Merk review Purina One

Purina ONE AdultPurina is een van de bekendste merken in de kattenvoer wereld, samen met Royal Canin en Hills. Ze hebben Sensitive, Sterilised, Adult en Indoor natvoer.

 

 

Purina One natvoer

Purine ONE sensitive
SensitiveSterilisedAdultIndoor

 

Voorbeeld: Purine One Adult – Rund en wortel

Ingrediënten: vlees en dierlijke nevenproducten (waarvan 5% rund), plantaardige eiwitextracten, groente (5% uit gedroogde wortel), vis en visnevenproducten, plantaardige nevenproducten, mineralen, olie en vet, suiker.

Toevoegingen: vitamine A (995 IE/kg), vitamine E (250 IE/kg), vitamine D3 (135 IE/kg), taurine (430 mg/kg), zink (70 mg/kg) mangaan (5,1 mg/kg), jodium (0,56 mg/kg), selenium (0,43 mg/kg).

 

Analyse

Vocht 79% Droge basis (DM)
Eiwit 12% 57%
Vet 4% 19%
KH 2,8% 13%
Vezels 0,5% 2,4%
Ruwe as 2,2% 10,5%

 

Eiwitten

De eiwitten DM ligt mooi hoog. Maar de kwaliteit hiervan is niet heel hoog. Het is gebaseerd op vlees/vis en dierlijke bijproducten. Dit is beter dan planteiwitten, maar ongedefinieerd maar ietsjes. Hierin kan van alles zitten, van goede dingen zoals hart en lever tot minder verteerbare onderdelen als kippenpoten en veren.

 

Wat ik ook jammer vind is dat ze maar 5% rund toevoegen. De rest is dus onverklaard en kan dus van elk willekeurig ander dier komen. Maar op de verpakking staat wel ‘met rund!’.

 

Naast de vlees en dierlijke bijproducten zitten er ook plantaardige eiwitextracten in. Dit is niet alleen plantaardig, maar ook nog eens fors bewerkt. In twee opzichten dus minderwaardige eiwitten voor je kat.

 

Vet

Vet komt van vlees en eventueel andere toevoegingen, zoals hier ‘oliën en vet’. Omdat dit verder niet gespecificeerd wordt, kan ik er maar weinig over zeggen. Het percentage vet (19%DM) is aan de lage kant.

 

Koolhydraten

De groente, plantaardige bijproducten en suiker leveren allemaal een bijdrage aan de koolhydraten. Koolhydraten heeft een kat niet nodig en zouden in een kattenvoer onder de 10% DM moeten liggen. Hierin is het 13%. Dat is nog niet heel slecht, maar ik zou het veel liever lager zien liggen. Vooral de toevoeging van suiker vind ik kwalijk en onnodig.

 

Sensitive, Sterilised en Indoor

De Sensitive, Sterilised en Indoor lijken qua ingrediënten heel erg op Adult. Ook de analyse verschilt amper.

 

Het enige duidelijkere verschil is dat in Indoor met vezels zitten (5,7%). Dit wordt gedaan om je kat een meer verzadigd gevoel te geven, want vezels nemen vocht op. Echter kunnen plantaardige vezels ook de bacteriegroei in de darm bevorderen, waardoor een geïrriteerde darm kan ontstaan. Scheetjes, buikkrampen en gevoelige darmen (IBD) kunnen het gevolg zijn.

 

Bij Sterilised wordt normaal het vetgehalte naar beneden gebracht. Hierdoor verminderd het caloriegehalte, want gecastreerde katten hebben minder calorieën nodig. Hierin is het slechts 16%DM.

Lees meer: Is ‘Sterilised’ voer nodig?

 

Conclusie: Purina One raad ik niet aan

Door de vage ingrediënten, kwalitatief mindere eiwitten en te hoog koolhydraatgehalte raad ik geen van de varianten van Purina One aan. Bovendien is het ook behoorlijk prijzig met €2,50 per dag voor een kat van 4 kilo.

 

Hier vind je betere natvoeren voor minder dan €1,50 per dag.

Pootje PurrfectCat

4 reacties:

  1. Purina heeft een lijn met voeding die er voor zou zorgen dat je minder allergisch reageert op je kat. De Pro Plan Live Clear line. Omdat ik best wel veel last heb van allergie en mijn lieve kat niet weg wil doen, vroeg ik me af of dit misschien een optie is. Alleen niet als het geen gezond voer is. Ik ben dus heel benieuwd naar de beoordeling van dit product.

  2. Ik voeder mijn katten al even met purina one (aangevuld met voldoende natvoeding) en 2 hebben nu helaas last van blaasgruis. (Ondertussen aangepaste voeding). Ik vraag me af of ik ook beter verander van voeding bij mijn andere katten..

    • Als je de kans op blaasproblemen wil verminderen, lees dan eens dit artikel.
      Geef ze in ieder ter preventie GEEN blaasgruisvoeding (ook al zegt menig dierenarts dat het kan), want het kan zorgen voor een verhoogde kans op andere stenen (calcium-oxalaat).

Reageren is niet mogelijk