Voer review Iams brok (adult)
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
7 min

Merkreview Iams kattenbrokken voor volwassen katten (1 tot 6 jaar)

7 min

Iams is een van de grotere merken en wordt door velen gevoerd. Al sinds 1946 maken ze voeding voor huisdieren en hun filosofie is onder andere het gebruik van dierlijke eiwitten.


Van velen krijg ik verzoekjes om de Iams voeding voor katten te analyseren, dus bij deze!


Iams kattenbrokken

Iams heeft brokken voor kittens (jonger dan een jaar), volwassen katten (1 tot 6 jaar) en voor senior katten (6 jaar en ouder). Dit review gaat over de brokken voor volwassen katten.


Hieronder vallen de Vitality brokken met 4 verschillende smaken (kip, lam, zeevis, zalm), de Indoor en Light varianten en de Dental en Hairball. Daarnaast hebben ze ook een Naturally lijn.


Mijn natvoer review van Iams vind je hier.


Iams Vitality kip

Iams Vitality Adult Kip

Ingrediënten: gedroogde kip en kalkoen 40% (kip 24%, een natuurlijke bron van taurine), maïs, sorghum, varkensvet, verse kip (4,1%), gedroogde bietenpulp (1,7%), kippenjus, fructo-oligosachariden (0,69%), kaliumchloride, visolie, gedroogde biergist.

Toevoegingen: Vitaminen: vitamine A 55182 IE, vitamine D₃ 1586 IE, vitamine E 137 mg. Sporenelementen: kopersulfaatpentahydraat (koper) 10 mg, kaliumjodide (jodium) 1,3 mg, mangaansulfaatmonohydraat (mangaan) 4,6 mg, zinkoxide (zink) 114 mg. Zuurteregelaar: natriumbisulfaat 1%.


Analyse

Vocht10%*DMME
Eiwit35%38,9%35%
Vet14%15,6%34%
NFE32%35,6%32%
Vezels1,8%2,0%
Ruwe as7,2%8,0%Kcal: 353,5

*Vocht is onvermeld, dus houd ik 10% aan.
NFE = Nitro Free Extract, oftewel de koolhydraten zonder vezels
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (kcal)
Kcal: Per 100 gram (op basis van gemodificeerde Atwater)


De eiwitten

Het vlees komt van gedroogde kip en kalkoen, en daarnaast hebben ze nog 4,1% verse kip toegevoegd. Aangezien de regels zeggen dat je bij minimaal 4% “met smaakje x” mag zeggen, voldoen ze hier aan de regels, maar deze voeding is dus niet echt gebaseerd verse kip.


In dit geval is dat wat minder erg. De gedroogde vleestoevoeging zorgt voor de eiwitten. Dat zie ik liever dan bijvoorbeeld plantaardige eiwitten. Bovendien is het gebaseerd op kip, wat dus ook redelijk overeenkomt met de smaak die vermeld wordt.


Waar het mis gaat, is in de andere smaken (lam, zeevis en zalm). Bij deze is de ingrediëntenlijst bijna gelijk, maar wordt de smaak ook maar 4,1% toegevoegd. Als er slechts 4,1% lam in zit en de 40%+ is kip en kalkoen, dan mag het volgens de regels als “met lam” worden aangeprezen, maar dat is dan natuurlijk niet de smaak. Een stukje marketing dus en weinig smaakvariatie is er niet.


Qua hoeveelheid zit er 35% op energiebasis in. Voor een brok is dat niet slecht, maar liever zou ik het nog iets hoger zien richting/boven de 40%ME.


De vetten

De vetten komen van het vlees en de varkensvet. De hoeveelheid ligt iets onder het gemiddelde van een brok, en rond de hoeveelheid die katten zelf kozen in een experiment.


In de kip, lam en zeevis is de verhouding tussen omega 3 en 6 vetzuren 1 op 9,6. Tegenwoordig wordt een verhouding van 1:5 tot 1:10 nagestreefd, voor een goede balans tussen deze vetzuren. Bij de zalm is deze 1: 5,7 en is dus relatief rijker aan omega 3.


De koolhydraten

Een combinatie van mais en sorghum zorgt voor een aanzienlijke hoeveelheid koolhydraten in deze voeding tot wel 32% van de calorieën. Eigenlijk is het plafond van katten 25%ME en voor de bloedsuiker stabiliteit lijkt het beter dat deze onder de 15%ME blijft. Daarom word ik niet zo blij van de hoeveelheden die in deze Iams brokken zitten.


De beoordeling

De marketing druipt ervan af bij deze 4 Iams Vitality kattenbrokken. Met name de genoemde smaak is juridisch gezien toegestaan, maar volgens de ingrediëntenlijst gewoon onzin.


De eiwitten zijn voor een brok best oké, maar had ik liever hoger gezien. De kwaliteit van de eiwitten is prima (van gedroogde kip en kalkoen), even achterwege gelaten dat de smaak dus amper hieraan toevoegt.


Helaas zijn de koolhydraten wel veel te hoog. Zeker voor katten die nu al een Body Condition Score hebben van 6+ (lees: te dik zijn), raad ik deze brok af met het hoog op verhoogde bloedsuikerspiegels en kans op diabetes.


Al met al is de voeding voor een brok best redelijk vergelijkbaar met andere brokken, maar zou ik deze niet aanbevelen of aan mijn eigen kat geven.


Iams Vitality voor te dike katten: Indoor en Light in Fat

Net zoals bij de smaakjes van Vitality, begint de ingrediëntenlijst met gedroogde kip en kalkoen (40%+) en daarna mais. Ook de rest van de ingrediëntenlijst lijkt best wel op elkaar, met sorghum, varkensvet en kippenjus.


Daarnaast worden er meer vezelbronnen toegevoegd om de calorieën per gram te verminderen, met name door gedroogde bietenpulp en cellulosepoeder.

Iams Vitality Adult Indoor

Ingrediënten Indoor: gedroogde kip en kalkoen 43% (kip 26%, een natuurlijke bron van taurine), maïs, sorghum, gedroogde bietenpulp (4,6%), cellulosepoeder (4,6%), verse kip (4,1%), varkensvet, kippenjus, fructo-oligosachariden (0,69%), kaliumchloride, visolie, gedroogde biergist.


Iams Vitality Adult Light in Fat

Ingrediënten Light in Fat: gedroogde kip en kalkoen 36% (kip 22%, een natuurlijke bron van taurine), mais, maïsgrutten, sorghum, verse kip (4,1%), gerst, gedroogde bietenpulp (2,5%), varkensvet, kippenjus, gedroogde biergist, fructo-oligosachariden (0,69%), kaliumchloride, visolie.


Door deze toevoegingen, laat de analyse ook een brok zien dat rijk is aan vezels bij de Indoor en laag is in vetten bij de Light in Fat.


Indoor

Vocht10%*DMME
Eiwit36,5%40,6%39%
Vet12,0%13,3%31%
NFE38,3%31,2%30%
Vezels6,1%6,8%
Ruwe as7,3%8,1%Kcal: 328,1


Light in Fat

Vocht10%*DMME
Eiwit33%36,7%35%
Vet9,8%10,9%25%
NFE44,7%42,6%40%
Vezels1,9%2,1%
Ruwe as7,0%7,8%Kcal: 332,9


Beoordeling: Indoor

De Indoor variant is redelijke eiwitbronnen en de hoeveelheid komt bijna aan de 40%ME. De vetten zijn wat lager dan normaal, maar de koolhydraten te hoog naar mijn zin.


De vezels zijn ook erg hoog, zodat de calorieën per gram dalen. Hierdoor mag de kat in grammen meer voer krijgen en dit zou verzadigend werken. Hierover zijn onderzoeken echter het niet eens. Wel is het bekend dat bietenpulp de opname van zink, calcium, ijzer en fosfor drastisch verminderd. Ook heeft het invloed op de opname van eiwitten.


Vocht heeft dezelfde werking (verminderde calorieën per gram en verzadigd effect), maar zonder deze nare bijwerkingen. Neigt je kat dus naar overgewicht, dan zou ik liever kiezen voor een natvoer dan voor een vezelrijke indoor brok.


Beoordeling – Light in Fat

De Light in Fat is minder eiwitrijk en bevat heel weinig vet. Daartegenover staat dat de hoeveelheid koolhydraten flink gestegen is. Net noemde ik al dat katten een plafond hebben van 25%ME en dat voor de bloedsuiker deze beter onder de 15%ME kan blijven. Zeker mais, een hoog glycemische index koolhydraatbron, heeft veel effect op de bloedsuiker.


Ondanks dat het dus laag in vetten is, wat mogelijk handig is bij katten die neigen naar overgewicht, zijn de koolhydraten dat niet. Katten met overgewicht hebben al een aanzienlijk verhoogde kans op suikerziekte en kunnen glucose moeilijker verwerken. Daarom zou ik voor een dikkere kat juist kiezen voor een brok iets hoger in vetten, lager in koolhydraten en meer dan 40%ME eiwitten (nieuwsgierig naar opties? Kijk hier).


Al met al zou ik deze Light in Fat lekker links laten liggen.


Iams Vitality Dental

Ook deze variant lijkt qua ingrediënten én analyse heel erg op de voorgaande Iams brokken, ze zijn bijna gelijk.


Wat betreft Dental brokken: ze zouden moeten helpen tegen tandplak, maar (de meesten) doen dat niet. De meesten zijn namelijk te broos om het probleemgebied van tand naar tandvlees te bereiken.


Wil je graag de tanden van je kat verzorgen -  wat uiteraard erg belangrijk is – denk dan eens over wat knaagwerk (zoals een kippenhartje of een kuiken) en bij katten die erg gevoelig zijn aan tandenpoetsen.


Iams Vitality Hairball

Ook bij deze variant ook weer weinig afwijkends van de voorgaande besproken brokken in zowel ingrediënten als analyse, alhoewel iets lager in koolhydraten (29%ME).


Er zijn meer vezels toegevoegd in de vorm van gedroogde bietenpulp en cellulosepoeder (6,7%DM). Vezels kunnen de haren meenemen zodat deze beter worden afgevoerd. Maar hier geldt net als bij de Indoor variant dat vezels ook nadelen hebben voor de verteerbaarheid van eiwitten en diverse mineralen.


Qua ingrediënten vind ik het op de hoeveelheid toegevoegde vezels nog niet zo heel slecht, maar de eiwitten hadden hoger gemogen. Over de anti-haarbal werking durf ik niet te zeggen of het echt werkt en of je de nadelen op de koop wil toenemen.


Iams Naturally (lam en rijst)

De zak van Naturally doet je enigszins geloven dat dit echt een ander product is dan de Vitality. Helaas: Kijken we naar de ingrediënten en analyse, dan is het teleurstellend voornamelijk hetzelfde.


Ingrediënten: Gedroogde kip en kalkoen, maïs, tarwe, dierlijk vet, rijst (4,1%), lam (4,1%), gedroogde bietenpulp (1,9%), gehydroliseerde dierlijke eiwitten, gedroogde hele eieren, fructo-oligosacchariden (0,67%), kaliumchloride, biergist, visolie, gedroogde groenten en vruchten (1%, appelpulp, wortels, erwten, spinazie, tomaten), calciumcarbonaat.


Analyse

Vocht10%*DMME
Eiwit33%36,7%32%
Vet15%16,7%36%
NFE32,9%36,6%32%
Vezels1,9%2,1%
Ruwe as7,2%8,0%Kcal: 332,9


Beoordeling

Net zoals bij voorgaande brok varianten van Iams, vind ik de eiwit hoeveelheid te laag, alhoewel de kwaliteit redelijk is. Het is jammer dat ze hier gehydrolyseerde dierlijke eiwitten hebben toegevoegd – iets wat in mijn optiek niet nodig is voor gezonde dieren. Verder vind ik de hoeveelheid koolhydraten hier ook te hoog.


De marketing (“naturally” en de zak uitstraling) doen je geloven alsof je echt een mooi product koopt, maar persoonlijk vind ik niet dat de inhoud dat waarmaakt. Het is niet biologisch of anderszins bijzonder. Eerlijk gezegd voel ik me een beetje bedonderd…


Mijn persoonlijke gevoelens over de uitstraling daargelaten, zou ik het op basis van de analyse niet aanbevelen.


Conclusie: Iams brokken voor volwassen katten niet aanbevolen

De ingrediënten en analyses zijn grofweg hetzelfde van alle varianten, wat ik teleurstellend vind voor een merk dat zoveel ‘variatie’ aanbiedt – wat dus vooral marketing lijkt.


De ingrediënten op zichzelf zijn overigens niet slecht. De analyse daarentegen verraad het hoge gebruik van koolhydraten en in sommige gevallen valt het vezelgehalte ook te hoog uit naar mijn zin (Indoor en Hairball).

Al met al zo ik Iams niet voeren aan mijn kat.