5 Ingrediënten van kattenvoer die je moet vermijden

KattenvoerHet is moeilijk om kattenvoer te beoordelen op hoe goed het is voor Fluffy. Soms is het makkelijker met een paar vuistregels te bepalen wat oké is en wat niet, zoals ‘vlees op nummer 1 in de ingrediëntenlijst’.

 

Maar weet je ook wat je niet wilt zien in de ingrediëntenlijst van kattenvoer?

 

Om te beoordelen of het goed kattenvoer is, moet je een stapje verdergaan dan ‘is het eerste ingrediënt een gespecificeerde vleessoort’. Door te letten op producten die je niet wilt zien, kun je per direct bepaalde kattenvoer terugzetten in het schap.

 

Nieuwsgierig naar wat goed kattenvoer niet heeft? Let’s go.

 

 

Soja (‘Soy’)

Status: Hell no. Moeilijk opneembaar en serieuze gezondheidsrisico’s.

SojaSoja is een hoogwaardige plantaardige eiwit: er zitten veel essentiële bouwstoffen in. Voor de kat zijn die niet zelf aan te maken en daarom noodzakelijk in de voeding. Hill’s somt de voordelen op van soja:

 • Rijk aan vitaminen
 • Geen cholesterol
 • Een goede bron van vezels.

 

Omdat soja qua essentiële bouwstoffen lijkt op vlees, maar wel goedkoper is, redeneren pet food makers dat dit een goede vervanger is.

 

Wat opmerkelijk is, zijn de negatieve aspecten van soja. Effecten van soja op katten zijn divers en in sommige gevallen zeer ernstig (1, 2, 3):

 • Door anti-trypsine kunnen eiwitten niet/moeilijker afgebroken worden tot bruikbare stoffen en dit kan leiden tot verminderde lichamelijke groei
 • De pyto-oestrogeen heeft invloed op de hormoonhuishouding met vervroegde pubertijd (volwassenwording) tot gevolg
 • Door anti-amalyse wordt de afbraak van granen (waaronder dus soja!) bemoeilijkt
 • Goitrogenen leiden tot een grotere schildklier wat tot schildklierproblemen (onder andere de stofwisseling) kan leiden.
 • Door de hoeveelheid onverteerbare vezels ontstaat winderigheid
 • Diezelfde vezels houden meer vocht vast en dat kan leiden tot diarree.
 • Antigenen kunnen serieuze allergieën aanwakkeren
 • De hoge concentratie koolhydraten leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel

 

Alhoewel de wetenschappelijke wereld alleen voorzichtige conclusies trekt over de gevolgen van soja, doet de soja-marketing je geloven dat het een wondermiddel is. Daar wordt een grove 80 miljoen dollar voor uitgetrokken (4), dus dat is niet zomaar iets.

 

Deze negatieve gevolgen samen met het feit dat een verplichte carnivoor geen op soja gebaseerd voer zou moeten krijgen, denk ik dat je soja het beste kunt vermijden.

 

En om het nog iets makkelijker te maken… ook soja wordt in verschillende benamingen op de verpakking gezet (hieronder alleen wat ik tot nu toe vond op kattenvoer) (5):

Soja, lecitine / lecithine (E-nummer 322), plantaardig eiwit, soja cellulose (E-nummer 426), TVP (textured vegetable protein), TSP (textured soja protein), voedingsvezel, (soja)zetmeel.

 

Veel graansoorten en groenten

Status: Zo weinig mogelijk. Hoe meer graansoorten, hoe meer onbruikbare koolhydraten.

maisAls de top 5 van de ingrediëntenlijst met name graansoorten zoals mais, tarwe en soja zijn, vermijd deze dan. Volkoren ingrediënten, zoals rijst en aardappel zijn iets beter (6), alhoewel nog lang niet optimaal. Soms zie je ook bietenpulp of erwten staan.

 

In kattenbrokken zal je hiervan altijd een vorm terugvinden, omdat zetmeel nodig is om de brok te maken. Desalniettemin zou vlees altijd het hoofdingrediënt moeten zijn.

 

Let erop dat als er ‘kip’ staat, dit inclusief +/- 70% watergehalte is, maar na verwerking blijft hier in gewicht maar weinig van over. Als het eerste ingrediënt ‘kip’ is en de rest graansoorten, dan kun je ervan uitgaan dat graansoorten alsnog de overhand hebben. Een no go dus.

 

Zie je veel granen, groenten en misschien zelfs fruit in de ingrediëntenlijst, maar weet je niet zeker of dit een groot deel uitmaakt van het voer? Bereken dan de hoeveelheid koolhydraten. Deze geven een goede weergave in hoeverre plantaardig materiaal het hoofdbestandsdeel is. Het liefst zie je dit onder de 10% op droge basis (DMB).

 

Suiker

Status: Vermijden, ook al is dat soms lastig.

Suiker in kattenvoerWaarschijnlijk weet je wel dat suiker overal terug te vinden is. Niet alleen in onze lekkernijen, maar ook in bijvoorbeeld tomatensaus, sausjes en makkelijke maaltijden.

 

Suiker ook in kattenvoer. En dit keer heb ik het even niet over suikers (koolhydraten) uit granen en groenten, maar over suiker-suiker. Het witte goud dat je in de thee doet, dat bij oma in dat mooie potje op het aanrecht staat. Díé suiker.

 

Weleens je kat een suikerklontje zien stelen? Katten kunnen geen zoet proeven, dus waarom zouden ze? Dat is geen eten voor ze. Er zitten geen stoffen in die ze nodig hebben. Sterker nog, het verteringsstelsel heeft moeite suiker om te zetten naar iets bruikbaars en het wordt veelal omgezet naar vet.

 

Toch vind je suiker en zijn andere benamingen terug op verschillende ingrediëntenlijsten, ook op de bekende premium merken zoals Royal Canin. Waarom? Het wordt gebruikt als een soort kleurmiddel, zodat het er lekker uitziet.

 

Let op het etiket op deze benamingen:

Suiker, glucose, fructose, sucrose, lactose, dextrose, xylose, molasse, caramal, sacharose, oligosaccharide.

 

Varkensvlees

Status: Voor mij, hell no.

Soms begrijp ik er ook niets meer van. Varkensvlees is een van de weinige vleessoorten die je niet aan je kat moet geven – zeker niet rauw, maar ook niet uit de pan.

 

Hierin kan een dodelijke virus zitten dat leidt tot de ziekte van Aujeszki. Alhoewel Nederland sinds 2009 vrij is van de ziekte, is de herkomst van het vlees vaak onduidelijk (7) en daardoor gevaarlijk.

 

Wat ik persoonlijk gek vind, is dat er een grote waarschijnlijkheid is dat varkensvlees onderdeel is van ‘dierlijke bijproducten’. Daarnaast heb ik het zelfs gezien als letterlijk ingrediënt van kattenvoeding, zoals “Instinctive in Saus” van Royal Canin.

 

Na contact met RC geven ze aan dat varkensvlees een goed eiwitbron is. Leveranciers zijn alleen Aujeszki vrije bedrijven en het vlees wordt uitgebreid getest. Bovendien zou het virus het productieproces niet kunnen overleven (hoe het product dan nog wel voedingswaarde heeft, laat ik maar even in het midden…).

 

Ik ga ervan uit dat hieraan inderdaad de grootst mogelijke zorg besteed wordt. Ik kan dat niet beoordelen – het enige wat ik kan concluderen dat mocht het ooit misgaan, een hoop katjes dat niet zullen overleven. En daarom zou ik niet snel/nooit kattenvoer met varkensvlees kopen.

 

Vis en andere sea food

Status: Beter van niet door het hogere fosfor gehalte.

visMmm, een lekker visje voor je kat. Of misschien toch niet? Vis kun je beter niet voeren om een aantal redenen.

 

 1. Het heeft vaak hogere fosfor levels dan vlees, omdat vis zijn eigen botjes heeft.
 2. Bovendien is vis juist iets wat vaak een allergische reactie oproept (8).
 3. Als je kat het superlekker vindt, is het misschien handig om het maar heel af en toe te voeren en soms te gebruiken om medicijnen toe te dienen.

 

Jus en sausjes

Status: Niet in mijn kattenvoer, teveel onnodige koolhydraten.

Extra suikers iemand? Jus en sausjes zijn smaakmakers, maar vooral vol met koolhydraten. Het klinkt lekker, maar voegt niets toe aan de voedingsstoffen die je kat nodig heeft. Het is meer een marketingstruucje: ‘kijk eens hoe lekker dit eruit ziet!’.

 

Twijfelachtige: ‘Vlees en dierlijke bijproducten’

Vlees en dierlijke bijproducten worden vaak in een negatief daglicht gesteld. Toch is dit deels onterecht. Er zijn namelijk goede en minder goede bijproducten. Een bijproduct is niets anders dan ‘niet spiervlees’ (het vlees dat het karkas bij elkaar houdt). Dierlijke bijproducten kunnen heel voedzaam zijn. Alhoewel kippenpoten als eiwitbron niet zo’n goed idee is, is een mix van spiervlees aangevuld met wat hart, lever en eventueel long en maag dat wel. Deze bevatten namelijk verschillende vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor je kat.

 

Toch wil je het orgaanvlees niet als eerste ingrediënt zien. Dit gebeurt nog wel eens met lever, omdat dit goedkoper is. De grote hoeveelheid vitamine A. Een overdosis kan leiden tot afwijkingen in het skelet en kreupelheid. Daarom is het belangrijk dat je kat niet teveel binnenkrijgt.

 

Daarnaast is het logischer om dierlijke bijproducten te voeren dan granen of aardappel. Zeker in goedkoper (blik)voer is dit vaak verwerkt om de kostprijs laag te houden. Als je maar een kleine portemonnee hebt, schrijf dit dan niet gelijk af.

 

Liever gespecificeerde dierlijke bijproducten, dan ongespecificeerde bijproducten en dan pas graan.

 

Conclusie

Er zijn een aantal dingen die je liever niet ziet in de ingrediëntenlijst:

 • Soja
 • Veel granen in de top 10 van de ingrediëntenlijst (tarwe, soja, mais, aardappelen)
 • Vis en andere sea food
 • Suiker en alternatieve namen
 • Jus en sausjes

Daarnaast heb je nog het gebruik van antioxidanten zoals BHA, BHT en ehotxyquin. Deze zijn gelinkt aan kanker en zou ik sowieso vermijden.

kattenpootje

 

Bronnen

 1. Jenaida van Wijk: 10 redenen waarom soja ongezond is
 2. Healty Pets: Avoid using soy in pet food
 3. Dogs Naturally Magazine: Soy In Pet Foods: The Unwholesome Truth
 4. Fallon & M. G. Enig (Ph.D): Cinderalla’s dark side
 5. Stichtig Voedselallergie: Aanduidingen op het etiket voor soja
 6. Voer voor Katten: Wat staat er op het etiket?
 7. Dierenbox: Een kat en een hond mogen geen varkensvlees eten
 8. Dr. Pierson: Feeding Your Cat: Know the Basics of Feline Nutrition

Photo Credits: Roger H. Goun, Pixabay (PublicDomainPictures, Despierres, Paulbr75, Humusak)

3 reacties:

 1. Varken zal een relatief goedkope eiwitbrok zijn vermoed ik?

  Allerzins hier een dame die flink allergisch is voor varken.
  Op kattenshow een keer een zakje RC Sensible 33 gekregen,
  wat gemengd door de andere brokjes; ging op zich goed.
  Tot ze ineens tussen ogen en oren haar hele huid kapot krabte , begon het te genezen; ging het jeuken waardoor ze uiteraard weer de boel tot bloedens toe openkrabte.
  Toen echt heel goed gaan kijken wát er veranderd was; want verder dan het krabben op die plekken ,was ze in haar doen en laten normaal.
  Die brok was het enige dat erbij gekomen was sinds ontstaan van die jeuk op haar koppie.
  Uiteindelijk kunnen genezen door Vetaderm en uiteraard de brokken weg.

  Pasgeleden had een collegatje goedbedoeld kattensnoepjes bij,
  niet bij stil gestaan ff ingredienten te checken en hoppa; mevrouw zat 3 dagen aan de diarree…

  • In veel dierenproducten worden restjes verwerkt dat wij niet willen eten.
   Omdat wij veel kip, koe en varken eten, is dat relatief goedkoop.

   Goed dat je bent nagegaan wat er nu veranderd was, kon je in ieder geval relatief makkelijk de kwaaddoener elimineren.

 2. Ik bestelde een gemengd pakket blikken van Catz finefood. En blik heeft als smaak porc. Nooit eerder gezien. Maar dit blik doe Ik weg .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *