Review: Reaal Dier & Zorg (Proteq) Kattenverzekering

Reaal Dier en ZorgWaar het eerst Proteq dierenverzekering was, is het nu Reaal Dier & Zorg. Deze grote speler in de huisdierenverzekeringen markt heeft een 280.000 andere huisdiereigenaren die hun verzekering hier hebben ondergebracht. Ze zijn samen met Petplan een van de weinigen die ook oudere dieren (tot 24 jaar) nog accepteert.

 

Met hun naam hebben ze ook hun polissen omgebouwd. Wat mij betreft zijn deze lekker overzichtelijk en hebben ze een goede basisdekking. Ook bieden ze aanvullende verzekeringen voor gebit, buitenland, alternatieve therapieën en buitenland.

 

Vandaag neem ik dit verder onder de loep: hoe zijn de dekkingen, de premies en is Reaal Dier en Zorg een goede kattenverzekering?

 

Reaal Dier en Zorg: Dekkingen

De dekkingen van Reaal Dier en Zorg zijn vrij eenvoudig. Bij elke zijn ze gelijk, maar de vergoedingen verschillen. Zo kun je kiezen uit 50%, 70% of 90% vergoedingen.

 

Hun bijdrage Tot maximaal:
50% €1.500
70% €3.000
90% €5.000

 

De dekking kun je jaarlijks veranderen (omhoog én omlaag), tenzij je kat nog medicijnen krijgt of voor klachten nog naar de dierenarts moet (zie polis 4.3).

 

Hierin wordt (onder andere) vergoed:

 • Consult, ook als de DA thuiskomt
 • Geregistreerde medicijnen
 • Operaties en narcoses
 • Opnames in de kliniek tot 7 dagen.
 • Onderzoek: bloed, urine, ontlasting, weefsel
 • Röntgenfoto’s, MRI’s en CAT scans
 • Euthanasie
 • Castratie
 • Preventief: titeren, vaccinatie, gezondheidscontrole, parasietbestrijding (tot €65 per jaar)
 • Chemokuur in geval van kanker (radio- en bestraling niet)

 

Bij vele anderen vallen de castratie, preventieve maatregelen en chemokuur onder aanvullende verzekeringen. Deze zitten bij Reaal dus in het basispakket. Voor het gebit, alternatieve behandelingen, crematie en dekking in het buitenland zijn wel aanvullende verzekeringen. Hier kom ik zo op terug.

Reaal Dier en Zorg

Bereken hier je premie

De premie

De premie is bij Reaal gebaseerd op de leeftijd van je kat, het ras, geslacht en postcode. Daarnaast spelen ook mee of je in één keer betaald en of je extra eigen risico wil. Afhankelijk hiervan komt de premie uit tussen ongeveer €20 en €35 per maand.

 

Ras

Na prijstesten blijkt tussen rassen (getest: Maine Coon, Perzische kat en een kruising) maar een paar cent tot maximaal een euro verschil te zitten.

 

Geslacht

Van ras tot ras bekeken, zijn mannetjes iets duurder dan vrouwtjes, namelijk ongeveer 10 cent per maand.

 

Postcode


Blog advertentie Via Natura

Mogelijk dat ze sommige gebieden gevaarlijke achtten dan anderen. Ik heb een willekeurige postcode van Groningen vergeleken met een uit Amsterdam voor een kruising kat van 1 jaar. Bij de 50% vergoeding is het verschil nog een paar cent, maar bij 90% is dit al €2 tot €3 per maand. Bij mannetjes zijn de verschillen groter dan bij vrouwtjes.

 

Leeftijd

Leeftijd is de grootste factor in de premiebepaling. Toch blijft bij de 50% en 70% het maandbedrag redelijk stabiel. Alleen vanaf 8 jaar en 90% vergoeding begint de prijs te stijgen.

 

Vergoeding 1 jaar 5 jaar 10 jaar
50% € 19,18 € 19,06 € 17,25
70% € 20,12 € 20,29 € 19,55
90% € 22,03 € 22,26 € 24,19

 

Premiekorting

Als je per jaar betaald, krijg je 5% premie korting. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

 

Extra eigen risico

Ook kun je elk jaar extra eigen risico kiezen: €0, €50, €100 of €150. Hiertegen over krijg je premiekorting. Je kunt het wijzigen per jaar, tenzij je kat nog medicijnen krijgt of naar de dierenarts moet voor een klacht (zie polis 4.2).

 

Is dit het waard? Ik vergeleek het voor je en mijn conclusie is: nee.

 

Ik heb de premies zonder eigen risico vergelijken met eigen risico voor een vrouwtjes kitten van 1 jaar. Op basis daarvan kun je zeggen hoe lang het duurt voordat de premiekorting je eigen risico betaald:

 

Verzekering €50 €100 €150
50% 7,5 jaar 4,5 jaar 4 jaar
70% 6 jaar 6,5 jaar 5,5 jaar
90% 4 jaar 4,5 jaar 4,5 jaar

 

Uit deze tabel kun je aflezen dat je bij 50% vergoeding je afhankelijk van de eigen risico 4 tot 7,5 jaar niets moet hebben om voordelig voor jou te zijn. Oftewel: Heb je 50% vergoeding met €50 eigen risico, dan mag je eens in de 8 jaar iets declareren om voordeel op te leveren.

 

Wil je zelf kijken of een premiekorting voor jou voordelig is?

 • Bereken de premie die je bij €0 betaalt en bij het gewenste eigen risico.
 • Zet beiden om in een jaarbedrag (x12)
 • Trek de kortingspremie af van de normale premie (dit is je premiekorting)
 • Deel het eigen risico door de premiekorting

 

Dit getal is het aantal jaar dat je niets moet declareren om voordelig voor jou te zijn. Wat mij betreft mag dit niet meer zijn dan 3 jaar.

 

Een overzicht van de premie

Ik heb de premies vergelijken van verschillende leeftijden zonder eigen risico. Tussen 1 tot en met 8 jaar verschilt de premie niet heel veel, maar daarna begint het toch met een paar euro per keer te stijgen. De verschillen tussen 50% en 70% dekking zijn opmerkelijk klein.

 

Dekking 1 jaar 5 jaar 15 jaar
50% € 19,18 € 19,06 € 19,81
70% € 20,12 € 20,29 € 22,84
90% € 22,03 € 22,26 € 28,99

 

Polisvoorwaarden

De polisvoorwaarden zijn duidelijk geschreven en overzichtelijk. Hier nog een paar zaken die mij opvielen.

 

1.3.4 Goede verzorging

Reaal verwacht dat je je dier goed verzorgt, zowel in preventieve maatregelen als zo snel mogelijk naar de dierenarts als er wat mis is. Ze verwachten ook dat je dit ook het jaar voor afsluiten hebt gedaan en ze kunnen daarvan bewijs opvragen. Hoe je dit precies moet bewijzen, weet ik niet precies.

 

2.1 Wanneer begint de verzekering?

Net zoals alle andere verzekeringen is er een wachttijd van 30 dagen. Medische kosten die hierin ontstaan worden niet vergoed, tenzij het gaat om een ongeval. Een extra uitzondering wanneer de wachttijd niet geldt is als je dier bij afsluiten tussen de 49 en 119 dagen oud is. Omgerekend is dit tussen de 7 en 17 weken.

 

2.9 Medische hulpmiddelen

Er zijn ook een aantal medische hulpmiddelen die gedekt zijn, zoals benchhuur, een insulinepen, een kraag, medische pet shirts en katkor kattengrit.

 

3.4 Premie

Elk jaar wordt de premie opnieuw berekend. Vaak ga je meer betalen omdat je dier ouder wordt.

 

4.1 Wijzigingen

Voorwaarden én premies mogen altijd gewijzigd worden. Je krijgt hierover een maand van te voren een bericht. Ben je het er niet mee eens, dan kun je opzeggen.

 

Dit is iets wat alle huisdier verzekeraars doen en deze eenzijdige macht vind ik één van de grootste nadelen. Het kan maar zo zijn dat de behandeling of medicijnen die jouw dier nodig heeft, opeens niet meer vergoed wordt.

 

5.2 Vergoedingen

In dit artikel wordt beschreven welk percentage ze vergoeden en tot welk maximum jaarbedrag. Ook leggen ze uit hoe het zit met het eigen risico: Dit wordt eerst opgemaakt, voordat Reaal iets vergoedt.

 

Bijvoorbeeld:

 • Rekening van €200
 • Eigen risico van €50
 • Er wordt over €150 het percentage (50-70-90) vergoed.

 

 

5.3 Aan wie betalen wij?

Reaal is voor zover ik weet de enige die nota’s boven de €500 direct met de dierenarts afhandelt zonder dat je hoeft voor te schieten. Van hen krijg je de nota voor de eigen bijdrage. Dit noemen ze ‘Direct Uitkeren’ (zie ook polis 5.4). Heel handig als je geen grote spaarpot hebt.

 

De voor- en nadelen van Reaal Dier en Zorg kattenverzekering

Voordelen

 • Hun basisdekking is vrij uitgebreid ten opzichte van andere basisverzekeringen
 • Aanvullende verzekeringen voor gebit, alternatieve therapieën, crematie en buitenland
 • Rekeningen over de €500 kun je direct aan je dierenarts laten uitbetalen.
 • Je mag je eigen dierarts kiezen
 • Een jong dier (tussen 7 en 17 weken) heeft geen wachttijd van 30 dagen.
 • Declareren kan tot 3 jaar na dato.
 • De dekking en vergoedingen zijn overzichtelijk.
 • 5% korting als je per jaar betaald.
 • Je vergoeding (50, 70 of 90%) omlaag of omhoog aanpassen per jaar
 • Een second opinion wordt voor 50% vergoed.

 

Nadelen

 • Reaal heeft geen ‘uitgeklede’ goedkopere versie van zijn verzekering.
 • Chippen is noodzakelijk, maar wordt niet vergoed.
 • Ze kunnen polisvoorwaarden eenzijdig aanpassen (normaal in deze wereld, maar toch).
 • Bij 50% wordt er maximaal €1.500 vergoed, terwijl je toch een premie van rond de €20 moet betalen.
 • De premie tussen 50% en 70% vind ik maar erg klein en daarom zou ik 50% niet kiezen.

 

Aanvullende verzekeringen

Alternatieve therapieën

Alternatieve therapieën zijn bijvoorbeeld fysiotherapie, homeopathie (inclusief homeopathische medicijnen en Chinese kruiden) en gedragstherapie (zie polis, blz. 18-19). Per type per jaar wordt er maximaal €200 vergoed.

 

De premie:

Leeftijd 1 jaar 8 jaar
Vergoeding 50% 70% 90% 50% 70% 90%
Premie € 3,06 € 4,50 € 6,00 € 3,73 € 5,48 € 7,31

 

Bij €4,50 zit je in zo’n 4 jaar op €200. Als je deze therapieën waardevol vindt en denkt hiervan vaker dan eens per 3 jaar gebruik van te maken, dan lijkt dat waardevol.

 

Aangeraden? Misschien

Als je de therapieën waardevol vindt en denkt hier in de toekomst iets aan te hebben, is dat het waarschijnlijk waard tegenover de premie.

 

Gebit

Voor de aanvullende verzekering ‘gebit’ worden verschillende dingen vergoed, zoals gebitsreiniging, extracties en dentale röntgenfoto’s (zie polis, blz. 19).

 

Ze vergoeden het percentage van je basisdekking (50%, 70% of 90%) tot een maximum van €500. Hoe hoger de dekking en leeftijd van je kat, hoe duurder de polis.

 

Best veel katten hebben last van gebitsproblemen. Tandplak en tandsteen komen veel voor en  kunnen uitgroeien tot ernstigere problemen. Met een gebitsreiniging kan dit verholpen worden.

 

Tarieven op dierenartswebsites geven een idee van de kosten. Een gebitsreiniging kost ongeveer €110. Moeten er ook tanden getrokken worden, dan wordt het duurder. Sommigen hebben een vast bedrag (€350) en anderen rekenen €50 per kwartier (een kies kost zo’n 15-20 minuten exclusief hechten).

 

Is een verzekering het dan waard?

 

Stel dat je een gebitsreiniging doet van €110 bij een 70% vergoeding (geen eigen risico). Sommige katten hebben op hun 3de jaar (!) al gebitsproblemen.

 

Start op: Premie* Eigen bijdrage (30%) Totaal
1 jaar €1,20 * 12 * 2 = €28,80 30% van €110 = €30 €58,80

 

Als je eens per 4 à 5 jaar een gebitsreiniging laat doen, is dit een goede investering.

 

Aangeraden? Ja

Als je bij Reaal de basis wil afsluiten, raad ik aan om de aanvullende verzekering gebit ook af te sluiten.

 

Kanttekening: Gebitsreiniging gebeurd altijd onder narcose. Dit brengt risico’s met zich mee, zeker naarmate een kat ouder wordt. Voorkomen is beter dan genezen: tandenpoetsen, dentisept en prooidieren kunnen ook tandplak tegengaan.

 

Buitenland

Met ‘buitenland’ ben je verzekerd in andere plekken dan Nederland voor dezelfde zaken als de basispolis. Hierbij geldt een maximum van €1.000 per jaar (zie polis, blz. 20).

 

Voor een 1 jarige kat kost de 70% polis je €1,96 per maand (€23,52 per jaar). Heb je iets van €200, dan betaal je daarvan €60. Totaal kom je dan op €83,52.

 

Aangeraden? Ja

Ik denk dat dit het wel waard is áls je naar het buitenland gaat met je kat. Anders is het uiteraard overbodig.

 

Crematie

Ook de crematie kun je aanvullend verzekeren (zie polis, blz. 21). Je kat krijgt een individuele crematie (bij SHCN) en ook vervoerskosten worden gedekt. Je betaalt maximaal 10 jaar voor je kat – daarna ben je verzekerd maar betaal je geen premie meer. Persoonlijk vind ik dat wel netjes.

 

De gemiddelde kat wordt 14 jaar. Een individuele crematie kost €200. Bij een 70% is de premie €2,71 per maand.

 

Start op: Premie* Eigen bijdrage (30%) Totaal
1 jaar €2,71 * 12 * 10 = €325,20 30% van €200 = €60 €385,20

 

Ik denk dat je al snel te veel betaald voor deze aanvullende verzekering. Zelfs als je maar 5 jaar betaald heb je zelf al alles betaald. Bovendien kun je ook kiezen voor een groepscrematie (~€70) als goedkopere optie.

 

Aangeraden? Nee

Spaar zelf elke maand €2 voor 10 jaar lang en je hebt ~€250 bij elkaar. Kun je dan altijd nog beslissen wat je graag wil.

 

Reaal Dier en Zorg: wel of niet afsluiten?

Als je een verzekering wil van Reaal Dier en Zorg, zou ik gaan voor de 70% dekking zonder aanvullend eigen risico. De premie is een euro duurder dan de 50%, maar je krijgt een grotere vergoeding. De 90% daarentegen kost weer aanzienlijk meer, zeker naarmate je kat ouder wordt.

 

Reaal heeft een mooie basisdekking. Hierbij zou ik gebit in elk geval erbij afsluiten, om het nog completer te maken. Dit kun je hier afsluiten.

 

Alternatieve therapieën zijn een heel individuele keuze, maar wat betreft vergoedingen lijkt dit goed uit te kunnen. Hetzelfde geldt voor buitenlandse dekking. De crematie verzekering raad ik af.

 

Beter verzekeringsalternatief

Toch denk ik dat je bij bijvoorbeeld Petplan beter af bent (zie review). Dan betaal je ook rond de €20, maar daar zit gebit al bij in. Tevens wordt 75% vergoed (tegenover 70%) tot een maximum €4.000 per jaar (versus €3.000). Hierin zit Europa dekking standaard.

 

Wat mist is dekking voor de castratie en preventieve zorg. Ik ben zelf van mening dat deze bedragen relatief klein genoeg zijn om zelf te betalen. Ook voor chemo- en radiotherapie ben je niet verzekerd (kankerbehandelingen). Dat kan wel in een aanvullende verzekering, maar dan ben je waarschijnlijk wel beter af bij Reaal.

Pootje PurrfectCat

 

Opmerking

Premies die niet gespecificeerd zijn gaat om een kruising vrouwtjes kat van 1 jaar, met een postcode in Groningen. Deze valt lager uit dan een raskat, mannetje, oude kat en/of de randstad.

 

Bronnen

Reaal Dier en Zorg (Proteq) (PDF)

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *