Hoe laat je je kat meer bewegen?

Superleuk spelletje om je kat te laten bewegen

Bewegen is erg gezond. Niet alleen gebruikt je kat hierdoor meer energie, maar ook worden zijn spieren gebruikt én is beweging goed voor de hersenen. Het houdt je kat dus zowel fysiek als mentaal gezonder.

Daarom is beweging niet alleen belangrijk voor te dikke katten, maar voor alle katten!

Toch zijn er nog een hoop katten die ‘liever lui dan moe’ graag zo weinig mogelijk doen. Echte bankhangers dus.

Hoe krijg je die katten aan het bewegen?

Een spelletje kan dan handig zijn. Hiervoor zijn bijvoorbeeld voerpuzzels, zoals je hier ook kunt vinden.

Maar niet elke kat laat zich daartoe verleiden of snapt deze voerpuzzels.

Onderstaand voerspelletje kan daardoor heel goed helpen je kat meer te laten bewegen. Het is simpel, snel en gratis!


Blog advertentie Via Natura

Stap 1: Laat je kat weten dat jij iets lekkers hebt (brokjes, snoepjes). 10 stuks zijn meer dan genoeg. Als het zijn normale brokjes zijn, kun je ook een maaltijd op deze manier geven (dan zullen het iets meer dan 10 brokjes zijn uiteraard).

Stap 2: Gooi één voor één het lekkers door de kamer, waarbij je ze uitspreid over locaties. Zo moet je kat steeds een stukje lopen. Zelfs als hij rustig sjokt heeft ie beweging. Rennen mag, maar is niet vereist!

Stap 3: Geef het laatste brokje/snoepje vanuit je hand als eindritueel. Zo leert je kat dat daarna geen nieuwe voeding meer komt, en kan hij rustig weer zijn eigen ding gaan doen.

Soms heeft je kat wat tijd nodig om door te krijgen wat de bedoeling is, dus geef niet te snel op!

Lapje vindt dit spelletje ontzettend leuk, en ik doe het dan ook regelmatig. Zo houd ik haar in beweging, terwijl ze toch al 15 jaar is (in mei 2020 al 16!).

Wat vinden jouw katten van dit spelletje?

Krijg je ze in beweging?

Pootje Catmoneo

9 reacties:

 1. Corry Cornelissen

  Deed al regelmatig en Simba vind dit heel leuk

 2. Dit doe ik al jaren met al mijn katten. Heb altijd gedroogde kipblokjes is ze helemaal verzot op. Jagen zit in het bloed dus maken we er gebruik van en het is nog goed ook voor haar gewicht.

 3. Leuk weer, ja hier een jonkie die de Cosma gedroogd vlees snoepjes najaagt, helemaal gek is hij erop. Hij geeft eerst een pootje en mag dan rennen. De oudere katten zijn niet voergericht maar zijn nog steeds gek op hengels gelukkig. Beweging en uitdaging zijn inderdaad van levensbelang voor de poezelige roofdiertjes. Voerpuzzels worden hier ook positief gewaardeerd.

 4. Onze binnenhuiskatten kennen zo’n 15 ‘commando’s’ of truukjes zoals zit en high five. Al deze zeg ik en toon ik met mijn handen. Ze kennen ze dus zowel in gesproken als in gebaren taal. Dit is handig voor als je kat slechtziend of blind of slechthorend of doof wordt. Dit is trouwens bij alle dieren handig.
  Ik heb hen dit zo jong mogelijk aangeleerd, het ging als één twee drie en geleerd maar je kan dit ook bij volwassen dieren. Ze vinden het heel leuk. Op het einde houd ik mijn hand met mijn nagels naar beneden en spreid ik al mijn vingers en zeg ik ‘allemaal op’, zo weten ze dat het gedaan is. Je bepaalt zelf de gebaren en de woorden (in gelijk welke taal). Schrijf ze desnoods op zodat je zelf niet mis bent bij het aanleren. Veel plezier!

 5. Dit heb ik ook weleens geprobeerd, maar onze kat gaat er vervolgens eerst nog even enthousiast mee voetballen waardoor de brokjes uiteindelijk vaak op onbereikbare plaatsen terechtkomen (onder de piano, onder de deur door, onder kastjes…). En dan maar verontwaardigd miauwen dat ze er niet bij kan! Nu doen we het alleen met grote snoepjes, daar speelt ze iets beheerster mee, maar dan geven we er maar eentje per keer want anders wordt het toch wat teveel van het goede.

 6. Dit doe ik ook.Moet wel goed tellen,want met 5 poesjes is het ook belangrijk dat ieder evenveel krijgt.

 7. Mijn kitten beweegt soms meer dan mij lief is. Soms gaan zijn oren naar achter en vliegt hij als bezeten door het huis. Of hij zet het op een bijten en dan zijn mijn vrouw of ik het slachtoffer.
  Een automatisch balletje dat je via usb kunt opladen bood uitkomst.
  Hij vindt het onweerstaanbaar en gaat erachteraan nadat hij het eerst een tijdje bespied heeft. Wellicht dat oudere katten het ook heel leuk vinden. Na 40 minuten houdt het balletje vanzelf op of is het al eerder klem komen te zitten. Dan mag jij gaan zoeken waar het is gebleven en beleef jij er ook plezier aan 🙂

 8. Dit doe Ik ook al jaren, en nog geen kat gehad die het niet geweldig vindt. Blijkbaar smaken brokjes beter als je op ze moet “jagen”. Ik doe het soms ook in de tuin en gooi de brokjes hoog en ver zodat ze een paar keer stuiteren, maar mijn katten zijn veel jonger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *