9 Fabels over natvoer: Waarom natvoer niet slecht is voor katten

Is natvoer slecht voor je kat

Toen de vraag voorbij kwam ‘hoe vaak geef jij natvoer?’ bleek dat de meeste mensen eigenlijk alleen droogvoer geven. Natvoer wordt gezien als een weekend of verjaardag verwennerij. Velen zien natvoer als slecht voor je kat.

Hier ben ik het niet mee-eens: natvoer zou juist het hoofdbestandsdeel moeten zijn van de kat.

Toch zijn velen het hier niet met me eens en hebben opvattingen die ik niet waar acht. Hier vind je 8 redenen waarom natvoer slecht zou zijn en mijn visie.

1 Natvoer bestaat alleen maar uit vocht

Dit is een van de meest genoemde redenen om je kat geen natvoer te geven. “Je geeft alleen maar water!”. Waarom zou je daarvoor extra betalen?

Omdat vocht nu net de bedoeling is.

Drinkende kat

De prooi van een kat bestaat namelijk ook uit ~70% water. Van nature zijn ze gewend om hun vocht via hun eten binnen te krijgen. Dat betekent ook dat katten niet zulke goede drinkers zijn.

Deze grafiek uit wetenschappelijk onderzoek laat dit goed zien: Bij voedingen lager dan 50% vocht is het vocht uit voer plus de vocht uit drinken aanzienlijk minder dan wanneer de voeding uit 70%+ vocht bestaat. En dit terwijl ze op de voeding met de minste vocht (6,3%) maar liefst 6 keer zoveel dronken als op voeding met het meeste vocht (73,3%)!

Effect van vocht in voer op waterinname

Op brokjes krijgen ze minder vocht binnen, terwijl ze meer drinken. Daardoor zijn ze continue licht uitgedroogd. Dit kan leiden tot allerlei problemen, vooral aan de nieren, blaas en urinewegen.

Bovendien bestaat natvoer niet uit ‘alleen maar vocht’, maar hebben ze ook voldoende vlees – mits je een kwalitatief goed voer kiest. Dat brengt me op het volgende punt.

Lees meer: Hoeveel vocht hebben katten nodig?

2 In natvoer zit te weinig voedingsstoffen

Misschien komt dit door het vochtgehalte dat men dit denkt, maar het klopt niet. Voor zowel brok als natvoer zijn regels opgesteld om het “compleet” te mogen noemen. Dit geldt voor eiwitten (aminozuren), vetten, mineralen en vitaminen. In zowel brok als natvoer de voedingsstoffen zitten die katten nodig hebben. Wat ontbreekt in brok, echter, is het vocht – zoals net aangetoond.

Wat wel klopt, is dat natvoer minder geconcentreed is in voedingsstoffen. Dat komt door het water: 1 gram natvoer is niet hetzelfde als 1 gram brok. Dat geldt niet alleen voor voedingsstoffen, maar ook voor de calorieën. Daarom mogen katten van natvoer aanzienlijk meer eten. Voor een kat van 4 kilo komt dit grofweg neer op 50 gram brokken versus 200 gram natvoer.

Echter blijft de voedingswaarde bij voldoende gegeten hoeveelheden hetzelfde!

Toch ben ik nog steeds voor meer natvoer. Want de ingrediënten zijn niet gelijk: wat mij betreft zijn de ingrediënten in natvoer beter. Vaak zit er namelijk 1) meer vlees in en zijn de eiwitten hoger, zoals passend voor een optimaal dieet voor een kat, 2) minder koolhydraten in en 3) minder toegevoegde andere troep (zoals conserveringsmiddelen en synthetische vitaminen en mineralen).

3 In natvoer zit suiker

Dit is deels waar: in sommige natvoer zit toegevoegde suiker. Royal Canin heeft hier een handje van. Daarentegen zijn er een heleboel andere merken die geen suiker toevoegen.

Sommige voegen wel planten toe, zoals rijst of granen. Dan hebben we het over koolhydraten. Deze zijn ook niet zo goed voor je kat. Maar ook dan blijven er nog zat merken over die laag in koolhydraten zitten.

Sterker nog, als je het vergelijkt met brokjes doet natvoer het op dit gebied een stuk beter. Dit heeft deels te maken met het feit dat brokjes zetmeel (een onderdeel van koolhydraten) nodig heeft om als brokje te blijven. Anders worden het kruimels. Brokken bevatten gemiddeld 37,7% koolhydraten op droge basis (gebaseerd op 275 brokken), terwijl natvoer op droge basis meestal rond de 10% uit komen (alhoewel er uitzonderingen zijn).

Normaliter houd ik aan dat de koolhydraten voor een kat onder de 10% op droge basis moeten zijn. Er zijn slechts een handjevol brokken die daaraan voldoen (zie: de beste kattenbrokken), terwijl er een stuk meer natvoeren zijn die daaraan voldoen.

Lees meer: Kattenvoer vergelijken: het beste natvoer

4 Natvoer is slecht voor de tanden (en brokjes zijn juist goed)

Het is al bewezen dat dit niet waar is. Brokjes zijn niet beter of slechter voor de tanden dan natvoer.

Vaak wordt gedacht dat de brokjes door het kauwen de tanden schoonschuren. Helaas zijn de meeste brokjes zo zacht, dat deze op de punt van de tand al uit elkaar brokkelen. Daardoor wordt dit schuureffect nooit bereikt op de plek waar tandplaque zich ophoopt: bij de rand tussen de tand en tandvlees.

Bovendien slikken veel katten (een groot deel van) de kleine brokjes heel door, net zoals ze met stukjes afgescheurde prooi zouden doen.

Daarentegen is natvoer ook niet beter voor tanden. Of prooidieren (rauw voeren) wel beter zijn, durf ik niet met zekerheid te zeggen (sommigen zweren van wel). Wel zeker weet ik dat als je wil dat je kat schone tanden heeft, je moet gaan tandenpoetsen. Zeker als er sprake is van genetische aanleg, is dit noodzakelijk.

Wat wel zo is, is dat bij natvoer de kaakspieren minder gebruikt hoeven te worden. Daarom zou je elke dag een klein beetje brokjes kunnen geven. Wat nog beter zou zijn, is af en toe een prooidier met bot en al (ongekookt!). Ook af en toe een stukje vlees (kip: filet, nek, hart, vleugel – of zoals Lapje een biefstuk van het aanrecht pikken) kan helpen.

5 Van natvoer worden je katten dik

Over het algemeen is natvoer hoger in vetten en lager in koolhydraten dan brokken. Velen associëren vet in voeding met lichaamsvet, maar dit is absoluut niet hetzelfde. Vet is een energiebron, net als eiwit en koolhydraten, en in theorie kan elke voeding waarvan te veel gegeten wordt leiden tot gewichtstoename.

Waar het belangrijke verschil zit is de energiedichtheid. Brokken zijn erg energiedicht. Ze bevatten rond de 380 tot 400 kcal per 100 gram (light en sterilised meestal ergens rond de 350kcal/100gram). Natvoer daarentegen bevat rond de 100kcal per 100 gram. Dit betekent dat ze veel meer natvoer moeten eten om aan dezelfde calorieën te komen dan van brokjes.

Dit betekent ook dat het veel makkelijk is om te overeten in brokjes. Tevens is het ook veel makkelijker om te overschatten hoeveel brokjes voldoende is, waardoor te veel geven makkelijk gaat.

Natvoer maakt niet dik per se, maar overvoeren wel. En dat gaat met brokjes veel makkelijker, omdat deze zoveel geconcentreerde zijn in energie.

6 Natvoer is troep (KVV / vers voeren is beter)

Bij vers voeren heb je meer controle over de ingrediënten. Over het algemeen weet je beter wat er wel en niet in zit. Dit is zowel een voor- als nadeel. Om goed vers te voeren heb je ook kennis nodig van alle bestandsdelen.

