Hoeveel mag je kat wegen?
Overgewicht
Marilyn [Catmoneo]
Overgewicht
2 min
0

Hoeveel mag een kat wegen?

2 min
0

Oh, ik houd van de weegschaal. Lekker objectief: hij spuwt er een getal uit en dat is het. Er is geen discussie. Het gewicht samen met de eetlust is ook een goede indicator voor de gezondheid van je kat. Maar het kan best fijn zijn om te weten hoeveel een kat mag wegen, dus ben ik voor jou eens even de wetenschappelijke literatuur ingedoken  


Een goed gewicht voor poezen en katers

Net als bij mensen is het gewicht niet voor iedereen hetzelfde. Bij katten is het juiste gewicht afhankelijk van het ras, bouw en geslacht:

  • Ras – Een Maine Coon en een Noorse boskat zijn grote katten. Deze zijn een stuk zwaarder dan de kleinere gebouwde huis-tuin-en-keuken kat, Siamees of Cornish Rex.
  • Bouw – Net zoals bij mensen worden sommige katten groter dan anderen. De lengte van de poten en kop-staart hebben daar invloed op.
  • Geslacht – Mannetjes worden meestal groter dan vrouwtjes en zijn daarom ook zwaarder.


Ben je klaar om even je brein te kraken met wat cijfers?


Bij huis-tuin-en-keuken (HTK) katten is onderzoek gedaan door Colliard en anderen (2009) bij poezen (vrouwtjes) en katers (mannetjes) die een goed gewicht hadden. Vervolgens werden deze gewogen en zo hebben we een paar richtlijnen om naar te kijken. Een ander team keek naar de raskatten (Kienzle en Moik (2011)). Super interessant!


Bij poezen weegt de HTK kat gemiddeld 4 kilo. Dan hebben we nog hele kleintjes van 2,2 en de grotere poezen van 5,8 kilo. De kans dat een HTK lichter of zwaarder is én een goed gewicht heeft, is erg klein (2,5% om precies te zijn   ). Bij de raskatten was het onderzoek kleiner (20-30 katten), dus neem hier iets meer slag om de arm.Bij katers zie je direct dat ze wat zwaarder zijn. De gemiddelde 'rasloze' kater is 4,7 kilo. En voor een goed gewicht zit 95% van de katers tussen de 2,7 en 6,7 kilo. Ook hier geldt weer: de kans dat je kat een gezond gewicht heeft als het hierboven of onder ligt, is erg klein. Ook hier was het onderzoek bij raskatten kleiner, dus moeten we voorzichtiger zijn met de resultaten, maar het geeft een interessante richtlijn.
Heb jij jezelf de vraag gesteld "is 7 kilo zwaar voor een kat?" dan weet je nu dat het antwoord "ja" is. Een kater is dan waarschijnlijk al te zwaar en voor een poes zeker.


Supertip: Weeg maandelijks

Ik weeg Lapje op een babyweegschaal van Adler. Hier zie je hoe ik dat aanpak. Ik houd van deze weegschaal, omdat hij lekker stabiel en plat op de grond staat. Je hoeft je kat niet op te pakken.


Mijn advies is om zeker maandelijks te wegen en dit op te schrijven in een dagboekje. Zo heb je heel goed zicht op wat je kat weegt. En bonus: als het verandert, zie je dat supersnel. Hoe sneller je hierop actie onderneemt, hoe beter en makkelijker de prognose vaak is.


Wat is te zwaar voor mijn kat?

Misschien is het je al opgevallen, maar deze cijfers lopen wel erg uiteen. Zeker voor zo'n klein diertje als een kat. Dat maakt het lastig te bepalen hoeveel jouw kat mag wegen. Daarom stop je nooit bij het gewicht alleen. Je combineert dit met de Body Condition Score. Dat geeft je een veel beter inzicht of het gewicht passend is voor jouw kat en dat ie misschien gewoon groot of lekker harig is, of dat hij toch echt een kilootje teveel heeft.