Voer review Yarrah natvoer kuipjes
Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
4 min

Review Yarrah Bio Natvoer kuipjes

4 min

Yarrah Bio heeft het Beter Leven Keurmerk. Door biologisch vlees te gebruiken – een van de weinig diervoeders die dit doet – zetten ze zichzelf als beter voor alle dieren in de markt. Ook gebruiken ze geen chemische of gemodificeerde ingrediënten.

Alle ingrediënten gemarkeerd met * zijn biologisch.

Het review van de Yarrah blikken vind je hier, en de brokjes van Yarrah hier.


Update geplaatst in april 2020 (met name in de chunks waren veranderingen).


Yarrah Paté Kuipjes Kip en kalkoen

Yarrah Paté Kuipje kip en kalkoen
 Ingrediënten: 57% vlees* en dierlijke bijproducten* (32% kip*, 15% rund*, 10% kalkoen*), plantaardige bijproducten* (1,5% van gedroogde aloë vera*), mineralen, oliën* en vetten* (zonnebloemolie*).

Toevoegingen: (per kg) Vitamine B1 5mg, vitamine B2 3,9mg, vitamine B6 3,9mg, vitamine B12 19,6mg, vitamine D3 250IE, vitamine E 30mg, taurine 450mg, biotine 100mcg, jodium 0,5mg, mangaan 6mg, koper 1mg, zink 20mg


Analyse

Vocht80,5%DMME
Eiwit10%51,3%38%
Vet6,5%33,3%60%
NFE10,6%3,1%2%
Vezels0,4%2,1%
Ruwe as2%10,3%kcal: 922

NFE: Nitrogen Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De beoordeling

De eiwitten – Redelijk gespecificeerd naar diersoort, alhoewel helaas niet beschreven wordt welke bijproducten gebruikt zijn. Het maakt nogal verschil of dit organen zijn (rijk aan vitaminen en mineralen) of slechts de veren en hoeven. De totale eiwitten gaan wel weer omhoog naar 38%ME, wat redelijk goed is.


De vetten – Waarschijnlijk mede door de toevoeging van “oliën en vetten (zonnebloemolie)” schrikbarend hoog. Ik had liever wat minder vet en wat meer eiwit gezien.


De koolhydraten – Netjes laag, zeker geschikt voor suikerkatten (alhoewel het vetgehalte dat niet is). Wel op basis van plantaardige bijproducten, waarbij je geen idee hebt wat dit precies inhoudt.


Conclusie – Zeker voor een biologische variant die redelijk betaalbaar is op dagelijkse basis het overwegen waard.


Andere smaken

Ook verkrijgbaar in de smaken ‘zalm’ en ‘kip met rund’.


Paté Zalm – De zalm bevat wat minder eiwitten (36%ME) en nóg meer vet (64%ME). Het is erg jammer dat de eiwitten voornamelijk kip is, dan rund, en dan nog 4% zalm. Het had beter ‘kip’ kunnen heten in dat opzicht. Er zou 0%ME koolhydraten inzitten, wat mogelijk is door het gebrek aan plantaardige toevoegingen behalve de algen.


Paté Rund met kip – De eiwitten zijn met 38%ME oké. Het is iets minder vet dan de ‘kip en kalkoen’ maar is met 56%ME nog steeds best hoog. Het bevat iets meer koolhydraten, maar met slechts 6%ME is dat niet echt problematisch, zelfs niet voor suikerkatjes.


Yarrah Chunks in kuipjes Vis

 Ingrediënten: 55% bouillon*(water, 0,1% lavas*, 0,1% kippenmeel*), 45% chunks (30% kippenvlees*, 26% kipkarkas*, 8% MSC¹-haring, 8% kippenlever*, 8% kip orgaanmix*, water, 2% aardappelzetmeel*, 2% soja eiwitpoeder*, 2% mineralen, 0,2% gedroogde spirulina*).

Toevoegingen: (per kg) Vitamine B1 5mg, vitamine B2 3,9mg, vitamine B6 3,9mg, vitamine B12 19,6mg, vitamine D3 250IE, vitamine E 30mg, taurine 450mg, biotine 100mcg, jodium 0,5mg, mangaan 6mg, koper 1mg, zink 20mg


Analyse

Vocht84%DMME
Eiwit7%43,8%35%
Vet4,5%28,1%54,5%
NFE12,1%13,1%10,5%
Vezels0,4%2,5%
Ruwe as2,0%12,5%kcal: 702

NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De beoordeling

De eiwitten – Alhoewel dit ‘vis’ heet, komt het meeste van kip. Slechts 8% komt van haring. De eiwitten zijn niet erg hoog (en nog lager dan hun vorige samenstelling).


De vetten – Net zoals bij de vorige met name uit het vlees en hier ook uit de vis. Dit natvoer is wel redelijk vet.


De koolhydraten – Net als bij de vorige plantaardige bijproducten. Het is wel redelijk laag met 10,5%ME. De eerdere samenstelling was lager in KH, en daarmee geschikt voor suikerkatjes, maar je ziet dit het liefst onder de 6%ME en dan is het nu te hoog.


Conclusie – Behoorlijk vet en relatief laag in eiwitten. Net zoals de chunks in blik, is het te overwegen als je de prijs voor een biologisch product meeneemt. Maar dan zou ik het wel combineren met iets wat hoger is in eiwit en lager in vet.


Andere chunks in kuipje smaken

Hieronder vind je de samenstelling van de 'kip en kalkoen' en 'kip en rund' variant op energiebasis (ME).

SmaakEiwitVetNFEkcal
Kip en kalkoen35%62%3%75
Kip en rund37%53%10%72


Kip en kalkoen – Net zoveel eiwit, nog meer vet, maar minder koolhydraten. Ik zou dit alleen af en toe voeren.

Kip en rund – Vergelijkbaar met de visvariant, alhoewel iets meer eiwit. Deze zou ik eerder overwegen vanwege het eiwitgehalte dan de 'vis' of 'kip en kalkoen'.


Waar zijn Yarrah natvoer kuipjes te koop en hoeveel kost het?

Zowel de blikken als kuipjes in alle smaken zijn te koop bij Zooplus. Opmerkelijk genoeg zijn zij goedkoper dan de Yarrah Shop zelf, doordat ze bulkvoordeel bieden.


De dagprijzen zijn een benadering voor gecastreerde katten die ongeveer 25% minder mogen eten dan gecastreerde katten.

Kuipje PatéKuipje Chunks
Per kilo€8,32€8,32
Prijs per dag (Kat 4 kilo)€1,70€2,20


Om eerlijk te zijn vind ik dit best prijzig worden voor deze samenstelling en analyse. Wil je dit af en toe geven, dan is het minder een probleem, maar je kunt waarschijnlijk beter kiezen voor de paté blikken van het Yarrah natvoer assortiment voor de beste kwaliteit-prijs verhouding.


Yarrah kuipjes: Biologisch, maar best wel vet

Verschillende van de kuipjes zijn behoorlijk vet, met 60% of meer van de calorieën uit vet. Helaas gaat dat zeker bij de chunks ten koste van de eiwitten, alhoewel de paté ook de 40% niet haalt.


Van Yarrah vind ik de blikken paté de beste keuze qua prijs-kwaliteit, en kan zeker af en toe gevoerd worden als onderdeel van het dieet. De kuipjes kun je ook wel af en toe voeren, maar zijn aanzienlijk prijziger.


*Alle ingrediënten met een * zijn biologisch. De visingrediënten met een 1 zijn van MSC visboerderijen. Voor meer over MSC gecertificeerde visboerderijen, zie hier meer informatie.