Is het erg dat mijn kat te dik is?

Wanneer een kat afvalt, ondernemen we snel actie. Er is iets goeds mis! Maar als het gewicht omhoog gaat, zijn we vaak niet zo pro-actief. De gevolgen hiervan worden vaak flink onderschat. Toch zijn de gevolgen van overgewicht niet mis, ook bij katten. Het beïnvloedt het levensgeluk van je kat op verschillende manieren.


Minder happy door overgewicht

Een kat die te dik is heeft daar in het dagelijks leven last van. Allerlei dingen die ze graag doen, worden opeens een stuk lastiger.


Zo drukt het gewicht op de knieën en gewrichten. Daardoor wordt ergens op- en af springen heel onprettig en zelfs pijnlijk. Dit zorgt ervoor dat je kat geen plekjes op hoogte kan zoeken. Denk bijvoorbeeld op de vensterbank, de bank, de eettafel, het aanrecht of een hoge kast. Voor veel katten geeft vanaf hoogte de wereld bekijken een veilig gevoel.


Ook is spelen (jagen) niet leuk meer. Terwijl jagen juist iets is wat ze fantastisch vinden. Zo was er een onderzoek die katten hun allerlekkerste hapje voorschotelde en vervolgens een rat losliet in de kooi. De kat dood snel die rat, om vervolgens weer van hun favo hapje te eten. Jagen op zichzelf is dus ook geen teken van honger, maar eerder levensdoel.


Je ziet te dikke katten dan ook vaak lui op de bank hangen die er alleen af komt om te eten. Dit wordt al snel een neerwaartse spiraal van te weinig beweging, stress en te veel eten. En alles versterkt elkaar. Daarom is het zo belangrijk om deze cirkel te verbreken. Voor tips over afvallen raad ik je dit artikel aan om te lezen.


Ook andere dingen worden door stramme gewrichten natuurlijk lastiger. Bijvoorbeeld traplopen, op de bank springen of zelfs in je favoriete slaapmandje stappen.


Sommige katten zijn ook te dik om zichzelf nog goed te kunnen wassen. Je ziet dan dat de vacht achteruit gaat. Het glanst niet meer zo mooi, soms zitten er schilfers in en de vacht kan gaan klitten. Ook kan het zijn dat je kat zichzelf continu op dezelfde plek wast, in een poging verderop de rug te wassen. Door het overmatig likken op diezelfde plek, kan er zelfs een kale streep ontstaan!


Een te dikke kat leeft minder lang

Een gemiddelde kat met een gezond gewicht wordt 15,8 jaar. (1) Katten die hun hele leven ondergewicht hebben, leven minder lang.


Maar wist je dat dat ook geldt voor katten met een BCS van 7, 8 of 9? Dit was een half jaar tot maar liefst bijna 2 jaar!


In dit specifieke onderzoek werd ontdekt dat een BCS van 6 een net iets langere gemiddelde levensduur kreeg dan een BCS van 5. En dat terwijl de 5 als ideaal beschouwen.

Dat is interessant, vind je niet? De onderzoekers speculeerden hierover, en zeiden: "Het is misschien geassocieerd met een iets lagere levensduur, maar niet per se met levenskwaliteit". En dát brengt me op het volgende punt.


Met een pondje teveel ben je sneller ziek

Want deze onderzoekers gingen dóór met hun onderzoek om te kijken waar katten met overgewicht nu het meeste last van hadden. (2). En dan komt me er toch een rits van ziekten en problemen tevoorschijn, daar zeg je u tegen. En je mag er best een traantje om laten ook dat dit nog regelmatig onderschat wordt.


Een van de dingen waar overgewicht voor zorgt is continu laagdrempelige ontstekingen. Want vet is niet alleen opslag, het produceert ook hormonen. Hierdoor heeft het immuunsysteem het ook steeds zwaar.


Katten met een BCS van 6 hadden meer last om te bewegen, van een hoge bloeddruk, met het gebit, diarree, urinewegaandoeningen zoals blaasgruis en problemen met de ogen.


Bij een BCS van 7 of hoger, kwamen daar nog een aantal aandoeningen bij. Onder andere aan de huid, artritis, astma en allergische reacties. Bij een BCS van 8 of 9 komt ook diabetes om de hoek kijken, net als bij mensen.


Is het dus erg dat je kat te dik is?

Ik denk dat je het antwoord wel weet nu: Ja, het is erg.


In het dagelijks leven, voor de tijd die je met hem hebt en de algehele gezondheid van je kat.

Alhoewel het niet makkelijk is, kunnen we gelukkig wel ons kat laten afvallen naar een gezond(er) gewicht. Wist je dat zelfs 6 tot 8% gewichtsverlies vaak al enorme gezondheidsvoordelen heeft?


Wil je graag aan de slag met afvallen?

Afvallen is best lastig. Hoe pak je dat aan? Welke voeding gebruik je? En hoe doe je het zonder het een hongerdieet te maken?

De training "Verantwoord Afvallen voor je Kat" is hier speciaal voor gemaakt. Je vindt hem hier. Zeker aangeraden als je kat moet afvallen, maar je weet niet hoe!Bronnen

Teng, K. T., McGreevy, P. D., Toribio, J. A. L., & Dhand, N. K. (2020). Positive attitudes towards feline obesity are strongly associated with ownership of obese cats. PloS one, 15(6), e0234190.

Teng, K. T., McGreevy, P. D., Toribio, J. A. L., Raubenheimer, D., Kendall, K., & Dhand, N. K. (2018). Strong associations of nine-point body condition scoring with survival and lifespan in cats. Journal of Feline Medicine and Surgery, 20(12), 1110-1118.

Teng, K. T., McGreevy, P. D., Toribio, J. A. L. M. L., Raubenheimer, D., Kendall, K., & Dhand, N. K. (2018). Associations of body condition score with health conditions related to overweight and obesity in cats. Journal of Small Animal Practice, 59(10), 603-615.