Alhoewel ik het ermee eens ben dat vers beter is, heeft dit wel de nuance nodig ‘als je weet wat je doet’. Voor iedereen die het simpeler wil houden, denk ik dat overstappen naar natvoer al groot genoeg is.

Ook kan de overstap naar natvoer een tussenstap zijn. Zelf heb ik gemerkt dat hoe meer ik leer, hoe meer ik nadenk over dit soort zaken. Misschien in de toekomst dat het wel vers voeren wordt. Maar verandering gaat niet overnacht en heeft wat tijd nodig.

7 Mijn katten lusten alleen maar brokjes!

Onderzoek wijst uit dat hoe langer een kat brokjes heeft gehad, hoe moeilijker het wordt om te wisselen van voer. Zeker als je ze cold turkey probeert over te zetten, kan dit tot moeilijkheden leiden.

Het switchen van droogvoer naar een andere droogvoer kan al enkele dagen duren. Laat staan het overzetten van droog naar natvoer. Afhankelijk van hoe erg de ‘brokjes-verslaving’ is, kan dit makkelijk een paar weken tot wel 6 maanden duren!

Bedenk bovendien dat brokjes – zeker de goedkope brokjes – overladen zijn met geur- en smaakstoffen. De strijd is daardoor nogal oneerlijk geworden. Dit vereist meer geduld en doorzettingsvermogen van jouw kant.

Lees meer: Kieskeurige kat: Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet?

8 Van natvoer gaat ‘ie aan de diarree

Diarree is niet de bedoeling, maar wel logisch in de eerste paar dagen tot 2 week. De darmen hebben tijd nodig om zich aan te passen aan het nattere voer. Als je slechts eens per week/maand/jaar natvoer geeft, is het niet zo gek dat hij dan gelijk aan de dunne raakt.

Dit is de reden dat de overgang van een 100% brok dieet naar meer natvoer langzaam moet gebeuren. Zo hebben de darmen tijd zich aan te passen aan het extra vocht (wat goed is!).

Natuurlijk moet dit geen waterige diarree worden en je weet zelf vast wel wanneer je aan de bel moet trekken. Observeren tijdens een overgang naar natvoer is erg belangrijk. Maar bedenk ook dat als je werkelijk wil overstappen, een beetje diarree (maar ook maagklachten, overgeven, verstoppingen en/of veel scheetjes laten) de prijs is.

9 Mijn dierenarts raadt brokjes aan

Wij mensen zijn sukkels wanneer het aankomt op autoriteit*: als de dierenarts het zegt, zal het wel waar zijn. No questions asked. De blauwe ogen zijn voldoende.

Maar dit is het probleem:

Bedenk aan wie je advies vraagt en wiens advies je opvolgt. Een dierenarts is een medisch specialist, geen voeding specialist. Het is een hetzelfde als met de huisarts: die hoef je ook niet om voedingsadviezen te vragen. Daarvoor ga je naar een diëtist en moet je zelf onderzoek doen.

Helaas is er in het geval van kattenvoeding geen opleiding die je zegt wie gespecialiseerd is en wie niet. Hiervoor zal je zelf aan de slag moeten. Ik deel mijn kennis die je kunt gebruiken, of je kunt zelf op zoek gaan naar andere sites (er zijn heel veel in het Engels).

Welk voer men kwalitatief goed vindt en welk voer goed is voor jouw kat kan verschillen. Daarom moet je altijd je kat in de gaten houden. Overleg met je dierenarts is niet verkeerd, maar onthoud dat jouw kritische blik ook belangrijk is.

Pootje PurrfectCat

*Autoriteit is 1 van de 6 beïnvloedingsstrategieën die Cialdini ontdekte. Met name Hills en Royal Canin hebben deze marketing methode geniaal gebruikt. Door hun voeding via de dierenarts te verkopen hebben ze directe geloofwaardigheid door de autoriteit die een dierenarts heeft.

7 reacties:

 1. Hoi ik geef mijn kat elke dag 2 zakjes rund van schesir natvoer of vis en savonds rauw konijnenvlees spiervlees. Ik
  Wil hem ook klein beetje brokjes geven omdat ik bang ben voor tekorten. Kan dat?

  • Volgens mij is schesir niet een complete voeding, maar een aanvullende/supplement voer. Dat zou ik allereerst controleren.
   Mocht mijn vermoeden kloppen, dan raad ik als stap 1 aan om een complete natvoer te geven.
   Merken die ik aanbeveel die compleet zijn vind je hier: Het beste natvoer voor je kat

   Het konijnspiervlees is een mooie aanvulling, maar let erop dat dit niet meer dan 10% van de dagelijkse calorieën is. Het bevat namelijk niet alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft (bv calcium) en als het teveel is kan dat andere voedingsstoffen uit balans trekken.

   Brokjes als aanvulling kan, mits je kat er goed op reageert uiteraard. Zelf geef ik ook af en toe 10 gram brokjes in bv een voerpuzzel.
   Let wel: áls de schesir die je hebt aanvullende voeding is, dan ben ik bang dat brokjes de tekorten niet gaan oplossen. Dus schakel dan zeker over op complete natvoeding, dan ben je al een heel eind.

 2. Elisabeth Nelin

  Heerlijk om een zo’n artikel te vinden! Mijn katten (6 st) eten KVV en niks anders. ” Snoepjes” is gedroogd vlees of rauwe kippenhalsen of hartjes.
  Tuurlijk wist ik ook niks beters in het begin en gaf ze droge brokken en nat voer. Maar nu weet ik beter!
  En als ik naar m’n katten kijk… geen overgewicht, satijnzachte vachten en de katten har een energie, gewoon geweldig!
  Nooit meer brokken of natvoer! Mijn DA is het helemaal met mij eens! 😀

 3. Oke..tnxs..das een goed plan..heb alleen een veelvraat erbij en als mees niet rustig kan eten eet die kleine t op..ik zal dan mees bv apart in een kamer moeten gaan voeren..nogmaals..tnxs voor de tip

  • Soms is dat de enige oplossing: in aparte kamers voeren. Dat kan overigens ook voor rust zorgen, want samen eten vind lang niet elke kat prettig.

 4. Hoi..mijn poezen krijgen onbeperkt (uit puzzels) brokjes (applaws) en daarbij 2 x p.dag natvoer (shesir.almo..cosma) maar de oudse poes (3 jaar) die lust alleen vis..lust ook geen mousse..had een blikje animonda besteld..lust ze ook niet..de samenstelling van t voer wou ze niet eten….ze.wil echt alleen vis..nu probeer ik tonijn en zalm te vermijden en dat krijgen ze maar af en toe..meestal is t sardientjes of iets met garnalen. Hoe kan ik dit veranderen dat ze ook iets anders gaat eten. Kip lust ze ook niet en io vind t wel belangrijk dat ze natvoer eten.

  • Hoi,
   Goed dat je ze natvoer laat eten, dat is inderdaad belangrijk. Jammer dat ze alleen vis lusten, maar ik vind het wel super dat je daarbij tonijn en zalm al zoveel probeert te vermijden.

   Waarschijnlijk herkent ze andere soorten niet als voedsel. Wat je kunt doen aan het begin is naast de schesir/almo/cosma, een klein beetje nieuw voer leggen. Echt een theelepeltje. Niet voor haar om per se te eten, maar om er gewend aan te raken. Hierdoor went ze aan de geur. Zodat ze leert ‘dit is eten’. Het kan een tijdje duren, maar na verloop van tijd zou ze het als voer moeten herkennen. Het kan dan maar zo zijn dat ze het op eens wel opeet. Zodra dat gebeurt, kun je steeds iets meer nieuw voer geven en iets minder van het oude, totdat ze een hele maaltijd heeft met het nieuwe voer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *