Overgewicht wat is het streefgewicht voor jouw kat
Overgewicht
Marilyn [Catmoneo]
Overgewicht
1 min
0

Overgewicht: Wat is het streefgewicht voor jouw kat?

1 min
0

Als je wil dat je kat afvalt, is het bepalen van het ideale gewicht of streefgewicht erg belangrijk. Want waar werk je nu eigenlijk naartoe? Welk gewicht is goed voor jouw kat?


Hiervoor moet je eerst weten hoe zwaar je kat en wat de Body Condition Score (BCS) van je kat is. Als je nog niet weet wat de BCS is van jouw kat, kijk dan nog even hier. Voor het gewicht raad ik van harte een babyweegschaal van Adler aan. Met deze twee gegevens kun je bepalen hoeveel jouw kat zou moeten wegen voor een gezond gewicht.


Het overgewicht op basis van de BCS

De Body Condition Score is goed doorgemeten. Hiermee kun je ook percentueel bepalen hoeveel jouw kat te zwaar is.


  • Een BCS van 6 betekent 10 tot 15% te zwaar -- surplus gemiddeld 12,5%
  • Een 7 betekent 20 tot 30% te zwaar -- surplus gemiddeld 25%
  • Zit je kat op een BCS van 8 dan is hij 30 tot 45% te zwaar -- surplus gemiddeld 37,5%
  • En bij een 9 hebben we het over 40% tot 60% te zwaar -- surplus gemiddeld 50%


Met deze percentages kun je ook terugrekenen, en ik beloof je: het is makkelijker dan het lijkt  


De formule: 🥁

Huidige gewicht : (100% + gemiddelde surplus % van de bijbehorende BCS) x 100% = streefgewicht


Voorbeeld: Pino

Een voorbeeld zegt meer dan een formule toch? Dus, stel je kat Pino weegt 7 kilo met een BCS van 8. Hoeveel mag hij dan wegen voor een gezond gewicht?


  • 7 kilo : (100% + 37,5%) x 100% = 5 kilo


Pino mag dus eigenlijk slechts 5 kilo wegen, en is dus 2 kilo te zwaar. Dat is in mensentaal ongeveer 30 à 40 kilo, dus een hele kluif! Het is verstandig om dit in kleine stapjes aan te pakken.


Weet ook: deze uitkomst kun je gaandeweg aanpassen. Misschien zie je bij PIno op 5,5 kilo dat hij lekker in zijn vacht zit en laat je het zo. Of blijkt dat 5 kilo nog iets te zwaar was, en ga je verder naar 4,6kg. Het is dus een richtlijn waar je naartoe werkt, iets wat je gaandeweg update en aanpast. Het staat niet vast in steen. Kijk altijd ook naar je kat.


Hulp nodig?

In mijn programma "Verantwoord Afvallen voor Katten" help ik je graag op weg met een gezonde en relaxte manier om je kat te laten afvallen. Zonder hongerdieet en met snacks (als je dat wil    ). Meer info vind je hier.