Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
4 min

Review: Mac’s Cat Natvoer

4 min
Mac's Cat natvoer review

Mac’s Cat was voor mij  een nieuw merk. Ze hebben diverse smaken in blik en ook een lijn ‘senstive’ die uit één eiwitbron bestaat. Tijd om deze eens aan een review te onderwerpen.

Mac’s Cat natvoer smaken voor volwassen katten

 • Gevogelte en cranberries
 • Rund
 • Zalm en kip
 • Kalf en kalkoen
 • Eend, kalkoen en kip
 • Rund en kippenhartjes
 • Eend, konijn en rund
 • Hart en lever
 • Lam en kalkoen

En onder senstive (één eiwitbron):

 • Lam
 • Kalkoen

Mac’s Cat Adult Gevogelte en cranberries

Mac's Cat Gevogelte en Cranberries

Ingrediënten: Vlees (min. 45% gevogelte, min. 25% rund) en dierlijke nevenproducten (gevogeltehart, gevogeltelever, gevogeltemaag, runderhart, runderlever, runderpens), cranberry (3%), mineraalstoffen (1%), distelolie (0,2%).

Toevoegingen: vitamine D3 (200 IE/kg), vitamine E (30 mg/kg), taurine (1.500 mg/kg), zink [als zinksulfaat, monohydraat] (15 mg/kg), mangaan [als mangaan-(II)-sulfaat, monohydraat] (3 mg/kg), jodium [als calciumjodaat, watervrij] (0,75 mg/kg), selenium [als natriumseleniet] (0,03 mg/kg).

Analyse

Vocht 80% DM ME
Eiwit 10,6% 53% 40%
Vet 6,5% 32,5% 60%
NFE 0,1% 0,5% 0%
Vezels 0,4% 2%  
Ruwe as 2,4% 12% Kcal: 92,7

NFE = Nitrogen free extract (koolhydraten zonder de vezels)
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie
Kcal/100 gram

De beoordeling

De eiwitten

De eiwitten komen uit vlees, waarvan deels gevogelte en deels rund. Ook zijn er diverse “bijproducten” toegevoegd, wat gespecificeerd wordt naar diverse organen. Deze leveren zowel eiwitten als mineralen en vitaminen. Niet elke kat vind pens lekker overigens.

Er komt 40% van de energie uit eiwitten. Dit is voldoende voor gecastreerde katten voor spieronderhoud.

De vetten

Deze komen met name uit de vleesdelen. De distelolie (soms ook als saffloer olie benoemd) is een rijke bron van met name omega-6 vetzuren. Overigens gebruiken ze niet overal distelolie, soms is dit ook teunisbloemolie of hennepolie, en in één geval zalmolie.

Deze voeding is behoorlijk vetrijk. Maar liefst 60% van de energie wordt geleverd door vetten. Op droge basis is dit 32,5%. Voor katten met overgewicht is dat wat minder geschikt.

De koolhydraten

Deze zijn amper toegevoegd. Alleen de cranberries kunnen we als zodanig classificeren. Alhoewel de wetenschap er niet erg duidelijk over is, wordt gedacht dat cranberries goed zijn voor een gezonde blaas en kunnen helpen bij blaasontstekingen.

De koolhydraten in deze voeding zijn superlaag: slechts 0,5% op droge basis. Hierdoor is deze voeding geschikt voor katten met suikerziekte.

Eindoordeel: Een fijne voeding met voldoende eiwitten en gespecificeerde dierlijke ingrediënten. Mac's Cat is één van Lapjes favorieten. Het is wel ietwat vet, dus let op met te dikke katten en hoeveel je voert.

Andere Mac’s Cat Adult

Hieronder vind je de samenstelling op energiebasis van de andere smaken, inclusief de kcal per 100 gram. Alle varianten zijn redelijk vet, maar bevatten heel weinig koolhydraten. Goed geschikt voor suikerkatten zonder overgewicht in dat opzicht. De kalf/kalkoen en lam/kalkoen zijn wat mij betreft ietsjes te laag in eiwitten (richtlijn: 40%ME+).

Smaak Eiwit Vet NFE Kcal
Gevogelte en cranberries 40% 60% 0% 92,70
Rund 42% 57% 2% 90,20
Zalm en kip 42% 57% 2% 90,20
Kalf en kalkoen 38% 61% 1% 96,80
Eend, kalkoen en kip 42% 57% 2% 90,20
Rund en kippenhartjes 40% 58% 2% 94,80
Eend, konijn en rund 41% 53% 6% 89,95
Hart en lever 40% 59% 0% 93,05
Lam en kalkoen 37% 61% 2% 92,50

Mac’s Cat Sensitive: Kalkoen

Macs Sensitive Kalkoen

Ingrediënten: Vlees (ten minste 70% kalkoen) en dierlijke bijproducten (kalkoenhart, kalkoenmaag, kalkoenlever), wortelen (2%), mineralen (1%), distelolie (0, 2%)

Toevoegingen: vitamine D3 200 IU, vitamine E 30 mg / kg, taurine 1500 mg / kg, zink als zinksulfaat, monohydraat 15 mg / als mangaan sulfaat, monohydraat 3 mg / kg, jood als Cacliumjodat kg, mangaan, watervrij 0,75 mg / kg, seleen als natriumseleniet 0,03 mg / kg

Analyse

Vocht 80% DM ME
Eiwit 10,8% 54% 41%
Vet 6,3% 31,5% 58%
NFE 0,2% 1% 1%
Vezels 0,4% 2%  
Ruwe as 2,3% 11,5% Kcal: 92,1

Beoordeling

De eiwitten zijn net als bij de adult van dierlijke producten, in dit geval van kalkoen vlees en organen. Met 41% van de calorieën uit eiwitten zit er ook voldoende in voor gecastreerde katten.

Heeft je kat last van jeuk en vermoed je een voedselallergie, dan kun je deze voeding proberen in een eliminatiedieet. Het is dan wel handig zeker te weten dat je kat nog niet eerder kalkoen heeft gehad.

De vetten komen hier uit het vlees en een klein beetje uit de toegevoegde distelolie.

Voor de koolhydraten zijn hier wortelen toegevoegd, maar dit is slechts in hele kleine mate. Aan de cijfers zien we dan ook terug dat dit weinig energie levert en ook de vezels niet extreem opkrikt. Het is prima geschikt voor suikerkatjes.

Sensitive lam

Hieronder vind je de samenstelling op energie basis en de kcal per 100 gram voor de Sensitive lam variant.

Smaak Eiwit Vet KH Kcal
Lam 37% 61% 2% 92,50

Conclusie: Mac’s Cat blikken aanbevolen

Mac’s Cat Adult en Sensitive blikken bevatten veel vlees van gespecificeerde bronnen. Ze hebben een mooie hoeveelheid eiwit. Ze zijn wel ietwat vet, dus let op met hoeveel je voert. De koolhydraten zijn extra laag, waardoor ze super geschikt zijn voor katten met suikerziekte. Vermoed je een voedselallergie, dan kun je nog eens uitwijken naar de Sensitive varianten.

Tevens is de prijs goed: rond de €1 per dag voor een kat van 4 kilo (gecastreerd). Voor zo’n goede natvoer met zoveel vlees zie je dat niet veel. Ook zijn er voldoende smaken om uit te kiezen en te proberen.

Het is een van Lapjes favorieten en ik denk dat het zeker het proberen waard is om te proberen of jouw kat het ook lekker vind!

Mac's Cat natvoer is te koop bij Zooplus

Pootje PurrfectCat