Review: Mac’s Cat Natvoer

Mac's Cat natvoer review

Mac’s Cat was voor mij  een nieuw merk. Ze hebben diverse smaken in blik en ook een lijn ‘senstive’ die uit één eiwitbron bestaat. Tijd om deze eens aan een review te onderwerpen.

Mac’s Cat natvoer smaken voor volwassen katten

 • Gevogelte en cranberries
 • Rund
 • Zalm en kip
 • Kalf en kalkoen
 • Eend, kalkoen en kip
 • Rund en kippenhartjes
 • Eend, konijn en rund
 • Hart en lever
 • Lam en kalkoen

En onder senstive (één eiwitbron):

 • Lam
 • Kalkoen

Mac’s Cat Adult Gevogelte en cranberries

Mac's Cat Gevogelte en Cranberries

Ingrediënten: Vlees (min. 45% gevogelte, min. 25% rund) en dierlijke nevenproducten (gevogeltehart, gevogeltelever, gevogeltemaag, runderhart, runderlever, runderpens), cranberry (3%), mineraalstoffen (1%), distelolie (0,2%).

Toevoegingen: vitamine D3 (200 IE/kg), vitamine E (30 mg/kg), taurine (1.500 mg/kg), zink [als zinksulfaat, monohydraat] (15 mg/kg), mangaan [als mangaan-(II)-sulfaat, monohydraat] (3 mg/kg), jodium [als calciumjodaat, watervrij] (0,75 mg/kg), selenium [als natriumseleniet] (0,03 mg/kg).

Analyse

Vocht 80% DM ME
Eiwit 10,6% 53% 40%
Vet 6,5% 32,5% 60%
NFE 0,1% 0,5% 0%
Vezels 0,4% 2%  
Ruwe as 2,4% 12% Kcal: 92,7

NFE = Nitrogen free extract (koolhydraten zonder de vezels)
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie
Kcal/100 gram

De beoordeling

De eiwitten

De eiwitten komen uit vlees, waarvan deels gevogelte en deels rund. Ook zijn er diverse “bijproducten” toegevoegd, wat gespecificeerd wordt naar diverse organen. Deze leveren zowel eiwitten als mineralen en vitaminen. Niet elke kat vind pens lekker overigens.

Er komt 40% van de energie uit eiwitten. Dit is voldoende voor gecastreerde katten voor spieronderhoud.

De vetten

Deze komen met name uit de vleesdelen. De distelolie (soms ook als saffloer olie benoemd) is een rijke bron van met name omega-6 vetzuren. Overigens gebruiken ze niet overal distelolie, soms is dit ook teunisbloemolie of hennepolie, en in één geval zalmolie.

Deze voeding is behoorlijk vetrijk. Maar liefst 60% van de energie wordt geleverd door vetten. Op droge basis is dit 32,5%. Voor katten met overgewicht is dat wat minder geschikt.

De koolhydraten

Deze zijn amper toegevoegd. Alleen de cranberries kunnen we als zodanig classificeren. Alhoewel de wetenschap er niet erg duidelijk over is, wordt gedacht dat cranberries goed zijn voor een gezonde blaas en kunnen helpen bij blaasontstekingen.

De koolhydraten in deze voeding zijn superlaag: slechts 0,5% op droge basis. Hierdoor is deze voeding geschikt voor katten met suikerziekte.


Blog advertentie Via Natura

Eindoordeel: Een fijne voeding met voldoende eiwitten en gespecificeerde dierlijke ingrediënten. Mac’s Cat is één van Lapjes favorieten. Het is wel ietwat vet, dus let op met te dikke katten en hoeveel je voert.

Andere Mac’s Cat Adult

Hieronder vind je de samenstelling op energiebasis van de andere smaken, inclusief de kcal per 100 gram. Alle varianten zijn redelijk vet, maar bevatten heel weinig koolhydraten. Goed geschikt voor suikerkatten zonder overgewicht in dat opzicht. De kalf/kalkoen en lam/kalkoen zijn wat mij betreft ietsjes te laag in eiwitten (richtlijn: 40%ME+).

Smaak Eiwit Vet NFE Kcal
Gevogelte en cranberries 40% 60% 0% 92,70
Rund 42% 57% 2% 90,20
Zalm en kip 42% 57% 2% 90,20
Kalf en kalkoen 38% 61% 1% 96,80
Eend, kalkoen en kip 42% 57% 2% 90,20
Rund en kippenhartjes 40% 58% 2% 94,80
Eend, konijn en rund 41% 53% 6% 89,95
Hart en lever 40% 59% 0% 93,05
Lam en kalkoen 37% 61% 2% 92,50

Mac’s Cat Sensitive: Kalkoen

Macs Sensitive Kalkoen

Ingrediënten: Vlees (ten minste 70% kalkoen) en dierlijke bijproducten (kalkoenhart, kalkoenmaag, kalkoenlever), wortelen (2%), mineralen (1%), distelolie (0, 2%)

Toevoegingen: vitamine D3 200 IU, vitamine E 30 mg / kg, taurine 1500 mg / kg, zink als zinksulfaat, monohydraat 15 mg / als mangaan sulfaat, monohydraat 3 mg / kg, jood als Cacliumjodat kg, mangaan, watervrij 0,75 mg / kg, seleen als natriumseleniet 0,03 mg / kg

Analyse

Vocht 80% DM ME
Eiwit 10,8% 54% 41%
Vet 6,3% 31,5% 58%
NFE 0,2% 1% 1%
Vezels 0,4% 2%  
Ruwe as 2,3% 11,5% Kcal: 92,1

Beoordeling

De eiwitten zijn net als bij de adult van dierlijke producten, in dit geval van kalkoen vlees en organen. Met 41% van de calorieën uit eiwitten zit er ook voldoende in voor gecastreerde katten.

Heeft je kat last van jeuk en vermoed je een voedselallergie, dan kun je deze voeding proberen in een eliminatiedieet. Het is dan wel handig zeker te weten dat je kat nog niet eerder kalkoen heeft gehad.

De vetten komen hier uit het vlees en een klein beetje uit de toegevoegde distelolie.

Voor de koolhydraten zijn hier wortelen toegevoegd, maar dit is slechts in hele kleine mate. Aan de cijfers zien we dan ook terug dat dit weinig energie levert en ook de vezels niet extreem opkrikt. Het is prima geschikt voor suikerkatjes.

Sensitive lam

Hieronder vind je de samenstelling op energie basis en de kcal per 100 gram voor de Sensitive lam variant.

Smaak Eiwit Vet KH Kcal
Lam 37% 61% 2% 92,50

Conclusie: Mac’s Cat blikken aanbevolen

Mac’s Cat Adult en Sensitive blikken bevatten veel vlees van gespecificeerde bronnen. Ze hebben een mooie hoeveelheid eiwit. Ze zijn wel ietwat vet, dus let op met hoeveel je voert. De koolhydraten zijn extra laag, waardoor ze super geschikt zijn voor katten met suikerziekte. Vermoed je een voedselallergie, dan kun je nog eens uitwijken naar de Sensitive varianten.

Tevens is de prijs goed: rond de €1 per dag voor een kat van 4 kilo (gecastreerd). Voor zo’n goede natvoer met zoveel vlees zie je dat niet veel. Ook zijn er voldoende smaken om uit te kiezen en te proberen.

Het is een van Lapjes favorieten en ik denk dat het zeker het proberen waard is om te proberen of jouw kat het ook lekker vind!

Mac’s Cat natvoer is te koop bij Zooplus

Pootje PurrfectCat
Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

10 reacties:

 1. Hallo Marilyn,

  Omdat mijn poes (ca. 14 jaar) veel dronk en ik beducht was voor diabetes, ben ik Mac’s Cat voer gaan geven (kip, kalkoen, eend), nu sinds een half jaar. De laatste maanden valt me op dat er harde, donkere, taaie stukken en stukjes in het voer zitten. Geen idee of ik die aanvankelijk over het hoofd heb gezien, of dat ze een recente toevoeging zijn. Poes laat ze liggen en áls ze er per ongeluk van binnen krijgt, spuugt ze er na een aantal uren van. Alleen maagsap mét zo’n stuk(je). Verder ben ik heel tevreden over het voer en haar conditie. Ik pulk die stukken er nu uit, wat een heel gedoe is. Aan de binnenkant ervan zitten nog stukjes vlees. Die peuter ik eraf. Heb je enig idee wat dit taaie spul is? Worden de eendenvoetjes soms mee gemalen of zo? Dank!

  • Ik denk dat ik weet wat je bedoelt, dat is mij ook opgevallen. Ik ben er nog niet achter wat het is. Ik dacht eerst vissenhuid (zo’n grauwe, grijzige kleur), maar daarvoor is het te taai denk ik. Ik had net een nieuw blikje open, maar daarin trof ik het niet aan. Als ik het weer zie, maak ik even een foto.
   Hoe dan ook, mijn kat hoeft het ook niet, en laat het liggen op haar bordje. Dan gooi ik het gewoon weg.

 2. Ik geef nu mijn 3 dames (Coon, Manx en Htk) al een tijdje Mac’s blikken, dat gaat er in met erg veel smaak. Maar ik vroeg me af of er iets is wat ik kan geven voor de tandjes, dus iets harders en waar ze wat meer moeite voor moeten doen.

 3. Annemieke Goedhart

  Hi Marilyn,

  Mijn kater van 1 jaar krijgt dit voer. Over een paar weken krijgen we een kitten van 13 weken. Kan ik dit voer ook aan hem geven? Met 2 katten is het niet ideaal om verschillende soorten voer te geven, ze eten vaak toch van elkaar mee maar ik wil natuurlijk voor de kleine ook het beste. Welk natvoer zou jij aanraden voor kittens wanneer Mac’s niet voldoet?
  Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Annemieke

  • Ook de kitten kan gewoon eten van de Mac’s Cat.
   Mocht je twijfelen, GranataPet Adult heeft ook kittenvarianten.
   Bedenk wel dat het maagje van de kitten aanzienlijk kleiner is, dus ze moeten vaker eten – zeker met natvoer is dat heel erg van belang.

 4. Suzanna van der Voort

  Tot nu toe zijn de blikken vrij van hals/nek/strot, maar omdat de fabrikant zonder vooraf te waarschuwen, wijzigingen kan aanbrengen in de samenstelling, is het aan te raden bij elke nieuwe bestelling naar de samenstelling te kijken op het etiket.

  Omdat Mac’s niet te koop is in de winkel, slechts online, kan men een onwenselijke verandering vaak pas zien als het tastbaar bij je thuis staat.
  De webwinkel is ook vaak te laat met het doorvoeren van wijzigingen (begrijpelijk) en sommige webwinkels geven weinig of geen informatie.

  Einde 2016 heb ik een ordner gemaakt met daarin van elk goed bevonden natvoer / droogvoer het etiket met mijn berekeningen, de pro’s en contra’s opgeschreven met de datum erbij, opgeplakt op een A4 en heb ondertussen al Bozita natvoer en Porta 21 ten nadele zien veranderen.
  Bozita heeft meer koolhydraten gekregen en Porta21 heeft nu 0,15% glucose toegevoegd aan alle natvoer.

  Mijn kater van bijna 9 jaar krijgt als hoofdvoer natvoer, brokjes geef ik alleen als ik te lang wegblijf en om hem te laten rennen.
  Alles tel ik op en hou dit per dag bij op een kalender in de keuken, speciaal voor hem en iedere maandag wegen we ons.
  Ik wil hem nog graag 500 gram laten afvallen en dit zal nog een hele klus worden, omdat hij een grote knuffelige bankhanger is met weinig animo voor spelen.
  We zijn op de goede weg: van 8,6 kg naar 6,9 kg/7kg zonder honger of crashdieet.
  Sinds zijn overgang naar natvoer heeft hij ook geen problemen meer met zijn anaalklieren, die einde 2016 gedurende 3 maanden, elke maand uitgeknepen moesten worden en zijn vacht is nog nooit zó zacht geweest.

  Mijn DA-praktijk telt 3 dierenartsen, lief, aardig en kundig maar zij verkopen het ABC voer van Hills en zijn totaal onbekend met termen als Menadion (K3), DL-methionine, BHA, BHT en nog meer van die rotzooi. Dus het werd uren van zelfstudie, maar het is het allemaal waard!
  Mijn happy en glimmende chippendale maakt mij erg happy…wat wil ik nog meer 🤗

  Lieve groet van mij

  • Het is inderdaad belangrijk goed in de gaten te houden of samenstellingen veranderen. En dat dit op webshops lang niet altijd goed wordt bijgehouden of overgenomen klopt helemaal. Het blijft opletten. Misschien als je er thuis achterkomt dat de samenstelling is verandert, dat je het dan kan terugsturen naar die webshop.

   Wat goed dat je je kat al zoveel hebt laten afvallen en dat hij er blijkbaar al behoorlijk van opgeknapt is. Zo blijkt maar weer dat met zelfstudie en goed blijven opletten je echt een heel eind kan komen, ook al beveelt de dierenarts heel wat anders aan.

 5. Suzanna van der Voort

  Hallo Marilyn,

  De Mac’s Cat pouches bevatten allen gevogelte nek/hals en zoals ik eerder heb vermeld, wordt dit zo veel mogelijk door mij vermeden, omdat ik niet weet of de schildklier hormonen ook rondom de plek aanwezig zijn, na verwijdering van de schildklieren.
  Voor katten met een schildklier aandoening van groot belang om extra voorzichtig te zijn met hals/nek/strot.

  Groetjes

  • Je hebt gelijk voor de pouches (Multipak), daarin zit in velen kippennekken verwerkt. Dit heb ik ook gelijk even toegevoegd in het artikel.
   Voor de blikken vind ik alleen hart, lever, long en maag. Heb jij een andere bron waaruit blijkt dat hierin ook nekken zitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *