Kan een kat dik worden door stress
Overgewicht
Marilyn [Catmoneo]
Overgewicht
2 min
0

Kan een kat dik worden door stress?

2 min
0

Bij mensen is het o, zo duidelijk: stress-eten. Bij negatieve maar soms ook positieve emoties wordt er gegeten. Als troost of voor de gezelligheid. Meestal vet en suikerrijke voeding, zoals koekjes, taart, chocola, chips en hartige snacks - dat zijn toch wel een beetje de standaard comfort foods.


Eten katten ook uit emotie? Een interessante vraag, die het "overgewicht vraagstuk" op zijn kop zet. Voor katten geldt hetzelfde: ook zij kunnen eten uit stress. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. Het is aan jou om te onderzoeken waar jouw kat het meeste last van heeft.


Pijn

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Dat komt omdat ze niet alleen jager zijn, maar ook prooi voor grotere dieren. En een dier dat zwak is, is een makkelijke prooi. Dus laten zien dat je pijn hebt, is niet iets wat je kat gewoon is.


Om de pijn te verzachten kan een kat gaan eten. Vandaar dat het heel belangrijk is dat je altijd naar de dierenarts gaat wanneer je opmerkt dat je kat teveel eet. Uiteraard kan er ook een medische aandoening aan ten grondslag liggen, zoals schildklierafwijkingen of diabetes. Nog iets wat belangrijk is om uit te sluiten voordat je met een afvaltraject begint.


Spanning

Net als bij mensen kan een kat stress weg-eten. Het wordt dan een coping mechanisme, een manier om om te gaan met de stress. Die stress kan door allerlei dingen komen. Een grote verhuizing of verbouwing. Een slechte relatie met de andere katten. Ruzie met een buurtkat. Geen rustige momentjes maar altijd aangehaald worden.


Er kan ook voerstress zijn. Een strijd rondom eten. Dat kan zijn omdat een andere kat de weg naar het voer blokkeert. Of omdat katten gedwongen naast elkaar moeten eten. Wist je dat dat voor een solitaire jager zoals een kat heel moeilijk is? Ze eten bijna nooit samen een muis - die is veel te klein om te delen.


Om deze reden is het belangrijk om je te verdiepen in kattengedrag. Wat maakt ze gelukkig en wat zorgt voor stress? Bekijk je huis eens met kattenogen en bekijk wat jij kunt aanpassen om er een kattenparadijsje van te maken.


Verveling

We zien onze katten vaak als onafhankelijk en makkelijk, maar ze hebben wel degelijk enorme nood aan stimulans. In het wild is dat jagen. In huis is dat spelen, werken voor je eten en vanuit hoogte observeren. Maar... wat als er niets anders te doen is, behalve die berg met brok op te eten?


Ons huis inrichten door de ogen van de kat maakt hierin een enorm verschil. Zorg voor die uitdagingen. Elke dag spelen met een hengel, zorgen dat ze boven op kasten kunnen en mogen lopen, speeltjes dagelijks vervangen. Het zijn allemaal dingen om je kat superblij te maken.


Zwerfkatten

De geschiedenis kan er ook voor zorgen dat je kat overeet. Als hij bijvoorbeeld langere tijd een zwerfkat is geweest, waar het onzeker was wanneer hij zijn volgende maaltijd had, kan dit gedrag zich doorzetten. Ook al is er nu voldoende voer beschikbaar, kan het schrokken en overeten blijven bestaan als een soort ingebakken stress reactie. Door de juiste voeding dat de verzadiging stimulerend en het gebruik van voerpuzzels voor het vertragen van het eten, kun je hier mogelijk winst maken.


Te jong bij mama weg

Ook blijkt dat kittens die vroeg bij de mama worden weggehaald er een lichamelijke reactie in stand wordt gezet die kan leiden tot overeten. Vandaar dat tegenwoordig wordt geadviseerd om kittens tot zeker 12 weken bij de mama te laten. In de periode van 8 tot 12 weken leren ze nog zoveel. Je zult verbaast zijn hoeveel positieve effecten dat heeft gedurende hun hele leven!


Ben je benieuwd hoe oud een kitten is? Bekijk dan zeker deze pagina eens van kattengedragstherapeut Liesbeth Puts.


Hulp nodig?

Overgewicht bij katten is een vet probleem - letterlijk en figuurlijk. Heb je hulp nodig bij het afvallen, omdat je niet goed weet waar je het beste kunt beginnen? Kijk dan zeker even naar mijn "Verantwoord Afvallen voor Katten" programma. Daarin krijg je een volledig plan (waarin stress ook meegenomen wordt), om te zorgen dat je kat op een leuke en ontspannen manier weer een paar pondjes lichter wordt.