Review Hema Kattenverzekering

Hema LogoHema staat bekend als de prijsvechter: een kleine prijsje tegenover een mooi aanbod. Al sinds 1926 staan ze voor eenvoud, duidelijkheid, kwaliteit en eerlijkheid. In samenwerking met Achmea doen ze dit nu ook voor huisdieren.

 

Er zijn al heel wat dieren met bekende namen verzekerd bij Hema, zoals Roger Federer, Sam de brandweerkat, Woody Woodstock en Wolfgang Amadeus Mozart. Misschien dat jouw kat hier ook tussen hoort.

 

Tijd om eens diep in de polisvoorwaarden en premies te duiken om te kijken of de Hema Kattenverzekering echt zo goed is als ze zeggen.

 

Hema huisdierenverzekering voor je kat

Dat Hema lekker overzichtelijk is, mag voorop staan. Ze hebben gewoon één polis, punt. Deze kun je aanvullen met diverse aanvullende verzekeringen voor je kat.

 

Vergoeding

Hun vergoeding daarentegen is een beetje ingewikkelder. Ze betalen 85% van de rekening tot een maximum bedrag van €3.000 per jaar. Als je een declaratie doet, dan moet je daarvoor ook €45 betalen. Gelukkig kun je de declaraties wel opsparen (je kunt declareren tot een jaar na de datum op het factuur) om zo kosten te besparen. Zij noemen dit ‘eigen bijdrage’, maar ik vind het meer administratiekosten.

 

Dekking

Onder de verzekering vallen alle basiszaken: consults, geregistreerde medicijnen, operaties, narcoses, divers laboratorium onderzoek, röntgenfoto’s en euthanasie. Ook vergoeden ze het chippen tot €60 en 50% van MRI of CAT scans. Als je kat vermist is, helpen ze tot €250 mee met advertenties en dergelijke.

 

Aanvullende verzekeringen

Daarnaast biedt Hema aanvullende verzekeringen, namelijk:

 • Fysiotherapie, gedragstherapie, preventieve zorg en opvang
 • Tandarts (gebit)
 • Buitenlandse dekking
 • Kanker: Chemo- en radiotherapie
 • Crematie

 

Deze zijn alleen in de hierboven geschreven vorm af te sluiten direct bij je basispolis. Je kunt ze later wel stopzetten, maar niet aanzetten. Op de aanvullende polissen bespreek ik straks uitgebreider.

De premie

Voor de kattenverzekering is de premie gebaseerd op leeftijd. Hoe jonger je afsluit, hoe goedkoper het is én hoe goedkoper het blijft. Premiestijging is namelijk op basis van jaarlijkse indexering: vaak is dit het CBI inflatiecijfer of minimaal 4%.


Blog advertentie Via Natura

 

Je kunt de verzekering afsluiten tot en met 5 jaar.

 

Let op dat de eerst genoemde bedragen zonder 21% assurantiebelasting, waardoor het goedkoper lijkt dat het werkelijk is. Persoonlijk vind ik dat erg irritant, enigszins misleidend en onnodig. Je kunt de bedragen x1,21 doen of onderaan kijken voor het totaalbedrag.

 

Premiekorting

Je krijgt 15% premiekorting als je meerdere verzekeringen bij Hema hebt lopen.

 

De eigen bijdrage

Zoals gezegd hebben ze een verplichte eigen bijdrage van €45 per ingediende bundel van declaraties. Hierdoor kun je het beste de declaraties opsparen. Je mag deze tot een jaar na de datum op de rekening nog indienen.

 

Dit systeem heeft ook nadelen voor jou.

 • Je moet alles eerst voorschieten tot wel een jaar na dato zonder dat je eerst iets terugkrijgt. Zorg dat je de facturen niet kwijtraakt en vergeet niet om dit nog te declareren!
 • Als de rekeningen niet oplopen tot meer dan grofweg €150 per jaar is declareren zinloos door de opgelopen premie, 15% eigen risico en €45 eigen bijdrage.

 

Ik zie het daardoor meer als administratiekosten. Ook vind ik €45 een best groot bedrag hiervoor. Verder lijkt dit systeem het nut van verzekeren voor de consument enigszins voorbij te gaan, door de uitgestelde declaraties.

 

Polisvoorwaarden

Hema heeft twee polisvoorwaarden. Een bevat de algemene bepalingen en de andere de bijzondere bepaling voor dieren. Beiden zijn vrij overzichtelijk en duidelijk. Hieronder noem ik dingen die ik opmerkelijk vond.

 

Algemene schadeverzekering

5. Wanneer begint uw schadeverzekering?

De polis begint te lopen vanaf de datum die op de polis staat. Belangrijk om te weten: ze incasseren met een automatische incasso. Lukt dat niet voor je eerste premie, dan ben je achteraf nooit verzekerd geweest.

 

Weet ook dat als later het niet lukt om de premie af te schrijven, je een betalingsherinnering en daarna een aanmaning krijgt. Gedurende het niet betalen, zijn zij niet verplicht om declaraties te behandelen of uit te keren (zie algemene polis, 9.2 en 9.3). Ook ben je in tussentijd niet verzekerd (polis 9.3.3.).

 

10. Wij mogen altijd uw premie en voorwaarden veranderen

Alhoewel dit heel gewoon is in de verzekeringswereld, stuit het me altijd weer tegen de borst. Ze laten je een maand van te voren weten wanneer er iets verandert. Ben je het er niet mee eens, dan kun je alleen je polis stopzetten. Dan heb je dus niets meer.

 

11.2 Stoppen van de verzekering

In 11.2 wordt bepaald dat je op elk moment (online) de rekening kunt stoppen. In tegenstelling tot andere verzekeraars, lijkt het er dus op dat je bij Hema er niet een jaar aan vast zit.

 

Bijzondere voorwaarden Dieren

2.4 Wanneer kan uw huisdier bij ons worden verzekert?

Meer dan andere verzekeraars stelt Hema eisen aan je dier.

 • Je kat moet 6 maanden voorafgaand aan de verzekering niet onder behandeling staan bij de dierenarts of medicijnen krijgen.
 • Je kat moet volledig klachtenvrij en vrij van gebreken zijn op het moment van afsluiten.

 

Bij andere verzekeraars worden die klachten uitgesloten van vergoeding, maar bij de Hema kun je dan dus niet verzekeren.

 

2.5 Wat moet u doen zodra u deze verzekering afsluit?

Bij de Hema is een identificatiechip verplicht. Hier vergoeden ze maximaal €60 voor. Anders dan andere verzekeraars moet deze binnen 2 weken na afsluiten worden geplaatst.

 

2.9 Waarvoor bent u verzekerd?

Zoals altijd geldt ook bij de Hema een wachttijd van 30 dagen. In die tijd vergoeden ze alleen een ongeval en het chippen. Daarna betalen ze ook voor de gevolgen van ziekten en aandoeningen, maar pas nadat de premie is betaalt.

 

2.12 Contact bij indienen van een declaratie

Zodra de medische kosten boven de €1.000 komt en er is geen sprake van spoed dan moet je eerst contact opnemen (via email) om goedkeuring te krijgen. Dit bedrag is hoger dan bij anderen, die vaak €750 hanteren.

 

3.1 Waarvoor bent u verzekerd met het basispakket?

Een paar opvallende zaken waarvoor je wel verzekerd bent (wat anderen niet vergoeden of aanvullend hebben):

 • Bij een landelijke epidemie betalen ze tot een maximum van €125
 • Behandelingen aan de voortplantingsorganen door ziekte
 • Homeopathie en homeopathische geneesmiddelen, mits de dierenarts geregistreerd staat (zie nl) en dit voorschrijft.

 

3.3 Waarvoor bent u niet verzekerd?

Als de medische kosten het gevolg zijn van opzet door een gezinslid ouder dan 14 jaar, dan vergoeden ze niets. Als het kind honger dan 14 jaar is, vergoeden ze wel.

 

Ook vergoeden ze geneesmiddelen die zijn aangeschaft via het internet niet, dus zorg dat je dit via je dierenarts doet.

 

Voor- en nadelen van Ohra kattenverzekering

Voordelen

 • Je mag je eigen dierenarts kiezen (wel onder voorwaarden, zie Polis Dieren 2.6).
 • Je kunt dagelijks opzeggen (zonder starttermijn, zie Polis Dieren 2.11)
 • Hoe meer je verzekerd bij de Hema, hoe meer premiekorting.
 • De vergoeding van 85% is één van de hoogste in de kattenverzekeringen.
 • Chippen wordt tot €60 vergoed en moet binnen 2 weken.
 • Relatief lage premie tegenover de vergoeding (Reaal en Petplan zijn in de vergelijkbare polissen iets duurder, maar hebben een wat bredere dekking).

 

Nadelen

 • De premie en voorwaarden kunnen eenzijdig worden aangepast (Polis Algemeen, 10)
 • Een leeftijdsgrens van verzekeren tot en met 5 jaar. Dat is vrij jong.
 • De eigen bijdrage van €45 is verkapte (hoge!) administratiekosten.
 • Die eigen bijdrage zorgt er ook voor dat je tot een jaar lang alles moet voorschieten, geen facturen kwijt moet raken en moet onthouden het alsnog in te dienen.
 • Vergoedingen in Gebit maar voor 50%, wat ik best weinig vind.
 • Bepaalde alternatieve geneeswijzen (zoals acupunctuur) worden niet vergoed.
 • De ‘Buiteland’ verzekering dekt alleen kosten in de Europese Unie.

 

Aanvullende verzekering

Hema heeft verschillende aanvullende verzekering om de dekking meer compleet te maken. Je moet hierbij goed opletten wat ze vergoeden, hoeveel en tot welk maximum. Deze wijken met name in de alternatieve geneeswijzen nogal af van wat normaal is.

 

Denk erom dat je aanvullende verzekeringen alleen kunt kiezen wanneer je je basispolis afsluit. Is je polis eenmaal ingegaan, dan kun je ze nog wel uitzetten, maar niet meer aan.

 

Fysiotherapie, gedragstherapie, preventieve zorg en opvang

Voor een kitten (een jaar of jonger) betaal je hiervoor €8,18 (incl. assurantiebelasting).

 

Fysiotherapie

Voor fysiotherapie vergoed Hema €750 per jaar in maximaal 20 consulten van 30 minuten. Dit is bijvoorbeeld interessant bij katten met artrose of na een operatie. Een consult kost zo’n €60. Stel dat je kat artrose hebt en je neemt alle 20 consulten af, dan kost dat €1200.

 

Voor een jaar in deze aanvullende verzekering betaal je €98,16. Zij vergoeden 85% met een maximum van €750, dus meer dan dat krijg je niet. Je betaalt dus €450 van de rekening zelf. Als je direct declareert, betaal je ook de €45 eigen bijdrage.

 

Polis Per jaar Eigen bijdrage Totaal
Kosten €98,16 €450 €548,16 (+€45)

 

Neem je na een operatie fysio af, dan betaal je €180 voor drie consulten. Daarvan wordt €153 betaald door Hema.

 

Polis Per jaar Eigen bijdrage Totaal
Kosten €98,16 €27 €125,16 (+€45)

 

Je ziet dat naarmate je minder consulten afneemt, je meer van het totale bedrag gaat betalen. Desalniettemin is dat het nog steeds wel waard, mits je natuurlijk fysio wil toepassen.

 

Gedragstherapie

Dit kan handig zijn bij gedragsproblemen, zoals overal in huis plassen, agressie of angst. Er wordt dan een praktisch stappenplan gemaakt om het gedragsprobleem op te lossen. In sommige gevallen kan dit telefonisch, maar vaak wordt er een (meestal eenmalig) thuisbezoek gedaan. Dit kost ongeveer €160.

 

Hema vergoed dit voor 85% tot €750 euro per jaar.

 

Polis Per jaar Eigen bijdrage Totaal
Kosten €98,16 €24 €123,16 (+€45)

 

Je ziet dat je een vrij groot deel van de behandeling al zelf betaald. Hema betaald slechts €36,84 mee. Omdat je bij gedragstherapie vaak aan eenmaal genoeg hebt, kun je hiervoor beter zelf sparen.

 

Let op: Omdat gedragstherapeuten geen beschermd beroep is, is het altijd verstandig te vragen aan de verzekeraar of dit vergoed wordt.

 

Preventieve zorg

Inentingen, parasietbestrijding, gezondheidscheck en een consult waarin je hoort wat je kunt doen om ziekte te voorkomen worden hierin gedekt tot een maximum van €75 per jaar.

 

De kosten hiervoor zijn (bij benadering)

 • Vaccinaties: kitten €130, volwassen kat €65
 • Parasietbestrijding (wormen en vlooien): €75*
 • Gezondheidscheck: €35

 

Hiervoor kom je voor een volwassen kat (1 jaar) uit op €175 totaal. Hiervan betaalt Hema maximaal €75. Je betaalt zelf dus de premie (€98,16) plus €100 van de rekening plus €45 declaratiekosten.

 

Voor preventieve zorg hoef je dit dus absoluut niet af te sluiten.

 

*Dit is gebaseerd op elke 4 week ontvlooien en 4 keer per jaar ontwormen. Persoonlijk doe ik dat nooit, omdat Lapje een binnenkat is en ik niet onnodig gifstoffen wil gebruiken. De kosten kunnen dus lager uitvallen.

 

Opvang

Mits je alleenstaand bent en terecht komt in een ziekenhuis of zorginstelling wordt onder deze clausule tot maximaal 4 weken voor je kat gezorgd.

 

Opvang in een kattenpension kost ongeveer €10 per dag. De 4 weken kunnen dus oplopen tot €280. Hiervan wordt 85% vergoed.

 

Polis Per jaar Eigen bijdrage Totaal
Kosten €98,16 €42 €140,16 (+€45)

 

Hierbij betaal je dus ongeveer de helft van de rekening. Dat is op zich een goede deal, mits je dus alleenstaande bent.

 

De premie versus de dekking: Is het het waard?

Met deze aanvullende verzekering heb je dus fysio, gedragstherapie, preventieve zorg en opvang. Ik denk dat de fysio het alleen waard is als je dit verwacht. Gedragstherapie, preventieve zorg en de opvang komen niet zo vaak voor en de kosten hiervoor zijn niet extreem hoog. Daarentegen betaal je wel €8,18 per maand.

 

Aangeraden? Nee

Aangezien veel zaken niet allemaal tegelijk voorkomen, ben je beter af als je elke maand €15 opzij zet. Na een jaar heb je €180 voor deze zaken, die je op elke manier kunt gebruiken. Gebeurt er niets, dan heb je het geld lekker in eigen zak.

 

Tandarts (Gebit)

Hema betaald 50% aan de tandartskosten tot een maximum van €500 per jaar. Het gaat dan om aandoeningen aan het gebit en omliggende zaken, inclusief gebitsreiniging. De premie is €2,49 per maand.

 

Voorbeeld gebitsreiniging en tanden trekken

Polis Per jaar Eigen bijdrage Totaal
Gebitsreiniging (~€110) €29,88 50% van €110 = €55 €84,88
Tanden trekken (~€300)* €29,88 50% van €300 = €150 €179,88

*Dit bedrag is mede afhankelijk van hoeveel tanden getrokken moeten worden.

 

Helaas zijn gebitsproblemen bij katten vanaf 3 jaar een veelvoorkomend probleem. Hierin speelt aanleg een rol, maar ook de voeding. Helaas helpen brokjes niet tegen tandplak, zoals wel vaak gedacht wordt.

 

Aangeraden? Misschien

Als je verwacht dat je minimaal eens per 2 jaar bij de katten tandarts zit, dan is dit wel een goede investering. Sluit je de basis bij Hema af, dan zou ik Tandarts erbij nemen.

 

Kanttekening: Gebitsreiniging gebeurd altijd onder narcose. Dit brengt risico’s met zich mee, zeker naarmate een kat ouder wordt. Voorkomen is beter dan genezen: tandenpoetsen, dentisept en prooidieren kunnen tandplak tegengaan.

 

Buitenlandse dekking (Reis)

Alhoewel andere verzekeraars werelddekking bieden, heeft Hema dit alleen voor de Europese Unie. Dit geldt alleen voor zaken die ook in de basis gedekt worden en tot een maximum van €1.000 per jaar. Normaliter worden daarbij Nederlandse behandelkosten gehanteerd. Aan premie betaal je €3,30 per maand.

 

Dit is nog geen €40 per maand. Reaal en Ohra zijn wat goedkoper en bieden werelddekking aan. Voor peace of mind kun je deze verzekering afsluiten als je naar het buitenland gaat.

 

Aangeraden? Nee.

Ik denk als je hiervoor €3 tot €5 per maand opzij zet, je voordeliger uitkomt. Vraag jezelf af hoe vaak je kat iets heeft én dat je in het buitenland zit. Ik denk dat het relatief weinig voorkomt.

 

Kanker: Chemo/radiotherapie

Dit soort aanvullende verzekeringen zijn heel lastig: met kankerbehandelingen is steeds meer mogelijk, maar daardoor ook duurder. Besef dat chemo en radiotherapie niet de enige behandelmethoden zijn en tevens niet altijd geschikt.

 

Uit Engels onderzoek (PDF) blijkt dat 50% van de katten het red tot 13,5 jaar. De gemiddelde leeftijd van een kat is 14 jaar. Je moet je dus ook afvragen of je dan nog wil behandelen.

 

Denk je van wel, dan wil je weten hoeveel dit kost. Schattingen lopen uiteen, maar ik houd me vast aan €1.500 per jaar (zie LICG en dit bericht). Hiervan vergoed Hema 50%.

 

Voor de polis betaal je €4,96 per maand. Dat is vergelijkbaar met Ohra Plus en goedkoper dan bij Petplan. Reaal heeft dit in het basispakket zitten.

 

Polis Per jaar Eigen bijdrage Totaal
Kosten €4,96 * 12 * 12 = €714,24 50% van €1500 = €750 €1.464,24 (+€45)

 

Als na 12 jaar kanker wordt vastgesteld en deze therapie kan worden toegepast, heb je het bedrag al de helft aan premies betaald. De andere helft moet je sowieso zelf betalen. Uiteindelijk betaald Hema dus amper mee aan de kankerbehandeling, tenzij het gaat om een jaar-op-jaar situatie, die met kanker maar weinig voorkomt.

 

Aangeraden? Nee

Wat mij betreft is de onzekerheid te groot over of de kankerbehandeling passend is en of je wel wilt laten behandelen op dat moment. Zou je €12,50 per maand sparen, dan heb je na 10 jaar ook €1500 bij elkaar. Mocht er dan niets gebeuren, dan heb je dit bedrag zelf voor andere ouderdomskwaaltjes.

 

Crematie

Voor de crematie betaalt Hema 100% met een maximum van €500. Een urn of gedenkteken vergoeden ze niet, alleen de crematie en het vervoer.

 

Een individuele crematie, waarbij je de as mee kunt nemen naar huis, kost ongeveer €200. Aan premies betaal je €1,25 per maand. Stel dat je kat de gemiddelde leeftijd van 14 jaar haalt, dan heb je al €195 betaald.

 

Aangeraden? Nee.

Als je de premie lekker op je eigen spaarrekening zet, ben je ook klaar. Verander je van gedachten, dan kun je er iets anders mee doen.

 

Kattenverzekering van Hema: Ja of nee?

Hema heeft een interessante basisverzekering voor een aantrekkelijke premie. Neem je de aanvullende gebitsverzekering erbij, dan zit je op ongeveer €15 per maand. De basiszaken zijn dan gedekt voor 85% en de tanden voor 50%. Daarom raad ik Hema Kattenverzekering aan.

 

Een minpunt aan Hema is de €45 eigen risico per bundel declaraties. Hierdoor ben je geneigd dit op te sparen. Daarom zit wat mij betreft een ironie: als je voldoende geld hebt om alles zelf te betalen, kun je beter sparen (op lange termijn goedkoper). Als je juist niet zoveel geld hebt, wil je graag die declaraties zo snel mogelijk terug. Denk hier goed over na als je Hema wilt afsluiten.

HEMA kattenverzekeringen kun je hier afsluiten.

 

Alternatieven?

Een vergelijkbare optie is Ohra Plus (review) met de aanvullende verzekering Gebit. Deze is wel beperkter door de maximumvergoedingen bij Gebit. Hierbij zit wel preventieve zorg.

 

Wil je graag nog iets minder betalen voor de basis, dan is Petplan Basis (review) een optie. Hierbij kun je echter geen aanvullende verzekeringen afsluiten voor tanden, alternatieve therapieën of andere zaken.

 

Wil je juist een bredere dekking, dan is Petplan Plus meer geschikt. Hierin zitten ook gelijk tanden, preventieve zorg, alternatieve therapieën en huidaandoeningen. Hiervoor betaal je ongeveer €20 per maand.

Pootje PurrfectCat

Bronnen

Premies per maand zijn gebaseerd op een 1 jarige kat, tenzij anders vermeld.

Polisvoorwaarden Algemeen (PDF): Hema Algemene Voorwaarden Schadeverzekeringen

Polisvoorwaarden Dieren (PDF): Hema Bijzonder voorwaarden dieren

Veel gestelde vragen Algemeen en Wanneer wordt de polis duurder?

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *