Hoe laat je je kat afvallen op een gezonde manier?
Overgewicht - hoe laat je je kat verantwoord afvallen

Je kat laten afvallen is niet makkelijk. Het vereist geduld, discipline en doorzettingsvermogen. Je kat is niet in een dag zoveel aangekomen en de kilo’s zijn er niet zomaar af. Dus hoe zorg je ervoor dat je kat afvalt?

Dit is een combinatie van voeding en omgeving. Beiden hebben een grote impact gehad op het ontwikkelen van het overgewicht. Daarom neem je ook beiden mee in het afvallen voor je kat.

Stap 1: Naar de dierenarts

Wanneer je hebt geconstateerd dat je kat te dik is, is stap 1 naar de dierenarts. Vraag altijd voor een lichamelijk onderzoek en een bloedafname. Ik raad dit je sterk aan om 2 redenen.

#1 Is er een medische oorzaak voor de gewichtstoename?

Alhoewel maar een klein deel van het overgewicht bij katten wordt veroorzaakt door ziekte, is het toch nodig dit uit te sluiten.

Als hij bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier heeft, komt hij sneller aan. Een dieet zonder dit soort medische oorzaken op te lossen is compleet zinloos. Sterker nog: Dat kan averechts werken en je kat superziek maken.

#2 Zijn er al gevolgen van het overgewicht?

Overgewicht is geen pretje en verhoogt de kans op allerlei ziekten. Diabetes en artrose zijn de belangrijkste. Het is belangrijk dat je dit laat uitsluiten bij de dierenarts. Een kat met alleen overgewicht behandel je namelijk anders dan een kat die ook een bijkomende ziekte heeft.

Stap 2: Waarom eet je kat teveel?

Emotie-eten bestaat ook bij katten en is 1 van de redenen voor overeten. Denk aan eten uit verveling, stress of pijn. Wanneer je het eten beperkt zonder dit aan te pakken, barst de hel los. Ik garandeer je dat je hiervan een super vervelende kat van krijgt die misschien wel in je keukenkastjes duikt om te zakken voer open te slopen.

Dus ga eens na bij jou thuis of er sprake is van emotie eten. Krijgt je kat voldoende uitdaging? Is de omgeving geoptimaliseerd voor je kat? Speel je elke dag met hem? Heeft hij zijn eigen plekjes waar hij niet gestoord wordt?

Stap 3: Wat is het streefgewicht?

Als het goed is, weet je hoe zwaar je kat is en wat zijn Body Condition Score is. Zo niet, kijk dan nog even hier.

Dit is je basis. Vanuit daar bepaal wat het streefgewicht is voor je kat.

 • Een BCS van 6 betekent 10 tot 15% te zwaar -- gemiddeld 12,5%
 • Een 7 betekent 20 tot 30% te zwaar -- gemiddeld 25%
 • Zit je kat op een BCS van 8 dan is hij 30 tot 45% te zwaar -- gemiddeld 37,5%
 • En bij een 9 hebben we het over 40% tot 60% te zwaar -- gemiddeld 50%

Voorbeeld Pino

Je kat Pino is 7 kilo met een BCS van 8. Hij zit dus op 137,5% van zijn gewicht. Hoeveel mag je kat dan wegen voor een gezond gewicht?

 • 7,0 kilo / 137,5 x 100 = 5,0 kilo

Het gewicht waar je naar gaat werken voor Pino is dus 5 kilo.

Bereken dit nu ook voor jouw kat.

Stap 4: Welke voeding en hoeveel?

Voor het afvallen is natvoer the way to go. Het heeft een 3 luik aan voordelen ten opzichte van brokjes:

 1. Het is vochtrijk
 2. Het bevat meer eiwitten
 3. Er zitten minder koolhydraten in.

Katten zijn gewend aan prooien. Wist je dat een muis maar liefst 66,3% vocht bevat? Dat zorgt voor een voller gevoel. Vergelijk het met een druif of een rozijn eten. Zelfde idee, maar veel minder vocht. Een kat eet dan ook minder calorieën aan natvoer dan aan brok, zo bleek uit een onderzoek.

Het tweede is dat natvoer in de regel meer eiwit bevat dan brok. Dit helpt enorm bij het behoud van spiermassa. Spiermassa is zeer belangrijk voor de energie verbranding in rust. Dus hoe meer hiervan van behouden blijft, hoe beter het metabolisme werkt en is het jojo-effect minder van toepassen.

En tot slot zijn de koolhydraten veel lager in natvoer. Katten met overgewicht zijn al extra gevoelig voor diabetes, net als mensen. Daar wil je geen opdonders voor de bloedsuikerspiegel aan toevoegen. Dus houdt je de koolhydraten het liefst laag.

Eet jouw kat onder geen beding natvoer? Zoek dan een brok met minder calorieën per gram, iets meer vezels en voldoende eiwitten. Of kijk nog eens hier voor tips om de kieskeurige eter toch aan het natvoer te krijgen.

Weten welke voedingen passend zijn bij het afvallen?
Hiervan heb ik een mooi lijstje opgemaakt. Deze krijg je erbij als je het Verantwoord Afvallen voor je Kat programma volgt. Zie hier voor meer informatie.

Hoeveel voer geef je?

Je moet weten hoeveel voer jouw kat mag om langzaam aan af te vallen. Helaas overschatten etiketten dit nog vaak. Zelfs bij weight management voeding. Schokkend, toch?

Daarom ben ik groot voorstander om dit zelf te berekenen. Ik heb hier een artikel die uitlegt hoe je dat doet.

Bereken dit eerst voor het huidige gewicht van je kat. Dat is je vertrekpunt.

Vervolgens bereken je dit voor het streefgewicht. Dit is je eindpunt.

Nu kun je hier prima nog tussenstation aan toevoegen. Sterker nog, wanneer het huidige gewicht en streefgewicht meer dan 1 kilo uit elkaar ligt, raad ik je sterk aan dat te doen.

Voorbeeld Pino

Weet je Pino nog? Hij moest van 7 kilo naar 5 kilo.

Die stap is me te groot. Dus ik werk eerst naar 6 kilo toe en bereken daarvoor hoeveel hij mag eten.

Geen onbeperkt voer meer

Dit betekent ook dat je maaltijden moet gaan voeren. Onbeperkt brok neerzetten kan niet meer. Het werkte in het verleden tegen je kat, en ik zie niet in hoe dat snel gaat veranderen in de toekomst.

Dat betekent niet dat je dit van vandaag op morgen doet, oké? Slow but steady. Neem je tijd om deze overgang te maken.

 1. Hoeveel voer eet je kat nu?
 2. Hoeveel mag hij eten voor zijn huidige gewicht?
 3. Bouw elke week met 5 gram brok of 15 gram natvoer af indien nodig.

WET 1: Je kat gaat NOOIT op crashdieet

Ken je dat, dat mensen zichzelf een tijdje uithongeren en dan 5 of 10 kilo zijn verloren in een maand?

Voor een kat mag je dat nooit, nooit, NOOIT doen. Je denkt misschien dat juist omdat hij te dik is, hij wel wat kan interen. Maar juist voor een te dikke kat is dat extra gevaarlijk. Daarom is niet eten of een superstreng verboden. En ik zeg dat niet snel, maar echt, I will hunt you down als je je kat op een crash dieet zet.

Ten eerste kan er leververvetting (hepatic lipidosis) ontstaan als een kat snel afvalt. Katten met overgewicht hebben hierop een verhoogde kans. Wanneer je kat al 48 uur niet gegeten heeft of als hij minder dan 50-75% van zijn dagelijkse calorieën eet over 5 dagen wordt de kans ook groter op leververvetting. Dit maakt je kat op zijn minst erg ziek en op zijn ergst overlijdt hij eraan.

Ten tweede krijgt je kat niet voldoende van de andere voedingsstoffen binnen als je de hoeveelheid drastisch vermindert. Sommige tekorten kun je heel snel zien en anderen minder snel, maar dit bouwt zich op over tijd. Daardoor maak je je kat in feite ziek. Niet de bedoeling toch?

Ten derde kan het lichaam van je kat in spaarstand gaan. Dat betekent dat het metabolisme (stofwisseling) heel zuinig wordt met de energie die binnenkomt. Het wordt efficiënter in het gebruik van de energie. Hierdoor kan afvallen een onmogelijke opgave worden. Sterker nog, het jojo effect treedt hierdoor ook eerder op. Dat betekent eerst afvallen en dan weer aankomen.

WET 2: Slow but steady

Ik ga je nu alvast vertellen: het afvallen van je kat gaat waarschijnlijk 6 maanden of meer duren.

Lees dat nog maar eens en laat het op je inwerken.

Het is absoluut niet bedoeld om je af te schrikken of je te ontmoedigen.

Het is juist bedoelt om je aan te moedigen. In onze snelle wereld verwachten we altijd snel resultaat. Nou, pech, met het afvallen van je kat is dat niet de juiste strategie. Als je wilt dat je kat op een gezonde manier afvalt, dan gaat dat slow but steady. Ik wil je hierop graag voorbereiden, zodat je weet dat 6+ maanden heel normaal is!

Elke voortgang is top, elke gram verloren is een feestje. Wanneer je goed bezig bent, is de weegschaal niet het enige telt. Je ziet het ook in het gedrag van je kat: hij kan weer makkelijker wassen, hij wordt energieker, loopt weer meer rond, wil spelen. Kortom: hij zit steeds lekkerder in zijn vacht.

Lees dit nog eens wanneer je het even niet meer zit zitten, oké?

Stap 5: Beweging en omgeving

Naast voeding is het optimaliseren van beweging en omgeving ook heel erg belangrijk. Dit is iets wat je erbij doet om je kat gezond te laten afvallen, niet het enige. Je kunt geen 8 uur per dag spelen om zijn vreetbuien te compenseren, toch?

Voerpuzzels

In het wild jaagt een kat. Dit kost moeite, zowel lichamelijk als mentaal. Het is tevens een favoriete bezigheid van je kat. Laat hem dus ook moeite doen om zijn eten te krijgen. Voor brokjes zijn er tientallen opties. Voor natvoer zul je iets creatiever moeten zijn, en gelukkig vind je hier voorbeelden van diverse natvoer puzzels.

Spelen

Spelen vind je kat ook leuk. Wanneer hij te dik is, zal dat niet veel meer zijn dan 3 keer zijn pootje naar de hengel zwaaien, terwijl hij loom op zijn zij blijft liggen. No problem. Zie het als een overwinning: Elke slag is meegenomen! Doe je dit elke dag, in combinatie met de juiste voeding, dan zul je zien dat hij met de tijd weer actiever wordt.

Katten spelen niet zo intensief als honden. Bestudeer op YouTube eens filmpjes van katten in jacht. Probeer dit te imiteren met je speelhengel. Een Tabby Tijger is super mooi, maar er zijn vele meer en je kunt ook zelf creatief zijn met een stokje, touwtje en speeltje.

Naast een speelhengel zijn trappelkussentjes ook fijn. Die pakken ze met hun voorpoten en ze trappelen die kapot met hun achterpoten. Met een beetje kattenkruid of valeriaan is het vaak nog aantrekkelijker er eens flink mee te knuffelen.

Nou kan het best moeilijk zijn je kat wat in beweging te krijgen. Maar er is vaak 1 ding waar dikke katten altijd voor te porren zijn: ETEN! Dus waarom geen activiteit waarbij ze de brokjes zelf mogen halen? Ik heb hier een mooi filmpje van hoe ik dat met Lapje doe.

Hoe laat jij je kat afvallen?

Zelf als mens afvallen is moeilijk. Dit voor je kat voor elkaar krijgen is nog moeilijker. Maar niet onmogelijk. En een plan helpt je daar zeker bij.

Een plan helpt je om stap voor stap dingen aan te pakken. Dit geldt voor de voeding die je kat gaat geven en hoeveel. Het gaat over hoe je zorgt dat je elke dag met je kat speelt. Hoe je de omgeving stimulerender maakt voor je kat.

Maar het gaat ook over jou. Wist je dat maar liefst 55% van de mensen opgeeft om hun kat te laten afvallen? Ik geloof dat dat mede komt omdat het simpel lijkt. Totdat je het consistent elke dag moet doen. En tegen obstakels aanloopt. Een hongerige kat om de hoek komt kijken die dag en nacht je mauwend achterna loopt. Dan is het niet meer zo makkelijk. Dan zakt de moed je in de schoenen. Heb ik gelijk of niet?

Daarom heb ik hiervoor een programma opgesteld die je stap voor stap begeleid in het proces. Zodat je weet waar je op moet letten om je kat te laten afvallen, zonder een hongerig monster ervoor terug te krijgen. Vrij van schuldgevoelens.

Mijn missie met de training is zoveel mogelijk katjes te helpen om terug op een gezond gewicht te komen. Je hoeft het niet alleen te doen en alles zelf uit te vinden!

Wil je graag meer informatie, klik dan even hieronder de tekst "Training Overgewicht" voor meer informatie. Dan leg ik je precies uit hoe je hiermee je kat optimaal en gezond kunt laten afvallen.

Pootje PurrfectCat
Bronnen
 1. CatInfo.org: Feline Obesity: An epidemic of fat cats
 2. Feline Nutrition: Slimming your cat: What works, what doesn’t
 3. Laflamme en Hannah (2005) Increased dietary protein promotes fat loss and reduces loss of lean body mass during weight loss in cats
 4. In het artikel over diabetes en koolhydraten leg ik dit uit en wordt het onderbouwd.
 5. In dit artikel over waarom katten niet zonder vochtrijke voeding kunnen leg ik dit verder uit en vind je de bronnen.

PhotoCredit: Dan Perry, Alexas_Fotos, Monstreh