Kattenverzekering Review: Petplan

Petplan HuisdierenverzekeringPetplan is een van de bekendere merken van huisdierverzekeringen voor katten. Met 40 jaar ervaring beschrijven ze zichzelf als de huisdierenexpert. Via de website kun je lezen dat er al 1,5 miljoen huisdieren bij hun verzekerd zijn!

 

Als jij op zoek bent naar een kattenverzekering, dan is Petplan misschien iets voor jou. Om je wat werk te besparen heb ik hun vergoedingen en polisvoorwaarden doorgelezen. In dit diepgaande review kun je mijn belangrijkste bevindingen lezen.

 

Petplan Kattenverzekering: Dekkingen

Petplan heeft 4 varianten verzekeringen voor katten. Dit zijn:

 

Ongevallen

Hieronder hoort de basis van de basis: alleen ongevallen zijn gedekt. Het gaat bijvoorbeeld om een aanrijding of botbreuk. Hierbij wordt 80% van de kosten vergoed tot een maximum van €2.000 per jaar.

 

Basis

Deze verzekering bevat ook opnames, operaties, narcose en andere medische noodzakelijke dingen die niet per se ten gevolge zijn van een ongeluk. Hierbij wordt voor het basispakket meestal 80% vergoed tot een maximum van €3.000 per jaar.

 

Hierin zitten ook alternatieve geneeswijzen (zoals gedragstherapie, fysio en homeopathie) en huidallergie behandelingen die voor 50% vergoed worden. Alternatieve medicijnen en Chinese kruiden worden hierin niet vergoed.

 

Je kunt aanvullende verzekering afsluiten voor kankerbehandelingen (chemo- en radiotherapie). Daarvan wordt 50% vergoed.

 

Verder kun je een crematieverzekering extra afsluiten. Dit is voor zowel het vervoer als de crematie (groep of individueel – bij dit laatste kun je het as mee terugkrijgen). 80% wordt vergoed. Eventuele extra’s, zoals een urn, moet je zelf betalen.

 

Plus

Plus is min of meer hetzelfde als Basis qua vergoedingen en dekkingen. Twee duidelijke verschillen:

 • Je krijgt tot €4.000 maximaal vergoed
 • De alternatieve geneeswijzen worden voor 75% vergoed, inclusief alternatieve medicijnen.

 

Ook zijn er een aantal extra dingen gedekt:

 • Gebit: Zaken als gebitsreiniging, tandextractie en wortelkanaalbehandelingen worden voor 50% gedekt.
 • Buitenland: In Europa heb je dekking tot maximaal €1.000 per jaar waarbij 50% vergoed wordt.

 

Tevens kun je hier een aantal aanvullende verzekeringen afsluiten (naast crematie en kankerbehandelingen):

 • Castratie: Het castreren van je kat wordt voor 50% gedekt tot een maximum bedrag van €75.
 • Werelddekking: Hierdoor heb je niet alleen in Europa maar overal ter wereld dekking voor je kat tot maximaal €1.000 per jaar.

 

Totaal

Dit is nog iets uitgebreider dan het Plus pakket:

 • Maximale vergoeding per jaar is €5.000
 • Preventie, zoals gezondheidscontrole, vaccinaties en parasietbestrijding is voor 80% gedekt (maximaal €65 per jaar).
 • Alternatieve geneeswijzen en medicijnen worden voor 80% vergoed
 • Gebitzaken worden voor 80% vergoed

 

Ook hier kun je de aanvullende verzekeringen afsluiten voor kanker (50% vergoed), castratie (50% vergoed tot maximaal €75), werelddekking (80% tot maximaal €1.000) en crematie (80% gedekt)

 

De premie

De premie bij Petplan wordt gebaseerd op:

 • Welk pakket je afsluit
 • Eigen risico
 • De leeftijd van je kat
 • Overige zaken: ras, geslacht en postcode

 

Welk pakket je afsluit

Hoe groter de dekking is en hoe meer er percentueel vergoed wordt, hoe duurder de polis is.

 

Eigen risico

Naast de percentuele eigen bijdrage, kun je bij Basis, Plus en Totaal een vrijwillig extra eigen risico afsluiten van €100 of €250. In ruil hiervoor krijg je 15% of 25% premiekorting. Als je iets declareert wordt dit eerst opgemaakt. Pas als dit op is, treedt hun vergoeding in werking.

 

Ik heb dit vergeleken met de premie korting bij een kitten van 1 jaar. Op basis daarvan kan ik zeggen hoeveel jaar het duurt voordat deze premiekorting voordelig wordt ten opzichte van het hogere eigen risico:

 

Verzekering €100 €250
Basis 5,6 jaar 8,4 jaar
Plus 2,9 jaar 4,3 jaar
Totaal 2,1 jaar 3,1 jaar

 

In mijn opinie is de €250 eigen risico het nooit waard, net zoals de €100 bij Basis. Alleen bij Plus en Totaal zou ik de €100 overwegen, maar bedenk dat je gemiddeld maximaal één keer per 3 jaar iets kunt declareren om ‘gelijk’ te spelen.

 

De leeftijd van je kat

Hoe ouder je kat is, hoe duurder de verzekering wordt. Bij Petplan kun je tot 24 jaar een verzekering voor je kat afsluiten.

 

Let op: Al bekende ziekten zijn altijd uitgesloten van de verzekering! Vraag jezelf dus af of het nog wel zin heeft een verzekering af te sluiten.

 

Overige zaken

Petplan neemt ook dingen mee als postcode, geslacht en ras. Mijn conclusies uit een eerder onderzoek zijn dat postcode en geslacht amper verschil maken.

 

Ras lijkt uit te maken voor grootte. Zo zijn Maine Coons en Noorse boskatten duurder. Ook lijkt genetische ras afwijkingen een rol te spelen, maar hoe is me onduidelijk. Zo is de Pers duurder (misschien door zijn platte gezicht), maar de Munchkin niet (terwijl die ook genetische problemen kunnen hebben. Het verschil is groter naarmate je een duurder pakket wil nemen.

 

Kosten vergelijking kattenverzekering Petplan

Ik heb verschillende leeftijden (1, 5, 8, 10 en 15 jaar) opgevraagd voor een vrouwtjes niet-raskat (Europese korthaar). Dit zijn de prijzen met een €0 eigen risico.

 

Dekking 1 jaar 5 jaar 15 jaar
Ongevallen €4,40 € 4,96 €6,20
Basis €9,90 € 11,13 €13,90
Plus €19,25 € 21,65 €27,05
Totaal €25,50 € 29,83 €37,29

 

Hieraan zie je dat de prijs rap stijgt met de dekking en met de leeftijd. Vooral als je kat ouder is dan 8 jaar en je wil de Plus of Totaal verzekering afsluiten, kun je op fors hogere kosten rekenen. Tot die tijd komt er elke keer een euro of 2 bij.

 

De polisvoorwaarden

De meeste polisvoorwaarden zijn vrij duidelijk en logisch. Een plusje voor Petplan is het gebruik van kopjes, zodat het makkelijk leest. Ook wel eens prettig in dit soort saaie voorwaarden 🙂

 

Hier nog een paar zaken die ik persoonlijk opmerkelijk vond (onderaan vind je de PDF van de voorwaarden die ik heb bekeken).

 

Artikel 3.4: Wanneer mag Petplan de verzekering beëindigen?

Na een heleboel logische zaken, zoals fraude of niet betalen, vond ik twee dingen in dit artikel opmerkelijk:

 • Wanneer je meer schades meldt dan gemiddeld
 • Als je bedragen claimt die hoger zijn dan gemiddeld

 

Ik weet niet precies hoe ik dit moet opvatten. Gaat het om een bedrag hoger dan de gemiddelde behandeling, iets in de trant van ‘ik claim €500, terwijl deze behandeling normaal maar €200 kost’?

 

Of ben je opeens onverzekerd op het moment dat jij veel pech hebt met je dier en dit jaar 20 keer bij de dierenarts zit? Het lijkt wat op een ontsnappingsclausule voor Petplan om mensen die dure of veel declaraties doen er zonder pardon uit te gooien om de winsten hoog te houden.

 

Artikel 3.5 Wanneer eindigt de verzekering automatisch?

Blijkbaar als je langer dan 3 maand in het buitenland zit. Goed opletten dus als je regelmatig voor je werk naar het buitenland moet of een sabbatical hebt ingepland.

 

Overigens wordt het ook beëindigd als je je dier niet meer hebt of als hij vermist is. Dat is logisch. Waar ik een beetje boos van wordt is dat er dan €35 administratiekosten in rekening worden gebracht om de verzekering stop te zetten.

 

Artikel 5.6: Meldingsplicht bij behandelkosten van meer dan €750

Zodra de kosten oplopen naar meer dan €750 moet je bij niet spoedeisende zaken eerst Petplan inlichten. Bij wel spoedeisende zaken moet je het zo snel mogelijk daarna doen.

 

Blijkbaar is meer dan €750 vrij ongewoon en willen ze zich daar eerst over buigen. Vergeet je dit echter te doen, dan kan je volledige vergoeding komen te vervallen!

 

Artikel 6.3: Kan de premie tussentijds veranderen?

Ja, dus. Net zoals de polisvoorwaarden. Ben je het er niet mee eens, dan kun je opzeggen. Dan krijg je wel de te veel betaalde premie terug, maar ben je dus onverzekerd. Best wel lullig als je al jaren betaald.

 

Dit is niet iets wat alleen Petplan doet overigens; het staat in alle polisvoorwaarden die ik tot nu toe heb gelezen (Proteq (nu Reaal), Hema, Ohra, InShared, etc.). Desalniettemin irriteer ik me er ontzettend aan, omdat het eenzijdig wordt aangepast en meestal (uiteraard) ten nadele van jou.

 

Artikel 8.7: Second opinion

Indien in overleg met Petplan kun je tot 50% vergoed krijgen voor een second opinion. Dat is toch wel fijn als je niet zeker bent van het eerste oordeel.

 

Artikel 13.1: Wanneer zijn zorgkosten niet verzekerd?

Overbodige of onnodige kostbare behandelingen die niet nodig zijn worden niet vergoed. Dat is nog best logisch. Echter bepalen zij of de kosten nodig zijn. Zelfs als jij in overleg met je dierenarts hebt besloten iets te behandelen, kan het dus zomaar zijn dat zij daarvoor niet uitkeren.

 

De voor- en nadelen van Petplan Kattenverzekeringen

Allereerst, ik ben meer voor sparen dan voor verzekeren. Daarbij heb je meer controle over hoeveel je spaart en aan welke behandeling je het uitgeeft. Bovendien kun je je spaarpot voor elk dier gebruiken, in plaats van eentje.

 

Dat gezegd hebbende, heb jij misschien een supergoede reden om wel een kattenverzekering te willen afsluiten. Daarom hier de voor- en nadelen van de verschillende kattenverzekeringen een aanvullende verzkeringen.

 

Ongevallenverzekering

De ongevallenverzekering vind ik zelf best interessant. Een gebroken poot of aanrijding kan je zomaar €1.000 kosten. Ga je uit van zo’n €60 en 20% zelf betalen (80% wordt vergoed, dus je betaald €200 zelf), dan kun je 13 jaar verzekerd zijn voordat je premie duurder wordt dan de behandeling. Niet slecht.

 

Positief:

 • Lage premie, hoge dekking (80%).
 • Ongevallen zijn gedekt.

 

Negatief:

 • Geen aandoeningen gedekt.
 • Geen mogelijkheid tot het afsluiten van aanvullende verzekeringen.

 

Basis

Basis heeft een mooie basisdekking voor best een nette prijs per maand. Voor een jonge kitten begin je op €10, maar zelfs op acht jaar is dit nog maar €11.

 

Positief:

 • Basiszaken zoals operaties, medicijnen en euthanasie worden voor 80% vergoed.
 • Bloed, weefsel, urine en ontlasting onderzoek wordt voor 50% vergoed.
 • Chippen wordt voor 80% vergoed.
 • Alternatieve geneeswijzen voor 50% vergoed.
 • Euthanasie voor 80% vergoed
 • Tot €3.000 per jaar (voor sommige behandelingen zijn individuele maxima)

 

Negatief:

 • Specialistische zaken, zoals MRI en CAT scans en röntgenfoto’s zijn niet verzekerd
 • Gebitsbehandelingen worden niet vergoed.
 • Alternatieve medicijnen vallen hier niet onder.
 • Geen buitenlandse dekking, tenzij je de aanvullende verzekering Werelddekking afsluit

 

Plus

Wil je meer dan dat, dan heeft Plus dat.

 

Positief: Alle voordelen van Basis, plus:

 • Alternatieve geneeswijzen voor 75% vergoed
 • Alternatieve medicijnen voor 50% vergoed
 • MRI scans, CAT scans en röntgenfoto’s voor 75% vergoed
 • Gebitsbehandelingen voor 50% vergoed.
 • Europese dekking (Werelddekking extra af te sluiten).
 • Tot €4.000 per jaar (sommige behandelingen hebben individuele maxima)

 

Negatief:

 • De premieprijs is dubbel zo duur als Basis: een kitten van 1 jaar kost €19,24, een kat van 8 jaar €21,65. Toch valt me de prijs nog best mee tegenover de dekking.

 

Totaal

Totaal biedt niet zoveel extra meerwaarde. Alleen preventieve zorg is extra, maar tot ook maar tot €60 per jaar. Ook krijg je iets meer vergoed: 80% in plaats van 75% bij zaken die niet tot de basis behoren. Echter betaal je daar ook dik voor: meer dan €10 per maand meer dan bij Plus.

 

Positief: Alle voordelen van Plus, plus:

 • Preventieve zorg tot €65 per jaar
 • 80% vergoed van onderzoek, scans en röntgenfoto’s
 • Er wordt 80% bij gebitsbehandelingen, alternatieve behandelingen en alternatieve medicijnen
 • 80% bij de kosten in het Europa gedekt

 

Negatief:

 • De prijs: Rond de €30 per maand vind ik toch wel erg veel geld worden. Zeker in verhouding met de matige extra’s ten opzichte van Plus.

 

 

Aanvullende verzekeringen

Ik vraag me altijd af: Zijn de verzekeringen het waard om af te sluiten? Vooral met de aanvullende verzekeringen moet je hier goed op letten.

 

Castratie

Castratie kost voor poezen ongeveer €120 en voor katers €60. Dit verschil komt door de ingreep: bij poezen is dit inwendig en bij katers uitwendig.

 

Stel dat je dit op 6 maanden doet, zoals vaak aanbevolen wordt. Is dit dan voordelig?

 

Castratie kun je alleen afsluiten bij een Plus of Totaal pakket. Bij beide verzekeringen wordt 50% vergoed tot een maximum van €75.

 • Vergoeding kater: €30
 • Vergoeding poes: €60

 

Aan premie betaal je €2,49 per maand (geen verschil in 1 of 8 jaar en ook niet tussen de verschillende pakketten). Dit moet je minstens een jaar betalen. In totaal betaal je dus: €29,88.

 

Trek je dit af van het bedrag dat de verzekeraar vergoed, dan zie je dat je in het geval van de kater eigenlijk alles zelf hebt betaald. Bij een poes vergoeden zij €30.

 

Omdat je Castratie alleen kunt afsluiten bij Plus en Totaal, betaal je ook fors meer in die premies (€10 tot €20 meer dan bij Basis).

 

Aangeraden? Nee.

Op lange termijn, inclusief de hogere basispremie, ben je duurder uit.

 

Kankerbestrijding: Chemo en radiotherapie

Helaas zien we kanker steeds meer onder huisdieren. Is een verzekering hiertegen verstandig?

 

Eerst even wat achtergrond: Een Engels onderzoek toont aan dat 10,8% van de katten aan kanker sterft. Hiervan haalt 25% maximaal de 11 jaar, 50% de 13,5 jaar en 75% de 16 jaar. Een kat is dus al vrij oud áls kanker zijn intrede doet.

 

De technieken hiervoor worden steeds geavanceerder, maar daarmee ook duurder. Bedenk ook dat met deze aanvullende verzekering álleen chemo- en radiotherapie wordt gedekt (voor 50%) en andere behandelwijzen niet.

 

Ik vraag me dan af, wat is ‘duur’?

 

De enige prijsindicatie die ik online kon vinden was gesteld tussen de €1350 en €2500 voor een behandeling van 3 weken of een variatie van €100 tot €2000 en meer voor een jaar respijt. Voor het gemak ga ik ervan uit dat een behandeling €1.500 kost, waarbij jaarlijkse herhaling waarschijnlijk noodzakelijk is.

 

Is dit een kanker verzekering waard?

Aangenomen dat de kanker ontdekt wordt op 10 jarige leeftijd, betekent dit:

 

Start op: Premie* Eigen bijdrage (50%) Totaal
1 jaar €6,62 p/m * 12 * 9 = €715 €1.500 * 50% = €750 €1.650
8 jaar €7,45 p/m *12 * 2 = €180 €750 €930

*Premies stijgen jaar over jaar. Dit is een versimpelde weergave en zal waarschijnlijk duurder uitvallen. Hoe ouder je dier is als je verzekerd, hoe hoger de premie.

 

Wil je het veilig spelen en sluit je de verzekering direct voor je jonge kitten af, dan zie je dat je over de tijd heen al snel het bedrag hebt gespaard voor de behandeling. Neem je het risico te verzekeren vanaf 8 jaar, dan is het wel voordelig. Maar als de kanker als is vastgesteld voor die tijd, dan kun je niet meer verzekeren.

 

Het is belangrijk nu alvast na te denken of je überhaupt wil behandelen als je kat kanker heeft. Niet elke kanker is te behandelen of is te behandelen met de chemo- of radiotherapie. Ook kun je hiermee de levensduur vaak niet heel lang rekken en moet je je afvragen wat de levenskwaliteit nog is. Dit is een lastige beslissing uiteraard, die alleen jij kan nemen.

 

Aangeraden? Nee.

Je kunt beter zelf elke maand een tientje in de pot doen, dan heb je over 10 jaar ook €1.200. Krijgt je kat geen kanker, dan kun je het voor een andere ziekte of een ander dier gebruiken.

 

Crematie

Elke kat overlijdt op een punt en misschien wil jij hem graag laten cremeren in plaats van bij de dierenarts achter te laten.

 

Bij een groepscrematie met 20 andere dieren kost dit zo’n €70. Wil je een individuele crematie, waarbij je het as ook terug kunt krijgen, dan gaat het richting de €200. Dieren zwaarder dan 4 kilo kosten iets meer (de prijs gaat op gewichtsklassen).

 

Gemiddeld worden katten momenteel ongeveer 14 jaar. Je krijgt 80% vergoed. Laat ik ervan uitgaan dat je graag de individuele crematie wil van €200.

 

Start op: Premie* Eigen bijdrage (20%) Totaal
1 jaar €1,71 p/m * 12 * 13 jaar = €266,76 €200 * 20% = €40 €306,76
8 jaar €3,04 p/m * 12 * 6 jaar = €218,88 €40 €258,88

*Premies stijgen jaar over jaar. Dit is een versimpelde weergave en zal waarschijnlijk duurder uitvallen. Hoe ouder je dier is als je verzekerd, hoe duurder de premie.

 

Zoals je hier ziet is dit geen goede deal voor jou. Helemaal als je de goedkopere groepscrematie kiest. Statistisch gezien verlies je bijna altijd – het is net een roulette tafel. Bedenk dat je hierbij ook nog geen urn of gedenkplaatje hebt!

 

Aangeraden? Nee.

Wil je toch graag cremeren en iets van een gedenkteken, dan kun je rekenen op zo’n €200 + €150 = €350. Zet je voor 10 jaar lang een bedrag van €3 per maand weg, dan heb je een prachtig gedenkteken. Bedenk je je in tussentijd? Dan zit het geld tenminste nog in je eigen zak!

 

Wereldwijde dekking

Bij Plus en Totaal heb je al Europese dekking, maar misschien wil jij wereldwijde dekking. Het is ook goedkoper om de Basis met deze aanvullende dekking te nemen in plaats van Plus met Europese dekking.

 

Je krijgt maximaal 80% gedekt tot een maximum van €1.000. Laat ik aannemen dat je je kat elk jaar meeneemt op reis. Is deze verzekering het dan waard?

 

Dit is erg lastig te zeggen. Je moet je afvragen hoe vaak er wat gebeurt en hoeveel dat in het buitenland kost. Dit is ontzettend breed, te breed om hier goed te kunnen antwoorden.

 

Als ik stel dat het om iets simpels gaat wat hooguit €200 kost (consult plus wat behandelkosten) eens in de 3 jaar.

 • Je betaalt zo’n €3,70 per maand.
 • Over 3 jaar is dat €133,20
 • Je moet 20% zelf betalen: €40
 • Totaal: €173,20 – PetPlan betaalt slechts €26,80

 

Dit is erg speculatief, maar geeft je een idee hoe je je kansen kunt berekenen.

 

Aangeraden? Alleen in uitzonderlijke gevallen.

Dit is uiteraard alleen zinvol als je ook naar het buitenland gaat. Desalniettemin is de premie al behoorlijk hoog, dat dit alleen bij hoge bedragen zinvol voor jou is. Echter hebben ze ook een limiet van €1.000, wat dit weer in de weg zit.

 

Kattenverzekering van Petplan: Ja of Nee?

Bij Petplan kun je met veel verschillende zaken terecht. De Ongevallen verzekering is een mooie basis voor een klein bedrag per maand. Ondanks dat ik nog steeds meer voor sparen ben, vind ik dit best aantrekkelijk.

 

De Basis is een mooie verzekering voor iedereen die iets simpels zoekt voor een niet al te hoge prijs. Ik denk dat deze de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft.

 

De Plus heeft net weer wat extra’s ten opzichte van de Basis en iets hogere vergoedingen. Hierdoor betaal je wel het dubbele van wat je voor Basis betaald, maar ben je redelijk volledig gedekt.

 

Totaal vind ik niet veel extra’s bieden voor het extra geld dat je per maand neerlegt. Deze raad ik dan ook niet aan.

 

Extra eigen risico raad ik af, omdat de premievoordeel niet opweegt tegen hoe lang je niets kunt declareren – waardoor het nut van de verzekering ook afneemt.

 

De aanvullende verzekeringen raad ik af. De kankerverzekering en de crematieverzekering zijn voor jou niet voordelig. De werelddekking is twijfelachtig.

 

De castratie zou alleen helpen als je toch al voor de Plus (of Totaal) wilde gaan. Maar alleen als je een poes hebt, want bij een kater betaal je het uiteindelijk alsnog via de premie. Niet vergeten de verzekering na een jaar stop te zetten, anders betaal je dubbel en dwars!

 

Ik hoop dat dit artikel je iets wijzer heeft gemaakt over de PetPlan kattenverzekering. Wil je deze afsluiten, dan kan dat hier.

Pootje PurrfectCat

Opmerking: Elk jaar wordt de premie hoger. Je begint dus op een tientje, maar dit zal elk jaar stijgen.

(Laatste update: 10-12-2017)

 

Bronnen 

Petplan Polisvoorwaarden (PDF)

PetPlan Vergoedingen Overzicht (PDF)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *