Helpen eiwitten bij afvallen voor katten?
Overgewicht
Marilyn [Catmoneo]
Overgewicht
2 min

Helpen eiwitten bij het gewichtsverlies van je kat?

2 min

Vanuit oudsher was er voor katten een traditionele manier om ze gewicht te laten verliezen: weinig vet met veel vezels. Deze manier werd overgenomen van de mensen-dieet wereld.


Ondertussen is er een tweede theorie ontwikkelt: veel eiwitten en weinig koolhydraten. De rol van eiwitten wordt steeds meer en meer onderschreven als hulpmiddel in gewichtsverlies, ook voor katten.


Een aantal onderzoeken laten al zien dat de vertering van eiwitten meer energie kost dan de vertering van vetten en koolhydraten. Daardoor lijkt het erop dat katten van een eiwitrijk dieet meer kunnen eten dan van een koolhydraatrijkdieet, ondanks dat de metaboliseerbare energie van die twee macronutriënten hetzelfde zijn (3,5 kcal per gram).


Laflamme en Hannah onderzochten een ander aspect, namelijk het effect op de spiermassa. Spiermassa heeft een grote invloed op het constante energieverbruik. Zij vroegen zich af, zorgt een hoger eiwitdieet voor meer behoud van de lean body mass?


Hoe werd het onderzoek uitgevoerd?

De onderzoekers selecteerden twee keer 8 poezen (vrouwtjes) die te dik waren. Deze waren gelijk op basis van gemiddelde lichaamsgewicht, body condition score, leeftijd en castratie.


Ze werden binnenhuis geplaatst en hadden 16 uur per dag eten tot hun beschikking. De ene groep kreeg een eiwitrijk dieet (HP), terwijl de andere groep een dieet kreeg met een normale hoeveelheid eiwitten (CP).


De eiwitten zijn op basis van maisglutenmeel en gevogeltemeel. De verminderde eiwitten in dit dieet werden vervangen door gele mais.


Droge basisEiwitVetVezelsNFE*Eiwit**
CP31,6%9,5%14,7%36,9%36,5%
HP42,6%9,7%15,8%24,2%46,4%

*Op basis van 7% ruwe as, welke niet vermeld werd in het onderzoek
**Eiwitten op basis van metaboliseerbare energie


Beide groepen kregen twee weken de tijd om te wennen aan hun omgeving en dieet. Daarna werd een baseline vastgesteld. Elke 4 weken werden gewicht en body condition score genoteerd.


Elke kat kreeg een berekende hoeveelheid voeding zodat ze 1% gewicht per week zouden verliezen. Hiervoor werden 6 maanden genomen of totdat ze hun ideaalgewicht hadden bereikt.


Resultaten: Helpt een eiwitrijk dieet bij gewichtsverlies?

Een van de katten in het HP dieet moest verwijderd worden, omdat hij in de eerste twee weken er onvoldoende van at.


Beide groepen hadden een vergelijkbaar lichaamsgewicht (5,4 kilo), body condition score (7,9) en lichaamsvet (47,7%) aan het begin van de studie. Ook aten beide katten ongeveer evenveel calorieën per dag, namelijk 709 kcal op CP en 739 kcal op HP.


Aan het eind van de studie hadden katten in beide groepen ongeveer evenveel gewicht verloren, namelijk 1,1 kilo. Ook hun BCS was ongeveer gelijk.


Het belangrijkste verschil zat hem in waar het gewichtsverlies vandaan kwam. De katten op het HP dieet verloren meer vetmassa en minder spiermassa. Het verlies van spiermassa was op een eiwitrijk dieet maar liefst de helft van het normale eiwit dieet.


 CPHP
Lichaamsgewicht5400 gram5400 gram
Vetverlies1246 gram1422 gram
Spierverlies292 gram148 gram
Totaal1538 gram1570 gram


Een eiwitrijk dieet: minder spierverlies, meer vetverlies

Ondanks dat beide groepen evenveel gewicht verloren, is het belangrijk waar dat gewichtsverlies vandaan komt.


Bij mensen is vastgesteld dat juist vetverlies, en niet zozeer gewichtsverlies op zichzelf, geassocieerd is met verminderde mortaliteit.


Tevens wordt steeds duidelijker dat eiwitten kunnen helpen de spiermassa te beschermen, zoals dit onderzoek ook laat zien. Spiermassa is één van de grootste drijvers in energie gebruik. Daarom is het zo belangrijk hiervan zo veel mogelijk te behouden.


Hoe meer spiermassa er verloren gaat, hoe lager de energie behoefte wordt. Dit zou juist het jojo-effect in de hand kunnen werken.


Verder lijkt het erop dat een eiwitrijk dieet ook helpt beschermen tegen leververvetting, iets wat bij obese katten extra op de loer ligt.


Nog een voordeel van het verhogen van eiwitten en daarmee het verlagen van de koolhydraten, is dat de bloedsuiker minder stijgt. Dikke katten zijn minder insulinegevoelig en de kans op diabetes is flink verhoogt. Daarom is het beperken van koolhydraten waarschijnlijk verstandig.


Al met al kunnen we hieruit concluderen dat het waarschijnlijk verstandig is katten die moeten afvallen een eiwitrijkdieet te geven.


Bron

Laflamme en Hannah (2005) Increased dietary protein promotes fat loss and reduces loss of lean body mass during weight loss in cats