Kattenverzekering
Marilyn [Catmoneo]
Kattenverzekering
11 min

Review Ohra Kattenverzekering

11 min
Kattenverzekering Review Ohra

Ohra is al 90 jaar actief in het verzekeringswezen. Als onderdeel van Delta Lloyd bieden ze verschillende verzekeringen aan, waaronder huisdierenverzekeringen voor katten.

Ohra heeft drie variaties in verzekeringen – Basis, Plus en Top – die allemaal hun eigen mate van vergoedingen hebben. Tevens hebben ze aanvullende verzekeringen voor vaccinaties, gebit, castratie, alternatieve therapieën, kankerbehandelingen, buitenland en crematies. Met een uitgebreide keuze is er voor elke wens iets. Ook is het een van de best gewaardeerde kattenverzekering momenteel.

Om te kijken of deze verzekering een goede optie is, ben ik verder in de polisvoorwaarden, premies en dekkingen gedoken.

Ohra huisdierverzekeringen: Dekking

Ohra heeft Basis, Plus en Top. Allen dekken voor 80% de basiszaken, zoals het consult, chippen, geregistreerde medicijnen, operaties, opnames in de kliniek, bloedonderzoek, weefselonderzoek, röntgenfoto’s, echo's en euthanasie. Dit doen ze tot respectievelijk €3.000, €4.000 en €5.000 per jaar.

Het verschil tussen de drie polissen komt naar voren in het afsluiten van aanvullende verzekeringen. Alhoewel het er meer lijken omdat ze vaak individueel genoemd worden, kun je sommige alleen samen afsluiten. Hierdoor kom je uit op 4 aanvullende polissen:

 • Vaccinaties & Gebit
 • ‘Aanvullend’ waaronder hoort: Castratie, Alternatieve therapieën en Kankerbehandelingen
 • Crematie
 • Buitenland

Castratie, Alternatieve therapieën en Kankerbehandelingen kun je niet afsluiten bij de Basispolis. Bij deze aanvullende polis en ook bij Vaccinaties & Gebit wordt het maximale bedrag dat vergoed wordt hoger naarmate je polis hoger is.

Bij Buitenland (maximaal tot €1.000) en Crematie (maximaal €250) maakt het niet uit welke polis je hebt. Het precieze van de aanvullende verzekeringen kom ik later op terug.

De premie

Bij de vragenlijst vooraf worden vragen gesteld over het ras en leeftijd om de premie te bepalen.

Polisvoorwaarden

Voor de volledigheid spit ik altijd de hele polisvoorwaarden door. Hieronder zet ik de meest opmerkelijke dingen. Helaas maakt Ohra geen gebruik van artikel nummers, dus het staat op chronologische volgorde met bladzijde nummers.

Wachttijd

Net zoals elke andere polis is er een wachttijd van 30 dagen. Uitzonderingen hierbij zijn als het gaat om een ongeval, voor de identificatiechip, castratie en vaccinaties.

Ook als je overstapt naar Ohra van een verzekering waar je anders je kosten had geclaimd, telt de wachttijd niet. (Polis, blz. 1). Hierin is Ohra uniek.

Goede verzorging

Ohra acht het nodig om te melden in hun polisvoorwaarden dat je je kat goed verzorgt.* Op zich niet heel gek, maar hun definitie kan je wel in een moeilijk pakket brengen. Het gaat om (blz. 12):

 1. Jaarlijkse controle
 2. Vaccinaties
 3. Dieetvoeding
 4. Parasietenbestrijding (vlooienbehandeling en ontwormen)

Over deze zaken moet je je dierenarts vragen voor advies en je moet dat advies opvolgen. Lijkt mij wel problematisch als je bijvoorbeeld niet jaarlijks wil vaccineren, laat staan als je wilt titeren (wat ze tegenwoordig wel vergoeden in de aanvullende verzekering!). Ook als je het niet eens bent met voorgeschreven dieetvoeding (bijvoorbeeld bij ziekten) kan dat misschien problemen opleveren met Ohra (opgelet rauw voerders dus!).

*Sinds 2022 ben ik dit in meer polisvoorwaarden tegengekomen.

Stopzetten door Ohra

Ohra heeft een aantal mogelijkheden om de verzekering eenzijdig stop te zetten, zoals bij fraude of niet betalen (logisch).

