Review: Mac’s Cat Natvoer

Mac's Cat blikVoor mij is Mac’s een onbekend voer. Eerder heb ik al eens gezien dat ze ook voer hebben voor katten met aandoeningen en die kwamen best goed uit de bus. Daarom nu ook de gewone varianten onder review.

 

 

Mac’s Cat Natvoer

Mac's Cat blikMac's Cat Multipak Pouches
BlikkenPouches

 

Mac’s Cat in blik

Ingrediënten: vlees (min. 45% gevogelte, min. 25% rund) en dierlijke nevenproducten (gevogeltehart, gevogeltelever, gevogeltemaag, runderhart, runderlever, runderpens), cranberry (3%), mineraalstoffen (1%), distelolie (0,2%).

Toevoegingen: vitamine D3 (200 IE/kg), vitamine E (30 mg/kg), taurine (1.500 mg/kg), zink [als zinksulfaat, monohydraat] (15 mg/kg), mangaan [als mangaan-(II)-sulfaat, monohydraat] (3 mg/kg), jodium [als calciumjodaat, watervrij] (0,75 mg/kg), selenium [als natriumseleniet] (0,03 mg/kg).

 

Analyse

Vocht 80% Droge basis
Eiwit 10,7% 53,5%
Vet 6,4% 32%
KH 0,6% 3%
Vezels 0,4% nvt
Ruwe as 2,3% nvt

 

Allereerst valt op in alle blikken dat er minimaal 70% vlees inzit. Hier wordt ik al blij van. Tevens wordt er gebruik gemaakt van verschillende onderdelen van het dieren die gespecificeerd worden. Ook als je kijkt naar de eiwitanalyse is 53,5% heel netjes.

 

Het tweede waar ik altijd naar kijk zijn de koolhydraten: zijn deze lager dan 10% op droge basis? In dit geval zijn ze zelfs maar 3%, waardoor dit voor ook heel erg geschikt is voor katten met suikerziekte.

 

In de ingrediëntenlijst zie ik alleen cranberry als toevoeging die de kolhydraten verklaart. Deze wordt soms toegevoegd om de urine te verzuren, zodat struviet minder kans krijgt. Echter is het discutabel of de werkzame stoffen hierin het bewerkingsproces overleven. Daarnaast ben ik geen fan van het verzuren zonder medische reden, maar dat terzijde.

 

In andere varianten is dit geen cranberry maar een andere toevoegingen van ongeveer 3%, zoals wortel of banaan.

 

Naast deze blikken van 200 gram, hebben ze ook pouches van 100 gram. Deze zijn qua samenstelling en analyse gelijk aan de blikken. Hierdoor hebben ze een breed aanbod van eiwitbronnen (‘smaken’).

 

Positieve punten

 • Hoog vleesgehalte van 70%, waardoor er meer dan 53% eiwit in zit.
 • Gespecificeerd vlees en dierlijke bijproducten, van onder andere hart en lever.
 • Superlaag in koolhydraten, perfect voor suikerkatten
 • Geen kunstmatige aroma, kleur en conserveringsstoffen

 

Negatieve punten

 • Cranberry is twijfelachtig over de werking door de bewerking van natvoer.
 • Natriumseleniet: synthetische vorm van seleniet, liever zie ik de organische versie.
 • In de pouches (Multipak) zitten kippennekken, welke nog schildklierhormoon kunnen bevatten.

 

Conclusie: Mac’s raad ik aan

Er zit veel vlees in van verschillende bronnen die samen een mooie hoeveelheid eiwit en vet vormen. De koolhydraten zijn heel erg laag, waardoor het zelfs geschikt is voor suikerkatten. Bovendien zijn de blikken helemaal niet duur per dag: minder dan €1 voor het voeren.

 

Zeker het proberen waard of jouw kat dit wil eten!

Mac’s Cat natvoer is te koop bij Zooplus

Pootje PurrfectCat

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

4 reacties:

 1. Suzanna van der Voort

  Tot nu toe zijn de blikken vrij van hals/nek/strot, maar omdat de fabrikant zonder vooraf te waarschuwen, wijzigingen kan aanbrengen in de samenstelling, is het aan te raden bij elke nieuwe bestelling naar de samenstelling te kijken op het etiket.

  Omdat Mac’s niet te koop is in de winkel, slechts online, kan men een onwenselijke verandering vaak pas zien als het tastbaar bij je thuis staat.
  De webwinkel is ook vaak te laat met het doorvoeren van wijzigingen (begrijpelijk) en sommige webwinkels geven weinig of geen informatie.

  Einde 2016 heb ik een ordner gemaakt met daarin van elk goed bevonden natvoer / droogvoer het etiket met mijn berekeningen, de pro’s en contra’s opgeschreven met de datum erbij, opgeplakt op een A4 en heb ondertussen al Bozita natvoer en Porta 21 ten nadele zien veranderen.
  Bozita heeft meer koolhydraten gekregen en Porta21 heeft nu 0,15% glucose toegevoegd aan alle natvoer.

  Mijn kater van bijna 9 jaar krijgt als hoofdvoer natvoer, brokjes geef ik alleen als ik te lang wegblijf en om hem te laten rennen.
  Alles tel ik op en hou dit per dag bij op een kalender in de keuken, speciaal voor hem en iedere maandag wegen we ons.
  Ik wil hem nog graag 500 gram laten afvallen en dit zal nog een hele klus worden, omdat hij een grote knuffelige bankhanger is met weinig animo voor spelen.
  We zijn op de goede weg: van 8,6 kg naar 6,9 kg/7kg zonder honger of crashdieet.
  Sinds zijn overgang naar natvoer heeft hij ook geen problemen meer met zijn anaalklieren, die einde 2016 gedurende 3 maanden, elke maand uitgeknepen moesten worden en zijn vacht is nog nooit zó zacht geweest.

  Mijn DA-praktijk telt 3 dierenartsen, lief, aardig en kundig maar zij verkopen het ABC voer van Hills en zijn totaal onbekend met termen als Menadion (K3), DL-methionine, BHA, BHT en nog meer van die rotzooi. Dus het werd uren van zelfstudie, maar het is het allemaal waard!
  Mijn happy en glimmende chippendale maakt mij erg happy…wat wil ik nog meer 🤗

  Lieve groet van mij

  • Het is inderdaad belangrijk goed in de gaten te houden of samenstellingen veranderen. En dat dit op webshops lang niet altijd goed wordt bijgehouden of overgenomen klopt helemaal. Het blijft opletten. Misschien als je er thuis achterkomt dat de samenstelling is verandert, dat je het dan kan terugsturen naar die webshop.

   Wat goed dat je je kat al zoveel hebt laten afvallen en dat hij er blijkbaar al behoorlijk van opgeknapt is. Zo blijkt maar weer dat met zelfstudie en goed blijven opletten je echt een heel eind kan komen, ook al beveelt de dierenarts heel wat anders aan.

 2. Suzanna van der Voort

  Hallo Marilyn,

  De Mac’s Cat pouches bevatten allen gevogelte nek/hals en zoals ik eerder heb vermeld, wordt dit zo veel mogelijk door mij vermeden, omdat ik niet weet of de schildklier hormonen ook rondom de plek aanwezig zijn, na verwijdering van de schildklieren.
  Voor katten met een schildklier aandoening van groot belang om extra voorzichtig te zijn met hals/nek/strot.

  Groetjes

  • Je hebt gelijk voor de pouches (Multipak), daarin zit in velen kippennekken verwerkt. Dit heb ik ook gelijk even toegevoegd in het artikel.
   Voor de blikken vind ik alleen hart, lever, long en maag. Heb jij een andere bron waaruit blijkt dat hierin ook nekken zitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *