Merkreview Haaks®B.A.R.F. KVV voor de kat

Voer review HaaksBARF KVV

Haaks®B.A.R.F. is een KVV voor honden en katten. Door de voedingswijze aan te passen op de kat, leven ze prettiger en gezonder, en het kan klachten voorkomen, zo stelt deze vers vlees fabrikant op zijn website. Voor alle producten van Haaksbarf geldt dat er geen kunstmatige toevoegingen, conserveringsmiddelen, varkensvlees, granen en/of rijst in zitten.

Haaks®B.A.R.F. vleesvoeding voor katten

Welke smaken heeft Haaksbarf voor de kat?

Voor katjes hebben ze 4 verschillende smaken:

 • Rund
 • Kip
 • Konijn
 • Vis

Is het compleet?

Haaksbarf beveelt aan om smaken te variëren om de voeding compleet te maken.

Zo zouden ook de calciumbronnen optimaal benut worden, omdat deze altijd afkomstig zijn van het dier die ook als smaak wordt vermeld. Dus “rund” bevat runderbot, “kip” bevat kippenbot, et cetera.

Lees hier meer over hoe je compleet voert volgens verschillende visies.

Zit er een premix in Haaksbarf KVV?

Nee, er wordt geen premix van vitaminen en mineralen toegevoegd.

Haaks®BARF KVV Kip

Ingrediënten: 70% kippenspiervlees, 15% kippenorgaan en 15% kippenbot.

Analyse

Vocht64,8%DMME
Eiwit16,5%46,9%33,1%
Vet15,4%43,8%65,7%
NFE0,6%1,7%1,2%
Vezel0,4%1,1% 
Ruwe as2,3%6,5%Kcal: 199,3

NFE = Nitrogen Free Extract, de koolhydraten zonder vezel
DM = Droge basis (dry matter), ME = Metaboliseerbare energie
Kcal en ME berekent op basis van traditionele Atwater (beter verteerbaar)

De beoordeling

Helaas is HaaksBARF behoorlijk spaarzaam met zijn informatie. Zo weten we niet welke organen gebruikt worden in de voeding. Daar zou ik graag meer informatie over zien. In de rund en konijn variant specificeren ze dat ook niet.

Wel zijn alle producten single-eiwit, waarin zelfs de botten van dezelfde diersoort komen.


Blog advertentie Via Natura

Als we gaan kijken naar de analyse, valt op dat deze KVV behoorlijk vet is. Veel KVV’s hebben daar last van, maar deze gaat nog wel een stapje verder. Een kat in het wild krijgt ongeveer 46% van zijn calorieën (ME) uit vet. Als ze zelf kunnen kiezen verminderen ze dit naar 36%ME (en eten ze meer koolhydraten).

Het is niet per se dat katten niet kunnen tegen deze hoeveelheid vet, maar zoveel vet is niet altijd wenselijk (bv bij katten die al neigen naar overgewicht of dit al zijn).

Ook had ik de eiwitten liever wat hoger gezien – en dan dus het vet wat lager.

HaaksBARF energieprofiel: alle varianten

Hieronder zie je het deel energie (ME) dat de verschillende macronutriënten leveren. De Kcal zijn berekend op basis van de traditionele Atwater methode. Negatieve waarden komen omdat het totaal van eiwitten, vet, vezel, ruwe as en vocht al de 100% overschrijden.

VariantEiwitVetNFEKcal
Kip33,1%65,7%1,2%199
Konijn48,1%51,9%0,0%157
Rund28,7%73,8%-2,5%212
Cijfers op energiebasis (ME)

De vis variant is niet aanwezig, omdat deze gegevens niet op de website van HaaksBARF vermeld staan. Hierover heb ik een mail gestuurd.

De konijn vind ik het meest aantrekkelijk gebaseerd op de analyse. Deze bevat meer eiwit en minder vet. Daardoor is het ook geschikter voor gecastreerde katjes (die minder mogen eten) en katjes met overgewicht of daarnaar neigen.

De rund is extreem vet, en zou ik daarom laten staan.

Wat wel voordelig is, is dat de kip en rund variant laag in fosfor zijn. Voor (beginnende) nierpatiëntjes kan dat een voordeel zijn.

VariantCalciumFosforCalcium (DM)Fosfor (DM)
Kip0,27%0,25%0,77%0,71%
Konijn0,89%0,65%2,82%2,06%
Rund0,35%0,29%0,96%0,80%
Cijfers links op “as fed” basis; cijfers rechts op droge basis (DM)

Conclusie: Alleen de konijn

Zoals vele KVV’s zijn ook deze aan de vette kant, met name de kip en rund. Voordeel van die smaken is wel het lage fosfor gehalte.

Mijn keuze voor gezonde katjes zou vallen op de HaaksBARF konijn smaak, die eiwitrijker en vetarmer is. Onthoud wel dat je deze moet roteren met andere voeding, bijvoorbeeld KVV van een ander merk.

Pootje Catmoneo

2 reacties:

 1. Omdat 250 gram rauw vlees best veel is voor een kat om in twee dagen op te eten (anders bederft het) zou het fijn zijn als de verpakkingen kleiner zouden worden. Nu heb je de neiging om dit toch al vette vlees op te gaan voeren in twee dagen, waardoor de kat makkelijk in gewicht aankomt. Onze gecastreerde kater kwam in no time 0,75 kg aan na een dieet op Haaks Barf konijn en brokjes. en dan moesten we nog vaak restjes weggooien omdat het nog te veel was om in twee dagen te consumeren. Ook hebben we een keer meegemaakt dat het konijn al bedorven was bij het open maken van de verpakking uit de vriezer. Helaas hebben we hier geen reactie op ontvangen van HaaksBarf.

  • Ik snap je probleem. Zelf heb ik 1 katje en ik krijg ook geen 250 gram op in 2 dagen. Daarom ontdooi ik het enigszins, verdeel het dan in porties van 30 gram en gooi dat in de vriezer. Zo kan ik voor de dag eruit halen wat ik nodig heb.

   Misschien voor jullie een idee om de rolletjes van 250 gram in 3 te verdelen.
   Want kleinere verpakkingen zijn misschien praktischer, maar ook duurder. Dat is dan weer het nadeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *