Merkreview Edgard en Cooper kattenbrokken

Edgard en Cooper Brok review

Edgard en Cooper is een van de nieuwere merken op de markt die snel groeit. De bedrijfsfilosofie is werken met natuurlijke ingrediënten en duurzaamheid. Veel mensen vragen om een review, dus bij deze een analyse.

Edgard en Cooper brokken voor katten

Ze hebben vier varianten:

 • Verse scharrelkip
 • Verse MSC witvis
 • Verse scharrelkip en MSC witvis (senioren)
 • Verse scharrelkip, scharrel eend, MSC witvis (kittens)

In dit artikel bespreek ik alleen de varianten voor adult katten.

(Het staat niet zo duidelijk op de website welke voor senior en kittens zijn, maar als je de producten aanklikt zie je het op de verpakkingsvoorbeeld).

Een review van het natvoer van Edgard en Cooper vind je hier.

Voorbeeld: Scharrelkip

Edgar en Cooper Adult Scharrelkip brok

Ingrediënten: verse kip 60%, zoete aardappelen, erwten, erwten proteïne, kippen jus, kippen vet, lijnzaad, mineralen, Mannan-oligosacchariden, fructo-oligosacchariden, salie 0,03%, Valeriaan 0,03%, veenbessen 0,03%, venkel 0,03%, waterkers 0,03%, Catmint 0,03%, Glucosamine, Chondroïtine sulfaat

Toevoegingen: vitamine A 17.000 IU, vitamine D3 1.500 IU, vitamine E 150 mg, taurine 1300 mg. zink 30 mg; jodium 2 mg; Selenium 0,2 mg; koper 10 mg; zink 40 mg.

Analyse

Vocht1 10% DM ME
Eiwit 30% 33,3% 27%
Vet 21% 23,3% 47%
NFE 28,4% 31,6% 26%
Vezels 2,5%  2,8%  
Ruwe as 8,1%  9,0% Kcal2: 382,9

1Vocht was niet bekend, dus heb ik 10% genomen (standaard)
2Kcal (energie) per 100 gram volgens gemodificeerde Atwater methode
NFE = koolhydraten zonder vezels, DM = Droge basis, ME = Metaboliseerbare energie

Eiwitten

In de voeding zit 60% verse kip verwerkt. Dat klinkt goed. Helaas vertaalt zich dat niet naar een eiwitrijke brok: er zit maar 27% eiwit op energie basis in. Dit voldoet aan de minima die het Fediaf stelt, maar zelfs intacte katten lijken daarmee hun spiermassa onvoldoende te kunnen onderhouden (30%ME), laat staan gecastreerde katten (40%ME).[1]

Verse kip vooraan lijkt mooi, maar er is een probleem hiermee. Het bevat grofweg 70% water. Na verwerking tot brok, blijft er van 100 gram kip dus ~30 gram over. Alhoewel het dus lijkt alsof het een grote portie is van de voeding, is dat nog maar de vraag.

Tevens is verse kip in een geëxtrudeerde brok niet per se meer verteerbaar dan gevogeltemeel, volgens het onderzoek van Tjerbekk.[2] Ik noem dit specifiek, omdat ze op hun website op de pagina “our food” dit wel suggereren.

Naast verse kip wordt er als eiwitbron ook erwteneiwit gebruikt, wat een plantaardige eiwit is die minder veelzijdig is in aminozuren.

Vetten

De kippenjus en –vet leveren samen met de lijnzaad de vetten. Waarschijnlijk komt ook een deel uit het vlees. Kippenvet is een goede bron van omega-6 vetzuren, alhoewel dit met name linoleenzuur is en maar weinig arachidonzuur (deze laatste is ook essentieel voor de kat).

Lijnzaad levert omega-3 vetzuur, maar dit is met ALA en niet de gewilde EPA en DHA. Katten kunnen ALA moeilijk omzetten naar EPA en DHA.

De verhouding tussen omega 6 (2,9%) en omega-3 (0,95%) is wel goed (3:1) volgens de richtlijnen.

De brok is vetter dan de gemiddelde brok. De gemiddelde brok bevat 38,8%ME vet, terwijl deze brok op 47%ME vet zit. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, maar let wel op met hoeveel je voert.

Koolhydraten

In deze voeding zijn zoete aardappel en erwten toegevoegd. Daardoor is het graanvrij. Dit maakt het echter niet koolhydraatarm en de voeding bevat dan ook maar liefst 26% van de energie uit koolhydraten.

Het plafond van een kat ligt op ongeveer 25%ME. Voor de bloedsuikerspiegel raad ik aan om niet meer dan 20%DM in de voeding te hebben en deze zit op 31,6%DM. Zeker bij te dikke katten, katten die corticosteroïden krijgen of om andere redenen gevoelig zijn voor suikerziekte, raad ik dit sterk af.

Overige ingrediënten

Mannan- en fructo oligosachariden – Deze twee ingrediënten (soms ook afgekort tot MOS en FOS) zijn prebiotica die de goede darmbacteriën voeren.

Veenbessen – Ook bekend als cranberries. Deze worden soms toegevoegd als ondersteuning voor de blaas en/of als antioxidant. Als blaasondersteuning is de werking twijfelachtig.

Glucosamine – Ondersteunt de gewrichten, maar moet daarvoor wel voldoende worden toegevoegd. Dit lijkt 500mg/kg te zijn. Op basis van de ingrediëntenlijst is het minder dan 0,03% (gezien de catmint voor zoveel wordt toegevoegd en glucosamine hierna komt), wat neerkomt op 300mg/kg of minder.

Beoordeling

De insteek van Edgard en Cooper vind ik niet slecht: proberen verse en gezonde ingrediënten te gebruiken voor de optimale gezondheid van je dier. Alhoewel de ingrediënten oké zijn, zijn de verhoudingen dat niet. Verse kip is leuk, maar hierbij zie je duidelijk dat dit onvoldoende eiwitten levert naar mijn mening. De zoete aardappel en erwten leveren wel veel koolhydraten voor een kat.

Daarom beveel ik deze voeding niet aan.

Andere varianten: Energieprofiel

Hieronder vind je het energieprofiel van alle smaken van Edgard en Cooper kattenbrokken. Allen zijn wat mij betreft te laag in eiwitten en te hoog in koolhydraten.

Smaak Eiwit Vet NFE Kcal1
Verse scharrelkip 27% 47% 26% 382,90
Verse MSC witvis 30% 41% 29% 352,40

1Kcal per 100 gram
Alle percentages zijn op energiebasis berekent met de gemodificeerde Atwater methode.

Edgar en Cooper Adult witvis brok

Waar kun je Edgard en Cooper kopen en hoeveel kost het?

De voeding is te koop op hun eigen website, via bol.com of petplace.

Prijs

  Scharrelkip Witvis
Per kilo €13,66 €16,63
Per dag* €0,68 €0,90

*Gecastreerde kat van 4 kilo

De gemiddelde brok kost €0,48 per dag. Edgard en Cooper komt daar dus bovenuit, waarschijnlijk door de hoeveelheid en kwaliteit van het vlees en vis dat ze gebruiken.

Conclusie: Edgard en Cooper kattenbrokjes niet aanbevolen

Er zijn een aantal dingen die me trekken aan Edgard en Cooper, waaronder hun gebruik van goede vlees en visbronnen. Ook hun drive om duurzaam te werken vind ik een plus.

Wat ik minder vind, is de analyse van de voeding. Het bevat het minimum aan eiwitten, maar naar mijn mening niet het optimale hoeveelheid eiwitten. Tevens bevat het behoorlijk veel koolhydraten, die zeker voor sommige katten problematisch kunnen zijn.

Op basis hiervan raad ik deze voeding niet aan.

Pootje Catmoneo

[1] Laflamme en Hannah (2013) Discrepancy between use of lean body mass or nitrogen balance to determine protein requirements for adult cats

[2] Tjerbekk en anderen (2016) Raw, mechanically separated chicken meat and salmon protein hydrolysate as protein sources in extruded dog food: Effect on protein and amino acid digestibility

8 reacties:

 1. Hi Marilyn,

  Wat een fijne, nuttige site heb je! Het duurzame vind ik een belangrijk aspect. Mijn twee katjes (1 jaar oud, gecastreerd, broer en zus) zijn volgens mij niet zo kieskeurig. Ze delen hun voedingsbakjes/voerpuzzels ook. Is het een idee om misschien twee brokjes te geven? Dus bijv. een categorie 1 brok zoals Purizon en Edgar Cooper/Yarrah? En zou je het dan mengen of in twee aparte bakjes doen?

  • Twee soorten merken raad ik op zichzelf wel aan. Dat kun je mengen of na elkaar geven (dus als de ene zak bijna op is stap je over naar de volgende). Zorg wel dat het op tijd op is.
   Zie ook: Houdbaarheid van kattenbrokken: Hoe lang kun je brokjes bewaren?

   Edgard en Yarrah zijn beiden cat 4 brokjes, die raad ik dus af. Je kunt wel iets compenseren met een cat.1 brok, maar zeker niet alles. Dus deze specifieke combinatie raad ik af.

 2. Mijn 2 kittens ( kater & poes van 12 weekjes)zijn net volledig over op edgar & cooper kitten brokjes ( waar ze vandaan kwamen kregen ze kenner kitten van welkoop) en om de dag 1/4 van een kuipje natvoer van E&C erbij….. ik dacht dat ik goed bezig was tot jouw stuk las…. weer van voeding veranderen lijkt me een beetje veel voor ze,niet? Ik dacht er zelf aan om pas te veranderen als ze gecastreerd /gesteriliseerd worden. Of is het toch beter voor ze om eerder te switchen?

  • Hoe jonger kittens wennen aan diverse voedingen hoe beter.
   Doe de introductie van nieuwe voeding rustig en 1 ding tegelijk. Dus eerst brok verwisselen en pas als dat goed gaat het natvoer. Mocht er dan iets ‘misgaan’ (denk diarree/overgeven), dan weet je tenminste beter waar het vandaan komt.

   Uitzondering is wanneer je kittens zeer gevoelige maag/darmen hebben. Ook dan kun je wel wisselen, maar is nog meer geduld noodzakelijk.

 3. Beste Marilyn,
  Ik heb nu een aantal keer jouw website bekeken en ik heb verschillende kattenvoer reviews gelezen.
  Wat fijn dat je alles zo goed heb uitgezocht en overzichtelijk heb genoteerd.
  Toch weet ik nog steeds niet voor welk voer ik moet gaan.
  Mijn twee katten aten 2 jaar Cat Lover Gold. Ze aten het met plezier, maar ik las ook op jouw site dat het goed is om af en toe te wisselen. En dat CLG niet eens zo heel goed is. Terwijl ik dacht, dat ik toch een van de betere brokjes gaf
  In jouw schema van beste brokken, schrok ik een klein beetje om 60€ voor 5 kg te betalen bij een van de beste brokjes. Dat kan ik mij helaas niet veroorloven.

  Omdat ik er niet uit kwam, ging ik naar de dierenspeciaalzaak om mij te informeren en daar kwamen we uit op Edgar en Cooper.

  Ik ben het eten nog langzaam aan het wisselen. Maar ze eten hier vrolijk van. Het lijkt erop of het vacht al wat zachter wordt (maar dat kan ik me ook indenken).
  Alleen na deze review, ben ik niet meer zo tevreden over deze brok.
  Zou jij mij advies kunnen geven voor een betaalbare brok (CLG betaal je voor 5kg 30€) dat ook goed is voor de katten.
  Ze zijn beide gezond, dus gelukkig hoef ik nog niet te letten op bepaalde diëten.

  Alvast bedankt voor het meedenken en adviseren!

  • Ik bekijk nu Thrive, deze raad jij aan. En qua prijs misschien ook een mooie deal. Nu maar hopen of de katten ervan houden. En wissel ik weer in een korte tijd. Maar zal ze er weer langzaam aan laten wennen. Het zijn makkelijke eters (als ze maar geen buikpijn krijgen). Of raad jij mij nog een andere brok aan om naar te kijken!
   Bedankt

  • Rond die prijs heb ik alleen Porta 21 “Cats Heaven (Graanvrij)” & “Sensible Graanvrij”. Nadeel hiervan is wel de DL-methionine. De rest zit allemaal rond minstens €10 per kilo.

Reageren is niet mogelijk