Maar ze kunnen dit ook doen wanneer ze vinden dat het risico voor hen onaanvaardbaar hoog of groot is, waarbij het aantal schades dat je indient kan meespelen. Ook kunnen ze het stopzetten na een schademelding (wat jij overigens ook mag).

(zie polis, blz. 13, onder ‘Wanneer mogen wij de verzekering stoppen?’ punt 6 en 7)

Voor- en nadelen van Ohra kattenverzekering

Positief: Waarom een kattenverzekering van Ohra?

Wat erg interessant is bij Ohra, is de prijs tegenover 80% dekking van de meeste behandelingen. Vervolgens kun je dit door middel van aanvullende verzekeringen aanpassen op jouw wensen. Hierdoor betaal je minder snel voor dingen die je eigenlijk niet wilt.

En verder...

 • Je mag je eigen dierenarts kiezen
 • Chippen wordt vergoed (het bijbehorende consult niet)
 • Geen wachttijd als je overstapt van een andere huisdierverzekering met soortgelijke dekking (de enige verzekeraar die dit expliciet meldt in zijn polisvoorwaarden).
 • Declareren kan tot 3 jaar na dato, bij anderen is dit maximaal 1 jaar of zelfs maar 3 maanden.
 • Titeren wordt tegenwoordig vergoed in de module "aanvullend" (preventieve zorg).
 • Eerst wordt het vergoedingspercentage gerekend (80%) en daarna een eventuele maximum vergoeding toegepast. Dit is voordeliger voor jou.

Negatief: Waarom geen Ohra kattenverzekering?

Het belangrijkste nadeel van Ohra vind ik hun maximum bedragen die ze uitkeren per behandeling. Zo wordt voor consulten maximaal €100, €150 of €200 (Basis, Plus, Top) vergoed per jaar. Ook bij gebitsbehandelingen zijn de maxima vergoedingen aan de lage kant naar mijn mening. Ze vergoeden een deel, maar grote kans dat dat lang niet toekomt aan de werkelijke rekening die je voor je neus krijgt.

Verder vergoeden ze voor de preventieve zorg alleen vaccinaties, titeren en bijbehorend consult. Ontwormingsmiddelen en pipetjes tegen vlooien wordt niet vergoed. Dat is best karig gezien het feit dat dit volgens hen wel onder 'goede verzorging' hoort.

En verder...

 • Aanvullende verzekeringen enigszins verwarrend, omdat ze los beschreven worden maar alleen samen af te nemen zijn. Goed opletten dus wat je wel/niet wilt!
 • Sommige combinaties van aanvullende verzekeringen vind ik niet prettig. Castratie is eenmalig en zou ik er niet bij willen, maar is verplicht als ik wel alternatieve therapieën of kankerbehandelingen wil. Hetzelfde geldt voor vaccinaties die erbij komen als ik het gebit wil verzekeren.
 • Je kunt geen bedragen via je dierenarts indienen, dus ook grote bedragen moet je eerst voorschieten (helaas zo bij alle kattenverzekeraars tegenwoordig).

Aanvullende verzekeringen

Ohra heeft 7 aanvullende verzekeringen, maar deze kun je niet allemaal apart afsluiten. Hieronder behandel ik ze zoals ze samen worden afgesloten.

Vaccinatie en Gebit

Deze combinatie kun je afsluiten bij Basis, Plus en Top. Deze kost €3,06 - €4,42 - €5,82 per maand.* Deze premieverschillen hebben te maken met de hoogte van de maximale vergoeding.

Vaccinatie

Per polis krijg je 80% vergoed. Daarnaast gelden maxima: bij Basis €50, bij Plus €75 en bij Top €100. Vaccinaties kosten per jaar ongeveer €130 voor een kitten en €65 voor een volwassen kat.

Kitten: €165 (80% is €132, door de maximale vergoeding wordt er minder uitgekeerd)

PolisPremie p/j*Eigen bijdrageTotaalOhra betaalt:
Basis€37€165 - €50 = €115€152€165 - €152 = €13
Plus€53€165 - €75 = €90€143€165 - €143 = €22
Top€70€165 - €100 = €65€135€165 - €135 = €30

Volwassen kat: €65 (80% is €52, bij Basis wordt er minder uitgekeerd)

PolisPremie p/j*Eigen bijdrageTotaalOhra betaalt:
Basis€37€65 - €50 = €15€52€65 - €52 = €13
Plus€53€65 x 20% = €13€66€65 - €66 = €0
Top€70€65 x 20% = €13€83€65 - €83 = €0
"Totaal" is wat jij hebt betaald aan premies en eigen bijdrage. In dit geval is deze bijna net zo hoog als de jaarlijke kosten.

In beide gevallen scheelt heb je het al zelf betaalt als je het gewoon opzij had gezet of het bespaart je een paar tientjes. Vraag jezelf dus even af of je niet beter €5 per maand zelf opzij kunt zetten voor vaccinatie/titeren.

Gebit

In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel maximaal vergoed wordt door Ohra. Let op dat bij Basis gebitscontrole en reiniging niet wordt vergoed.

Denk er ook goed om dat kosten niet gedekt worden als deze het gevolg zijn van het feit dat je het gebit in de daarvoor liggende 12 maanden niet hebt laten controleren (zie polis, blz. 10, Module Gebit, punt 3).

Ohra Polis Gebit

Nu ben ik benieuwd, is deze aanvullende verzekering het waard voor het gebit?

Gebitsreiniging: ±€110 (Basis vergoed niets)

In de Plus polis krijg je maximaal €50 vergoed voor de gebitsreiniging. Bij Top is dat €100 per jaar. Normaliter krijg je 80% van de behandeling vergoed, wat €88 is. Bij Plus wordt deze dus verlaagd naar €50.

uit de tabel kun je afleiden dat je alsnog een groot deel zelf betaalt door middel van premies en je eigen bijdrage.

PolisPremie p/j*Eigen bijdrageTotaalOhra betaalt:
Plus€53€110 - €50 = €60€113€110 - €113 = €0
Top€70€110 x 20% = €22€92€110 - €92 = €18

Extractie: ±€300 (kan duurder uitvallen als er meerdere tanden/kiezen getrokken moet worden).

Bij Basis wordt maximaal €150 vergoed, bij Plus €200 en bij Top €250. Normaliter wordt er 80% vergoed, wat neerkomt op €240. Bij Basis en Plus wordt deze dus verlaagd.

Hier zie je dat je bij Basis nog steeds het leeuwendeel van de behandeling hebt betaald. Alleen bij Plus en Top wordt het aantrekkelijker.

PolisPremie p/j*Eigen bijdrageTotaalOhra betaalt
Basis€37€300 - €150 = €150€187€300 - €187 = €113
Plus€53€300 - €200 = €100€153€300 - €153 = €147
Top€70€300 x 20% = €60€130€300 - €130 = €170

De premie versus de dekking: Is het het waard?

Door de maximale vergoeding zie je dat je bij Basis best een groot deel zelf betaalt. Als je echter de Plus of Top hebt, wordt het aantrekkelijker. Dit kan interessant zijn als je graag het gebit verzekerd wil hebben (inclusief reiniging).

Aangeraden? Afhankelijk van het pakket

Bij het Basis pakket zie ik de voordelen niet zo, maar bij het Plus of Top pakket kan dit een mooie aanvulling zijn. Zeker als je per se wil dat de tandjes ook verzekerd zijn. Gezien de hoeveelheid katten met tandproblemen, is dat interessant.

Aanvullend: Castratie, Aanvullende therapieën en Kanker

De ‘aanvullende’ verzekering kan bij alle 3 de polissen worden afgesloten. Dit kost:

PolisPer maandPer jaar*
Basis€6,56€78,72
Plus€6,76€81,12
Top€8,06€96,72

Castratie

Castratie kost rond de €130 voor poezen (v) en ongeveer €70 voor katers (m). Bedragen kunnen verschillen per dierenarts. Beide verzekeringen vergoeden 60% tot een maximum van €300.

 • Poes: €78 vergoed (€52 zelf betalen)
 • Kater: €42 vergoed (€28 zelf betalen)

Tegenover de premie die hier nog bovenop komt, is dit het niet waard. Als het alleen hierom gaat, kun je beter zelf het geld sparen. Zet voordat je je kitten(s) gaat halen het bedrag opzij zodat je op 6 maand de castratie zeker kan uitvoeren.

Aanvullende therapieën

Hieronder vallen:

 • Fysiotherapie en hydroptherapie
 • Gedragstherapie
 • Homeotherapie
 • Acupunctuur & alternatieve geneeswijze
 • Chiropractie, orthomanuele therapie en osteopathie

Voor elk onderdeel (bolletje) wordt per jaar in Basis maximaal €150, in Plus €200 vergoed en in Top €250 (deze bedragen zijn tov eerder verhoogd).

Fysio kan bijvoorbeeld handig zijn bij katten met artrose of na een operatie. Een snelle steekproef van 5 websites leert me dat een consult zo’n €60 kost. Als je volledig gebruik wil maken van het vergoedde bedrag, dan kun je bij

 • Basis 3 consulten (€180 totaal waarvan €144 vergoed) krijgen
 • Bij Plus komt het neer op 4 consulten (€240 totaal waarvan is €192 vergoed) en
 • Bij Top 5 consulten (€300 totaal waarvan €240 vergoed wordt).
PolisPer jaarEigen bijdrageTotaalOhra betaalt
Basis€79€36€115€180 - €115 = €65
Plus€81€48€129€240 - €129 = €121
Top€97€60€157€300 - €157 = €143

Als dit vergelijkt met de rekening, betaal je dus uiteindelijk iets 1/3 tot net iets meer dan de helft van de rekening zelf.

Desalniettemin, zeker omdat je ook gebruik kunt maken van andere therapieën, is dit interessant. Mits je er ieder jaar gebruik van maakt en dat is lang niet altijd zeker. Maar dat is uiteraard net het punt van verzekeren.

Nog wel even belangrijk: Informeer vooraf of de behandelaar vergoed wordt door Ohra. Hierin zijn namelijk wel eisen. Doe dit altijd voordat je definitief met iemand gaat werken.

Kankerbehandeling: Chemo-, laser- en radiotherapie

Zo’n 11% sterft aan kanker toont een Engels onderzoek aan. Echter is 75% dan al 11 jaar geweest en 50% red het tot 13,5 jaar. De gemiddelde leeftijd van katten is 14 jaar. Je moet je dus serieus afvragen of je je kat dan nog wel wil laten behandelen. Is de levenskwaliteit nog hoog genoeg om de levensduur te verlengen?

Zo ja, dan vraag je je af: Is dit het verzekeren waard?

Alhoewel cijfers uiteenlopen, kost een kankerbehandeling zo’n €1.500 per jaar (zie LICG en dit bericht). Bij Basis en bij Plus wordt 50% (minus 20% eigen bijdrage) vergoed en bij Totaal wordt 100% (minus 20% eigen bijdrage) vergoed.

Als je jong begint met de verzekering (1 jaar) dan is de kans groot dat je hiervoor tot 14 jaar betaald.

PolisPremie (14 jaar)Eigen bijdrageTotaalOhra betaalt
Basis€1.02350% van €1500 = €750

20% van €750 = €150

Totaal: €900
€1.923€0
Plus€1.05550% van €1500 = €750

20% van €750 = €150

Totaal: €900
€1.955€0
Top€1.25720% van €1500 = €300€1.557€0

Bij Plus betaal je veel meer dan voor de behandeling. Dit komt mede omdat maar een klein gedeelte van de behandeling ook vergoed wordt. Bij Top ben je wel voordeliger uit, maar eigenlijk heb je het over 14 jaar dan ook al zelf betaalt.

Bij kanker vind ik het erg moeilijk dat je op het moment zelf niet meer wil behandelen, bijvoorbeeld omdat je kat al veel pijn heeft. Dan is de verzekering min of meer voor niets. Persoonlijk zou ik daarom liever dit geld zelf sparen.

Is het de premie voor aanvullend waard?

Voor Castratie hoef je het niet te doen. Dat is relatief zo’n klein bedrag, dat je beter zelf wat geld opzij kunt leggen.

Aanvullende therapieën zijn het wel waard, dan betaal je grofweg de helft tot een kwart van de behandeling.

De Kankerbehandeling betaal je bij een mediaan verloop van de ziekte al snel zelf en is het wat mij betreft dus ook niet waard.

Persoonlijk zou ik liever geld opzij leggen. Als je zelf €15 per maand weglegt, kun je op momenten dat deze behandelingen nodig zijn, putten uit je eigen spaarpot. Na 10 jaar sparen heb je dan al €1800 in de pot zitten. Zijn de behandelingen niet nodig, dan heb je je eigen spaarpot voor een andere ziekte of een ander dier.

Aangeraden? Nee.

Er zijn teveel onzekerheden en je betaalt veel van de behandelingen grotendeels alsnog zelf. Sparen geeft je hier aanzienlijk meer flexibiliteit.

Crematie

Als je je kat na euthanasie wil laten cremeren, dan is dat mogelijk. Bij zowel Basis, Plus als Top wordt er maximaal €250 vergoed voor de crematie en vervoer. Een urn of gedenksteen moet je zelf betalen.

Een groepscrematie kost ongeveer €70. Als je graag het as mee terug wil, kan dat bij een individuele crematie. Dat kost ongeveer €200.

Onafhankelijk van de Polis die je hebt afgesloten kost dit €2,17 per maand.* Uitgaande van een individuele crematie à €200 op 14 jarige leeftijd:

PremieEigen bijdrageTotaal
€364,5620% van €200 = €40€404,56

Aangeraden? Nee

Spaar zelf €2 per maand en je hebt na 14 jaar €336 bij elkaar voor een individuele crematie én een mooie urn.

Reis

Voor Reis (buitenland) zijn alle drie de polissen gelijk: Ze dekken tot €1.000 per jaar, maar alleen tot bedragen die de Nederlandse dierenarts ook zou rekenen. Het moet gaan om acute problemen of je moet toestemming vragen aan Ohra vooraf (zie polisvoorwaarden). Dit kost €3,11 per maand.*

Het is heel lastig te bepalen of dit het waard is, omdat dat wat kan gebeuren zo breed is.

Stel, je gaat elk jaar naar het buitenland met je kat voor een show. In het derde jaar gebeurt er iets waardoor je €200 kwijt bent aan de dierenarts.

 • Over 3 jaar betaal je €111,96 voor de reisverzekering
 • Het eigen risico van 20% over €200 is €40
 • Je betaalt in totaal €151,96 voor de behandeling

Ga je uit van dit bedrag, dan blijft het voordelig of gelijk spelen als je minimaal eens in de 3 à 4 jaar iets hebt.

Aangeraden? Nee

Alleen bij grote bedragen of bij regelmatige kosten (elk jaar) zou deze verzekering uitkunnen. Ik denk dat het slimmer is om zelf €5 per maand opzij te zetten voor deze kosten. Dan zit je ook niet vast aan de voorwaarden van Ohra.

En bedenk ook: Ga jij echt met je kat naar het buitenland? De meeste katjes vinden dat helemaal niet leuk en zeer stressvol.

Kattenverzekering van Ohra: Ja of nee?

Wat me direct opviel is dat de Basis verzekering 80% vergoed van basiszaken zoals operaties, narcose, bloedonderzoek en röntgenfoto’s voor €14,05 per maand.*

Petplan Basis is vergelijkbaar met €12,16 per maand waarin alternatieve therapieën ook opgenomen zijn, maar deze vergoed maar 50% van de kosten.

Wil je een basis verzekeringen voor ongevallen en aandoeningen, dan is Ohra Basis een goede keuze. Wil je deze afsluiten, dan kan dat hier .

Liever een bredere dekking?

Ohra Plus gecombineerd met de aanvullende verzekering Vaccinatie + Gebit geeft je een redelijk brede dekking. Voor gebitsbehandelingen zijn dus maximum bedragen. Hiervoor betaal je €19,87 en is maar liefst 80% van de kosten gedekt tot €4.000 per jaar.

Je hebt dan geen alternatieve behandelingen (fysio, gedragstherapie, etc). Wil je dat wel, dan kom je op een totaalprijs van €26,63 per maand.

Ik denk dat beide Ohra opties interessant kunnen zijn als verzekering voor je kat. Wil je deze afsluiten, dan kan dat hier.

Een alternatief is Petplan Plus. De basis wordt dan voor 75% vergoed, gebit voor 50% (zonder maximumbedrag en incl gebitsreiniging) en alternatieve therapieën zitten er ook in. Hiervoor betaal je grofweg €23,64 per maand. Mijn review lees je hier.

Pootje PurrfectCat

Laatste update: 10-04-2022

Bronnen

*Op basis van een niet-ras kat van 1 jaar van een alleenstaande zonder kinderen. Prijzen voor een raskat en oudere kat kunnen duurder uitvallen.

Houdt er ook rekening mee dat prijzen jaar op jaar zullen stijgen door een leeftijdstoeslag en/of indexering.

Ohra Polisvoorwaarden (PDF)

Ohra Vergoedingen Overzicht (PDF)