Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
1 min

Review Little Big Paw

1 min
Little Big Paw Eend Mousse natvoerLittle Big Paw heeft diverse smaken mousse natvoer. Ze gebruiken verse vleesbronnen die uit de UK komen. Het is graanvrij (tarwe, rijst, mais) en soja vrij. Het bevat ook geen kunstmatige conserveringsmiddelen, kleurstoffen of smaakstoffen.   Tijd om dieper in te gaan om dit - voor mij onbekende - merk.

Little Big Paw smaken

Alle natvoeren zijn mousse textuur, en zijn verkrijgbaar in de smaken:
  • Puur kip
  • Kalkoen
  • Eend
  • Atlantische zalm
  • Oceaanvis
  • Atlantische tonijn

Little Big Paw Eend Mousse

Ingrediënten: 70% Verse eend (min. 26%) en kip, mineralen, zalmolie, zonnebloemolie Toevoegingen: Vitamine A 5300iu, vitamine D3 530iu, vitamine E 7.95mg, Taurine 500mg, zinksulfaat monohydraat 151 mg, ijzersulfaat monohydraat 35mg, mangaansulfaat 16.5mg, natriumseleniet 1.18mg, Calciumjodaat 0.84mg   Analyse
Vocht75%DMME
Eiwit10%40%28%
Vet10%40%68%
NFE11,3%5,2%4%
Vezels0,5%
Ruwe as3,2%Kcal: 1252
*Niet vermeld op de website, 10% is de vaste aanname voor brokken 1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren. 2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

De eiwitten

In deze bakjes zit maar liefst 70% vlees. In dit geval is dit minimaal 26% eend en de rest (Allergieën Dit is bij elke smaak zo. Alhoewel er dus diverse smaken is alleen de kip single protein, de rest is duo protein met kip. Dit kan bij allergieën en intoleranties handig zijn, maar weet ook dat kip in de top 3 allergenen staat samen met rund en vis.

De vetten

De vetten komen daarentegen heel hoog uit. De totale vetten op energiebasis is 68%ME. In het wild eten ze 46%ME uit vet, als ze zelf mochten kiezen nog minder (36%ME). Dat vertelt mij dat de delen die ze van de eend en kip hebben gebruikt, met name de vetrijke delen waren.   Tevens is er ook nog zalmolie én zonnebloemolie gebruikt. Zonnebloemolie is hoog in omega-6 vetten die weer redelijk worden uitgebalanceerd door de omega-3 rijke zalmolie. Helaas zijn er geen cijfers op de website over deze verhoudingen van omega 3 en 6.   Niet bij overgewicht Deze voeding is niet handig bij overgewicht. Door de vele vet is het caloriedichter dan de meeste andere natvoer en kan je kat er minder van eten. Tevens zijn de eiwitten wat mij betreft te laag voor een afvalproces, waarbij de kans groter is dat er spierverlies optreedt in plaats van vetverlies.   Bij ondergewicht Vind je kat natvoer lekker en zoek je een energie rijke natvoer, dan is dit een optie. Zeker bij ondergewicht en ter verleiding van eten kan dit behulpzaam zijn.

De koolhydraten

In deze voeding zit 4%ME uit koolhydraten (NFE). Toch zijn er geen plantaardige ingrediënten die dit veroorzaken. Het kan komen door de glucose die in spieren en de lever zit of door magen die nog gevuld waren met plantaardig materiaal.   Suikerkatten? De lage hoeveelheid koolhydraten kan het geschikt maken voor suikerkatten, maar het hoge vetgehalte doet me twijfelen. Zeker omdat suikerziekte vaak gepaard gaat met overgewicht, is dit mogelijk niet de juiste voeding voor suikerkatten. Little Big Paw Eend Mousse natvoer

Energieprofiel andere smaken

SmaakEiwitVetNFE
Kip32%60%8%
Eend28%68%4%
Kalkoen30%65%6%
Zalm28%68%4%
Oceaanvis32%60%8%
Tonijn30%69%1%
  Hierboven zie je het energieprofiel van alle smaken: De eiwitten - Deze komt niet uit boven de 32%ME, wat ik te laag acht voor gecastreerde katten voor optimaal onderhoud van spieren, organen en huid. Als je het combineert met voer dat hoger in eiwitten is, kan het wel. De vetten - Alle varianten zijn hoog in vet en zijn daarom minder geschikt voor katten met overgewicht. Bij katten met ondergewicht is het mogelijk wel een optie. De koolhydraten - Blijven bij allen onder de 10%ME, en zelfs een aantal onder de 5%ME. Dit kan ze geschikt maken bij suikerziekte, alhoewel ik daar enigszins over twijfel door de lage eiwitten en hoge vetgehalte.

Waar is Little Big Paw natvoer te koop en wat is de prijs?

Little Big Paw is te koop bij Tims. Zij hebben alle smaken. Bol.com heeft het ook te koop, maar niet alle smaken en is duurder.
Gemiddeld
Per kilo€16,35
Prijzen per dag:
Kat 3 kilo (157kcal)€2,17
Kat 4 kilo (190kcal)€2,63
Kat 5 kilo (220kcal)€3,06
  Voor de hoeveelheid vlees is dit niet heel erg duur. Echter voor de analyse vind ik het toch aan de hoge kant. Er zijn betere natvoeren in dezelfde prijscategorie en zelfs in een lagere prijscategorie, alhoewel je dan mogelijk wel moet dealen met meer koolhydraten of kunstmatige conserveringsstoffen.

Conclusie: Prijzig

Er wordt 70% vlees toegevoegd wat positief is. Waar het vlees vandaan komt lijkt ook met enige zorg uitgekozen te zijn als ik de website moet geloven, alhoewel dit niet betekent dat het biologisch is. Ook de andere ingrediënten zien er best goed uit. Helaas is het voer vooral hoog in vet maar niet in eiwitten.   Tevens is het niet geschikt voor katten met een gevoeligheid voor kip. Mogelijk is het bij katten met suikerziekte geschikt door de lage koolhydraten. Bij overgewicht zou ik liever een andere voeding kiezen die wat lager is in vet, zodat je meer voer kunt geven zonder teveel calorieën te geven (bovendien zijn de eiwitten daarvoor te laag, wat kan leiden tot spierverlies in plaats van vetverlies). Pootje PurrfectCat De samenstelling en analyse komt van de officiële website van Little Big Paw. Dit review is geupdate in oktober 2018 naar aanleiding van nieuwe inzichten.