Review Carnilove: Brokjes voor katten

Voer review Carnilove Brokjes

Carnilove heeft zowel droogvoer als natvoer voor volwassen katten en kittens. Ze benadrukken hun graanvrije producten en de historische continuïteit van de kat in hun filosofie. Het voer is hier ook gebaseerd.

Voor dit review duik ik dieper in de analyse en ingrediënten van Carnilove natvoer voor katten.

Het natvoer review van Carnilove vind je hier.

De brokken van Carnilove

 • Eend en Fazant (Haarballen)
 • Eend en Kalkoen (Grote rassen)
 • Lam en Wilde zwijn (Sterilised)
 • Renddier (Outdoor)
 • Zalm (Sensitive en Lang Haar)

Kittens Zalm en Kalkoen (deze bespreek ik niet in dit review).

Droogvoer Carnilove: Graanvrij lam en wild zwijn (adult sterilised)

Carnilove droogvoer lam en wild zwijn

Ingrediënten: Wildzwijnvleesmeel 35%, lamsvleesmeel (scharrelvlees) 24%, gele erwten 19%, kippenvet (met tocoferolen als conserveringsmiddelen) 6%, appels 4%, kippenlever 3%, tapiocazetmeel 3%, zalmolie 2%, wortels 1%, lijnzaad 1%, kikkererwten 1%, gehydroliseerde schalen van schaaldieren (een bron van clucosamine 0,026%, kraakbeenextract (een bron van chondroitine 0,016%, brouwersgist (een bron van mannan-oligosachariden) 0,016%, cichoreiwortel (een bron van fructo-oligosachariden) 0,012%, Yucca schidigera 0,01%, algen 0,01%, psyllium 0,01%, tijm 0,01%, rozemarijn 0,01%, oregano 0,01%,  veenbessen 0,0008%, bosbessen 0,0008%, frambozen 0,0008%.

Toevoegingen: vitamine A (E672) 23.000 IE, vitamine D3 (E671) 940 IE, vitamine E (3a700) 650 IE, vitamine C (E300) 300 mg, taurine 2400 mg, cholinechloride 2200 mg, L-carnitine 65 mg, niacine 45 mg , biotine 1,8 mg, zink (E6) 150 mg, mangaan (E5) 55 mg, ijzer (E1) 48 mg, koper (E4) 11 mg, jood (E2) 3,8 mg, seleen (E8) 0,23 mg, DL -methionine (3.1.1.) 14 mg, arginine (3c3.6.1) 12 mg, L-lysine (3.2.3.) 10 mg.

Analyse

Vocht10%DMME
Eiwit39%43,3%40%
Vet14%15,6%35%
NFE25,2%28%26%
Vezels4% 4,4% 
Ruwe as7,8% 8,7%Kcal: 3441

1Op basis van modified Atwater.
NFE= koolhydraten zonder vezels, DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

De eiwitten

De eiwitten bestaan voornamelijk uit de vleesmelen van wild zwijn en lam. Alhoewel verse toevoegingen de minste bewerking hebben ondergaan, zijn ze ook minder eiwit-dicht dan een vleesmeel. Daarom verkies ik in een brok een vleesmeel over verse toevoegingen, of een combinatie daarvan.

Desalniettemin krijgt een gecastreerde kat van 4 kilo mogelijk onvoldoende eiwitten binnen op dit voer, namelijk 21,5 gram tegenover het minimum van 22,1 gram. Daardoor zou hij meer moeten eten dan de richtlijn, wat qua calorieën weer een probleem kan opleveren op lange termijn (overgewicht).

De wilde zwijn en lam is het hoogste van alle smaken in eiwit. Voor een brok zit dit overigens nog vrij hoog; velen bevatten minder dan 70% van het minimum.

De vetten

De vetten komen uit kippenvet en zalmolie. Het is prettig dat dit gespecificeerd is, zeker als je kat last heeft van voedselintoleranties of allergieën. Zalmolie is ook goed voor de omega vetten.

Koolhydraten

De koolhydraten zijn hoger dan ik als ideale maatstaf hanteer voor de kat als carnivoor, wat 15% is op basis van calorieën. Op basis van het koolhydratenplafond dat op ongeveer 25% van de calorieën ligt, is dit iets ruimer.


Blog advertentie Via Natura

Deze brokken zitten op 26% van de energie, waardoor het hier net boven ligt. Als de kat inderdaad de laagste koolhydratenplafond heeft, zal hij minder eten en daardoor minder calorieën en eiwitten binnen krijgen dan nodig. Als hij deze niet heeft, zal hij meer kunnen eten om de hoeveelheid eiwitten te behalen.

Deze komen met name uit gele erwten, een peulvrucht. Alhoewel lager op glycemische index dan bijvoorbeeld rijst of tarwe, bevatten peulvruchten lectine die mogelijk schadelijk zijn voor de darmwand op lange termijn.

De andere smaken

De wilde zwijn en lam is het hoogste in eiwit; daarna volgen de rendier variant en de kitten variant die ook net onder het minimum zitten (meer dan 90% van het minimum). De andere varianten zitten hieronder.

De andere smaken bevatten net als deze gele erwten. Qua analyse zijn ze vergelijkbaar.

Al met al vind ik deze brokken best redelijk. Er zijn een paar merken die beter zijn, maar een hoop merken die slechter zijn.

Energieprofiel

VariantEiwitVetNFEkCal
Eend en Fazant38,9%42,5%18,7%360
Eend en Kalkoen
(large breed)
35,2%41,5%23,3%368
Rendier
(outdoor)
37,6%42,3%20,2%382
Zalm34,8%39,9%25,3%362
Lam en wild zwijn
(sterilised)
39,7%34,6%25,7%344

Tip: Zoek je een grotere brok voor je kat?

Carnilove heeft een Large Breed variant (Eend en Kalkoen) die een grotere brok heeft dan gewoonlijk. Er is nog steeds wel wat op aan te merken (met name had ik graag wat meer eiwit gezien en wat minder NFE), maar van de grotere brokjes is dit denk ik één van de beste keuzes.

Carnilove Large Breed brok (FB Nelly Torfs)
De grootte van Carnilove Large Breed (de meeste brokjes zijn 0,5cm diameter)

Waar is Carnilove te koop en hoeveel kost het?

Carnilove is te koop bij Bol.com en Poezenparadijs. Via-Natura heeft de brokjes voor adult ook.

De volgende cijfers zijn op basis van een gecastreerde kat. Zij mogen minder eten dan intacte katten. Intacte katten krijgen ongeveer 25% meer calorieën per dag.

 Droogvoer
Per kilo€9,48
Prijzen per dag: 
Kat 3 kilo (157kcal)€0,39
Kat 4 kilo (190kcal)€0,49
Kat 5 kilo (220kcal)€0,57

Het droogvoer is redelijk gemiddeld qua prijs. Gezien het beter doet dan vele andere merken brokjes, is de prijs-kwaliteit verhouding ook goed.

Conclusie: Brokjes het overwegen waard

De brokjes hebben prima ingrediënten. Ik had ze graag iets hoger gezien in eiwitten, maar behoort alsnog tot de betere varianten.

De drie genoemde varianten droogvoer (lam & wild zwijn sterilised, rendier outdoor en kitten) zitten ook redelijk hoog qua eiwitten, zeker vergeleken met veel andere brokken. Die drie raad ik aan in combinatie met een natvoer hoger in eiwit. Dan kunnen katten zelf reguleren op basis van eiwitten.

Pootje PurrfectCat

18 reacties:

 1. Hoi, wat een fijne website! Ik heb inmiddels van alles uitgebrobeerd maar misschien te veel. Mijn katten zijn nu 6 maanden en ik gaf ze eerst renske, esgard cooper, royal canine en van alles door elkaar. Toen ik las dat dat niet goed was ben ik ze alleen nog maar wild freedom gaan voeren. Toen las ik hier dat deze brok werd afgeraden en heb ik in de dierenwinkel orijen gekocht. Hier kregen ze diaree van en gingen ze erg stinken. Nu voer ik ze carnilove, ook hier gaat de ontlasting zuur van ruiken en stinkt erg. Echte diaree is het niet maar wel zacht. Nu was de brok op omdat de verzending mis was gegaan waardoor ze 3 dagen alleen op cosmo nature natvoer leefden (dit voer ik er naast). Nu was de stank weg. Nu ik ze de carnilove-brokjes weer voer, is de stank terug. Moet ik nu stoppen met deze brok, of moeten ze nog even wennen? Ik denk dat ze 3/4 weken deze brok eten. Bij de wild freedom hadden ze geen diaree of zuur ruikende ontlasting. Ik twijfel om nu de wild freedom te bestellen en het door elkaar te voeren zodat ze kunnen wennen aan de nieuwe carnilove brok. Maar dan ga ik weer twee brokken door elkaar voeren. Wat raad jij aan want ik weet het even niet meer. Ik heb net een zak van 6 kilo carnilove binnen. Deze kan ik eventueel ook weggeven.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Dat een brok (voeding) goed scoort theoretisch, wil niet direct zeggen dat het een goede match is met de kat die voor je zit.
   Dus daarin zul je wat moeten experimenteren. IN de beste brokkenlijst vind je mijn aanbevelingen om op verder te bouwen en experimenteren.

   Afwisselen en mixen hoeft geen probleem te zijn, zie: Moet je kattenvoer afwisselen of kun je beter bij 1 merk blijven?
   Alleen als je merkt dat er problemen zijn, dan is het niet handig om heel snel van alles af te wisselen, want dan krijgt het lichaam ook geen kans om zich aan te passen. Meestal is 6 tot 8 week voldoende voor de darmen om mee te komen.
   Tenzij je echt hele heftige reacties krijgt (bv waterdunne diarree) is dat dus een beetje de periode waar je op richt.

   Dan nog even een side-note. Je zegt dat ze 3 dagen alleen cosma nature kregen. Weet dat cosma een aanvullende natvoer is (zie ook dit artikel). Dit bevat dus niet alle voedingsstoffen die ze dagelijks nodig hebben.
   Nu zal het voor deze periode nog niet zo erg zijn. Maar dit kan niet voor langere termijn, zoek dan liever naar een complete natvoeding. Mijn selectie vind je hier.

   • Heeeeeeel erg bedankt voor alle info! Dan ga ik 2 brokken afwisselen, wild freedom en daarnaast een beetje carnilove voor de extra eiwitten, of totdat ze zak op is, haha, voor de rest cosmo nature alleen als lekkernij af en toe 😊

 2. Hi

  Weet je toevallig of de riverwood brokken ook goed zijn?

 3. Ik geef carnilove brokken rendier in combinatie applaws natvoer verschillende variaties…. hoe sta je daarin? Kan niet helemaal de bomen door t bos zien wanneer ik op je site lees…. veel informatie, zeker interessant maar voor mij lastig alles te overzien.

  • We hebben een overzicht van beoordelingen voor Droogvoer en natvoer, mogelijk kun je daar iets meer mee.

   Applaws natvoer is niet compleet, dus leuk als aanvulling, maar zorg dat het grootste deel compleet is.

 4. Hallo,

  Ik geef Carnilove Fresh, met name deze soort : https://www.topdierenshop.be/carnilove-cat-fresh-chicken-rabbit-6kg?sqr=carnilove%20fresh%20ka&

  Valt deze onder dezelfde beoordeling als hierboven of beter/slechter?

 5. Hoi Marilyn,
  Wat een mooie site vol informatie en tips. Maar het word alleen maar moeilijker na het lezen welke brok nu het beste is.
  Mijn kitten is 12 weken en ik geef haar Carnilove kitten brokken en van Edgard Cooper een beetje natvoer. Wat vind u van de carnilove brokken? Ik twijfel of ik over zou moeten stappen naar een andere brok. Heeft u advies hierover dat zou heel fijn zijn.

  • Carnilove kitten zijn best oké brokken. Had wat mij betreft nog ietsjes eiwitrijker gemogen, maar voor een brok zeker niet slecht.

 6. Weet je toevallig of de ingredienten zijn gewijzigd voor Carnilove. Als ik kijk naar de ruwe bestanddelen van het rendiervlees is dat namelijk anders dan de data die hierboven staan (zie hieronder voor wat ik op hun website gevonden heb.. Mogelijk moet je nog een berekening doen om dit aan te passen, of is deze brok nu hoger in eiwit en lager in vet geworden?

  Analytische bestanddelen: ruw eiwit 41,0%, vetgehalte 19,0%, ruwe celstof 2,5%, ruwe as 5,5%, vochtgehalte 10%, calcium 1,1%, fosfor 0,9%, natrium 0,3%, magnesium 0,08%

  • De eiwitten, vetten en koolhydraten in de review voor deze variant zijn weergeven op basis van energieprofiel. Dit houdt in dat zoveel procent van de calorieën hier vandaan komen.

   Ik heb het voor de zekerheid wel even voor je nagekeken, maar onze gegevens zijn voor deze varianten up to date.

   Mocht je wat meer willen lezen hierover, is https://www.catmoneo.nl/energie-profiel/ misschien interessant.

 7. Dag ik zag natvoer en brokken van Grandorf bij Jumper, kun je daar ook een analyse van maken?

  • Gaat even duren, maar zet hem op mn to-do lijstje!

   • Dag Maryline,

    Je hebt me enorm geholpen met het vinden van de juiste voeding voor mijn kat. Nu is er een vrij nieuw Belgisch merk “just Russel”. Zij maken sinds kort ook brokken voor katten. Wat hen zo speciaal en populair maakt is dat ze voeding op maat zouden maken. Je moet gegeven ingeven zoals gewicht, geslacht, hoeveelheid natvoer dat ze krijgen en dergelijke. Maar toch ben ik nieuwsgierig naar in welke mate het correct is en of het weldegelijk zo goed is als ze beweren. Misschien interessant om hier eens een review over te doen?

   • Marilyn [Catmoneo]

    We hebben enkele situaties uitgeprobeerd en de aanbevelingen die hieruit komen sluiten niet aan bij onze criteria.

Reageren is niet mogelijk