Voer review Royal Canin Brok
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
5 min

35 Royal Canin kattenbrokken geanalyseerd: Is Royal Canin een goede kattenbrok?

5 min

Royal Canin is een merk dat vaak wordt aanbevolen door dierenartsen en een scala aan keuzes heeft. Van indoor tot outdoor, van kitten tot de senior van 7 en 12+, voor diverse rassen en aandoeningen. Ze hebben zoveel keuze, dat ik al bijna het bos niet meer zie.

Maar maakt de bekendheid van het merk het ook een goed merk?

Om daar achter te komen, ben ik in de ingrediënten en analyses gedoken van de maar liefst 35 brokken in hun reguliere lijn. Is Royal Canin goed kattenvoer?

Verschillende soorten Royal Canin kattenvoer

Royal Canin heeft maar liefst 35 verschillende soorten droogvoer voor katten - exclusief de veterinary lijn die voeding voor aandoeningen heeft (onder andere blaasgruis, nierfalen, suikerziekte, enzovoort). De reguliere lijn bestaat uit:

  • 7x breed adult: Maine Coon, British Shorthair, Persian, Siamese, Sphynx, Norwegian Forest, Ragdoll (Zooplus had ook "Bengal" maar deze was niet terug te vinden op de RC site en heb ik daarom niet meegenomen in de analyse).
  • 3x breed kitten: Maine Coon Kitten, Persian Kitten, Britisch Shorthair kitten
  • 1x kitten Sterilised
  • 4x Sensitive: Sensible 33, Exigent 35/30 Savour Sensation, Exigent 33 Aromatic Attraction, Exigent 42 Protein Preference
  • 7x speciale verzorging: Oral Care, Light Weight Care, Hair and Skin Care, Digestive Care, Hairball Care, Urinary Care, Mother and babycat
  • 13x normal, sterilised, indoor en outdoor voeding voor diverse leeftijden (zie tabel).


Royal Canin reguliere brokken

Al deze varianten zijn te koop bij Zooplus.

De ingrediënten van Royal Canin

Voor een merk met zoveel marketing voor speciale omstandigheden, zijn de ingrediënten van álle brokken behoorlijk gelijk.

De top 5 ingrediënten

Ik was zeer benieuwd in hoeverre de brokken op elkaar zouden lijken, dus heb ik gekeken naar de ingrediënten en hun gemiddelde positie.

 In hoeveel brokken?Gemiddelde positie?
Gedehydreerde gevogelte eiwitten341,5

(Bij 27 brokken op nummer 1)

Mais*323,3
Isolaat van plantaardige eiwitten343,7
Rijst304,2
Dierlijke vetten354,8

*Wanneer ik mais en maismeel samen neem, heeft 100% van de brokken een vorm van mais.

Ingrediënten 6 tot en met 9

Naast deze vijf die gemiddeld in de top 5 komen, zijn er nog 4 andere ingrediënten die in veel brokken verwerkt zitten. Dit zijn tarwe (& tarwemeel), plantaardige vezels, maisgluten en hydrolysaat van dierlijke eiwitten.

 In hoeveel brokken?Gemiddelde positie?
Tarwe*215,4
Plantaardige vezels316,7
Maisgluten307,3
Hydrolysaat van dierlijke eiwitten357,4

*Wanneer ik tarwe en tarwemeel samen neem, bevatten 26 brokken een vorm van tarwe.

Andere ingrediënten

Een nog een interessante toevoeging: Royal Canin gebruikt ook BHT, een conserveringsstof die je niet terugvindt op de verpakking, omdat ze dit gewoon ‘conserveringsmiddelen’ noemen. Dit is een mogelijk kankerverwekkende stof, die in menseneten niet meer gebruikt mag worden.

Lees meer:Conserveringsstoffen in kattenvoer.

De eiwitkwaliteit

Eiwitten zijn heel belangrijk voor een carnivoor. Specifieker: de aminozuren die in de eiwitten zitten. Dierlijke eiwitten bevatten de benodigde aminozuren in betere hoeveelheden en verhoudingen dan plantaardige eiwitten.

In het geval van Royal Canin brokken worden de eiwitten opgebouwd uit:

Gedehydreerde gevogelte eiwitten: Alhoewel een vleesmeel (gedroogd) niet erg is, geeft de toevoeging ‘eiwitten’ mij het idee dat het gehydrolyseerd is (een chemische bewerking die mogelijk ziekmakend is).

Isolaat uit plantaardige eiwitten: Dit voegen ze bijna altijd toe met de toevoeging dat het zeer verteerbaar is. De kat kan er misschien zijn essentiële voedingsstoffen uithalen, maar plantaardige toevoegingen blijven minderwaardig en de goedkopere keuze.

Maisgluten: Dit zijn de eiwitten uit mais. In sommige gevallen wordt dit toegevoegd om de urine te verzuren. Het aminozuur methionine komt hierin veel voor en verzuurd de urine, ter preventie van struviet. Dit is een tegenmaatregel van de alkaliserende (ontzurende) effect van koolhydraten).

Hydrolysaat van dierlijke eiwitten: Hier weet je niet om wélke dieren het gaat of welke delen gebruikt worden. Wél zien we direct dat het gaat om hydrolysaat, en daarom zou ik dit het liefst vermijden.

Andere toevoegingen voor eiwitten: Gedehydreerd varkenseiwit, gedehydreerde gevogeltevlees, gedehydreerde vis. Deze komen voor in respectievelijk 2, 1 en 2 brokken. Over het geheel genomen wordt dit niet vaak gebruikt.

Aangezien de eiwitten bestaan uit voornamelijk plantaardige en gehydrolyseerde eiwitten, acht ik deze niet erg goed of gezond voor je kat op lange termijn.

Lees meer: Eiwitkwaliteit in kattenvoer.

De analyse

Een ander belangrijk onderdeel van het beoordelen van brokken is de analyse. Bevat het voldoende eiwit (afgezien van de kwaliteit)? Zit er niet te veel koolhydraten in die de darmen kunnen irriteren?

Gemiddelde analyse van 35 Royal Canin brokken

Vocht5,6%Op droge basisEnergie profiel
Eiwit33,1%35,0%31%
Vet16,7%17,7%38%
Koolhydraten*32,9%39,6%36%
Vezels4,5%4,8%
Ruwe as7,3%7,7%

*Koolhydraten = 100% - vocht – eiwit – vet – ruwe as.
Het energieprofiel telt in totaal 105%; dit komt omdat het gemiddelden zijn van alle brokken.


In de eerste kolom vind je de beschrijving met in de tweede kolom zoals het in het voer is toegevoegd.

Droge basis

Bij de droge basis reken ik de cijfers om naar wat erin zit als het vocht niet meegerekend wordt. Op deze manier kun je natvoer en droogvoer met elkaar vergelijken, of andere voedingen die verschillende vochtpercentages hebben. Het geeft een beter idee over hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten er écht in zitten.

Het streven:

  • Eiwit: 45%+
  • Vet: 20-30%
  • Koolhydraat: minder dan 10%.

Als we deze cijfers afleggen tegen het streven, zie je direct dat de eiwitten te laag zijn, de vetten aan de lage kant en de koolhydraten hoog. Deze laatste komen uit mais/maismeel, rijst en tarwe/tarwemeel. Allen worden toegevoegd om aan de energiebehoefte van een kat te voldoen, maar bieden verder weinig voedingsstoffen voor een kat.

Lees meer: De droge basis van kattenvoeding

Energie profiel

Een metaboliseerbaar energie profiel vertelt je waar de energie vandaan komt. Hierdoor kan ik een inschatting maken of een kat voldoende eiwitten binnen krijgt als hij een normale portie eet. Dit is erg belangrijk, omdat een kat die onvoldoende eiwitten binnenkrijgt zijn ‘lean body mass’ verliest.

Lean body mass is letterlijk vertaald ‘vetvrije massa’. Het gaat dan om de spieren, huid en organen. Een van de duidelijkste symptomen is een kat die voldoende eet, maar toch mager en iel oogt. Je kunt dan vaak heel goed de schouders voelen net achter het kopje en ook de ruggenwervels voelen hol.

Een gecastreerde kat mag minder eten dan een intacte kat, waardoor het de energie uit eiwit hoger moet liggen. Dit is minstens 40%, maar liever meer dan 50%. Bij een intacte kat ligt het iets lager, zo rond de 35% minimum, maar hoger zodra de kat zwaarder is dan 4 kilo.

Aan de cijfers zien we dat gecastreerde katten dit minimum bij lange na niet halen bij een normale portie. Aangezien katten eten om hun eiwit doel te halen, zullen ze zich overeten zo toch aan hun eiwitbehoefte te voldoen, mits ze niet worden tegengehouden door hun koolhydraatplafond.

En helaas is deze 31% uit eiwit energie niet een uitzondering, maar meer de regel. Het laagste is zelfs maar 24,2% calorieën uit eiwit. Om je een idee te geven:

  • 1 brok zit onder de 25%
  • 16 brokken zitten onder de 30%
  • 11 brokken zitten onder de 35%
  • 6 brokken zitten onder de 40%
  • Slechts 1 zit boven de 40% (namelijk 42,5%).

Welke Royal Canin brokken bevatten het meeste eiwit?

Hieronder het lijstje welke brokken de meeste eiwitten bevatten op basis van calorieën (metaboliseerbare energie):

  • Light Weight Care: 42,5%
  • Exigent Protein Preference: 39,4%
  • Sterilised 37: 38%
  • Sterilised Appetite Control: 35,9%
  • Kitten Sterilised: 35,8%
  • Sterilised 7+: 36,4%
  • Sterilised 7+ Appetite Control: 35,8%

Al deze brokken zijn bedoeld voor gewichtscontrole. Echter, als je kat ook nog moet afvallen en je nog minder geeft dan voor een gecastreerde kat, zal het eiwit calorieën percentage nóg verder moeten stijgen. Dat redden deze brokken alsnog niet.

Bovendien bevatten deze brokken veel koolhydraten. De Exigent heeft 29%, maar de rest zit tussen de 39% en 44% van de calorieën uit koolhydraat. Deze kunnen er ook voor zorgen dat je kat onvoldoende eet, waardoor hij alsnog zijn eiwitdoel niet haalt.

Lees meer: Hoeveel voeding mag je volwassen kat per dag?

Conclusie: Brokken van Royal Canin raad ik niet aan

Alhoewel Royal Canin mooie marketing heeft voor elke soort kat – van raskat tot indoor en gesteriliseerd – maken ze dit wat mij betreft niet waar in hun ingrediënten noch hun analyse. Het verschilt onvoldoende van elkaar om mij te overtuigen dat de labels iets anders zijn dan marketing.

De eiwitten zijn het allerbelangrijkste voor de kat en deze zijn plantaardige en gehydrolyseerd, en te weinig aanwezig in elk soort voer. Het lijken vooral goedkope opties in plaats van goede ingrediënten, terwijl je toch zeker wel een premium prijs betaald.

Specifiek nieuwsgierig naar de rasbrokken van RC? Ik heb er hier een review over geschreven.

Alles opgeteld, zou ik Royal Canin reguliere brokken niet aanraden. Je kunt hier betere brokken vinden.