Merkreview Edgard en Cooper Natvoer voor katten

Edgard en Cooper Natvoer review

Edgard en Cooper is een van de opkomende merken in Nederland. Ze werken met verse ingrediënten en duurzame verpakkingen.

Eerder heb ik al een review geschreven over de brokken (deze vind je hier) en vandaag komt de analyse van het natvoer.

Edgard en Cooper natvoer

 • Kalkoen en garnalen
 • MSC kabeljauw en kip
 • Wild en gevogelte
 • Lam en rund
 • Rund en eend
 • Biovis en biokip
 • Biokip
 • Biokalf en biorund

Naast deze varianten is er ook nog Kip en ASC-forel (kittens) en Kip en zalm (senior). In deze analyse bespreek ik alleen de adult varianten.

Voorbeeld: Rund en eend

Ingrediënten: rund 46%, eend 14%, mineralen, cranberry’s 0,25%, brandnetel 0,13%, kurkuma 0,13%.

Toevoegingen: vitamine D3 100 IE, zink 14 mg (als zinksulfaat-monohydraat), mangaan 1 mg (als mangaan(II)oxide), koper 0,5 mg (als koper(II)sulfaat-pentahydraat), jodium 0,5 mg (als calciumjodaat, watervrij), taurine 350 mg

Analyse

Vocht 82% DM ME
Eiwit 9,0% 50% 38%
Vet 5,5% 30,6% 56%
NFE 1,3% 7,2% 5%
Vezels 0,2% 1,1%  
Ruwe as 2,0% 11,1% Kcal1: 82,8

1Kcal (energie) per 100 gram volgens gemodificeerde Atwater methode
NFE = koolhydraten zonder vezels, DM = Droge basis, ME = Metaboliseerbare energie

De eiwitten

De eiwitten bestaan uit rund en eend die vers zijn toegevoegd. Hierdoor is de minste bewerking vooraf gegaan aan het maken van de natvoer. Op energie basis leveren de eiwitten 38% van de calorieën. Dit is net iets minder dan ik graag zie voor gecastreerde katten (40%ME).

De vetten

Deze komen uit het vlees. Met 56% van de energie uit vetten is deze voeding iets vetter dan de gemiddelde natvoer (51%ME). Dit hoeft niet erg te zijn, maar let daarbij goed op je kat (vacht, ontlasting, gewicht).

Koolhydraten

In tegenstelling tot de brokken van Edgard en Cooper zijn in het natvoer de koolhydraten laag. Dit is zelfs laag genoeg voor een kat met diabetes.

Energieprofiel van alle varianten

Hieronder vind je in de tabel het energieprofiel van alle varianten en de calorieën per 100 gram.

Smaak Eiwit Vet NFE Kcal
Kalkoen en garnalen 38% 57% 5% 82,45
MSC kabeljauw en kip 38% 56% 5% 82,80
Wild en gevogelte 38% 56% 5% 82,80
Lam en rund 38% 56% 5% 82,80
Rund en eend 38% 56% 5% 82,80
Biovis en biokip 40% 56% 3% 82,80
Biokip 40% 56% 3% 82,80
Biokalf en biorund 40% 56% 3% 82,80

Zoals je ziet komen alleen de Bio varianten aan de 40%ME eiwitten. Wel zijn ze allemaal laag genoeg in koolhydraten om geschikt te zijn voor suikerkatten.

Beoordeling

Het natvoer van Edgard en Cooper is het overwegen waard, waarbij de bio-varianten (biovis/kip, biokip en biokalf/rund) mijn voorkeur hebben. Het is ietwat aan de lage kant qua eiwitten, waardoor het tevens wat vetter is dan de gemiddelde natvoer. Qua ingrediënten scoren ze prima.

Bio Vis en kip

Waar kun je Edgard en Cooper natvoer kopen en hoeveel kost het?

Edgard en Cooper is te koop via hun eigen website en bol.com.

Prijs

  Kuipjes Bio kuipjes
Per kilo €11,65 €14,00
Per dag* €2,67 €3,21

*Gecastreerde kat van 4 kilo

De gemiddelde prijs van natvoer is ongeveer €10 per kilo of €2,20 per dag (gecastreerde kat van 4 kilo). Edgard en Cooper ligt daar boven, vooral voor de bio varianten. Alhoewel niet altijd biologisch, zijn er wel andere vairanten die iets goedkoper zijn en eiwitrijker zijn. Deze kun je vinden in mijn beste natvoer lijst.

Conclusie: Edgard en Cooper natvoer best oké

Het natvoer van Edgard en Cooper vind ik met name qua ingrediënten aantrekkelijk. Wat mij betreft had het wel ietsjes eiwitrijker gemogen en ietsjes minder vet. Dan is het nog aantrekkelijker voor gecastreerde katten, zeker als ze neigen naar overgewicht. Voor de gezonde kat is dit het overwegen waard, alhoewel er wel voedingen zijn die iets goedkoper zijn.

Pootje Catmoneo

11 reacties:

 1. Hoi Marilyn,
  De review geeft aan best oké en de tabel een cat 1.
  Is het nu wel of niet aanbevolen?
  Groet Lenneke

  • De Beste kattenbrokken lijst geeft de meest recente informatie en beoordeling. Bij afwijkingen met de voerreview, de tabel dus aanhouden.

 2. Ik heb alle varianten al gekocht en mijn 2 katten willen dit gewoon niet eten. Ik heb al alles geprobeerd, langszaam aan mengen met huidig natvoer enz. Zou dit aan de kruiden liggen die in de voeding zitten. Jammer toch, is zeker beter dan wat ze nu eten, Sprietje eet Sheba en Basil zweert bij Royal Canin. En ja, ik heb al andere en betere merken geprobeerd, no luck so far 🙁

  • Is de Sheba en RC die ze nu eten een natvoeding? Dan heb je al een stukje winst.
   Ze weten in ieder geval dat vochtrijke voeding ook te eten is, en zijn niet alleen verslaafd aan brokjes.

   Heb je Cosma Nature geprobeerd? Deze vleesreepjes vallen bij velen in de smaak. Wel een aanvullende voeding, maar het proberen waard.
   GranataPet fillets is een complete voeding, ook op vleesreepjes basis.
   Soms is het ook een kwestie van volhouden en blijven proberen. Het kan wel meer dan 6 maand duren voordat je ze overtuigd hebt.
   Heb je geprobeerd om ze van je vinger te laten eten? Sommige katten laten zich daardoor ook verleiden.

   Meer tips kun je hier vinden.

 3. Was blij te zien dat Edgard and Cooper een “wel ok” review kreeg, omdat ik dan toch al enkele weken iets goeds gaf aan mijn twee nieuwe kittens van nu net nog geen 4 maanden oud.

  Wat ik wel belangrijk vind om ook te vermelden, en wat ik mis in het review, is de methode waarop ze hun voeding bereiden: traag bakken op lage temperaturen. Hoewel het niet gekoeld is, neigt dit toch wel redelijk naar #5 van Dr. Becker’s lijst. Door het ovenbakken op lage temperaturen zijn de proteïnen minder genaturiseerd, en dus minder verlies van voedingswaarden. Naar mijn mening maakt dit het kleine verschil van het minimum % proteïnen in ME goed.

  In de kitten variant zit er enkel dit in:
  kip 59%, ASC*-forel 6%, mineralen, zalmolie, rozen 0,17 %, rozenbottels 0,17 %, bosbessen 0,17 %

  Er zit expliciet geen vlees- of vismeel in. De olie is niet plantaardig.

  Ik heb het nog eens extra gecheckt op hun ingrediëntenlijst of er mischien vermalen bot tussen zit, omdat ik zelf merk dat er kleine witte kalkachtige stukjes in de pate zit (of af en toe overblijft als enige in het eetkommetje). Dat staat niet op hun ingrediëntenlijst vermeld, maar is de enige verklaring die ik er voor heb.

  Daan en Maddox hadden er eerst wat moeite mee. Ze smikkelden liever hun Proplan Junior zakjes op. Maar na een week stonden ze evengoed te springen en te miauwen “gimme, gimme, gimme,” voor dit product, ook ak krijgen ze een half kuipje niet altijd in 1 zitting op. Ik heb de Proplan afgebouwd naar een zakje elks per dag, en nu krijgen ze hoofdzakelijk dit. Voor een paté versie vind ik dit toch wel een van de meest verse die ik kan gegeven van de merken die ik zo in een Tom & Co of een dierenspeciaalzaak kan kopen, zonder online te hoeven bestellen.

  Hoewel ik van plan ben om gedeeltelijk naar KVV over te stappen, lijkt dit me toch een goede tussenstap om de overstap naar rauw te maken en overweeg ik het te behouden als een regelmatige natvoer optie, om ofwel medicatie of voedingssuplement (zoals L-lysine) in te verwerken (indien dat ooit nodig is) of het makkelijk te maken voor mijn catsitter als ik eens een weekje op vakantie ben.

  En hoewel het niet de goedkoopste is, zijn ze elks van een half kuipje zo voldaan (ze kregen tot gisteren niet eens een half kuipje op in één maaltijdmoment) dat ze meestal enkele uurtjes slapen om het allemaal wat te laten verteren.

  MvG

  Jill

  • De bakmethode heeft inderdaad wel enige invloed op de verteerbaarheid en beschikbaarheid van de voedingsstoffen.

   Bedenk trouwens dat in bijna geen enkele natvoeding vlees of vismeel zit; dat gebeurt bijna alleen in brok. In sommige gevallen is dat niet eens erg, want ondanks dat het meer bewerkt is, is het ook meer geconcentreerd in eiwitten. Sommige brokjes met alleen een vers vlees toevoeging zijn laag in eiwitten (rond of minder dan 30%ME) dat dat dus niet helpt. Bovendien blijkt ook uit onderzoek dat een “verse kip” versus “gevogeltemeel” niet uitmaakt voor de verteerbaarheid nadat het eenmaal verwerkt is in een brok. Dat was wel met extrusie dus misschien dat door de lagere baktemperaturen het voor Edgard en Cooper anders uitvalt, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.

   Fijn dat Daan en Maddox het lekker vinden en er goed van eten. Kittens hebben kleine maagjes, dus mogelijk kunnen ze letterlijk niet meer eten dan een half kuipje. Dan is meerdere keren aanbieden belangrijk.

   Veel plezier van met de kittens 🙂

   Groetjes,
   Marilyn

  • Zoals ze hier de ingrediënten opschrijven, met de organen onder additieven is enigszins vreemd.
   Dat terzijde ziet het er best goed uit. Wel zit in de chicken & salmon kippenvleesmeel, wat ik wat onnodig vind ik een natvoer (hierin is vers vlees prima en hoeft een vleesmeel niet zozeer vanwege de bewerking ervan).
   Eiwitten zijn redelijk hoog, rond de 40% van de energie (duck & chicken wat lager dan de chicken & salmon).
   Wel is het enigszins vet met 55-60% van de energie uit vet. Niet elke kat kan daar goed tegen: sommigen reageren met diarree.
   Het is daarentegen wel koolhydraatarm, wat het geschikt maakt voor katjes met diabetes.

   Al met al een best goede voeding die je prima kunt voeren.

   • Dankjewel! Ze eten er maar een 1/3 van per dag, maar ik ben blij dat ze het lusten. Dankjewel.

 4. Ik zou het graag aan mijn kat willen geven, maar die haalt er zijn neus voor op.
  Wat vind je van bubeck, mizzi kattenblikjes?

Reageren is niet mogelijk