) en eens vlak voordat je naar bed gaat. Een voerbak op een timer is ook een idee, zoals de Petsafe Eatwell.

 

Geef eten in de vorm van een spel

Ook al vind ik portiecontrole het belangrijkste, meer beweging is ook belangrijk, zeker bij een ‘couch potato’. Voeren in de vorm van een spel is een manier om eten en beweging te combineren. Daarnaast houdt het ze bezig en kunnen ze hun jachtinstinct verbeteren.

 

Als je kat nog droogvoer eet, kun je bijvoorbeeld een handjevol brokjes één voor één door de kamer gooien. Hierdoor rent je kat er achteraan en krijgt wat beweging (of hij loopt of sjokt, als hij maar beweegt!).

 

Een voerpuzzel is ook een idee. Hierdoor moet je kat meer moeite doen voor zijn voer. Zeker bij schrokkende katten is dit een extra handig. Ze moeten hierdoor langzamer eten. Uit onderzoek bij mensen blijkt dat langzamer eten tot een meer verzadigd gevoel leidt en aangenomen wordt dat dit bij mensen ook zo werkt.

 

Alhoewel niet elke kat het geduld er voor heeft of het snapt, is het zeker het proberen waard. Begin makkelijk met open en lage bakjes, zodat hij het voer er simpel uit kan vissen. Gaandeweg kun je het steeds iets moeilijker maken. Ook afwisseling is aan te raden.

 

Een nadeel aan veel voerpuzzels is dat ze werken met droogvoer. Echter kun je van de kunststof varianten ook prima een natvoer puzzel maken. Ook als dit langer blijft staan is dat niet erg. Een kat ruikt zelf prima of iets bedorven is. Wel goed afwassen naderhand uiteraard!

Stimulo Voerbak

De Stimulo als natvoerpuzzel

 

Speel met je kat

Lekker spelen met je kat is belangrijk voor jullie relatie en voor de activiteit van de kat. Hele dikke katten zijn vaak moeilijk te verleiden. Probeer het eens met verschillende spelletjes en meerdere keren per dag. Al is het maar een minuut per dag, het is iets. Naarmate je kat meer afvalt zal hij meer energie krijgen en wordt het spelen makkelijker. Ongeveer 10 minuten per dag is het doel.

 

Spelletjes zijn te koop in diverse winkels. Denk aan hengels, laserlampjes en catch the mouse. Speeltjes kun je ook zelf maken met een propje papier, een bolletje wol of een wc-rol. Of iets creatiever en groter als je dat wilt/kunt.

 

Meer bewegen staat hier niet voor niets als laatste twee tips. Calorie inname is dé belangrijkste factor voor overgewicht. Deze video van Vox (zeer aangeraden!) geeft de redenen hiervoor supergoed weer. Een quote hieruit (vrij vertaald):

“Beweging […] is fantastisch voor je gezondheid, waarschijnlijk het beste wat je kunt doen naast stoppen met roken om je gezondheid te verbeteren, maar het is geen manier om gewicht te verliezen.”

Dit heeft meerdere redenen. Fysieke activiteit is maar hooguit 30% van het energiegebruik in je lichaam, de andere varianten heb je niet onder controle. Bovendien kan beweging leiden tot meer honger en daarmee bedelen, wat voor ons weer moeilijk te weerstaan is. Maar met slechts een klein beetje voer kun je de beweging alweer teniet doen.

 

Uiteindelijk komt het erop neer dat je veel meer controle hebt over de calorie inname dan het calorieverbruik. Daarom begin je met portiecontrole.

 

Conclusie: Langzaam afvallen door portiecontrole

Als je je kat wil laten afvallen, is het belangrijk andere medische oorzaken bij de dierenarts uit te sluiten. Ook kan hij je adviseren over het dieetvoer. Het afvalproces is een lange weg, maar het halen van de finish is belangrijk voor de gezondheid van je kat.

 

Begin met portiecontrole, meet de grammen secuur af en zorg dat je niet meer geeft dan dat. Houdt door middel van een goede weegschaal in de gaten of en hoe snel je kat afvalt. Pas hierop eventueel de hoeveelheden aan. Voerpuzzel zijn een mooie manier om spelen (beweging) en eten te combineren. Spelen daagt je kat uit om meer te bewegen en verstevigt jullie band. Hier kun je zo creatief mee zijn als je maar wilt.

 

Onthoud echter dat voeding het belangrijkste component is om je kat te laten afvallen.

 

Lees verder over overgewicht: Waarom moet je stoppen met free feeding

Pootje PurrfectCat

Bronnen

  1. CatInfo.org: Feline Obesity: An epidemic of fat cats
  2. Feline Nutrition: Slimming your cat: What works, what doesn’t

PhotoCredit: Dan Perry, Alexas_Fotos, Monstreh

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

2 reacties:

  1. Ik heb een kat, en haar veterinair zegt dat ze moet afvallen. Ik ben er het helemaal mee eens dat voeding het belangrijkste component is om de kat te laten afvallen! Mijn kat volgt een dieet, maar het probleem is dat ik voor een paar weken naar een andere stad moet. Hopelijk vind ik een kattenpension waar ze op dezelfde manier mijn kan zullen voeden.

    • Dat is even lastig zeg. Misschien is een huisoppas een idee. Dan heb je iemand die tijdelijk in jouw huis leeft. Zo kun je diegene instrueren over de hoeveelheden voer en krijgt je katje ook de aandacht die ze verdient. Huizenoppassite is bijvoorbeeld eentje die je zou kunnen gebruiken. Ik doe dit zelf ook als huisoppasser en weet uit ervaring dat het heel goed werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *