Superleuk spelletje om je kat te laten bewegen
Overgewicht
Marilyn [Catmoneo]
Overgewicht
1 min
9

Hoe laat je je kat meer bewegen?

1 min
9

Bewegen is erg gezond. Niet alleen gebruikt je kat hierdoor meer energie, maar ook worden zijn spieren gebruikt én is beweging goed voor de hersenen. Het houdt je kat dus zowel fysiek als mentaal gezonder.


Daarom is beweging niet alleen belangrijk voor te dikke katten, maar voor alle katten! Toch zijn er nog een hoop katten die ‘liever lui dan moe’ graag zo weinig mogelijk doen. Echte bankhangers dus.


Hoe krijg je die katten aan het bewegen?

Een spelletje kan dan handig zijn. Hiervoor zijn bijvoorbeeld voerpuzzels, zoals je hier ook kunt vinden. Maar niet elke kat laat zich daartoe verleiden of snapt deze voerpuzzels.


Onderstaand voerspelletje kan daardoor heel goed helpen je kat meer te laten bewegen. Het is simpel en snel!


Stap 1: Laat je kat weten dat jij iets lekkers hebt (brokjes, snoepjes). 10 stuks zijn meer dan genoeg. Als het de normale brokjes zijn, kun je ook een maaltijd op deze manier geven (dan zullen het iets meer dan 10 brokjes zijn uiteraard).

Stap 2: Gooi één voor één het lekkers door de kamer, waarbij je ze uitspreid over locaties. Zo moet je kat steeds een stukje lopen. Zelfs als hij rustig sjokt heeft ie beweging. Rennen mag, maar is niet vereist!

Stap 3: Geef het laatste brokje/snoepje vanuit je hand als eindritueel. Zo leert je kat dat daarna geen nieuwe voeding meer komt, en kan hij rustig weer zijn eigen ding gaan doen.


Soms heeft je kat wat tijd nodig om door te krijgen wat de bedoeling is, dus geef niet te snel op!
Lapje vindt dit spelletje ontzettend leuk, en ik doe het dan ook regelmatig. Zo houd ik haar in beweging, terwijl ze toch al 15 jaar is (in mei 2020 al 16!). (Update: zelfs met 19,5 jaar lukt het nog   )


Wat vinden jouw katten van dit spelletje?

Krijg je ze in beweging?